Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμαστικές βολές του RM-70 Vampire στο πεδίο ασκήσεων – βολών στα Πετρωτά του νομού Ροδόπης. Το σύστημα ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι πρώτες εντυπώσεις είναι κυριολεκτικά άριστες αφού το κύριο στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η ακρίβεια των βολών. Στο τέλος του κειμένου παρατίθεται και αποκλειστικό βίντεο από τη συντακτική ομάδα του DefenceReview.gr.

Μολονότι οι βολές έγιναν με τις υφιστάμενες ρουκέτες JROF στα 10 χιλιόμετρα λόγω περιορισμών του πεδίου βολών – ασκήσεων στα Πετρωτά εντούτοις το RM-70 Vampire κέντρισε το ενδιαφέρον όλων. Το RM-70 Vampire διακρίθηκε για την άμεση μετάβαση από τον χώρο απόκρυψης στον χώρο βολής, την ταχεία τάξη και την ανάληψη δράσης. Η ακρίβεια των βολών άγγιξε το 100% και πλέον τη προσεχή εβδομάδα το RM-70 Vampire θα μεταβεί στο πεδίο ασκήσεων – βολών Κρήτης ώστε να εκτελέσει τις τελικές δοκιμές στα 40 χιλιόμετρα με τις νέες ρουκέτες G-2000.

Όπως έχουμε σημειώσει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την αναβάθμιση των εκτοξευτών και ο δεύτερος των νέων ρουκετών που διπλασιάζουν το βεληνεκές των ΠΕΠ από τα 20 χιλιόμετρα στα 40 χιλιόμετρα.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος και του DefenceReview.gr το πρόγραμμα ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συνόλου των εκτοξευτών RM-70.

Το πακέτο περιλαμβάνει την ακόλουθη τεχνική πρόταση από την Excalibur Army:

Τοποθετείται νέο σασί και συγκεκριμένα το Τ-815 σειράς 7 στη θέση του υφιστάμενου T-813 (για το οποίο λόγω παλαιότητας υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών) καθώς και νέος κινητήρας και καινούργιο σύστημα μετάδοσης.

Η υφιστάμενη καμπίνα θωρακίζεται και αναβαθμίζεται πλήρως με νέα ηλεκτρονικά όπως το σύστημα προσδιορισμού θέσης για ταχύτερη τάξη, νέα μέσα επικοινωνιών (εδώ υπάρχει σχετική πρόταση από την INTRACOM Defense) καθώς και οπτικά βοηθήματα για οδήγηση τη νύχτα (και εδώ δύναται να υπάρξει εμπλοκή ελληνικών εταιρειών από της Theon Sensors).

Από τον υφιστάμενο εκτοξευτή παραμένει ο μηχανισμός εκτόξευσης των ρουκετών καθώς και ο μηχανισμός επαναγέμισης. Αμφότερα ανακατασκευάζονται.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα εντελώς νέο όχημα με βαθύ και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό που του επιτρέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τον υφιστάμενο εκτοξευτή:

Βελτίωση του χρόνου βολής και επαναγέμισης

Ακρίβεια πυρών λόγω του νέου σύγχρονου Συστήματος Ελέγχου Πυρός

Καλύτερη θωράκιση

Ταχεία τάξη συνεπώς λιγότερη έκθεση στην εχθρική παρατήρηση

Νέες επικοινωνίες

Δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα των ρουκετών

Ο δεύτερος άξονας στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ RM-70 είναι ο διπλασιασμός του βεληνεκούς με νέες ρουκέτες. Οι υφιστάμενες ρουκέτες είναι οι JROF και βάλλουν σε μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιομέτρων. Η πρόταση της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τρεις εταιρείες είναι η αναβάθμιση μεγάλου μέρος των ρουκετών με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της σερβικής ρουκέτας G-2000 που εκτός του διπλασιασμού του βεληνεκούς βελτιώνει κατακόρυφα και την ακρίβεια της ρουκέτας.

Το κόστος για τα πυρομαχικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με συμπαραγωγή στο εργοστάσιο του Λαυρίου και τη σερβική EDePro την αναβάθμιση (στην ουσία είναι μια εντελώς νέα ρουκέτα) ενός μεγάλου αποθέματος υφιστάμενων JROF με βάση τη τεχνική διαμόρφωση της ρουκέτας G-2000. Από τη σημερινή ρουκέτα μένουν τα πτερύγια πτήσης, η πολεμική κεφαλή και ο πυροσωλήνας και το νέο στοιχείο που αλλάζει είναι ο πυραυλοκινητήρας και το προωθητικό γέμισμα για διπλασιασμό του βεληνεκούς.  

Το συνολικό πακέτο εκσυγχρονισμού οχημάτων – εκτοξευτών και πυρομαχικών ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ώστε να μεγιστοποιηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία τόσο επί των νέων ρουκετών όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών.

Αμφότερες οι εταιρείες ΜΙΜΑ, Excalibur Army και η EDePro έχουν επιδείξει μεγάλη διάθεση συνεργασίας με πολλές ελληνικές εταιρείες αλλά και ευελιξία στα ζητούμενα που τίθενται από πλευράς Γενικού Επιτελείου Στρατού και Διεύθυνσης Πυροβολικού. Το πρόγραμμα να τονιστεί πως περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή επιπρόσθετων ελληνικών εταιρειών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με λιγότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ το Πυροβολικό Μάχης βελτιώνεται καθοριστικά ενώ σε εθνικό επίπεδο αποκτάται κρίσιμη τεχνογνωσία για άλλα προγράμματα και διασφαλίζεται συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω εταιρείες ( ΜΙΜΑ, Excalibur Army και η EDePro) θέτουν θεμέλια στην Ελλάδα αφήνοντας κυριολεκτικά άριστες εντυπώσεις καθότι είναι ανοιχτές για συμπαραγωγές και μεταφορά τεχνογνωσίας και για μελλοντικά προγράμματα του Πυροβολικού με επόμενο στόχο τα αυτοκινούμενα πυροβόλα (θα ακολουθήσει σχετική ανάλυση).

To αποκλειστικό βίντεο από το DefenceReview.gr από τις σημερινές βολές στα Πετρωτά: