Όπως ανακοίνωσε η ιταλική Leonardo, στις 13 Ιουλίου το προηγμένο εκπαιδευτικό-ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος M-346FA Master πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με το ραντάρ μηχανικής σάρωσης, πολλαπλών λειτουργιών Grifo-M-346, βελτιωμένη έκδοση του Grifo-M. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο βήμα μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των δοκιμών της έκδοσης ηλεκτρονικής σάρωσης Grifo-E. Το Grifo-E είναι σπονδυλωτής σχεδίασης έτσι ώστε να είναι εύκολη η υποστήριξη του και η μελλοντική αναβάθμιση του.

Όπως προείπαμε το M-346FA Master έχει διπλό ρόλο (εκπαιδευτικό και μαχητικό), ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 και ευχέρεια χρήσης πολλών, διαφορετικών όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Το αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει μια σειρά ρόλων όπως παροχή αντιαρματικών και πυρών εγγύς υποστήριξης, προσβολής στόχων με κατευθυνόμενες βόμβες και προσβολή στόχων στη θάλασσα, ενώ διατηρεί εξαιρετικές δυνατότητες αερομαχίας με τα βλήματα I-Derby και IRIS-T.

Αναλυτικά για τα αεροσκάφη προχωρημένης εκπαίδευσης, τις ελληνικές ανάγκες και τις διαθέσιμες επιλογές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Για τα προηγμένα εκπαιδευτικά-ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη και το εάν έχουν θέση στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: