Το συνολικό κόστος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο από το 2001 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα $ 6 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Watson Institute for International and Public Affairs (Brown University).

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανήλθε στα $ 4,3 τρισεκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για την πρόνοια των βετεράνων ανήλθαν στο ποσό των $ 1,7 τρισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση σημειώνεται μια διαρκείς αυξητική τάση στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ από το 2001 και μετά, κυρίως λόγο της τεράστιας αύξησης των δαπανών για την εσωτερικής ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και διότι η διεξαγωγή ενός πολέμου συμπαρασύρει τις δαπάνες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του πολέμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση: «Μετά από κάθε πόλεμο η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει για την αντικατάσταση του χαμένου υλικού, την αναπλήρωση των αποθεμάτων σε πυρομαχικά και καύσιμα, την αποθεραπεία και την πρόνοια των βετεράνων και την αποκατάσταση των φθορών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκστρατείας».

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η έκθεση, το κόστος πρόνοιας για τους βετεράνους αυξήθηκε κατά $ 300 δισεκατομμύρια από το 2001 και μετά, ενώ έως το 2027 η αύξηση αυτή αναμένεται να εκτιναχθεί στο $ 1 τρισεκατομμύριο.