Έπειτα από μαραθώνιες συσκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε εκτενώς για το ζήτημα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη πολύωρη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΠΝ όπου οι επιτελείς της Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) παρουσίασαν αναλυτικά τις επιλογές νέων φρεγατών για το ΠΝ. Κοινός τόπος του ΑΝΣ ήταν πως η αμερικανική πρόταση των MMSC δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε μια σωρεία από τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου για το ΠΝ.  

Στη χθεσινή αξιολόγηση των επιλογών, τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί με τις Sigma 11515 και οι Γάλλοι με τις Belharra. Ακολουθούν οι Ιταλοί με τις FREMM και οι Άγγλοι με τις Arrowhead 140 ενώ οι Ισπανοί με τις F-110 είναι προτελευταίοι και οι Αμερικανοί τελευταίοι με τις MMSC. Όπως αναλύθηκε κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι κοινός παρονομαστής πως το ΠΝ επιθυμεί μια ευρωπαϊκή σχεδίαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επαφών με τις εταιρείες δεδομένου ότι εκτός της επιλογής νέου πλοίου, λύση πρέπει να υπάρξει και με το ζήτημα των ναυπηγείων.

Στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών (Φ/Γ) από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία.

Από την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός μένει η Ισπανική πρόταση για τις F-110.

Έδαφος κερδίζει η αποσύνδεση των προγραμμάτων (επιλογή νέων φρεγατών, ενδιάμεση λύση, Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ). Πρόκειται για μια πολύ ορθολογική προσέγγιση καθώς όπως έχουμε γράψει και εμείς η σύνδεση όλων των παραπάνω προγραμμάτων επιφέρει χρονοτριβές και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων.   

Για το παραπάνω ζήτημα έχουμε αναφερθεί εκτενώς μέσα από το DefenceReview.gr αναλύοντας τους λόγους που θα έπρεπε ήδη να είχαν αποσυνδεθεί τα προγράμματα.

Ακόμη, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση απορρίπτοντας τη προσφορά του ομίλου North Star συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου καθυστερεί περαιτέρω με το ζήτημα εξυγίανσης των ναυπηγείων αφού αν είχε γίνει δεκτή η προσφορά του ομίλου North Star ήδη θα είχε βρεθεί λύση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα και άμεσα παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός μιλούσε για απόφαση μέσα στο πρώτο εξάμηνο αφού οι διερευνητικές επαφές και διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Αμερικανοί επιμένουν αναφέροντας στην ελληνική πλευρά για νέα αμερικανική πρόταση τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Πρόκειται για παγίδα.

Την θέση μας μέσα από το DefenceReview.gr την έχουμε εκφράσει με σαφήνεια, ειλικρίνεια και τεκμηρίωση μέσα από πλειάδα αναλύσεων σεβόμενοι τους αναγνώστες μας. Οι MMSC υπό τη παρούσα διαμόρφωση, την έλλειψη σοβαρής ενδιάμεσης λύσης, την αδυναμία να εμπλακούν στα ναυπηγεία και το υπέρογκο κόστος δεν έχουν θέση στο ΠΝ. Το ΠΝ πρέπει να επιλέξει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σχεδίαση.

Το εάν οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με στρατηγική σχέση οφείλουν να το αποδείξουν με πράξεις και έργα και όχι με λόγια και βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Διαφορετικά επικρατεί η φράση beggars can’t be choosers.

Δίχως φυσικά να αναιρούνται οι ευθύνες της κυβέρνησης η οποία απόρροια των πολλαπλών παραχωρήσεων (διευρυμένη αμυντική συνεργασία με επέκταση των βάσεων) στις ΗΠΑ οφείλει να ζητήσει και να διεκδικήσει σοβαρά και κυρίως χειροπιαστά ανταλλάγματα στο αμυντικό επίπεδο. Η ελληνοαμερικανική προσέγγιση που θα χαρακτηριστεί ως στρατηγική σχέση κρίνεται και αποδεικνύεται όταν οι ΗΠΑ δουν και αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως ισότιμο εταίρο.

Τα υπόλοιπα είναι καθρεφτάκια στους ιθαγενείς…

Η απόφαση για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ κρίνει το μέλλον της εθνικής ναυτικής ισχύος. Δεδομένου ότι με αυτά τα πλοία θα πορευτούμε για τα επόμενα 40 χρόνια, η απόφαση κρίνει το μέλλον της ναυτικής μας παρουσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Comments

  1. Έπρεπε να είχες μείνει με τις MMSC!!
   Εάν είσαι τόσο γκαντέμης θα τις είχαν κόψει τώρα!!
   Πάνε οι Ισπανίδες!!
   Χάσαμε και τις SANTA MARIA ως ενδιάμεση

  2. Γιατί κόπηκαν οι Ισπανίδες ουδείς γνωρίζει. Μήπως επειδή είναι ανταγωνιστικές της FFGX; Αν πάει η απόφαση για Σεπτέμβρη σημαίνει πως περιμένουμε τους Αμερικανούς και την ψήφιση του αμυντικού τους προυπολογισμού. Φουλ προτεκτοράτο δηλαδή και πανάξιοι beggars

     1. Αυτό και όλα τα σχετικά με τις επιπτώσεις του περιορισμένου μεγέθους επισημαίνουν πολλοί…

   1. Κόπηκαν διότι με γε πολιτκά κριτήρια ήταν οι πιο εύκολες να κοπούν~~!!
    σε αυτό τον γύρο

    Το Ναυτικό πήγε με μια short list που δεν άρεσε στο Μαξίμου πρόσθεσαν την τελευταία της αξιολόγησης και για να δείξουν πως κάτι έκαναν έκοψαν το πιο εuικολο τους Ισπανούς!!

    προεκτορατο!!

  3. Οι fremm είναι όντως αξιόλογα πλοία(αν εξαιρέσεις το kronos που δεν μας κάνει). Αν οι Γάλλοι δεν ήταν τόσο ξεροκέφαλοι και μας πρόσφεραν τις δικές τους fremm με seafire και 32 κελιά θα είχαν ήδη κλείσει συμφωνία και θα χαν θησαυρίσει. Οι τρείς μόνο προσφορές που θα πρεπε να υπάρχουν στη λίστα του ΠΝ θα πρεπε να ήταν:
   1)Ολλανδική με 6 sigma 11515 extended aaw(με Sea Master 400) αντί για 4 sigma 11515 & 2 11514
   2)Ιταλική με 4 fremm-IT με διαφορετικό radar + option για άλλες δύο στο μέλλον
   3)Γαλλική με 4 FDI(ή αν είχαν μυαλό οι Γάλλοι 4 fremm-FR με seafire).

   1. αν οι Γαλλοι σου προσεφεραν fremm με seafire το κοστος θα ηταν ανω των 8δις.
    ο λογος σταματαει η παραγωγη τους , θα ναυπηγουν απο εδω και περα fdi πρεπει να πληρωσουμε την μελετη για την εγκατασταση των συστηματων σε fremm κτλ κτλ κτλ κτλ. Η ιδεα ειναι καλη το κοστος ποιος θα το πληρωσει;

    1. Μπορούσες να βάλεις Hercules S band αντί για SF κ όλα τα συστήματα που έχουν οι , FREDA στην διαμόρφωση FREMM HN του 2007 ώστε να μην έχεις έξτρα κόστος ανάπτυξης.
     Με αντικατάσταση των 6 Α43 εκατέρωθεν του υποστεγου που προέβλεπε το τότε customisation με 8 Α35για 32 MICA VL NG κ την τοποθέτηση ενός oto-76 Sovraponte με dart στην οροφή του υπόστεγου το πλοίο θα ήταν σούπερ.
     Κ μετά πήγαινες στις FDI για αντικατάσταση των S.
     Τεράστιο αυτογκόλ έβαλαν οι Γάλλοι.

    2. Το ξέρω ότι σταματάνε την παραγωγή της fremm-FR αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που το κάνουν οι Γάλλοι και προωθούν τις FDI που είναι πανάκριβες και χωρίς καλή ενδιάμεση λύση σε εμάς.

  4. Το μεγαλο underdog….

   Πολλα τα καλλη της κ οι ομορφιες της(Ειναι μαλιστα ανωτερη της FREMM FR σχεδον στα παντα)

   -Εχει ΗΔΗ επιλεγει απ το ΠΝ παλαιοτερο κ αποτελει τον «διακαη ποθο» του τοσα χρονια(μιλω για FREMM FR) ….
   -Γνωστο,τσεκαρισμενο κ σε υπηρεσια πλοιο που κερδισε προσφατα ως FFG(X) το διαγωνισμο στις Η.Π.Α……
   -Μεγαλο πλοιο(με οσα πλεονεκτηματα συνεπαγεται αυτο)…
   -Γρηγορο πλοιο(το ΠΝ εκτιμαει δεοντος τους 30 κομβους)…
   -Αθορυβες μηχανες κ 2 κορυφαια sonars(σταθερο και συρομενο)το κανουν αριστο για ASW…
   -Εχει 4 MILAS(αντιστοιχο των ASROC)εκτος Sylver συμπληρωματικα των 2×3=6 κορυφαιων τορπιλων MU-90…
   -127mm Vulcano KAI 76mm Strales/DART/Vulcano….
   -Δεχεται RAM ανετα κ αμεσα….
   .-CAMM ER σε multi pack…………………………….
   -Aster-30(κορυφαιος τεχνολογικα πυραυλος χωρις αστερισκους ΑΝ και ΠΟΤΕ αποδεσμευεται)
   -Δυνατοτητα για Naval Scalp
   – Δεχεται 2 Romeo αντι για 1(δηλ υπαρχει πιθανοτητα να κουβαλησει Chinook οπως κ η Arrowhead)
   -Οι Ιταλοι ειναι ευελικτοι σε θεματα οπλισμου(εχουν παραδωσει πλοια με Aster-30 μαζι με ESSM-2)…..
   -Value for money(2 FREMM IT-με 2 Sylver-1,2δις στην Αιγυπτο αρα με 4 Sylver κ «full extra/τα παντα ολα»,fos κ οπλα» περιπου 950εκ δηλ κ οι 4 μαζι 3,8δις αφηνοντας αρκετο χωρο μεχρι τα 5,5δις που διαθετουμε για σπουδαια «ενδιαμεση λυση»+ ΜΕΚΟ UP……..
   -Δεν θα «τσινησουν» τοσο πολυ οι -πραγματικοι- συμμαχοι Γαλλοι αφου ειναι κοινοπραξια τους με τους Ιταλους κ οι Sylver/Aster δικοι τους…….
   -Οι Ιταλοι φτιαχνουν τις μελλοντικες Ευρωκορβετες που θα παρουμε κ εμεις με οτι θετικα για την ομοιομορφια του Στολου σημαινει αυτο…..

   To αρνητικο με τους Ιταλους ειναι οτι δεν εχουν κανει σοβαρη προταση για»ενδιαμεση λυση».Ομως το θεμα αυτο εχει αποδεσμευτει απ τις 4 νεες φρεγατες….
   Φυσικα μπορει να γινει κ καμια εκπληξη στις συζητησεις για την περιφημη «διακρατικη συμφωνια» που θελει η Κυβερνηση.Ετσι κι αλλιως Κρατη θα αποφασισουν τι θα μας δωσουν για «ενδιαμεση»(ολλανδικες Μ,αγγλικες Type23,γαλλικες Cassard/LaFayette)κ οχι εταιρειες.Αν βγει μπροστα ο Draghi με 2 ετοιμες κ φρεσκιες-φρεσκιες PPA(εχουν ηδη 2 που μολις παραδωθηκαν,ναυπηγουν κι αλλες ολα τα επομενα χρονια με ρυθμο μια ανα ετος,υπαρχει αντιστοιχο με τις FREMM στην Αιγυπτο,υπαρχει χωρος στον δικο μας προυπολογισμο)οι Ιταλοι θα γινουν φαβορι….

   1. Οι FREMM IT SAW θα ήταν σούπερ επιλογή για το ΠΝ .
    Ήδη πολύ καλά οπλισμένα πλοία στο ASW με 6 τορπίλες κ 4 βλήματα MILAS κ με σούπερ ανθυποβρυχιακό σύστημα με κορυφαίο συνδυασμό σόναρ γάστρας ο συρόμενο .
    Με μια αλλαγή του RADAR με κάτι καλύτερο,ένα SeaFire ή ακόμα κ το Hercules S band των FREDA θα ήταν σούπερ επιλογή, προσθήκη 2 Sylver A50 ή ακόμα καλύτερα Α70 κ μετασκευή των υποστεγων ώστε να μείνει ένα κ να χωρέσουν 8 τετραπλοι Α35 για 32 MICA VL NG εκατέρωθεν του υποστεγου μιας κ σε Ελληνική υπηρεσία δύσκολα θα μπουν 2 ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα έχεις ένα αντιτορπιλικό τσέπης.
    Αν μπορέσουν να χωρέσουν κ 16 βλήματα Exocet MM40 Block 3c (οι Αμερικάνοι χώρεσαν 16 NSM στις FFG) το πλοίο είναι σούπερ.
    Οσο για την ενδιάμεση πολύ σωστά αναφέρεις τις 2 PPA που έχουν παραδοθεί αλλά εμένα δεν θα με χαλούσε αν μας έδιναν τις 2 FREMM που ήδη χτίζουν για να αντικαταστήσουν τις 2 που πούλησαν στην Αίγυπτο.
    Τα πλοία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμα το 23-24 οπότε τα φτιάχνουμε στην δική μας διαμόρφωση κ έχουμε άμεσα τα 2 πρώτα πλοία του ναυπηγείου προγράμματος.

 1. Κοπηκε η προτελευταια αξιολογημενη η ισπανικη (προφανως λογω υψηλης τιμης) και μπηκε η τελευταια τρατα.
  Αξιοκρατια στα καλυτερα της.
  Φυλακη θα πατε ολοι οπως το πατε λαου λαου για να μας φορτωσετε τις τρατες.
  Μην νομιζετε οτι μονο θα αποστρατευτητε η θα τερματισετε τις πολιτικες σας καριερες και θα απολαυσετε τις συνταξαρες σας ενω θα εχετε καταστρεψει το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων.
  Θα σας κυνηγησουμε νομικα οσο δεν παει.
  Και μονο που περασε η τρατα στην επομενη φαση ειναι σκευωρια και ποινικο αδικημα ηδη

  1. …οπου «συντάξαρες» μαλλον βάλε «μίζαρες»

   Καθώς ειναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπαρχει άλλος σοβαρός λόγος
   που αυτό το σκάφος παρωδία συνεχίζει με το εξωφρενικό κόστος 6 δις δολλαρια για 4 περιπολικά + αλλαγή κάποιων συστηματων στις Meko
   έστω και ως τελευταίο στην λίστα..

   Αυτό το βρωμερό ΑΠΟΣΤΗΜΑ

   LM- Πρεσβεια – ντόπιοι προσκυνημένοι με βαθιές off shore τσέπες

   (που πιθανοτατα μας φόρτωσε και την αλλη παρωδία με την πετάμενη 500αρα στα P3)

   Πρέπει ως καρκίνωμα να αφερεθει απο το σώμα της χώρας..

  2. Ή για να ριξει τη μπαλα το ΠΝ στους πολιτικους, βαζει μεσα στην τριαδα τις mmsc και απο κει και περα αποφαση των πολιτικων, εκει να δουμε τα κοτσια του κυριακου ποια ειναι η μαμα πατριδα του, που τοσο μοχθουν και χυνουν ιδρωτα νυχθημερων, θα παρει στο κεφαλι του ναυταιους σε περιπτωση βυθισης των mmsc με level 1 προστασια, ετσι και γινει μια «τυχαια» συρραξη; ( ουτως ή αλλως ειναι δεδομενο πλεον πως θα ερθουμε σε συγκρουση με τους τουρκους πλεον) ή θα κανει την παπια (κλασικα) και θα ριξει την ευθηνη στους στρατιωτικους ενω θα ξερει και η κουτση Μαρια πως οι ψυχες που θα εχουν χαθει θα ειναι δικη του ευθηνη και ας μη περαση (λεω εγω) απο δικαστηριο;

   1. Μπράβο ΠΑ! Έτσι είναι! Ο Πρωθυπουργός θα έχει τον τελευταίο λόγο! Προσωπική εκτίμηση ότι δεν θα κάνει την πάπια! Αλλά συμμερίζομαι την αγωνία σου!

 2. Μακάρι να παμε σε ολλανδικές η γαλλικές…
  Σε ενα αλλο αρθρο, διαβασα οτι τρίτοι ηταν οι Γκεσταπακιδες…

  Σαν σύνολο οι ολλανδοι προσφέρουν το καλύτερο πακέτο.

  Για μενα τι θα επρεπε να κανουμε

  4 Μπελ
  Ενδιάμεση Ολλανδία + 2 κορβετες σιγμα 3000
  Upgrade meko Γερμανία

  Φοβαμαι οτι κατι τετοιο θα δουμε με μόνη διαφορα τρατα με μπελ…ολα τα κομματόσκυλα τρατα θελουν

 3. Καλο καλοκαίρι και σε εσενα …Κρατα τα λεφτα για Οκτώβριο .Απο οτι λενε άλλα πορταλ οι MMSC κόπηκε πανηγυρικά αλλά περάσαν οι ΗΠΑ την διαδικασία για να κάνουν νέα πρόταση τον Οκτώβριο .Αν διαβασες περασαν κρατη και οχι εταιριες και σχεδιάσεις

  1. ???? Αυτό που το λέει, αν συμβαίνει είναι σοβαρό, δεν μπορεί να έχουν περάσει χώρες και όχι φρεγάτες, που είμαστε στο Euro 2021?

   Θέλω να ελπίζω αν το έχει γράψει κανένα σαιτ να είναι απλά παραπλανημένο

 4. Οι Ισπανοι ενω εχουν καλο πλοιο ειναι πανακριβο!Στην Ελληνικη διαμορφωση θα μας εβγαινε 1,3 δισ το ενα!Οι Ιταλοι εχουν το καλυτερο και αγαπημενο του ΠΝ και πιο φθηνο σε σχεση με τους Ισπανους!Το θεμα εδω ειναι οτι οι Ιταλοι δεν το ειχαν παρει και πολυ ζεστα το θεμα γι’αυτο απορουμε πως ειναι μεσα!

  1. Οι Ιταλοι συμμετεχουν στην διαδικασια μεσω της αμερικανικης προτασης. Αν επιλεξουμε την mmsc η πρωτη θα ναυπηγηθει στη Ιταλια. Αρα για ποιο λογο να μπουν σε ενα διαγωνισμο εναντια στον καλυτερο συνεργατη τους;;

 5. Οι Αμερικανοί έρχονται μαζί με τους Ιταλούς. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί η πρώτη MMSC σε ιταλικό ναυπηγείο ή ότι η fremm it θα πάρει αμερικανικό εξοπλισμό .

 6. Τα νέα που μας φέρατε ει αϊ αρκετά ευχάριστα….
  Αμερικάνοι, Ισπανοί εκτός…
  Και μένουν Ολλανδοί και Βρετανοί τα δύο φαβορί και ακολουθούν Γερμανοί οι οποίο με 2 meko A300 , 4 meko A200 και 2 Παπανικολής περνάνε τους Γάλλους που προσφέρουν μόνο 4 belharra χωρίς παρεμβολεις-ηκεκτρονικου πολέμου συστήματα,χωρίς stratles και με μόλις 32 βλήματα (συνδιασμός vl-mica και aster30 )

  1. @ Bill

   Οι Γερμανοι προσφερουν 1 meko A300 και 3 A200 και 2 Παπανικολης
   μαζι με την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ στα 6,5 δις ευρω.

 7. Ωραία, να ο ποστάρω κι εδώ.

  «…να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία….». Εκτός για κάποιο λόγο Ισπανία..

  Δλδ «back to square one» που θα έλεγε κι η ΠΤΗΣΗ…

  Να πω κάτι?
  Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα πολύ σημαντικό θέμα σε τσίρκο.
  Και το χειρότερο, έχουν μπεί στον αγώνα και διάφορα κομματικά τουτερικά και μη λαγουδάκια, «influencers» στα ελληνικά (ΠΤΗΣΗ, e-amyna, εύψυχοι, Σνίπς, Μιπς κλπ) …
  Της ΝΔ κυρίως Καραμανλικοί vs Μητσοτακικοί, όχι Συριζαίϊκα, αυτοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν φρεγάτα απο σαλάτα… που βρίζουν κι ειρωνεύονται οι μεν τους δε για Γαλλολιγούρηδες, οι άλλοι για Αμερικανολάγνους κλπ κλπ

  Θλιβερά εξελίσσεται η φρεγατϊάς..
  Να δούμε πως θα τελειώσει. Αν τελειώσει…

  1. Δεν συμφωνώ ουτε διαφωνώ, καπου στη μεση ειμαι, ΑΛΛΑ ξεκαθαρα διαφωνώ στο σημειο που βάζεις του καραμαν. Σε ενα τσουβαλι με τον μονοχειρ κ τα αλλα φυτα. Οσο ***** να ειναι ολοι τους, οι δε θελουν φρεγατες κ οι αλλοι απλα να ειναι υποτακτικοί στον uncle sam

   Εδω υπαρχουν 2 πλευρες. Οι καλοι.κ οι κακοι
   Οι κακοι θελουν τρατα κ δουλειά παση θυσεια με αμερικη, οι καλοι οτιδήποτε αλλο εκτος τράτα

   1. @ Βασίλης

    Στο ιδιο τσουβαλι δεν μπαινει ο κουρασμενος, θα σκισει.
    Σωστο προγραμματισμο για το τι χρειαζεται για την αξιοποιηση
    των κοιτασματων ειχε κανει, αλλα τον ροκανισε ενας 15χρονος.

   2. Δουλειά παση θυσία με την Αμερική για γαιών στρατηγικούς λογους

    μπορεί να γίνει με την αξιοπρεπέστατη και επαρκέστατη επιχειρησιακά πρόταση των Gibbs and Cox..

    Το θέμα ειναι ότι όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι έχουν σκυλιάσει με τις mmcs
    γιατί ενα περιπολικό κοστολογικης τάξης 500 εκ δολ.
    προσπαθούν να μας το φορτώσουν στο 1.3 δις δολ. το κομμάτι
    κρυπτόμενοι πίσω απο απίστευτα υπερκοστολογημενη υποστειριξη και όπλα

    Για να βγάλουν βεβαια με ιλλιγιωδη περιθώρια κέρδους
    ΜΥΘΩΔΗ μιζα που θα ζήλευε και ο βασιλιάς Μιδας.

  2. [email protected] Ο/Η npo

   –ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕς ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ;;ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ ΧΑΛΑΕΙ;;

   –Οτι ερχονται οι ολανδοι με μια τετοια προταση …οι γαλλοι….οι αγγλοι….που ειναι το κακο;;;

   –Την προταση θα γινει απ το ΠΝ

   1. Ότι και να λέμε η διαδικασία είναι εντελώς λάθος και αφήνει τον καθένα να κρίνει όπως νομίζει.

    Είναι μια διαδικασία σε ένα project 4-5 δις, όπου όλοι οι προμηθευτές καλούνται ένας ένας να συζητήσουν πίσω από κλειστές πόρτες και σε ραντεβουδάκια με αυτούς που θα ΄πάρουν την απόφαση επιλογής, και αυτοί που είναι να επιλέξουν τους λένε στην ουσία ότι η επιλογή θα γίνει με υποκειμενικά κριτήρια και διάφορες σάλτσες, καθώς όπως φαίνεται ούτε διαγωνισμός έγινε, ούτε επίσημα κριτήρια, ούτε καν μίνιμουμ απαιτήσεις, δεν έχουμε ούτε τίποτα.

    Κανονικά αν είχαμε απλετο χρόνο θα έλεγα ότι μπορεί να είναι και εξυπνη η διαδικασία, σαν ένα pre-marketing του διαγωνισμού όπου εξηγείς στους προμηθευτές ότι έρχεται διαγωνισμός και σιγά σιγά ενημερώνω και ενημερώνομαι με τους πιθανούς υποψήφιους, ώστε να εξασφαλίσω σοβαρό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό και ανταγωνιστικές τιμές και καράβια.

    Αλλά επειδή βιαζόμαστε, μάλλον αυτή είναι όλη η διαδικασία, και έχει τεράστιο πρόβλημα, ενώ αν πάνε στην άλλη, απλά θα ακυρωθεί γιατί θα τελειωσει σε έτος που δεν θα επιτρεπεται να πάρουμε δάνεια. Μακάρι να διαψευστώ αλλά…

   2. @ΝΙΚ-13

    Δεν με χαλάνε οι προσφορές, η διαδικασία με χαλάει.
    Διαρροές επι διαρροών, παραπληροφόρηση, κάθε ΜΜΕ και κάθε αναλυτής λέει τα δικά του, οι μισοί βρίζουμε ή κονταίνουμε τους Γάλλους ΔΗΜΟΣΙΩΣ οι άλλοι μισοί τους Αμερικάνους, και που φτάσαμε μετά τόσο καιρό? Στο «…να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως …»

    Εσύ είσαι ευχαριστημένος?
    Μήπως νομίζεις πως με τις συνεχείς διαρροές οι εταιρίες βελτιώνουν τις προτάσεις τους? Και γιατί δεν το κάνουμε υπο μορφή ανοιχτού διαγωνισμού? Όποιος φάκελος έρχεται, στην δημοσιότητα πχ, τι νόημα έχουν οι διαρροές επι διαρροών?

    Μακάρι να το κάναμε όπως οι φινλανδοί, αθόρυβα και αποτελεσματικά.

    1. Να σε καλα συνέχισε ετσι , εχεις προσφερει μπολικο γέλιο και εδω και στο twitter .
     Και μια αναλυση της αποτελεσματικοτητας των Φινλανδων σε παρακαλουμε , είμαστε κόσμος που περιμένει.

     Timeline of the Squadron 2020 Project

     2008 The research and development work for the Squadron 2020 project starts

     2015 Defence Minister Jussi Niinistö starts the Squadron 2020 project The objective is to replace the Navy’s ageing surface combatants

     2015-2018 Project planning in progress

     2017 Design contract is signed with Rauma Marine Constructions Oy

     2019 Procurement and construction contracts. An order authorisation needed for the procurement will begin in 2018.

     2022-2025 new vessels will be constructed

    2. #Βαθυ Μπλε

     Βαθυ Μπλε, εννοείς βαθύ Νέα δημοκρατία να υποθέσω, αφού τα βρίσκεις όλα άψογα κι τους Φινλανδούς αναποτελεσματικούς που σχεδιάζουν 15 χρόνια πριν.

     Και όχι, δεν είμαι Σύριζα ή άλλο κόμμα και επίσης όχι, δεν ποστάρω στο twitter.

  3. Το περί Τσίρκου σχόλιο είναι ότι πιο άκυρο θα μπορούσε να πει κανείς για τη απόφαση και τη διαδικασία αγοράς 4 φρεγατών και δείχνει εκτός από εμπάθεια, ασχετοσύνη και μικρή ικανότητα αντίληψης. Πότε ξαναείδες στην ιστορία της Ελλάδος εσύ τόσες προσφορές και μάλιστα συνεχώς βελτιούμενες λόγω ανταγωνισμού? Σου άρεσε προφανώς η εποχή που αγοράζαμε κατευθείαν από μία χώρα χωρίς ανταγωνισμό με μίζες.

   1. @Μάνθος
    Δεν έχω πρόβλημα με τις πολλές προτάσεις, όλες οι εταιρίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και πλήν MMSC όλες οι προτάσεις είναι πολύ καλές.
    Σε παραπέμπω στην απάντησή μου στον @ΝΙΚ-13

    Αλλά σε παρακαλώ, δείξε μου κάτι επίσημο ή έστω απλά έγκυρο περι «συνεχώς βελτιούμενων προσφορών». Διότι το αμφισβητώ. Δεν αμφισβητώ την προσαρμογή των προσφορών μετά απο την αλληλεπίδραση με το Π.Ν. αμφισβητώ οτι είναι βελτιούμενες λόγω των διαρροών και της παραφιλολογίας.

    έπροσφορές και μάλιστα συνεχώς βελτιούμενες λόγω ανταγωνισμού

     1. Το έκανα. Δεν βρήκα κάτι.
      Για κάντο εσύ και πές μου τι βρήκες. Τιμές, με τι συστήματα, πόσα πλοία (άλλο να πάρεις δύο άλλο να πάρεις τέσσερα, άλλο να πάρεις οκτώ), πόσα χρόνια FOS κλπ

      Αναμένω.

  4. «Να δούμε πως θα τελειώσει. Αν τελειώσει…»

   εχω την αισθηση πως θα τελειώσει με μια μοιρα ακομα Ραφαλ και την ΠΑ να ανοιγει σαμπανιες…

 8. «ενώ οι Ισπανοί με τις F-110 είναι προτελευταίοι και οι Αμερικανοί τελευταίοι με τις MMSC.»

  Δεν σταθεικε στο υψος καμιας περιστασης ουτε το ΠΝ ουτε η ηγεσια του ΥΑ ουτε ο ξεπουλιμενος ασπονδυλος προθυπουργος της ψυχραιμιας. Δεν μπορει μια πρωταση οπως η ΜηΜηΣωΣη των Αμερικανων να μην ικανοποιει καμια απο τις αναγκες και να ειναι κατωτερη των περιστασεων αλλα να παραμαινει στη λιστα ενω οι Ισπανοι με σαφος ανωτερο πλοιο να βγαινουν εκτος. Βρωμαει το ψαρι απο το κεφαλι και απο οτι φαινεται η μποχα στο πολιτικα ξεπουλυμενο στρατευμα ειναι απλετη. Το στρατευμα οφειλε να βαλει ταφοπλακα στην Αμερικηανικη πρωταση με μια απλη κινηση. Aν προθεση σας ειναι να θαψετε την Ελλαδα και τα παιδια της σε υγρους ταφους να το κανετε μονοι σας. Ιδου η παρετηση μας αν το επιχειρησετε.
  Καμια κυβερνηση δεν θα αντεχε την πολιτκη πιεση αν μια ορδη ναυαρχων απειλουσαν να υπoβαλουν την παρετηση τους και να δημοσιοποιησουν τους λογους.

 9. Αρα το σοου συνεχιζεται….
  Μωρε καλα τα ελεγα: τυποις αναβολη-ανασχηματισμος (αλλαγη Παναγιωτοπουλου)- τρατες μετα βαιων και κλαδων.
  «να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ »
  Καληνυχτα

 10. Ωστέ τελαυταίοι οι Αμερικανοί;;;;!!!!!
  Και τί θα γίνει τώρα με όλους αυτούς που μας… διαβεβαίωναν ότι οι «μπρωδώταις» θα πάρουν «αλουμινότρατες» για να μην φτιάξουμε αξιόλο ναυτικό;
  Τί θα γίνει με αυτούς που μέρα-νύχτα μας μετέφεραν «σίγουρες πληροφορίες» ότι έχουν ήδη επιλεγεί οι αμερικάνοι της LM και τα άλλα που γίνονται είναι απλά για να θολόσουν τα νερά;
  Θα έχεις κανείς τους ανδρικούς αναπαραγωγικούς αδένες που χρειάζονται, για να πεί «συγγνώμη, έσφαλα»;
  Για να δούμε…

  1. Tι θα γινει αραγε με τους ψεκασμενους που δεν ξερουν να διαβαζουν. Το τελευταια η Αμερικανικη προταση αλλα εκτος λιστας η Ισπανικη που ηταν πρωτελευταια το διαβασες? Το καταλαβες? Αντε κανε μας τη χαρη τωρα να μας πει γιατι?
   Να σου ζητησουν συγνωμη γιατι? Ακομα δεν εχει παρθει η τελευταια αποφαση και απο οτι φαινεται αυτος που θα αποφασισει με γνομωνα τις εθνικες μπαρουφες ειναι ο ασπονδυλος. Υπαρχει ακομα ωρατη η πιθανοτητα να τσακισουμε το κουτελο στο δαπεδο για να παρουμε τις ΜηΜηΣωΣη. Την Εθνικη Κυριαρχια την απωλεσαμε γιατι οχι και την αμυνα.

   1. @ Σιγα η πατρης κοιμαται!

    Λίγο υπομονή.
    Αν όμως διαψευσθεί αυτός που «ήξερε από μέσα» και ορκιζόταν με δεκάδες σχόλια ότι «έχουμε ήδη κλείσει τις MMSC αλλά δεν μας το λένε», δεν θα πρέπει να πει τουλάχιστον «συγγνώμη έσφαλα»;
    Όποιος θέλει να πιστεύει τον κάθε σαλτιμπάγκο και όταν αποδικνύετε ψεύτης να τον χτυπά και φιλικά στην πλάτη, σα να είναι όμοιοι, είναι ελεύθερος να το κάνει.

  2. @ενοχλητικό κουνούπι
   Ωρέ κώνωπα , προς τι ο πανηγυρισμός?
   Εκεί που έπρεπε να μην περάσουν την διαδικασία, πέρασαν στην επόμενη έστω και τελευταίοι
   Θα μας πάνε λάου-λάου για Σεπτέμβριο με Νοέμβριο που θέλει και απαίτησε ο Θείος για να μας
   σπρώξει τα Αλουμίνια μαζί με τα ψίχουλα-ενοίκια των Βάσεων.
   Οτι δεν έχουν ενδιάμεση ή στην καλύτερη προσφέρουν, ψιθυριστά , τις Perry είναι σκάνδαλο και
   θα ντρεπόντουσαν να τα δώσουν δωρεάν είτε στην Αιτή , είτε στο Τρινιτατ και Τομπάκο. Ήμαρτον.
   Πιστεύω, οτι όλοι θέλουμε το καλύτερο για το ΠΝ, για αυτό δεν παρεξηγώ τον ζήλο σου

   1. @ Π.Φ

    Δεν είναι πανηγυρισμός φίλε μου. Απλά μου τους είχαν κάνει κουνουπίδια τους γείτονες του φερμουάρ μου, οι προπαγανδιστές του «όλα είναι πουλημένα. Μόνο οι Τούρκοι τα κάνουν σωστά».
    Συμφωνώ ότι ακόμη δεν ξεκαθάρισε η κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ όταν είδα το «…στην τελευταία θέση οι Αμερικάνοι», Ζητώ συγγνώμη.

    * Εγώ δεν ξέρω ποιά φρεγάτα θα επιλεγεί. Δεν είμαι όμως και χάπατο για να τρώω αμάσητους, τους «ξέρω από μέσα ότι η απόφαση έχει παρθεί για τις MMSC». Και ξέρω ότι πολλές φορές αυτές οι «απόψεις» δεν είναι απλά η γνώμη ενός σαλταρισμένου που ξορκίζει τους φόβους του. Γι αυτό και περιμένω να δω αντιδράσεις.

   2. +1

    «Ειναι ματαιο να μας λενε οτι στην καρδια ενος ανθρωπου που του λειπει η στοιχειωδης ατομικη τιμιοτητα θα μπορουσε να υπαρξει αληθινος πατριωτισμος»

    ποσο μεσα σα σχολιο !

  3. Μεγάλη μπουκιά φάε…μεγάλο λόγο μην λες….
   Το αμερικανικό κράτος μπορεί να περάσει ότι θέλει στον προθυπουργουλη σου χωρίς καν να καταλάβει τι του πουλήσανε!!!!!!
   Την μια στιγμή θα του πουν…πάρε τώρα 4 mmcs και μετά την συμφωνία για τις βάσεις θα σου δώσω και 2 Tchiconderoga και συμμετοχή στις FFGX…Σε τρεις μήνες θα του πούνε ότι ξέρεις τα tchiconderoga ειναι πολύ παλιά και για να διατηρηθούν σε υπηρεσία χρειάζονται ένα ΣΚΑΣΜΌ λεφτά…Βάλε και τα όπλα που θα πάρει να βάλεις που θα κωστιζουν όσο κάνει μια καινούρια MMCS…Δεν αφήνεις τα σαπακαι να πάνε στο διαλιτηριο και να πάρεις καμία mmcs ακόμα…Και αφού περάσουν τα χρόνια και ναυπηγηθει η πρώτη FFGX θα σου πουν… Ξέρεις κάτι Ελλαδιτσα….Μια ffgx για να την ναυπηγήσεις Ελλάδα και να σας την πουλήσουμε χρειάζεστε 1,5 δις ΕΥΡΏ!!!!!
   ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΊΣΤΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΏΣΟΥΜΕ…κΙ έτσι θα σου απαντήσουν οι Αμερικάνοι…Δεν παίρνεις κάνα δυο MMCS ακόμα να κάνεις την δουλειά σου!!!!!
   ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΆΞΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΣΟΎΝΙΟ!!!!!!!

  4. Μην σχολιαζετε το κουνουπι. Εχει διαβασμα για το σχολειο. Σεβαστειτε τα ανηλικα. Το μελλον της Ελλαδας.

  5. Όσοι μιλάνε για μονοχειρες, προδότες, αρπαχτες και μίζες έχουν καθαρά και μόνο πολιτικά κίνητρα. Το κράτος μας, όπως και στην περίπτωση τον αεροπλάνων, θα πάρει το καλύτερο δυνατό πλοίο με βάση τα χρήματα που διαθέτουμε.

   1. Σωστα ενω εσυ εχεις αγνα κινητρα. Τα τσιμεντα καλτσεστρουτσι σου χτυπανε κανενα καμπανακι. Τα τηλεφωνικα κεντρα ζημενς;

 11. Ο ΤΡΑΓΈΛΑΦΟΣ συνεχίζεται!!

  Ενώ είχαν βγει λίστες με 3 πλοία που σε καμια δεν περιλαμβάνονταν η MMSC τελικά βγήκε λίστα με 5 που περιλαμβάνει και τη τελευταία στις επιχειρησιακές αξιολογήσεις !!!

  Και κόβει την Ισπανική!! Γιατί την Ισπανική??
  Γιατί είναι η πιο εύκολη να κοπεί από γεωπολιτικής άποψης!!

  Και τι είναι αυτό το ,,SHORT LIST με ..5 υποψήφιες? Τι κάναν τόσους μήνες??
  μ
  Από τις οποιες για τη Γερμανική και Ιταλική δεν ξέρουμε ΤΊΠΟΤΑ

  Όλα αυτά νομίζω είναι καπνός για να καλύψουν πως η επιλογή EινάI η Αμερικανικη
  και το μαγείρεμα γίνετε να τη κάνουν πιο ευκολοχώνευτη στη κοινή γνώμη!

  Εάν η ιστορία τραβήξει πέρα από τον Ιούνιο το μαγείρεμα και η μεθόδευση θα γίνουν ακόμα πιο προφανή!!

   1. Πολύ άσχημα τα νέα.Οχι μόνο γιατί κόπηκε μια πολύ καλή πρόταση – ίσως η καλύτερη-αλλά γιατί μεθοδευεται καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης για το φθινόπωρο.Σκεφτειται ότι μετά από 3 μήνες θα γίνονται κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις οπότε μπορειται να καταλάβετε τι πιέσεις θα δεχτούν οι του Π.Ν. για τις mmsc.

 12. Πααααααααλλλλλλλλλιιιιιιιιιι επανεξέταση?
  Δηλαδή ΠΟΟΟΟΤΤΤΤΤΕΕΕΕΕ θθθθθαααα ααααππποοοοφφφφαασσσιιισσσσουουουουνννν?
  Καιγόμαστε ρεεεεεεεεεε. Κουνηθείτε επιτέλους.

  1. Ποτέ…. Μεχρι ενας καβαλαρης πανω σε ασπρο αλογο ονοματι «Μίμης» να κλεψει τη νυφη (λεγε τη και φρεγατα ΠΝ).

 13. Γιατι απορριφθηκε η ισπανικη ? -Απαντηση =ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.-Γιατι εγινε τωρα ? Για να στειλει μηνυμα στους υπολοιπους μνηστηρες οτι το συμβολαιο θα το παρει αυτος που θα δωσει τα περισσοτερα κ τα φθηνοτερα..Σωστη τακτικη αλλα αργη κ ελπιζω να μην μας παει μεχρι νοεμβρη λογω ηπα

 14. Πρώτα θα ευχαριστήσουμε τον αγαπητό φίλο Γιάννη Νικήτα για την ενημέρωση και
  μετά θα απαντήσουμε διαφορετικά από όσους γράφετε εδώ μέσα.

  Δεν είμαι με καμία κυβέρνηση και το ξέρετε αλλά κάνετε λάθος.

  Τόσα χρόνια αυτά έκαναν οι Τούρκοι και πετύχαιναν καλές τιμές, ανταλλάγματα για τη
  πολεμική τους βιομηχανία και μεγάλες μίζες!
  Δεν αντιδρώ σε ότι μας συμφέρει να το καταλάβετε αυτό.

  Ξαφνικά μας λένε θα σας δώσουμε και 700 θωρακισμένα οι Αμερικάνοι;
  Μακάρι να γίνει ο καθορισμός ΑΟΖ Τουρκίας Παλαιστίνης το εύχομαι ολόψυχα.

  Ο πόλεμος θα γίνει το θέμα είναι θα είναι με εμάς οι ΗΠΑ;
  Θα είναι με εμάς οι Γάλλοι; Θα επέμβουν οι Ρώσοι;

  Σαν λογικός άνθρωπος λέω ότι έχουμε και ότι πάρουμε μέχρι και τον Οκτώβριο.

  Για να πάρουμε της MMCS πρέπει να μας δώσουν πολλά οι ΗΠΑ 4 LCS, 2 καταδρομικά
  12 περιπολικά KC10 C-130 κλπ.
  Αν μας τα δώσουν θα υπογράψουμε τα κορόιδα πέθαναν.
  Δώσε και σώσε κύριε Αμερικάνε.
  Αν υποκύψει ο Ερντογάν χαθήκαμε.
  Αν το παίξουμε έξυπνα θα πάρουμε ότι πήρε ο πατέρας Μητσοτάκης τσάμπα τότε.

  Έχετε κολλήσει στης φρεγάτες ενώ όλα παίζονται στο Αιγαίο.
  Οι Γερμανοί στηρίζουν Ερντογάν και οι Άγγλοι κάνουν τους κουτούς!

  Όσο για της φρεγάτες που θα της πάρουμε το 2025-2027 καληνύχτα πάει το Αιγαίο
  και η ΑΟΖ και τα κοιτάσματα. Τώρα τι γίνετε κύριοι!

  Αύριο θα σας γράψω για της κορβέτες του Ισραήλ να μάθετε ορισμένα πράγματα.
  Τα ίδια έγιναν και στην Αμερική που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν
  τα αδικαιολόγητα όταν πήγε η φρεγάτα των Δανών εκεί.
  Καλό είναι αλλά εμάς δεν μας αρέσει δεν μας κάνει.

  Όσο για το CONSEPT των Ολλανδών δεν μπορεί να πάρει και δυο ραντάρ
  και παραπάνω από δυο ΜΚ-41.
  Το ίδιο η φρεγάτα των Γάλλων.
  Έχω ξεστραβωθεί στο διάβασμα για να δω πως μπαίνουν τα 4 πάνελ σε
  ένα πλοίο και τι προβλήματα δημιουργούν.
  Τι να γράψω τώρα πως υπάρχει αναλογία πλάτους πλοίου και πάχους ιστού;!
  Πως υπάρχει αναλογία στην θέση τοποθέτησης και στο ύψος του ιστού αναλογικά με το μήκος του πλοίου!
  Όπως υπάρχει και αναλογία βάρους κάθε ενός πάνελ για σε τι ύψος θα το τοποθετήσουν στον μεγάλου πλάτους ιστό.

  Θα μου γράφουν πάλι τα ξεφτέρια πως δεν είσαι ναυπηγός αυτή είναι δουλειά
  των ναυπηγών.
  Ναι ναυπηγοί έβαλαν τον ιστό στο Ισραήλ στης κορβέτες και ναυπηγοί το σχεδίασαν
  έτσι το ραντάρ και γενικά το πλοίο.
  Η ομάδα είχε όλες της ειδικότητες που δούλευαν συλλογικά και όχι ο κάθε ένας μόνος του.

  1. Για δώσε κάνα νουμεράκι για αυτό που γραφεις
   #αναλογία πλάτους πλοίου και πάχους ιστού;!#
   #μπαίνουν τα 4 πάνελ σε
   ένα πλοίο και τι προβλήματα δημιουργούν.
   Τι να γράψω τώρα πως υπάρχει αναλογία πλάτους πλοίου και πάχους ιστού;!
   Πως υπάρχει αναλογία στην θέση τοποθέτησης και στο ύψος του ιστού αναλογικά με το μήκος του πλοίου!
   Όπως υπάρχει και αναλογία βάρους κάθε ενός πάνελ για σε τι ύψος θα το τοποθετήσουν στον μεγάλου πλάτους ιστό.#

   Για το APAR @ 10 TN στα 15M πλάτος της SIGMA115 σκέφτομαι και δεν μου βγαίνει
   Μικρότερο πλάτος και από τη [email protected]!!!

   1. Μην ρωτάς βρε μπαγάσα δεν μπορώ να σου απαντήσω έτσι απλά.
    Πάντως στα 15 μέτρα να το ξεχάσουν τα καλόπαιδα δεν γίνετε.
    Προσοχή 15 είπα όχι 15,5 μέτρα.
    Νομίζεις πως έτσι εύκολα τα βρίσκω τα στοιχεία και τα έχουν βγάλει στην φόρα;
    Ακόμα και το βύθισμα παίζει ρόλο.
    Σου είπα το LCS είναι υπέρβαρο κατά 6% λόγο της γάστρας που έχει.
    Δεν έχω προβάλει να μελετήσω το σχέδιο των Ολλανδών υπομονή.

    1. Θα σου πω κάτι….Επιδει πάρθηκε μία συνέντευξη και είπαν ότι οι sigma 11515 θα έχει 15 μέτρα πλάτος δεν πάει να πει απωλιτος τίποτα!!!
     Η damen είναι η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΊΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΓΝΏΣΗ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ!!!!!
     θα σε προετοιμάσω ότι οι sigma 11515 έχουν ΜΕΓΑΛΙΤΕΡΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΩΝ 15 ΜΈΤΡΩΝ…ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΟΣ Η ΑΙΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΈΛΕΓΕ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ 32 VLS και apar2και sea master σε fixed panels

  2. Θα σας βάλω μια απάντηση: Αγαπητέ Νικόλαε δεν κλείνω σε καμία σχεδίαση γιατί όλες είναι ακατάλληλες για
   τον πόλεμο στο Αιγαίο.
   Αναφέρθηκα για το ραντάρ των πλοίων και την τοποθέτηση τους.
   Δεν κατάλαβα δηλαδή μόνο ο ναυπηγός πρέπει να ξέρει και ο μηχανολόγος
   Το πως θα τοποθετηθούν τα 4 Fixed Panel Radar στα πλοία.
   Με αυτά που διαβάζω και μαθαίνω έχω βγει από τα ρούχα μου.

   Μετά αναρωτιόμαστε πως το Ισραήλ έφτιαξε της κορβέτες με τόσα
   όπλα επάνω τους.
   Για τα 214 που ρωτάς έβαλε η εταιρία τον πύργο των υποβρυχίων πιο
   εμπρός από λάθος στοιχεία.
   Αυτό γιατί ήταν ένα 212 με την προσθήκη τμήματος για την αερόβια
   πρόωση με χάλυβα υψηλής αντοχής κλπ.
   Και άφησε τα ίδια πτερύγια του 212!
   Να μην πω τι έγινε που έκοψαν ένα υποβρύχιο 209 για να βάλουν την
   αερόβια πρόωση κλπ.
   Αν είχαμε κυβέρνηση τότε θα τους είχαμε πάρει τα σώβρακα τώρα.
   Θα μας έδιναν δώρο όλες τους της φρεγάτες F-122 F-123 και άλλα όπλα τσάμπα.

  3. Φαντάζομαι,αγαπητέ Γεώργιε,να ξέρεις οτι ναυπηγικές μονάδες του μεγεθους της Babcock,της Damen,της NG κλπ έχουν πληρώσει και πληρώνουν κάτι τρελλά ποσά σε ναυπηγούς,σε λογισμικά,σε υδροδυναμικές σήραγγες και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την φύση του αντικειμένου τους.Βεβαίως και λάθη θα γίνουν-βλέπε LCS εκεί που ειχε εμπλακεί σχεδιαστικά και η G&C αυτή ντε που μας λανσάρει τα μίνι ΑΒ-αλλά μην τα ισοπεδώνουμε και όλα.

 15. Αγαπητοί φίλοι από πολύ καιρό κάτι δεν μου πάει καλά για το πρόγραμμα των φ/Γ.
  Πρώτον τα χάλια της ελληνικής οικονομίας μετα απο έντεκα χρόνια μνημονίων συν το Βατερλώ του κορονοιου, δεν με κανουν να αισιοδοξω οτι θα μπορεσουμε να αντεξουμε πρόγραμμα 5δις για το στόλο συν τις άλλες προμήθειες Π.Α και Ε.Σ.
  Δεύτερον πως είναι δυνατόν να μιλάμε για υπογραφή σύμβασης με την οποία εταιρία για κατασκευή 3σκαφων σε ελληνικά ναυπηγεία, που το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους δεν έχει λυθεί ακόμη,αλλά και αν λυθεί χρειάζονται χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους και να αρχίσουν να ναυπηγουν πολεμικα πλοία των 5000τονων περιπου !είναι σαν να θελεις να χτίσεις δικό σου σπίτι χωρίς να έχεις το οικόπεδο,γίνεται?
  Τρίτον θέλουμε σαφώς πλοία που θα εχουν δυνατότητες αεραμυνας περιοχής. Όμως (πλην των γαλλικών)Όλες οι άλλες σχεδιάσεις το όπλο τους (sm2),δεν ξέρουμε αν μας τον αποδεσμευουν οι η.π.α.,αλλά και ποια έκδοση θα μας δώσουν.
  Τέταρτον η στάση των η.π.α.,που μας αγαπούν πολυ(Αυτό με κάνει και τρέμω από το φόβο μου)είναι εξαιρετικά περίεργη.οι αμερικανοί είναι πολύ καλοί έμποροι,είναι δυνατόν να ποντάρουν με χιλια(=Ανοιχτή υποστήριξη της πρεσβειας)σε ένα καμμενο χαρτί όπως οι αλουμινοτρατες?η`θέλουν να χαντακοσουν την ελληνική ναυτικη ισχυ(απο υπερβολικη αγαπη),μην ξεχνάμε ότι το κύριο όπλο αεραμυνας είναι δικό τους αν δεν το δώσουν 5δις πάνε στο γάμο του καραγκιόζη. Γιατι δεν στειλαμε LOR για τους sm2 να ξερουμε που βαδίζουμε?Κατι δεν μου πάει καλά.μακαρι να κάνω λάθος.
  Τέλος κάνω έκκληση έστω και αυτή τη στιγμή οι δύο Μ της Ολλανδίας να μην χαθούν για 150εκ.ειναι το μόνο χειροπιαστό που έχουμε αυτή τη στιγμή,μην πάθουμε το στραπάτσο των αδελαιδων ξανά.ο στόλος γερναει επικίνδυνα και ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός μας.

  1. Φίλε cp. Δεν κάνεις επίσημο ερώτημα για κάτι που ξέρεις ανεπίσημα ότι δεν στο δίνουν. Επαναλαμβάνω δεν ξέχασε η ΠΑ να ζητήσει stand off όπλα για να f16 και harpoon. Κάποιοι μας είχαν πει ξεχάστε τους… Το επιχείρημα ότι δεν τα ζητήσαμε επειδή δεν τα χρειαζόμαστε ή δεν είχαμε χρήματα δεν στέκει γιατί αλλιώς θα είχαμε τα μιραζ μόνο με mica.
   Τώρα πάρε το παραπάνω σκεπτικό και εφάρμοσέ το για τις φρεγάτες και θα καταλήξεις από μόνο σου σε πιθανές διαμορφώσεις… Πλέον δειλά δειλά αρχίζουν και αρνητές να καταλαβαίνουν ότι το σκέλος ΑΑ θα αφορά μόνο πυραύλους μέσης εμβέλειας (camm, essm) σε όλες τις προτάσεις πλήν μίας. Τώρα αν κάποιοι επιμένουν ότι παίζουν sm2, μακάρι να έχουν δίκιο…
   Επίσης για τη short list είχα πει ότι θα είναι μέσα και οι Αμερικάνοι για λόγους που είχα εξηγήσει. Ωστόσο η τελική επιλογή αφορά φρεγάτα ανάμεσα σε Ολλανδία και Γαλλία…
   Η Ισπανία προφανώς αποκλείστηκε λόγω υπέρβασης του προυπολογισμού, ενώ η Arowhead προβλέπω ότι θα έχει παραπλήσια διαμόρφωση με type 31, επομένως δεν αξίζει η επένδυση σε τέτοιο εκτόπισμα χωρίς sm2 (που κάποιοι συμφωνούσαν εδώ μέσα και μετά έχουν αλλάξει γνώμη 30 φορές).
   Δεν υπάρχει συνομωσία και προφανώς δεν έχει συνεννοηθεί ο Πρωθυπουργός με 8 χώρες για να «στήσει» τον διαγωνισμό. Και να ήθελε δεν θα μπορούσε να το κάνει.

   1. Αγαπητέ φίλε Γιώργο, αν είναι έτσι τότε μένει μια μόνο επιλογή η γαλλική. Ίσως και γι’αυτό οι γάλλοι είναι τόσο άκαμπτο.ιδωμεν φίλτατε.μακαρι να κάνουμε εμείς λαθος.

 16. 1.Σας διαφεύγει η ημερομηνία 14/6.
  Ποιός θα είχε τα άντερα να αντικρύσει τον Μπάιντεν έχοντας κόψει τις κλασομπανιέρες.
  Από τους Ελληνες πολιτικούς των τελευταίων 50 χρόνων-και βάλε-ΟΥΔΕΙΣ.
  2.Κάποιοι γράφετε για τα μέλη του ΑΝΣ με -ας το πω κι έτσι-υποτιμητικό τρόπο.Μην το συνεχίζετε.Είναι τραγικό να σπιλώνουμε ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τον χαρακτήρα τους και τις ικανότητές τους.
  3.ΟΥΔΕΙΣ εκ των υποψηφίων,κ.Νικήτα,ασχολείται με τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.Η Damen και η Babcock έχουν προσεγγίσει αμιγώς ιδιωτικές μονάδες.Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι αν προκύψει πλειοδότης για τον Σκαραμαγκά και θα μπορέσει σε λιγότερο από δυο χρόνια να ξεκινήσει ναυπήγηση,να αλλάξει άμεσα την φαρμακευτική του αγωγή.
  4.Στην σύσκεψη-πλην του Α/ΓΕΝ-ποιοί άλλοι από το ΠΝ συμμετείχαν?
  5.Οποιος φίλος έχει τεκμηρίωση για αποδέσμευση των SM-2,παρακαλείται θερμα να την αναρτήσει.

  1. @ LOLOTOS

   Δικιο εχεις για την 14/6 αλλα μεχρι εκει.
   Δεν περιμενω τιποτα απο τους ναυταιους,
   αν ειχαν κοτσια δεν θα ειχαμε φτασει εδω.
   Ροκανιζουν τον χρονο ολοι περιμενοντας τις ταρζανιες του απεναντι,
   μεχρι να παρει την θεση μας στα παντα.
   Αν ηταν αλλο ανθρωπακι θα εκανε οτι γουσταρει για το καλο του ΠΝ,
   Γαλλια και ΗΒ ταυτοχρονα και ο θειος θα ηταν υποχρεωμενος να
   βαζει το ψευτικο χαμογελο για να πεσει μετα η υπογραφη για τις βασεις.

  2. 5. Αφήνω στην άκρη την προ 20ετίας άρνηση.
   Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν τα ίδια όπλα σε Ελλάδα και Τουρκία (μία εξαίρεση) για να μην διαταραχθούν οι «ισορροπίες».
   Οι Τούρκοι, οι οποίοι ρίχνουν πακτωλούς χρημάτων στην άμυνα, έχουν 8 (ΟΚΤΩ) Φ/Γ που μπορούν να φέρουν SM-2, αλλά μέχρι σήμερα φέρουν ληγμένους SM-1.
   Χρειάζεται άλλη τεκμηρίωση για το ότι ΔΕΝ αποδεσμεύονται οι SM-2;

  3. Κατσε βρε ανθρωπε, υπαρχει ενα ακαταλληλο πλοιο και δε μπορεις να πεις ενα απλο οχι; ελεος πλεον, δε φταινε μετα οι αμερικανοι το οτι στα πηγαδακια ή και επισημα το «beggars cannot be choosers.»

 17. Πριν μήνες είχα ποντάρει στο ελληνικό
  1,2,Χ δηλ. σε ελεύθερη μετάφραση
  ‘Θα τα κάνουμε σκ@τ@‘
  Δυστυχως βλέπω να μην γλιτώνω την δικαίωση
  Μολις ακούσεις μπουρδουκλωμενα μηνύματα,
  δημιουργικές ασάφειες ,αναβολές,και διαβεβαιώσεις του τύπου ‘στην οικονομία τα πάμε καλα’ πρεπει πάντα να ξέρεις ότι ισχύουν τα αντίθετα, και χειρότερα καμία φορά από αυτά που φαντάζεσαι ,και να προετοιμαστεις….
  Έρχεται ….
  Εκτός το αντιτορπιλικό και εντός η αλουμινοτρατα ,και μάλιστα στην ίδια λίστα με FREEM,Arrowhead,Bellhara….μάλιστα δηλ κάνουμε διαγωνισμό για σπορ αγωνιστικό αυτοκίνητο και σκάει το panda η lada στην ίδια λίστα με Φεράρι ,Lamborghini,Porche και πετάει έξω την Bugatti…
  Οι αγκαλιές και τα συγχαρηκια σε συνδυασμό με τα γερμανικά οργανικά καυσαέρια σου δείχνουν ότι ο chooser θέλει να είναι beggar.
  Ενδιαφέρων θα είχε και ένα άρθρο με την στυλιστικη μετάλλαξη του ραγιά από την εποχή των Οθωμανών με πασουμακι γιουσουφάκι στον ΒΠΠ με βελουτε μαύρη κουκούλα και στο σήμερα με clean cut look με γιαπικο slim line εν ειδι κολάν κουστουμάκι.
  Να το επιμεληθεί ο Γαβαλάς παρακαλώ μιας και έβγαλε και φυλακή πιο παλληκαρισια από πολλούς άλλους.
  Όσο για εσένα DEFENCE REVIEW κρατά γερά !!
  Πάντα αλήθειες.Παντα Ελλάδα.
  Με εκτίμηση

 18. Θα κερδίσει η πρόταση που το μισό δις θα πάει στα ναυπηγεία Ελευσίνας (όσα τα χρέη). Φυσικά θα γίνει κάποιο κούρμα των χρεών της Ελευσίνας, δηλαδή από αυτά που χρωστάει στο Ναυτικό (180 εκατ νομιζω?)
  Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δε ξέρω την κατάσταση, αλλά αν έχει τα ίδια χρέη (500 εκατ) τότε είναι κουφό να πληρώσει κάποιος για να τα αγοράσει. Δωρεάν έπρεπε να τα πάρει και είναι σα να δίνει 500 εκατ.
  Οι Αμερικάνοι ίσως είναι αυτοί που δέχονται να υπερκοστολογίσουν τα πλοία τους για να πάνε τα χρήματα στα χρέη. Δε βλέπω άλλο πλοίο να έχει τόσο μεγάλη διαφορά τιμής με αυτά που προσφέρει.

  1. «Θα κερδίσει η πρόταση που το μισό δις θα πάει στα ναυπηγεία Ελευσίνας (όσα τα χρέη). Φυσικά θα γίνει κάποιο κούρμα των χρεών της Ελευσίνας, δηλαδή από αυτά που χρωστάει στο Ναυτικό (180 εκατ νομιζω?)
   Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δε ξέρω την κατάσταση, αλλά αν έχει τα ίδια χρέη (500 εκατ) τότε είναι κουφό να πληρώσει κάποιος για να τα αγοράσει. Δωρεάν έπρεπε να τα πάρει και είναι σα να δίνει 500 εκατ.»

   ακριβως

 19. Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, τόσους μήνες κατέλειξαν να πάνε από τις 7 στις 6;
  Δηλ. στο τελική απόφαση πότε θα φτάσουμε όταν οι Τούρκοι θα φτιάχνουν TFX και θα τρυπάνε στον Πειραιά για πετρέλαιο;
  Καθυστεράμε αδικαιολόγητα ενώ οι απέναντοι τρέχουν τις αποφάσεις, δε μένουν στα λόγια και ο Σουλτάνος προειδοποίησε για γεωτρύπανο στα νερά μας.
  Αδικαιολόγητο να πέρασε το χειρότερο πλοίο και η ΗΠΑ με την (μη) προσφορά τους. Και ΑΒ να δώσουν ενδιάμεση, τα mmsc δε κάνουν.

  1. Η αλήθεια είναι αυτή οι MMSC (LCS) είναι ακατάλληλα για εμάς πλοία, πέρα από προβληματικά. Συμφωνώ απόλυτα, δεν θα έπρεπε να τις πάρουμε ακόμα και αν μας δίνουν Arleigh Burke.

  2. @Γιωργος Πατρης
   +1
   Ο Μογγολος το εχει ανακοινωσει και «φουλαρει» για γεωτρησεις σε Κυπρο, Καστελοριζο, Γαυδο, εχει κανενας αμφιβολια οτι δεν θα το κανει αμεσα; Οπως εκανε τις ερευνες στα 6 νμ στο Καστελοριζο και αλλου;
   Μηπως θα φοβηθει την τρομερη αντιδραση;
   Αλλωστε οι κοκινες γραμμες μπηκαν απο εναν Υπουργο οτι τα χωρικα υδατα ειναι 6 νμ , απο τον ΥΠΕΞ οτι δεν προκειτε να κανουμε εξορυξεις εμεις και απο την Ντορα οτι δεν αξιζουν το κοπο οι εξορυξεις για Υδρογονανθρακες. Μετα απο ολα αυτα μπηκε και η «Μεγαλη Ιδεα» απο την Προεδρο οτι πρεπει να ενσωματωσουμε τους Λαθρο για να λυσουμε το προβλημα της Υπογεννητικοτητας.
   Μαλλον πολλοι μας θεωρουν ψεκασμενους που ασχολουμαστε και ανησυχουμε για πλοια με κελια, με Α/Α για Αμυντικη συμφωνια με κανενα σοβαρο κρατος και οχι με αυτους που μας ξεφτιλιζουν καθημερινα με γελοιες προτασεις(και μας θεωρουν ζητιανους), με τους αλλους που για δευτερη φορα μας διασυρουν στη διεθνη κοινοτητα για τη Λιβυη και βεβαιως με τους διαχρονικα υπονομευτες της Κυπρου και υποστηριχτες των Μογγολων.

 20. Σύμφωνα με το Defence Turk, το οποίο επικαλείται δεδομένα που άντλησε από την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων, η Τουρκία εξήγαγε αμυντικό εξοπλισμό αξίας 1,12 εκατομμυρίων δολαρίων στο διάστημα μεταξύ 1/1/2021 και 31/5/2021.
  Κλάψτε αγαπητοί για τα χάλια μας κλάψτε.

  1. Φίλε Παπαφλέσσα,
   Κάποιο λάθος υπάρχει στα νούμερα , γιατί 1,12 εκατ, δολ. εξαγωγές πενταμήνου, μάλλον τις κάνουμε και εμείς. ‘Ισως να ήθελες να πεις για δις δολ. μιας και το 2019 και 20020 οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού ήταν στα 3δις δολ. Τα συνολικά έσοδα ήταν στα 10 δις (μαζί με τις δικές τους αγορές-δαπάνες) Επίσης, διαχωρισμός γίνεται από τις εξαγωγές της Πολιτικής Βιομηχανικής Αεροπορίας , ως προς το σύνολο των ετήσιων εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού. Στόχος , ανέφικτος, έχει τεθεί για εξαγωγές 10 δις δολ/έτος, έως το 2023.
   Το μόνο σίγουρο είναι οτι από το 1999, η γείτονα ήταν η 3η μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων στο κόσμο. Κάπου 20 χρόνια αργότερα, είναι ο 14ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως.

   https://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/2038882/h-toyrkia-mas-deihnei-to-dromo.html

   Βέβαια ως συνήθως, οι στόχοι είναι μεγαλεπήβολοι και ο σχεδιασμός εξωπραγματικός για τα δεδομένα της:
   https://slpress.gr/oikonomia/toyrkiki-polemiki-viomichania-success-story-i-apatilo-orama/

   Υπάρχει και μία συγκριτική 20ετή ανασκόπηση Ελληνικής/Τουρκικής Βιομηχανίας που δείχνει το κενό και τις παθογένειες που μας κρατούν δέσμιους στις πάσης φύσεως εισαγωγές
   https://thesafiablog.com/2021/02/15/greek-turkish-defence/

 21. Εκτός οι Ισπανοί για να μάθουν να εκθετουν τον Κούλη με τις επαναπροωθήσεις των Μαροκινών!!! Πέρα από την πλάκα, θεωρώ πως μετά τα τελευταία γεγονότα και την μη πρόσκληση της Ελλάδας στην συζήτηση για την Λιβύη, οι Γερμανοί θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί.

  1. @ Chris Ain

   Σωστος.

   Αλλα ξεχνας οτι τις επαναπροωθησεις λαθρομεταναστων στην Ισπανια τις κανουν οι Σοσιαλιστες και οι Ποδεμος, αρα ειναι ενταξει.

   Εδω ομως επειδη ειναι δεξια η κυβερνηση, εαν εκανε οτι εκαναν οι Ισπανοι, θα εβγαινε η παλαβη εθνοπροδοτικη αχρηστερα και θα ελεγε συνεχως για Χουντα και Ναζι που εχουν ρατσιστικη συμπεριφορα και καταπατουν τα ανθρωπινα δικαιωματα, θα εκαναν διαδηλωσεις μερα-νυχτα, θα πεταγαν μολοτωφ και θα ξανα-εκαιγαν την Αθηνα.

   Ετσι και αλλιως οι Ευρωβουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπαδημουλης και ο Κουλογλου, κανουν καγγελιες καθε εβδομαδα στο Ευρωκοινοβουλιο οτι η Ελλαδα πυροβολει μεταναστες, οτι τους βασανιζει, οτι τους πνιγει και αλλα τετοια παραμυθια. Οτι τους λεει η Τουρκια, το φωναζουν.

   Εδω εφτασαν οι αθεοφοβοι νεο-Σταλινικοι αχρηστεροι να συγκρινουν το τειχος στον Εβρο με το … τειχος του Βερολινου !!!! Μαλιστα, το τειχος του Βερολινου, αυτο που εχτισαν οι ιδιοι οι Κουμουνιστες για να αποτρεψουν τους πολιτες του κουμουνηστικου Ανατολικου μπλοκ απο το να διαφυγουν προς τη δημοκρατικη δυση.

 22. Έπρεπε από σήμερα να δρομολογηθεί η αποδέσμευση της ενδιάμεσης λύσης με την προμήθεια των δύο Μ και δύο S 10514 ή ακόμη καλύτερα τεσσάρων S 10514.Επίσης να γίνει απαραίτητη για τις νέες φρεγάτες η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με αποδέσμευση του ανάλογου πυραύλου.

 23. Ακόμα είναι νωρίς. Θα πάει μακριά και στο βάθος εκλογές.

  Πάντως οι αμερικανοί υπερεκτέθηκαν στα ΜΜΕ με ένα προβληματικό, κοστοβόρο και υπο-υπο-εξοπλισμένο περιπολικό. Τουλάχιστον αν παρθεί απόφαση υπέρ τους θα έχει κόστος για την κυβέρνηση και ίσως κάπως έτσι γλιτώσουμε από το (καυτό) μέταλλο του κ. Πρέσβη.

  1. Κύριε Νικήτα,

   Συγχαρητήρια για την άψογη, διαρκώς επαγγελματική προσέγγιση της ειδησεογραφίας. Ο άνθρωπος κάνει το επάγγελμα και όχι το αντίστροφο! Και ένα ευχαριστώ για την ελευθερία που παρέχετε για να γράφουμε τη γνώμη μας.

 24. Ο διαγωνισμος για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα εχει προθεσμια μεχρι τις 28 Ιουλιου 2021.

  Αρα καλο Σεπτεμβρη θα εχουμε αποφασεις για τις φρεγατες, ισως και αργοτερα. Μεχρι τοτε ισως να ελπιζουν οτι θα εχουν εξετασει τις προσφορες για τα ναυπηγεια, και ισως και να εχουν λυθει τα ενοχλητικα προβληματα της αλουμινοτρατας. Ποια κυβερνηση θα αγοραζε προβληματικο πλοιο που σταματησε να το παραλαμβανει το ιδιο το Αμερικανικο Ναυτικο??? Εκτος οτι θα γινοταν ρομπα, ισως να υπηρχαν και ποινικες ευθυνες.

  Παντως οι Ισπανικες δεν θα γινοταν ποτε δεκτες, καθως στοιχιζουν 1,2 με 1,4 δις ευρω η καθε μια.

 25. Ξέχασα πως τη λέγανε εκείνη τη χώρα στην οποία γεννήθηκε το δράμα και η τραγωδία… Αυτό δεν είναι επιλογή νέου πλοίου αλλά δράμα

  Να υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει και το πιθανό σενάριο λύσης του θέματος ναυπηγείων Σκαραμαγκά με επενδύσεις Γερμανών και ως δώρο εκσυγρονισμό ΜΕΚΟ και ναυπήγηση των δυο υποβρυχίων ; Μήπως μας έρθει και καμιά ενδιάμεση λύση από Γερμανία ; Σε περίπτωση επιλογής της SIGMA οι Γερμανοί θα χαιρόντουσαν πολύ καθώς μην ξεχνάμε πως έχουν άριστη συνεργασία με τη Damen. Μήπως έτσι θα λύνονταν και το θέμα προστίμων και άλλων νομικών αντιμαχιών με τα ναυπηγεία ;

  Αλλά βέβαια η επιλογή ευρωπαική πρότασης θα δυσαρεστούσε το αφεντικό της μπανανίας του οποίου ο τοπικός διοικητής δεν λέει να σταμματήσει να μιλάει. Περισσότερες δηλώσεις έχει κάνει και από τ προθυπουργό.
  Τέτοιο κράτος είμαστε και κοροιδεύουμε το κόσμο για δ΄θεν συμμαχίες.

  Γελοία πράγματα

  1. Όπως τα λες MTKS! Εκτός από το δράμα και την τραγωδία η χώρα αυτή γέννησε και τον
   πιο χρήσιμο ηλίθιο και μεγάλυτερο καρπαζο-εισπρσκτορα της περιοχής!

 26. Παιδιά τις επόμενες βδομάδες και μήνες ετοιμάστε σοκοφρέτες, γαριδάκια, κόλες, τσιγάρα, αλκοόλ και χάπια. Δε βλέπω να ξεμπερδεύουμε γρήγορα μ’αυτή την κυβέρνηση.
  Μπορεί να πάει την απόφαση μέχρι τις εκλογές, και σίγουρα μέχρι εκλογές στη Γερμανία.
  Λες και όποια απόφαση να πάρουμε, θα επηρεάσει η θα σταματήσει το παραμικρό τα σχέδια του Σουλτάνου.
  Είναι καθαρά business, με την αγορά δεν αγοράζουμε στήρηξη από Αμερικανούς, Γερμανούς κτλ. Δικά μας τα όμορφα νησιά και οι θάλασσες, μας ζηλεύουν και ΔΕΝ τους νοιάζει αν τα χάσουμε.

 27. Βρε παλικάρια τα πράγματα είναι συγκεκριμένα όταν βλέπουμε και το δάσος εκτός απο το δέντρο.

  1) [UK] ΔΕΝ υπαρχει περίπτωση Έλληνας ΠΘ να δωσει 5 δις sto UK hdik;a to UK toy Mporiw, Ανεξαρτητα ποσο καλη ή οχι είναι η AH140.

  2) [DE] ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση Έλληνας ΠΘ μετά απο Τσοχατζτοπουλο/Σκαραμαγκά και δέκα χρόνια τσιβι Σοϊμπλε/Μερκελ να το δώσει σε Γερμανους ακόμα και αν τα φέρουν τζάμπα ΕΚΤΟΣ αν μπορούν να εκβιάσουν πολύ χοντρά (κατι που σήμερα καλύπτουν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί). Αυτο το ξέρουν οι γερμανοι γι’αυτο και είναι εξαφανισμένοι.

  3) [ES] ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση το ΠΝ να εμπιστευτεί σχεδόν νεογέννητα ηλεκτρονικά και πρωτοκατασκευαζόμενο cms (ουτε καν χθεσινό) απο με ηλικία todler στον χώρο (σε σχεση με τους καταξιωμένους και έμπειρους ανταγωνιστές) .

  4) [ΙΤ] Ελάχιστη σχέση με ΠΝ και το σημαντικότερο γιατι μιλάγαμε μονο με Γάλλους για FREMM? Ούτε αυτοί και μέχρι πριν τον τραπεζίτη τους ούτε και εμείς ενδιαφερόμαστε.

  5) [G&C] Από πότε γιναμε σοβαρό κράτος με συνέχεια στην άμυνα που αντι να αγοράζει προϊόντα απο το ράφι, έγκαιρα να προγραμματιζει μακροχρονια ναυπηγικό πρόγραμμα για καράβια που εξυπηρετούν τις αναγκες του σχεδιασμού του ΠΝ?
  Δηλαδή να αναλάβει το ρισκο του μη ετοίμου προϊόντος και προσλαβει καταξιωμένους σχεδιαστικούς/ναυπηγικούς οίκους όπως DAMEN, G&C και άλλους για να σχεδιάσει τα πλοία του.

  5) [US] Οι ανώτατοι ΠΝ δεν έκοψαν την τράτα για τον ίδιο ακριβώς λόγο που της επέτρεψαν να μπει.

  6) [FR] Τίποτε δεν άλλαξε απο την πρώτη πρόταση τους ότι δίναν δίνουν και στην ίδια τιμή. Ολα τα αλλα περι μείωσης τιμής ή ότι λογο ανταγωνισμού οι δυσκοίλιοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να ενσωματώσουν αυτο και εκεινο είναι κουραφέξαλα. Άπλα το σπινάρισμα των ακριβών Γάλλων εχει πατώνει απο καιρό και καταπέσε τελείως απο τα τελευταία που γράφονται για τις περιπου αντίστοιχα εξοπλισμένες SIGMA.

  7) [NL] Τελείως peper ship, αλλά καλή πρόταση επιχειρησιακά, απο τους πολυ έμπειρους Ολλανδους, που εχουν πολυ καλο ιστορικό με το ΠΝ , διαθέτουν και θα διαθέσουν στο μέλλον τα καλύτερα μεταχειρισμένα, αλλα δεν ελέγχουν τα βλήματα δλδ το [5] τους έχει πιασμένους απο τα π@@@ρια.

  Εν ολίγοις [FR] – [US] -joker[NL]
  Όλους τους άλλους τους έχουν για …

  Και ενα τελευταίο
  όπως γραψαμε πολλούς μήνες πρην Φρεγάτα με 32 SM-2IIIC/SM-6/ASTER-30 και νεας γενιάς MFR, VDS, CMS-CIC, ESM/ECM κλπ ΔΕΝ υπάρχει στα 500-700mil, μην μπερδεύεται τις π@@@τσες με τις rotaitor βούρτσες προηγουμένης 15ετιας.

  1. @ PANOS

   Οι Ολλανδικες Sigma αν και πλοιο στα χαρτια, εχουν ενα σοβαρο πλεονεκτημα, την ηλεκτρικη προωση.

   Η απειλη για το ΠΝ σε μερικα χρονια δεν θα ειναι τα αεροσκαφη στα 100+ χιλιομετρα οπως ηταν στο παρελθον, αλλα κυριως τα υποβρυχια και οι επιθεσεις κορεσμου απο αντιπλοικους πυραυλους, Μη Επανδρεμενα Αεροσκαφη, οπλα ανεμοποριας και ντροουν αυτοκτονιας.

   Επομενως η κυρια απαιτηση για ASW θα πρεπει να ειναι η αθορυβη ηλεκτρικη προωση, καλα σοναρ γαστρας και συρομεντα, και για AAW μεγαλος φορτος βληματων μεσου βεληνεκους εως και 50 χιλιομετρα, και πολλαπλα συστηματα CIWS. Συν το γεγονος οτι εχει το γνωστο στο ΠΝ ΣΔΜ TACTICOS.

   Αυτες τις απαιτησεις μπορουν να τις ικανοποιησουν οι Ολλανδοι με τις Sigma, ακομη και με πλοια 3000+ τονων.

   Η Belharra με τους θορυβωδεις ντιζελοκινητρες, με φορτο μολις 16-32 πυραυλους και με ενα RAM (αν μπορει να το φερει) και χωρις ECM, δεν μπορει να ανταγωνιστει τους Ολλανδους καθως δεν μπορει να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου. Ειδικα οταν με το κοστος μιας Belharra μπορουν να ναυπηγηθουν 2-3 Sigma. Tελος τo ΣΔΜ Setiς ειναι κλειστης αρχιτεκτονικης και εντελως διαφορετικο απο τα υπολοιπα στο ΠΝ.

   1. @G_P

    Δεν είναι θορυβωδεις ντιζελοκινητρες πλέον.
    Προφανώς είναι καλύτεροι οι ηλεκτροκινητήρες για ASW αλλά όχι οτι οι ντηζελοκινητήρες είναι προβληματικά θορυβώδεις.

    Απ το δελτίο τύπου της Rolls Royce
    «Another key factor in winning the FTI project was the engine’s extremely low structure-borne noise levels, as verified by MTU using a trial engine.»

    1. @ npo

     Φιλτατε,

     Ο θορυβος και οι ταλαντωσεις των ντιζελοκινητηρων μεταδιδονται απευθειας μεσω του αξονα της προπελας στο θαλασσινο νερο, οπου ακουγεται απο μακρυα.

     Αντιθετα, οταν ενα πλοιο χρησιμοποιει ηλεκτρικη μεταδοση, ο κινητηρας (π.χ. αεριοστροβιλος, ντιζελοκινητηρας, AIP), παραγει ηλεκτρικο ρευμα, και κατοπιν ενας ηλεκτροκινητηρας παραγει την κινηση της προπελας, με αποτελεσμα πολυ μικρο επιπεδο θορυβου.

     1. @G_P
      το γνωρίζω, και είπα πως είναι καλύτεροι οι ηλεκτροκινητήρες για ASW, δεν το είπα?

      Βλέπεις όμως πως όλο και περισσότεροι επιλέγουν GODAD,όπως πχ οι Type 31, οι Iver Huitfeldt, οι ινδικές οι Kamorta που είναι και ASW κλπ.

      Επίσης η MTU είναι σοβαρή εταιρία, όταν λέει «extremely low structure-borne noise levels» το εννοεί.

      Ωστόσο, επειδή δεν είμαι ειδικός 🙂 σίγουρα οι ηλεκτρικοί είναι ακόμα πιο αθόρυβοι, αυτό λέει η λογική, αλλά πόσο πιο αθόρυβοι? Μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφορά, μπορεί και όχι, μπορεί και να εξαρτάται απο το θαλάσσιο περιβάλλον.

      Μακάρι να ήξερα.

     2. @G-P

      Αν και η ηλ.πρόωση παραμένει καλύτερη για ASW επιχειρήσεις, μην υποτιμάς τους νέας γενιάς diesel κινητήρες, ειδικά στις γαλλικές σχεδιάσεις που είναι πολύ αθόρυβες και απομονωμένες, η διαφορά ποια είναι πολύ μικρή.
      Η FDI βασίζεται στην ίδια λογική με τις LaFayette που και αυτές diesel είχαν αλλά ήταν από τις πιο αθόρυβες παγκοσμίως με αναφορές ότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία σε ασκήσεις να την εντοπίσουν αντίπαλα υποβρύχια και έβαζαν επίτηδες κρόταλα για να ακούγεται πιο έντονα(μόνο σε ασκήσεις φυσικά και όχι σε πραγματικές επιχειρήσεις).

   2. Αγαπητε G_P
    εγω δεν έκανα αξιολόγηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων το παραπάνω σχολείο, αναφερθηκα σε αλλα θεματα.
    Σέβομαι την άποψη σου αλλά διαφωνώ για το τι οπλισμό πρέπει να φερουν τα πρώτα τέσσερα του ΠΝ
    Οι Γαλλοι θα εχουν ολα οσα αναφέρεις και θα εχουμε πρόσβαση στο cms μεσώ ελληνικής εταιρίας.

    Οι Ολανδοι με την τελευταία διαμόρφωση που παρουσίασε ο Μητσοπουλος και με 32 SM-2IIIC θα έχουν σχεδόν την ίδια τιμή με τους Γάλους (ίσως και ακριβότεροι).
    Τα ιδια καράβια με άλλους αισθητήρες & βλήματα & μικρότερο εκτόπισμα μπορεί να κοστίζουν 500mil αλλά αυτα είναι για το επιθυμητό κατα την άποψή σου τυπο πλοίου ASW ASuW.

    Εγω εχω τελείως διαφορετική άποψη, θεωρώ οτι τα πρώτα 4 θα πρέπει να τα κανουν όλα καλα περιλαμβανόμενου LRAAW.

    1. @ Panos

     Εγω θα ξεκιναγα πρωτα απο τις δικες μας απαιτησεις, και οχι απο τι προσφερουν οι εταιριες.

     Πρωτα πρεπει να αποφασισουμε εαν θελουμε να φτιαξουμε μονοκατοικια η εαν θελουμε να φτιαξουμε ουρανοξυστη, τι χρηματα εχουμε διαθεσιμα, και κατοπιν συζηταμε με τις εταιριες για τις προτασεις τους.

     Οι σοβαρες χωρες οταν κανουν διεθνεις διαγωνισμους ξεκινουν απο τις επιχειρησιακες απαιτησεις, ωστε να ξερουν οι διαγωνιζομενοι τι επιθυμει ο αγοραστει.

     Τι να τους κανεις τους 32 SM-2 η τους 32 Aster, εαν το ΠΝ επιθυμει φορτο 100-150 πυραυλους Μεσης εμβελειας οπως ESSM, CAMM-ER, Mica VL?

     Eφοσον δεν γνωριζουμε τις απαιτησεις του ΠΝ , δεν ξερουμε ποια προταση ειναι η καλυτερη.

     Μπορει το ΠΝ να επιθυμει πλοιο με μεγαλο ελικοδρομιο οπως στην MMSC για να παιζουν ποδοσφαιρο 5Χ5.

     1. Οχι αγαπητέ G_P
      Το τι θέλουμε εμείς και τα πληρώματα που θα πολεμήσουν έχει σημασία,
      οχι μόνο γιατί πληρώνουμε, άλλα γιατί θα υποστούμε τις τρομακτικές συνέπειες της καθυστέρησης, ή ανεπάρκειας ή αστοχίας των CEO του ΠΝ (σου θυμίζω ότι δεν τόλμησαν ούτε το αυτονόητο, να κόψουν την τράτα της ΛΜ)

      Μπορεί να θέλει το «ΠΝ» -που παρεμπίπτοντος εκφράζεται απο τους 16 Ναυαρχους-
      αλλά οχι μόνο δεν έχει το αλάθητο το ΠΝ των 16 ανωτάτων,

      αλλά αντιθέτως έχουν χάσει προ πολλού το τεκμήριο της αθωότητας και τι αυθεντίας οι ανώτατοι του ΠΝ,

      με βασει το πραγματικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός της ολοκληρωτικής αποτυχίας τους (και πάλι των ανώτατων του ΠΝ) που ήταν και είναι το μόνο όπλο που ειχε εγκεκριμένο πρόγραμμα (οχι απλα απαίτηση) και δεν κατάφεραν επι 20 χρόνια να διαλέξουν και να ρίξουν στο νερο νεα φρεγάτα.

      Το πρόβλημα μας είναι τεράστιο και βρίσκεται στην διαχρονική νοοτροπία, ανεπάρκεια και στην αποδεδειγμένη εκ των γεγονότων αποτυχία αυτών των λίγων ανωτάτων του ΠΝ να εκπληρώσουν την βασική τους υποχρέωση, δηλαδή την εξασφάλιση της μαχητικής ισχύς του ΠΝ ώστε να μπορεί να προστατεύει την χώρα και τα δικαιώματα μας (η δουλεία τους δεν είναι να πολεμήσουν άλλα να προετοιμάσουν το μέλλον).

      Προσοχή σε καμιά περίπτωση να μην συγχέουμε του εκάστοτε 16 ανώτατους του ΠΝ με τα πληρώματα το ΠΝ που παλεύουν άνισο αγώνα με τουρκους, με ελληνες πολιτικούς και με ανεπαρκή διοικητική ηγεσία.

   3. Μπορεί κάποιος να μου δώσει link-reference όσον αφορά τα ESSM/CAMM και το μέγιστο ύψος / απόσταση;
    Μπορούν να χτυπήσουν ένα π.χ Akinci και εάν ναι σε τι απόσταση (πιθανολογώντας);

    1. CAMM

     https://www.thinkdefence.co.uk/uk-complex-weapons/common-anti-air-modular-missile/
     Officially “higher than Rapier” (5km). Likely lower than Aster 15’s ceiling (13km publicly). Mica is a similar class and is in the region of 10km for the VLS version, heavier with a less energetic propellant.

     https://www.offiziere.ch/?p=32425
     Even the maximum achievable altitude of 10 km is unconvincing in terms of the Swiss Army’s requirements.

     https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Sea-Ceptor-CAMM.htm

     Flight ceiling: CAMM-ER = 10 km

     1. Άρα είναι στο όριο (του να μην μπορεί) να χτυπάει Akinci …
      Ρώτησα εάν υπάρχουν αναφορές ύψους / (σε συνάρτηση με την) απόστασης ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα γιατί προφανώς το Akinci θα είναι χλμ μακρυά.

      Το να έχουμε μόνο ESSM ή CAMM μου φαίνεται λάθος για τα λεφτά που δίνουμε για 4 φρεγάτες.

 28. Δυστυχώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των περισσότερων από εμάς.
  Αναβολή και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.
  Αναλόγως τι θα πει ο Ουσαίος πρόεδρος στον δικό μας ΑΤΡΟΜΗΤΟ πρωθυπουργό θα γίνει εκλογή φρεγάτας.
  Αν του πει δεν τις χρειάζεστε γιατί ο Έρντι έγινε καλό παιδί, τότε ΜΙΑ ΤΡΑΤΑ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΤΡΑΤΑ.
  Δε πα να φωνάζετε και να τρελαίνεστε όλοι !!
  Μας έχουν όλους γραμμένους στα μέζεά τους.
  Και όσοι νομίζετε ότι αυτό έγινε για να διαλέξουμε την καλύτερη φρεγάτα, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αλλάξτε αμέσως φαρμακευτική αγωγή.
  Συνοψίζοντας, έκοψαν την δεύτερη καλύτερη, άφησαν μέσα των Φιλότουρκων Γερμανών και Άγγλων, των ισαποστάκηδων Ουσαίων, των αδιάφορων Ιταλών και για ξεκάρφωμα μην τους πάρουν με τις πέτρες και των Γάλλων.
  Είμαι πολύ κοντά στο να θεωρήσω ότι έχουμε να κάνουμε με μαυρομάτηδες πρωταγωνιστές θεάτρου σκιών.
  Ά ρε ΦΥΛΑΚΑ, ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φυλάνε Θερμοπύλες με το δικό σου ζήλο.
  Εσείς θα κάνετε τη διαφορά όταν χρειαστεί.
  ΟΧΙ ΑΝ……..ΟΤΑΝ.

   1. Δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.
    Σαν προσφορά είναι πιθανώς η καλύτερη αν δεν βάλουν το κάτι οι Γάλλοι.
    Οι Ολλανδοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν εμπλακεί γεωστρατηγικά, οπότε τους λες και ουδέτερους με λίγη ανοχή.
    Ξεκαθαρίζω ότι θεωρώ την BELHARA πλοίο του μέλλοντος, κυρίως για τα ηλεκτρονικά συστήματα που κουβαλάει, ειδικά αν αληθεύει ότι το SEAFIRE έχει agressive mode όπως το ραντάρ του RAFALE.
    Θέλει όμως κάποια πράγματα για να μπορεί να σταθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
    Κύριο μειονέκτημα των Ολλανδών είναι τα SM 2.
    Δεν υπάρχει κανένας εκτός της Π&Δ που να επιβεβαιώνει ότι αποδεσμεύονται.

 29. Το ξανά ποστάρω και εδώ μιας και το άρθρο είναι σχετικό με το θέμα.

  Φρεγατιάδας συνέχεια

  Διαβάζαμε περί sort list του ΠΝ ναυτικού που θα δοθεί στην πολιτική ηγεσία και βλέπουμε όλοι να είναι μέσα τελικά ακόμα και η παντελώς ακατάλληλη MMSC.

  Άρα sort list στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και το Πολεμικό Ναυτικό έχει το ρόλο του κομπάρσου δυστυχώς.

  Την απόφαση θα πάρει ο Μητσοτάκης ανάλογα με το τι βολεύει τον ίδιο πολιτικά και από που θα λάβει πολιτική στήριξη.

  Μακάρι να κάνω λάθος και στο τέλος το ΠΝ να πάρει αυτό που πρέπει.

  Πάντως ως διαδικασία είναι γελοία.

  Στην ουσία

  Φαντάζομαι οι «φωστήρες» του Μαξίμου θα έχουν πάρει εγγυήσεις από τους Αμερικάνους για την αποδέσμευση των SM-2 ώστε να δούμε και τις άλλες εναλλακτικές εκτός του Aster-30.

  Πιστεύω πως η LOR που στάλθηκε πρόσφατα θα είχε και αυτό το ερώτημα δηλαδή την αποδέσμευση των SM-2 προς τη χώρα μας.

  Κατά τη γνώμη μου οι νέες φρεγάτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και πυραύλους μακράς ακτίνας είτε SM-2 είτε Aster-30.

  Θεωρώ αδιανόητο να αγοράσουμε φρεγάτες εν έτη 2021 μόνο με μέσης ακτίνας όπως essm2 είτε camm er κτλ.

  Αν είχαμε σύνορα με το Βέλγιο την Ιταλία και την Πορτογαλία ναι θα μπορούσαμε να πάρουμε φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 16 κελιά όμως από τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας μια απρόβλεπτη Τουρκία που είναι ισχυρός αντίπαλος η αγορά φρεγατών με 16 κελιά είναι καθαρά αυτοκτονία.

  Τα νεοελληνικά τυχόν τόσα τώρα και μελλοντικά θα προσθέσουμε και άλλα κελιά τα ακούω βερεσέ.

  Τα γνωρίζουμε χρόνια τώρα.

  Οι νέες φρεγάτες εξ αρχής θα πρέπει να έχουν τουλάχιστο 32 κελιά ή και περισσότερα που θα περιλαμβάνουν είτε SM-2 είτε Aster-30.

  Αν δεν αποδεσμεύονται οι SM-2 τότε είναι μονόδρομος η φρεγάτα που θα φέρει Aster-30.

  Μια τέτοια επιλογή εκτός από την Belharra θα μπορούσε να είναι και η FREMM IT και η Arrowead 140 και η Sigma 11515 με πιστοποίηση του Aster-30 αν το κόστος πιστοποίησης είναι λογικό.

  Belharra και FREMM IT είναι ήδη πιστοποιημένος ο Adster-30 ενώ και για τον camm er δεν νομίζω πως οι Ιταλοί θα είχαν πρόβλημα να τον πιστοποιήσουν.

  Στην περίπτωση που όντως αποδεσμεύετε ο SM-2 και οι άλλες προτάσεις είναι πολύ καλές λόγω του πλεονεκτήματος των Mk-41 να δέχεται και τετράδες (essm2) που σημαίνει περισσότερες επιλογές.

  Η πρόταση των Ολλανδών με τη Sigma 11515 (σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές) περιλαμβάνει APAR 2 και SM-400 το Captas 4, RAM και 16 κελιά.

  Ο βασικός εξοπλισμός είναι όντως εντυπωσιακός απλός τα κελιά θα πρέπει να είναι 4 Mk-41 αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο κατά τη γνώμη μου.

  Οριακά θα μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι και έξι νέες φρεγάτες 11515 αν το κόστος είναι ανάμεσα στα 600-650 εκατ.

  Παράδειγμα 6Χ650 = 3,900 δις.

  Ένα δις για όπλα και αρχική υποστήριξη, 200 εκατ. για τις δύο Μ, δύο ναρκοθηρευτικά και πιθανόν 24 Pzh 2000 από τα αποθέματα τους και 400 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των Meko σύνολο 5,5 δις.

  Η περίπτωση της Arrowhead 140 επίσης είναι πολύ δελεαστική.

  Παρένθεση

  Όταν κάποιοι από εμάς λέγαμε πριν ακόμα ξεκινήσει το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών πως η I.H είναι πειρασμός με προσιτή τιμή και μπορεί να είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για το ΠΝ τότε κάποιοι εδώ μέσα έλεγαν πως θα βγει ακριβή και πως με APAR 2 και 4 Mk-41 κτλ θα βγει κοντά στο ένα δις και υπολογίζανε πληθωρισμούς και τρεις το λάδι τρεις το ξύδι έλεγαν μην κοιτάτε την Δανική φρεγάτα που κόστισε φθηνά σήμερα αν την πάρεις και την εξοπλίσεις θα κοστίζει ένα δις.

  Είναι οι ίδιοι που έλεγαν πως οι Γάλλοι δεν παραχωρούν μεταχειρισμένα Rafale και πως τα καινούργια Rafale κοστίζουν πάνω από 100 εκατ. το ένα.

  Κλείνω την παρένθεση

  Arrowhead 140

  Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εταιρίας η AH 140 μπορεί να πάρει ότι θέλει ο πελάτης και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

  Στο σάιτ της εταιρίας λένε πως η AH 140 μπορεί να πάρει το εξοπλισμό την μητρικής I.H κανένα περιορισμό δηλαδή 32 κελιά για SM-2 και 24 ESSM2 στον διπλό Mk-56.

  Μιλάμε για 6000+ τόνους καράβι.

  Το κόστος με βασική διαμόρφωση (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) είναι κοντά στα 500 εκατ. συν πλην.

  Η Arrowhead-140 μπορεί να πάρει άνετα το APAR Block 2 το Sea Master 400, τέσσερις Mk-41 (για 32 SM-2) και Mk56 για 24 essm2 είτε εναλλακτικά έναν Mk-41 για camm er σε τετράδες σύνολο 32 camm er, όπως και RAM φυσικά και captas 4 και ότι τραβάει η ψυχή σου.

  Δηλαδή στη μια περίπτωση 32 SM-2 και 24 ESSM2 συνολικά 56 πυραύλους.

  Χώρους ένα σωρό και για τώρα να βάλεις πάνω ότι θέλεις και μελλοντικά σε αναβαθμίσεις.

  Με τον παραπάνω εξοπλισμό θεωρώ πως κάθε AH-140 θα κοστίζει μάξιμουμ 650 εκατ. ανά μονάδα.

  Οπότε και εδώ μπορούμε οριακά να πάρουμε έξι πλοία.

  6Χ650= 3,900 δις.

  Να προσθέσουμε 1 δις για όπλα και αρχική υποστήριξη 400 εκατ για τον εκσυγχρονισμό των Meko και με τα υπόλοιπα 200 εκατ αγορά των δύο Ολλανδικών Μ και ισάριθμες T-23 είτε συνδυασμό.

  ΄Και στην περίπτωση των Ολλανδών με την 11515 και στην περίπτωση των Άγγλων με την ΑΗ-140 οριακά μπορούμε να πάρουμε έξι πλοία με τον εξοπλισμό που περιγράφω λίγο παραπάνω.

  Όλες οι άλλες υποψηφιότητες είναι ακριβότερες.

  Όσον αφορά τα ναυπηγεία.

  Με 4 νέα πλοία καμία εταιρία είτε η Ολλανδική είτε η Αγγλική κτλ δεν θα έρθει να επενδύσει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Χρειάζεται προγραμματισμός σε βάθος χρόνου από τη δική μας πλευρά.

  Οι ανάγκες του ΠΝ είναι πολύ μεγαλύτερες συνολικά από τις τέσσερις νέες φρεγάτες.

  Και με αποσπασματικές αγορές των τεσσάρων πλοίων ούτε το πρόβλημα του ΠΝ λύνεις ούτε και έχεις ναυπηγεία σε λειτουργία.

  Ποια είναι η λύση κατά τη γνώμη μου;

  Μακροχρόνιος προγραμματισμός ώστε και οι εταιρίες να δελεαστούν και να έρθουν να επενδύσουν στα ναυπηγεία μας.

  Παράδειγμα

  Σε πρώτη φάση έξι νέες φρεγάτες με αυξημένες δυνατότητες AAW είτε η 11515 (με τουλάχιστον 32 κελιά) είτε η AH-140 επίσης με 32 κελιά για 32 SM-2 και διπλό Mk-56 για 24 ESSM-2.

  Το κόστος είναι εντός μπάτζετ συν πλην όπως ανέφερα λίγο παραπάνω.

  Σε δεύτερη φάση άλλες έξι φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 2 Mk-41 για 64 ESSM2 είτε συνδυασμό ώστε και η εταιρία να έχει κίνητρο να αγοράσει ένα ναυπηγείο και να το τρέξει η ίδια.

  Στην περίπτωση των Ολλανδών έξι 11515 (πειρασμός η πρόταση τους για την 125μετρη και πυροβόλο 127mm) επίσης με 32 κελιά για 24 SM-2 και 32 ESSM2 και σε δεύτερο χρόνο άλλες έξι γενικών καθηκόντων με σαφώς μικρότερο κόστος και εξοπλισμό σε σχέση με τις έξι αρχικές.

  Η Damen συμμετέχει και στην κατασκευή του Σουηδικού υποβρυχίου A-26 οπότε στο άμεσο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες συνεργασίες προμήθειας υποβρυχίων μιας και έχουμε πολλά υποβρύχια που χρειάζονται αντικατάσταση.

  Σίγουρα θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον και νέες πυραυλακάτους.

  Όταν έχεις ένα ναυπηγείο ανοιχτό που λειτουργεί έχεις άλλα περιθώρια να υλοποιήσεις προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και με προστιθέμενη αξία για την πολεμική βιομηχανία.

  Θα έδινα ένα αβαντάζ στην Ολλανδική Damen γιατί είναι κολοσσός γιατί τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν και γιατί η εμπειρία του ΠΝ από Ολλανδικά πλοία είναι πολύ καλή.

  Προσωπική μου άποψη

  Θα ζητούσα από την Damen να αγοράσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας να επενδύσει και από την πλευρά μας ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για 6+6 Sigma 11515 με τις αρχικές έξι AAW με 32 κελιά συν APAR2 συν SM-400 συν RAM συν captas 4 κτλ με προτίμηση στην πρόταση τους για την 125μετρη Sigma 11515 και 127αρι πυροβόλο.

  Και σε δεύτερο χρόνο άλλες έξι 11515 γενικών καθηκόντων με μικρότερο εξοπλισμό και όπλα και προφανώς μικρότερο κόστος.

  Θα τους δελέαζα και με ένα πρόγραμμα νέων υποβρυχίων μιας και η εταιρία συμμετέχει στο Σουηδικό νέο υποβρύχιο A-26 και σε ένα πρόγραμμα νέων πυραυλακάτων.

  Όλα τα παραπάνω σε βάθος χρόνου φυσικά.

  Σε μια τέτοια περίπτωση πολλές εταιρίες θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν ένα ναυπηγείο.

  Το παραπάνω μπορεί να συμβεί και με την Αγγλική εταιρία και με τη Γαλλική και πιθανόν με την Ιταλική σε περίπτωση που προσφέρει μια καλή και προσιτή FREMM IT.

  Με αποσπασματικές αγορές τεσσάρων νέων φρεγατών ούτε το πρόβλημα του ΠΝ λύνεις ούτε και θα έχουμε ποτέ ναυπηγεία λειτουργικά.

  Όπως είπα και λίγο παραπάνω δίνω ένα αβαντάζ στην Ολλανδική εταιρία Damen γιατί πρόκειται για ένα κολοσσό στον ναυπηγικό τομέα με τεράστια εμπειρία συμμετέχει και στο πρόγραμμα του A-26 όπου θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να μας δώσει λύση και εκεί ενώ έχει και την καλύτερη λύση στην ενδιάμεση λύση με τις 2 Μ ενώ θα μπορούσε να γίνει και μια συμφωνία εξ αρχής και με συμφωνημένη τιμή και χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση των δύο αρχικά LCF και των άλλων δύο μελλοντικά.

  Κλείνοντας

  Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος με αποσπασματικές αγορές που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο της πολεμικής μας βιομηχανίας.

  Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (όπως έλεγα πάντα) για να μπει στρατηγικός επενδυτής στα ναυπηγεία εφόσον διαθέτει και αξιόλογες λύσεις όπως π.χ η Ολλανδική εταιρία η Αγγλική κτλ.

  Όλα τα παραπάνω με την προυπόθεση πάντα ότι αποδεσμεύετε ο SM-2.

  Σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε λύση που θα περιέχει Aster-30.

  Τυχόν επιλογή που θα περιλαμβάνει μόνο essm2 ή camm er θα είναι τραγική.

  Η διαφορά και η πραγματική αναβάθμιση στο ΠΝ θα γίνει μόνο στην περίπτωση που περιλαμβάνει είτε των SM-2 είτε με Aster-30.

  Από την επιλογή θα φανεί αν η κυβέρνηση όντως θέλει να ενισχύσει το ΠΝ ή αν απλός θέλει να αγοράσει πολιτική στήριξη για την ίδια.

  Υ.Σ Ελάχιστα αμυντικά σαιτ ενημερώνουν σωστά και δεν υπηρετούν σκοπιμότητες είτε εταιριών είτε της κυβέρνησης και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών.
  Πλέον τα περισσότερα αμυντικά σάιτ και ιστολόγια δεν τα διαβάζω πλέον και ησύχασα.
  Προτιμώ χαλαρά twitter όπως του Τρίαινα όπου συνδυάζει γνώσεις λογική και αφάνταστο χιούμορ.
  Δεν έχω λογαριασμό στο twitter απλός τον διαβάζω.

 30. παιδια σημερα ας αποφασιζαν για την ενδιαμεση λυση τις 2 Μ και 2-3 μικρες σιγμα ενα δις συνολο
  ναι ξεκινουσαν ολα να μπαιναν σε μια γραμμη

  και μετα ενα μηνα εντατικες διαπραγματευσεις με τους 4 Γαλλους ιταλους ολλανδους βρετανους για τα υπολοιπα 4 δις να παρουμε οτι καλυτερο μπορουμε

  αν περναμε σημερα 2 Μ και 3 μικρες σιγμα θα σφιγγαν οι πισινοι ολων

  θα τα διναν ολα να κανουν την καλυτερη τιμη και την καλυτερη διαμορφωση για τις 4 μεγαλες φρεγατες.

  ειδικα οι Γαλλοι θα λεγαν ωχ αυτοι δεν αστειευονται πηραν ηδη μικες σιγμα που ταιριαζουν με τις μεγαλες

  θα πιεζαν στην μπελαρα τη τιμη

  και σημερα επρεπε να πεταξουμε και τους αμερικανους απεξω τι παει να πει συνοδος του ΝΑΤΟ μετα δεν θα μας πρηξουν οι παγιατ?

 31. Για τις νεες Φ/Γ δεν βλέπω συντομα απόφαση καθως υπαρχουν διαφορα επιχειρηματα για κατενστσιο…καλοκαιρι να ξεχαστει,ναυπηγεία,υπογραφη συμφωνιας και βλέπουμε…..Αντε τον Ιουνιο να ακουσουμε για την ενδιαμεση για Ολλανδους….thats it.

 32. Άρα η εξέλιξη ευνοεί τους Αμερικανούς Παραμένουν μέσα για την συνέχεια , παρότι η χειρότερη πρόταση όλων Η απόφαση πάει για μετά τον Σεπτέμβριο, όπως οι ίδιοι ήθελαν Βγήκαν έξω οι Ισπανοί, οι οποίοι ήταν φανερά εκτός budget, για να πούμε οτι έγινε μια πρώτη διαλογή
  Διατηρήθηκαν μέσα οι Ιταλοί ? και Γερμανοί ? που δεν ξέραμε , επίσημα, οτι έκαναν επίσημη πρόταση Στην πορεία θα βγουν εκτός Γερμανοί και Ιταλοί ,για να έχουμε 2η διαλογή και…..παράταση χρόνου Τον Νοέμβριο θα μας δώσουν επίσημα Perry ως ενδιάμεση, Λιανοντούφεκα για την ανανέωση της αμυντικής Συμφωνίας και δωρεάν Consulting & Management για να τρέξουμε τα Ναυπηγεία

  Αρχές του 2022 που θα έχουν μείνει οι 4 προτάσεις , θα έρθει η Γερμανία που θα χάσει την Ψυχραιμία της με τα σαλιαρίσματά μας για αγορές και θα μας τραβήξουν το αυτί κουνόντας ένα μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί για τα σπασμένα του Covid. Πρώτο εξάμηνο του ΄22 λόγω σφικτών οικονομικών υποχρεώσεων θα ανακοινωθεί οτι θα αγοράσουμε τις δύο μτχ M της Ολλανδίας και μερική αναβάθμιση των MEKO , με σκοπό να ενταχθούμε και να παραλάβουμε FFG περίπου το 2030.

  Αμέσως μετά αυτές τις ανακοινώσεις , οι Γείτονες θα αρχίσουν Γεωτρήσεις έξω από τοη Θάσο, τον Βόλο, την Χαλκίδα, την Βούλα , τα Κύθηρα και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η ΗΠΑ και η ΕΕ θα βγάζουν ανακοινώσεις οτι ‘Η Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν με τον διάλογο την επίλυση των όποιων διμερών διαφορών’

  1. ακριβως ετσι θα γινει μονο να συμπληρωσω οτι δεν θα εχει χασει μονο η γερμανια την ψυχραιμια της μαζι μας

   θα την εχει χασει και η Γαλλια

   και ο ερντογαν θα το δοκιμασει αυτο στην πραξη με γεωτρυπανα

 33. » Νάχαμε να λέγαμε και αμπέλια να κουρεύαμε» Το τραγελαφικό είναι οτι συνεχίζουν/υπάρχουν οι προτάσεις Ιταλίας και Γερμανίας(?) Πότε κατέθεσαν πρόταση? Γιατί δεν έγινε κάτι γνωστό από αυτές?
  Τεράστια έκπληξη θα ήταν αν κόβονταν τα Αλουμινόπλοια
  Μέχρι να γίνει ο Τσουκαλάς Βάζελος, θα xoρτάσουμε από Maverick ,Sea sparrow και προφορική στήριξη
  ΥΓ: Κρίμα που κόπηκαν οι Ισπανοί. Χάσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του SPY-7 και των Sparrow ! που θα ήταν τιγκαρισμένο το αντιτορπιλικό (εν έτη 2025)

 34. Κατι το οποιο εχει περασει στα ψιλα. Παρων στην κρισιμη συνεδριαση ηταν και ο ΣΕΑ του Πρωθυπουργου κ. Ντοκος. Ο οποιος συμφωνα με το wikileaks εχει διαρευσει στην Τουρκια διαφορες εκθεσεις που κρινονταν διαβαθμισμενες.

 35. καινουργιο παραμυθι η πτωση και διαστρεμα …..βγαλαμε τους ισπανουν ..για γεωπολιτικα κριτηρια…αν ηταν ετσι 1οι επρεπε να βγουν οι αμερικανοι …μα αυτοι δεν δινουν φ-35 …να τελειωσουμε λοιπον και το παραμυθι φ-35 …δεν το εδωσαν για ενα και μονο λογο …ολα τα υπολοιπα μια χαρα τα δινουν..να μην ετοιμασουμε λιστα τι εχουν παρει οι τουρκοι…μια χαρα προχωρανε οι μπιζνες …φ-35 δεν εδωσαν γιατι στην περιοχη υπαρχουν κυριως ..σ-400 +σουχοι…αλλα και ολιγον ελληνικα μιραζ και φ-16 ….ειδικα οι ρωσσοι το σουχοι και τον πρεσβη ..θα τα εφερναν ισα βαρκα …δεν υπαρχει περιπτωση να σηκωναν ακομα και στην αγκυρα φ-35 οι τουρκοι και να μην το εστελναν στο εδαφος οι ρωσσοι …οποτε οπως καταλαβατε και επειδη ακομα και τα αρχαια πεχορα εχουν αλλη αποψη περι στελθ ..υπηρχε σοβαρος λογος να μην δωθει …θυμιζω και τους εβραιους που το σηκωσαν και αμεσως εγινε στοχος και χτυπηθηκε …απο πουλι ……αυτος ειναι ο λογος που δεν δινουν φ-35 …δεν υπαρχει περιπτωση να μην το εξευτελιζαν οι ρωσσοι ….στα δε τον ισπανων ενταξει δια γυμνου οφθλαμου ηταν εκτος γηπεδου προταση…μονο την μανα τους και τον πατερα τους δεν εβαλαν μεσα …πανω απο 8.5δις και λιγα λεω θα επιαναν οι φ-110 + ενδιαμεσες …κατα 30-35% εβγαινε το προγραμμα αυτο με τα 5-5.5δις που εχουμε ..+ ορθα κοφτα και απολυτως ωμα οι αμερικανοι μας το εχουν πει ..aegis γιοκ …

 36. Ο Ιγνατίου ισχυρίζεται ότι κόπηκαν λόγω Ισπανο-τουρκικής προσέγγισης και της εναντίωσης της Ισπανίας στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στις συνεδριάσεις των ευρωπαικών οργάνων.

  Αν ισχύει αυτό θα πρέπει για τον ίδιο λόγο να κοπουν:

  Οι Γερμανοί διότι είναι οι βασικοί αρχιτέκτονες υποστήριξης της Τουρκίας εντός ΕΕ. Εκτός από την ανέντιμη διαμεσολάβηση τους, και την αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων απέκλεισαν την Ελλάδα δύο ( ή τρεις ; ) φορές από διασκέψεις για τη Λιβύη.

  Οι Βρετανοί ως βασικοί υπεύθυνοι για το Κυπριακό, και τη συνεχιζόμενη ανθελληνικότατη και φιλοτουρκική στάση τους στο ίδιο θέμα.

  Οι Ιταλοί για τους ίδιους λόγους με τους υπόλοιπους φιλοτουρκική στάση, και δύο φορές που μας πέτυχαν στην ανάγκη και το 77 με την υφαλοκρηπίδα και τώρα με την ΑΟΖ μας χτύπησαν στ αυτιά χωρίς έλεος. (Αν και θα μου άρεσαν οι ΦΡΕΜ).

  Οι Ολλανδοί είναι παραδοσιακά φιλότουρκοι αλλά δεν έχω εικόνα του τι έκαναν στις ευρωσυνεδριάσεις. Πιθανότατα όμως συντάχθηκαν ολόψυχα με τους Γερμανούς οπότε με βάση το παραπάνω κριτήριο πρέπει να αποκλειστούν και αυτοί.

  Οι ΗΠΑ τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση διατηρώντας την Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που χαθεί η Τουρκία. Στην χειρότερη ως διαπραγματευτικό χαρτί για να ανταλλάξουν τμήματα της με την επιστροφή της Τουρκίας στην δύση. Άρα και αυτοί έξω με βάση το κριτήριο.

  Τελικά η μόνη χώρα που είναι ξεκάθαρα εχθρός της Τουρκίας αντιμετωπίζοντας πρόβλημα όχι μόνο στην υποσαχάρια αλλά και τη Βόρεια Αφρική με την Τουρκία αλλά και εντός των συνόρων της, είναι η Γαλλία. Με βάση λοιπόν το κριτήριο φιλοτουρκισμού/αντιτουρκισμού μόνο γαλικές φρεγάτες θα έπρεπε να πάρουμε.

  Επομένως το επιχείρημα του ισπανικού φιλοτορκισμού δεν πείθει.

  Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι στέλνεται ως μήνυμα στους υπόλοιπους ότι με φιλοτουρκική στάση συμβόλαιο δεν παίρνουν. Και αυτό το επιχείρημα δε στέκει. Τα συμφέροντα των ως άνω χωρών με την Τουρκία είναι βαθύτερα και μεγαλύτερα από ένα συμβόλαιο των 5 δις, και δεν αποτελεί αυτό επαρκές δέλεαρ για να αλλάξουν στάση έναντι Τουρκίας. Αακόμα και να αποτελούσε, μόνο ένας εκ των μνηστήρων θα άλλαζε το τροπάρι τους.

  Το ότι οι MMSC εξακολουθούν να παίζουν ως υποψηφιότητα είναι τρανή απόδειξη ότι η διαδικασία στερείται αντικειμενικότητας και επιχειρησιακώ κριτηρίων.

  1. δεν λεει μονο για αυτο λεει πρωτα πρωτα για τους χρονους παρδοσης της ισπανικης οπως ειχαμε γραψει και εμεις εδω

   2028

  2. Οι Ολλανδοί τελευταία κρατούν αντι-τουρκική στάση, ενώ με τους Ιταλούς μπορείς να συνεννοηθείς. Φιλότουρκους πάντως δεν τους λες, πόσο μάλλον όταν έχουν και τελείως διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη.
   Οι ΗΠΑ γεωπολιτικά στην Αν. Μεσόγειο, είναι πολύ κοντά με τις απόψεις της Γαλλίας και επ’ ουδενί θέλουν μεγαλύτερη επιρροή της Τουρκίας. Άγγλους, και Γερμανούς σωστά τους βγάζεις.
   Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.

   1. Έχω διαφορετική άποψη.

    Για τους Ολλανδούς όπως είπα δεν έχω καθαρή εικόνα για τη στάση τους, μπορεί να έχεις δίκιο.

    Πιθανολογώ ότι οι Ολλανδία, ΗΠΑ, Ιταλία τηρούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντιΕρντογανική και όχι αντιτουρκική στάση. Νομίζω η διαφορά είναι ξεκάθαρη ώς προς τις προϋποθέσεις και τη χρονική διάρκεια αυτής της στάσης.

    Από κει και πέρα όσο αφορά την Ιταλία ίσως η πρωθυπουργία Ντράγκι αλλάζει κάπως τα πράγματα. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι η Ιταλία είναι διαχρονικά μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας όταν είναι σύμμαχος, ή μεγάλος εχθρός όταν είναι αντίπαλος. Τα συμφέροντα των δύο χωρών τους φέρνουν υποχρεωτικά σε καθεστώς αντιπαλότητας, κάτι που δε μας επιτρέπει να δούμε η εξαιρετική αγάπη που τρέφουν συνήθως οι Έλληνες για τους Ιταλούς και την Ιταλία.

    Όσο αφορά τις ΗΠΑ δεν έχω καμία μα καμία εμπιστοσύνη. Και μόνο ότι προσέφεραν και προωθούν με τόση επιμονή την LCS/MMSC στο ΠΝ είναι ενδεικτική των προθέσεων τους. Τηρούν πάντα ισορροπίες με φιλοτουρκικό πρόσημο στα ελληνοτουρκικά και θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη και την Τουρκία πολύτιμη. Οι δηλώσεις και οι ασκήσεις μπορούν πολύ εύκολα να αντιστραφούν. Όταν δω κάτι που να κάνει να πιστεύω σε μόνιμη και διαρκή αλλαγή στάσης μπορώ να το ξανασυζητήσω.

    Αυτά ως προς το κριτήριο του φιλοτουρκισμού/αντιτουρκισμού. Συμφωνω ότι δεν μπορεί να ληθφεί απόφαση μόνο με ένα κριτήριο, αλλά με βάση αυτό υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα.

    Αν με ρωτήσεις προσωπικά θα ήθελα ως πρώτη επιλογή τις ιταλικές FREMM και δεύτερη τις Γαλλικές FDI. Και τα δύο κατασκευάζονται ή κατασκευάστηκαν για το ναυτικό της χώρας που τα προωθεί, άρα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην επιτυχία του σχεδίου, την υποστήριξη και στη μελλοντική δεξαμενή μεταχειρισμένων πλοίων, και τα δύο φέρουν Aster30, ενώ ο SM-2 παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

  3. Παλι χρεωκοπημενες νοοτροπιες συνδεσης των ασυνδετων αγορας δηλαδη πλοιων με βαση το πως φερονται απεναντι μας καποιες χωρες κανετε.
   Να απαντας αντι διπλωματικα εξοπλιστικα αγνοωντας αξιολογοτερες προτασεις επιλεγοντας εξ ορισμου Γαλλικα πλοια για μια ελαχιστη και σκιωδη στηριξη ουσιαστικα δικη τους χαραξη πολιτικης που απλα ακολουθει παραλληλα τα συμφεροντα μας ειναι δειγμα χαμηλης πολιτικης αντιληψης και εικονας κρατους που αξιζει να το αγνοουν διεθνως και στην ΕΕ οπως και κανουν δηλαδη.
   Και γι αυτο η χωρα οσο συντηρει τετοιες αντιδραστικες η οργισμενες εκδικητικες αποψεις χωρις υποβαθρο και στοχους θα παραμενει παριας και υπαναπτυκτη.

 37. Μα δεν υπάρχει κάποιος να επιβεβαιώσει ότι ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ SM2 IIIB-C ????
  Γιατί αν δεν αποδεσμεύονται για μας τότε μένουν μόνο οι BELHARA και οι FREMM !!!
  Μήπως, λέω εγώ τώρα, το κάνουν επίτηδες ?
  Για να πάρουμε φρεγάτες που εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν αεράμυνα περιοχής ?
  Άραγε έχουν σκεφτεί αυτοί που μας κυβερνάνε ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΟΠΑΓΙΔΑ ?
  Ο Έρντι δεν θα σταματήσει. Έχει αποδείξει πως ότι λέει το κάνει.
  Έχει ήδη συστήσει από το πουθενά την Οθωμανική αυτοκρατορία εκτός των ευρωπαϊκών εδαφών που είχαν, και κάνει προβολή ισχύος και σε άλλες ηπείρους με πρώτη την Αφρική.
  Στα μάτια των Μουσουλμάνων έχει καθιερωθεί σαν υπερασπιστής του Ισλάμ.
  Πόσο μυαλό θέλει να καταλάβουν πως οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές ?
  Κλείστε επιτέλους τις φρεγάτες και συνεχίστε με άλλα 6 RAFALE, πάρτε επιτέλους ΤΟΜΑ και γενικά κινηθείτε γρήγορα.
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ !!!
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ Π@Π@Ρ#ΛΟΓΙΕΣ.

  1. Δεν αποδεσμεύονται, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Η μοναδική πρόταση που μπορεί να χτυπήσει στα σοβαρά την Γαλλική είναι η Ολλανδική λόγω πρότερης καλής εμπειρίας, εξαιρετικής ενδιάμεσης λύσης και σαφούς βελτίωσης της προσφοράς σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές για την διαμόρφωση. Κρατάω μια επιφύλαξη για Αγγλία αλλά δεν νομίζω ότι μας καλύπτει η πραγματική και όχι η θεωρητική πρόταση.

 38. Δεν πειραζει, μετα τις 14/6 που ο σουλτανος θα αρχισει τα σουλατσα
  με τα τρυπανια του, οι ξεφτιλισμενοι, θα γινουν ξεφτιλοξεφτιλισμενες
  ρομπες ξεκουμπωτες και θα μας αδειασουν την γωνια.
  Δεδομενος καπουτ, τελος του ανυπαρκτου του καβουκοκλεισμενου.

 39. Και τώρα που ενημερώθηκε ο ΠΘ ποιο είναι το πλάνο για τη συνέχεια κ χρονικά αναμένουμε τί Κ πότε;; Σοφότερος δεν έγινα σήμερα..

 40. Μόνο το Eisenhower μπορεί να εμποδίσει το Yavuz, που ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο. Οι [email protected] ή οι SIGMA και δεν ξέρω ποιες άλλες φρεγάτες αυτόν τον πόλεμο με την Τουρκία δεν τον προλαβαίνουν.

 41. Παρά το ότι η είδηση που βγαίνει μοιάζει γενική, έχει μέσα σειρά πολλών ειδήσων, που περιμένω να αναδειχτούν σύντομα σε επόμενα άρθρα:

  κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία και εκτός οι Ισπανοί.

  1) Πρώτη είδηση αλλά μικρή, αναμενόμενο ήταν, εκτός οι Ισπανοί

  2) Δεύτερη είδηση και θεωρώ σημαντική ότι είναι μέσα και οι Fremm IT και οι Γερμανικές. Για την Ιταλική είχαν βγει και αναπαραχθεί απόψεις ότι ΔΕΝ υφίσταται για λογους κανιβαλισμού της MMSC κτλ κτλ, αλλά εδώ επιβεβαώνεται περίτρανα. Είναι μια καλή φρεγάτα σε πολύ καλή τιμή και την κάνει η ίδια εταιρεία που κάνει και την FFGX. Στην ουσία μπορούμε να πάρουμε FFGX από το παράθυρο όπως έλεγα πάντα και αν δεν μας δίνουν SM2, μπορούν να φορτώσουν Aster αφού η Ιταλία είναι μέλος του consortium που τον φτιάχνει. Επίσης ειδησούλα και οι Γερμανοί μένει να δούμε αν απλά κατέβηκαν για τυπικούς λόγους (και αυτοί και οι Ιταλοί) και κάνουν απλά τους λαγούς.

  3) Τρίτη είδηση, με τα πολλά μπλα μπλα μπορεί να πάει και άλλο πιο κα΄τω η απόφαση. Όπως είπα πολλές φορές, είναι μέγιστη παγίδα αν η υπογραφή την σύμβασης κτλ πάει για 2022 καθώς μετά ή ακυρόνεται όλο το project ή πάει σε ΗΠΑ καθώς πλέον πάουν οι κανόνες χαλάρωσης για δάνεια κτλ της ΕΕ και θα είναι μεγάλο θέμα.

  4) Τέταρτη είδηση ότι η MMSC είναι μέσα. Αυτά του στυλ το ΠΝ τις κατέταξε τελευταίες κτλ κτλ δεν τα πολυακούω, σαν ξεκάρφωμα μου φαίνεται για να μην φορτωθούν το τυχόν θέμα που έρχεται. Αν αποκλείστηκαν οι Ισπανοί που είχαν 10 φορές καλύτερη φρεγάτα, αυτοί έπρεπε να μην έφερναν τον φάκελό της κάν.

  Δεν μας έχουν πει ούτε τιμές ούτε διαμορφώσεις και μιλάνε για φαβορί Γαλλία και Ολλανδία, όταν φαβορί θα μου φαινόταν οι Fremm IT (αν έχουν πολύ καλή τιμή που θα ανέμενα), μετά οι ΑΗ (που θα ήταν πολύ καλό καράβι, όχι καλύτερο από τα άλλα, αλλά με εξαιρετική τιμή, μετά οι Γερμανικές και μετά οι Μπελάρα. Για την Μπελάρα την βάζω τελευταία αν ισχύουν οι τελευταίες τιμές που έλεγαν (έστω μειωμένες), καθώς οι τιμολογιακές αποστάσεις τους από τους άλλους είναι τεράστιες. Μόνο αν αυξήσουν τα όπλα και μειώσουν την τιμή σε 700 με τα όπλα έχουν ελπίδα, γιατί όλοι οι άλλοι θα είναι πολύ κάτω από αυτό το νούμερο.

 42. λοιπον μπηκα – δυστυχως – στον κόπο να διαβάσω ενα προς ενα τα σχόλια των ναυάρχων / υπερπατριωτών / δικαστών του …. καναπέ βεβαίως… και έχω και εγώ μια πρόταση:
  μηπως να σταματούσατε για λίγο τον σχολιασμό ? μιλάμε για τραγικό επίπεδο , ειρμού, αναλυτικής σκέψης και βάλε (την ωρθωγραphοία και το συντακτικό δεν τα σχολιάζω καν). Δυστυχως επιβεβαιώνεται ο Σημίτης που είχε πεί «αυτή ειναι η Ελλάδα, τι να κάνουμε; «

    1. @ ARHILOHOS

     Eαν νομιζει οτι ο Σαιλοκ στον Εμπορο της Βενετιας του Σαιξπηρ γραφεται ετσι, οπως το εγραψε, τοτε χρειαζεται ο ιδιος μαθημα ορθογραφιας στα Αγγλικα…

  1. @saillok
   Προσωπική μου γνώμη: Αν τα σχόλια δεν είναι του επιπέδου που επιθυμείτε, μην τα διαβάζετε. Ακόμα και μερικές φορές με ορθογραφικά λάθη ή κάποιες υπερβολές, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του Defencereview (και άλλων σελίδων) ενημερώνονται και σχολιάζουν κυρίως από ενδιαφέρον για την χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις της. Η Ελλάδα που αναφέρεται ο Σημίτης (ποιος; Ο Σημίτης… ας μην σχολιάσω την «προσφορά» του στην χώρα) βλέπει ριάλιτι, Τουρκικά σήριαλ, κουνάει κομματικά σημαιάκια κτλ., δεν ξημεροβραδιάζεται σε αμυντικές ιστοσελίδες αγωνιώντας για το μέλλον του ΠΝ, της ΠΑ κτλ.

   1. O Κύριος Saillok που ξινίστηκε με το επίπεδό μας, έφερε ως παράδειγμα λεγόμενα του Σημίτη. Καταλαβαίνεται επίπεδο πολιτικής αντίληψης και ενδιαφέροντος περί Εθνικών θεμάτων

   1. @G_P
    Για να σου πει για τις Φρεγάτες ,θα ρωτήσει τον Σημίτη, ο οποίος θα ρωτήσει τον Πάγκαλο, ο οποίος θα είναι στα Βλάχικα για μια σοβαρή δουλειά και τελικά από την βιασύνη του θα σηκώσει όποιο τηλέφωνο xτυπήσει δίπλα του και θα πει : Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους.

  2. Μηπως δικαιωθηκε και ο Γιαννος; Ο Τσουκατος; Ο Μαντελης; Ολοι εξαπτερυγα του αρχιερεα Σημιτη. Αυτη ηταν η Ελλαδα του Σημιτη που αναστηθηκε εκ της τεφρας και ξαναεκκολαφθηκε στη μητρα της Αγιας Οικογενειας.

  3. Πριν πολλά πολλά χρόνια, συμμετείχα σε ένα είδος πειράματος. Σε 5 ομάδες θα δινόταν σε όλες 3 projects το ένα πίσω από το άλλο, αλλά το decision making θα γινόταν διαφορετικά κάθε φορά.

   1) Γύρος πρώτος-Project 1: Σε κάθε ομάδα των 8 ατόμων οι οργανωτές όρισαν σαν αρχηγό τον καλύτερο, αυτός θα αποφάσιζε την λύση για το πρόβλημα/project και οι άλλοι θα τον βοηθούσαν. Είχαν χρόνο 3 ώρες, τελικά κέρδισε η ομάδα που είχε τον καλύτερο αρχηγό

   2) Γύρος δεύτερος-Project 2: Όπως το πρώτο, αλλά ο αρχηγός πριν αποφασίσει θα συμβουλευτεί και τους άλλους (αλλά όχι απαραίτητα να κάνει ότι θέλουν). Χρονικά τελείωσαν σε 8 ώρες, κέρδισε η ομάδα με τον 2ο καλύτερο αρχηγό αλλά την καλύτερη υπόλοιπη ομάδα.

   3) Γύρος τρίτος: Project 3: O αρχηγός μπορεί να πει την άποψή του, αλλά η τελική λύση θα είναι αυτή που θα προκύψει από διαλογική συζήτηση και ψηφοφορία όλης της ομάδας. Κράτησε 2 μέρες (16 ώρες), μια από τις ομάδες δεν είχε κανέναν ειδικό (έχανε σε όλα τα προηγούμενα). Αποτέλεσμα? Εντυπωσιακό, σχεδόν όλοι ήταν ισόβαθμοι, ακόμη και αυτοί που φαινόταν άμπαλοι είχαν πιάσει το 97% της βέλτιστης λύσης?

   Το δίδαγμα του τρίτου project ήταν ότι όταν υπάρχει επαρκής χρόνος για εκτεταμένο διάλογο, αντίλογο κτλ ακόμη και μια ομάδα που μπορεί να μην είναι ειδικοί, αλλά είναι έξυπνοι, θα βρουν την σωστή λύση σχεδόν στο 100%. Είναι η δημοκρατία, μπορεί να έχει πολύ debate, να καταναλώνει πολύ χρόνο, να βρίσκουν βήμα να μιλήσουν ακόμη και άτομα που μοιάζουν άσχετα με το θέμα, αλλά στο τέλος όλοι χρησιμεύουν στο να καταλήξεις στο σωστό.

   Στο θέμα της φρεγάτας, είχαμε συζήτηση 15 ετών, νομίζω ότι ακόμη και ένα απλό φόρουμ μπορεί να καταλάβει τουλάχιστον τα εξώφθαλμα.

   Ευχαριστώ για το σχόλιό σου που μου έδωσε την ευκαιρία να πω το παραπάνω, πέρασαν πάρα πολλά χρόνια αλλά μου έχει μείνει εκείνη η φάση πολύ έντονα, ήταν μάθημα ζωής. έμαθα να εμπιστεύομαι την συλλογική άποψη μετά από debate και αρκετό χρόνο

 43. Δε μπορω να καταλαβω πως οι γαλλοι ειναι πιο μπροστα επιχειρησιακα απο Αγγλια και Ιταλια.Ακομα και απο Γερμανια και Ισπανια.
  Καλα οι Αμερικανοι δεν το συζητω πως αν ηταν μονο επιχειρισιακα τα κρητηρια επρεπε να τους σταματησουν στις σκαλες οποιον κουβαλουσε το φακελο να μπει καν στην αιθουσα.
  Γαλλοι μαζι με ολλανδους επιχειριασιακα. Ειμαστε σοβαροι? Με 32 πυραυλους, 4 τορπυλες και ναυσταθμο, και τιμη στο θεο. Και συστημα προωσης ντουκου ντουκου σαν την arrowhead, αλλα τουλαχιστον η arrowhead ειναι φτηνη και παιρνει απειρα οπλα.
  Αν ηταν σοβαροι θα ηταν sigma με arrowhead στην κορυφη λογω επιχειρησιακων δυνατοτητων και τιμης και μετα f110 μαζι με fremm και Α200. Η fdi θα επρεπε να ειναι προτελευταια με την mmsc οπως ειπα να μη μπαινει καν στο δωματιο.

  1. Ultorious Θέλει σκέψη να καταλάβεις γιατί είναι ποιο μπροστά οι Γάλλοι; Ποια χώρα σου δίνει τέτοια όπλα; Οι Αμερικάνοι δεν αποδεσμεύουν σχεδόν κανένα από τα νέα όπλα. Ποια χώρα σου παρέχει αμυντική συνδρομή. Επίσης μετά από τόσους μήνες συζητήσεων το θα πει ο Μητσοτάκης στον Μακρόν; Επιλέξαμε φρεγάτες που ήταν απλά και μόνο 300-400χιλιαδες φθηνότερες;

   1. Κανενας δε παρεχει αμυντικη συνδρομη, αλιως θα ειχει γινει και rafale. Και το τι οπλα δινουν μονο σε εμας θα το δουμε αν αποφασισουν οι Τουρκοι να κανουν πισω στην Λιβυη. Κανενας δεν σου υπγραφει πως δε θα πουλησει οπλα στην Τουρκια σε 3 χρονια απο τωρα. Ουτε οι Γαλλοι , ουτε οι Αμερικανοι και σιγουρα κανενας αλλος.
    To ΠΝ υποτιθεται πως κανει επιχειρησιακη αξιολογηση, και οι αλλοι μετα ας κοψουν το λαιμο τους.

    1. @ Ultorius

     Αγορασαμε φρεγατες απο τα ΗΑΕ και δεν το ξερω ;
     https://www.kathimerini.gr/politics/561168922/ischyri-symmac
     hia-elladas-iae/
     Και χωρις αγορα ειτε rafale ειτε φρεγατων αν θελαμε μπορουσαμε
     να υπογραψουμε με τους Γαλλους για ρητρα αμυντικης συνδρομης.
     Τι περιμενεις το ανθρωπακι να σου πει οτι θα υπεγραφα
     αλλα μου τραβηξε το αυτι η αδελφομανα, γιατι της τραβηξαν το αυτι
     ο θειος και η φραου ;
     Οι Γαλλοι δεν μιλανε, ξερουν καλα με ποιους εχουν να κανουν,
     εχουν περασει ακτινογραφια την οικογενεια απο το ανθρωπακι
     και ξερουν οτι μονο με αλλον θα δουν φως αληθινο.
     Πορτα εχουν ανοιχτη αλλα ζαμαν φου για το ανθρωπακι,
     του δωσαν στηριξη μια και τελευταια φορα με τα rafale,
     τωρα περιμενουν να φαει τα μουτρα του.
     Προσωπικα θελω ρητρα στρατιωτικης συνδρομης με τους Γαλλους
     και με αγορα οπλισμου, για να υπαρχει μια επιπροσθετη δικαιολογια
     για τους Γαλλους για να σπασουν το εμπαργκο που θα μας βαλει
     ο θειος και οι ΕΕ, οταν ερθει η συγκρουση με τους απεναντι.
     Κανενας δεν περιμενω να πολεμησει στο πλαι μας ,
     απροσκοπτη ροη των απαραιτητων για να πολεμησουμε εμεις θελω
     και την στηριξη στους διεθνεις οργανισμους, για να μην βρεθουμε
     εκτος απο κεραταδες και δαρμενοι.

     1. Απο του χρονου που θα αρχισουν να πεφτουν οι σφαλιαρες απο ΕΕ, για το χρεος κυριως, καπου εκει θα εχει ερθει και το τελος του. Στηριξη απο πουθενα δε θα εχει οι ηπα θα κανουν την παπια γιατι τους βολευει και παπαλα.

  2. Συμφωνώ με Antony.
   Σε ότι αφορά τους λίγους πυραύλους είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο δυτικό οπλοστάσιο. Μακάρι να εγκαταστήσουμε και SAMP/T-NG σε 5 σημεία από Έβρο μέχρι Κύπρο για ακόμα καλύτερη κάλυψη και διαλειτουργικότητα.
   Σε ότι αφορά το «συστημα προωσης ντουκου ντουκου»
   MTU SERIES 8000 WITH 16 CYLINDERS …Another key factor in winning the FTI project was the engine’s extremely low structure-borne noise levels, as verified by MTU using a trial engine.
   http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/march-2018-navy-naval-defense-news/6087-french-navy-s-fti-frigates-to-be-powered-with-mtu-series-8000-engine.html

 44. Να ετοιμαζόμαστε, μετά από συνάντηση με τον Τζό, ο Έρντο θα πατήσει γκάζι και θα βγάλει γεωτρύπανα κ.ο.κ.ε.
  Να τα λέμε με το όνομα, πέρυσι η Μέρκελ του τηλεφώνησε και τον σταμάτησε.
  Ούτε η Ευρώπη, ΗΠΑ, Nato, Ρωσία ή εμείς.
  Τώρα που θα έχουν οι Γερμανοί εκλογές και θα ψάχνοντε, ο Τζό δεν θα διακινδυνεύσει και η Γαλλία από δικό μας σφάλμα είναι μακριά μας, ήμαστε μόνοι. Να το τραβάμε και να μην αντιδρούμε με την ευχή να μην γίνει τίποτα, σημαίνει ήττα.
  Τί πρέπει να κάνουμε;
  Πάμε αμέσως για πλοία, Γαλλία, Ολλανδία και στρατιωτική συνεργασία με Γαλλία. Τα αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν πέρσι και τώρα μας καθυστερούνε και ετοιμάζουν το τραπέζι για τους Τούρκους.

  1. Αμα ειναι συμμαχοι μονο αμα αγοραζουμε να ανοιξουν 2 carrefour παραπανω και να υπογραψουμε. Αλλα τα πλοια πρεπει να ειναι με επιχειρησιακα κρητηρια. Τι παει να με δικο μας λαθος. Θες να πεις οτι η γαλλια μας παρακαλουσε να μπει μπροστα αμα γινει πολεμος με τουρκια και αρνηθηκαμε? Αυτα ειναι ονειρα. Η συμμαχιες χτιζονται με κοινους στοχους και αιμα τιποτα αλλο. Αν παμε να βοηθησουμε σοβαρα καπου στην αφρικη που κανει επιχειρησεις στη γαλλια μονο τοτε θα μας παρουν στα σοβαρα. Δε βλεπω εμας να υπολογιζουμε για συμμαχους μας ποιος αγοραζει πιο πολυ φετα αλλιως πολυ πιθανο να ηταν οι Γερμανοι πρωτοι.

   1. Δεν έχουμε πολιτικούς που όταν μιλάνε να τρέμει το τραπέζι.
    Να πάνε Ευρώπη, Nato, να ζητάνε τα πάντα και να χτυπάνε Βέτο.
    Θέλεις ΑΟΖ με Λιβυή, στείλε στρατιωτική βοήθεια, πλοία, αεροπλάνα.
    Από Διεθνές Δίκαια, Συνθήκες, καλές γειτονιές, όμορφες φωτογραφίες από συνασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, παρελάσεις με «συμμάχους», διερευνητικές, αγκαλίτσες και όμορφα λόγια χόρτασαν όλοι. Αν θες να μην μείνεις θεατής πρέπει τα χεράκια σου να βρωμίσουν.
    Χτύπα υπογραφές για στρατιωτικές συμμαχίες. Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος.
    Να τους δώσεις να καταλάβουν ότι εδώ δε παίζοντε μόνο νησιά και θάλασσες, αλλά και το μέλλον στο εσωτερικό των χωρών τους. Και όχι μόνο αυτών, όλης της Ευρώπης.
    Θέλουμε πλοία εντάξι. Τα τελευταία 3 χρόνια ο απέναντι μπήκε Ιρακ, Συρία, Λιβυή, Καραμπαχ, Κύπρο, Αν.Μεσόγειο, Αιγαίο, έφτιαξε στόλο μη επανδρωμένων και ρίχνει πλοία κτλ.
    Εμείς ακόμη βαράμε κομπολόι και ακόμη τα συζητάμε. Τί περιμένουμε δηλ. να γίνουμε επαρχία Turkjunanistan?
    Ας πάμε τα δάνεια κόκκινο, να μπει ειδικός φόρος για την Άμυνα, γιατί αυτά που πρόκειτε να χάσουμε δε μετριούντε ούτε με 50δις. Και ασε το ψυχολογικό που δε μετριέτε

 45. Συνοπτικά: Η τραγελαφική Αμερικανική προσφορά έπρεπε να έχει αποκλειστεί ήδη. Από τις Ευρωπαϊκές υπάρχουν μεν καλές υποψηφιότητες αλλά αν συμπεριλάβουμε τους κρίσιμους παράγοντες των διαθέσιμων όπλων και αισθητήρων, την ωριμότητα της κάθε ναυπήγησης και την εξασφάλιση της μελλοντικής υποστήριξης λόγω υιοθέτησής της από το ναυτικό της χώρας παραγωγής, και τέλος τον κρισιμότατο γεωπολιτικό παράγοντα, δηλαδή ποια χώρα αντιδρά ουσιαστικά στις Τουρκικές επιβουλεύσεις και έχει σαφή διάθεση (και τις ένοπλες δυνάμεις) να τις αντιπαρατεθεί στην πράξη και να στηρίξει την Ελλάδα, τότε η Γαλλία και οι Belharra (με το νου επίσης στα Rafale) είναι μονόδρομος.

 46. Η όλη διαδικασία είναι μια παρωδία….και μυρίζει σκάνδαλο.

  Αντί να ζητήσουν από το ΠΝ μία short list των 3 καλύτερων προτάσεων….. από τις οποίες 3 προτάσεις η πολιτική ηγεσία θα επιλέξει την καλύτερη από γεω-πολιτικη σκοπιά…… ζήτησαν αξιολόγηση θετικών- αρνητικών για κάθε υποψήφια πρόταση…… χωρίς λίστα κατάταξης….. ώστε όταν θα επιλέξουν αυτό που έχουν προ- αποφασίσει εδώ και μήνες…..να μην μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι παρέκαμψαν τη λίστα του ΠΝ….. αφού λίστα κατάταξης επίσημα δεν υπάρχει!!!!

  Μιλάμε για επιστήμονες….

  1. Καρναβαλι κανονικο. Αν θελουν να επιλεξουν με πολιτικα κριτηρια να βγουν και να το πουν ξεκαθαρα. Οχι να βαζουν τους ναυτες μπροστα και καλα πως η επιλογες εγιναν λογω των προτασεων του ναυτικου? Τι θα πουν τωρα για τους Ισπανους?Πως δοκιμασαν τις f110 και δεν επαιρναν μπροστα? Τι μηνημα ειναι αυτο?
   Ειμαστε μαγκες και διωχνουμε οσους δεν ειναι φιλοι μας κρατωντας τις κουρουτες στο διαγωνισμο αλλα δεν εχουμε το θαρος να το κανουμε ξεκαθαρα και βαζουμε τους στρατιωτικους να το κανουν για ψευτικους λογους.

 47. Και γιατί δεν έπρεπε να κοπούν οι Ισπανοί; Επειδή ορισμένοι ήθελαν να κοπούν πρώτα κάποιες άλλες προτάσεις;
  Και εμένα μου άρεσε η Ισπανική φρεγάτα. Δεν ξέρω όμως αν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για ενδιάμεση λύση, χρηματοδοτικό πρόγραμμα κλπ. Αν κάποιος έχει διαβάσει τον φάκελο της Ισπανικής πρότασης, να μας το πει κι εμάς.

  1. Έχεις δει εσύ δηλαδή ότι έχει βγει κάποιος διαγωνισμός ή αίτημα για αποστολή προσφορών, που να λέει ότι σημαντικά πχ μόρια στην αξιολόγηση παίρνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα?

   Ότι παίρνει κάποια βαθμολογία (και πόση) η ενδιάμεση λύση? Σε τελική ανάλυση για ενδιάμεση έδιναν καινούργια πλοία, πολύ καλύτερη ενδιάμεση από αυτή των ΗΠΑ

   1. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι όλες αυτές οι χώρες ήρθαν και κατέθεσαν προτάσεις για ναυπήγηση 4 φρεγατών, παραχώρηση πλοίων για ενδιάμεση λύση και εκσυγχρονισμών των παλιότερων, χωρίς να ξέρουν τα «θέλω» μας.

    * Η ναυπήγηση δεν είναι πανελλήνιες, ώστε να προχωρά με μόρια. Και μερικές φορές υπάρχουν και πράγματα στις διαπραγματεύσεις που δεν λέγονται. Μην τα κάνεται όλα master sef!

   2. Εγώ με καλοπροαίρετη θέληση θα περιμένω το αποτέλεσμα, και μακάρι να γίνουν ήρωες και να πετύχουν το καλύτερο όπλο και μετά να δούμε ότι πέτυχαν και την καλύτερη τιμή και ότι θα διαψευστώ στον φόβο μου ότι υπάρχει μια φωτιά που θα κάψει το ΠΝ μας για 40 χρόνια.

    Για την ώρα όμως φαίνεται ότι υπάρχει πολύς μα πάρα πολύς καπνός, και δεν είναι μόνο το θέμα των MMSC αλλά και το θέμα με τις τιμές του οποιουδήποτε πλοίου αγοράσουμε.

    Γιατί δεν είναι να πάρεις μόνο το καλύτερο για τις ανάγκες σου, αυτό προφανώς είναι το 80% του συνολικού θέματος, αλλά να πάρεις και καλή τιμή.

    Πχ στα Ραφάλ η επιλογή ήταν άψογη, η ταχύτητα ήταν άψογη και εκεί που λες ότι αυτή η αγορά θα μείνει στην ιστορία, βγήκε η τιμή για τα λοιπά που συνοδεύανε το κόστος αγοράς των Ραφάλ και η τιμή αυτών ήταν 300% παραπάνω από ότι πλήρωσαν οι Κροάτες, παρότι ο αριθμός αεροπλάνων που πήραμε ήταν μόνο 30% παραπάνω (αυτοί πλήρωσαν 500 εκατ για το «λοιπά» και εμείς 1,5 δις).

    Πχ η Fremm είναι ένα πολύ καλό καράβι, το Μαρόκο είχε πάρει ένα υποεξοπλισμένο με 480 εκατ, η Αίγυπτος πήρε ένα ανεκτό (αλλά όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε εμείς) με 550 εκατ, άρα εμείς θα περίμενε κάποιος να το πάρουμε με συγκεκριμένη τιμή που θα ήταν στο εύρος 650-750. Αν στο τέλος θα το πάρουμε ακριβά, πχ θα χαιρόμαστε που πήραμε καλό πλοίο, αλλά η χαρά θα είναι πικρή λόγω τιμής.

    Τέλος πάντων, όπως και να έχει μακάρι να μας κάνουν όλους χαρούμενους στο τέλος και να δοξαστούν για πολύ καιρό. Τέτοιες αγορές μένουν στην μνήμη του κόσμου για πολύ πολύ καρό, είτε σαν δόξα (αγορά Αβέρωφ) είτε σαν ντροπή )διάφορες αγορές που έγιναν επί συγκεκριμένου ατόμου πριν χρόνια).

 48. Μην μπερδεύεται τα πράγματα ….
  Όλα βαίνουν καλώς, και οι κινήσεις που κάνουν ΠΝ και πολιτική ηγεσία ( στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο ) είναι σωστές .. Αντί να φωνάζετε και να σπάτε τα πληκτρολόγια , σκεφτείτε λίγο . Πως ξεκίνησε το πρόγραμμα ? Τι τρίπλες κάνανε ? και που έχει φτάσει ? Μονο στην Ελλάδα αυτά !!! Για αυτό και μας φοβούνται οι γείτονες.
  Στην αρχή και αφού οι Γάλλοι μας πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες , πρώτη τριπλά .. Φόρτωσαν στο πρόγραμμα την ενδιάμεση και το Μεκο UP , με αποτέλεσμα να φουσκώσουν τον λογαριασμό και να ενδιαφερθούν οι μεγάλες εταιρείες.
  Εν συνεχεία άρχισαν να έρχονται οι πρόσφορες να συμπιέζονται οι τιμές να σφάζονται μεταξύ τους, και συνάμα να αποκτούμε και καλύτερη ενημέρωση για τα πλοία και τα συστήματά τους, με ότι αυτό συνεπαγόταν !! αξία ανεκτίμητη …
  Φυσικά κάποια στιγμή λόγο των προσφορών ( και μάλλον άργησαν για αυτό ) έπρεπε να αποδεσμευτεί η ενδιάμεση λύση. Το επόμενο βήμα να αποδεσμευτεί και το Μεκο UP. Να υπενθυμίσω ότι για να γίνει το Μεκο UP πρέπει πρώτα να βρεθεί η ενδιάμεση λύση. Άρα τα προγράμματα είναι στη σωστή σειρά.
  Το πρόγραμμα δεν πρέπει να χάσει την δυναμική του, άρα θα πρέπει να εξελίσσεται .. Η κυβέρνηση οφείλει να το χρησιμοποιήσει για να κερδίσει κάθε γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Τα καινούργια πλοία δεν θα έρθουν σύντομα, το γεωπολιτικό πλεονέκτημα είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμο. Η κατάρτιση της λίστας με ιεραρχημένα τα θέλω του ΠΝ, δείχνει ότι γίνεται σοβαρή αξιολόγηση . Σωστα διαγραφηκε η Ισπανική αφού αυτή ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Το γιατί ? πρέπει να γράψω πολλά … ( καντιζ ? τιμη ? σμ 2 ? υποβρύχια ?? ατυχημα της νορβηγικής ? γεωπολιτική ? κα.. )
  Σωστά κρατηθήκαν όλα τα υπόλοιπα , ακόμη και η ΤΡΑΤΑ ..
  Σωστά δεν απαντάει κανείς για τους ΣΜ2, ακομα πιο σωστά που κανείς δεν ρωτάει …

  1. Δεν συμφωνώ με τα της διαδικασίας ειδικά τώρα που βιαζόμαστε, εκτός και αν έλεγαν ότι ο τελευταίος γύρος θα είναι διαγωνισμός με συγκεκριμένα κριτήρια.

   Εσένα αν σε φώναζε κάποιος να σου πει θέλω να μου κάνεις προσφορά, μαζί με άλλους 5. Θα τον ρωτήσω και με τι κριτήρια θα βγει ο νικητής? Επιδόσεις, τιμή, τι? Και οι επιδόσεις σε τι θα μετρηθούν?

   Και σου απαντούσε, μην ρωτάς τέτοια, δεν τα ξέρει κανένας, θα αποφασίσω μόνο εγώ με ότι κριτήρια γουστάρω, θα σε ενδιέφερε να κατεβάσεις την χαμηλότερη τιμή και την καλύτερη επίδοση, ή να πείσεις (με οποιονδήποτε τρόπο) αυτόν που θα πάρει την απόφαση, να το δώσει σε εσένα?

   Μακάρι να υπάρχει κάποια σοβαρή διαδικασία που να μην την βλέπουμε εμείς και τελικά να πάνε καλά όλα, αλλα τουλάχιστον προς τα έξω βγαίνει μια προβληματική εικόνα.

   1. Μπορείς να μην συμφωνείς με την διαδικασία άλλα όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα δουλεύει σωστά … Έχω γράψει παλαιότερα ότι σε ιδιαίτερες στιγμές, χρειάζονται ιδιαίτερες σκέψεις και τακτικές από ιδιαίτερους ανθρώπους. Σε αυτό είμαστε καλοί.
    Ναι βιαζόμαστε, τα καινούργια πλοία όμως, δεν θα έρθουν σύντομα. Και η απόφαση θα δεσμεύσει για πολλά χρόνια το ΠΝ.
    Διαφωνώ με τον διαγωνισμό, θα πάρει πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα δεν θα είναι εξασφαλισμένο. Μονο για να συντάξεις την μελέτη και να μην σου ξεφύγει κάτι θα είναι μια οδύσσεια. Άσε τις προσφυγές, τις δεσμεύσεις και τις αγκιστρώσεις που θα έχεις για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα.. Πρέπει να καταλάβετε ότι τα πλοία είναι ένα σύνολο χιλιάδων υποσυστημάτων που πρέπει να λειτουργούν άψογα και να συνεργάζονται μεταξύ τους..
    Αν αναφέρεις το κριτήριο της επιλογής σου χάνεις το πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση. Τους δίνεις την μεγίστη τιμή του πρότζεκτ, και έναν οδηγό για αυτά που θεωρείς αναγκαία ,για τα επιθυμητά ,και για προαιρέσεις και ζητάς ότι καλύτερο μπορούν να σου κάνουν.
    Προβληματική ήταν η εικόνα από τα χρόνια απραξίας, τώρα σιγά σιγά αλλάζει. Αυτό νομίζω ότι είναι αποδεκτό από όλους.. Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια την κακοπροαίρετη κριτική και ας σκεφτούμε περισσότερο πριν μιλήσουμε συνέχεια ασχολούμαστε με το δέντρο και ξεχνάμε το δάσος.

    1. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις. Η όλη διαδικασία μας δίνει περιθώρια για ελιγμούς που δεν θα ήταν εφικτοί διαφορετικά. Θα γράψω κάτι κάπως αυθαίρετο αλλά η αίσθησή μου είναι ότι απώτερος στόχος όσων έχουν προηγηθεί έως τώρα είναι η βελτίωση της πρότασης των Γάλλων για να έρθουν οι fdi ακριβώς στα μέτρα μας. Αν θεωρήσουμε ότι το ΠΝ θέλει άμυνα περιοχής και ταυτόχρονα ότι ξέρουμε ότι τέτοιοι δεν αποδεσμεύονται από αλλού πλήν Γαλλίας, τότε το ανωτέρω σενάριο κερδίζει έδαφος. Ακόμα και στην πορεία της διαδικασίας να εμφανιζόταν πρόταση με sm2 το αποτέλεσμα θα ήταν win win.

     1. Οι Γάλλοι κάνανε το λάθος να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το μεγάλο ενδιαφέρον ( και με αρκετές παρεμβάσεις και υποδείξεις ) που έδειξε το ΠΝ για το σχέδιο τους. Αν θυμηθούμε τα νούμερα του προγράμματος της FDI ήταν 1,7δις ερεύνα και ανάπτυξη και 2,1 κόστος κατασκευής για 5 πλοία .. αυτό σήμαινε 760 εκ το κάθε πλοίο συν όπλα και φος. Αυτό το ποσό μας πρότειναν και αυτοί .. Ξεχνώντας όμως ότι, η ερεύνα και ανάπτυξη δεν αφορούσε 5 πλοία αλλά 7 αρχικώς και 9 εν συνέχειά !!! οπότε έπρεπε να μοιραστεί στα 9 !!!! από τα 340εκ στα 190εκ υπάρχει μια διαφορά !!!! συν ότι ήταν αρνητικοί στα έξτρα που ήθελε το ΠΝ. Το σχέδιο ήταν αποδεκτό για αυτούς, οπότε γιατί να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος ανάπτυξης το σχέδιο . Και κάπου εκεί άρχισαν τα παρατράγουδα .
      Δεν είναι καλή εξέλιξη μια ανακοίνωση , μη αποδέσμευσης των ΣΜ2 . Κάτι τέτοιο θα έκανε πιο αδιάλλακτους τους Γάλλους. Ούτε φυσικά στην παρούσα φάση θα μας έκανε καλό μια ανακοίνωση αποδέσμευσης των ΣΜ2.
      Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών» αυτό δείχνει .. Η φρεγατειαδα συνεχίζεται …..

     2. Για τις FDI συμφωνώ, τα άλεγα από την αρχή. Στο μόνο που δεν συμφωνώ είναι ότι έπρεπε να μας χρεώσουν μικρότερο R&D αφού θα μοιραστεί σε 9 πλοία αντί για 5.

      Δεν θα έπρεπε να μας χρεώσουν καθόλου R&D. Αυτό ξοδεύτηκε, πληρώθηκε και αν δεν αγοράσει κανείς ξανά έχει λήξει. Ενίσχυσαν την ναυπηγική τους βιομηχανία και τις πιθανές εξαγωγές με το να πληρώσουν το R&D, εμείς θα έπρεπε να χρεωθούμε 0 (μηδέν) για αυτό

  2. @ RIGAS

   Σωστος.

   Ας μην ξεχναμε οτι μολις εχθες εγινε επαναπροκηρυξη του διαγωνισμου για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα.

   Επρεπε να φυγει τουλαχιστον μια απο τις υποψηφιοτητες ωστε να σηματοδοτηθει η μεταβαση στην επομενη φαση του διαγωνισμου.

   Η Ισπανικη ηταν η πιο ευκολη να φυγει, καθως ειναι πλοιο στα χαρτια μονο, με κοστος 1 με 1,5 δις με εντελως αγνωστο ΣΔΜ. Και το προσφερει η Navantia, που η Νορβηγικη φρεγατα που κατασκευασε πηγε στον πατο μετα τη συγκρουση, ενω οπως σωστα γραφεις εκανε και λαθος στους υπολογισμους για τα νεα υποβρυχια, και παραλιγο να γινουν μονιμως υποβρυχια, καθως καποια στιγμη διαπιστωσαν οτι τα υποβρυχια δεν θα μπορουσαν να αναδυθουν μετα την καταδυση!!!

   Κλασσικη περιπτωση βλαβης.

   Ελπιζω μονο στο τελος να μην δουμε καμια HF2 γιατι το γελιο των Τουρκων θα ακουστει μεχρι την Αθηνα.

   1. Σοφόν το σαφές !!! Ακριβώς όπως τα γράφεις , και άλλα βέβαια ……. συν οτι επρεπε να φυγει καποιος. Πρέπει να υπάρχει εξέλιξη για να διατηρείτε η δυναμική.
    Δεν πιστεύω να δούμε ποτέ την HF2 εκτός και αν την συνοδεύσουν με παραχώρηση ισάριθμα ΑΒ και την χρησιμοποιήσουμε σαν ελαφρά κορβέτα περιπολίας…

  3. Περιμεναμε να μπει το αγκουρι στον … μη πω για να παρουν αποφαση οτι θελουμε τορπιλες και παμε να βγουμε κι απο πανω πως ολλα πανε καλα. Αλλαξαν το νομο μη προμηθειων και οι αλλαγες ηταν αστειες, ωστε παλι η απευθειας αναθεση να ειναι ο μονος τροπος να κινηθουν οι παραγγελιες.
   Γεωπολιτικο πλεονεκτημα και πρασινα αλογα. Θετικα twits και αυτο ειναι ολο. Θα μας βοηθησει οσο βοηθησαν και τα δικα μας τους Αρμενιους. Βασιζομαστε σε ονειρα υποστηριξης αντι να παρουμε οτι πιο καλο στην φτηνοτερη τιμη.

 49. βλεπωντας ψυχραιμα στο τελος της ημερας την τριαδα που βγηκε σπο το πρωι

  Ολλανδοι Γαλλοι Ιταλοι

  το ναυτικο

  1) φωναζει για περισσοτερα πλοια γιαυτο μεσα οι Ολλανδοι που ειναι οι μονοι πλεον με προοπτικη για 6 νεα πλοια

  2) το ναυτικο βλεπει την απειλη με τα υποβρυχια και θελει αθορυβα πλοια

  3) το ναυτικο με γαλλους και ιταλους στην τριαδα ξεκαθαρα προτιμα τους αστερ 30 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΝΟ 16 ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

 50. Το κείμενο σωστοτατο.
  Οι Ισπανικές δεν επιλέχθηκαν λόγω εξοπλισμού (κυρίως Αμερικανικός), εκτός της γεωπολιτικής σκοπιάς.
  Οι Αμερικανες τελευταίες (έτσι λέγεται).
  Νομίζω βρισκόμαστε κοντά στο τέλος.
  Εύχομαι ο καλύτερος να κερδίσει !

 51. Αν οι Γαλλοι τωρα αβαζαν μερικα ακομα κελια πισω στο υποστεγο ή ο πρέσβης ερχονταν με την FFG θα ειχει λήξη το θεμα

    1. Αυτό με τα 4 δις για 2 πλοία ήταν από τα βασικά γελοία του πως χειρίστηκαν την υπόθεση.

     Ενώ αν έλεγαν διαθέτουμε 3 δις για 4-5 φρεγάτες που θέλουμε να έχουν ΧΨΩ χαρακτηριστικά και θα γίνουν 2 γύροι προσφορών, ένας με όλη την λίστα και ένας με το shrt list και best and final offers, μια χαρά θα ήταν κανένας δεν θα τολμούσε να μιλήσει για γελοίες τιμές και να χάνουμε τον χρόνο μας.

  1. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα βάλουν αλλά θέλουν πρώτα να μας βγάλουν την πίστη !!!!! Μάλλον κάτι θα τους κάναμε και στράβωσαν.. ??? Η δεν τους βγήκε όπως ήθελαν, να μας ξυρίσουν ??

 52. @NF

  Το αντίθετο, μια χαρά είνΑΙ τα ελληνικά τους.
  Απόδειξη, πως η παραπάνω φράση δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και σημαίνει και τα πάντα μαζί.

  Ασχέτως πλάκας, η φράση σημαίνει «ας περιμένουμε, και να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε στην εξίσωση αξιολόγησης κι άλλα στοιχεία/παραμέτρους, μπας και βγεί ο Μιμίκος απο έσχατος πρώτος».

 53. Το μοναδικό πλοίο που θα μπορούσε να φέρει SM2 IIIB/C αποκλείστηκε γιατί δεν αποδεσμεύονται οι πύραυλοι είτε το Spy-7. Οικονομικοί όροι δεν συζητήθηκαν, ενώ φαίνεται να αποκλείστηκαν οι προτάσεις των Gibs & Cox και των A-300 ως paper project. Το βασικό ζήτημα πλέον είναι εάν οι ιταλοί κατεβαίνουν ανεξάρτητοι ή ως ένα με τους αμερικανούς; Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχουμε ένα καταπληκτικό πλοίο με aster και camm-er, ενώ στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να στραφούμε στους βρετανούς αλλά με aster και το AAW ραδαρ της thales.

 54. Δεν έχω καταλάβει το εξής: Κάποιοι επαναλαμβάνουν ότι η αποκλείστηκε μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη πρόταση για το ΠΝ. Ας το πιάσουμε μόνο επιχειρησιακά: Από που προκύπτει ότι η η F110 είναι η καλύτερη συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες; Πιστεύω διαβάσαμε όλοι την συνέντευξη του εκπροσώπου της nanantia: 2 mk41 με ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ για 4 mk41 και ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ για sm2 ακόμα και tomahawk (🙂). Επίσης πέρα από τη δήλωση ότι είναι «εντός του προυπολογισμού του ΠΝ» ουδέν. Πόθεν προκύπτει λοιπόν ότι αποκλείστηκε η καλύτερη ή μία από τις καλύτερες (εξαιρώ τις mmsc που δεν κάνουν ούτε για γρι γρι); Στην βασική τους διαμόρφωση κάποιος θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει και ως υποεξοπλισμένες για το εκτόπισμά τους… Ειλικρινά ρωτάω. Δέχομαι ότι έχουν κορυφαίο ραντάρ και σημαντικές ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ικανότητες.

 55. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση του άρθρου γιατί σε κάποια άλλα μέσα το έχουν παρακάνει. Νομίζουν πως τους διαβάζουν μπαμπουίνοι.

  Συγχαρητήρια και για την χαμηλή κατάταξη στις αλουμινότρατες, αν και κάπου διαβάσαμε ότι έπρεπε να τραβήξει κάποια αυτιά ο Υπ.Αμ. για να γίνει αυτό

 56. Φαινεται οτι στην Πτωση θορυβηθηκαν απο την 500ρα για τους μιμιδες και την 700ρα για τις Μπελες του DR και περνανε οτι σχολιο δεν περιεχει τις λεξεις «πρεσβης», «εθνικος προμηθευτης λμ» και «αλουμιμης» με αποτελεσμα τα σχολια να ειναι απο κωμικα εως αρλεκιν.

  Αναφερεται και ο παρων ιστοτοπος χωρις να τολμα κανεις τις ειρωνιες του παρεθοντος..

 57. Οι Αμερικάνοι έχουν βάλει βέτο στον διαγωνισμό με τις τελικές αποφάσεις να μετατίθενται για Σεπτέμβριο όπου μάλλον θα επιστρέψουν με καλύτερη πρόταση.

  1. Και τι είναι η επιλογή των φρεγατων απόφαση του ΝΑΤΟ? Ρε στείλτε τους στο διάολο η χώρα δεν έχει χρόνο πλεον να παιζει με τράτες δεν υπάρχει ένας πολιτικος με κότσια?

   1. Δυστυχώς όταν χρωστάς και μάλιστα πολλά, δεν έχεις την δυνατότητα να πάρεις μεγάλες αποφάσεις που επειρέαζουν με τον ένα η τον άλλο τρόπο αλλα ισχυρά κράτη. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε σύγχρονη ιστορία σαν λαός. Το τουρκικό κράτος δεν χρωστάει αυτά που χρωστάει το ελληνικό κράτος. Είναι αρκετά έξυπνοι και πονηροί να χρωστάει τα κέρατά του ο ιδιωτικός τομέας(όχι το δημόσιο) σε ευρωπαικές χώρες,για αυτό τους στηρίζουν μονίμως ισπανοί και γερμανοί γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς για τις δικές τους επενδύσεις στην τουρκία. ΔΕΝ γίνεται να είσαι πολιτικά ανεξάρτητος ένα δεν εξασφαλίσεις οικονομική ανεξαρτησία

  2. Κολοκυθια, δεν υπαρχει καλυτερη προταση ροκανιζουν το χρονο για τους δικους τους λογους (βλ τουρκια) και σιγουρα ισσοροπια, θελουν να περιορισουν την Ρωσια μη σου πω και να την εξαφανισουν ως αποτερο στοχο, απλα η τουρκια ειναι το μεγαλο πιονι στη σκακιερα. Η Ελλαδα ειναι δευτερος παραγοντας για τους αμερικανους, και ανευ ουσιας, βλεπεις οι αμερικανοι μη εχοντας ιστορια σα κρατος, και η δημιουργια του κρατους τους απο τυχωδιοκτες και μπιζνεςμαν, αδιαφορουν πληρως για την ιστορια, τον πολιτισμο, το Θεο. Θελουν να τα διαγραψουν (εξ ου και ΛΟΑΤΚΙ και οτι αλλο κουλο μπορει να κατεβαση ο νους τους), και να δημιουργησουν την πολυπολιτισμικοτητα με τους δικους τους ορους και φυσικα την επαναγραφη της ιστοριας (εδω συμφωνουν με καποιους απ τις Βρυξελλες – προωθουν οτι η ιστορια της Ευρωπης ξεκινησε απ την Ιταλια).

 58. REAL PROPOSALS
  NEDERLANDS SIGMA REMEMBER THE PAST WITH KORTENAUER

  US GIBBS AND COX REMEMBER THE STATEMENT AFTER BREXIT US GONNA NEAD SOME ONE TO DO UK JOB INSIDE EU AND THIAT SOME ONE IS GREECE

  FRANCE BELLARA VS RAFALE HN DO NOT HAVE HISTORY WITH THE FRENCH INSTEAD HAF DOSE…

  NO GERMANY?!?!?! US TAKE CONTROL OF GREECE BY GERMANY AND EU…

  NEDERLANDS IS THE MOST FRIENDLY STATE WITH UK AND US IN EU
  AND WITH OPPESER INTREST OF GERMANY ALWSOW AN ENEMY OF TUREKY

  FACT

  GERMANY ALLY WITH RUSSIA ENERGY 4 TECH
  GRM ALLY WITH TUREKY

  GREECE ENEMY WITH TUREKY/GERMANY/RUSSIA
  GREECE IS A NATURAL ALLY WITH US/UK/ISRAEL

  PERIOD….

 59. Λοιπον ΔΕΧΟΜΑΙ να παρω ΜΜΣΨ αρκει:
  Να παραχωρηθουν ΔΩΡΕΑΝ ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Να αναβαθμιστουν οι ΜΕΚΟ ΔΩΡΕΑΝ ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Να αναβαθμιστουν οι φ/γ ενδιαμεσης λυσης ΔΩΡΕΑΝ ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Να αντικατασταθουν τα Απατσι Α+ ενα προς ενα ΔΩΡΕΑΝ απο D ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Να ομοιογεννοποιηθει ο στολος των Σινουκ ΔΩΡΕΑΝ ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Να παραχωρηθουν Μ2, τροχαιο υλικο, Μ113Α3 ΔΩΡΕΑΝ ως αντιδωρο για τις βασεις.
  Στο κατω κατω πως κανετε ετσι; Σαμπως θα γινει πολεμος για να χρειαστουμε πλοια;

 60. Βλεπω οτι ακομα καποιοι συμφωνουν ακομα με τις γελοιοτητες αυτου
  του ατυπου διαγωνισμου, πιστευοντας οτι ετσι πεσαν οι τιμες και θα
  πεσουν ακομα περισσοτερο.
  Τιποτα απο ολα αυτα δεν ισχυει.
  Απλα μια δουλεια κλεισμενη με τους Γαλλους απο την εποχη των
  FREMM HN κατορθωσε ο θειος να την κανει γεφυρι της Αρτας
  για να μπορεσει να πετυχει τους δικους του στοχους, που ειναι
  απολυτα αντιθετοι στο δικο μας συμφερον.
  Ο κουρασμενος εκανε σωστο προγραμματισμο για την αξιοποιηση
  των κοιτασματων, τα 30 δις τον χρονο απο αυτα ειχε βαλει στο ματι,
  την Κυπρο την ειχε συνδεμενη κανονικα οπως και ο συνονοματος του.
  Ομως κοντα στον βασιλικο ποτιζεται και η γλαστρα, αυτο δεν μπορουσε
  να το επιτρεψει ο θειος, που στον προγραμματισμο του ειχε την
  συνεκμεταλλευση, με την μεριδα του λεοντος για την αφεντια του
  και τα ψιχουλα χωρισμενα στα δυο για εμας και τους απεναντι.
  Ετζασε τον κουρασμενο με εναν 15χρονο και μας φορεσε καπελο
  τον Γοδεφριγο τον χρεοκοπιοφορο.
  Απο τοτε μεχρι σημερα τιποτα δεν εχει αλλαξει, εκτος απο τα
  ανθρωπακια που παιρνουν την σκυταλη με τις ευλογιες ή την
  ανοχη του θειου.
  Το περασμα του Τραμπ εδωσε στους απεναντι περιθωρια να
  απλωσουν τα ποδαρια τους περισσοτερο απο το συνηθες,
  κατι που αλλαξε τις οποιες ισορροπιες ακομα περισσοτερο
  εις βαρος μας.
  Ο σουλτανος εδεσε σβερκο και ο θειος προτιμα να θυσιασει
  για αλλη μια φορα τον δεδομενο καρπαζοεισπρακτορα
  της περιοχης, απλα για να κερδισει χρονο.
  Αλουμινοτρατες για τον δεδομενο ως μεγιστο τεστ της
  ιδανικης αυτοχειριας του.
  Ουτε ο θειος πιστευει οτι θα φτασουμε σε αυτο το σημειο,
  αλλα αρκειται στην προσπαθεια, μας τρωει ασκοπα τον χρονο
  για να βρεθουμε ξυπολυτοι στ’ αγκαθια, δινοντας και στους
  απεναντι το στιγμα οτι μας εχει χεσμ ..ους πατοκορφα.
  Το γερμανοδουλο ανθρωπακι δεν υπαρχει περιπτωση
  να κανει κατι ουσιαστικα χρησιμο οσο εχει την ανεση
  να παραμυθιαζει τους ιθαγενεις με τα καθρεπτακια
  των καταφαντασιαν συμμαχων.
  Κανενας δεν θα μας προσφερει τιποτα αν εμεις δεν ειμαστε
  σε θεση να δικαιωσουμε την επιλογη για το αντιθετο.
  Ετσι και η Γαλλια επενδυση σε τρυπιο κουμπαρα δεν
  προκειται να κανει. Βασεις εχει ο θειος και απαιτησεις
  εχουμε απο τους Γαλλους. Παρανοια κανονικη.
  Φραγκοφονιαδες ειναι οι Γαλλοι, αλλα παρανοικοι εμεις.
  Αν θελουμε να εχουμε μελλον, πρεπει πρωτα πρωτα
  να σωσουμε την Κυπρο.
  Επειδη δεν καναμε τα ελαχιστα οταν επρεπε, μεσω ΕΕ και ΝΑΤΟ,
  τωρα θα πρεπει να ξηλωθουμε αγρια και οποιος μιλαει για
  αδυναμια λογω μετρημενων κουκιων να παει απευθειας
  στους απεναντι γιατι ειναι γιουσουφακι πιστοποιημενο.
  Ο θειος δεν επιτρεπει οπλισμο δικο του στην Κυπρο.
  Αρα παμε σε Γαλλικα για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο.
  Νεες φρεγατες με αμερικανικο οπλισμο μονο σαν συντομο ανεκδοτο.

  1. @kanenas1

   –Νομιζω οτι διαβαζεις εντελως λαθος τα πραγματα.

   –Οι Γαλλοι [απο τους οποιους οπως λες εχουμε απαιτησεις] τα δικα τους συμφεροντα θελουν να προστατεψουν στην περιοχη …τα οποια κινδυνευουν απο συγκεκριμενες χωρες ..Αρα εχουμε τα παρακατω.

   1–Τα συμφεροντα της γαλλιας τυγχανει να ειναι κοντα στα δικα μας….Για διαφορετικους λογους η Γαλλια δεν θελει την τουρκια στην λιβυη για διαφορετικους η αιγυπτος για διαφορετικους εμεις κλπ..Ομως τελικα Ελλαδα-Αιγυπτος-Γαλλια -Ισραηλ -αμερικη…..ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒ.ΥΗ

   2–Η Γαλλια για τους δικους της λογους δεν θελει πληρη ελεγχο της Κυπρου απ την τουρκια….για τους δικους του λογους δεν θελει ουτε το ισραηλ-αιγυπτος-Ελλαδα-αμερικη κλπ….Ομως τελικα Ελλαδα-Αιγυπτος-Γαλλια -Ισραηλ -αμερικη…..ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

   3–Το ιδιο συμβαινει λοιπον για μια σειρα θεματων ….ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥς ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ …Κ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ επειδη καποιος μας αγαπαει περισσοτερο…οι ισπανοι λιγοτερο κλπ..

   4–Το αντιθετο τωρα συμβαινει κ με την τουρκια…..Η Ισπανια ..που εμεις λεμε οτι υποστηριζει την τουρκια….ουσιαστικα υποστηριζει κ υπερασπιζει τα δικα της συμφεροντα…Τα οποια δεν ειναι οπως διαβαζω εδω μεσα το ελικοπτεροφορο [που θα εχει κερδος 1-2 δις] αλλα το ανοιγμα που εχει κανει στην τουρκικη οικονομια που αν καταρευσει θα χασει [η Ισπανια] 50 ΔΙς…..
   Αρα λοιπον οταν η Ισπανια λεει οχι σε σκληρα μετρα εναντια στην τουρκια το κανει για τα δικα της συμφεροντα κ οχι για τα τουρκικα….Οταν η Γαλλια φερνει το αεροπλανοφορο εδω το κανει για τα δικα της συμφεροντα κ οχι για τα Ελληνικα….Το ιδιο συμβαινει κ με την γερμανια κλπ

   Οταν οι Αμερικανοι προτημανε να χασουν 20-30 δις κανοντας σοβαρο εμπαργκο στην τουρκια …το κανουν για τα δικα τους συμφεροντα κ οχι για τα δικα μας

   –Εμεις το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να ξερουμε τι θελουμε κ οτι επιτελους πρεπει να εχουμε στρατηγικη κ σχεδιο.
   Οι τουρκοι εχουν εμεις οχι….Το αποτελεσμα ειναι αυτοπου βλεπουμε…..Ητουρκια εχει αναπτυξει την πολεμικη της βιομηχανια….εμεις οχι…Η τουρκια ζηταει συνεχως …εμεις υποχωρουμε συνεχως κλπ…Ολα αυτα συμβαινουν επειδη ειμαστε εμεις αναξιοι κ οχι επειδη δεν αγοραζουμε φρεμ η μπελαρα κ σμ-2 κλπ…….Αυτα ειναι παραμυθια για παιδακια…

   1. @ ΝΙΚ-13

    Διαβαζεις λαθος τα παραπανω.
    Πραγματικα παρανοια ειναι να δινεις τα παντα σε καποιον
    και να απαιτεις να σε βοηθησει καποιος αλλος.
    Μπορει να υπαρχουν κοινα συμφεροντα ως ενα βαθμο
    με αυτον τον αλλο, αλλα ο αλλος εχει την επιλογη να στηριχθει
    για να πετυχει σε εναν αλλο, συγκεκριμενα στην Αιγυπτο.
    Η Γαλλια μπορει να στηριχθει και αλλου, εμεις μονο στους Γαλλους.
    Επελεξε σαν πρωτη της επιλογη, εμας για σταθερα, ομως στο τιμονι
    μας υπαρχουν ελληνοφωνοι που μονο τους μελημα ειναι να
    διασφαλισουν τα συμφεροντα αυτων που τους φυτεψαν
    και αυτα που θα γλυψουν απο την ροη του χρηματος για το οτιδηποτε.
    Ο θειος θελει την Τουρκια, ο περιουσιος θελει την Τουρκια,
    απλα δεν θελουν τον σουλτανο.
    Το οτι μερος της Κυπρου ειναι υπο καταχη ειναι καθαρα αποφαση
    δικη τους. Ποτε δεν ηταν ουτε θα γινουν αληθινοι συμμαχοι μας,
    οχι γιατι δεν θα εχουν συμφερον γιαυτο, αλλα γιατι αυτη ειναι
    η νοοτροπια τους απεναντι μας.
    Παραμιυθια για παιδακια ειναι η πιστη οτι τα παντα λυνονται
    στην καλπη και οτι για ολα τα δεινα φταιει ο κυριαρχος λαος.
    Οι αλουμινοτρατες ειναι εδω ακομα ζωντανες 7ψυχες,
    γιατι ολοι ειναι φυτευτοι, απο τον πρωτο μεχρι τον τελευταιο.
    Ομως ο θειος δεν μπορει να ειναι μοναχοφαης,
    γιατι το τελευταιο που θα φαει θα ειναι το κεφαλι του.

    1. @ kanenas1

     –Ξανα λαθος εισαι διοτι ξανακανεις το λαθος να πιστευεις πραγματα που δεν υπαρχουν.

     1–Λες οτι η Γαλια επελεξε να μας στηριξει κ οτι μπορει να στηριχτει κ αλλου κ διαφορα τετοια…Σου ξαναλεω οτι καμια Γαλλια δεν μας στηριζει…απλα στηριζει τα ΔΙΚΑ της συμφεροντα..Αν δεν μπορεις να το καταλάβεις δεν μπορω να κανω κατι.

     2–Η Γαλλια κ η Ιταλια δωσανε ετοιμες φρεγατες απ τον στολο τους στην Αιγυπτο επειδη την αγαπανε η γιατι ετσι επρεπε ωστε προστατευσουν τα ΔΙΚΑ τους συμφεροντα;;Τα συμφεροντα της Γαλλιας -Αμερικης-Ισραηλ- στην περιοχη καλυπτουν κ προστατευουν μονο αν μια σειρα κρατων της περιοχης συνεργαστουνε [Ελλαδα-Κυπρος-Αιγυπτος-Ισραηλ-ΗΑΕ-Σ.Αραβια]

     3–Κανεις δεν μπορει να στηριχθει μονο σε 1 κρατος…Για τον λογο αυτον οι Αμερικανοι φτιαξανε ομαδες κρατων κ ειδικα επιλεξανε για ενα απ τα πρωτα που θελανε να φτιαξουν ειναι ο αξονας Ελλαδας-Κυπρου-Ισραηλ [συμφωνια 3+1] με τους αμερικανους μεσα….προφανως για τα δικα τους συμφεροντα.
     Η Ελλαδα εκανε στρατιωτικη συμφωνια [πολυ δυνατη κ με στηριξη σοβαρη] με τα ΗΑΕ..

     4–Ειδαμε πως οι Αμερικανοι καθαρισανε τον Νιετανιαχου…[για τα δικα τους συμφεροντα].Αυτο δειχνει οτι σε καμια περιπτωση το αποτελεσμα δεν το βγαζουν οι καλπες αλλα αλλοι παραγοντες.Αυτο ομως δεν ειναι κατι που δεν ξερουμε ουτε κατι που συμβαινει μονο στην Ελλαδα…

     –ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…Αυτη την στιγμη υπαρχουν συμφεροντα [πολλα] που τυνχανει Αμερικανοι-Γαλλοι-Ελληνες-Κυπριοι-Ισραηλ-Αιγυπτος-Σ.Αραβια-ΗΑΕ κλπ….να ειναι απ την μια πλευρα….κ Τουρκια -Ιραν-Ρωσια- κλπ απ την αντιθετη…

     Υπαρχουν κ κρατη που στηριζουν την τουρκια για δικους τους οικονομικους λογους οπως Ισπανια-Γερμανια κλπ…κ οχι επειδη την αγαπανε ουτε επειδη οι τουρκοι αγορασανε 6 υποβρυχια η 1 ελικοπτεροφορο.Αυτα τα λενε οι ασχετοι…Ουτε κανεις θα μας κανει μουτρα αν δεν αγορασουμε κατι απο αυτον.Αυτη η χαζη νοοτροπια υπηρχε κ μας εφερε εδω που ειμαστε…χωρις αμυντικη βιομηχανια δηλ..Ειναι δυνατον οι Αμερικανοι να θεσουν σε κινδυνο τα συμφεροντα τους επειδη η Ελλαδα δεν θα παρει απο αυτους 4 πλοια;;;ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…Οι Γαλλοι θα τους ενοχλησει αν παρουμε αλλα πλοια ;;;κ τι θα μας κανουν δηλ;;;Δεν θα μας στηριξουν απεναντι στην τουρκια;;;Δηλ δεν θα στηριξουν τα συμφεροντα τους που ειναι τρισεκατομ…ευρω επειδη εμεις δεν αγορασαμε 4 πλοια τους;;;Πραγματικα ειναι για γελια αυτος ο τροπος σκεψης

     –Ολα αυτα ομως δεν σημαινουν τιποτα αν εμεις δεν εχουμε ενα συγκεκριμενο σχεδιο ,ουτε μας φταιει κανενας αλλος ο οποιος απλα κοιταζει τα δικα του συμφεροντα.
     -Αν η Ελλαδα απο αυτη την κατασταση δεν καταφερει να εχει σοβαρα κερδοι ….απλα θα φταιμε εμεις κ κανενας αλλος..
     Σε αντιστοιχη περιπτωση οι τουρκοι καταφερανε κ κερδισανε πολλα επειδη ειχαν σχεδιο κ οχι επειδη καποιος τους αγαπουσε.πχ καταφερανε να κερδισουν πολλα για την αμυντικη τους βιομηχανια απ το Ισραηλ επειδη ειχανε συγκεκριμενους στοχους κ σχεδιο…..Εμεις ποτε δεν ειχαμε …ουτε τωρα δειχνει να εχουμε…αλλα αυτη την ανοικανοτητα μας ξανα θα την ριξουμε στους αλλους [τους κακους] κ η ιστορια θα συνεχιστει.

     Μια ματια στην ιστορια θα καταλαβει ο καθενας οτι κανουμε τα ιδια λαθη συνεχως…επειδη ειμαστε αναξιοι σαν πολιτες σαν κρατος ..Εμεις ειμαστε τενεκεδες κ οχι οι φρεγατες….Ακομα κ το ιδιο το ΠΝ ειναι στον κοσμο του κανοντας μια σειρα λαθων αλλα κανεις δεν εφυγε απ την θεση του αν αναγκαστικε να υπογραψει κατι που δεν ηθελε.

     1. @ ΝΙΚ-13

      Χανεις λαδια να το κοιταξεις.
      Καθε χωρα κοιταει μονο το συμφερον της και τιποτα αλλο.
      Θλιβερη εξαιρεση σε αυτον τον κανονα αποτελει η χωρα μας.
      Η συμπλευση που θελω με την Γαλλια αυτο το διαστημα ειναι
      γιατι δεν εχουμε αλλη λυση.
      Η Γαλλια θα μας στηριξει γιατι ειναι και δικο της συμφερον
      εμεις να κρατησουμε στην ιδιοκτησια μας τα κοιτασματα,
      γιατι μεγαλο μερος θα το καρπωθει η ιδια.
      Εσυ δεν μπορεις να καταλαβεις οτι λεω το ιδιο.
      Το ιδιο συμβαινει και με την Αιγυπτο, αλλα για τους Γαλλους
      ειναι δευτερη επιλογη, γιατι εκει υπαρχει μεγαλυτερη ασταθεια,
      υπαρχουν οι αδελφοι Μουσουλμανοι, δεν ειναι δημοκρατικη χωρα
      δεν ειναι στην ΕΕ, δεν εχει την αιγλη την δικη μας, δεν εχει
      το ιδιο ικανους πιλοτους και δεν ειναι ο αληθινος ιδιοκτητης
      των κοιτασματων που προσπαθει να κουρσεψει ο απεναντι,
      αλλα και ο ιδιος ο Σισι.
      Πολυ μαζουτ πρεπει να καιει οποιος δεν καταλαβαινει οτι τα
      λεγομενα του Τσαβουσογλουβαγου και της αδελφομανας
      οτι εμεις δεν εχουμε σκοπο να αξιοποιησουμε τα κοιτασματα,
      στοχο εχουν την Γαλλια, να σταματησει να κανει ονειρα
      για τακιμιασμα με εμας, γιατι αυτο ειναι κοντρα στα συμφεροντα
      της γερμανοδουλης αδελφομανας και του περιουσιου.
      Η Ιταλια παντα παει με τον ισχυρο, οσο η Τουρκια εχει το
      πανω χερι, τοσο ηλιθιωδως θα προσπαθει να τα εχει καλα
      μαζι της και θα τρωει φαπες σε αυτην της την προσπαθεια.
      Οταν η Γαλλια πετυχει το σκοπο της με εμας,
      θα κολλησει πανω μας σαν στρειδι για την νεα ΕΕ
      και τον νεο αμυντικο μηχανισμο.
      Κανενας αξονας Ελλαδος, Κυπρου, Ισραηλ δεν υπαρχει και
      ακομα περισσοτερο δεν τον εφτιαξε ο θειος.
      Λιπασμα για τον περιουσιο ειμαστε εμεις και η Κυπρος
      για να καρδαμωσει το βλασταρι.
      Κατσε εσυ να ονειρευεσαι συμμαχιες στα λογια.
      Συμμαχια με τα ΗΑΕ εχουμε γιατι θαμπωθηκαν απο
      τους πιλοτους μας και γιατι οπως φωτια και νερο,
      ετσι Τουρκος και Ελληνας. Εμεις ειμαστε ο μονος
      που οταν παρει αναποδες θα τους βαλει στην θεση τους.
      Τον Νετανιαχου τον καθαρισανε οι τεξανοι,
      γιατι θελουν να βαλουν στο χερι τα κοιτασματα μεσω
      των Τουρκων. Σειρα εχει τωρα ο Μακρον.
      Ολοι, μα ολοι, μα ολοι, ειναι με τους Τουρκους,
      καποιοι ειναι προσωρινα σε εχθροτητα, αλλα την ωρα της
      κρισης θα δηλωσουν παρων στο πλευρο τους.
      Εξαιρεση ειναι τα ΗΑΕ και αυτοι αμα δουν οτι απογονοι των
      Σπαρτιατων δεν ειναι αξιοι, θα την κανουν υπερηχητικα
      και το αφεντικο του Μακρον, που για την ωρα σερνει
      τον χορο σε πολλα ταμπλο και εχει για εξοχικο
      εμας και τον περιουσιο.

  2. @ Kanenas

   Εχεις αρκετα δικια σε αυτα που λες.
   Τωρα ο κουρασμενος αντι να κυβερνα επαιζε playstation και αφησε τη χωρα στον αυτοματο πιλοτο, με αποτελεσμα να εχουμε 50 δις ελλειμμα τον χρονο. Για να μην μιλησω για την πλασματικη αυξηση ΑΕΠ κατα 25% σε ενα βραδυ απο τον Αλογοσκουφη για να παρουμε περισσοτερα δανεικα.

   Ο Θειος κανει τη δουλεια του, αλλα και εμεις πρεπει να κανουμε τη δουλεια μας. SM-2 ειναι 50-50 να μας αποδεσμευσουν, αλλα δεν το χρειαζομαστε ετσι και αλλιως. Πρεπει να κανουμε τα κουμαντα μας με συμπαραγωγη SAMP/T συστοιχιων σε Αιγαιο, Θρακη και Κυπρο για να τελειωνουμε. Το ΠΝ δεν θα πολεμησει στη μεση του πουθενα, θα πολεμησει στο Αιγαιο. Φρεγατες πρεπει να αγορασουμε φθηνες με 500 εκατομμυρια το καθε πλοιο για να αγορασουμε πολλες και να ανανεωθει ο στολος.

   Νομιζω πως εαν βασιστουμε σε ενα σχεδιο οπως η Sigma η η Arrowhead-140 με 400-500 εκατομμυρια κοστος, αποκτουμε το σχεδιο του πλοιου, φτιαχνουμε ναυπηγεια, και αργοτερα το εξελισσουμε συμφωνα με τις δικες μας αναγκες.

   1. @ G_P

    Ο θειος σκοτωσε την προταση των Ισπανων για να μεινει η δικη του.
    Πολλοι καλοβλεπαν την Ισπανικη προταση για να αποφυγουμε
    τις αλουμινοτρατες. Ετσι μεθοδικα ο θειος την εστειλε για βρουβες.
    Τωρα στηριζεται στην μικρη Ολλανδεζα για να πεταξει εξω
    τους Γαλλους και το ΗΒ. Ιταλοι με παρον τον θειο δεν υπαρχουν.
    Ο Ντραγκι περιμενει αθορυβα την 1στις χιλιες που θα βρεθει
    ο θειος εκτος τελικου για να κανει σκουπα με 6 FREMM.
    Ο θειος θελει τελικο μικρη Ολλανδεζα μαζι του γιατι ξερει
    οτι δεν προκειται να σηκωσει αυτα που πιστευουν
    και ετσι οι μικροδιαφορες θα καλυφθουν απο το τεραστιο
    εκτοπισμα συμμαχικης αερολογιας του θειου.
    Παλια ….το ΗΒ δεν θα πεσει αμαχητη, αλλα εχει τις περισσοτερες
    πιθανοτητες να κοψει το νημα, παρα τις αντιθετες προβλεψεις.
    Στην φθηνη μικρη Ολλανδεζα προσαρμοζεται αστραπιαια
    γιατι στην πραγματικοτητα ειναι η πιο φθηνη αυτη τη στιγμη λυση
    και οχι στα χαρτια, μπορει να παρει τα παντα αν απαιτηθει
    και ειναι ο μονος κινδυνος για τον θειο, μια που οι Γαλλοι
    ειναι με το ανθρωπακι στον παγο.
    Ετσι ο θειος το πολυ πολυ να ριξει λιγο λαδι στην φωτια
    με την φραου, αλλα καλλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε,
    παει τη προταση για τον Νοεμβριο .
    Αν τσιμπησει το ανθρωπακι καλως, θα αναλαβει ο Σοιμπλε
    να ειναι τοτε μονη υλοποιησιμη λυση οι αλουμινοτρατες
    και end of story, αλλιως καλη μου μικρη Ολλανδεζα κανε μου το
    θαυμα σου και πεταξε εξω οσους μπορουν να κανουν ζημια
    στην αλουμινοτρατα, δηλαδη ολους, γιατι ο Αστραχαν
    μονο σε σικε τελικο με χαρτινο αντιπαλο μπορει να νικησει.
    Ειπαμε το ΗΒ ειναι παλια ….και εχει την λυση ακομα στα δυσκολα,
    μπορει να κανει οτι και με τις Ρουσσεν και τελος στον θειο.
    Μια καθυστεριμενη απαντιση για καποιον στο φαναρι.

    1. @ kanenas1

     ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ..

     –Πιστευεις εσυ δηλ οτι Γαλλοι κ Αμερικανοι θα μας κανουν μουτρα αν δεν παρουμε τα καραβια τους;;;
     Πιστευεις οτι για 4 καραβια ..μια δουλεια 5δις….θα θεσουν σε κινδυνο τα συμφεροντα τους που ειναι τρισεκ ευρω;;;
     Πιστευεις οτι οι Γερμανοι -Ισπανοι στηριζουν την τουρκια επειδη αγορασανε 6 υποβρυχια η 1 ελικοπτεροφορο η επειδη αν καταρευσει η οικονομια της τουρκιας η Ισπανια θα χασει 50δις ευρω κ η Γερμανια 100 -150;;;
     Πιστευεις οτι το προβλημα των Αμερικανων ειναι οι Σ-400 των τουρκων;;;Αν ειναι δυνατον.

     –Το λαθος να νομιζουμε οτι κρατοι οπως η Γαλλια-Αμερικη κλπ κρεμονται απο 4 καραβια το κανουμε χρονια….Αυτο το λαθος καναμε κ μηναμε χωρις αμυντικη βιομηχανια….διοτι πιστευαμε οτι μ αυτον τον τροπο θα κανουμε πολιτικη…

     Αυτες οι χωρες ….εχουν τοσο μεγαλα συμφεροντα…..που θα μας στηριξουν [διοτι ετσι στηριζουν τα δικα τους συμφεροντα] ακομα κ αν αυριο το πρωι παρουμε ρωσικες φρεγατες..Βλεπουμε την Αιγυπτο που περνει απο εδω κ απο εκει κ δεν της λεει τιποτα κανεις…

     –Ενα σχεδιο δεν εχουμε ομως για τιποτα….οταν οι υπολοιποι εχουν…..ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ…..κ γιαυτο μας εχουν ολλοι για την πλακα τους…κ οχι επειδη δεν μας αγαπανε η αγαπανε περισσοτερο τους αλλους.
     Ας σοβαρευτουμε μια φορα κ ολα θα αλλαξουν…Ας δουμε σωστα το δικο μας συμφερον κ κανεις δεν θα μας πει κουβεντα…

     –Οταν ακουω ομως οτι θα ασχοληθει η αμερικη η η γαλλια να διωξουν την ισπανια για να παρουν πλεονεκτημα…σκαω στα γελια….Οι εταιρειες μπορουν να πιεζουν αλλα εμεις το μεγενθυνουμε σε βαθμο που απλα ειναι στην φαντασια μας

     1. @ NIK-13

      Συμφωνω μαζι σου, ειδικα με το παρακατω

      «Το λαθος να νομιζουμε οτι κρατοι οπως η Γαλλια-Αμερικη κλπ κρεμονται απο 4 καραβια το κανουμε χρονια….Αυτο το λαθος καναμε κ μηναμε χωρις αμυντικη βιομηχανια….διοτι πιστευαμε οτι μ αυτον τον τροπο θα κανουμε πολιτικη…»

 61. Υπάρχουν αναφορές ότι οι camm er θα εχουν και antiship ρόλο.
  Αν έχουν 45+ Χιλρα εμβέλεια σε σχετικά κατακόρυφη πτήση για anti air. ρόλο τότε σίγουρα η antiship εμβέλεια τους θα είναι ένα 20%?? Αυξημένη?
  Πολύ ενδιαφέρον αν κάποιο πλοίο όπως η αγγλική αφού η ολλανδική θα έχει τελικά essm,
  Θα Εχει τελικά ένα σκασμό camm er όπως ακούγετε 64 σε 2 mk41 με NS200 (το σενάριο το έγραψε ο ναυτικός αναλυτής).
  Αφου αν έχεις τόσους πολλούς μπορεί να μην τους χρειάζεσαι και όλους σε anti air ρόλο.
  Κανονίστε στη πτώση να αρχίσετε να γράφετε τώρα ότι οι 32 camm er της τρατας είναι και εν δυνάμει αντιπλοικοι.

  1. Θα πει κανείς με τόσο μικρή εκρηκτική κεφαλή σε σχέση με έναν αντιπλοικο τι νόημα έχει ο camm er σε αντιπλοικο ρόλο με εμβέλεια 50+ χιλρα?
   Και όμως σε περίπτωση που οι camm er είναι τόσοι πολλοί (64) (δε μιλάμε να είναι κάτω από 40 που είναι υπερπολυτιμοι για anti air ρόλο)
   Υπάρχουν πολλά σενάρια που ένας πύραυλος με 3 mach που είναι 100% μη ανασχεσιμος από Τουρκίκα ciws και hisar κτλ κλτ μπορεί χρησιμοποιηθεί και έναντιον ελαφρυτερων πλοίων που δεν έχουν αντιπλοικους (tuzla class και διάφορα μικρά και μέγα σκάφη υποστήριξης και εφοδιασμού και να μην χαραμιστουν οι 8 υπερπολυτιμοι αντιπλοικοι του πλοίου.
   Το πιο ενδιαφέρον σενάριο όμως είναι η Α140 να προχωρήσει επιθετικά ενάντια σε φρεγάτα των μεμμετ και να αδιαφόρησει για τους 8 η και 16 αντιπλοικους της atmaca με τη σιγουριά των 64 camm er και των 21 Ram bl2 και μόλις φτάσει στα 50 χιλρα να εξαπολύσει 10-15 camm er που όλοι θα βρουν σίγουρα στόχο καθώς είναι μη ανασχεσιμοι με τα 3 mach, ενώ οι αντιπλοικοι των 0,9 mach που θα ρίχνονται εκατέρωθεν από μακρύτερα θα είναι λογικά εύκολη υπόθεση να αποκρουστουν.
   Το θεωρώ σχεδόν απίθανο να επιλέγει η αγγλική γιατί στο euro group θα γίνει χαμός που πάνε τα λεφτά εκτός ΕΕ αν παρόλα αυτά επιλέγει σε αυτή τη διαμορφωση
   (3mk 41 χωρίς apar για 64.camm er+8 sm2iiiC όταν αποδεσμευτουν στο μέλλον που σίγουρα σε10-15 χρόνια αν οι μεμμετ αγοράσουν οι αναπτύξουν κάτι αντίστοιχο σίγουρα θα αοδεσμευτουν) + NS200 +Ram21 + 76 strales + bofors 40mk4 για ciws + captas 4 compact παρόλο την ντίζελ προωση..
   Αν κρατηθει φυσικά φτηνότερη της ολλανδικής που είναι πολύ πολύ αμφίβολο.

   1. Ποτε πιστοποιήθηκε και δοκιμάστηκε ο CAMM-ER σε MK41 VLS δε μας γραφεις πάλι!!
    Εάν επιλεγει η Βρετανική πρόταση τα λεφτά που θα πάνε εκτος άντε να είναι το 20%
    Εάν μάλιστα η κατασκευή γίνει ελλάδα τότε το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο!!

    1. @ CK

     O ανθρωπος δεν καταλαβαινει οτι τα ναυπηγεια παραδιδουν πλοια με τα κελια των εκτοξευτων ΜΚ41 ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΑ. Δεν παραδιδουν το πλοιο με τα κελια γεματα. Φρεγατα σου πουλανε, οχι τους πυραυλους.

     Κατοπιν ο πελατης, το ΠΝ στην δικη μας πεεριπτωση, αφου κανει δοκιμες εν πλω για μερικους μηνες, πηγαινει στον ναυσταθμο και φορτωνει τα οπλα εκει.

     Το αν θα τοποθετηθουν στους εκτοξευτες ΜΚ41 ESSM η CAMM-ER, ειναι αποφαση του ΠΝ, αναλογως του τι επιθυμει για την αποστολη.

     Ακομη δεν εχουν καταλαβει ορισμενοι οτι η εταιρια που πουλαει το σχεδιο ειναι Αγγλικη , αλλα αυτο δεν σημαινει οτι η φρεγατα παιρνει μονο CAMM, ουτε οτι το τιμονι ειναι στα δεξια, ουτε οτι οδηγει στην αριστερη λωριδα κυκλοφοριας, ουτε οτι οι καφετιερες στο ΚΨΜ βγαζουν μονο τσαι.

     Εδω ο ανθρωπος μας λεει οτι ο CAMM ειναι αντιπλοικος πυραυλος,…

     1. Αυτό που γράφεις για τους πυραύλους δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι plug and play οι πύραυλοι.
      Πρέπει να τοποθετηθεί το σύστημα διεύθυνσης βολής στο πλοίο, που κάνει πολλά εκατομμύρια. Το τι πυραύλους θα φέρει το πλοίο σαφώς αποφασίζεται πριν την ναυπήγηση και αυτό επηρεάζει και τα υπόλοιπα συστήματα, ραντάρ, κλπ. Ο Essm πχ. χρειάζεται καταυγαστήρα, ο Camm χρειάζεται PDLT.
      Επίσης, ο Essm σαφώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πλοίων, γιατί όχι και ο Camm ;

     2. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Σωστα επειδη η εταιρια ειναι Αγγλικη , η φρεγατα στους ΜΚ41 παιρνει μονο CAMM, το τιμονι ειναι στα δεξια, πηγαινει μονο στην αριστερη λωριδα κυκλοφοριας, και οι καφετιερες στο ΚΨΜ βγαζουν μονο τσαι και οχι καφε, η κουζινα βγαζει μονο fish & chips. Αφου ειναι Αγγλικη λεμε.

      Τι και αν το ΠΝ δηλωσει οτι επιθυμει ESSM , SM-2 και ASROC στις φρεγατες. A, θα πει η εταιρια, αυτο δεν γινεται, δεν μπαινει, μονο CAMM πουλαει το μαγαζι στους MK41.

     3. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Επισης, σχετικα με τους CAMM που μας λες οτι ειναι αντιπλοικοι…

      Και εγω ριχνω με την καραμπινα στον αερα στην Ανασταση, αρα η καραμπινα ειναι ΑντιΑεροπορικο, κατι σαν τα Patriot δηλαδη.

      Επισης, με την καραμπινα ριχνω φυσιγγια διασπορας για παπιες, αρα ειναι και CIWS οπως το Millenium με πυρομαχικα AHEAD.

      Πως δεν το σκεφτηκε κανεις να αντικαταστησει τους Harpoon και τους Exocet με τους CAMM, και τα Patriot μαζι με τα CIWS Millenium η τα Phallanx με καραμπινες???????????

      Να δουμε τι αλλο θα διαβασουμε.

     4. O ESSM μπορεί να πλήξει και ναυτικούς στόχους ΜΟΝΟ στη περίπτωση χρήσης καταυγαστιρα
      Το οποιο δεν ισχύει για τους CAMM αφού στερούνται τέτοιας διαμόρφωσης
      Ο ESSM BII έχει radar οποτε μπορεί να κινηθεί αυτόνομα χωρίς τη χρήση καταυγαστHρα
      όπως και ο CAMM

 62. ΜΕΡΙΚΑ ΣΑΙΤ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ,ΜΕ ΤΙ?ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΑΣΟΜΠΑΝΙΕΡΕΣ?ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…ΑΝ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ GIBBS ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ,ΚΑΛΗ ΜΕΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΕ,ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΩ?ΕΔΩ ΟΙ ΚΛΑΣΟΜΠΑΝΙΕΡΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ 700 ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ,ΟΙ ΤΗΣ GIBBS ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3 ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΚΟΚΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ SM2….OI ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΣΑΙΤ ΠΑΛΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΟΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΦΡΙΤΖΙΔΕΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΓΛΥΚΟΥΛΙΔΕΣ[ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΑΛΛΙΩΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΟΒΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ] ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ?Η ΜΙΚΡΗ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ?ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ?Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ »ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΠΕΛ Η ΦΡΕΜΜ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΝ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ,ΕΔΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ…………

 63. –Για ακομα μια φορα ειμαστε κατωτεροι των περιστασεων …κ το κακο ειναι οτι ακομα κ τωρα νομιζουμε οτι η ευθυνη ειναι καπου αλλου κ οχι εδω [οπως ητανε παντα]

  1—Το ΠΝ ΕΠΡΕΠΕ να αγορασει σχεδιο φρεγατας….κ οχι φρεγατα…ακομα κ αν αυτο κοστιζε αρχικα λιγο παραπανω…κ ΕΠΡΕΠΕ να κανει συμφωνια κ με ενα ξενο ναυπηγειο το οποιο μαζι με τα δικα μας [ο θεος να τα κανει] ναυπηγεια θα τρεχανε το προγραμα.Το σχεδιο θα επρεπε να μπορει να παραγει περισσοτερα πλοια..π.χ απο 1.500 τονους μεχρι 4.500 τονους

  2–ΕΠΡΕΠΕ να κανουμε διαγωνισμο και να ζητησουμε συγκεκριμενα πραγματα στα ηλεκτρονικα [πανταρ-συστημα μαχης κλπ] με μεταφορα τεχνογνωσιας κ με την προυποθεση οτι θα μπορουν να συνεργαστουν με οτι οπλα θελουμε …

  3—Το σχεδιο αρχικα θα ητανε για 4 φρεγατες….εκσυγχρονισμος των 4 ΜΕΚΟ κ μετα παραγωγη πλοιων μικροτερων οπως 4 κορβετων .Αρα μιλαμε για αρχικα 16 πλοια τα οποια χρειαζονται ραντα-συστηματα μαχης κλπ….οποτε σε τετοιους αριθμους ανετα κ ευκολα σου δινουν μεταφορα τεγνογνωσιας-τεχνολογιας-συμπαραγωγη κλπ…

  4–Η διαμορφωση στον οπλισμο θα ητανε η καλυτερη για το ΠΝ….δηλ το πλοιο θα επρεπε να εχει ΑΣΤΕΡ-30 ως πυραυλο μεγαλης εμβελειας….κ μετα αναλογα για μικροτερης…

  –Ετσι ομως που τα καναμε…ακομα κ την καλυτερη απο τεχνικα χαρακτηριστικα να παρουμε….εχουμε θεματα με τους σμ-2 που ακομα κ να μας τους δωσουνε οι αμερικανοι υστερουν των αστερ-30…..κλπ [μην μπουμε στην κουβεντα οτι για να παρεις τις μπελαρα που εχουν πολυ καλο ρανταρ πολυ καλο σοναρ κ τους αστερ-30…απ την αλλη δεν εχουν ηλεκτρικο κινητηρα …αρα δεν ειναι αθορυβες…εχουν θεμα με τον οπλισμο κ ουσιαστικα δεν εχουν ηλεκτρονικα ολοκληρωμενα] και γενικα ειναι ενα πλοιο σχεδιασμενο να κανει καλα αυτα που θελουν οι Γαλλοι…

  –Τελος γιαυτους που λενε τουρκοφιλες χωρες οπως η γερμανια-ισπανια -ολανδια κλπ…απλα να τους πω οτι δεν υπαρχει αγιας-βασιλης…Καθολου τουρκοφιλη χωρα δεν ειναι η Ισπανια,,,,ισπανοφιλη ειναι…οπως κ η γερμανια γερμανοφιλη ειναι….τα συμφεροντα τους κοιταζουν…Ας κανουμε κ εμεις το ιδιο ,εστω μετα απο 100 χρονια [κ λιγα λεω] που δεν το εχουμε κανει.

 64. Βασίλη, η Ολλανδία ως μικρη χωρα δεν πολυασχολειται με γεωπολιτικα παίγνια και ειναι μαλλον ουδετερη στην ελληνοτουρκικη διαμαχη. Οι Γαλλοι μας προσφερουν 4 πλοια, ομως οι Ολλανδοι για τα ιδια λεφτα μας δινουν ενα ολοκληρο Ναυτικο: 4 νεες φρεγατες, 2 νεες κορβετες, 4 πολυ καλες μεταχειρισμενες φρεγατες. Γιατι δεν μας κανει δηλαδη η ολλανδικη προταση; Αλλωστε θα μπορουσαμε να βαλλουμε στα νεα ολλανδικα πλοια πυραυλους Exocet και τα εξαιρετικα σόναρ της Thales, οποτε θα ειναι και οι Γαλλοι ευχαριστημενοι.

 65. Αν θέλαμε να αγοράσουμε σχέδιο το έχω γράψει η σειρά πλοίων CROSSOVER.
  θα είχαμε 6 διαφορετικά πλοία για όλους τους ρόλους.

  1. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

   Tα Crossover δεν εχουν ναυπηγηθει, ειναι σχεδια στα χαρτια μονο.

   Παρομοιες δυνατοτητες εχουν μονο οι Arrowhead, καθως προερχονται απο την Iver Huitfedlt και την αδερφικη κλαση Absalon που ειναι πλοια διοικησης.

   To Absalon roll-on roll-off ραμπα και μπορει να μεταφερει αρματα μαχης, ακομη και Leopard 2, TOMA, τεθωρακισμενα, προσωπικο κτλ, οπως ακριβως το Crossover.

   Δες παρακατω.

   https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/hdms-absalon-pics.htm

   1. 1.Και οι De Zeven μέχρι να ναυπηγηθούν paper ship ήταν.Και όλα τα πλοία μέχρι να ναυπηγηθούν paper ships είναι.Τα πάντα ξεκινούν από μια ιδέα,μια κόλλα λευκό χαρτί,μια οθόνη υπολογιστή και εξελίσσονται μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.
    2.Οι De Zeven που είναι καράβαροι υπηρετούν μόνο στο Ολλανδικό ναυτικό-τέσσερεις στον αριθμό.
    Αυτό τις κάνει κακή ή μη επιτυχημένη σχεδίαση?
    Αντίθετα οι LCS που έχουν φταχτεί σε μεγαλύτερους αριθμούς είναι πετυχημένες?
    3.Εγραψες εχθές ότι επειδή η συγκεκριμένη σχεδίαση θα υπηρετεί μόνο στο ΠΝ σε κάποια χρόνια δεν θα βρίσκουμε ανταλλακτικά.Ανταλλακτικά σε τι???Στις λαμαρίνες,στις σωληνώσεις,στους μπουλμέδες??Τα ανταλλακτικά που προφανώς αναφέρεσαι αφορούν στην προωστήρια εγκατάσταση,στα κάθε λογής ηλεκτρονικά και εν μέρει στον οπλισμό.Αυτά όμως δεν είναι κατασκευή της DAMEN αλλά τρίτων.Η κάθε Damen κόβει μέταλλο,συγκολλά,συναρμολογεί και ενσωματώνει τα συστήματα.Τέλος.Το αν εμείς αφήνουμε 40 χρόνια τα συστήματα πάνω στα πλοία και έχουμε και απαίτηση από τους κατασκευαστές να εξακολουθούν να τα υποστηρίζουν,μάλλον δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.

    1. @ LOLOTOS

     Δεν εχω καμια αμφιβολια οτι η Damen μπορει να σχεδιασει και να παραδοσει πλοια. Παραγει πλοια για το Ολλανδικο ναυτικο, για πολλες αλλες χωρες και θα φτιαξουν και τις νεες φρεγατες MKS-180 του Γερμανικου ναυτικου.

     Ισα ισα, που αρχιζω να πιστευω οτι η Ολλανδικη λυση ειναι μαλλον η βελτιστη επιλογη για εμας, λογω μεγεθους, προωσης, διαμορφωσης, κοστους, συστηματων. Προσφερουν και κορβετες και φρεγατες, και μεταχειρισμενη ενδιαμεση λυση. Εχουν και ιδιοκτητα ναυπηγεια. Μια στρατηγικη συμμαχια με τη Damen θα εδινε πολλαπλες λυσεις και ουσιαστικα θα μπορουσαμε να φτιαξουμε νεο στολο τα επομενα χρονια.

     Δεν νομιζω να υπαρχει ανθρωπος στον πλανητη που να ισχυριζεται στα σοβαρα οτι τα LCS Freedom ειναι επιτυχημενα.

     1. Και όμως ΥΠΑΡΧΕΙ!!!
      Και είμαστε ΕΜΕΙΣ!!!
      Από τη στιγμή που έμειναν μέσα στο παίγνιο-αδιάφοροι οι άλλοι λόγοι-τις θεωρούμε επιχειρησιακά επαρκείς.

     2. @ LOLOTOS

      Eμεις ειμαστε σε ειδικη κατηγορια μονοι μας .

      Τους εχουν μεσα λογω ναυπηγειων και σχεσης με τους Αμερικανους.

      Ειναι και καλοκαιρι μπροστα και ο Ερντογαν ετοιμαζεται να βγαλει ερευνητικα και γεωτρυπανα παλι καθως η τουρκικη λιρα εχει πιασει ναδιρ. Πρεπει να «ανακαλυψει» καινουρια κοιτασματα, ακομη και αν ειναι στο φεγγαρι.

      Χρειαζομαστε τον θειο μαζι με τον Μανωλη.

      Στο τελος να δουμε τι ψαρια θα πιασουμε.

   2. Αγαπητέ έχω κάνει ολόκληρη μελέτη των σχεδίων και έχω προτείνει βελτιώσεις.

    Έχω υπολογίσει και το κόστος για τα 16 ή τα 20 πλοία 8 δισεκατομμύρια.

    Η διαφορά είναι πως πρόκειται για ένα πλοίο με τρία επιπλέον τμήματα των 8 μέτρων.
    Το κόστος από το να σχεδιάσεις, κατασκευάσεις, δοκιμάσεις και να βελτιώσεις 6 διαφορετικού
    μεγέθους πλοία είναι μεγάλο. Εδώ ανέρχεται 1,7 του μεγαλύτερου με μέγεθος με 139 μέτρα μήκος.
    Κερδίζεις πολλά για αυτό βγαίνουν φτηνά τελικά σαν σύνολο.

 66. Καλοί και χρυσή οι ολλανδοί αλα με τα SM-2ΙΙΙC τι θα γίνει.

  Διάβασα διαφορες πηγές που λένε ότι το IIIB μέχρι το 2035 υποστηρίζετε από τους αμερικανούς.Μετα μονο IIIC που θα είναι και οι τελεφταια έκδοση αφτου του κ/β.

  1. Δεν πειραζει, μια χαρα ειναι οι Ολλανδοι και χωρις SM-2.
   Aν θελουμε περισσοτερη αεραμυνα περιοχης, ουδεν προβλημα. Η προταση τους ειναι τοσο καλη και οικονομικη, που μπορει να γινει και αυτο, με λιγο διαφορετικο τροπο.

   Ειδικοτερα, η προταση των Ολλανδων καλυπτει
   4 φρεγατες Sigma 11515…… (3 δισ. το πολυ)
   2 κορβετες Sigma 10514……. (1 δισ.)
   αναβαθμιση ΜΕΚΟ…….. (500 εκ.)
   Αν ψωνισουμε απο το ολλανδικο μαγαζί, η ολλανδικη Κυβερνηση ευκολα πειθεται να μας δωσει και 4 «Μ» προς 200-300 εκ.
   Συνολο 4.8 δισ.

   Κανουμε μονο την ελαφρα αναβαθμιση στις ΜΕΚΟ (150 εκ.), παιρνουμε τις «Μ», δεν παιρνουμε τις 2 κορβετες. Παραλαμβανουμε συνεπως 8 πλοια, φευγουν ολες οι Standard καταληγουμε με ανανεωμενη δυναμη 12 φρεγατων, και περισσευουν 1.35 δισ. ευρω, αρκετα για 4 συστοιχιες Samp-T με Aster-30. Μια στη Ροδο, δυο στην Κυπρο, μια εφεδρικη. Ιδου, εκλεισε το Νοτιο Αιγαιο, εκλεισε η Κυπρος, κλεινει και μεγαλο μερος της Ανατολικης Μεσογειου.
   Ας παρει τους SM-2 του ο Θείος Σαμ και ας τους βαλλει στον πωπό του.

   1. @ ΝF

    Χαχαχα.

    Συμφωνω σε ολα, ειδικα στο τελευταιο.

    Οι Τουρκοι μετεφεραν Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη Bayraktar στην Κυπρο, χρειαζεται ενα σοβαρο συστημα αεραμυνας οπως το SAMP/Tστο νησι ωστε να μην εχει την τυχη της Αρμενιας στο Ναγκορνο-Καραμπαχ.

    Και εμεις στο Αιγαιο με OSA και Ηawk τεχνολογιας περασμενων δεκαετιων χρειαζομαστε ενα συστημα σαν το SAMP/T.

    1. @G_P

     Tα drones δεν αντιμετωπιζονται μεSamp-T / Aster-30. O πυραυλος κοστιζει σχεδον οσο το drone. Ειναι σαν να προσπαθεις να σκοτωσεις μυγα με πολυβολο. Με μια μυγοσκοτωστρα θα κανεις καλυτερη δουλεια. Τα drones καταρριπτονται με Shorads. Δηλαδη με Mistral ή ΤΟR M1. Kαι απο αυτα εχει αφθονα η Κυπρος.

     1. @NF
      Το MISTRAL έχει πολύ περιορισμένο φάκελο εμπλοκης 7KM> σε εμβέλεια και πολύ λιγότερα σε ύψος
      Αντίθετα τα tourkika uav εξοπλίζονται πλέον με πυρομαχικά με εμβέλειες πολύ μεγαλύτερες των mistral
      Η έμφαση πρέπει να δοθεί σε ικανότερα συστήματα τύπου torm1

 67. @PARADOX επειδη σε θεωρώ έγκυρο κ σοβαρό αν διαβάζεις, τι νέα εχεις?

  Ενδιαφέρον επίσης οτι οταν ΟΛΟΙ στο Ελλαδιστάν μιλουσανε για απόφαση τελη του Μάη η γαλλίδα ΥΕΘΑ ειπε οτι η ελλαδα τέλος ιουνιου θα αποφασισει για φρεγάτες.

  Αν χωρίσουμε τα διάφορα προγράμματα.οπως εκσυγχρονισμό κτλπ βλέπω δυστυχώς μαύρα για την ΣΙΓΜΑ…

  Ενδιαφερον να μάθουμε περισσότερα νεα για την γερμανικη πρόταση λόγο των 2 214ΗΝ κ τι θα προκύψει στην επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλο κ την Γαλλιδα τελος της αλλης εβδομάδας.
  Μακάρι να προχωρήσει οτιδήποτε εκτος της τρατας, ιδανικα Ολλανδια η Γαλλια

 68. μια arrowhead με
  νσ200
  64 cam er
  captas 4
  127 vulcano 8 exocet
  τορπιλες μθ90

  εβγαινε πανω απο 500 εκ με οπλα? πανω απο 600?

  σιγμα με εσσμ θαναι μεγαλο ρισκο καλυτερα μικα ng ας ειναι και λιγοτεροι

  γιατι δεν βαζουν μικα στις σιγμα που ειναι και ευελικτοι και καλα? γιατι δεν βαζουν αστερ?
  αλλα τους γαλλους που δεν βαζουν καμ τους κραζουν

 69. Δεν πιστεύω η πολιτική ηγεσία και οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ να μην πιάνουν αυτά που καταλαβαίνουν και οι κότες ή να είναι τόσο τυφλοί και για τα βουνά.
  Γεωπολιτική στήρηξη μη περινένουμε με μια αγορά κάποιον πλοίων. Είναι καθαρό business.
  Ο Έρντο φάνηκε ότι από όμορφα λόγια, εξωτερικές πιέσεις κτλ. δεν επηρεάζετε και στα λόγια του ακολουθούν σύντομα πράξεις.
  Οι «σύμμαχοι» μας είναι και σύμμαχοι των Τούρκων και απέναντι έχουν τα 10πλάσια συμφέροντα. Τί και αν χάσουμε εμείς νησιά και θάλασσες, δεν είναι δικά τους. Απ’ όλο αυτό το θέατρο, θα μας εκβιάσουν να δώσουμε κάτι και Χάγη να πάμε (που δε θα έρθει η Τουρκία) μόνο χαμένοι θα βγούμε.
  Γι’αυτό πλοία μόνο με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια.
  Δε κολάει και πακέτο ναυπηγεία με καινούρια πλοία. Τα ναυπηγεία είναι διαλυμένα, δεν υπάρχουν υποδομές, ούτε κατάλληλο προσωπικό. Θέλουνε 5-10 χρόνια εξυγίανση και πολύ χρήμα. Ίσως για το μέλλον και για το εθνικό πλοίο που πιστεύω είναι μονόδρομος.
  Τώρα πιστεύω στο φινάλε θα έχουμε Ολλανδία (η καλύτερη πρόταση), Γαλλία (FDI το καλύτερο πλοίο) και Ιταλία (Fremm ο κρυφός πόθος του ΠΝ).
  Η στενή σχέση των Ολλανδών με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα; Η επενδυτική δράση της Damen στην Τουρκία πρέπει να μας προβληματήσει. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μάθουν οι απέναντι το παραμικρό για το ναυπηγικό πρόγραμμα μας αν πάμε σε ολλανδικά πλοία;

  1. Eδώ δεν μας έχει προβληματίσει η επενδυτική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα,θα μας προβληματίσει των Ολλανδών στην Τουρκία??Εδώ μια γενιά μεγάλωσε με την αγωνία αν η Αισέ θα τα ξαναφτιάξει με τον Ομάρ ή θα τον αφήσει για τον Μεμέτ ξαφνικά γίναμε ευαίσθητοι για τις μπιζνες των άλλων??Προβληματιστήκαμε ποτέ γιατί δεν στέριωσε στην έρημη αυτή πατρίδα καμμία επένδυση?Μας προβλημάτισε ποτέ γιατί ενώ από τη μία βρισκόμασταν σε διαμάχη με τα Σκόπια,κάποιοι ελληνάρες μετέφεραν εκεί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα?

   1. Ακριβώς. Πρόσφατα νέα:

    Γράφει ο Δρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

    «Η Τουρκική εταιρεία ΝΤΑΡΝΤΑΝΕΛ αγόρασε την Ελληνική εταιρεία ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ για 6,2 εκ. ευρώ».

    Επακριβέστερον, αγόρασε τα δάνεια της ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ στις Ελληνικές Τράπεζες που ανήρχοντο σε 62,2 εκ. ευρώ, έναντι 6,2 εκ. ευρώ, ήτοι με περικοπή 90%. Ο έξυπνος Τούρκος επιχειρηματίας παζάρευε τις Τράπεζες επί 2 χρόνια και κατάφερε να πετύχει περικοπή, κοινώς «κούρεμα» 90%. Ίδρυσε βέβαια και θυγατρική εταιρεία, που άλλου, στην Κομοτηνή και σε λίγο θα μεταφέρει και τα αλιευτικά του στο Αιγαίο, ώστε να ψαρεύει και τα υπόλοιπα ψάρια μέχρι και …τον Σαρωνικό.

    Και ερωτώ τους Προέδρους των Τραπεζών και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος: Υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για 6,2 εκατομμύρια ευρώ; Και δεν υπήρξε καμία Εθνική ευαισθησία για την τεράστια ζημιά που θα γίνει στα Εθνικά μας συμφέροντα; Oυσιαστικά θα έχουν οι Τούρκοι το ελεύθερο και το νόμιμο να ψαρεύουν απανταχού στα Ελληνικά νερά και σε όλη την Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν 6,2 εκατομμύρια από τους Έλληνες εφοπλιστές αν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη; Έτσι κι αλλιώς οι ναύλοι βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και τα κέρδη είναι πάρα πολύ μεγάλα γι’ αυτούς.

    ΓΙΑ 6,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ;

    ΛΙΓΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ.

    Επικαλούμαι την Εθνική Ευαισθησία των Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Και τους καλώ: Να ανακαλέσουν αυτή την επαίσχυντη συμφωνία. Καλή η ελεύθερη αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα προέχει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

    1. Όταν βαράς κανόνι ο τραπεζίτης είναι ευχαριστημένος με ένα 10% από τα χρεωστούμενα. Όταν έχεις λεφτά στην τσέπη δεν σου χαρίζει ούτε σεντ.

     Μιας και μιλάμε για Τούρκο επιχειρηματία σε είδη αλιείας στην Ελλάδα, μήπως είναι τελικά έξυπνη κίνηση αφού δεν θα ενοχλούν τους συνεργάτες του οι τούρκικες ακταιωροί;;

 70. Προς τον κο συντακτη του αρθρου
  Το ενδεχομενο να ειχαμε μια «εθελουσια εξοδο» της Ισπανικης προτασης σας περνα απο το μυαλο?
  Και εξηγω.Η F110 και τα οποια κορυφαια χαρακτηριστικα της, σε συγκριση με τον ανταγωνισμο,που βασιζονται? Μα φυσικα στο Aegis….ποιας εταιρειας ? μα φυσικα της LM. Αναρωτιεμαι πως ειναι δυνατον να δωσει αδεια εξαγωγης η LM για ενα δικο της προιον , χτυπωντας παραλληλα την δικη της προταση, που οπως ολα δειχνουν δινει τα ρεστα της για να βγει κερδισμενη για πολλους λογους….Λιγο παραδοξο μεν αλλα οχι απιθανο μια και η «προστασια» των Αμερικανικων προιοντων ειναι εκ των ουκ ανευ για τις ΗΠΑ.
  Αλλωστε η απροθυμια των ΗΠΑ να παραχωρησουν σκαφη κατηγοριας Α Βurke η ετω Ticoderonga δεν ειναι απιθανο να συνδεεται με την προσπαθεια επαναφορας της Τουρκιας στον «σωστο» δρομο.Κατι τετοιο θα αποτελουσε κοκκινο πανι για τους Τουρκους, δεδομενης της ανατροπης των ναυτικων ισορροπιων στην περιοχη …..Σεναρια ισως, κατι ομως δεν μου στεκει καλα στην τοσο ευκολη και επιδεικτικη απορριψη της Ισπανικης προτασης, και δεν νομιζω οτι συνδεεται αποκλειστικα με την φιλοτουρκικη ομολογουμενως πολιτικη των Ισπανων, σε μια τετοια περιπτωση θα αρκουσε μια μη αποδοχη της προτασης ευθυς εξ αρχης , στελνοντας το μηνυμα με τον σωστο διπλωματικα τροπο.Εαν συνετρεχαν αλλοι λογοι κατα την αποψη μου θα υπηρχε εστω τουλαχιστον αλλη μια προταση εκτος η εστω δεν θα ειχαμε μια τοσο κραυγαλεα απορριψη σε αυτη την φαση.
  Με εκτιμηση

 71. Πιστεύω ο επόμενος τρύγος θα βγάλει καλά κρασιά
  Θα βγει κι ο Σταικούρας το φθινόπωρο με κάτι σε στυλ Υπάρχει 0,5 δις για όλα μην ακούω βλακείες για 5! και μας βλέπω με 2 (+2) Μ = 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και ένα μικρό lifting στις ΜΕΚΟ!

  1. Η πιο λογική κίνηση προκειμενου να πετάξουμε 5 billion σε MMSCrap!
   Παραγγέλνουμε και πλοία των [email protected] όπως οι GOWIND ,SIGMA
   με έμφαση σε ASW και ξεμπερδεύουμε
   Και επιπλέον Υποβρύχια αφού και εκεί η κατάσταση είναι χαλια !!

 72. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου για το ΠΝ.
  Λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου του ΠΝ και αποδέχτηκαν ότι καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ.
  Πιο ήρθε πρώτο και πιο ήρθε τελευταίο δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε με βεβαιότητα γιατί δεν δημοσιοποιείται, αυτό που θα μείνει είναι ότι το ΠΝ έχει εγκρίνει την επιλογή αυτή, όχι μόνο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αλλά το ΑΝΣ βούλιαξε αύτανδρο γιατί δεν υπήρχε ούτε μια παραίτηση.
  Φυσικά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό τα ποσά αυτά μόνο στη LM θα μπορούσαν να δοθούν, απλά δεν μπορούμε να πάρουμε πια άλλα F16 και η αγορά των F35 κάπου έχει κολλήσει, καλωσήρθατε στη μπανανία της LM με τον ψευδώνυμο τίτλο ελληνική δημοκρατία.

  1. @Mitch

   Νομίζω τους αδικείς.
   Απ ότι αντιλαμβάνομαι δεν ζητήθηκε απ το Π.Ν. λίστα των πχ πέντε πρώτων προτεινομένων ούτε βαθμολογία με κατάταξη, αλλά μια έκθεση με συν και πλην.

   Η ισπανική για παράδειγμα σίγουρα θα είχε πολλά «συν» μια και είναι μεγάλο πλοίο. Κόπηκε όμως, δεν ξέρω με ποιό σκεπτικό, ίσως λόγω κόστους ίσως για κάποιο άλλο λόγο.

   Το πρόβλημα οτι παραμένει στην διαδικασία η LCS είναι καθαρά πολιτικό, και τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και ολίγον ντροπιαστικό.

   1. Όχι μονο ο Mitch!!

    Δεν σου κάνει εντύπωση από που βγαίνουν όλες οι πληροφορίες για τις SIGMA??
    Έχουν το αποκλειστικό της ενημέρωσης από τη DAMEN??
    Γενικώς ενώ οι LM και NAVAL GROUP κινούνται με συντεύξεις διαφημίσεις klpa που περιμένεις από μια marketing campaign για ένα τέτοιο πρόγραμμα οι άλλοι είναι άφαντοι

    Πιθανότατα ξέρουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο οποτε δεν ξοδεύουν σε μια marketing campaign!!

    1. εισαι σοβαρος ρε φιλε? Ηρθε πρεσβης απο αγγλια και ολλανδια κατεθεσαν επισημα φακελο, εχουν βγει στελεχη και των δυο εταιριων και εχουν μιλησει για τις προτασεις που εκαναν, εχει αναφερθει στις προτασεις το μαξιμου και εσυ λες ακομα δεν υπαρχει? Με λογικη τι επειδη δεν πλημυρισαν τον τυπο με πληρωμενα δημοσιευματα[email protected]!!!!!!! Παμε καλα? γιατι να το κανουν σε εσενα θα τις πουλησουν τις φρεγατεσ????? Απλα πες εκανα λαθος

     1. Γράφω πως δεν τους βλέπω να κάνουνε κανονικό marketing campaign!!
      Μιλάμε για συμβόλαιο 5 billion
      Το marketing κοστίζει
      το να κάνουνcustomization του πλοίου κοστίζει
      Εάν βλέπουν πως λίγες πιθανότητες να κερδίσουν δεν θα κάτσουν να κάνουν μια ακριβή sales campaign!
      Εάν ξέρουν πως το παιχνίδι είναι στημένο ποιος θα ξοδέψει λεφτά σε σοβαρό sales campaign???

     2. @CK μην τα γυρνας τωρα, οταν σου λεγανε οτι υπαρχουν οι προτασεις ελεγες οτι εαν υπηρχαν θα εκαναν μαρκετινγκ campaign. Tωρα μας το γυρνας οτι εκαναν προταση αλλα δεν την πιστευουν…… Η επομενη δικαιολογια για να μην παραδεχτεις το λαθος σου ποια θα ειναι????????

   2. Η πρόταση που εμφανίζεται είναι από το μυαλό της, δηλαδή ο Mητσόπουλος έχει γίνει εκπρόσωπος της Damen και η Damen αδιαφορεί για τον υπόλοιπο τύπο, το έχω γράψει πολλές φορές ότι η 11515 είναι 3000τόνους αυτό που παρουσιάζουν είναι μήπως η 11917, ας αποφασίσουν στην πτήση ποια είναι η πρόταση της Damen και τι όνομα έχει, όσο για το ότι είναι paper project το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Damen στη συνέντευξη στη naval news ότι δεν είναι έτοιμη αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε με την 10514 και να περάσουμε έπειτα στην ναυπήγηση της 11515, η αρχική πρόταση ήταν για 4 10514 όπως είχε αναφέρει η DR.

    1. Νομίζω ότι η damen γνωρίζει ότι το παιχνίδι είναι στημένο όπως γράφει και ο CK και δεν προσπαθεί ιδιαίτερα, όσο για την Babcock δεν έχει να κερδίσει τίποτα γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να τα κατασκευάσει γιατί έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο που επείγει και μόνο υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει και στη συνέντευξη στη naval news μόνο την πρόθεση για συνεργασία εξέφρασε.

    2. Και εσυ τα γυρνας τωρα. Στην αρχη ελεγες οτι δεν υπαρχει η προταση, δεν υπαρχει η σχεδιαση και την εβγαλε η πτηση εντελως απο το μυαλο της για να καλυψει το φιασκο με τις ΜΜSC. Tωρα μας λες οτι ειναι αλλο σχεδιο η οτι το σχεδιο εχει αλλο ονομα. Δηλαδη και τα στελεχη της damen που εχουν βγει και εχουν αναφερθει στην φρεγατα ως sigma 11515 ειναι και αυτα στο κολπο? Του πληρωσε και αυτους η πτηση? Δεν ηξερα οτι εχςι τετοιο budget να πληρωνει και ναυπηγεια……. Ποσο δυσκολο ειναι μερικοι να πειτε εκανα λαθος?????

 73. Κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο……..θυμίζω την επιστολή της Προεδρίας της ισπανικής Κυβέρνησης για «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού ελικοπτεροφόρου από ισπανικές εταιρείες στις 18 Ιανουαρίου 2021 στο αίτημα Κύρτσου, Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη.

  Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο (Redondo).

  Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

  AD
  «Αξιότιμε κύριε Κύρτσο:

  Εξ ονόματος του Προέδρου της κυβέρνησης, απαντώ στην επιστολή την οποία του απευθύνατε, μαζί με τους υπόλοιπους υπογράφοντες, τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών στην κατασκευή ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο.

  Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία. Σχετικά με την αναφορά στη δική μας αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή προβολή της, η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η εξαγωγή εξοπλισμού ή τεχνολογίας συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

  Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι τρεις συμμαχικές χώρες είναι συνδεδεμένες με τις ίδιες αξίες και ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία, δόγματα και πρακτικές στο πεδίο της άμυνας διαμέσου των ήδη υπαρχόντων πολλαπλών δικτύων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πολιτικό-στρατιωτικό στίγμα που διέπει το βιομηχανικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία.

  Με φιλικούς χαιρετισμούς,
  Ivan Redondo
  Επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης
  Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

  Με φιλικούς χαιρετισμούς

 74. proposal

  A MMSC & F16/50—->F15EX & F16/72 VIPERS
  B BELLARA & MIRAZE 2000-5MK2—->RAFALE F4 & UPGRADE RF3R
  C MIRAZE 2000—->FRT(TANKERS)
  D F4—-> TRAINERS/AGRESORS

  E BELLARA—->AH 140
  F MEKO 200—-> T214
  G KORTENAUR—-> SIGMA

  =
  A 40 F15EX +38 F16V(122F16/72 VIPERS) PLUS 32 F16/30—>TRAINERS OR MQ9A UCAV….

  B 40 RAFALE F4

  C 19 M 2000 FRT’S

  D 35 F4 T/A

  E 4 AH 140HN DDG

  F 2 T214(6 TOTAL) SSA

  G 4 SIGMA FFG

  JUST PLAY WITH MONEY AND «ALLYS»…

 75. τα πραγματα ειναι απλα …αυριο ξεκιναει διαγωνισμος για τα ναυπηγεια ..με διαρκεια 20 μερες …οποιος θελει το συμβολαιο θα πρεπει να εμπλακει …..στον προηγουμενο περα απο αμερικανους και γαλλους δεν υπηρξε κανεις …
  αυτος ειναι και ο λογος που δεν βγηκε κανεις ..απο το προγραμμα …περα απο τους ισπανους που και προγραμμα εκτος μπατζετ εφεραν και καμια περιπτωση να παρουν τα ναυπηγεια δεν υπηρχε ……οποτε μιλαμε πλεον για πολεμο για ναυπηγεια ..γιατι fake προταση μπορει να υπαρξει η οποια στην πραξη δεν εμφανιστει ποτε ….εξαιρετικα πιθανο στην τιμη της ψαροτρατας οι ουσαιοι να εχουν βαλει μεσα …τα ναυπηγεια …….

 76. Όπως τα γράφετε επικράτησε το AAW ως κριτήριο. Εάν οι Ολλανδές μείνουν χωρίς SM-2 η Aster-30, καταλαβαίνω ότι πάμε για Γαλλιδούλες.

 77. Σε άρθρο του στο
  https://www.militaire.gr/quot-ti-fregates-prepei-na-paroyme-quot-kathares-koyventes-apo-voyleyti-tis-nd-kai-antistratigo-e-a/
  ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Μανωλάκος (Αντιστράτηγος ε.α. – Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ) γράφει:
  «Οι χώρες παραγωγής, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, κάνουν τις προτάσεις τους, την ώρα που τα εξαπτέρυγα τους, δηλαδή λομπίστες, αναλυτές, εγχώριοι έμποροι συνεργάτες, ΄΄δημοσιογράφοι΄΄, έχουν βάλει τα δυνατά τους και χρησιμοποιούν ότι όπλο έχουν στη φαρέτρα τους, προκειμένου να κερδηθεί το έπαθλο, που είναι, ένα συμβόλαιο κοντά στα πέντε δις ευρώ. …. Μελετώντας τη συμπεριφορά των παικτών αλλά και τον πρότερο βίο τους, δεν έχω τη παραμικρή αμφιβολία, ότι η πρόθεση τους, είναι να πουλήσουν όσο γίνεται ακριβότερα, αυτό το οποίο οι ίδιοι θέλουν να αποδεσμεύσουν και όχι αυτό το οποίο εμείς έχουμε ανάγκη. ….
  Εκείνο το οποίο επιβάλλεται, κατά την άποψη μου, είναι να επιλεγούν τα πολεμικά εκείνα πλοία, που ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή του κλάδου, που τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, έχει την ευθύνη διεξαγωγής των ναυτικών επιχειρήσεων και οι οποίες θα πρέπει να συνδυάζουν ταυτόχρονα δυνατότητες, πολέμου επιφανείας, αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, διοίκησης και ελέγχου του πεδίου της μάχης ψηφιακά και εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.»
  Νομίζω ότι είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για τους Μίμηδες. Το γεγονός πως δεν αναφέρεται η Ισπανία σημαίνει ότι το άρθρο είναι των τελευταίων 24 ωρών. Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ τυπικά εξυμνεί την κυβέρνηση ουσιαστικά τη θάβει για την τακτική της για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τα γράμματα. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η απόφαση του να δημοσιεύσει την άποψη του ΣΗΜΕΡΑ. Περισσότερο το βλέπω σαν μια προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση να αφήσει τις προσπάθειες χειραγώγησης της απόφασης του ΠΝ γιατί θα μπλέξει. Τελικά ίσως υπάρχει ελπίδα να μην καταστρέψουμε μόνοι μας το ΠΝ.

 78. Οι αναφορές σε γεωπολιτικά κριτήρια, μηνύματα κτλ είναι παραμύθια της χαλιμάς. Το ναυτικό έκρινε με επιχειρησιακά κριτήρια και προφανώς συνειδητοποίησε ότι δεν έχουν νόημα οι f110 με τον οπλισμό που τις καθιστά εντός προϋπολογισμού. Αν οπλιστούν όπως πρέπει η τιμή ξεφεύγει, ενώ με τον στόλο να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση για σοβαρές προσθήκες σε δεύτερο χρόνο. Αυτό το σενάριο το κυκλοφορεί η πτώση, για να μην εκτεθεί στις μ****ες της ότι οι F110 είναι φθηνότερες από τις [email protected]

  Όλα δείχνουν ότι θα πάμε για Σεπτέμβρη, ώστε να δούμε τι σαπίλα θα πλασάρει ο θείος.

  1. Τα είπα πολλές φορές αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν ακούει . καινούργιες φρεγάτες δεν θα προλάβουμε να δούμε , ίσως την ενδιάμεση λύση οπότε φροντιστε να είναι ετοιμοπόλεμα όλα τα υπόλοιπα και έχει ο Θεός

 79. Για να συγκρίνουμε την FDI HN με την SIGMA 11515 θα πρέπει να έχουν παρόμοια διαμόρφωση:π.χ. SeaFire με 12 Aster30+20 Mica NG η πρώτη,SeaMaster+Apar block 2 με 12 SM2+16 ESSM η δεύτερη,σαφώς ακριβότερη από την υφιστάμενη πρόταση.Οι MICA NG με IR αισθητήρα πλεονεκτούν στην αντιμετώπιση sea skimming πυραύλων και είναι fire & forget. Άλλωστε οι απέναντι εξόπλισαν την νέα τους φρεγάτα με Hisar με IR για τον λόγο αυτό. Αυτό επιτρέπει στο SeaFire να κατευθύνει αποτελεσματικότερα τους Aster30 στις μακρινές εναέριες απειλές(αυτήν την δυνατότητα θα έχουν τα μελλοντικά TF-2000 των απέναντι).Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα της FDI μπορεί να αντισταθμιστεί από τις Sigma με αύξηση του αριθμού των ESSM σε. βάρος του αριθμού των SM2,όπως στην αναλογία 8 SM2+32 ESSM,όμως έτσι εξασθενεί η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Και όλα αυτά με την καλόπιστη υπόθεση ότι μας αποδεσμεύουν τον SM2.

  1. @Avk
   +1
   Συμφωνώ. Γι’ αυτό το τελευταίο αφήγημα από κάποιες πηγές τώρα λέει ότι θέλουμε φρεγάτες «που θα αμύνονται σε επιθέσεις κορεσμού» ώστε βολικά να εκτραπεί η συζήτηση μακριά από μια τόσο λογική και ουσιαστική σύγκριση σαν αυτή που έκανες, με τα πλοία να έχουν μικτό φόρτο βλημάτων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς.

   Αν το υπέρτατο ζητούμενο είναι ξαφνικά «άμυνα σε επιθέσεις κορεσμού» φωτογραφίζονται και ευνοούνται συγκεκριμένες λύσεις με ESSM ή CAMM σε τετράδες (όταν γίνει εφικτό για τους CAMM), και το βεληνεκές ή οι αντιβαλιστικές δυνατότητες των Aster-30/NT ή οι προηγμένοι fire and forget ΜΙCA NG IR και το ενδεχόμενο να μην μας αποδεσμευτούν οι SM-2 βγαίνουν εκτός της κυρίως συζήτησης.

 80. Κατά τη γνώμη μου ο αποκλεισμός των Ισπανών οφείλεται στο εξής:ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία,Πριόβολος,Οnex,ίσως και Άγγλοι να χτυπηθούν.Όποιος πάρει τα ναυπηγεία γίνεται το απόλυτο φαβορί για τις φρεγάτες.Θα προτιμηθεί η Οnex ξεκάθαρα,που παίζαν ωστόσο με 2 πλοία,τον Μίμη κι ένα άλλο.Οποτε το ΠΝ θα τους έλεγε εμείς θέλουμε το άλλο.Μαντέψτε ποιό ήταν το «άλλο».

 81. Αν η FREMM IT μπορεί να πάρει πάνω 8×4 = 32 essm, 16 aster 30 και 8 scalp-naval με τα υπόλοιπα καλούδια που διαθέτει είναι μια υπερτουμπανιασμένη φρεγάτα μονόδρομος, τα ιταλάκια δεν γουστάρουν τους μογγόλους, οι Γάλλοι δεν θα πολυτσινήσουν γιατί θα έχει πολλά συστήματα δικά τους πάνω

 82. @ Κωστας

  Γιατι να παρει 8×4 = 32 essm και να μην παρει CAMM-ER ;

  @ ΝΙΚ-13

  Εξακολουθεις να βλεπεις την κορυφη του παγοβουνου
  και να μην σε απασχολει το τι υπαρχει απο κατω.
  Ρωτας για 4 καραβια… μια δουλεια για 5 δις… θα θεσουν
  σε κινδυνο τα συμφεροντα τους που ειναι τρισεκ ευρω ;
  Για ρογες δικες μας και συμμαχιες πεναν ζορια.
  https://www.iefimerida.gr/news/422283/stiven-sonters-
  teleytaio-thyma-tis-17-noemvri-ton-dolofonisan-prin-1
  8-hronia-sti-leoforo
  Εκτος του εχουν μαθει να μαζευουν και τις ρογες,
  κατι που τους εχει κανει μεγαλους, πρεπει να καταλαβεις
  οτι εμεις 40 χρονια θα κρατησουμε τις φρεγατες,
  οποιες και αν ειναι, εκτος τις αλουμινοτρατες,
  που δεν θα βγαλουν ουτε 5ετια στα χερια μας
  μεχρι να τις κανιβαλισουν οι γυφτοι.
  40 χρονια σημαινει εξαρτηση σε αυτον
  που θα μας εχει προμηθευσει τα συστηματα
  και τον οπλισμο που φερουν αυτες.
  Αν την δουλεια την παρουν οι Γαλλοι αυτο ειναι
  το δευτερο βημα στην σκακιερα των Γαλλων
  για μια αυτονομη ευρωπη και το κοντεμα του ΝΑΤΟ.
  Βλεπεις παιζονται πολλα περισσοτερα απο τα 5 δις
  της αγορας, μια χωρα κλειδι για τους Γαλλους
  που με την βοηθεια τους μπορει να κρατησει
  αυτα που της ανηκουν και να βγαλει χρημα με ουρα,
  που μεγαλο μερος του μπορει να μπει στα ταμεια
  των Γαλλων μεσω συνεργασιας στην εξορυξη,
  μεσω εξοπλιστικων, αλλα και ενα καλο θεμελιο
  για την ευρωπη του αυριο, με μια χωρα καμμενη
  απο τους Γερμανους ξανα και ξανα, ιδανικη
  να τους ακολουθησει ως πρωτη στο νεο μονοπατι.
  Δεν ειμαστε ανταγωνιστες των Γαλλων,
  σε αντιθεση με τους απεναντι που ειναι κολ.ς και βρ@κι
  με τους Γερμανους.
  Οι Γερμανοι ειναι πισω απο τους απεναντι,
  μια ζωη αυτοι ηταν, ειναι και θα ειναι, αυτο δεν αλλαζει.
  Ενα ανθρωπακι διαφορα για να κανουν οι Γαλλοι
  την κινηση που θα κλειδωσει την επιτυχια σε αυτο
  που σχεδιαζουν και σε εμας την σωτηρια απο τα χειροτερα
  που μας χτυπαν την πορτα.
  Το ή αλλαζουμε ή βουλιαζουμε ειναι τωρα,
  αποφαση για ενα φυτευτο γερμανοδουλο ανθρωπακι.
  Πριν ενα χρονο την εκανε με ελαφρα
  και καπακι ξεκινησε ο σουλτανος τα δικα σου δικα μου.
  Μετα τις 14/6 θα ερθουν και τα τρυπανια να ολοκληρωσουν
  το τελος του δεδομενου.

  1. @kanenas1

   1ον….Οταν απαντας σε καποιον ….να το κανεις χωρις προσβολες διοτι αυτο δειχνει οτι δεν εχεις επιχειρηματα.

   === Ο/Η kanenas1
   6 Ιουνίου 2021 στις 15:55
   @ ΝΙΚ-13

   Χανεις λαδια να το κοιταξεις.==

   —ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ 10-15 ΧΡΟΝΩΝ…

   2—ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΤ ΓΡΑΦΕΙΣ..
   ====Τον Νετανιαχου τον καθαρισανε οι τεξανοι,
   γιατι θελουν να βαλουν στο χερι τα κοιτασματα μεσω
   των Τουρκων.===

   –Απιστευτη αναλυση…και μετα μου λες οτι εγω καιω λαδια…Πραγματικα δεν εχεις καταλαβει τιποτα απ αυτα που συμβαινουν εκει.Αληθεια πιστευεις οτι οι τεξανοι διωξανε τον Νετανιαχου για να του παρουν τα κοιτασματα;;;Αυτα μονο καποιος εντελως ασχετος θα το ελεγε.Ειπαμε υπαρχει και ενα οριο στην μπουρδα.Η αλλαγη εγινε βεβαια και οι αμερικανοι βοηθησανε σ αυτο αλλα το θεμα ειναι καθαρα το παλαιστηνιακο και ο τροπος που οι αμερικανοι θελουν λυση.Σε καμια περιπτωση δεν θα πειραξουν τα κοιτασματα του Ισραηλ.

   3—Με τους Γαλλους εχεις χασει την μπαλα…Δεν εχεις καταλαβει ακομα τα συμφεροντα των Γαλλων γενικα στην Αν.Μεσογειο στην Λιβυη στον Λιβανο [οπου πρωτος πηγε ο μακρον μετα την καταστροφη εκει] αλλα κ στην Αφρικη…Ειναι μια ολοκληρη σειρα απο θεματα που εχουν οι Γαλλοι κ σε ολα απεναντι εχουν τους τουρκους…Οποτε οι Γαλλοι ψαχνουν απεγνωσμενα κρατη τα οποια εχουν τους τουρκους απεναντι σε καθε περιοχη…Ετσι φτιαχνουν συμμαχιες ,δηλ κοινα συφεροντα ..κ δεν κανουν συμμαχους οποιον αγοραζει Γαλλικα οπλα….Η Ελλαδα δεν εχει καμια Γαλλικη φρεγατα…δεν ειχε ποτε…τι σημαινει δηλ αυτο ,οτι δεν μας υποστηριξε η δεν θα μας υποστηριξει αν δεν παρουμε Γαλλικες φρεγατες;;;Πραγματικα μερικες φορες ουτε την κορυφη του παγοβουνου δεν βλεπεις.

   4—Η αυτονομη Ευρωπη κ το κοντεμα του ΝΑΤΟ δεν εξαρταται απ τις 4 Ελληνικες φρεγατες….ειπαμε να λεμε…[email protected]@…αλλα ολα εχουν οριο,Ειναι αποφαση η οποια θα παρθει με τους Αμερικανους για συγκεκριμενους λογους…κ σε συνεργασια με τους Αμερικανους χωρις να χασουν οι Αμερικανοι.

   5–Δηλ πιστευεις οτι αν παρουμε Γαλλικες φρεγατες θα μας ελεγχουν οι Γαλλοι και θα ειμαστε ανεξαρτητοι απ τους Αμερικανους;;;…Απιστευτη αναλυση…..Δηλ οτι οι Αμερικανοι ελεγχουν το 80% της αεροποριας το 70% της αεραμυνας ..οτι μιλαμε με τους αμερικανους για νεα συμφωνια για τις βασεις [αναθεμα αν καταλαβαινεις τι σημαινει αυτο] και παρα πολλα ακομα…ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ 4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ;;;;;;ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…

   1. @ ΝΙΚ-13

    Οταν βγαζεις συμπερασματα απο διαφωνιες που δεν υπαρχουν
    και τις κανεις σημαια, πραγματικα χανεις λαδια.
    Στις διαφωνιες τωρα.
    Ο Νετανιαχου εχει το ιδιο αφεντικο με τον Μακρον, ποσο δυσκολο
    ειναι να το καταλαβεις. Η συγκληση με εμας εγινε επι των ημερων
    του σε αντιθεση με τους υπολοιπους που εχουν απο εχθρικη ως
    επιφυλακτικη σταση.
    Για να κανει την πειρατεια εις βαρος μας ο απεναντι, πρεπει να ειναι
    σιγουρος οτι ειμαστε αποκομμενοι απο Γαλλια, Ισραηλ, Αιγυπτο, ΣΑ
    και φροντιζει συνεχεια να εχει διαυλους επικοινωνιας, με αυτες
    τις χωρες για να παζαρεψει την αλλαγη σταση τους, πότε με
    ανταλλαγματα, πότε με φοβερες, Ανταλλαγματα απο κομματια
    δικα μας και της Κυπρου, αγορες εξοπλιστικων και φοβερες
    και προβληματα οπως τα προσφατα γεγονοτα με τους
    Παλαιστινιους. Αγαρμπη προσεγγιση του σουλτανου
    αλλα συνηθως δουλευει με το περασμα του χρονου.
    Ο σουλτανος ειναι μπροσταρης αλλων, εχει μπολικο τσουρμο
    πισω του, αναμεσα τους, τους τεξανους πρωτους και
    καλυτερους, αλλα και αρκετους δικους μας,
    αδελφομανα, ανθρωπακι, Γιαννουλα.
    Ο εχων την εποπτεια Τουρκος μονιμο μελος της λεσχης της καλης,
    παμπλουτος, μετοχος οπου χρειαστει, πετρελαιας και ανθρωπος
    των τεξανων, εκανε την συμφωνια με τους εδω
    και επισκεφτηκε το ανθρωπακι λιγο πριν αναλαβει το τιμονι,
    μεσα στο γραφειο του στη Β.
    Γεγονοτα και αναλογες πραξεις που μας οδηγησαν
    σε αυτην την κατασταση που ειμαστε τωρα.
    Ενας ατυπος πολεμος μεταξυ των μεγαλων,
    με εμας στο κεντρο.
    Σε αυτον τον ατυπο πολεμο το καθε πιονι των μεγαλων,
    κουβαλαει τα δικα του θελω, τα δικα του προβληματα,
    που ειναι ταυτοχρονα ασχετα, αλλα και σχετικα
    για τους υπολοιπους.
    3. Εδω κολλαει το πανω.
    Καθολου δεν εχασα την μπαλα με τους Γαλλους, εσυ απλα κοιτας
    μονο την μια εστια και οχι ολο το γηπεδο.
    Μακρον ο ανθρωπος αυτου που τον εκανε τιμονιερι απο το πουθενα
    και μπορει στον επομενο τονο να βαλει εναν αναλογο εδω.
    Πουθενα δεν ειπα οτι η Γαλλια δεν θα μας στηριξει αν δεν παρουμε
    τις φρεγατες, το ανθρωπακι ειναι το προβλημα τους γιατι ειναι
    καθαρα με το αλλο στρατοπεδο.
    Εχουν δυο επιλογες, να τζασουν το ανθρωπακι στην πρωτη στροφη
    ή να παιξουν αποκλειστικα μπαλα με την Αιγυπτο.
    Στην δευτερη περιπτωση θα ειμαστε πολλαπλα χαμενοι.
    4. Ο θειος ειναι στα τελειωματα του και το ξερει,
    ενα κουφαρι αδειανο ειναι, γλυτωσε απο την κριση του 2008
    με την μετακυλιση της παγιδας του περιουσιου στην ευρωπη,
    αλλα το πουλακι πεταξε αλλου μαζι με το χρημα.

    Οι 4 φρεγατες ειναι μια καλη αρχη,
    κανενας δεν θελει συμμαχο με αλουμινοτρατες.
    Ο θειος θελει για εμας αλουμινοτρατες γιατι απλα
    δεν μας λογαριαζει σαν συμμαχους.
    Το κενο του θειου απο την περιοχη οταν ερθει,
    θα καλυφθει σε χρονο 0, γιαυτο Τουρκια, Αιγυπτος,
    περιουσιος, Γαλλια ετοιμαζονται με τον καλυτερο τροπο.
    Ο σουλτανος ονειρευεται οθωμανικη αυτοκρατορια.
    Ο Σισι να βγαλουμε τα ματια μας εμεις με τους απεναντι
    και αυτος να φαει και τους δυο μας.
    Ο περιουσιος επεκταση στα 4 σημεια του οριζοντα και
    να παρει την θεση του θειου.
    Ο Μακρον να φαει σοκολατα και να τον αφησει ησυχο
    το αφεντικο του.
    Το αφεντικο του Μακρον, μετα τον ελεγχο του χρηματος
    να αποκτησει ενα δικο του ΝΑΤΟ.

    1. @kanenas1

     –ΦΟΒΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΗΜΑΤΑ ΡΕ ΦΙΛΕ……ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ….Ο ΘΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ;;;ΟΧΙ ΡΕ ΓΜΤ…..ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕΝΕ ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ….ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΩΡΑ.

     –ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ….ΣΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΡΕ ΦΙΛΕ;;;ΓΙΑΥΤΟ ΕΨΑΧΝΕ ΕΝΑ ΕΝΤΟΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ;;;ΠΕΣ ΤΟ ΜΟΥ Κ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ.

     1. @ ΝΙΚ-13

      Τι θες περιπτερο να μεινουν μια ζωη ;
      Ο κοσμος αλλαζει και οποιος πεταει χαρταετο θα εκλειψει
      σαν τους δεινοσαυρους.
      Κατσε εσυ να απολαυσεις στο θερινο σινεμα,
      το Γιαβουζ στην χαβουζ και το Μια αιωνιοτητα και μια μερα
      για επιλογη της φρεγατας.

 83. Ως προς τα γεωπολιτικά, η πτηση αναφέρει Τούρκο αξιωματούχο να λέει ότι η ΗΠΑ είπαν στην Πολωνία να αγοράσει Bayraktar.
  Αν αυτό αληθεύει και το έκανε η ΗΠΑ για να καλοπιάσει την Τουρκία για να απομακρυνθεί από την Ρωσία, οι ανθρώποι είναι απλά τραγικοί.
  Δείχνει ότι από εξωτερική πολιτική οι Οεσαίοι είναι για τα βουνά. Αυτοί θα μας στηρήξουν, ήμαστε σοβαροί;
  Σε 4 χρόνια που θα βγεί πάλι ο Τρόμπας, καλύτερα να ήμαστε πανέτοιμοι.
  Άσε που θα κληθούμε σε λίγες βδομάδες να αντιδράσουμε όταν θα βγούνε οι Τούρκοι νότια της Κρήτης με γεωτρύπανα.
  Να πάρουμε τα χειρότερα πλοία για ποια γεωπολιτικά και παραμύθια;
  Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει γρήγορα και να πάει καθαρά στο καλύτερο πλοίο.

 84. Το κακο ειναι οτι δεν ακουγεται τιποτα πλεον. Ουτε για κορβετες ουτε για υποβρυχια, ουτε για νεα αντιαεροπορικα συστήματα, νεα αρματα μαχης…εχουμε πολλες ελλείψεις…κ το λεω γτ κ τις οποιες φρεγατες με ταχύτητα χελονας τις διαλέγουμε, ΑΝ παρουμε βέβαια φρεγατα κ οχι τράτα.

  18 ραφαλε μονα τους δεν φέρνουν την άνοιξη..μην ξεχναμε τον υποθαλασσιο κίνδυνο.

  Οσο σκληρος κ να ακουστω: οι τουρκοι θα πολεμήσουν κ θα επιτεθουν εκει που θελουν κ τους βολεύει στις βραχονησίδες μας, εμεις ομως πρεπει να χτυπήσουμε κ βαθιά μεσα στην τουρκια για να προκαλέσουμε σοβαρη ζημιά…κ οποίον παρει ο χάρος. Δυστηχως. Μοβο ετσσι θα παρουμε αποτελεσμα

 85. Όλοι που υποστηρίζουν ότι οι USA είναι «κοντά μας όσο ποτέ» και εξαπέλυσαν έναν πρωτοφανής πόλεμο (και για πόλεμο μιλάμε) δεν βγικαν ούτε μια φορά να εκφράσουν την ανησυχία τους για το θεμα τον SM-2.

  Πάρτε τιν Π (ουλιμενοι ) & Δ (ιεφθαρμένοι)..

  Πόσες φορές βγικαν μεν το πιο ηλίθιο άρθρο για να πολεμήσουν κυριολεκτικά με τα πιο χαζά επιχειρήματα υπέρ τις τάρτες/τρατες και τα σαραβαλα(τικο) χωρίς ουτε μια φορα να μας πούνε για τα SM2;;

  Προφανος το αποφεύγουν γιατί περα απο ειρωνείες και βλακιες δεν έχουν να πουνε τίποτα.

  Το ξαναλέω..εδω εχουμε σοβαρούς δημοσιογράφους όπως τον Μιγνατιου που μας το λέει ξεκάθαρα ότι αμφιβάλει για τα SM2 παρόλο που είναι «αμερικανός» με τα 1000.

  Άμα κάποιος αποφεύγει ένα δύσκολο θέμα καταλαβενις τι τρέχει.Δεν είναι δύσκολο το πράγμα.

  Το να κράζει κάπιος μια φρεγάτα με τα πιο εξελιγμένα LRSAM x32 την ώρα που πανηγυρίζει για 8xLRSAM πάλίάς τέχνόλόγίάς που θα έρθουν «με το καλό» είναι κατάλογό.Όπώς να το δει κανείς.

  1. Καλα η Π&Δ έχει πράγματι ξεφύγει. Γιατί συνέχεια μανία με το 40πόντους απόσταση χειρότερο πλοίο δε πρόκειτε μάλλον να το μάθουμε.
   Πρέπει το Whiskey που τους στέλνει ο Παϊάτ να είναι κορυφαίο

  2. Δεν είναι μόνο η ΠΤΗΣΗ, είναι κι άλλα μέσα, και τουιτερικά στρατευμένα λαγουδάκια, πχ e-amyna, Εύψυχον @efpsychon κλπ που δεν ξέρω, αλλά σε ύφος μου μοιάζει πως είναι δύο τύποι που φοράνε διάφορα σκουφάκια, ο ένας είρωνας κι ο άλλος αυστηρός που θάβουν την Γαλλική πρόταση.

   Υπάρχουν και μη στρατευμένοι, Pagratiotiki Τρίαινα, Aylont κλπ.
   Ο Μητσόπουλος, ΟΚ, δεν ξέρω, γενικά θα έλεγα καλός είναι, παρά την αντιπάθειά του προς τους Γάλλους. Ψιλοστρατευμένος ίσως : )

   Μην παρεξηγηθώ, η Γαλλική πρόταση έχει αδυναμίες. Έχει και θετικά, αλλά σίγουρα έχει κι αδυναμίες:

   ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ FDI
   1) τα δύο 20-άρια Narwhal, τα τρία 30-άρια της SIGMA είναι πολύ καλύτερα
   2) μειωμένος αριθμός MRSAM λόγω αδυναμίας των Sylver να φέρουν τετράδες πλήν των VT-1
   3) Κόστος, δεν ξέρω, αλλά γνωρίζοντας τους Γάλλους νομίζω πως όντως είναι πιο ακριβοί
   4) Αδυναμία ή έστω δυσχέρεια να φέρουν άλλα όπλα πλην των Γαλλικών, πχ το ιταλικό MILAS (πύραυλος που στέλνει MU90 τορπίλες σε ακτίνα 30-35 χιλιομέτρων, ή τους CAMM)
   5) Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι συστήματα ECM και decoys θα φέρει.
   6) η επιλογή CODAD την κάνει λίγο πιο θορυβώδη για ανθυποβρυχιακό αγώνα
   7) Γενικώς οι 8 × Exocet MM-40 Block 3 και οι 2 × 2 MU90 είναι λίγο φτωχός φόρτος, ιδανικό είναι 12 Exocet και τουλάχιστον 6 MU90
   8) Αν δεν βάζουν το Strales επίσης αρνητικό.

   ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ FDI
   1) Οι Aster 30 και για αργότερα κι οι MICA NG είναι κορυφαίοι πύραυλοι κατα την γνώμη μου.
   2) Η πλήρης δυνατότητα συνεργατικής εμπλοκής μεταξύ δύο ή τριών FDI, δυνατότητα που δεν έχει το TACICOS, και μάλιστα αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με τα RAFALE F4 θα απογειώσει τις δυνατότητες και των δύο όπλων.
   3) Τα ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά τα θεωρώ εξαιρετικά.
   4) σίγουρα προσεγμένη κατασκευή, και υποθέτω και οικονομική σε λειτουργία αν κρίνω απ την επιλογή CODAD

   Δεν βάζω στα πλεονεκτήματα το αμυντικό σύμφωνο, απλά δεν μου ακούγεται λογικό, είναι όμως πλεονέκτημα η απρόσκοπτη παράδοση όπλων.

   Επι πλέον η πρότασή τους για την βιομηχανική συμμετοχή αν και δεν ξέρω λεπτομέρειες ως ιδέα μου αρέσει. Προτιμώ την ενίσχυση μικρών δυναμικών εταιριών παρά την προσπάθεια νεκρανάστασης ενός ζόμπι με τέσσερις ενέσεις, το ζόμπι θέλει πέρα απο καλό μάνατζμεντ κάτι περισσότερο και πιο μακροπρόθεσμο απο τν προίκα 4 φρεγατών. Αλλιώς ο γαμπρός θα φάει την προίκα και θα την κάνει, όπως έγινε με τα υποβρύχια και τους Γερμανούς.

   1. Περι στρατευμένων, δεν εννοώ με την πρεσβεία, μάλλον όχι, μάλλον μιλάμε για εσωκομματικές κάστες και κλίκες στο κυβερνών κόμμα, εκεί έχω καταλήξει.

   2. Συμφωνώ με όλα, εκτός από τον αριθμό των Exocet, που καταρχήν μου φαίνονται ΟΚ σαν αριθμός και δεύτερον καθώς ο Exocet έχει μεγάλη εμβέλεια, αν διασυνδεθεί η Μπελάρα με τις ΤΠΚ, αυτόματα είναι σαν να έχει και τους δικούς τους εξοσέτ. Τορπίλες, ναι μοιάζουν λίγες, από την άλλη αν φέρουν και τα ελικόπτερα, τότε οι 4 είναι για να ρίξει μερικές στην αρχή μέχρι να απονηωθούν και μετά να αναλάβουν τα ελικόπτερα?

   3. Ο Μητσόπουλος, ΟΚ, δεν ξέρω, γενικά θα έλεγα καλός είναι, παρά την αντιπάθειά του προς τους Γάλλους. Ψιλοστρατευμένος ίσως :
    Κάνει την κίνηση αντιπερισπασμού κοινώς παραπλάνηση, αλλιώς ξεγέλασμα, καραστρατευμένος και αναδημοσιεύει τον εύψυχον και τις ασυρνατησίες του.
    Τα 20mm και30 mm είναι για ασύμμετρες απειλές και δεν μας ενδιαφέρουν εκτός για αποστολές στο εξωτερικό, οι τετράδες για ενεργούς πυραύλους είναι μια ανοησία, δεν υπάρχει πλέον ημιενεργός πύραυλος ευρωπαικής προέλευσης και καλύτερα να τις ξεχάσουμε ( τετράδες) μαζί με την ημιενεργή καθοδήγηση.
    Οι πύραυλοι που αφήνουν τορπίλες τι νόημα έχουν αφού το ελικόπτερο θα εντοπίσει το υποβρύχιο γιατί να μην αφήσει αυτό την τορπίλη οι τορπίλες στα πλοία είναι για αυτοπροστασία όχι για κυνήγι υποβρυχίων το ρόλο αυτό έχει το ελικόπτερο, στις δικές μας συνθήκες η ανθυποβρυχιακή περιπολία είναι επικίνδυνη η ηλεκτροκίνηση χρησιμοποιείται μόνο σε περιπολίες για να μην επηρεαστεί το συρόμενο σόναρ σε ρόλο συνοδείας που θέλουμε τις φρεγάτες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ηλεκτροκινητήρας. Το συνηθισμένο φορτίο είναι 8 αντιπλοιικοί και είναι αρκετό, αν χρειάζονται περισσότεροι πύραυλοι είναι καλύτερο να αγοραστούν πυραυλάκατοι που είναι πιο κατάλληλοι για να τους χρησιμοποιήσουν.

    1. @ Mitch

     Ο εύψυχον είναι εντελώς για τα πανηγύρια, πράγματι. Και στρατευμένος 100%

     (α) 20mm και30 mm
     Φαντάσου σε καιρό ειρήνης να σε προσεγγίσει ένα εμπορικό στο 1 km κι να σου στείλει καμιά 20-αριά τερακοπτεράκια φορτομένα έστω με μικρή ποσότητα εκρηκτικών.. Τα σύγχρονα πλοία εξαρτόνται τόσο πολύ απ τα ηλεκτρονικά που βρίσκονται πάνω στο σκάφος που … θα σου στείλει το πλοίο για επισκευές.
     Αλλά επίσης τα τριαντάρια είναι καταλληλότερα έναντι βομβών ανεμοπορίας

     (β) «οι τετράδες για ενεργούς πυραύλους είναι μια ανοησία» δεν το κατάλαβα.

     (γ) για περισσότερους αντιπλοϊκούς, οκ το δέχομαι.

     (δ) Για εκτόξευση τορπίλης με πύραυλο στα 30km, είναι πολύ χρήσιμο,ειδικά σε περιβάλλον Αιγαίου που η επαφή μπορεί να είναι «στιγμιαία». Σου δίνει βεληνεκές τριπλάσιο, και δεν δίνει προειδοποίηση στο υποβρύχιο, παρά όταν είναι πολύ αργά.. Επίσης το ελικόπτερο μπορεί να έχει ξεμείνει απο τορπίλες, ή μπορεί να είναι μακριά, ή στο υπόστεγο κλπ, κι επιπλέον υπάρχει και ο φόβος αντιεροπορικών βλημάτων που θα φέρουν τα τουρκικά 214

    2. @ Mitch
     Είπαμε !!! έχει αλλάξει ο ναυτικός πόλεμος και η ναυτική τακτική εξελίσσετε συνέχεια, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας … Αγαπητέ Mitch μόλις έβγαλες την MMCS το καλύτερο πλοίο !!! Τόσοι άσχετοι μαζευτήκαν εκεί στο ΠΝ και την βγάλαν τελευταία ??

 86. Σιμερα το βράδυ λοιπόν μαθενουμε οτι θα παρουμε φρεγατες «γενικής χρήσεις με SM-6» που «σίγουρα θα τα πάρουμε αμα ρωτήσουμε»..

  Α ρε γλέντια..

  1. Ποιόν να ρωτήσουμε τον περιπτερά: κάποιες τσίχλες θα πάρουμε σίγουρα αν είναι SM6 δεν είμαι σίγουρος, κάπως έτσι λέγονται.

  1. Ερχοντε τα SM6…και μετά από 5-10 χρόνια παλι φεύγουν με τα Τικο μαζί.

   Επιπλέον μαθενουμε οτι κόπηκαν τα A300 επιδι ειναι Paper ship.Και οτι οι Γερμανοί έκαναν stretched το meko200 και ότι αυτό σημαίνει πολυ μεγάλο Ρίσκο.

   Όχι οπος τα 115 που ευτιχος δεν βασίζετε στην σίγμα 114 και δεν είναι μεγάλο Ρίσκο.

   Ότι να’ναι.

   1. Ο Δούρειος έγραψε περί κοψίματος A300
    και non surprise αφού δεν υπήρχε καν!!

    Που το διάβασες περί της stretched version ths MEKO A200??

    1. Η meko300 δεν ήταν στα χαρτιά όπως γράφει ο δούρειος αλλά στη σκέψη. H 11515 είναι στα χαρτιά αλλά δεν ξοδεύεις λεφτά να προχωρήσεις σχεδίαση αν δεν υπάρχει πελάτης. Η ισπανική κόπηκε για να φανεί ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα και ήταν απόφαση του ΠΦ όπως γράφει ο δούρειος χωρίς αιτιολόγηση, έτσι θα κοπούν και οι άλλες για να μείνει η μια και εκλεκτή.

 87. το πιο ωραιο σε αρθρα αλλων ιστοσελιδων ειναι το ανελεητο ξεφτυλισμα απο τους ιδιους τους αναγνωστες τους

  απολαυση

 88. H P&D πάλι μας ζαλίζει με Τico, HF2 (ναι καλά, έγινε πιο σουπερ με άλλο όνομα) Mark 4 και παραμύθια.
  Τα Tico είναι πλοία 30 χρονών, το κόστος συντήρησης δε βαστάει. Και ΑΒ να δώσουν, δε θα πάρουμε τα τελευταία πλοία που δε τα θέλουν ούτε οι Αμερικανοί.
  Τα Μark 4 που πήραμε ήρθαν κανιβαλισμένα.
  Δε ξέρω τί ρόλο βαράνε εκεί οι «δημοσοσιογράφοι», και για ποιανού συμφέροντα δουλεύουν. Αυτοί και άλλοι δε κάνουν καλό την χώρα.
  Το τελευταίο άρθρο μας γράφει να μείνουμε «ψύχραιμοι». Με τέτοιες μ@λ@κίες που γράφουν τί ψύχραιμος να μείνεις. Έχουμε τον πόνο μας, μας δουλεύουν και από πάνω («φρεγατολόγοι»)
  Δε φοβάμε Τούρκους, ξένους ή «συμμάχους», τους Ελληνάρες φοβάμε που για κάποια συμφέροντα δικά τους και ξένων προδίδουν την πατρίδα.

  1. @ΓιώργοςΠάτρις
   Eμείς καιγόμαστε και οι άλλοι μας πετάνε τυράκια και τάζουν οτι ΘΑ μας προτείνουν, ΘΑ μας αποδεσμεύσουν,
   ΘΑ μας εκπλήξουν, ενώ μας την λένε κιόλας γιατί δεν εκτιμούμε δεόντως τα Αλουμίνια με μόλις 1 δις το ένα.
   Ευσεβείς πόθοι που εκθέτουν όλους αυτούς , που ενώ τα γεγονότα πλέον γίνονται αδιαμφισβήτητα, αυτοί εξακολουθούν να μασάνε την ίδια άλιωτη καραμέλα

 89. Γιώργος πατρίς. Συμφωνώ απόλυτα. Οι τύποι τα χουν πάρει χοντρά από την Lonheedmartin. Δεν εξηγείται αλλιώς. Τα πάντα στο βωμό του χρήματος. Για χάρη τους πουλάμε και την πατρίδα… Η Ελλάδα πάντα έπεφτε από τους μέσα και όχι από τους έξω. Αυτοί βλέπουν τα views και λένε οκ πάμε καλά μας διαβάζουν συνεχίζουμε….

  1. @Antony
   Δεν είναι μόνο τα views. To γλέντι γίνεται στα σχόλια από τους σχολιαστές που πλέον δεν ανέχονται να τους
   λένε οτι το μαύρο που βλέπουν , είναι τελικά άσπρο. Οι ανοιχτές παλάμες δεν σημαίνει οτι σε χαιρετούν, όπως όταν ψιχαλίζει δεν σημαίνει απαραίτητα οτι βρέχει

   1. Έχει πλάκα να κάνεις «hover» πάνω από το username τους σε ένα οποιοδήποτε σχόλιο και να δεις ένα ενδιαφέρον στατιστικό.
    Σήμερα για παράδειγμα έχουν 4400 θετικές ψήφους και 1500 αρνητικές. Σε σύνολο 5900 ψήφων, οι 1500 αρνητικές. Ποσοστό 25% φτύσιμο γενικά σε όλα τα σχόλια.
    Σε άρθρα για φρεγάτες και τις καημενούλες, «λασπωμένες» ΜΜΣΨ, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, 9 στις 10 ψήφους είναι αρνητικές.

    Πριν 2 ημέρες έγραψαν ότι σκέφτονται να αφαιρέσουν την αξιολόγηση σχολίων με θετικές/αρνητικές ψήφους. Λογική κίνηση. Έχουν ξεφτιλιστεί… Μη γίνονται και περισσότερο βούκινο.

 90. https://hellasjournal.com/2021/06/o-lefkos-kapnos-gia-tis-fregates-tha-kathisterisi-i-navmachia-ton-eterion-ke-ta-minimata-tis-protis-axiologisis/

  Περί του τέλους του φθινόπωρο..δλδ Δεκέμβριο και βάλε.

  Μας πιέζουν κανονικά για αφοπλισμό.Πιος ‘σύμμαχός’ και ‘στρατηγικός εταίρος & φιλος’ σου λέει να περιμένεις να παρις οπλα για να μπορείς να αμυνθείς εναντίον εναν εχθρό που καθε στιγμή μπορει να σε επιτεθεί;

 91. @Θαρσειν Χρη και λοιποί.
  Με αναγκάσατε και μπήκα στο ιστορικό περιοδικό που ασχολείται με Μαγειρική και Σανό για τους πλέμπες και ιδού η σύνοψη. Σταχυολογώ απ το τελευταίο άρθρο της «Πτύση & Διατροφή

  …το ΥΠΕΘΑ, μέσα σε 10 μήνες, όχι μόνο έχουν στο τραπέζι τους τις καλύτερες προτάσεις για πλοία γενικής χρήσης σε επίπεδο φρεγάτας, αλλά συνεχίζουν να εκμαιεύουν συνεχώς περισσότερα ανταλλάγματα από τους υποψήφιους αναδόχους. Και έχουν πετύχει μείωση τιμών κατά 50%, Ενδιάμεση Λύση, επενδύσεις σε ναυπηγεία κ.ο.κ.

  Πως γνωρίζουμε πως οι τιμές μειώθηκαν κατα 50%? Επειδή έτσι λέει η Πτύση, η οποία είχε βγάλει μια τιμή για τις δύο FDI η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ κι απο πουθενά. Ο Μάζης θυμάμαι έλεγε άλλη τιμή.

  Μια ωραία διαφήμιση λοιπόν προς την Κυβέρνηση

  Στο τραπέζι, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους «φανατικούς», υπάρχουν και τα Ticonderoga. Αλλά μετά λόγου γνώσης, σας λέμε πως τα ανταλλάγματα σε επίπεδο μεταχειρισμένου υλικού δεν σταματούν εκεί. …. ας ξεκολλήσουν κάποιοι από τις Cassard.

  Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον άνθρωπο κολλημένο με τις Cassard, ειλικρινά. Αρα εννοούν «σταματήστε με τις FDI»

  Κατά δεύτερο, φαίνεται πως εκεί που οι Γάλλοι ήθελαν να μας φέρουν δυο φρεγάτες Made in France, γιατί η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται, τελικά όλοι φτιάχνουν τα πλοία τους εδώ στην Ελλάδα, από το 75% ως το 100%. Δηλαδή, με το πρόγραμμα του ΠΝ, θα υπάρξει ξανά ναυπηγική προσπάθεια στην Ελλάδα. Όσο μιλάμε, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έχουν να δουν τόσο κόσμο (υποψήφιους επενδυτές) να μπαίνει μέσα από την εποχή που αγοράζαμε τα πάντα… Φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς, και οι Γάλλοι τελικά αποφάσισαν πως οι FDI δεν είναι τόσο πολύπλοκη κατασκευή, που να απαιτεί μόνο γαλλικό ναυπηγείο…

  Επίθεση και ειρωνείες προς τους Γάλλους.

  Επίσης, με την τιμή των 2 Belharra που δεν αγοράσαμε το περασμένο καλοκαίρι (και αρχίσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα), τελικά οι Γάλλοι έφεραν, όλως τυχαίως, 4 πλοία. Και αντί να πουν μπράβο κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΝ…

  Ξανά τα ίδια, αλλά με 100% μείωση τιμών τώρα, όχι 50% που λένε πιο πάνω. Απο 2×2 δις το πλοίο (2×1.75 για τν ακρίβεια, 3.5 δις λέγανε) πήγε 1×4. 100% μείωση αγαπητοί..

  Κι όταν κάποιος τους το επισημαίνει απο κάτω,, και τους λέει οτι η Αμερικανική πρόταση είναι 1,15 δις η καθε HF2 και ενδιάμεση Περρυ, απαντάνε..

  ptisidiastima (@ptisidiastima)
  Reply to Flanker
  #292379
  Είδατε κάπου την προσφορά; ξέρετε τι περιέχει; λοιπόν, η τιμή για κάθε φρεγάτα έχει πέσει. Το 1,15 που το ξέρετε; έχετε πρόσβαση σε ΑΠΟΡΡΗΤΑ έγγραφα; Με 3,5 δις παίρναμε 2 FDI, τώρα παίρνουμε 4. Έχετε δίκιο, είναι 100% μείωση, όχι 50% Ξέρετε με τι ήρθε η LoA; Όχι, απλά διαβάζετε τον καθέναν και έρχεστε και τα λέτε εδώ Εντάξει, σεβόμαστε τον αντιμερικανισμό σας, αλλά up to a limit

  Το απόρρητο ισχύει για όλους τους άλλους εκτός απ την Π&Δ
  Κι όποιος τους επισημαίνει τις αντιφάσεις τους πάσχει απο αντιμερικανισμό.
  Σαν κάτι χαζοαριστερούς που αν τους πεις κάποιο επιχείρημα που δεν ξέρουν πως να αντικρούσουν σου λένε » εεε.. .εεε .. είσαι φασίστας ρε»

  Τώρα, πάμε στις αμερικανικές HF2, HFF, MMSC, LCS. Το πλοίο έχει φάει τόση λάσπη που δεν μπορεί να επιπλεύσει. Οι απόψεις μας για το πλοίο δεν αλλάζουν. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να προσφέρει όσα θέλει το ΠΝ, …

  Το γεγονός πως το Π.Ν θέλει σόναρ τρόπιδος ειδικά για μέσα στο Αιγαίο, και Α/Α περιοχής για την ανοιχτή θάλασσα υποθέτω είναι λόγια του αέρα..

  Με την ευκαιρία, θα πούμε δυο πράγματα. Επιλογή των HF2 και παραχώρηση 2 ή περισσοτέρων Ticonderoga, θα σημαίνει πως το ΠΝ θα μπει επιτέλους στην εποχή του SM-2. Δεν θα μείνει όμως εκεί, καθώς θα μπορέσει να ζητήσει και να πάρει πυραύλους BGM-109 αλλά και SM-6. Ξέρουμε ότι είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναπεί, αλλά θεωρούμε πως το “μέλλον” είναι στους SM-6…

  … παραχώρηση 2 ή περισσοτέρων Ticonderoga. Δύο ή περισσοτέρων.. Μάλιστα.
  Και .. το μέλλον είναι στους SM-6 που επειδή είναι ακριβώς σαν τους SM2 με μόνο μερικά διαφορετικά υποσυστήματα δεν παίρνουν τα LCS αλλά ΟΚ, θα αγοράσουμε και FFG-Z υποθέτω.

  Μας το “δίνουν” οι Αμερικανοί; Φυσικά και μας το δίνουν. Αρκεί, να το ζητήσουμε, και να το πληρώσουμε. Τίποτε δεν είναι “δωρεάν” σε αυτά τα επίπεδα. Θα επανέλθουμε στο “αμερικανικό πακέτο” με νεότερο άρθρο.

  Ωχχ..
  Σαν απειλή ακούστηκε αυτό
  Ο.ο

  Η απόφαση για το “κόψιμο” των Ισπανών δείχνει πως το ΠΝ και η ηγεσία σκέφτονται “σκληρά” υπέρ του γενικού συμφέροντος.

  Τί? Τί κακό έκαναν οι Ισπανοί?
  Αααα, ξέχασα, είναι σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο της Π είναι φιλότουρκοι.. Μάλιστα..

  Αυτή είναι η σύνοψη.
  Επίπεδο pronews να μην πω και χειρότερο.
  Υπάρχει μια απλή λύση. Μην τους διαβάζετε, αν και κατανοώ την ανάγκη για λίγο χαβαλέ

 92. Ελπιζω να επικρατησει η λογικη και να αγορασουμε φτηνη φρεγατα οπως οι Sigma Arrowhead-140 στα 500 εκατομμυρια το καθε πλοια, ωστε να κανουμε τη δουλεια μας.

  Πρεπει να ανανεωθει ο στολος που γερναει επικινδυνα, εχουμε φρεγατες 40 ετων και υποβρυχια που πηγαινουν στα 50. Πυραυλοι και κανονιοφοροι πηγαινουν προς τα 60. Ποσο θα αντεξουν ακομη? Θα τα βγαλουμε στη συνταξη στα 65?

  Με 5 δις πρεπει να στοχευουμε να αλλαξουμε τον στολο, και οχι να αγορασουμε μολις 4 φρεγατες. Η Ισπανικη κοπηκε καθως θα κοστιζε με τα οπλα και FOS πανω απο 5 δις για 4 πλοια. Και η Belharra ειναι πανακριβη, θα πιανει πανω απο 1 δις το πλοιο μαζι με οπλα. Θα ηταν πιο λογικο να ζητουσαμε και προσφορα για Gowind η μια ανανεωμενη Formidable.

  Με 4 μολις πλοια δεν φτιαχνονται ναυπηγεια, με 6-8 πλοια ομως θα εχουν δουλεια για πανω απο 10ετια. Γι αυτο θα ηταν καλυτερο να αγοραστουν φθηνες φρεγατες οπως Sigma, Arrowhead-140 ωστε να αγοραστουν 6-8 καινουριες φρεγατες ωστε να ανανεωθει ο στολος. Θα περισσεψουν χρηματα για 2 υποβρυχια και 3-4 πυραυλακατους ακομη.

  Δεν υπαρχει καμια αναγκη υπαρξης του Aster-30 η του SM-2 στον χωρο του Αιγαιου. Εκει θα υπαρχει αεροπορικη καλυψη απο την ΠΑ και θα μπορει να ελεγχει τους αιθερες με τα μαχητικα της και με Meteor, AMRAAM και MICA. Εαν θελουμε Aster ας αγορασουμε συστοιχεις SAMP/T και ας τις τοποθετησουμε στο Αιγαιο και την Κυπρο. Για ποιον λογο να τους βαλουμε τους Αστερ σε φρεγατες που θα κοστισουν 1 δις??

  Επισης, ας αγορασουμε και επιπλεον Rafale. Οι πολεμοι δεν κερδιζονται με ΑντιΑεροπορικα, κερδιζονται με μαχητικα, βαλλιστικους πυραυλους και βληματα κρουζ και αρματα μαχης.

  Δεν υπαρχει καμια αναγκη να παει το ΠΝ στην Ανατολικη Μεσογειο εαν αρχισει το πιστολιδι. Τι θα κανουν εκει, θα φυλανε τη θαλασσα??? Ακομη και αν χρειαστει να το κανουν, εφοσον εχουν δυνατοτητας αμυνας περιοχης μεχρι τα 50 χιλιομετρα ωστε να μπορουν να αντιμετωπισουν επιθεσεις κορεσμου, θα ειναι ενταξει, καθως θα μπορουν να εχουν αεροπορικη καλυψη απο την ΠΑ.

  Θα ηταν πολυ καλυτερη και φθηνοτερη λυση να αγοραστουν 4 πολιτικα αεροσκαφη Α330 και να μετατραπουν σε Ιπταμενα Τανκερ Α330 MRTT με συνολικο κοστος 200-300 εκατομμυρια ωστε να μπορει η ΠΑ να καλυπτει γρηγορα Θρακη, Αιγαιο και Κυπρο.

  Αρα, φθηνες φρεγατες ωστε να παρουμε περισσοτερες, να μεινουν χρηματα για υποβρυχια και πυραυλακατους ωστε να ανανεωσουμε τον στολο και ας αγορασουμε και αεροσκαφη Εναεριου Ανεφοδιασμου. Χρειαζομαστε και ρουκετοβολα, αλλα και βαλλιστικους πυραυλους.

  Οι καλες ομαδες κερδιζουν πρωταθληματα επειδη παιζουν ομαδικα και δεμενα, και οχι επειδη εχουν εναν ασσο ποδοσφαιριστη.

  Ενας (η εστω 4) ακριβοι κουκοι (δηλαδη φρεγατες) δεν φερνουν την ανοιξη.

  1. @G_P
   επεκτείνοντας τη λογική σου , εάν θέλουμε «φθηνές» φρεγάτες πρέπει να αγοράσουμε μόνο μεταχειρισμένα πλοία , (Μ & T- 23) , και όχι τα πανάκριβα πλοία των 500 εκατομμυρίων το καθένα, με 500 εκατομμυρια να πάρουμε 4 πλοία ή με 1δισ 8 πλοία για να «κάνουμε τη δουλειά μας» όπως λες.
   ΜONO έτσι θα περισσέψουν 4,5δισ για όλα τα υπόλοιπα που περιγράφεις: SAMP/T Aster-30 (απολύτως απαραίτητοι στο Αιγαιο) , νέες πυραυλάκατοι (και για δουλεια και στα ναυπηγεία) , υποβρυχια , αεροσκάφη, κτλ…

 93. Και την στιγμή που η αναμονή θεωρητικά ήταν ορισμένων ημερών, όπως μας εξηγούν αρμόδιες πηγές, πάμε γι’ αρκετούς μήνες έως ότου αποσαφηνιστούν αυτές οι λεπτομέρειες οι οποίες θα μπαίνουν στον κάθε φάκελο ξεχωριστά.

  Παράλληλα με αυτόν τον χρόνο που κυλάει, θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσημη επιστολή απάντησης των Αμερικανών για τις MMSC η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Αθήνα προς τα τέλη του φθινοπώρου.

  https://hellasjournal.com/2021/06/o-lefkos-kapnos-gia-tis-fregates-tha-kathisterisi-i-navmachia-ton-eterion-ke-ta-minimata-tis-protis-axiologisis/

  MIΛΑΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ ΡΕ ΓΕΛΟΙΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΤΑ ΤΕΛΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ?

 94. Οι αλήτες που έχουν αυτόανακυρηχθει ως το καλύτερο αμυντικό σαιτ στη χώρα, συνεχίζουν της εμμισθη :δημοσιογράφια: τους.
  Και 2 και 3 και περισσότερα σαπιοτερονγκα όσα θέλετε μας δίνουν και SM6 και tomahawk.
  αρκεί να πάρουμε τις τρατες.
  Και απατσι και αυτό κινούμενα πυροβόλα μια ότι θέλουμε.
  Αρκεί να πάρουμε τις τρατες.
  Κάθε νεο άρθρο είναι σαν να έχουν διαγωνισμό οι συντάκτες εκεί μέσα ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψεμα.
  Ο πόλεμος στη μπελά καλά κρατεί μας λέγαν ότι οι 2 του καλοκαιριού κάναν 3,6 δις (όταν εμείς ξέρουμε από τη παρόν σαιτ κυρίως ότι μιλούσαμε για 2,7-2,8 δις) τώρα μας λένε ότι με την ίδια τιμή του καλοκαιριού αντί για 2 περνουμε 4 πλοία.
  Δηλαδή αφού Ευτηχως εχουμε και το παρόν σαιτ να μας ενημερώνει και ξέρουμε ότι οι 4 μπελες με 32 aster30 + Ram21 κτλ κτλ κάνουν 4,35 δις, ισχυρίζονται τελικά ότι οι 2 του καλοκαιριού δεν κάναν 3,6 όπως λέγαν αλλά 4,35 δις?
  Από τα πολλά ψέματα δεν ξέρουν τι έχουν πει.
  Το καλοκαίρι είχαν 2 άρθρα που λέγαν ότι θα είχε η μπελά ecm και strales τώρα μας τα έχουν κάνει τσουρέκια ότι δεν θα εχει. σε κάθε άρθρο. εδώ και βδομάδες.
  Αυτοαναιρουνται συνέχεια αφού δεν θυμούνται τίποτα από τα ψέματα που έχουν μπερδέψει.
  Κυριε πρέσβη ποδηλάτη και κύριε Ντένης της ΛΜ βγάλτε τους από το payroll σας να ηρεμήσουμε, τσάμπα το μισθό σας τρώνε, δε πείθουν κανέναν πλέον.

   1. Πέρα από τη πλάκα εσύ που σχολιάζεις εκεί γιατί δεν τους ρωτάς πως είναι σίγουροι ότι γίνονται 4 αδες οι camm er στον mk41.
    Oi απλοί που είναι λεπτότεροι γίνονται σίγουρα καθώς το γράφει και η mdba και έχουν δοκιμαστεί καθώς είναι επιχειρησιακοι. Οι er όμως θέλουν μερικά χρονάκια να είναι επιχειρησιακοι πλήρως και επίσημη ανακοίνωση από κατασκευαστρια δεν έχουμε.
    Για τον sylver έχουμε 4αδες τον απλό επίσημα και 2αδες τον er ανεπίσημα σύμφωνα με τους Ιταλούς.
    Να δούμε τι θα σου πούνε?
    Κανένα εχε εμπιστοσύνη στη λοκχιντ θα σου πουν που κατασκευάζει τους mk41 έχουμε πληροφορίες από μέσα.

    ~Απο το λογιστή που μας πληρώνει.
    ha ha~

    1. Δεν μπαίνουν σε τετράδες τα πτερύγια είναι σταθερά στο camm-er ενώ στο camm είναι πτυσσόμενα αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες.

     1. Στις φωτογραφίες που λες τα ουραία πτερύγια φαίνεται να είναι πτυσσόμενα πάντως. Πιστεύω πως σε Mk.41 χωράει quad-packed. Αφού χωράει ο ESSM (254 mm διάμετρος) θα χωράει κι ο CAMM-ER (190mm διάμετρος). Κι αφού το λέει η LM, πιστεύω έχει την εμπειρία να κάνει develop το αντίστοιχο κελί. Θα υπήρχε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον κι από άλλα ναυτικά, δεν είναι ότι μας κάνει χάρη.

      Σε Sylver dual-packed και πολύ είναι. Υπάρχει σημαντική διαφορα στο μέγεθος των κελιών των δύο εκτοξευτών. 28 in vs 22 in!

 95. Τα τσιράκια τις πρεσβείας εχουν πάρει την νοοτροπία τις πρεσβείας και τον τρόπο του αφεντικού.

  Έγιναν και αυτοί golden boys που απλά τάζουν.

  Μας λένε ξεκάθαρα ότι εμις είμαστε οι beggars και οι losers και ότι στο τραπέζι έχει μονο χώρο για αυτούς που είναι με αυτούς που φτιάχνουν τις κανονες του παιχνιδιού.

  Δηλαδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις τρατες.There is no alternative.TINA.

  Πράγματα που πρέπει να γίνουν θα γίνουν.Ναι μεν θα μιλάμε λογικά,ο καθένας να λέει την γνομι του όμορφα και ορεα και με stepping stones και σιγα σιγα αλα στο τέλος θα γίνει οτι λέει το αφεντικό.

  Επειδή ετσι είναι και beggars can’t be choosers.

  Και resistance is futile.

  Βάλτε αλοιφή και πάρτε τα.

 96. Αγαπητοι φίλοι.
  Καταλαβαίνω την απογοήτευση ,τον θυμό και την στεναχώρια πολλών από εμάς για τις λοβιτούρες ,τα μαγειρέματα ,τα μισόλογα ,γενικά για τις εξελίξεις…
  Ασχετως από την επιλογή της φρεγάτας ,ασχετως από οποιεσδήποτε προσθήκες που θα γίνουν στο οπλοστάσιο της χώρας η δεν θα γίνουν ,αυτό που θα μετρήσει στην τελική κατάληξη σε αυτό που έρχεται θα είναι η διαφορά που θα κάνει ο ανθρώπινος παράγοντας.
  Όλοι όσοι γράφεται σχόλια ,όλοι όσοι απλα διαβάζεται θέλω να ξερεται ότι εκεί έξω σε κάποιες μονάδες ,σε κάποια φυλάκια ,σε βουνά και ποτάμια ,πίσω από βράχια υπάρχουν κάποιοι που δεν απογοητεύονται ,που δεν θυμώνουν ,που δεν στεναχωριουνται, παρά μόνο για λιγάκι ,και σφίγγουν τα δόντια ,στωικά δέχονται τα δεδομένα και προσπαθούν να αποδώσουν τα μέγιστα και να κάνουν την διαφορά.
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ!
  Ποτε δεν πήραν ουρά οι πιλότοι τους,ποτε δεν αιφνιδίασαν γιατί η κοπέλα στο ραντάρ δεν δέχεται να την αιφνιδιάσουν ,ποτε δεν σταματάει ο κυβερνήτης του φουσκωτού κιας πέφτει πάνω του ο άλλος με το μεγαλύτερο σιδερένιο σκάφος ,ποτε ο στρατιωτης στο ποτάμι δεν θα τον αφήσει από τα μάτια του,ποτε το κομάντο δεν θα αφήσει τον βράχο .
  ΠΟΤΕ !
  Πάντοτε είμασταν και θα είμαστε λιγότεροι,όχι για άλλο λόγο ,αλλά γιατί θα χαλάσουμε την παράδοση και γιατί δεν θαχε νόημα αλλιώς ,για τον οποιονδήποτε να διανοηθεί να τα βάλει με Έλληνα.
  Ας καταφέρουν πρώτα να τα βγάλουν πέρα με μια χούφτα κουρδισες που τους στέλνουν πίσω σε κούτες και όταν θα νιώσουν έτοιμοι ,ναρθουν και αποδω μερια να τελειώνουμε μια και καλή μαζί τους.
  Καλοί οι πύραυλοι,καλές και οι φρεγατες,καλά και τα drone ,Μα Στο Τελος Μέτρα Μόνο Η
  ΨΥΧΗ!
  Εσσεται Ημαρ
  Με εκτίμηση.

  1. Φίλε έχεις δίκιο. Το ξέρουν πολύ καλά και οι απέναντοι γι’αυτό επενδύουν στα παρακάτω.
   Αλλά η διαφορά που είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, θα φύγει αν σου στείλουν μη επανδρωμένα, καμικάζι και εξωλοθρευτές με αλγορίθμους. Δηλ. καν δεν θα τους δούμε και δεν θα πατήσουν πόδι αν δεν καθαρίσουν το πεδίο.
   Και ψυχάρα να είσαι, αν πάς σε πόλεμο με τεχνολογία του 20ου αιώνα και άλλος σου έρχετε μ’αυτή του 21ου, δε πρόκειτε να βγεις κερδισμένος.

   1. @Γιωργος Πατρις
    Αγαπητέ Γιώργο με ψυχρή λογική και ανάλυση έχεις δίκιο.
    Αλλά ,πρώτον δεν έχουν σε όλα τα σημεία τέτοια διαφορά πλην των drone,που θέλω να πιστεύω ότι ισως ξυπνήσουμε και κλείσουμε την ψαλίδα σε ανεκτά επίπεδα.
    Δεύτερον θα ήθελα να ρίξεις μια μάτια στην διαφορά του ελληνικού στρατού με του ιταλικού.Ετσι φάνταζε και τότε ότι θα έκανε παρέλαση ο Μουσολινι.Την συνέχεια την ξέρεις…
    Όταν έμεινε μόνος του ο Ιτσιος στο Ρουπελ απέναντι στους Ναζί και ξάπλωσε παραπάνω από 200 πως φάνταζε η διαφορά;
    Drone έχουν και τώρα γιατί δεν καθαρίζουν τους Κούρδους σαν αυγό στα βουνά του Ιράκ;Εύκολος ο Κούρδος της Συριας γιατί το έδαφος είναι ταψί και προδομένος από τον σύμμαχο μας,ζόρι στο βουνο.
    Η Χεσμπολαχ τι διαφορά έχει με τον ισραηλινό;
    Το ΝΑΤΟ γιατί δεν μπήκε ΣΕΡΒΙΑ αλα Ιράκ και έριχνε από ψηλά μερα νύχτα;
    Εν κατακλείδι αδερφέ Γιώργο.
    Δύσκολος και απρόβλεπτος ο πόλεμος.
    Δικά μας τα βουνά.Δικα μας τα νησιά.
    Δικό μας το ποτάμι.
    Έλα να τα πάρεις.
    ΥΓ.
    Ο Λοχιας άσχετα τι ξέρει η δεν ξέρει ,δυο πράγματα πρεπει να κάνει.
    Τα δάχτυλα(οι άνδρες του) της ομάδας του ,να τα ενώνει να τα σφίγγει και να τα κάνει γροθιά.
    Και όταν δει τον φόβο,τον πόνο,την εξάντληση να μπαίνει για να φωλιάσει στην ομάδα του,αυτός να σηκωθεί όρθιος ,μπροστά και πρώτος από όλους και να τους δείξει ότι αυτός είναι ο ΦΟΒΟΣ και ο ΔΕΙΜΟΣ του πεδίου.
    Με εκτίμηση

   2. @Γιωργος Πατρις
    Αγαπητέ Γιώργο με ψυχρή λογική και ανάλυση έχεις δίκιο.
    Αλλά ,πρώτον δεν έχουν σε όλα τα σημεία τέτοια διαφορά πλην των drone,που θέλω να πιστεύω ότι ισως ξυπνήσουμε και κλείσουμε την ψαλίδα σε ανεκτά επίπεδα.
    Δεύτερον θα ήθελα να ρίξεις μια μάτια στην διαφορά του ελληνικού στρατού με του ιταλικού.Ετσι φάνταζε και τότε ότι θα έκανε παρέλαση ο Μουσολινι.Την συνέχεια την ξέρεις…
    Όταν έμεινε μόνος του ο Ιτσιος στο Ρουπελ απέναντι στους Ναζί και ξάπλωσε παραπάνω από 200 πως φάνταζε η διαφορά;
    Drone έχουν και τώρα γιατί δεν καθαρίζουν τους Κούρδους σαν αυγό στα βουνά του Ιράκ;Εύκολος ο Κούρδος της Συριας γιατί το έδαφος είναι ταψί και προδομένος από τον σύμμαχο μας,ζόρι στο βουνο.
    Η Χεσμπολαχ τι διαφορά έχει με τον ισραηλινό;
    Το ΝΑΤΟ γιατί δεν μπήκε ΣΕΡΒΙΑ αλα Ιράκ και έριχνε από ψηλά μερα νύχτα;
    Εν κατακλείδι αδερφέ Γιώργο.
    Δύσκολος και απρόβλεπτος ο πόλεμος.
    Δικά μας τα βουνά.Δικα μας τα νησιά.
    Δικό μας το ποτάμι.
    Έλα να τα πάρεις.
    ΥΓ.
    Ο Λοχιας άσχετα τι ξέρει η δεν ξέρει ,δυο πράγματα πρεπει να κάνει.
    Τα δάχτυλα(οι άνδρες του) της ομάδας του ,να τα ενώνει να τα σφίγγει και να τα κάνει γροθιά.
    Και όταν δει τον φόβο,τον πόνο,την εξάντληση να μπαίνει για να φωλιάσει στην ομάδα του,αυτός να σηκωθεί όρθιος ,μπροστά και πρώτος από όλους και να τους δείξει ότι αυτός είναι ο ΦΟΒΟΣ και ο ΔΕΙΜΟΣ του πεδίου.
    Με εκτίμηση

 97. #ι. Οι er όμως θέλουν μερικά χρονάκια να είναι επιχειρησιακοι πλήρως και επίσημη ανακοίνωση από κατασκευαστρια δεν έχουμε.#

  https://hellasjournal.com/2021/06/o-lefkos-kapnos-gia-tis-fregates-tha-kathisterisi-i-navmachia-ton-eterion-ke-ta-minimata-tis-protis-axiologisis/

  #Παράλληλα με αυτόν τον χρόνο που κυλάει, θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσημη επιστολή απάντησης των Αμερικανών για τις MMSC η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Αθήνα προς τα τέλη του φθινοπώρου#

  Ο τραγέλαφος θα συνεχιστεί για πολύ !!

  Το DEFENCEPOINT έγραφε πως οι Αμερικανοι θα απαντήσουν(IN WHAT???) τέλη Νοεμβρίου

  Αναμείνατε στο πληκτρολόγιο σας δηλαδή

  GOOD WINES

 98. Δυστυχως για να παρουν μιζες ζητησαν νεα πλοια , αναβαθμιση, και ενδιαμεση λυση πακετο ωστε να μη ξερουμε ποσο εκανε καθε τι, ενω απο οτι φαινεται ηταν μεγα λαθος και απο τη πλευρα οτι δε μας καλυπτει καμια προταση , τη στιγμη που ολα αυτα χρειαζονταν χτες!..ειναι φοβερο!

  1. @ pit

   Αυτο που σιγουρα ειναι φοβερο, ειναι οι κοτσανες μεγαλου διαμετρηματος που γραφεις.

   Τις σκεφτηκες μονος σου η ειχες και βοηθεια απο τον κηδεμονα σου???

   Εχεις και απαιτηση κιολας να ενημερωσουν εσενα για το κοστος καθε φρεγατας, της ενδιαμεσης λυσης κτλ. Ποιος νομιζεις οτι εισαι??

   Και απο πανω με υφος 10^10 καρδιναλιων εχεις ΗΔΗ αποφανθει οτι (ακουσον ακουσον) «Δεν μας καλυπτει καμια προταση»

   Σιγα ρε Ναυαρχε Nimitz, προσεχε μονο μην γκρεμοτσακιστεις απο το καλαμι που καβαλησες.

 99. Ας αποκρυπτογραφήσουμε και ας γελάσουμε λίγο με το σχόλιο των άλλων που ανέφερε ο φίλος ανωτέρω:

  «Είδατε κάπου την προσφορά; ξέρετε τι περιέχει; λοιπόν, η τιμή για κάθε φρεγάτα έχει πέσει. Το 1,15 που το ξέρετε; έχετε πρόσβαση σε ΑΠΟΡΡΗΤΑ έγγραφα; Με 3,5 δις παίρναμε 2 FDI, τώρα παίρνουμε 4. Έχετε δίκιο, είναι 100% μείωση, όχι 50% Ξέρετε με τι ήρθε η LoA; Όχι, απλά διαβάζετε τον καθέναν και έρχεστε και τα λέτε εδώ Εντάξει, σεβόμαστε τον αντιμερικανισμό σας, αλλά up to a limit»

  Σε προηγούμενο άρθρο σχόλιο κατηγόρησαν όποιον βγάζει δια΄φορα για τις προσφορές για το ότι σπάνε απόρρητα. Οι ίδιοι:
  -από που ξέρουν ότι οι MMSC είναι πιο φτηνές έχουν πρόσβαση σε απόρρητ και τα βγάζουν στην φόρα? Αν ναι να υποστούν τις κυρώσεις αυτοί και οι πληροφοριοδότες τους. Αν όχι να πουν στους αναγνώστες ότι λένε αρλούμπες
  -από που ξέρουν ότι οι FDI έκαναν σχεδόν 2 δις? Το είδαν κάπου? Εμείς πουθενά, άρα σαν διασπορά ψευδών ειδήσεων μου φαίνεται αυτό που έκαναν.
  -Από που ξέρουν ότι θα έρθουν Tico? Αν η Ελλάδα καθυστερήσει να πάρει φρεγάτα και τελικά δεν υπάρχει Tico και Sm2 δεν θα έπρεπε να επιβληθεί κάποια ποινή που έκαναν μπ..λο έναν διαγωνισμό ζωτικό για την άμυνα και τελικά να αποδειχτεί ότι είπαν ψέματα?
  -Εδώ δεν είναι να πούμε καμιά μπούρδα να έχουμε να λέμε όπως είχε πει με τα ΑΒ που ερχόταν, εδώ μιλάμε να τιναχτεί στον αέρα μια από τις σημαντικότερες αγορές στην ιστορία της΅Ελλάδας

 100. Κατρούγκαλος: Πατριωτική στάση είναι η επιδίωξη έντιμης λύσης με την Τουρκία

  https://www.news247.gr/politiki/katroygkalos-patriotiki-stasi-einai-i-epidioxi-entimis-lysis-me-tin-toyrkia.9255074.html

  Eαν κρινουμε απο την «εντιμη» λυση που εκαναν με τους Σκοπιανους που κυριολεκτικα τα εδωσαν ολα μαζι και το ονομα Μακεδονια, μονο και μονο για να παρει δωρο ο Cheapie Τσιπρας μια μεταχειρισμενη γραβατα που βρωμαγε τη σκορδιλα του Ζαεφ, τοτε αφηστε το καλυτερα.

  Εαν ειναι να εχουμε τετοιου ειδους λυσεις, καταλυτερα να ΜΗΝ εχουμε καμια λυση.

  Παει πολυ να μιλαει το Συριζα που επι 5 χρονια δεν αγορασαν ουτε βιδα για τις Ε.Δ. και αντι να εκσυγχρονισουν τις φρεγατες, πηγαν και εκαναν εκσυγχρονισμο τα ιπταμενα μουσεια Ρ-3Β.

  Παει πολυ να βγαινουν τωρα και να το παριστανουν τους Δηθεν πατριωτες αυτοι που ειχαν τα συνορα αφυλακτα και αφησαν να μπουν στη χωρα 2 εκατομμυρια λαθρομεταναστες, τους οποιους εβαλαν σε 5στερα ξενοδοχεια, και απο πανω συμφωνησαν να δοθουν και 6 δις ευρω στον Ερντογαν ως δωρο για την καλη του συμπεριφορα. Και ειχαν βαλει και την 114 ΠΜ να κανει την Φιλιππινεζα των λαθρομεταναστων, να τους ταιζει και να τους μαζευει και τα σκουπιδια απο πανω.

  Σε σοβαρη χωρα τον Τσιπρα και τον Κατρουγκαλο θα τους ειχαν κανει entarte εδω και χρονια. Δηλαδη θα τους ειχαν διακοσμησει το προσωπο με μια τουρτα, οπως κανουν συνηθως με γελοιους κλοουν πολιτικους.

 101. Αν το πράγμα πάει για φθινόπωρο σημαίνει ότι πάει για MMSC ίσως με καλύτερη ενδιάμεση λύση από O.H. Perry. Από την άλλη αν ήταν να πάμε σε MMSC θα το κάνανε πέρυσι το φθινόπωρο, όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, χωρίς «διαγωνιστικές διαδικασίες» που θα φανερώναν την ανεπάρκεια της MMSC. Πιστεύω ότι αφού ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ναυπηγεία θα υπάρχει απόφαση για τις φρεγάτες μέσα στο καλοκαίρι.

  Το παιχνίδι θα κριθεί μεταξύ της FDI που ξεκάθαρα είναι και η μόνη πλέον που προσφέρει αεράμυνα περιοχής, και της Sigma, πολύ απλά γιατί με τα ίδια χρήματα που κάνουν οι 4 FDI παίρνεις 6 νέες Sigma!
  Με €4 δις έχεις 4 Σ11515 extended AAW με SM400/APAR2 + 2 Σ10514 ή 6 Σ11515 NS200/APAR2, συν τι άλλο μπορούν να δώσουν οι Ολλανδοί (2 + 2 M, ως 6 ναρκοθηρικά, PzH2000, κτλ.). Γι’ αυτό πιστεύω οι Sigma είναι στη κορυφή της shortlist αν και paper project.

  1. Έτσι ακριβώς Νικόλαε.
   Η λύση ειναι 4 σίγμα στη διαμορφωση που διέρρευσε με apar2 + ns200 (δεν χρειαζετε το Seamaster, ειναι υπερβολή 2 σταθερά ραντάρ και το NS 200 είναι στην ίδια εμβέλεια εξάλλου στα 400) με οριακές παμφηνες αλλαγές τορπίλες MU 90 αντί των αθλίων αμερικανικών και ένας φτηνός (5+εκρια)?
   exls 3 πλος που θα κάνει τα κελια από 16 σε 19 και τον τελικό φόρτο 12 SM2iiiB μτχ φτηνούς πακέτο στη συμφωνία από τις de zeven των Ολλανδών. Kai 28 essm 1 & 2
   Μία χαρά μίξη. OTAN έχεις Ram21 strales και 3 seasnake 30αρια με διασπομενα πυρομαχικα και το καλύτερο asw πλοίο.
   Αν δεν ξεπεράσουμε τα 3μιση δις(875 το πλοίο) (χωρίς εκσυχρονισμο μεκο και αγορά 4 Μ (Αργότερα και Βελγίου) τότε με 1,8-2 δις περνουμε και 3 σκορπιν με mdcn και βάζουμε και την naval group στο ναυτικό μας για να διατηρήσει τις συνεργασίες μεταφοράς τεχνογνωσίας που άρχισε με ελληνικές εταιρείες και να τις συνεχίσει στην ευρωκορβετα που είναι εταίρος ενώ δυστηχως οι ολλανδοι της damen δεν είναι.
   Ναι να μην πάρουμε μπελες αν πάρουμε αυτές τις σίγμα αλλά τους Γάλλους και τη ναβαλ σαν τα μάτια μας και αν τους δώσουμε όλα τα μελλοντικά υποβρύχια μας θα μας δώσουν και τα όπλα mdcn και την τεχνογνωσία για τις ευρωκορβετες

   1. Aποκλείεται να δεις MU90 αφου exouμε ΉΔΗ παραγγείλει MK56 με ta ROMEO!!

    Τι να τους κάνει τους mDCN το υποβρύχιο
    Κανένας κυβερνήτης δεν θα δεκτei να χάσει τορπίλες για αυτά τα όπλα
    12-14 όπλα μπορεί να φέρει ένα υποβρύχιο
    και με 3-4 ? MdCN ανά υποβρύχιο τι ζημια μπόρεi να κάνουνε?

    Το ισοδύναμο μιας βόμβας MK83!!

   2. @ Romeo60

    Γιατι δεν θελεις να καταλαβεις οτι η SIGMA 11515 δεν προκειται
    να αποκτηθει απο εμας και λογικα απο κανεναν.
    Το δελεαρ της χαμηλης τιμης δεν υπαρχει στην πραγματικοτητα.
    Δουλεμα κανονικο ειναι απο το θειο για να φτασει στο τελικο
    με τις αλουμινοτρατες και να κανει το ματ ο θειος.
    Αμα φτασουν στο τελικο αυτες οι δυο προτασεις το μονο
    που μπορουμε να κανουμε για να αποφυγουμε τις
    αλουμινοτρατες ειναι να μην παρουμε τιποτα
    ή να ακολουθησουμε την λυση SIGMA 10514,
    που ειναι και ο λογος που συμμετεχει σε αυτην
    την κομπινα η Ολλανδια. Πονταρει οτι μεσα στην απελπισια
    μας, θα μας δωσει 6+4 κορβετες ως αντικαταστατες των S.
    Κανοντας αυτη το ματ ακυρωνοντας την συμμετοχη μας στην EPC.

 102. Το πρόγραμμα θα σπάσει παιδιά για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. 3η 4 Belharra και 2 η 3sigma 11514 για να πάρουμε τις M Class. Οι Ολλανδοί θα αναλάβουν και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Στους Αμερικανούς θα δώσουμε υποσχέσεις για αντιτορπιλικό όταν αν κάνουνε σωστή προσφορά μαζί με τις τις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις….

  1. Παπανδρέου και αγορά του αιώνα δηλαδή!!!
   από 100-120 αεροσκάφη ενός τύπου βρεθήκαμε με 40+40 2 διαφορετικών τύπων
   άλλο τύπο ήθελε η αεροπορία άλλους της αγόρασαν με τις γνωστες συνέπειες

   Πιθανό σενάριο αφού έχουμε και τα γεωπολιτικά κριτήρια που εμείς οι του πληκτρολογίου αγνοούμε !!!

   Τι ναυτικό θα είναι αυτό με 4 ?διαφορετικούς τύπους φρεγατών ??

  2. αμα βαλουν στις μικρες σιγμα μικα και εξοσετ ειναι μια χαρα

   3 μπελαρα 3 μικρες σιγμα

   οι μικρες σιγμα μπορουν καπτας 2 νσ200 8 εξοσετ 76 στραλες μιλενιουμ

   τωρα μικα νγ αν μπαινουν σε 2αδες σιγουρα θα μπορουν και 24 τι αλλο θες κανονικη ελαφρυα φρεγατα

   1. Πανσπερμία υλικού κινητήρων ηλεκτρονικών και δεν συμμαζεύεται
    Αυτό δεν είναι Ναυτικό
    Πρέπει να υπάρχει μια ομοιοτυπία στο υλικό αλλιώς με τα διαθέσιμα οικονομικά οι διαθεσιμότητες και η εκπαίδευση θα ίνα για κλάματα

    1. καλημερα ck βρε ας παρουν τωρα να γλυτωσουμε την τρατα και σε δεκα χρονια να παμε για 2 τυπους με ιδια οπλα οπως ειναι τωρα περιπου

     μπελαρα και σιγμα

     ευρωκορβετα αν γινει ας την κανουν σε περιπολικα

     1. Δύσκολο να τη γλυτώνουμε !!!
      Μα τι κακό έχουμε πάθει και δεν σκεφτόμαστε με γεωπολιτικά κριτήρια
      μπορεί να μου το εξηγήσει κανεις????
      Εάν δει τον Μπάιντεν ο πρωθυπουργός μας να μην έχει κάποιο δώρο να του κάνει ??
      Ρόμπες θα γίνουμε???
      Είναι και η LMσε δυσκολίες με αυτά τα FREEDOM πως τα λένε να μην βοηθήσουμε και εκεί??
      Μονο με τα ROMEO @600mil τη τη βγάλουμε??

      Ντροπή!

     2. εγω σκεφτηκα και το αλλο μεχρι Νοεμβρη μην γινουν και τπτ κρισεις στο ναυτικο και αλλαξουν ους ναυαρχους

     3. @ Δημητρης Λ

      Το Νοεμβριο θα εχει αλλαξει η κυβερνηση,
      ολα θα εχουν ερθει τουμπα.

  3. 🙂 πάντως ικανοί είμαστε να πάμε εκεί.

   Θα πάρουμε:
   -1 MMSC
   -1 Μπελάρα
   -1 Ολλανδική και
   -1 ΑΗ

   Θα δώσουμε επίσης σε Ολλανδούς την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ώστε να μας δώσουν την ενδιάμεση. στους Γάλλους θα δώσουμε παραγγελία για άλλα 6 Ραφάλ και στις ΗΠΑ θα δώσουμε παραγγελία για 18 F-35.

   Για την Αγγλία με τρώει λίγο, αλλά ΟΚ ας πάρουμε Camm για τις 3 από τις 4 φρεγάτες (εκτός Μπελάρα), οπότε θα χαρούν και αυτοί, ή να τους δώσουμε μια προκαταβολή για το Tempest.

   Στους Γερμανούς και Ιταλούς τι να δώσουμε? (να πάρουμε 200 τορπίλες, μισές black Shark και μισές Γερμανικές, και μετά κανα Φιατάκι και Γκολφάκι (ή τίποτα πλυντήρια και ψυγεία).

   Και χαρά όλοι, θα μας αγαπήσει η διεθνής κοινότητα, καθώς θα είμαστε οι μόνοι που θα έχουμε από όλες τις χώρες φρεγάτες και θα μπορούμε να κάνουμε συγκριτικά τεστ για όσους έχουν δει σοβαρά μια τέτοια αγορά.

 103. @GP

  αν δε εισαι στραβος και κουφος βλεπεις/ακους τη δηλωση του παναγιωτοπουλου οτι ειναι δεν ειναι απαραιτητο να μη σπασει σε 3 μερη η προσφορα για το πν , οποτε και ο πιο αργοστροφος καταλαβαινει οτι μαλον δεν ηταν βελτιστη λυση η συνολικη προμηθεια απο μια χωρα

 104. Λενε οτι θα παμε για σπάσιμο..

  Δηλαδή ότι κάναμε πάντα στις μεγάλες αγορές οπος με τα Mirage/F16.

  Μια χαρα..

  Πάμε λοιπόν φορτώνουμε τα LCS που αποσύρουν οι αμερικανοί να τα φερουνμε εδώ και να «εκσυχρονιστουν» εδώ μαζί με τα Meko και να έχουν δουλια τα ναυπηγεία..και μετά παρουμε και τις FDI.

  Τα βρικαν.Χαχαχα..

 105. Tι λες αγόρι μου?
  Σκορπινα2000 = 18 αποθηκευμένα όπλα.
  Τα γερμανικά 209 και 214 έχουν χώρο για 14 αποθηκευμένα όπλα.
  Συζητούσαν και με τους Πολωνούς και συζητούν τώρα με φιλλιπινεζους και ινδονησιους για σκορπιν με aip 2ης γενιας με 6 mdcn 6-8 F21 και 4 η 6 sub-exocet.
  Η Σκορπινα έχει αυτό το πλεονέκτημα με τους 18 αποθηκευμένους πυραύλους μπορεί να δώσει και 6 σε mdcn και να μην ελαττώσει σημαντικά το φόρτο της σε τορπίλες και αντιπλοικους
  Τα γερμανικά με 14 όπλα δεν μπορούν/δεν αξίζει.

  1. Επιφυλάσσομαι όταν αρχίσει η υποβρυxιαδα εάν ποτε τελειώσει η φρεγατιαδα!
   Πάντως σου ξαναγράφω κανένας κυβερνήτης δεν θα ρισκάρει να αποκαλύψει τη θέση του υποβρυχιου με βολή πυραυλου
   Και οιMdCN είπαμε είναι το iσοδυναμο μιας mk83
   Όταν οι αμερικανοι ρίχνουν 50-60-70 tomahawk για να αδρανοποιήσουν ένα συριακό αεροδρόμιο τι περιμένεις να κάνουμε με μερικούς mdcn?
   Μην μου πεις να καταστρέψουμε το ataturk dam!!

   1. ισως οι σκαλπ των υποβρυχιων να χρειαστει να χτυπήσουν μια επιθεση στο καστελοριζο την κρισιμη στιγμη της απόβασης η την έναρξη της επιθεσης στη Κυπρο οταν και τα ραφαλ να πλησιασουν θα ειναι επικινδυνο

    1. what???
     Ποτε επανέρχονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είπαμε??

     Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ??

     Εφόσον ξέραν ότι οι αμερικανοι θέλουν 150 μέρες να απαντήσουν στο LOR γιατί AΡΓΗΣΕ να σταλεί το αίτημα??

     Όπως λέμε στο χωριο μου οποιος δεν θέλει να ζυμώσει τι κάνει???

     1. Οποιος βιάζεται σκοντάφτει!!

      το παραπάνω είναι απάντηση στο σχόλιο του MTKS κάτω κάτω

   2. Αυτό σου λέω, ότι μπορεί η υποβρύχια δα να μην αρχίσει καν, με την πρόταση μου για 4 σίγμα Ολλανδίας και 3 σκόρπιες Γαλλίας αν όχι ταυτόχρονα με δέσμευση προσύμφωνο στους Γάλλους ότι να δεν περνουμε τις μπελες αλλά αργά ή γρήγορα θα πάρουμε σκορπιν.
    Και τα 2 ναυπηγεία μας άσχετα που θα καταλήξουν μπορούν να πάρουν από ένα πρόγραμμα τις φρεγάτες το ένα τα υποβρύχια το άλλο άρα και η κυβέρνηση ικανοποιημενη.
    Θυσιαζουμε την απόλυτη αεράμυνα περιοχής των 32 aster30 αλλά κερδίζουμε μερική αεράμυνα που έστω και έτσι κάνεις αρνηση περιοχής στα εχθρικά αεροπλάνα που θα φοβούνται να πλησιάσουν έστω και με 8-12 sm2iiib ανά πλοίο, και ελαφρά καλύτερο asw b ploii και βάζεις και 3χ6 =18 mdcn
    Που μην λες χαζομάρες το ΠΝ έκανε σαν τρελό το καλοκαίρι να πάρει τις 2 μπελες με 8 mdcn την κάθε μία άρα 2χ6=16 mdcn άρα με τα σκορπιν περισσότερους και οι ολλανδοι με το μέρος μας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και οι Γάλλοι και η ναβαλ οκανοπιημενοι με ραφαλ και σκορπιν και θα μας Ν μεταφέρει και τεχνογνωσία σε ελληνικές εταιρίες όπως θα έκανε και με τις μπελες και θα συμπορευτουμε μαζί στις ευρωκορβετες αφού οι ολανδοι δενειναι στο προγραμμαα

    1. 2 x6 = ???
     Και θα έμενε με 16 μονο aster ανά πλοίο
     Ούτε μέχρι τη Κρήτη δεν θα φθάναν
     Έπρεπε να γυρίζουν για ανεφοδιασμό με πυραυλους η θα είχαν κτυπηθεί!!
     Επαναλαμβάνω πως οι ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση ήταν
     Το Ναυτικό με Γερμανικά Ολλανδικά πλοία και αμερικανικα όπλα δουλεύει αυτά θέλει

   3. Αν πάρουμε MMSC δεν χρειάζεται να ξεκινήσει υποβρυχιάδα, μόλις βάλουμε έναν ΜΚ41 πάνω, θα γείρει και θα γυρίσει ανάποδα το καράβι, και έτσι το ραντάρ θα δουλέψει σαν σόναρ, ενώ τα 3 ASROC θα είναι ήδη μέσα στην θάλασσα για άμεσα αποτελέσματα.

 106. Προτείνω ψυχραιμία στους φίλους αναγνώστες. Η κυβέρνηση περιμένει την νέα απάντηση των αμερικανών. Επομένως απόφαση στη καλύτερη περίπτωση θα έχουμε τέλη 2021 και υπογραφή σύμβσαης από 2022 εώς απροσδιόριστο χρόνο κάπου στο μέλλον.

   1. Οι μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες κάνανε λόγω για επιλογή από το ΠΝ μιας σύντομης λίστας με κατάταξη μέχρι τις 12 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής τέτοιο δεν υπάρχει…
    Νέες πληροφορίες λένε πως το να καθυστερήσει η απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν είναι κάτι το σοβαρό δεδομένου ότι μιλάμε για το πλοίο των επόμενων 40 χρόνων.
    Νεότερες πληροφορίες λένε πως το ΠΝ θα ξεκινήσει δαπραγματεύσεις για τα όπλα που θα φέρουν τα πλοία ! Δηλαδή δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα βάλουν ;
    Έτσι σύμφωνα με μια εφημερίδα, που δε ξέρω αν απευθύνεται σε Έλληνες ή σε αμερικανούς δεδομένου ότι το 60%των άρθρων αφορύν ΗΠΑ , λέει πως έτσι θα υπάρξει χρόνος και για του Αμερικανούς να καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρόταση.

    Να σημειώσω πως παράλληλα θα πρέπει να επεξεργαστούν προτάσεις για τα ναυπηγεία, να λυθούν θέματα χρονοδιαγράμματος, να γίνει εξέταση αν η λύση των ναυπηγείων είναι δυνατή να πραγματοποιηθεί, να μην υπάρξξη εμπλοκή, να βρεθεί χρηματοδοτική λύση και όλα αυτά δεν ξεκίνησαν ακόμη.

    δεδομένου ότ σύμβαση γα φρεγάτες πάει πακέτο με ναυπηγεία αν δε βρεθεί λύση για τα ναυπηγεία δεν υπάρχει και σύμβαση για φρεγάτες .

 107. Ευτυχώς εκτός οι Τουρκολάγνοι ισπανοί και θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Γερμανία σ αυτό.
  Κανονικά πρέπει να πάμε δαγκωτό (μιας και φαίνεται ότι κάποιες επιλογές είναι και πολιτικές πέρα απο επιχειρησιακές) σε Γαλλικές ή Ιταλικές (τώρα που μισιούντε με τους Τουρκους).
  Οι Αμερικανοί αν δώσουν κάτι διαφορετικό και δοκιμασμένο εκτός MMCS να εξεταστεί ανάλογα.
  Για μένα η σειρά είναι Γαλλία, Ιταλια, ΗΠΑ (μόνο για κάτι διαφορετικό απο MMCS) και όλοι οι άλλοι εκτός.
  Να μάθουν ότι οι όποιες συμπεριφορές έχουν κόστος.
  Από αυτές όμως να καλύπτονται πλήρως οι επιχειρησιακές ανάγκες και πέρα απο την αρχική αγορά (option για περισσότερες)

 108. Καλησπερα σε ολους.

  Λιγα πραγματακια.Πρωτα απο ολα το DefenceReview εχει γινει ο χωρος που ερχονται πια ολοι για να ενημερωθουν για το φλεγον ζητημα απο οτι φαινεται.Οι γραπτες και λεκτικες «επιθεσεις» απο αλλο site του χωρου που εχει χασει εδω και πολυ καιρο την αξιοπιστια του αυτο δειχνει.Συγχαρητηρια λοιπον στους συντελεστες της ιστοσελιδας αλλα και τους σχολιαστες.

  Για το θεμα.Η χρονικη διαρκεια της αποφασης για αγορα των φρεγατων ισως τελικα διαρκεσει περισσοτερο απο οσο θα διαρκουσε ενας διαγωνισμος.Απλα ο διαγωνσιμος θα ειχε ηδη απορριψει συγκεκριμενες προτασεις που τωρα ω του θαυματος συνεχιζουν.Το «κοψιμμο» της Ισπανικης προτασης δεν ειναι ουτε λογω γεωπολιτικης,ουτε λογω κοστους.Ηταν αποφαση του Μητσοτακη και μονο που θα την βρει μπροστα του συντομα.

  Η κυβερνηση μπορει να μην υπογραφει τις φρεγατες γνωριζοντας πως το σχεδιο που στηριζει θα εχει τεραστιο πολιτικο κοστος αλλα εχει επιδωθει σε μαραθωνιο υπογραφων σε αλλους τομεις.Ενας ειδικοτερα με πολυ εντονο Γερμανικο ενδιαφερον.Και ιστορικα στην Ελλαδα κατι τετοιο δειχνει εκλογες και αλλαγη κυβερνησης με την απελθουσα να προσπαθει να «τακτοποιησει» οσα και οσους περισσοτερα/ους μπορει.

  Η Sigma11515 extended AAW ειναι ακριβως οτι λεει.Extended.Πιθανον για να μπορει να παρει οσα υποστηριζουν οι Ολλανδοι να χρειαζεται την προσθηκη ενος επιπλεον τμηματος μαλλον στον μεσον του πλοιου. Κατι σαν την Belharra XL δηλαδη.Οποτε σε αυτην την περιπτωση εχουμε ενα paper ship που ειναι εξελιξη ενος paper ship.

  Τελος διαβασα και εγω το/τα τελευταιο/α αρθο/α στην Πτωση και Διαστρεμμα.Το οτι τα αλυσοπριονα καταφερνουν να αυτο-αναιρουνται μεσα σε αρθρα με διαφορα λιγων ημερων ειναι εκπληκτικα διασκεδαστικο.Τα σχολια των αναγνωστων τους που τους «γαζωνουν» με καθε ευκαιρια ειναι απολαυση.

  Δεν θα κρινω τα επιχειρηματα περι απορρητων,SM6,BGM-109,Ticonderoga και ολων των Αμερικανικων παραχωρησεων που αναφερουν.Και εγω θελω την Bar Rafaeli αλλα αν στειλω LoR μαλλον θα παρω τα @…ια μου.Αν ομως οι Αμερικανοι ειναι διατεθημενοι να δωσουν τα παντα για να πουλησουν 4 MMSC τοτε αυτο δειχνει ποσο αχρηστο ειναι αυτο το πλοιο.Οποτε το επιχειρημα γυριζει μαλλον μπουμερανγκ.Ενα καλο προιον πουλαει μονο του.Οχι βασιζομενο σε extra που ειναι καλητερα απο το προιον.Αλλα ειπαμε.Αλυσοπριονα.

  Και κατι αλλο.Το HF2, HFF, MMSC, LCS δεν «έχει φάει τόση λάσπη που δεν μπορεί να επιπλεύσει». Το να επιπλευσει ειναι απλο.Να κινηθει απο μονο του δεν μπορει.

 109. Δυστυχώς οι προδότες (πουωδεν έχουν χρώμα η κόμμα…απλα πουλημένοι ειναι) κατάφερα και σε αυτό το θέμα εθνικις επιβίωσης να το καταστήσουν θεμα «αριστερά/δεξια»..

  Και επανλαμβανο:Όλοι τους!Από την προιν κυβέρνηση άρχισε το θέμα με τις τρατες απλα οι τωρινή το συνεχίζει και έγινε ένας τέρας «FDI/αριστερά vs tico/mmsc δεξια» με τις άλλες προτάσεις να χάνονται σε αυτήν την τριβή.

  Ειναι όμως δικό μας θέμα να ξεφύγουμε από αυτό.

  Όλοι μας αγαπάνε την πατρίδα μας.Το πολεμικό ναυτικό μας.Μην το ξεχάσουμε αυτό τώρα.

 110. @ αγγελος συμφωνω μαζι σου 100% , ποιος τα λεει στο Νδουλη τον G_P

  μηπως με τα σκοπια δε λεγαν θα παρουν πισω τη καταπτιστη συμφωνια..

  μακρια απο κομματοσκυλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *