Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι και τα έξι πρωτότυπα των δύο τελικών υποψηφιοτήτων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης AS-21 Redback, της νοτιοκορεατικής Hanwha, και Lynx KF-41, της γερμανικής Rheinmetall, είναι στην Αυστραλία για την τελική φάση αξιολόγησης, στο πλαίσιο του προγράμματος LAND 400 Phase 3. Το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί μεταξύ $ 10-15 δισεκατομμυρίων, ανάλογα τον αριθμό των οχημάτων που θα παραγγελθούν (η συνολική απαίτηση αφορά στην προμήθεια 450 οχημάτων). Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω ποσά περιλαμβάνουν την αγορά των οχημάτων, τα όπλα τους, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής. Η τελική απόφαση θα παρθεί εντός του 2022. Κάθε εταιρία έχει παραδώσει τρία οχήματα, δύο για δοκιμές αξιολόγησης και ένα για δοκιμή αντοχής σε πλήγμα.

Η επιλογή των δύο οχημάτων ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ τεσσάρων υποψήφιων τεθωρακισμένων οχημάτων (του Lynx KF-41, του AS-21 Redback, του Ajax της αμερικανικής General Dynamics και του CV-90 Mk.4 της βρετανικής BAE Systems). Τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα θα αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τα παλαιά M113AS3/AS4, από το 2025 και μετά. Το πρόγραμμα LAND 400 αφορά στην αντικατάσταση των 257 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων ASLAV (Australian Light Armoured Vehicle ) και των 431 ερπυστριοφόρων Μ-113AS3/AS4 (340 και 91 οχήματα αντίστοιχα). Τα ASLAV θα αντικατασταθούν από 211 τροχοφόρα Boxer, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος συνολικού ύψους $ 3 δισεκατομμυρίων. Τα αυστραλιανά Boxer ενσωματώνουν τον πύργο δύο ατόμων Lance με κύριο πυροβόλο των 30 χιλιοστών και συζυγές των 7,62 χιλιοστών.

AS-21 Redback.

Το AS-21 Redback είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση του K21. Η ανάπτυξη του AS-21 Redback ολοκληρώθηκε το 2019. Το όχημα έχει μέγιστο βάρος μάχης τους 42 τόνους και μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα την ώρα σε οδό. Η εμβέλεια του είναι 520 χιλιόμετρα. Έχει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και μπορεί να μεταφέρει οκταμελή ομάδα. Ενσωματώνει τον πύργο μάχης T2000, της αυστραλιανής EOS, με κύριο πυροβόλο των 30 χιλιοστών, αν και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει και άλλα διαμετρήματα, μεταξύ 25-50 χιλιοστών. Επίσης ενσωματώνει συζυγές πολυβόλο των 5,56 ή των 7,62 χιλιοστών, καθώς και μονό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων FGM-148 Javelin ή διπλό εκτοξευτή Spike-LR2. Εκτός του T2000, το όχημα μπορεί να ενσωματώσει τον τηλεχειριζόμενο πύργο R400S Mk.2 με κύριο πυροβόλο 5,56 ή 7,62 χιλιοστών. Τέλος, ενσωματώνει και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας.

Lynx KF-41.

To Lynx KF-41 αναπτύχθηκε από την Rheinmetall με βάση το Puma και σε δύο εκδόσεις (KF-31 και KF-41). Η έκδοση KF-41 έχει μέγιστο βάρος μάχης 50 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και οκταμελή ομάδα μάχης. Ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 1.140 ίππων και σύστημα μετάδοσης της κίνησης Renk HSWL 256 αντίστοιχα). Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 65-70 χιλιόμετρα την ώρα σε οδό και εμβέλεια 500 χιλιόμετρα. Εξοπλίζεται με τον πύργο μάχης Lance 2.0, ο οποίος ενσωματώνει πολύ μεγάλη ισχύ πυρός και ευελιξία διαμόρφωσης. Ο κύριος οπλισμός του είναι το πυροβόλο των 35 χιλιοστών, το οποίο έχει δυνατότητα βολής πυρομαχικών πυροδότησης στον αέρα ABM (Air-Burst Munitions) και το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Επιπλέον ο Lance 2.0 μπορεί να δεχθεί δύο επιπλέον οπλικά συστήματα σε κάλαθους, δεξιά και αριστερά του πύργου. Ο πελάτης μπορεί να διαμορφώσει τον πύργο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μεταξύ τεσσάρων δυνητικών επιλογών: (α) Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike-LR2 (β) 1-2 αιωρούμενα πυρομαχικά (γ) Ένα μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) ή (δ) Μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου. Από αυτές τις τέσσερις επιλογές μπορούν να επιλεγούν δύο. Επιπλέον ο Lance 2.0 είναι εφοδιασμένος και με ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών. Εργονομική πρόβλεψη υπάρχει και για την εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας, ενώ, από κατασκευής ο πύργος είναι εφοδιασμένος με το σύστημα αυτοπροστασίας Rosy.

Για τα τεθωρακισμένα οχήματα του ΕΣ και τα προβλήματα παλαιότητας και επιχειρησιακής απαξίωσης που αντιμετωπίζουν μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: