Σύμφωνα με δήλωση του Βραζιλιάνου Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Raul Jungmann, η Βραζιλία συμφώνησε με τη Μεγάλη Βρετανία για την αγορά του HMS Ocean έναντι του ποσού των £ 84,3 εκατομμυρίων. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον της Βραζιλίας δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, κατόπιν της οριστικής απόφασης για τον παροπλισμό του παλαιού αεροπλανοφόρου «São Paulo», αλλά στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου προέκυψε η είδηση σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) για την απόκτηση του HMS Ocean.

Το HMS Ocean  θα παροπλιστεί τον προσεχή Μάρτιο (ανεπίσημα) και τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο (επίσημα), οπότε και θα μπορεί να μεταβιβαστεί στη Βραζιλία. Πρόκειται για πλοίο 23 ετών, δηλαδή βρίσκεται σε ιδανική ηλικία για την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής, το οποίο θα του επιτρέψει να παραμείνει ενεργό και επιχειρησιακό για 20 ακόμα χρόνια.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει έως 18 ελικόπτερα επιπέδου CH-47 Chinook ή AH-64 Apache. Πάντως, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, η Βραζιλία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των ΗΠΑ, δεδομένου ότι στο πλοίο ενσωματώνονται και συστήματα αμερικανικής προέλευσης, άρα η Ουάσιγκτον διατηρεί δικαιώματα επί του τελικού χρήστη.

Στόχος του Βραζιλιάνικου Πολεμικού Ναυτικού είναι το πλοίο θα καταπλεύσει στη Βραζιλία στα τέλη του 2018, θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και επιχειρησιακής αποκατάστασης εντός του 2019 και θα ενταχθεί στο στόλο εντός του 2020 με προοπτική να υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Πλέον το TDK δεν έχει άλλη επιλογή από το να ναυπηγήσει και δεύτερο πλοίο κλάσης Anadolu. Αυτή ήταν η αρχική πρόθεση της Τουρκίας, αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και η Άγκυρα στράφηκε προς την προμήθεια του HMS Ocean. Με την οριστική απώλεια του η Άγκυρα ή θα πρέπει να ναυπηγήσει και δεύτερο πλοίο κλάσης Anadolu ή θα συμβιβαστεί μόνο με ένα πλοίο σε υπηρεσία. Υπενθυμίζουμε ότι η καθέλκυση του υπό ναυπήγηση πλοίου κλάσης Anadolu αναμένεται το 2021. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει έξι F-35B Lightning II και τέσσερα T-129 ATAK.