Στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα έλαβε χώρα η εκδήλωση για την 21η Νοεμβρίου, ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερα αναλυτική υπήρξε η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η οποία αποκαλύπτει ιδιαίτερες ειδήσεις για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα:

Αναφέρθηκε στην επέκταση των αεροναυτικών υποδομών της Νήσου Κρήτης τόσο σε επίπεδο αεροπορικών όσο και ναυτικών εγκαταστάσεων

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές με στόχο την ομογενοποίηση του χερσαίου χώρου υπό μία μόνο Μείζονα Διοίκηση, αυτή του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων. Ειδικότερα, σημείωσε: επίκειται η κατασκευή του νέου υπόγειου Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο της Διοίκησης και Ελέγχου των Χερσαίων Επιχειρήσεων και την ομογενοποίηση του χερσαίου χώρου υπό μία μόνο Μείζονα Διοίκηση, αυτή του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων που προσεχώς θα ενεργοποιηθεί θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις αυξημένες δυνατότητες σχεδίασης και εκτέλεσης της χερσαίας διάστασης των διακλαδικών και διυπηρεσιακών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη μνεια έκανε στη Διεύθυνση Διαστήματος και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ καθώς και στη συνολική αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων.

Ως προς τα εξοπλιστικά επισήμανε πως συμβασιοποιήθηκαν 160 εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον 75, και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ 137 προγράμματα.

Τέλος αναφέρθηκε πως εντός των επομένων ημερών θα παρουσιασθεί και η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εισέλθουμε επιτέλους σταδιακά σε μια νέα εποχή και σε ότι αφορά στον ατομικό εξοπλισμό και φόρτο του μαχητή που να είναι αντάξιος του προσωπικού μας.

Παρατίθεται η ομιλία:

Σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κόσμος όλος ταράζεται, συγκλονίζεται, φλέγεται, οι πόλεμοι μαίνονται και η γεωπολιτική αστάθεια επικρατεί και μάλιστα βαίνουσα επί τα χείρω, νιώθω ευτυχής που επί των ημερών μου, ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χάρη στην σκληρή δουλειά και τον μεθοδικό σχεδιασμό μας, η Ένοπλη Ισχύς της Χώρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να είναι απολύτως αποτρεπτική για κάθε δυνητικό επίβουλο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά πρωτοφανών προκλήσεων άμυνας και ασφαλείας για την Ελλάδα, και σε ένταση αλλά και σε χρονική διάρκεια, με πρώτη την υβριδική επίθεση στον Έβρο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, και αργότερα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου την τρίμηνη κρίση του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κινητοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι σχεδόν το τέλος της χρονιάς. Ταυτοχρόνως, κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αναδιοργανωθεί, ανασυνταχθεί και επανασχεδιαστεί η αρχιτεκτονική ασφαλείας και άμυνας της Χώρας και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η αποτρεπτική της ισχύς, ιδιαιτέρως στον Έβρο και στα νησιά.

Πολύ εγκαίρως λοιπόν και πέρα και πάνω των όποιων αγκυλώσεων του παρελθόντος εκτιμήθηκε η πραγματική κατάσταση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική και οι εξ αυτών δυνητικές προκλήσεις ασφαλείας και συνυπολογιζομένης φυσικά της κυριωτέρας αμυντικής προκλήσεως της Χώρας, ανεδείχθη η ανάγκη, η αμυντική ανάγκη, αναβαθμίσεως και αναδιοργανώσεως των υποδομών μας αλλά και της συνολικότερης αμυντικής σχεδιάσεως μας στην Κρήτη.

Έτσι λοιπόν από το 2020 απεφασίσθη και τέθηκε σε εφαρμογή η κατασκευή του Νέου Εθνικού Ναυστάθμου για το Πολεμικό μας Ναυτικό στη Σούδα, που είναι σε εξέλιξη και τρέχει με ταχείς ρυθμούς ώστε στο πολύ εγγύς μέλλον να ναυλοχεί εκεί ο μισός Ελληνικός Στόλος σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις. Επιπλέον στην Κρήτη ενισχύθηκαν και στελεχώθηκαν αερομεταφερόμενες μονάδες ΠΖ και Ειδικών Δυνάμεων, κατασκευάσθηκαν και κατασκευάζονται υποδομές για μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και δεύτερου Πολεμικού Αεροδρόμιο στο Καστέλι παράλληλα με το πολιτικό αεροδρόμιο εκεί, που ενισχύουν έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αυτές είναι τεράστιες αλλαγές στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές δυνατότητες προβολής Σημαίας και Ισχύος για την Πατρίδα μας και σμίκρυνση των όποιων αποστάσεων μας ταλάνισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μακρινό ή και πιο κοντινό παρελθόν σε σχέση με τις δυνατότητες υπεράσπισης του ευρύτερου Ελληνισμού.

Το μέλλον θα αποδείξει μετά βεβαιότητος του λόγου το αληθές. Όσον αφορά στην Αλεξανδρούπολη, την «Σούδα του Βορρά» όπως επίσης συνηθίζω να τη λέω, και εκεί αξιοποιήσαμε και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τον λιμένα με την παροχή διευκολύνσεων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την προώθησή τους προς ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγάς της.

Ο Άξονας Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία, Ρουμανία – Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικός τουλάχιστον ως προς την στρατηγική αμυντική διάσταση του για την οποία μου επιτρέπεται να αναφερθώ κι αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός, που ανέβασε κατακόρυφα το γεωστρατηγικό ειδικό βάρος της Χώρας μας. Η στρατηγική αξία της πρωτεύουσας του Έβρου βεβαίως, αποκτά πλέον διεθνές βεληνεκές στο πλαίσιο και της ταχύτατης ενεργειακής αναβάθμισής της, σύμφωνα με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Πολιτείας.

Επιπρόσθετα, στις κομβικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των στρατιωτικών υποδομών μας περιλαμβάνεται και η κατασκευή του νέου υπόγειου Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο της Διοίκησης και Ελέγχου των Χερσαίων Επιχειρήσεων και την ομογενοποίηση του χερσαίου χώρου υπό μία μόνο Μείζονα Διοίκηση, αυτή του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων που προσεχώς θα ενεργοποιηθεί θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις αυξημένες δυνατότητες σχεδίασης και εκτέλεσης της χερσαίας διάστασης των διακλαδικών και διυπηρεσιακών επιχειρήσεων.

Επίσης η ίδρυση και λειτουργία ήδη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αναμόρφωσε ένα παρωχημένο από δεκαετιών μοντέλο και έβαλε τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Πατρίδας σε μια νέα εποχή, όπως επιτάσσουν και τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά κυρίως όπως απαιτεί η αυταπόδεικτη ανάγκη σύγχρονης σχεδιάσεως και εκτελέσεως τέτοιας φύσεως επιχειρήσεων σε ειρήνη, ένταση, κρίση και πόλεμο. Το νέο της Διοικητήριο στο Στρατόπεδο Παπάγου είναι έτοιμο να την υποδεχθεί και φιλοξενήσει εντός των προσεχών ημερών. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ολοκληρώθηκε και θα εγκαινιασθεί τις προσεχείς ημέρες η εκ θεμελίων ανακατασκευασμένη και αρκετά μεγαλύτερη σε μέγεθος μίνι ναυτική Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Ολοκληρώθηκε και ήδη χρησιμοποιείται ο μοντέρνος στίβος αστικού αγώνα στο Κανδήλι του Μεγάλου Πεύκου. Στις τηλεοράσεις μας αυτές τις μέρες βλέπουμε πόσο δύσκολος και αιματηρός είναι αυτός ο τύπος του αγώνα, άρα αντιλαμβάνονται όλοι πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να εξομοιώνεις και να εκπαιδεύεσαι ρεαλιστικά σ΄αυτόν. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή αεροσήραγγας στην Πάχη Μεγάρων η οποία θα παρέχει εκπαίδευση εξομοίωσης ελευθέρας πτώσεως, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς είναι λίγες οι χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα καθιστώντας έτσι λοιπόν τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων πόλο έλξης για συμμάχους, φίλους και εταίρους, αλλά κυρίως προσφέροντας υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης στο προσωπικό μας με οικονομία κλίμακος και αποφυγή καταπόνησης των μέσων μας.

Επιπλέον ιδρύθηκε στο ΓΕΕΘΑ η Διεύθυνση Διαστήματος για την βέλτιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πληροφοριών και των δεδομένων που προέρχονται από δορυφορικά συστήματα. Απ’ την πρώτη στιγμή εκτός της αγαστής συνεργασίας μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήρθαμε σε επαφή και συνεργαζόμαστε εντατικά και συνεχώς με τις αντίστοιχες Διοικήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και το επόμενο ορόσημο είναι να αποκτήσουμε κι εμείς Διοίκηση Διαστήματος, όταν καταφέρουμε να στείλουμε μέσα στο Διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης πρόκλησης των κυβερνοεπιθέσεων. Είναι ευρέως γνωστό ότι συμμετέχουμε μάλιστα και στην προστασία λειτουργίας κρίσιμων φορέων, κυβερνητικών υπηρεσιών και δομών του Κράτους.

Στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, ενισχύσαμε εντυπωσιακά τις στρατιωτικές μας συνεργασίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, με σχεδόν όλες τις Βαλκανικές Χώρες, με σημαντικές αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, καθώς επίσης και με το Ισραήλ και φυσικά με την Κύπρο, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εν εξελίξει κρίση στο Ισραήλ απέδειξε εν τοις πράγμασι την αξία αυτών των βαθειών σχέσεων και πολλαπλών συνεργασιών σε αμυντικό επίπεδο σε πολλά αντικείμενα και θέματα. Ενδυναμώσαμε λοιπόν τις σχέσεις μας εντατικοποιώντας συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας και αυτές οι συνεργασίες απετέλεσαν πόλο έλξης για τις ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς, δημιουργώντας μια υπεραξία για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και αποτελώντας ταυτόχρονα τα εχέγγυα για ακόμη πιο ισχυρές και ηχηρές συνεργασίες με παράλληλη απόκτηση πολύτιμων επιχειρησιακών εμπειριών.

Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία για μία δεκαετία είχαν παγώσει και ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, το ΓΕΕΘΑ πρότεινε και η Κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 έναν συμπαγή αμυντικό σχεδιασμό που οικοδομεί τις ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος, με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα φιλόδοξο μεν, αλλά μακρόπνοο και προσεκτικά μελετημένο όπως πρέπει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 15ετίας και πλέον. Τα αεροσκάφη Rafale είναι ήδη εδώ, τα μαχητικά F-16 αναβαθμίζονται ταχύτατα, οι φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται, Τα SPIKE-NLOS έρχονται, ενώ εκατοντάδες τεθωρακισμένα τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς επιχειρούν ήδη στις Μονάδες πρώτης γραμμής στα σύνορα. Κι αυτά είναι μόνο λίγα και ενδεικτικά από το σύνολο αυτών που γίνονται.

Η πρόοδος που επετεύχθη στα προγράμματα υποστήριξης του υλικού και των μέσων μας είναι εντυπωσιακή και σε ταχύτητα αλλά και σε ποσότητα, αφού κατά την τελευταία τετραετία κατόπιν εναρκτήριων ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ συμβασιοποιήθηκαν 160 εξοπλιστικά προγράμματα, 17 χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον 75, και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ 137, σύμφωνα με τις πρόνοιες και τις διαδικασίες του ισχύοντος Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και φυσικά της ισχύουσας νομοθεσίας περί αμυντικών προμηθειών.

Δεδομένα δηλαδή που εμφατικά αποτυπώνουν την σημαντικότατη βελτίωση ως προς την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τις προσπάθειες ενίσχυσής του, συνεχίζεται η διαδικασία που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση και πάλι το 2020 κατόπιν εισηγήσεως μας και ήδη οι Στρατιωτικές Σχολές μας έχουν αυξήσει κατά σχεδόν 30% τους σπουδαστές τους, ενώ συνεχίζεται η πρόσληψη των 15.580 εν συνόλω για την πενταετία 2020-25. Σ’ αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά και απασχολεί το προσωπικό μας για πάρα πολλά χρόνια.

Εντός των επομένων ημερών λοιπόν θα παρουσιασθεί και η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εισέλθουμε επιτέλους σταδιακά σε μια νέα εποχή και σε ότι αφορά στον ατομικό εξοπλισμό και φόρτο του μαχητή που να είναι αντάξιος του προσωπικού μας. Ήδη έχουν παραληφθεί οι πρώτες ποσότητες για τις Ειδικές Δυνάμεις και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συν τω χρόνω, για όλους τους Κλάδους αρχής γενομένης από τον Στρατό Ξηράς.

Παράλληλα με όλα αυτά τα πολλά και πολύ σημαντικά πράγματα, και χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν με απαράμιλλη συνέπεια στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε είδους δοκιμασίες, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, αλλά και στην πανδημία. Κανείς Έλληνας δεν θα ξεχάσει τα φιλικά και χαμογελαστά πρόσωπα του προσωπικού μας στην πρώτη γραμμή στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργήσαμε την περίοδο του COVID. Όπου και όποτε μας χρειάστηκε η Πατρίδα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τη φύση των γεγονότων ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εκεί.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήσαν αδιαλείπτως και πάντα δίπλα στην ελληνική κοινωνία, Ήταν αδιαλείπτως και πάντα δίπλα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες γιατί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας, τμήμα της, είμαστε σαρξ εκ της σαρκός της. Για αυτό και θέλω ακόμα μια φορά κι από αυτού του βήματος να ευχαριστήσω αυτό το υπέροχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να του εκφράσω τον απεριόριστο σεβασμό μου και την βαθιά μου εκτίμηση. Είμαι πολύ υπερήφανος για εσάς. Θέλω όμως επιπλέον να ευχαριστήσω θερμά και μέσα από την καρδιά μου και τα μέλη των οικογενειών μας, για την υπομονή και την καρτερία που δείχνουν απέναντι στις ιδιομορφίες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του στρατιωτικού επαγγέλματος, καθώς και για την στήριξη που μας προσφέρουν ώστε να είμαστε σε θέση να εκτελούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την δύσκολη και απαιτητική Αποστολή μας.

Τέλος αλλά κατά σημασίαν και αξία, το σπουδαιότερον και σημαντικότερο απ΄όλα όσα είπα μέχρι τώρα θέλω να κλείσω την ομιλία μου κλύνοντας ευλαβικά το γόνυ και να αποτίσω τον οφειλόμενο και προσήκοντα φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς μας σ΄όλους αυτούς και αυτές από εμάς που έχουν δώσει το αίμα τους και τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν πολέμω και εν ειρήνη. Πολύ σύντομα τα ονόματα όλων τους θα βρίσκονται χαραγμένα στο νέο Μνημείο, το Μνημείο των Αθανάτων όπως θα ονομασθεί εντός του Στρατοπέδου Παπάγου με την αιώνια φλόγα να καίει στην μνήμη τους και προς τιμήν τους. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους κι εκείνες που εργάστηκαν εντατικά και άοκνα για να πραγματοποιηθεί και φέτος η αποψινή εκδήλωση και να είναι όσο το δυνατόν πιο λαμπρή, όπως αξίζει άλλωστε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.