Μολονότι, τα θέματα δημόσιας τάξης βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο στο DefenceReview.gr και όχι στο επίκεντρο, εντούτοις σεβόμενοι τη δεοντολογία μας και τους αναγνώστες μας θα καταθέσουμε την άποψη μας με αφορμή τα σημερινά τραγικά γεγονότα. Το σημερινό φιάσκο με έναν νεκρό συμπολίτη μας αποδεικνύει περίτρανα πως η δημόσια τάξη βρίσκεται σε πλήρες τέλμα. Το είχαμε αναφέρει και προ μιας εβδομάδας με τον διακινητή λαθρομεταναστών να οδηγεί αντίθετα και την ΕΛ.ΑΣ να αδρανεί.

Ευθυνόφοβοι, άσχετοι, αδαείς, ανίκανοι και ακατάλληλοι ανώτατοι καταλαμβάνουν αξιώματα. Αυτή όμως που επιλέγει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς είναι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία. Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες παθογένειες. Από την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στο σημερινό συμβάν με τη φονική συμπλοκή οπαδών, η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Κοινός παρονομαστής η επιχειρησιακή ανικανότητα στον σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους. Είτε αφορά δασικές πυρκαγιές με άμεσο αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια είτε σχετίζεται με τη δημόσια τάξη και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Η κατάσταση είναι τραγική. Από τους λαθροδιακινητές που οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και η ΕΛ.ΑΣ δεν τους ακινητοποιεί εγκαίρως ως τις συμπλοκές οπαδών και τα γκέτο ανομίας των Ρομά. Πόσα άραγε άλλαξαν από τη δολοφονία ενός μικρού παιδιού, του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι; Πριν από λίγες μέρες υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από κακοποιούς.

Η κατάσταση της ΕΛ.ΑΣ είναι γνωστή. Ελλιπής εκπαίδευση, έλλειψη αποφασισμένου και κυρίως επιχειρησιακού προσωπικού, παρωχημένο δόγμα δράσης, ανοργανωσιά επιχειρησιακού σχεδιασμού, απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, λανθασμένη κατανομή δυνάμεων και στελεχών στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και κυρίως στη πρόληψη του εγκλήματος. Και το κυριότερο: έλλειψη βούλησης από τη κυβέρνηση ώστε να δοθούν σαφείς εντολές για τη καταστολή του εγκλήματος. Είναι πολύ απλά τα «εργαλεία» που χρειάζεται η ΕΛ.ΑΣ και οι υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να σταθούν αντάξιες των εθνικών περιστάσεων.

Τα ίδια ισχύουν και για το Λιμενικό Σώμα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ανικανότητα, ανοργανωσιά και ακατάλληλοι ανώτατοι αξιωματικοί που επιλέγονται με κομματικά κριτήρια.

Τα ονόματα των Υπουργείων αλλάζουν, αλλά ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει. Από Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγινε Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη».

Ένας 29χρονος σκοτώθηκε επειδή μια ολόκληρη Αστυνομία παρουσίασε εικόνα πλήρους διάλυσης. Γνώριζε έγκαιρα και με ακρίβεια αλλά δεν έδρασε. Είναι οι ίδιοι ευθυνόφοβοι αξιωματικοί που δίνουν εντολές σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΕΛ.ΑΣ να σταματούν τη καταδίωξη αφήνοντας τους κακοποιούς ελεύθερους να διαφύγουν. Για να ληστέψουν και να σκοτώσουν ξανά.

Με ένα νομικό πλαίσιο παρωχημένο στο οποίο ο αστυνομικός που ενεργεί τα δέοντα, πολλές φορές βρίσκεται κατηγορούμενος. Με ένα περιβάλλον αναξιοκρατίας όπου ο αστυνομικός ή ο λιμενικός που αποδίδει δεν επιβραβεύεται αλλά αντίθετα γίνεται ο «συνάδελφος που χαλάει τη πιάτσα». Με δεκάδες φαινόμενα διαφθοράς των αρχών ασφαλείας, συναλλαγών και συνδιαλλαγών.

Με μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γεμάτη παθογένειες στην οποία οι τοποθετήσεις στελεχών γίνονται με κομματικά κριτήρια και κριτήρια αρεσκείας. Και στην οποία τα όποια άξια και ικανά στελέχη (παντού υπάρχουν αλλά δυστυχώς είναι μια μικρή μειοψηφία) είτε απομονώνονται είτε αναλαμβάνουν επιχειρησιακό πάρεργο.

Με μια Δικαιοσύνη που καθυστερεί να απονείμει Δικαιοσύνη. Με αστείες ποινές, αποφυλακίσεις σκληρών ποινικών και ένα σωφρονιστικό σύστημα που χρήζει ολικής αναμόρφωσης. Στη χώρα επικρατεί ασυδοσία και μονίμως τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί για να μην χαλάσει η ωραία εικόνα.

Πολλές φορές καλύπτονται και από επικοινωνιακές φανφάρες και φιέστες ώστε το επικοινωνιακό αφήγημα να γίνεται και ακόμη καλύτερο.

Δηλώσεις Υπουργών περί «επιχειρησιακής επάρκειας και ετοιμότητας» κρίνονται στη πράξη. Όχι σε ασκήσεις, όχι σε επιδείξεις και τελετές.

Κύριοι της κυβέρνησης όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση: «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».