Σε εξέλιξη είναι η γραφειοκρατική διαδικασία με στόχο τη τελική υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των γαλλικών Rafale. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τη Κυριακή το βράδυ καταφτάνει στην Αθήνα μεγάλη ομάδα από Γάλλους των εταιρειών Dassault, Thales, Safran και MBDA ώστε να συζητήσουν τη γαλλική προσφορά που περιλαμβάνει καινούργια Rafale (πιθανότατα F3-R) αλλά και μεταχειρισμένα της Γαλλικής Αεροπορίας.

Το παραπάνω πολυμελές κλιμάκιο των Γάλλων θα συζητήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων εκτός των αεροσκαφών όπως τα κόστη υποστήριξης, τα νέα όπλα, ζητήματα εκπαίδευσης, υποδομών κτλ. Οι Γάλλοι από τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Σαφή και αποσαφηνισμένη εικόνα αναμένεται να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα δεδομένου πως θα διευκρινιστούν ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και το κοστολόγιο.  

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των εξοπλιστικών επιλογών στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων και το θέμα των Rafale. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και στο ΓΕΑ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως το πρόγραμμα θα εκκινήσει άμεσα κάτι το οποίο είναι ευχή όλων μας.