Οι τελευταίες αποφάσεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) αναφορικά με τη δομή δυνάμεων θέτουν τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ προ των πυλών. Με γνώμονα τη τελευταία λήψη απόφασης για τη πρόσκτηση των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών FDI ΗΝ το ΠΝ βρίσκεται στη τελική φάση για τη διαμόρφωση του πακέτου εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης «Ύδρα».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στελέχη της γαλλικής Naval Group κλήθηκαν στο ΠΝ και τη ΓΔΑΕΕ ώστε να επικαιροποιήσουν τη πρόταση εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι γεγονός πως η Naval Group δεν έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης «Ύδρα».

Σημειώνεται ότι κατά τη πρώτη φάση προ της επιλογής της νέας φρεγάτας η Naval Group είχε παρουσιάσει αναιμικό ενδιαφέρον για τις ΜΕΚΟ. Αυτή τη φορά αυτό που επιδιώκεται από πλευράς ΠΝ είναι μια πιο ενεργή παρουσία της Naval Group που έχει επικεντρωθεί στο πρόγραμμα των κορβέτων.

Από πλευράς Naval Group όπως πληροφορούμαστε εκφράζονται ορισμένες ανησυχίες λόγω του ότι τα πλοία επρόκειτο να εκσυγχρονιστούν στη χώρα μας είτε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είτε στον Ναύσταθμο. Και τούτο διότι εκτιμάται πως θα υπάρχει αυξημένο τεχνικό ρίσκο.

Να τονιστεί πως η Naval Group είχε καταθέσει πρόταση με πυρήνα την εγκατάσταση του τακτικού συστήματος SETIS στη θέση του παρωχημένου STACOS Mod.2. Οι επιτελείς του ΠΝ υπογραμμίζουν πως η προοπτική επιλογής SETIS τόσο στις ΜΕΚΟ όσο και στις κορβέτες σε συνδυασμό με το SETIS των FDI HN θα προσδώσει την απαραίτητη ομοιοτυπία και κοινή τεχνική υποστήριξη διασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακας.

Το ΠΝ επιθυμεί την εγκατάσταση των νέων ΕSSM Block II στις ΜΕΚΟ 200 ΗΝ κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά το SETIS δεδομένου πως οι κορβέτες Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαθέτουν SETIS αξιοποιώντας βλήματα ΕSSM. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιπρόσθετου κόστους ολοκλήρωσης μεταξύ τακτικού συστήματος SETIS και βλημάτων ΕSSM. Στην ίδια κατεύθυνση δυνητική επιλογή αποτελεί και το ραντάρ NS-100 σε συνδυασμό με SETIS και βλήματα ΕSSM Block II.

Σαν εναλλακτική προβάλλεται και η προοπτική της συνεργασίας της Naval Group με τη Thales ώστε να εγκατασταθεί το γνωστό TACTICOS με βλήματα ΕSSM Block II και ραντάρ NS-100.

Κοινός παρονομαστής και των δύο παραπάνω λύσεων για ήταν η Thales να αναλάβει και την εγκατάσταση και επιπρόσθετων συστημάτων όπως ηλεκτροπτικού αισθητήρα και νέων συστημάτων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (σόναρ μεταβλητού βάθους και σόναρ τρόπιδας).

Αυτά βέβαια είναι συνάρτηση του τελικού οικονομικού προϋπολογισμού που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ και συνεπώς περιλαμβάνει ένα ανώτατο κόστος της τάξης των 100 εκατομμύριων ευρώ ανά φρεγάτα. Ήδη η πρόθεση του ΠΝ είναι ο εκσυγχρονισμός να επικεντρωθεί στο κομμάτι των ηλεκτρονικών, αισθητήρων, ραντάρ, τακτικού συστήματος και φυσικά στο μηχανολογικό σκέλος λόγω της ηλικίας των πλοίων.

Ο οπλισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ με εξαίρεση τον εκσυγχρονισμό του CIWS Phalanx και του πυροβόλου δεν θα εμπλουτιστεί και ανανεωθεί ριζικώς. Εξαίρεση αποτελεί η πιθανή εγκατάσταση τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού.

Η κίνηση του ΠΝ να ζητήσει από το Naval Group μια νέα πρόταση για τις ΜΕΚΟ αποτυπώνει το καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών και τη διάθεση του ΠΝ να αξιολογήσει περαιτέρω τις γαλλικές δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε για τη νέα γαλλική πρόταση της Naval Group για τις ΜΕΚΟ.