Η εξοπλιστική ατζέντα του Ελληνικού Στρατού περιλαμβάνει στις άμεσες προτεραιότητες την προμήθεια αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου AAV71 A1. Στόχος του ΓΕΣ είναι μετά την απόκτηση των OH-58D Kiowa Warrior το αμέσως επόμενο πρόγραμμα απόκτησης υλικού μέσω του EDA (Excess Defense Articles) είναι τα AAV7 A1.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι πολύ κοντά στην απόκτηση 12 AAV7 A1 ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ενός λόχου πεζοναυτών. Το κόστος για το τελευταίο πλάνο ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια δολάρια με πλήρη ανακατασκευή των οχημάτων, ανταλλακτικά, βιβλιογραφία, εγκατάσταση επικοινωνιακού υλικού κτλ.

Τα αμερικανικά AAV-7Α1 σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επιχειρούν από τα αρματαγωγά κλάσης «ΙΑΣΩΝ» της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των αρματαγωγών στη πλώρη. Συγκεκριμένα είχαν λάβει χώρα δοκιμές πριν αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση αυτών των μέσων συμβάλει στη προστασία των μεταφερόμενων πεζοναυτών τόσο από το εχθρικό πυρ όσο και από τα στοιχεία της φύσης ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επιχειρούν ως μηχανοκίνητα τμήματα και μετά την έξοδο τους στην ακτή.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ζήτημα βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο προς τελική έγκριση και υπογραφή του φακέλου ώστε το πρόγραμμα για τα 12 AAV71 A1 να λάβει χαρακτήρα υλοποίησης.

Για το θέμα αυτό είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικώς με δημοσίευμα μας, στις 20/7/2019. Όπως είχαμε επισημάνει και τότε το κόστος για περισσότερα οχήματα είναι ιδιαίτερα «αλμυρό».

Τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα AAV71 A1 με πυροβολό της Ισραηλινής ELBIT Systems τύπου UT-30 διαμετρήματος 30mm. Αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα μπορούσαν να λάβουν και τα προσεχώς ελληνικά AAV71 A1

Aναλυτικά στο παρακάτω άρθρο: