Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασάντ, σε συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες για τη διάσπαση της εκκλησίας της Αντιόχειας στη Συρία και στον Λίβανο κατ’ αναλογία με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, δήλωσε ο βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν.

“Οι προσπάθειες να διαιρέσουν τους πιστούς είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα όχι μόνο για σας, αλλά και για εμάς. Σήμερα βλέπουμε προσπάθειες να χωρίσουν την εκκλησία στη χώρα μας – μια προσπάθεια να χωρίσουν την Εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία και το Λίβανο”, ανέφερε τα λόγια του Ασσάντ ο Σάμπλιν, όπως μεταδίδει το TASS.

Σύμφωνα με τον Σύρο ηγέτη, γίνεται προσπάθεια η μητρόπολη του Λιβάνου να αποκτήσει ανεξαρτησία. 

Ο Πρόεδρος της Συρίας προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχουμε εξέλιξη αυτής της διαδικασίας και επεσήμανε την ανάγκη να εμποδισθεί σε όλα επίπεδα διεθνώς. “Διαφορετικά, θα έχουμε εκατοντάδες ορθόδοξες εκκλησίες και μόνο ένα Βατικανό“, υπογράμμισε ο Σάμπλιν τη θέση του Άσσαντ.

Ο Πρόεδρος της Συρίας σημείωσε ότι βλέπει τεχνητές προσπάθειες να διαιρέσει τους ανθρώπους και την εκκλησία στην Ουκρανία και είπε ότι σε αυτή την κατάσταση «είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε και να λάβουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι».

“Η μάχη σήμερα δεν είναι μόνο για τη Συρία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός είναι η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη, αλλά βλέπουμε ότι τώρα λειτουργεί υπό το πρίσμα των προσπαθειών για διάσπαση των λαών και των εκκλησιών “, δήλωσε ο Άσαντ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία συνυπάρχει ειρηνικά με τη Δύση για 20 χρόνια, αλλά τώρα δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές και δεν σκοπεύει να σταματήσει.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι μια αυτοκέφαλη τοπική Ορθόδοξη εκκλησία. Οι έδρες της βρίσκονται κυρίως στη Συρία και το Λίβανο, καθώς και στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν. Αυτή η εκκλησία έχει αραβικές ενορίες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, οι βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα (σ.σ. Κοινοβούλιο) εξέδωσαν νόμο για την αλλαγή της δικαιοδοσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, η οποία μπορεί να στερήσει την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία των ναών της.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/