Όπως είχαμε διευκρινίσει την 20η Απριλίου 2022 (https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-naval-group-klithike-gia-ton-e/) η Naval Group κλήθηκε να παραδώσει και να προτείνει λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ-200 ΗΝ. Χθες το γαλλικό κλιμάκιο βρέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) και σήμερα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα πρόταση.

Παραδόθηκε χθες στα χέρια των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) η νέα γαλλική πρόταση κεντρικό στοιχείο της οποίας αποτελεί η προσθήκη του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Η ολοκληρωμένη πρόταση της Naval Group περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση συνολικώς 4 κορβετών Gowind για το ΠΝ εκ των οποίων μια στη Γαλλία και τρεις στην Ελλάδα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η νέα γαλλική πρόταση τόσο του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ έχει δυο διαφορετικές επιλογές. Ο πρώτος είναι η ανάληψη του έργου εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ από τη Naval Group και ο δεύτερος είναι η συνεργασία μεταξύ της Naval Group και της Thales και συγκεκριμένα της Thales Netherlands για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων.

Στη πρώτη περίπτωση που η ίδια η Naval Group αναλάβει τον εκσυγχρονισμό προτείνεται η εγκατάσταση του γαλλικού τακτικού συστήματος SETIS στις δυο νεότερες ΜΕΚΟ ή στις τρεις εκ των τεσσάρων (η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» λόγω ηλικίας και συνεπώς βραχύβιου επιχειρησιακού ορίζοντα ζωής λαμβάνει εκτενές πρόγραμμα συντήρησης). Παράλληλα εγκαθίστανται βλήματα VL MICA με προοπτική βραχυπρόθεσμα της εγκατάστασης των VL MICA NG. Υπόψη πως τα βλήματα όπως έχουμε επισημάνει και με προγενέστερη αναφορά μας θα είναι διαθέσιμα από το 2026 και έπειτα.

Η πρόταση έχει ένα τεχνικό ρίσκο καθότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο SETIS υπάρχοντα συστήματα αμερικανικής προέλευσης. Αυτό δεν είναι ακατόρθωτο όπως έδειξε η περίπτωση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης του αντιπυραυλικού RAM στο SETIS τόσο για τις ελληνικές FDI HN όσο και για τις κορβέτες Gowind του Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης παρά το γεγονός πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στράφηκαν τελικώς στον γαλλικό VL MICA λόγω άρνησης των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τον ESSM νέας γενιάς (ΕSSM Block II) από τεχνικής πλευράς η ολοκλήρωση και η εγκατάσταση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο SETIS είναι τεχνικώς μια εφικτή λύση.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι η ομοιοτυπία και η ομοιογένεια του SETIS σε σχετικά μεγάλο αριθμό πλοίων (φρεγάτες FDI, MEKO και Gowind).

Στη δεύτερη περίπτωση το πακέτο εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει το γνωστό ΤΑCTICOS της Thales Netherlands με τον οπλισμό των πλοίων να διατηρείται (βλήματα επιφανείας ESSM). Είναι πρόταση χαμηλότερου ρίσκου η οποία χαρακτηρίζεται ως καλύτερη από πλευράς κόστους – οφέλους.

Και σε αυτή τη περίπτωση το ΠΝ διασφαλίζει ομοιοτυπία και ομοιογένεια μεταξύ πολλών πλοίων που περιλαμβάνουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ, τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες «S» καθώς και τις ΤΠΚ Super Vita.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα πλοία θα λάβουν γενική επισκευή και μηχανολογική συντήρηση όπου απαιτείται είτε αυτό αφορά ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογικά ή μηχανικά μέρη των φρεγατών. Οι εργασίες δύναται να εκτελεστούν είτε στον ναύσταθμο του ΠΝ είτε σε άλλο ναυπηγείο με κυρίαρχη επιλογή τον Σκαραμαγκά.

Η οικονομική διάσταση

Το κόστος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση με μικρές αποκλίσεις και μαζί με τη ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών Gowind κυμαίνεται στα 2.2 με 2.3 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων όπλων και τεχνικής υποστήριξης.

Σημειώνεται ότι το κόστος ναυπήγησης και αρχικού πακέτου τεχνικής υποστήριξης τεσσάρων κορβετών Gowind ανέρχεται στα 1.650 δισεκατομμύρια ευρώ (στη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα). Και τούτο διότι η MBDA όπως έγινε και με τις FDI HN θα υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση για τον οπλισμό των κορβετών (κόστος οπλισμού 250 εκατομμύρια ευρώ).  

Τέλος να αναφέρουμε πως ετοιμάζεται και νέα ολλανδική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει ΕΜΖ φρεγατών ΜΕΚΟ και νέες κορβέτες η οποία θα κατατεθεί προσεχώς στο ΠΝ και την οποία και θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες.