Την έγκριση εξοπλιστικής δαπάνης ύψους 6.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητά η κυβέρνηση της Ρουμανίας από το κοινοβούλιο της χώρας για τη προμήθεια συνολικώς 32 νέων αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35A συνοδευόμενα από ανάλογο πακέτο όπλων, υποδομών και τεχνικής υποστήριξης. Την είδηση μεταδίδει το αμερικανικό defensenews.com και ο συντάκτης Jaroslaw Adamowski.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας σε συνέντευξη του ανακοίνωσε τη πρόθεση της Ρουμανίας να αποκτήσει μαχητικά F-35A συμβάλοντας στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο σχεδιασμός της Ρουμανικής Αεροπορίας περιλαμβάνει τη πρόσκτηση 32 νέων F-35A για τη συγκρότηση δύο Μοιρών με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 16 F-35. Οι παραδόσεις των πρώτων F-35A για τη Ρουμανία αναμένονται το 2030.

Με βάση την έγκριση του εξοπλιστικού κονδυλίου που επρόκειτο να δώσει το κοινοβούλιο της Ρουμανίας η τιμή για κάθε αεροσκάφος (system cost) διαμορφώνεται περίπου στα 203 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων φυσικά και όλων των αναγκαίων όπλων, ανταλλακτικών, υπηρεσιών εκπαίδευσης και νέων εγκαταστάσεων.