Σύμφωνα με ευρωπαϊκά και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Ρωσία μέσω του προέδρου της επιτροπής για θέματα άμυνας της ρωσικής βουλής, στρατηγού ε.α. Vladimir Shamarov, προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στην σιωπηλή ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε Πολωνία και Λιθουανία δευτερευόντως, με την ανάπτυξη περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.  Σημειώνεται ότι η Ρωσία εγκατάστησε βάσεις εκτόξευσης τέτοιων πυραύλων στην ίδια περιοχή πριν από ένα χρόνο (2016). Η ακτίνα τους φτάνει τα 500 χιλιόμετρα και μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές πλήττοντας με ακρίβεια πολλές νατοϊκές βάσεις στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή ήρθε ως απάντηση στην ανάπτυξη πυραυλικών αντιβαλλιστικών συστημάτων σε Πολωνία και Ρουμανία, ενώ η πρόσφατη προειδοποίηση, δικαιολογείται από την ανάπτυξη μίας ολόκληρης τεθωρακισμένης Μεραρχίας των ΗΠΑ στην Πολωνία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας, Igor Konashenkov, ακόμη και η κοινή ευρείας κλίμακας άσκηση Zapad 2017 (Δύση 2017) η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο με την συμμετοχή δυνάμεων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δεν είναι επαρκής ως απάντηση στις αμερικανικές προκλήσεις στην περιοχή της Βαλτικής.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ -όχι οι ΗΠΑ- αντικρούει τις κατηγορίες αυτές σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη 4000 ανδρών στη Βαλτική δεν παραβιάζει καμία από τις συμφωνίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την παρουσία δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της άμεσης γειτνίασής της, προειδοποιώντας, ότι όπως και στην  περίπτωση της Ουκρανίας, είναι πρόθυμη να σηκώσει το γάντι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *