Κομβικής σημασίας είναι το δημοσίευμα του Αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου, το οποίο αναφέρεται σε κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση του κόστους, της νέας σχεδίασης των αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation (FFG-62) για το Αμερικανικό Ναυτικό.

Το δημοσίευμα το οποίο μπορείτε να διαβάστε (εδώ: https://news.usni.org/2023/12/22/report-to-congress-on-constellation-class-frigate-program-ffg-62-14) κάνει λόγο για αναφορά του Κογκρέσου, διαπιστώνοντας πως το κόστος της νέας κλάσης θα αυξηθεί. Σημειώνεται, πως η  αναφορά του Κογκρέσου τεκμηριώνεται με γνώμονα τις αναλύσεις του Αμερικανικού Ναυτικού.

Κεντρικό ζήτημα στην ανάλυση του Αμερικανικού Κογκρέσου είναι η διαφαινόμενη αύξηση του κόστους ανά μονάδα καθώς και ο αριθμός των κελιών κάθετης εκτόξευσης (VLS) όπλων ανά φρεγάτα.

Στα πλαίσια του νέου οικονομικού έτους της κυβέρνησης των ΗΠΑ (FY2024) το Αμερικανικό Ναυτικό κοστολογεί τη ναυπήγηση δύο φρεγατών της κλάσης Constellation (FFG-62) $2,173.7 δις δολάρια για το 5ο και 7ο πλοίο. Ειδικότερα, σημειώνεται πως μετά τη ναυπήγηση των 10 πλοίων το κόστος πιθανολογείται πως θα αυξηθεί.

Συνεπώς, καθίσταται σαφές το ενδεχόμενο να μειωθεί ο τελικός αριθμός των φρεγατών της κλάσης Constellation (το US Navy έχει ζητήσει 20 νέες φρεγάτες) για λόγους συμπίεσης του συνολικού κόστους.