Πλήρη εικόνα ασυνεννοησίας και έλλειψης ικανότητας διαχείρισης κρίσεων προβάλει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την επικείμενη αποστολή φρεγάτας του ΠΝ στα πλαίσια της επιχείρησης “Prosperity Guardian”. Στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα για άμεσο απόπλου φρεγάτας εφόσον τελικώς διαταχθεί. Σε διεθνές επίπεδο πάντως, Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί αποσύρονται ενώ οι Γερμανοί ακόμη το σκέφτονται.

Σημειώνεται πως σύμφωνα επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρονται το εξής: «Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωαννίδη Δριμούση ΠΝ, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων».

Επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ “Prosperity Guardian” πρωτοστάτησαν στη δημιουργία ενός ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την αντιμετώπιση των επιθέσεων από τους Χούθι κατά της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.

Πολλά ερωτήματα γεννώνται και πρέπει να απαντηθούν.

Πως αποφασίστηκε εν μια νυκτί η αποστολή φρεγάτας δίχως να προηγηθεί ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας από τη πολιτική; Υπενθυμίζεται πως σήμερα σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να προβεί στη σχετική δήλωση, κανένας, ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ούτε ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης δεν είχαν γνώση της πρωθυπουργικής απόφασης. Ποιος έκανε αυτή τη διαρροή και ποιον εξυπηρετεί;

Γιατί δεν έγινε έκτακτη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ; To γράφουμε αυτό διότι κατά την προσωπική μας εκτίμηση θα έδειχε μια τήρηση διαδικασιών λήψης απόφασης και συνεργασίας μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μια τέτοια κίνηση θα είχε τόσο ουσιαστικό όσο και συμβολικό αποτύπωμα στη διαχείριση κρίσεων και λήψη των αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο. Τονίζεται πως στο ΚΥΣΕΑ παρευρίσκεται και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στόχος κατά την άποψη μας πάντα θα ήταν να εμφανιστεί μια εικόνα σύζευξης στόχων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με μια θεσμική διαδικασία λήψης απόφασης.

Το ίδιο ισχύει και για το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ.

Γιατί δεν λαμβάνει χώρα έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας και ενημέρωση της Βουλής; Σημειώνεται πως η ναυτική αποστολή (εφόσον προτιθέμαστε να συμμετέχουμε ενεργά) είναι υψηλού κινδύνου σε μια εμπόλεμη περιοχή.

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε η αποστολή φρεγάτας του ΠΝ; Ήδη τα Ναυτικά Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας αποσύρονται λόγω έλλειψης σχετικών πολιτικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων λήψης αποφάσεων (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση) και λόγω αντίδρασης στην επιχείρηση υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ;

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, δεν πρωτοστατούν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με άμεση και έκτακτη σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ένωσης;  

Επισημαίνεται πως σε άλλες συμμαχικές επιχειρήσεις όπως η «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», η «Ειρήνη» ή η «UNIFIL» έχουν προηγηθεί ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών από τα αρμόδια πολιτικά όργανα και κατόπιν έχουν συγκροτηθεί ναυτικές πολυεθνικές δυνάμεις.

Τίθενται σοβαρά ζητήματα σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων για την ελληνική κυβέρνηση και τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα και το ΠΝ ασφαλώς και πρέπει να πρωτοστατήσουν σε μια τέτοια επιχείρηση. Ο τρόπος όμως με τον οποίο γίνεται φανερώνει πολλά και δυστυχώς είναι ανησυχητικά. Καθίσταται σαφές πως η χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο και ακολούθως σε στρατιωτικό.