Η εξοπλιστική ατζέντα του Ελληνικού Στρατού περιλαμβάνει στις άμεσες προτεραιότητες την προμήθεια αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου AAV71 A1. Στόχος του ΓΕΣ είναι μετά την απόκτηση των OH-58D Kiowa Warrior το αμέσως επόμενο πρόγραμμα απόκτησης υλικού μέσω του EDA (Excess Defense Articles) είναι τα AAV7 A1.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι πολύ κοντά στην απόκτηση 12 AAV7 A1 ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ενός λόχου πεζοναυτών. Το κόστος για το τελευταίο πλάνο ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια δολάρια με πλήρη ανακατασκευή των οχημάτων, ανταλλακτικά, βιβλιογραφία, εγκατάσταση επικοινωνιακού υλικού κτλ.

Τα αμερικανικά AAV-7Α1 σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επιχειρούν από τα αρματαγωγά κλάσης «ΙΑΣΩΝ» της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των αρματαγωγών στη πλώρη. Συγκεκριμένα είχαν λάβει χώρα δοκιμές πριν αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση αυτών των μέσων συμβάλει στη προστασία των μεταφερόμενων πεζοναυτών τόσο από το εχθρικό πυρ όσο και από τα στοιχεία της φύσης ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επιχειρούν ως μηχανοκίνητα τμήματα και μετά την έξοδο τους στην ακτή.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ζήτημα βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο προς τελική έγκριση και υπογραφή του φακέλου ώστε το πρόγραμμα για τα 12 AAV71 A1 να λάβει χαρακτήρα υλοποίησης.

Για το θέμα αυτό είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικώς με δημοσίευμα μας, στις 20/7/2019. Όπως είχαμε επισημάνει και τότε το κόστος για περισσότερα οχήματα είναι ιδιαίτερα «αλμυρό».

Τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα AAV71 A1 με πυροβολό της Ισραηλινής ELBIT Systems τύπου UT-30 διαμετρήματος 30mm. Αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα μπορούσαν να λάβουν και τα προσεχώς ελληνικά AAV71 A1

Aναλυτικά στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Ποσα?
  70 mil για …12 refurbished AAV71??

  Κάποιοι είναι τελείως εκτος πραγματικότητας!

  Ώσπου να φορτώσουν τα Jason με πεζοναύτες και βαρύ υλικό θα έχει τελειώσει ότι επεισόδιο έχει ξεκινήσει στο Αιγαίο!

  Σοβαρά περιμένουν να περάσει νηοπομπή τύπου B παγκοσμιου πολεμου έτσι και αρχίσει το πιστολίδι?

  Με 70MIL παίρναμε 30 cb-90 type με τις τιμές που έχουν γραφει

  Ταχύπλοα μεταφοράς και κρούσης

  ικανά για άμεση ενίσχυση και κρούση στα νησάκια του ανατολικού αιγαίου όπου έχουμε την απειλή

  Εκεί έπρεπε να βρίσκονται ήδη οι πεζοναύτες διασπαρμένοι στα μεγάλα νησιά και με τέτοια ταχύπλοα κρούσης μεταφοράς στη διάθεση τους

  Ξεβόλεμα θα μπού πείτε

  Τα AAV71/JASON δεν θα προκάνουν να φτάσουν εκεί

  Μεγαλύτερο πρόβλημα από το οικονομικό είναι μάλλον η νοοτροπία που επικρατεί

  1. «Εκεί έπρεπε να βρίσκονται ήδη οι πεζοναύτες διασπαρμένοι στα μεγάλα νησιά και με τέτοια ταχύπλοα κρούσης μεταφοράς στη διάθεση τους».
   Πρώτον,εκεί βρίσκονται ήδη οἱ αμφίβιοι καταδρομείς.
   Δεύτερον,οἱ ΠΖΝ είναι εφεδρεία του αρχιστρατήγου.
   Μπορείς να συμφωνήσεις ἢ να διαφωνήσεις για την σκοπιμότητα,αλλά οἱ εφεδρείες δέν διασπείρονται,και μάλιστα στα άποντα και άπατα,δέν έχουμε εκατομμύρια οπλίτες για να πιάνουμε προληπτικά εκατοντάδες βραχονησίδες/νησίδες,και να τους βιδώνουμε εκεί,έτσι,για να κάθονται (αναγκαστικά χωρίς σκάφη εφόδου οἱ περισσότεροι),να βλέπουν ανήμποροι σε 30-40-100 νησίδες,όταν οἱ απέναντι κάνουν το ντού σε μία,δύο,ἢ τρείς άλλες νησίδες,επιλεγμένες βάσει ποικίλων κριτηρίων.
   Ἂν θέλεις την γνώμη μου,ἡ τοποθέτηση σου είναι στο μήκος κύματος του δόγματος Βενιζέλου,περι «σημειακών κρίσεων»,ουσιαστικά το δόγμα βραχονησίδος,σε ακόμα πιό στρουθοκαμηλίστική έκδοση,δηλαδή.
   Ὁ Φρειδερίκος ὁ Μέγας,είχε πεί ότι « όταν προσπαθείς να υπερασπιστείς τα πάντα,δέν μπορείς να υπερασπιστείς τίποτε».
   Ἂς αφήσουμε τους ΠΖΝ να παραμένουν εφεδρεία του αρχιστρατήγου,όχι υποχρεωτικά με AAV-7,αλλά χωρίς αγγαρεία βραχονησίδων.
   Θα ήθελα να δώ και τολμηρά εγχειρήματα από τους ΠΖΝ,όχι μόνο ενίσχυση -και σαφώς όχι προενίσχυση- νήσου,αλλά τουλάχιστον ἂς είναι επαρκώς εφοδιασμένοι για ενίσχυση.
   Και σίγουρα όχι καραούλια σε βραχονησίδες,εκεί μπορεί να αξιοποιηθέι ακόμη και ἡ Εθνοφυλακή και ἡ Εφεδρεία,(ούπς,τί είπα τώρα…).

   1. Δεν έγραψα για στατική άμυνα και καραούλι σε βραχονησίδες!

    Έγραψα πως τα 70MIL θα είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εάν πήγαιναν για να αγοραστούν ταχύπλοα μεταφοράς κρούσης τύπου cb90 !!

    Με αυτά θα μπρούσαν να επιχειρούν οι αμφίβιοι καταδρομείς στο ανατολικό αιγαίο και όχι με φουσκωμένες σαμπρέλες όπως τώρα

    Περί εφεδρείας :

    Η εφεδρεία έχει νόημα εάν μπορεί να φτάσει στο κρίσιμο σημείο τη κατάλληλη στιγμή

    Συμφωνούμε?

    Με τους Πεζοναύτες στο Βόλο τα αρματαγωγά στη Σαλαμίνα και την απειλή στο ανατολικό νότιο αιγαίο αυτό σήμερα είναι ΑΔΎΝΑΤΟ

    Σοβαρά πιστεύεις πως έτσι και αρχίσει το πιστολίδι μπορεί να φθάσει νηοπομπή με τα αρματαγωγά και τους πεζοναύτες στο ανατολικό η στο νότιο αιγαίο?

    Με τι απώλειες?
    75%??

    + Το μισό ναυτικό και τη μιση αεροπορία για να κατεβάσει Μερικά Leo 1,.M109??

    Αυτές οι ιδέες είναι εκτος πραγματικότητας !!

    Και πριν αρχίσει το πιστολίδι ο χρόνος κινητοποίησης και πλεύσης μιας τέτοιας δύναμης είναι τέτοιος που ο αντίπαλος θα προσαρμόσει ανάλογα τα σχέδια του

    Ας καταργηθούν οι πεζοναύτες του Βόλου και ας ενισχυθούν οι αμφίβιοι καταδρομείς στα νησιά του ανατολικού αιγαίου

    Ξανά δεν μιλάω για καραούλια αλλα δυνάμεις ήδη στα νησιά και εφοδιασμένες με ταχύπλοα μεταφοράς και κρούσης

    1. Και όμως,ακριβώς για καραούλια μιλάς,ακόμη και ἂν θέλεις να πείς κάτι άλλο.
     «Ας καταργηθούν οι πεζοναύτες του Βόλου και ας ενισχυθούν οι αμφίβιοι καταδρομείς στα νησιά του ανατολικού αιγαίου».
     Για να κάνουν τί ακριβώς;
     Να περιμένουν στα χαρακώματα,μοιρασμένοι σε έξη νησιά;
     Δέν νομίζω να εννοείς αυτό.
     Τότε όμως;
     Να περιμένουν επάνω στα CV90?
     Στα ούτως ἢ άλλως μετρημένα σημεία;
     Αφού δέν θα είναι διαθέσιμοι για καταδρομικές ενέργειες,και αφού το να είναι συγκεντρωμένοι «κάπου» στα μεγάλα νησιά περιμένοντας την εκδήλωση εχθρικής επιθέσεως,πάλι δέν είναι παραγωγικό για καταδρομείς,τί μένει;
     Πόσο θα αργήσει κάποιος να ρίξει την ιδέα «ἂς τους διασπείρουμε στις νησίδες,μήν την ξαναπάθουμε όπως στα Ίμια»;
     Μόνο που έτσι δέν θα έχει εφεδρεία για τίποτε,αφού οἱ αμφίβιοι θα μείνουν βιδωμένοι στην κάθε νησίδα,αφού κανείς δέν θα τολμήσει να διατάξει απαγκίστρωση.
     Ενώ ἡ 32 ΤΑΞΠΝ,θα μπορεί (ενδεχομένως) να αναλάβει δράση κάποια στιγμή,όταν θα έχουν διαφανεί οἱ κύριες προσπάθειες του εχθρού,κάτι που δέν γίνεται σε δύο-τρείς ώρες.
     Σε δύο ἢ τρείς ημέρες,ίσως θα έχει ξεκαθαρίσει και το αεροπορικό τοπίο,οπότε τα πράγματα θα είναι ευκολώτερα,και ἂν προλάβουμε να χάσουμε κύρια νήσο σε αυτό το διάστημα,καλύτερα να κάνουμε χαρακίρι πανεθνικώς.
     Και ἡ έδρα,δέν είναι υποχρεωτικό να είναι στον Βόλο,μπορεί να είναι και ἡ Αυλώνα,ἢ ἡ τα αποβατικά να μετακομίσουν στον Βόλο.
     Λύσεις υπάρχουν,επιλογές υπάρχουν,το θέμα είναι ότι κάποια εφεδρεία για ενίσχυση νήσων πρέπει να υπάρχει,και να είναι κάπως ειδικευμένη στην απόβαση.
     Πρέπει να καταλάβεις,ότι όταν είσαι μοιρασμένος σε έξη κύριες νήσους,έχεις αυτομάτως πρόβλημα οικονομίας δυνάμεων,επειδή δίνεις στον εχθρό την ευχέρεια να επικεντρωθεί σε μία μόνο,αφήνοντας τις άλλες πέντε απλώς θεατές,και τις μονάδες επάνω τους ανήμπορες να βοηθήσουν εκεί που πρέπει.
     Του δίνεις την ευχέρεια να σε αντιμετωπίσει τοπικά με το ένα έκτο των δυνάμεων που θα αναλογούσαν στις δικές σου έξη φρουρές.
     Γι΄αυτόν το λόγο υπάρχουν οἱ εφεδρείες,για να μπορείς να αξιοποιήσεις δυνάμεις σε τόπο και χρόνο,αντί να μένουν θεατές.

     1. Ξεχνα τα χαρακώματα!
      Ότι είναι στάσιμο είναι στοχοποιιημενο και θα γίνει μπούρμπερη!

      Πρέπει να έχεις πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάσταση και πολύ μικρό χρόνο αντίδρασης

      Και τα μικρά νησάκια με η χωρίς φρουρές μπορεί να χαθούν σε 2-3 ώρες όχι μέρες όπως γραφεις για τα μεγάλα!

      Ο χρόνος αντίδρασης μας πρέπει να είναι της τάξης των ωρών!

      Και αυτό γίνετε με τις δυνάμεις στα νησιά και με ελικόπτερα η ταχύπλοα κρούσης

      Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα η εφεδρεία δεν έχει νόημα!

      Έτσι και πατήσουν έδαφος τότε έχουμε τετελεσμένο που δύσκολα αναιρείται βλέπε Ιμια

      Η ουσία είναι να τους τσακίσεις πριν προλάβουν να πατήσουν πόδι

      Για αυτό λέω πως εάν έχεις τους καταδρομείς πεζοναύτες διασπαρμένους και εφοδιασμένους με τέτοιου είδους μέσα μπορείς να παρέμβεις AΜΕΣΑ σε τοπικό επίπεδο πριν και όταν ξεκινήσει η ιστορία

      Και έχεις και τη δύναμη πυρός να τους κανεις ζημια!

      Μικρός χρόνος αντίδρασης μπορεί να εξασφαλιστεί και από τα ελικόπτερα αλλα από άποψη κόστους προς μεταφορεμEVH DYναμη τα πλεούμενα τύπου CB90 μάλλον πλεονεκτούν

      Επιπλέον η απειλή είναι πλέον σε μικρά νησιά όπου εκεί μια νηοπομπή με μάλλον δεν προσφέρνει τίποτα!

      Ξαναγράφω πως έτσι όπως είναι σήμερα η αεροναυτική ισορροπία δυνάμεων οι νηοπομπές με φορτωμένα δεν έχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης!

     2. @CK
      «Η ουσία είναι να τους τσακίσεις πριν προλάβουν να πατήσουν πόδι»
      Έχεις πέσει στην παγίδα τους.

 2. Φοβερές προτεραιότητες 70εκ για 12 σαράβαλα ελέφαντες.

  Τορπίλες next year, τελικά αξεπέραστο πρόβλημα η ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε αυτή την χώρα!!!

  Αρχισαν να έρχονται τα αμερικανικά «δώρα» βλέπω. Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ;

  1. δεν διαφωνο αλλα λεει προτεραιοτητα του Ε.Σ. οχι του Π.Ν. αλλο τη θελει η ξηρα αλλο το ναυτικο αλλο η αεροπορια εξαλου πρωτα θα κλειδωσει η νεα φρεγατα κ μετα θα ασχοληθουμε με τορπιλες-μεκο.

 3. wow…. 12 ολοκληρα…. που θα τα χωρεσουμε τοσα πολλα?

  Αυτα πάντως, μπορει να ναι χαρχαλα, μια φορα παντως ειναι πιο αξιομαχα απο τις LaFayette.

  1. Οι La Fayette που λες αδερφέ δεν είναι κακά πλοία, χώρους για να βάλει ο κάθε χρήστης όπλα έχουν, παίρνουν κ sylver A50 κ sylver A43, καλό Ραντάρ κ σύγχρονη σχεδίαση για την ελάττωση του ίχνους τους στα Ραντάρ.
   Το θέμα είναι τι λεφτά μπορούμε εμείς να διαθέσουμε.
   Είναι 20 χρόνια νεώτερα πλοία από τις περισσότερες φρεγάτες μας, έχουν πολύ καλύτερο radar από ότι πλοίο έχουμε αυτή την στιγμή, έχουν καλύτερο πυροβόλο μεγαλύτερου διαμετρηματος κάτι που ήθελε κ το Π. Ν κ το ζητούσε στις συζητήσεις για τις FREMM HN, έχουν καλύτερους πυραυλους επιφανείας τους exocet MM40 σε σχέση με τους Harpoon που έχουν οι S κ οι MEKO HN κ οι crotale που έχουν επάνω είναι στα ίδια επίπεδα με τους sparrow που έχουν οι φρεγάτες μας.
   Το ότι οι Γάλλοι δεν έβαλαν όπλα επάνω δεν τα κάνει κακά πλοία.
   Οκ δεν έχουν CIWS αλλά από την στιγμή που θα έρχονταν για να αντικαταστησουν αρχικά τις 3μη εκσυχρονισμενες S άνετα κ εύκολα θα μπορούσαν να πάρουν τα Phalanx αυτών των S.
   Ξέχασα το σόναρ που δεν έχουν αλλά μην λέμε κ ότι θέλουμε, στο Αιγαίο τον εντοπισμό αλλά κ την καταστροφή των υποβρυχίων θα τον κάνουν τα ελικόπτερα των Φρεγατών κ όχι οι ίδιες οι φρεγάτες .
   Άσε που στα πλοία υπάρχει χώρος για να μπει σόναρ κ οι Γάλλοι θα βάλουν στις 3που θα εκσυχρονισουν οπότε δεν είναι κ τόσο δύσκολο να μπει,ειδικά με τους τεχνικούς που έχει το Π. Ν. Το απέδειξαν άλλωστε με την επιτυχημένη αλλαγή του σόναρ από παροπλισμένη φρεγάτα σαυτην που είχε προσαραξει πριν λίγο καιρό.

   1. Τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένα για αυτά τα πλοία

    Οι Γάλλοι για 3 πλοία θα ξοδεύσουν 370 mil για νέο CMS-SONAR-data links και απαιτούμενες επισκευές

    Ούτε νέο radar ούτε VLS ούτε ASTER

    Θα βγάλουν τους CRTOAL και θα βάλουν SADRAL (MISTRAL ie stinger!!)

    Εμείς θέλουμε να εκσυχρονίσουμε 4 meko με 100-150 mil total!!

    Τι συζητάμε τώρα??

    Τα πλοία αυτά για να γίνουν αξιόμαχα θέλουν πολλά παραπάνω και σε πολύ υψηλό κόστος

    Εάν μάλιστα μπει ο επιπλέον εξοπλισμός VLS/ASTERπου γραφεις με τι ταχύτητα θα σέρνονται??
    18knots στη κατηφόρα??

    Το radar DRBV15C/ DRBN34 δεν είναι και τίποτα αξιόλογο

    Το πυροβόλο είναι ξένο προς το πολεμικό ναυτικό και δεν έχει νόημα η εισαγωγή ενός νέου τύπου

    Επίσης το sonar που θα βάλουν οι Γάλλοι θα EINAI hull mounted
    ΌΧΙ συρόμενο (VDS/towed)που είναι το πιο αποτελεσματικό

    Επιπλέον τα Aegean Hawk δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με το πλοίο/CMS/

    Είπαμε είναι Offshore Patrel Vehicles

    Εάν πρέπει να τα πάρουμε ας τα πάρει το Λιμενικό
    Για επιτήρηση AOZ από το λιμενικό μια xαρά θα είναι!

 4. Μιλάμε για οχήματα που μπήκαν σε υπηρεσία το 1972! 70 εκατομμύρια για 12 οχήματα, έστω ανακατασκευασμένα (να υποθέσουμε κι αναβαθμισμένα στην θωράκισή τους;) ακούγονται πολλά χρήματα. Τα Kiowa κόστισαν λιγότερο…εντάξει, δεν απορρίπτουμε ότι δεν είναι καινούργιο, αλλά μην πανηγυρίζουμε όπως όταν πήραμε δωρεά τα τελευταία Μ113 απ’το στρατιωτικό νεκροταφείο των ουσαίων.

 5. 70 εκατ. μόνο για 12 AAV71;;

  Είμαστε σοβαροί;

  Με 45 εκατ. πήραμε 70 Kiowa και με περίπου 100 εκατ. 10 Chinook!

  Φοβερή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση που φάνηκε άλλωστε και με τη νέα συμφωνία με τους Αμερικάνους.

  Πρώτα υπέγραψε και τώρα ζητάει ανταλλάγματα!

  https://doureios.com/i-kyvernisi-thimithike-ta-arleigh-burke-afoy-ypegrapse-tin-mdca-me-tis-ipa/

 6. Ότι τα χρειάζονται οι πεζοναύτες απελπιστικά πολύ αληθεύει αλλά 6 εκατ. δολάρια το όχημα, όταν λείπουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά είναι το λιγότερο υπερβολή. Τελικά αντί να μας πληρώνουν οι Αμερικανοί για τις βάσεις που δώσαμε, μας βάζουν και τους πληρώνουμε και από πάνω. Εύγε.

 7. Με τόσα χρήματα καλύτερα να αγοράσουμε κι εμείς ACV 1.1 που αγοράζει αυτήν την στιγμή το USMC για να αντικαταστήσει τα AAV-7.

 8. *70.000.000
  Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας άν,
  με τα παρακάτω προιόντα και υπολογισμό,
  αντιμετωπίζεται και αποτρέπεται η αποβίβαση
  σε όλα τα ακριτικά νησιά.
  (Απο θάλασσα σε ξηρά)
  ——————————-
  ταχύπλοο σκάφος
  (εγχώρια ναυπήγηση)
  5m/100hp
  20.000€
  +
  Μultibarell/20-30mm Ammunition
  7000€
  ——————————-
  Recoilless gun/Anti-tank gun
  SPG-9
  73mm
  5000€
  ——————————–
  20.000+7.000+5.000=32.000
  ———–
  70.000.000/32.000=2.187.5

 9. Αφήσαμε τα MLRS για να πάρουμε AAV-7;
  Που πλέουν με 6 κόμβους την ώρα και με μια ριπή 0.50 μπορούν να πάνε στον πάτο;
  Και εις άλλα με υγεία

 10. Το CB90 που το ξέρουμε (3 σκάφη είναι ήδη σε υπηρεσία στο Λιμενικό) κάποιο αντίστοιχο άλλης χώρας ή κάποιο ελληνικής κατασκευής με αντίστοιχες δυνατότητες κ σε διαμόρφωση που καλύπτει τις δικές μας απαιτήσεις θα έπρεπε να είναι η βασική επιλογή για την μετακίνηση των πεζοναυτών αλλά κ όλων των ειδικών δυνάμεων που θα αναλάβουν αποστολές σε νησιά.
  40χρονα οχήματα με μικρή ταχύτητα δεν μπορούν να είναι επιλογή ειδικά με τέτοιο κόστος.
  Επιλογή για να αναπτυχθούν τακτικές αξιοποίησης τέτοιων οχημάτων αλλά κ για να αναπτυχθεί κάποιο αντίστοιχο μοντέλο εγχώριας κατασκευής ναι θα μπορούσε να είναι αλλά κ πάλι αν το κόστος ήταν συμβολικό

 11. Πραγματι, 12 κομματια ειναι πολυ λιγα και τα χρηματα πολλα,θα πρεπει να γινει προσπαθεια να παρουμε τουλαχιστον 25 και σε καλυτερες τιμες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *