Στο Κάιρο θα βρεθεί σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι. Η επίσκεψη «κλείδωσε» μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Αντικείμενο των συνομιλιών η απόφαση της Αιγύπτου να δανειοδοτήσει έρευνες σε θαλάσσιο τεμάχιο το οποίο εφάπτεται με την υποτιθέμενη ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία. Αυτή η κίνηση της Αιγύπτου επέτρεψε στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να «πανηγυρίζει» περί αναγνώρισης των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από την Αίγυπτο. Είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να διευκρινιστεί με την Αίγυπτο. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωση του, αναφέρει συνοπτικά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν σε δράσεις αμυντικής διπλωματίας της χώρας μας:

«Στο πλαίσιο και παράλληλα της έντονης επιτυχημένης πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης διπλωματικής προσπάθειας της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, γεγονός το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό και πρόδηλο σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο με πλειάδα χωρών που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στο περιφερειακό σύστημα που βρισκόμαστε, με κομβικό ρόλο και θέση, το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων, συνεργασιών και συνεργειών, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε περιοχές Εθνικού ενδιαφέροντος με προβολή σημαίας με την Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ στην πολυεθνική Ναυτική Δύναμη «TF 473» η οποία συνοδεύει ως οργανική μονάδα την Ομάδα Κρούσεως (Carrier Strike Group-CGS) του γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21». Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν επιπρόσθετα των Γαλλικών, ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Βελγίου και πραγματοποιούν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ η οποία επιχειρεί με την μόνιμη συμμαχική δύναμη SNMG-2, με την συμμετοχή ενός Υποβρυχίου και ενός ΑΦΝΕ λαμβάνει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «DYNAMIC MANTA 21». Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA», διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και περιβάλλον πολλαπλής απειλής, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα προαγωγής του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων σε Συμμαχικό πλαίσιο. Στην Άσκηση συμμετέχουν Μονάδες Επιφανείας, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2).

Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ συμμετέχει στη διασυμμαχική επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL MAROPS». Η ναυτική δύναμη (Maritime Task Force-MTF) που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδράμει το Λιβανικό Ναυτικό στον έλεγχο των χωρικών του υδάτων και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Λίβανο. Μια άλλη σημαντική πτυχή της αποστολής του MTF είναι να βοηθήσει στην οικοδόμηση των Ναυτικών δυνατοτήτων του Λιβάνου για την αποτελεσματική περιπολία των ακτών του, έως ότου οι Ναυτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να είναι πλήρως σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ συμμετέχει στην επιχείρηση «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πλοίο έδρας του εν πλω Διοικητή, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι Έλληνας Αρχιπλοίαρχος ΠΝ. Η επιχείρηση «IRINI» (από την ελληνική λέξη «Ειρήνη») έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων, με σκοπό την συμβολή στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Η Φ/Γ ΥΔΡΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μετά από ανταπόκριση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε σχετικό αίτημα του ομολόγου του των ΗΑΕ. Κατά τον επανάπλου της στην Ελλάδα εκτέλεσε συνεκπαίδευση, υπό μορφή PASSEX, με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ (ABU DHABI και MEZYAD) και των ΗΠΑ (USCG ADAK και USCG MAUI) στον Κόλπο και συμμετείχε σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT στην πολυεθνική Αποστολή «EMASOH/AGENOR». Η EMASOH/AGENOR είναι Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία), η οποία στο πλαίσιο τους Διεθνούς Δικαίου έχει σκοπό την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν. Στην εν λόγω Αποστολή η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεισφέρει έναν (1) Αξιωματικό στο επιτελείο αυτής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Το Ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ συμμετέχει στην πολυεθνική Άσκηση «POSEIDON 21», η οποία διοργανώνεται από τις Ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στην εν λόγω άσκηση συμμετέχουν μονάδες του Ρουμανικού Ναυτικού καθώς και οι μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 Standing NATO Mine Countermeasures Maritime Group Two (SNMCMG2). Η προαναφερθείσα Δύναμη, είναι μια από τις δύο μόνιμα ενεργοποιημένες ναυτικές δυνάμεις Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ με αποστολή πρωτίστως τη διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, τελώντας υπό τον έλεγχο του Ναυτικού Διοικητού του ΝΑΤΟ (Maritime Command/MARCOM).

Η Ελλάδα παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στο λιμένα της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE». Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της για μετακινήσεις μονάδων των ΕΔ των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA).

Η Ελλάδα συνδράμει στην αποστολή «ΝΑΤΟ Air Policing» στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο Μαυροβούνιο με δύο F-16 από την 116 ΠΜ στον Άραξο. Η εν λόγω συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ είναι η περαιτέρω διεύρυνση των παραπάνω δράσεων με σκοπό την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων και την ενδυνάμωση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών. Οι διεθνείς δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τρέχουσα περίοδο απεικονίζονται στο χάρτη».

Comments

 1. Συνομιλίες επί συνομιλιών. Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι το αποτέλεσμα είναι της πλάκας.

  Στα σίγουρα ακόμα δεν έχουμε μάθει τι συζητούσαν Ελλάδα και Αίγυπτος όταν ανακήρυσσε την Κυπριακή ΑΟΖ ο Τάσος Παπαδόπουλος…

  1. Αδελφέ, ο «εθνάρχης» το 1977 έθεσε την ατζέντα για την Τουρκία και τη Χάγη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1988 στο Νταβός υπέγραψε με τον Οζάλ ότι η Ελλάς δεν θα διεξάγει μονομερώς έρευνες πέραν των 6ν.μ. και ο Σιμίτης το 1997 στην Μαδρίτη υπέγραψε την αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Απ’τον 28 έως και τον 31ο παράλληλο (μεσημβρινό) είναι ήδη τελειωμένο και ψάχνουν τον χρήσιμο ηλίθιο που θα υπογράψει επίσημα τις «Πρέσπες του Αιγαίου» …δυστυχώς όμως, το παιχνίδι επεκτείνεται δυτικότερα και μέχρι τον 25 παράλληλο!
   Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να τα σταματήσει όλα αυτά, είναι η ένοπλη και γενικευμένη σύγκρουση με την Τουρκία. Λυπάμαι, δεν είμαι πολεμοχαρής, αλλά ρεαλιστής κι Έλλην. Ιστορικά, πάντα έτσι λύνονταν αυτά τα θέματα, μετά την πολυετή ανάμειξη εντολοδόχων ή ανίκανων πολιτικών.

 2. Δυστυχώς αργήσαμε πολύ. Το χειρότερο όμως είναι, ότι και με τους Ιταλούς και με τους Αιγυπτίους, οι συμφωνίες που έγιναν πέρσυ ήσαν επιζήμιες για την Πατρίδα μας και θα παράξουν επιπλέον ζημία, αν τελικώς η Τουρκία προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, όπου και θα τις χρησιμοποιήσει ως δεδικασμένο μειωμένης επήρειας κι εκτός του διεθνούς δικαίου θαλάσσης του 1982.

 3. Μετα τις επιτυχιες με τη Λιβυη καινουργιο δισκακι με επιτυχιες .
  Τρεις λαλουν και δυο χορευουν, την ΑΟΖ μας μας την παιρνουν.
  Μου φαγες ΑΟΖ θα με στειλουν σε κολχοζ.

 4. Είναι ενδιαφέρον που ένα άρθρο σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού στην Αίγυπτο δεν γράφει σχεδόν τίποτα για την επίσκεψη στην Αίγυπτο, αλλά περίπου το 95% του άρθρου είναι για το που είναι τα πλοία μας, σε τι αποστολές και ασκήσεις. Δεν είναι απαραίτητα κακό, προφανώς γιατί δεν υπάρχουν πληροφορίες, αλλά δεν χρειαζόταν όλες οι άλλες πληροφορίες.

  Όσον αφορά το θέμα της Αιγύπτου, εγώ θα περίμενα. Η ανακοίνωση του οικοπέδου καταλαβαίνω ότι δεν είναι και τόσο καλό για εμάς, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι τα βρήκαν και τα μοίρασαν με τους Τούρκους. Βασικά εγώ βλέπω τρεις πιθανότητες:

  1) Τα βρήκαν με τους Τούρκους. Δεν το αναπτύσσω γιατί δεν νομίζω να είναι αυτό

  2) Θέλουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος ΑΟΖ τους, με όποιον και να συμφωνήσουν. Σε αυτό θα έδινα τις περισσότερες πιθανότητες. Η Τουρκία έλεγε στην Αίγυπτο, αν κάνεις ΑΟΖ με μένα, θα έχεις περισσότερη θάλασσα από ότι αν κάνεις ΑΟΖ με Ελλάδα. Οπότε τι έκανε η Αίγυπτος? Έβαλε ένα οικόπεδο στο μάξιμουμ που θα έπαιρνε με όποιον και να συμφωνούσε (Ελλάδα ή Τουρκία, στην προκειμένη Τουρκία), και στης ουσία είπε εμμέσως στην Ελλάδα αν θες συμφωνώ μαζί σου, αλλά το λιγότερο που δέχομαι να πάρω από εσένα είναι αυτό που μου δίνει η Τουρκία. Δεν είναι ηθικά σωστό από πλευράς τους, ειδικά μετά που τους δώσαμε το εξτραδάκι 5% στην καθαρή ΑΟΖ μεταξύ μας, αλλά στις σχέσεις των χωρών δεν χωράει και τόσο η ηθική όσο το συμφέρον.

  3) Να το έχουν στήσει Ελλάδα και Αίγυπτος (παλιά κυκλοφορούσε το σενάριο αυτό), ώστε να δηλώσει κάτι η Αίγυπτος που είναι Ελληνικό, θα διαφωνήσει (στημένα) η Ελλάδα (και ενδεχόμενα η Κύπρος) και θα πάνε και οι τρεις στο δικαστήριο (σε ποιο όμως?) να λύσει την διαφορά. Έτσι, ουσιαστικά χωρίς να έχει παραπέμψει την διαφορά στο δικαστήριο η Ελλάδα με την Τουρκία (που δεν ήθελε) με πλάγιο δρόμο θα το πάμε εμείς με τους Αιγύπτιους και το δικαστήριο έμμεσα θα καθορίσει και την ΑΟΖ της Τουρκίας, απλά δεν θα είναι μέρος της δικαστικής υπόθεσης (απλά θα κράζει ότι δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση του δικαστηρίου). Αυτό νομίζω είναι το καλύτερο σενάριο για εμάς, ίσως θα ήταν ευφυές (ίσως και όχι), έχει πιθανότητες να είναι αυτό αλλά δεν είναι οι επικρατέστερες. Αν προκύψει όμως αυτό, θα δείξει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι μεγάλοι σκακιστές και όχι απλά όσα αρπάξει ο καθένας από τον γείτονα και την ανάγκη του.

  Για να δούμε…

  1. @ agnostosependytis

   Ξεχασες το 4.

   Οσο ειμαστε φλου με τους Τουρκους σε εμας δεν βγαινει τιποτα.
   Η Αιγυπτος θα αρχισει να τραβα το μπον φιλε κατω απο τη Κρητη μοναχουλα και οταν
   σπασουν τα νευρα του σουλτανου και κανει την κινηση του εναντιον μας, θα περιμενει να
   χωθει οταν θα εχει αυτη το πανω χερι, για καρπωθει οτι μπορει περισσοτερο.
   Ο Σισι εχει υπομονη, το σακουλι του συνεχεια γεμιζει, το μονο που τον απασχολει ειναι τυχον
   ανατροπη του. Αυτος ειναι ο μονος λογος που δεν εχει τακιμιασει με τον Τουρκο.
   Τρικλοποδιτσες στην Λιβυη του βαζει, μην χοντρυνει πολυ ο σβερκος του.

   Αν οι δικοι μας ειχαν ψηστηρι, θα κλειναν την οριοθετηση στη μεση γραμμη με την Αιγυπτο,
   αλλα αυτοι δεν ειναι ικανοι να διαλεξουν σοκολατα απο το περιπτερο.

   1. @kanenas1
    Ε Υ Γ Ε!
    θυμίζω ότι είχαν βγει μερικοί,μετά τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο και ελεγαν ότι μεγάλωσε η Ελλάδα.

  2. ωραια τα φανταστικα σεναρια που κανουμε αλλα ξεχναμε ποιοι πολιτικοι μας κυβερνουν ! ποιος θα κατσει να σκεφτει και να υλοποιησει με μυστικοτητα το σεναριο 3 που λες?

  3. Και τελικά από τα γεγονότα μοιάζει ότι το σενάριο 3 προφανώς δεν είναι το case, γιατί κατάλαβα ότι απλά τροποποίησαν τον χάρτη και τις συντεταγμένες.

   Κρίμα, γιατί είχα μια ελπίδα

 5. Καθορισμος θαλασσιων συνορων μεταξυ ΑΟΖ Ελλαδος α` κι Ελλαδος β` (Κυπρος), αναρωτιεμαι ΠῸΤΕ θα γινουν;;;;

  Μια τετοια Εθνικου χαρακτηρος πραξη ΠΟΙΟΙ την εχουν αποτρεψει μεχρι στιγμης;;;

  Οι καλλοι μας ΔΗΘΕΝ «συμμαχοι» περα του Ατλαντικου ΜΑΖΙ με τους «νεο-συμμαχους» – και κατα αποψη μερικων – φιλους καπου εκει στα παραλια της Μεσης Ανατολης, εεε;;; ΜΗΠΩΣ;;;;

  κατα τα αλλα φατε «συμμαχους » που εν τοις πραγμασι – εκ του αποτελεσματος – μας ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ στα στενα ορια των ΔΙΚΩΝ τους στρατηγικων σχεδιων, συναμα εκμηδενιζοντας τα οποια ΔΙΚΑ μας σχεδια περι Ελληνικης Γεωστρατηγικης.

  υ.γ.
  Μην ξεχναμε το «εθνικο» μας τυφεκιο….. TAVOR !

 6. Και μια ειδηση, που συμπληρωνει την θεματολογια του αρθρου:

  Η Γαλλια κι επισημως, μελος της κοινοπραξιας, East Med Gas Forum, ενω η κυβερνηση των ΗΠΑ, παρατηρητης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *