Από τα πλέον γνώριμα συστήματα στα δυτικά οπλοστάσια είναι οι κάθετοι εκτοξευτές Mk.41 VLS (Vertical Launch System). Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον την ενσωμάτωση συμπαγέστερων και με μικρότερες διαστάσεις κάθετους εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων σε πλοία και σκάφη μικρού εκτοπίσματος, πολλαπλασιάζοντας έτσι την ισχύ πυρός τους. Πρόκειται για τους εκτοξευτές JQL (JAGM Quad Launcher), τους οποίου σχεδίασε και ανέπτυξε η αμερικανική Lockheed Martin και οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα νέα βλήματα προσβολής AGM-179A JAGM (Joint Air-to-Ground Missile), που αποτελούν τα διάδοχα βλήματα των γνωστών AGM-114 Hellfire.
Εκτός των μικρών σκαφών, ο εκτοξευτής JQL μπορεί να ενσωματωθεί και σε τακτικά οχήματα του Στρατού. Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του JAGM βασίστηκε στο πρόγραμμα AGM-169 Joint Common Missile (JCM), που τερματίστηκε το 2007. Σύμφωνα με τη Lockheed Martin ο JAGM παρουσιάζει ποσοστά αξιοπιστίας 95-97% και είναι μια οικονομική λύση για προσβολές ημέρα και νύχτα, κατά στατικών ή κινούμενων στόχων, σε στεριά και θάλασσα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Το βλήμα ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος τεχνολογίας Fire-and-Forget και από σύστημα καθοδήγησης ημί-ενεργού λέιζερ, πολεμική κεφαλή πολλαπλού ρόλου και κινητήρα στερεού καυσίμου. Το μέγιστο βεληνεκές ξεπερνά τα οκτώ (8) χιλιόμετρα.
Συγγενές πρόγραμμα είναι και το SSMM (Surface to Surface Missile Module), το οποίο συνδυάζει κάθετο εκτοξευτή βλημάτων AGM-114 Hellfire (24 θέσεων). Το SSMM θα επιτρέχει σε πλοία επιφανείας, μεγάλου ή μικρού εκτοπίσματος (φρεγάτες, αποβατικά, περιπολικά) να προσβάλουν στόχους επιφανείας ή εδάφους. Επίσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάπτυξη και μιας έκδοσης εγγύς παράκτιας άμυνας επί ελαφρών τροχοφόρων οχημάτων ή επί του εδάφους, σε σταθερή θέση εκτόξευσης, για την προσβολή της επερχόμενης αποβατικής απειλής. Ο JQL έλκει την καταγωγή του από τους εκτοξευτές Mk.41 VLS, ενώ ενσωματώνει την ίδια αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών (LEA : Launcher Electronics Assembly) του εκτοξευτή M-299 των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache. Τα δύο (2) αυτά συστήματα διασυνδέονται μέσω της μονάδας LMA (Launcher Management Assembly).
O JQL έχει αναπτυχθεί σε δύο (2) διαμορφώσεις: Μια για ενσωμάτωση κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου και μια για τοποθέτηση πάνω στο κατάστρωμα ή σε όχημα. Επίσης οι υποδομές LEA/LMA μπορούν να διασυνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Η χρήση του JQL, σε συνδυασμό με τα βλήματα JAGM, προσφέρει στα πλοία φορείς ένα ακόμα επίπεδο ισχύος πυρός, μεταξύ των μεγάλων βλημάτων κατά πλοίων και/ή προσβολής στόχων εδάφους και των πυροβόλων, μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος. Η χρήση του συνδυασμού JQL/JAGM θα επιτρέπει στα μεγάλα πλοία επιφανείας να προσβάλουν, με χαμηλό κόστος, ασύμμετρες απειλές στην άμεση περιφέρεια του πλοίου (μικρά ταχύπλοα σκάφη). Επίσης, τα αποβατικά πλοία θα μπορούν να υποστηρίζουν αποβατικές ενέργειες. Ωστόσο, το μεγάλο κέρδος θα το έχουν τα μικρά περιπολικά σκάφη, τα οποία θα αποκτήσουν πολλαπλάσια ισχύ πυρός.
Ομοίως, ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον συνδυασμό JQL/JAGM για να υποστηρίξουν καλύτερα την επιθετική τους ενέργεια. Οι παράκτιες δυνάμεις θα αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο αντιμετώπισης αποβατικών ενεργειών, με το οποίο θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την εγγύς παράκτια ζώνη της φίλιας νήσου και να προσβάλουν τις επερχόμενες αποβατικές δυνάμεις αποτελεσματικά και με μεγάλη ισχύ πυρός. Αλλά και οι χερσαίες δυνάμεις, θα αποκτήσουν ένα (1) επιπλέον μέσο προσβολής, σε τακτικό επίπεδο. Ο συνδυασμός JQL/JAGM, ενταγμένος στους ΛΥΤ για παράδειγμα, θα επέτρεπε σ’ ένα (1) Τάγμα να αμύνεται και να προσβάλει διάφορους στόχους, εκτεθειμένους ή υπό κάλυψη, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, στοιχεία όλμων, βομβιδοβόλων και πολυβόλων, από σχετικά μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα βλήματα JAGM, όπως και οι AGM-114 Hellfire έχουν την ικανότητα εφαρμογής της τακτικής pop-up.