Πούτιν Ουκρανία

Νέα προσωπική παρέμβαση από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία εντάσσει στο σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, μια προσπάθεια που όπως υποστηρίζει λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Ο Βλ. Πούτιν στην συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με την βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας και αλλαγή της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Ο κ. Πούτιν μάλιστα πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».

Επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να στηρίξει με κάθε τρόπο την «φίλη» Σερβία, ο Β. Πούτιν προειδοποίησε ότι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί «είναι απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και μια λανθασμένη και καταστροφική στρατιωτικά και πολιτικά στρατηγική». Κατηγόρησε ακόμη την Συμμαχία ότι με την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της στα Βαλκάνια «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη και πυροδοτεί τις εντάσεις στην Ευρώπη».