Σε μια νέα φάση οδηγούνται οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Η αρχική αποτυχία των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων να πετύχουν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη με τη παράλληλα απομείωση της μαχητικής τους ισχύος, έδωσε την ευκαιρία στον Ρωσικό Στρατό να αντεπιτεθεί και να πετύχει καίρια εδαφικά κέρδη μέχρι πρότινος. Σε περίπου δυο μήνες οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποτύχει να εκδιώξουν τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας από την Ανατολική Ουκρανία και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αποδέχεται και η Δύση.

Όπως μεταδίδουν ξένοι αναλυτές οι οποίοι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε εικόνες και οπτικοακουστικό υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει μεγάλο μέρος των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων του, οι οποίες συγκροτήθηκαν με ξένη βοήθεια σε οπλικά συστήματα. Το Κίεβο προσδοκούσε σε εδαφικά κέρδη αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνον δεν έχει επιτευχθεί αλλά πλέον οι Ουκρανοί αμύνονται ξανά με τους Ρώσους να επιτίθενται εκ νέου και τις επιχειρήσεις να οδηγούνται σε μια νέα φάση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως «βελτίωσαν τις θέσεις τους» στη βορειοανατολική Ουκρανία, ζώνη στην οποία διεξάγουν επίθεση εδώ και εβδομάδες και όπου οι ρώσοι εισβολείς είχαν εκδιωχθεί πριν από ένα χρόνο από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, οι μονάδες εφόδου των σχηματισμών μάχης ‘Δύση’ βελτίωσαν, με επιθετικές ενέργειες, τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του. Στο μεταξύ, η διοίκηση της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Κουπιάνσκ συνέστησε σήμερα στους κατοίκους της να την εκκενώσουν.