Σύμφωνα με δημοσίευμα της αρμένικης ιστοσελίδας PanArmenian η Τουρκία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της να προμηθευτεί το προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S-400, εξέφρασε ενδιαφέρον να αποκτήσει και την επόμενη γενιά: Το σύστημα S-500 το οποίο τελεί υπό ανάπτυξη! Το δημοσίευμα στηρίζεται σε τουρκικά δημοσιεύματα της 13ης Οκτωβρίου σύμφωνα με τα οποία οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας δεν εστιάζονται μόνο στους S-400, αλλά εμπλέκουν την Τουρκία και στην υπόθεση των S-500 είτε ως δυνητική χρήστης, είτε ως συμμέτοχος στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την απόκτηση των S-400 έγιναν γνωστές το Νοέμβριο του 2016, ενώ τον Μάρτιο του 2017 η Τουρκία παραδέχθηκε δημοσίως την αλήθεια της σχετικής είδησης, προκαλώντας αντιδράσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ένα μήνα αργότερο, τον Απρίλιο του 2017 ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ το Σεπτέμβριο του 2017 το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, ότι επίκειται υπογραφή συμβολαίου και ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν δύο χρόνια από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το S-400 είναι ένα αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2007. Έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αναχαιτίζει πολλαπλούς στόχους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα με μεγάλη ακρίβεια. Το S-500 αναμένεται να είναι μια βελτιωμένη έκδοση του S-400 με ενισχυμένη δυνατότητα εμπλοκής στόχων stealth και βαλλιστικών πυραύλων σε αποστάσεις έως και τα 200 χιλιόμετρα.

Το εάν αυτή η είδηση είναι άλλο ένα μεγαλεπήβολο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ή μια κίνηση-μπλόφα του Ερντογάν μένει να το δούμε. Πάντως αν είναι αλήθεια η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.