Σε ιδιαίτερα θετικό επίπεδο είναι η συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας MIMA – EdePro και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) αναφορικά με το πρόγραμμα συμπαραγωγής των νέων ρουκετών διαμετρήματος των 122mm για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 του Πυροβολικού Μάχης.

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αξιολόγησε με άριστα τον ΠΕΠ RM-70 Vampir της τσέχικης εταιρείας EXCALIBUR ARMY πάνω στον οποίο βασίζεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών RM-70.

Παράλληλα εκτός του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών RM-70 τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αναλαμβάνουν το καθοριστικής σημασίας έργο ώστε το υφιστάμενο απόθεμα των δεκάδων χιλιάδων ρουκετών JROF των 122mm να αναβαθμιστούν με βάση τη σερβική ρουκετά G2000 η οποία διπλασιάζει το βεληνεκές από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα και ταυτοχρόνως βελτιώνει και την ακρίβεια των πυρών.

Στελέχη του ΠΒ κατά την αξιολόγηση στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα αναβάθμισης των εκτοξευτών RM-70 Vampir το πρόγραμμα περιλαμβάνει ευρεία και ριζική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως προσφέρεται μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για ένα πρόγραμμα ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που στο πρόγραμμα των MLRS M-270 άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι ανύπαρκτη.

Τη προηγούμενη εβδομάδα στελέχη των ΕΑΣ βρέθηκαν στο Βελιγράδι και εκπαιδεύτηκαν από την κοινοπραξία MIMA – EdePro στη κατασκευή και συναρμολόγηση των μεταλλικών κομματιών της νέας ρουκέτας καθώς και των λοιπών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει είναι η εκπαίδευση πάνω στο προωθητικό γέμισμα της νέας ρουκέτας, το οποίο διπλασιάζει το βεληνεκές.

Προωθητικά γεμίσματα για τις ρουκέτες JROF των 122mm του Πυροβολικού Μάχης των ΠΕΠ.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη τελική ευθεία και εκτιμάται πως τους επόμενους μήνες θα πάρει έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Από τα 160 εκατομμύρια ευρώ κόστος για τον εκσυγχρονισμό των RM-70 εκτιμάται μόλις στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συνόλου των εκτοξευτών RM-70. Τα υπόλοιπο κόστος αφορά το ζήτημα εκσυγχρονισμού (συλλογές αναβάθμισης) των νέων ρουκετών και της συνεργασίας μεταξύ της κοινοπραξίας MIMA – EdePro και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η ανταγωνιστική τιμή κόστους εκσυγχρονισμού της τάξης των 750.000 ευρώ ανά ΠΕΠ σε συνδυασμό με την ευρεία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θέτουν τα θεμέλια ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω εταιρειών και του Ελληνικού Στρατού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος για έναν ολοκαίνουργιο ΠΕΠ RM-70 Vampire είναι κάτω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα προαναφερθέντα οφείλουν να αποτελέσουν οδικό χάρτη και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα του Πυροβολικού ενώ το πλέον σημαντικό είναι πως σε επίπεδο ΕΑΣ αποκτάται εμπειρία και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ρουκετών και πυραυλικών συστημάτων.

Aναλυτικά την αξιολόγηση του Πυροβολικού μπορείτε να διαβάσετε: