Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέλεξε τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen, ως κύριο ανάδοχο, και τα γερμανικά ναυπηγεία Blohm+Voss και την ολλανδική Thales Nederland, ως συνεργάτες, για το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών MKS-180 MPCS (Multi-Purpose Combat Ship) του Γερμανικού Ναυτικού. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης απομένει η έγκριση από του κοινοβούλιο. Το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για δύο ακόμα πλοία.

Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στις εγκαταστάσεις της Blohm+Voss στη Γερμανία. Τα πλοία MSK-180 θα έχουν μήκος 155 μέτρα και εκτόπισμα 9.000 μέτρων. Η ταχύτητα πλεύσης, με κατάσταση θαλάσσης 4, θα είναι της τάξεως των 18 κόμβων (33 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με την ταχύτητα πλεύσης η εμβέλεια του πλοίου θα είναι περί τα 4.000 ναυτικά μίλια (7.400 χιλιόμετρα). Η παράδοση του πρώτου πλοίου αναμένεται το 2023, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Οι απαιτήσεις επάνδρωσης θα είναι 110 άτομα (θα μπορεί να υποστηρίξει έως 180 άτομα), ενώ θα μπορεί να υποδεχθεί και να υποστηρίξει ελικόπτερο τύπου NH-90 και δύο UAV κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Ο εξοπλισμός του θα αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο των 127 χιλιοστών, 4-8 βλήματα κατά πλοίων NSM, αντιαεροπορικά βλήματα ESSM Block.2, δύο συστήματα CIWS τύπου RAM Block.2 με 21 βλήματα έκαστο, δύο πυροβόλα MLG-27, δύο συστήματα αυτοπροστασίας MASS και πολλαπλές θέσεις για πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματων εκτοξευτών βομβίδων των 40 χιλιοστών.