Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς με αντικείμενο την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale. Ομάδα στελεχών των γαλλικών εταιρειών Dassault και MBDA βρίσκονται στο ΓΕΑ και συζητούν με τους επιτελείς της ΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις κυλούν ομαλά ενώ άπαντες στη ΠΑ και το ΥΠΕΘΑ βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση του προγράμματος των νέων Rafale για τη ΠΑ. Παρατηρείται η δυσχέρεια με επίκεντρο των νόμο Βενιζέλου (Νόμος 3978/2011) συνεπώς όπως προκύπτει θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την σύναψη σύμβασης με τις γαλλικές εταιρείες Dassault και MBDA.  

Μολονότι θέμα του παρόντος άρθρου είναι η επισκόπηση των εξοπλιστικών εξελίξεων στο ΠΝ, εντούτοις θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε τη παραπάνω είδηση. Συνεχίζοντας στο ΠΝ θα καταγράψουμε εν τάχει τα δεδομένα. Δύο είναι τα πλέον άμεσα και ταχέως υλοποιήσιμα προγράμματα του ΠΝ. Η απόκτηση των νέων βαρέων τορπιλών και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων τορπιλών για τα υποβρύχια και το πρόγραμμα των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R.

Η ΓΔΑΕΕ αναμένει την υπουργική εντολή ώστε να εκκινήσει διαδικασίες κατάρτισης σύμβασης με τη γερμανική ATLAS ELEKTRONIK με αντικείμενο την προμήθεια συνολικώς 36 καινούργιων τορπιλών τύπου Seahake Mod4. Παράλληλα, με την κατασκευή των νέων Seahake Mod4το ΠΝ εκσυγχρονίζει απόθεμα παλαιότερων τορπιλών (25 παλαιές SUΤ) τύπου SUT Mod 0 σε επίπεδο SUT Mod 4. Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα τροποποιήθηκε από πρόγραμμα «απόκτησης τορπιλών βαρέως τύπου» σε πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού τορπιλών και ανανέωσης τορπιλικού αποθέματος».

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το πρόγραμμα των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R και όπως όλα δείχνουν το ΠΝ θα αποκτήσει τα ελικόπτερα εγκαίρως ακόμα και μέσα στο 2022 βελτιώνοντας κατακόρυφα τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού. Επιπροσθέτως, το ΓΕΝ διαπραγματεύεται τα νέα βλήματα Exocet Block III των δύο τελευταίων Super Vita. Στα τέλη του έτος θα εγκατασταθεί στην έκτη πυραυλάκατο Super Vita το fire installation των βλημάτων Exocet Block III. Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται επίσης και το πρόγραμμα απόκτησης αντιμέτρων έναντι εχθρικών τορπιλών για τα υποβρύχια. Το ΓΕΝ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Leonardo.

Το ΠΝ προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων πλοίων ΜΕΚΟ 200 ΗΝ με νέο προϋπολογισμό ύψους τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η Διεύθυνση Εξοπλισμού του ΓΕΝ εργάζεται στη κατεύθυνση ανανέωσης της μελέτης επιχειρησιακών απαιτήσεων και αλλαγών στις τέσσερις φρεγάτες ώστε να λάβει χώρα βαθύς εκσυγχρονισμός. Αυτή όμως η αύξηση του κονδυλίου για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των πλοίων θα χρειαστεί επιπρόσθετο χρόνο για γραφειοκρατικούς λόγους.

Η σουηδική προσφορά της Saab παραμένει η πλέον ανταγωνιστική και οικονομική ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Lockheed Martin Canada. Ο εκσυγχρονισμός των πλοίων περιλαμβάνει νέο ραντάρ, βελτίωση των συστημάτων καταύγασης βλημάτων (STIR), νέο τακτική σύστημα, γενική επισκευή του προωστήριου σκεύους ενώ η αύξηση του προϋπολογισμού είναι ευχής έργο να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την διόγκωση του οπλικού φορτίου των πλοίων. Συγκεκριμένα αναφέρεται η ενδεχόμενη αύξηση του φόρτου βλημάτων καθώς και η εγκατάσταση συστήματος εγγύς άμυνας με χαρακτηριστικότερο το RAM.

Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις νέες φρεγάτες φέρεται συνδεδεμένος με το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Στα ναυπηγεία Ελευσίνας η κατάσταση ξεκαθάρισε με την αμερικανική ONEX να αναλαμβάνει τα ναυπηγεία ενώ στον Σκαραμαγκά το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες. Έλληνας εφοπλιστής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η γαλλική Naval Group έχει επιδείξει ενδιαφέρον ώστε να αντισταθμιστεί το πλεονέκτημα της αμερικανικής πρότασης ναυπηγώντας τα πλοία στον Σκαραμαγκά σε συνεργασία με τον νέο επενδυτή.

Παράλληλα, εξετάζονται λύσεις πρόσκτησης μεταχειρισμένων πλοίων επιφανείας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των αγγλικών Type 23 και των ολλανδικών φρεγατών Μ. Ειδικά οι τελευταίες αποτελούν αξιόλογες λύσεις με επίκεντρο το γεγονός πως τα πλοία διαθέτουν 16 κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων αέρος καθώς και ικανό ραντάρ. Το ζήτημα είναι φυσικά πως οι παραπάνω λύσεις προσκρούουν στον παράγοντα χρόνος αποδέσμευσης των πλοίων καθώς και στον βραχυπρόθεσμο χρόνο παραμονής των πλοίων σε υπηρεσία αφού είναι ήδη πλοία ανάλογα της ηλικίας των ελληνικών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε περίπτωση ναυπήγησης νέου πλοίου το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 3-4 έτη ναυπήγησης και παράδοσης, συνεπώς αξίζει να επενδυθούν χρήματα σε μεταχειρισμένα σκάφη με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα;

Στις συζητήσεις μεταχειρισμένων πλοίων από το Ναυτικό των ΗΠΑ το ενδιαφέρον αφορά μεταχειρισμένα περιπολικά για την αντικατάσταση των Nasty της Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως. Από τις ΗΠΑ το ΓΕΝ έχει ζητήσει τα περιπολικά κλάσης Island.

Έδαφος κερδίζει η προοπτική της ένταξης σε υπηρεσία κορβετών ως μια ισορροπημένη επιλογή κόστους οφέλους. Η χώρα μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κορβέτας το οποίο έχει ακόμα μέλλον μπροστά του. Σήμερα, το ΓΕΝ εξετάζει τη λύση απόκτησης κορβέτας ενισχυμένων δυνατοτήτων όπως οι ιταλικές κλάσης «Doha», τύπου MRC (Mulri-Role Corvette) ή οι γαλλικές Gowind 3100 με ραντάρ νέου τύπου της Thales (NS100 ή NS200).

Οι ιταλικές κλάσης «Doha» ήδη ναυπηγούνται  για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού του Κατάρ. Η παράδοση του πλοίου έχει προγραμματιστεί για το 2021. Συνολικά το Κατάρ θα αποκτήσει τέσσερις (4) κορβέτες, δύο (2) περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης και ένα (1) πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, έναντι € 4 δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΝ καλείται να αντικαταστήσει εννέα φρεγάτες, επομένως ο συνδυασμός φρεγάτας γενικών καθηκόντων με έμφαση στον αντιαεροπορικό πόλεμο και μιας κορβέτας αποτελεί το ιδανικό μείγμα πολεμικών πλοίων από άποψη κόστους/ οφέλους.

Σε γενικές γραμμές ο διαγωνισμός είναι θετικό που θα αποδώσει τέσσερα νέα πλοία αλλά αρνητικό είναι το γεγονός πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές και γραφειοκρατικές προβλέψεις. Η ουσία είναι πως απαιτούνται άμεσα αποφάσεις και ταχείες διαδικασίες ώστε το ΠΝ να αποκτήσει νέα πλοία. Με την επόμενη ελληνοτουρκική καταιγίδα να είναι θέμα χρόνου ο παράγοντας χρόνος είναι αυτός που διαδραματίζει τον πλέον καταλυτικό ρόλο. Λάθος επίσης αποτέλεσε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε το θέμα των Belharra υπογράφοντας τη σύμβαση για τις νέες φρεγάτες τον περασμένο Ιούλιο ώστε επιτέλους να διαφαίνεται ορίζοντας νέων πλοίων με τεχνολογικές ικανότητες διαμορφωμένες από το ΠΝ που κάλυπταν πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις. Το στοίχημα είναι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις νέες φρεγάτες να εκκινήσει γρήγορα και επιτέλους το ΠΝ να εντάξει καινούργια πλοία.

Comments

   1. Καλά τι σύγκριση να κάνεις με τους προηγούμενους;
    Αυτοί σε 14 μήνες: ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο, νίκη στον Έβρο, συμφωνία με ΗΠΑ, νέα δομή δυνάμεων.
    Εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια.
    Και έρχονται πολλά άλλα που μερικοί θα σκάσουν από το κακό τους.

    1. Τι έγινε?
     Πέφτουν τα νούμερα στο Πτώση και Διάστρεμμα και ήρθατε να μας ζαλίσετε με τις νίκες εδώ πέρα
     Had enough reeeeeeeeeeeeeee

   2. «Η ΓΔΑΕΕ ΑΝΑΜΕΝΕΙ!!!! την υπουργική εντολή ώστε να εκκινήσει διαδικασίες κατάρτισης σύμβασης με τη γερμανική ATLAS ELEKTRONIK…. » ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΌΣΜΟΣ!!!!!

    «το ΓΕΝ διαπραγματεύεται τα νέα βλήματα Exocet Block III των δύο τελευταίων Super Vita.»
    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΑΒΗ ΓΙΑ 2 ΚΙΛΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

    » Η Διεύθυνση Εξοπλισμού του ΓΕΝ εργάζεται στη κατεύθυνση ανανέωσης της μελέτης»
    «εξετάζονται λύσεις πρόσκτησης μεταχειρισμένων πλοίων επιφανείας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των αγγλικών Type 23 και των ολλανδικών φρεγατών Μ.»

    1. Λογια του αερά να γεμιζουμε τσάμπα και βερεσε κειμενα και σχολια ευφανταστων δυστυχως και ουσια και υπογραφες ανυπαρκτα..
     Η ΓΔΑΕΕ περιμενει τον υπουργο που περιμενει τι αραγε; Το τρενο;
     Η ιδια ΓΔΑΕΕ που συμφωνα με τον Δουρειο Ιππο στο τελευταιο αρθρο εκανε επτα μηνες να προωθησει τον φακελο της FOS των Μιραζ.
     Ξηλωμα σε ολους χρειαζονται μεχρι επιπεδο κλητηρα και δημιουργια απο το μηδεν με σοβαρά στελεχη και οχι κομματανθρωπους ξυστες.

     1. Ναι!
      Κάναν 7 μήνες να στείλουν τη ΨΗΦΙΣΜΈΝΗ σύμβαση στο Επικρατειας

      Τζάμπα το κράξιμο που ρίξαμε στο Επικρατειας

      Και αυτά ενώ ξέραν τι ερχόταν από τον Σουλτάνο

      Ξήλωμα σε όλους….

 1. Χρήματα για νέες φρεγάτες και κορβέτες ταυτόχρονα χλωμό φαίνεται λόγω περιορισμού κονδυλίων. Η μόνη παρόμοια περίπτωση είναι η προσφορά γερμανικών Κ130 σε συνδυασμό με ναυπήγηση MEKO 200. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί έχουν πλεονέκτημα με την απόκτηση των ΝΕ. Η περίπτωση του Σκαραμαγκά είναι μπερδεμένη λόγω χρεών και προστίμων.

  1. Ποιον περιορισμό κονδυλίων εννοείς, εδώ θα δώσουμε 2δις για rafale και δεν δίνουμε φράγκο για πλοία. Άσχετο αλλά μιας που ειπώθηκε παραπάνω για βλήματα exocet για τις νέες πυραυλακάτους το χω απορία, για ποιον λόγο στις είδη υπάρχουσες πυραυλακάτους από φωτογραφίες που ανεβαίνουν συχνά φαίνονται πάντα απ’ τους 8 εκτοξευτές exocet που παίρνουν έκαστη να είναι εγκαταστημένοι μόνο οι 4.Δλδ τι περιμένουν να γίνει πόλεμος για να κουμπώσουν και τους άλλους.

  2. Το πλεονεκτημα ευκολα θα μπορουσαν να το εχουν οι Γερμανοι κανοντας το εξης..

   —Δωρεαν 2 φρεγατες κ αναβαθμιση μαζι με τις ΜΕΚΟ …με το κοστος να το αναλαμβανουν αυτοι κ για τις 6 φρεγατες.

   —4-6 νεες φρεγατες ΜΕΚΟ 200 κ 2 υποβρυχια 214 [για τα οποια εχουμε δωσει χρηματα]

   –Τορπιλες….

   —Μ αυτες τις κινησεις περνουν την δουλεια χαλαρα….

  3. Εξαιρετικες οι Κ130 αλλα ποιος θα ασχοληθει και πως;Δεν βλεπεις τι γινεται;
   Ενα βημα μπρος δεκα πισω με τα πολιτικα σκυβαλα..
   Κριμα γιατι ηδη η ηττα μας εχει δρομολογηθει . Τσαμπα γραφουμε απλα για την τιμη των οπλων.

 2. Αγαπητό Defencereview ευχαριστούμε για την ευρεία κάλυψη των θεμάτων του ΠΝ.

  Περί Φρεγατών και Κορβετών που πρακτικά είναι Φρεγάτες…
  Δυστυχώς, η αναφορά σε πάσης φύσεως σκάφη που «αξιολογούνται» ως λύσεις, φανερώνει πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από ουσιαστική ενίσχυση του ΠΝ. Άλλωστε το να αναθέσουμε το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ στους Σουηδούς και να αγοράσουμε ως ενδιάμεση λύση Type-23 δεν ξέρω πως μπορεί να αποτελεί σοβαρή/βιώσιμη λύση για το ΠΝ. Δηλαδή πόσα(!!!) CMS θα χρησιμοποιούμε;

  Επιπλέον, η αναφορά σας σε κορβέτες, εκτός των EPC που όντως αργούν, πως προέκυψε; Ποια ανάγκη πληρούν αυτές; Δηλαδή θέλουμε μεταχειρισμένα σκάφη τώρα, τις 4 φρεγάτες (από 6 που θέλαμε τόσα χρόνια), αριθμό EPC KAI άλλη μια κλάση; Μιλάμε σοβαρά;

  Tα περί ηλικίας των μεταχειρισμένων λύσεων τα αφήνω ασχολίαστα, δεν χρειάζεται ανάλυση, εκτός αν πιστεύει κανείς σοβαρά ότι τα δικά υφιστάμενα πλοία είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα Ολλανδικά και τα Αγγλικά…

  Για τις Μ που αναφέρετε, θεωρώ πως κάνετε λάθος. Προφανώς και οι 32 CAAM των Type 23 είναι απείρως καλύτεροι από τους 16 Sea Sparrow. Γενικά, οι Αγγλικές είναι πολύ καλύτερα σκάφη από τα Μ, ασχέτως αν τα τελευταία κι αυτά πολύ καλά πλοία και προσφέρουν σοβαρή ομοιοτυπία.

  Περί Περιπολικών Island…
  Μου φαίνεται απίστευτο που το ΠΝ εξετάζει τέτοια σκάφη! Ποιόν ρόλο έχει δεχθεί τελικά να επιτελεί το ΠΝ; A/ΓΕΝ είναι τελικά ο Κουμουτσάκος(!);

  Πόση δηλαδή σπατάλη θα ήταν αν προσπαθούσαμε επίμονα και τελικά αποκτούσαμε τις Cοmbattante III (2×4 MM40) της Τυνησίας ή μεγάλο αριθμό από τις Fearless (έχουν ίδιους κινητήρες με τις Super Vita) που έχετε αναφέρει κι εσείς ή γιατί όχι τις Victory, της Σιγκαπούρης; Δηλαδή τα Island προσφέρουν περισσότερα και «δεν σπάνε δεν λυγάνε»(…);

  Kαι φυσικά(…) αν οι αποφάσεις παρθούν στο «πνεύμα» της επιλογής των τορπιλών, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα…

   1. Τι να συγκρίνεις με τους προηγούμενους που έλεγαν ότι και να χάσουμε μερικά νησιά δεν τρέχει τίποτα;
    Με αυτούς που έλεγαν ότι θα το ρισκάρουμε;
    Με αυτούς που τις ένοπλες δυνάμεις τις είχαν παρατημένες;
    Με αυτούς που δεν έκαναν κάποια αγορά;

 3. Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να δώσει 6,5 δις σύμφωνα με το onalert, 4 δις για 4 φρεγάτες, και 2 δις για 4 κορβετες, τότε η gowind3100 σίγουρα συζητιετε και σε διαμόρφωση doha class είναι κάτι παραπάνω από τελεια
  Και θα βγει 500 εκρια το πλοίο. Και το ρεπορτάζ του onalert επιβεβαιώνετε.
  2 A50 για 16 aster 30, ram21 block2 (ότι ακριβώς και η doha class) και ένα strales στο 76αρι που θέλουμε όπως θέλαμε και στις belharra και την φοβερη aaw σουίτα της gowind έτσι κι αλλιώς, με ένα υποδεέστερο radar του SeaFire άλλα πολύ καλό για ΑΑ.
  Με 4 τέτοιες {κορβετοφρεγατες)} ΑΑ θα έχουμε 64 aster 30 και έληξε το θέμα.
  Οι Γερμανοί αγοράζοντας το Σκαραμαγκά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τις χτίσουν, αφού κέρδος θα βγάλουν και μακροπροθεσμα θα χτισουν και τουλάχιστον 4 υποβρύχια 214 γερμανικά δικά τους(πιστεύω και περισσότερα).
  Τωρα πάμε στην onex και τις αλουμινοτρατες.
  Αν πρέπει να φτιάξουμε 1 δις αλουμινοτρατα για να βγει η (υποχρέωση) στους αμερικανους και τη λοκχιντ. (κατάντια)
  Αν βάλουμε aster30 στις gowind, τέρμα με την αεράμυνα περιοχής και οι αλουμινοτρατες μπορούν να πάρουν τον 8απλο Μκ41 που βάζουν και οι σαουντ, για 32 essm block2, και ram21 block2 και από αέρα, να είναι ατρωτες.
  Τώρα για να δικαιολογησουν τα λεφτά τους να μην πάρουν και 16 αντιπλοικους?
  1η επιλογή (αν αποδεσμευονται) 8 Lrasm (η λοκχιντ αναπτύσσει κανιστρα για αυτους) και 8 nsm θα ήταν ένας τρομερός συνδιασμος.
  2η επιλογή 16 rbs15 mk4 στα 300χιλρα
  3η επιλογή 16 nsm.
  Τώρα 76αρι στην θέση του 57αριου μπαίνει άνετα. Γιατί να μην μπει και 5ιντσο όμως?
  Να ρίχνει vulcano στα 100 χιλρα!
  Ακόμα και η γιαβουζ των Τούρκων με 3000 μόλις τόνους εκτόπισμα έχει 5ιντσο.
  Δεν νομίζω να μη μπαίνει σχετικά εύκολα.
  Με την μεγάλη του ταχύτητα το πλοίο (30-33) κόμβους? με ένα μεγάλο πυροβόλο. Με έξυπνα πυρομαχικά μεγάλης. Εμβέλειας, και 16 αντιπλοικους πολύ μεγάλης εμβέλειας (Lrasm η rbs15 mk4) θα είναι πολύ καλό τουλάχιστον σε κρουση γιατί αλλιώς θα τραβάμε τα μαλλιά μας
  τα λεφτά που δώσαμε.

  1. Δεν νομίζω ότι προκύπτει από πουθενά ότι θα υπάρξει κάτι τώρα περαιτέρω από τα 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Γράφονται πολλά ειναι αλήθεια, αλλά δεν νομίζω ότι ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα.

  2. Blohm+Voss,ThyssenKrupp,HDW.
   Kι άλλη ανάμιξη των Γερμανών στον Σκαραμαγκά?Δεν φτάνει τόση?Χορτάσαμε από το υποδειγματικό τους μάνατζμεντ.

   1. Σωστό 100%. Άφησαν πίσω χρέη, πρόστιμα και ανολοκλήρωτο κατασκευαστικό έργο. Τελευταία προσπάθησαν εκ των υστέρων να σταματήσουν την εξαγορά της ΕΛΒΟ από την Plasan…

    1. Τι εκαναν λεει..; Ωραιο ανεκδοτο.
     Μεινε μετα SANDCAΤ βασισμενα σε FORD φορτηγακι αφου σας βρωμαγε η KMW και η Γαλλικη ΝΕΧΤΕR.
     Και οι Γαλλοι στο σεναριο φαντασιας;

  3. 6.5δις?.. σαν να λεμε 60 ακομα rafale? Και οταν τελειώσουν βγάζεις το αιολος κεντερης για επιδειξη σημαιας.

   Υγ
   Οκ…πλακα κανω…αν και…

  1. Καλη ερωτηση.Σε προσφατη φωτο επισκεψης στρατιωτικων ενα απο αυτα ηταν ακομη στο αναβατοριο γεματο μπαλωματα μισοβαμενο με αντισκωριακη βαφη και απο κατω ακριβως καποια κολληση πιθανως Tig..
   Ενα η πολλα αγνωστο ..Παντως ειναι σκανδαλο οτι παραλαβαμε σκαφη γυμνα απο εξοπλισμο ,πλην κινητηρων ,σε τετοια κατασταση και οτι ακομη τα επισκευαζουν με ρυθμους καλοκαιρινης ραστωνης..
   Και να ετοιμαστουν ειναι βεβαιο οτι θα μπουν στο νερο γυμνα απο συστηματα πην ελαχιστων πλοηγησης ..Μερος του συνηθισμενου εξοπλισμου τους ηταν και πολυβολα Gatling που φυσικα κανενας δεν σκεφθηκε να ζητησει.Τοση φασαρια για 4 σκαφη αξιζε ;
   Γιατι αραγε δεν ζητηθηκαν περισσοτερα;
   Χωρια την εξωφρενικη πολυτυπια ταχυπλοων σκαφων του ΠΝ και ΛΣ.
   Η δε συντηρηση των αγνωστης καταστασης κινητηρων θα στοιχισει 600.000 ευρω.

  1. Μπορεί να μην έρθουν αυτά, βλέπω όμως Ticonderoga αν πάμε σε mmsc. Θα τρελαθούν οι Τούρκοι από το κακό τους. Είναι η καλύτερη ενδιάμεση λύση.

   1. Πολύ Χαμηλή Πτ*ση διαβάζεις. Να το προσέξεις.
    Για τις MMSC… μόνο αυτοί τις προωθούν ανερυθρίαστα και χωρίς ίχνος αντίληψης ότι χάνουν κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Γελάνε και οι πέτρες με αυτά που γράφουν για τις MMSC και όσα γράφανε για AB.

    Και είναι και κατάπτυστοι από τη στιγμή που έχουν χαρακτηρίσει με απαξιωτικό τρόπο το DefenceReview.

    Σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση… θα τρελαθούν οι Τούρκοι στα γέλια αν πάρουμε 4 ακτοπλοϊκού τύπου καραβάκια βαμμένα γκρι (MMSC) και φορτωθούμε και 2 τεράστιων απαιτήσεων Τικοτερλέγκα.
    Είναι σαν να χρειάζεσαι 4 βαν για τη δουλειά σου και σου δίνουν οι Αμερικάνει 4 σκουτεράκια και 2 παλιά τριαξονικά.

 4. Ευχαριστουμε τον κ Νικητα για την ενημερωση, αν βοηθαει να προσθεσω οτι οι ναυταιοι δεν τρελλαινονται κιολας για τις Μ παροτι εκτιμουν τα ολλανδικα σχεδια, δεν ξερω αν το προσεξατε η λεξη mmsc δεν υπαρχει και ΣΩΣΤΑ.

   1. Ως πότε θα μας τα κανετε τσουρέκια με τις κομματικές προτιμήσεις…admin…τι είναι εδώ μέσα σάιτ της νδφκ.. ή πτώση??

  1. AB όχι λόγω Κίνας. Όμως τα tiko που αποσύρονται πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Ίσως για αυτό να έκαναν πίσω με τους Γάλλους, εκτός από το οικονομικό.

 5. Μακάρι να γίνει σύντομα η ανάθεση. Μετά μπορούν να παραγγελθούν επιπλέον δύο, για συνολικά 6 φρεγάτες. Δεν το βλέπω όμως για το 2021.

 6. Βλέπω μια στροφή στο ρεαλισμό δεν κάποια πράγματα, θετικό το λες.
  Από εκεί και πέρα πάλι αν δεν εχεις και ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλογές και το κόστος, πως να έχουμε και άποψη…

 7. Κυριε Νικήτα ξέρετε τελικά αν υπάρχουν όντος πιθανότητες για τις gowind3100;
  Αν καταλαβα σωστά παμε για 4 φρεγάτες κ 4 κορβέτες συν 2 μεταχειρισμένα για να έχουμε στόλο 14 ⛵?

 8. Η Ελλάδα έχει σήμερα 12-13 (ο θεός να τις κάνει) φρεγάτες, εκ των οποίων:

  – 4 ΜΕΚΟ που έπρεπε να έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί
  – 6 ‘εκσυγχρονισμένες’ S
  – και οι υπόλοιπες για συμπλήρωση αριθμών

  Πόσες μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά ως χώρα; Κατά τη γνώμη μου:

  – 4 σύγχρονες
  – 4 (σοβαρά) εκσυγχρονισμένες
  – 4 παλαιότερες

  Επομένως:

  – Εκσυγχρονίζουμε άμεσα 4 MEKO
  – Εκκινούμε πρόγραμμα 4 φρεγατών
  – Κρατάμε τις 4 ‘καλύτερες’ S και οι υπόλοιπες γίνονται ανταλλακτικά

  Ιδανικά, αν το πρόγραμμα νέων ναυπηγήσεων περιλαμβάνει μεταχειρισμένα σκάφη μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιες ακόμα S (με την προϋπόθεση οι παραχωρήσεις να είναι συμβατές με τον υπόλοιπο στόλο).

  1. Σήμερα το ΠΝ έπρεπε να έχει πάνω από 14 φρεγάτες. οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες από 14 πλοία …ενδεικτικό αυτού που λεω ειναι οτι ενω παραλήφθηκαν τα υποβρύχια παπανικολης μονο 1 type 1100 αποσύρθηκε για να γινει ανταλλακτικά .Ξαφνικά έχουμε 11 υποβρύχια και δεν γίνετε καν λόγος για παροπλισμό των παλαιών.

   Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΝ πρέπει να έχει 16 μεγαλύτερα πλοία επιφανείας πάνω από 2500 τ μέχρι 7000τ με την σημερινή τεχνολογία που μιλάμε και τουμπανιασμενα σε αισθητήρες σε πολλαπλούς και συνδυαστικούς ρόλους .

     1. Και οι Γάλλοι για 16 φρεγάτες μιλάνε
      Εκεί πάει και το royal navy!!
      Το νούμερο αυτό είναι εκτος ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας!

  2. θα είναι και δύο ενδιάμεσης λύσης που μπορούν να αναβαθμιστούν μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με κάποια στοιχεία για να υπάρχει κοινό Ρανταρ, CMS, CIWS κλπ.

   1. Μόνο 6 φρεγάτες; Εγώ ιδανικά και με βάση το θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα θα έλεγα:

    4 νέες φρεγάτες
    4 με ΕΜΖ
    4 παλιές

    Ή

    4 νέες φρεγάτες
    4 με ΕΜΖ
    4 κορβέτες

    Τώρα όσοι βλέπουν 16 φρεγάτες ίσως εννοούν να έχουμε 60 ετών πλοία. Τα σενάρια παραπάνω είναι ήδη στα όρια ή και τα ξεπερνούν.

    1. –Το θεμα ειναι οτι υπαρχουν κορβετες ,οπως πχ Gowind 3100 ,οι οποιες ειναι καλυτερες απ τις φρεγατες που εχουμε τωρα.Οποτε αν εχεις 6 Gowind 3100 ειναι σαν να εχεις 4 ΜΕΚΟ κ 6 στανταρ…
     Αρα ξανα 12 πλοια πρωτης γραμμης θα εχεις με τεραστια διαφορα απ αυτα που εχεις τωρα.

 9. «Παρατηρείται η δυσχέρεια με επίκεντρο των νόμο Βενιζέλου (Νόμος 3978/2011) συνεπώς όπως προκύπτει θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την σύναψη σύμβασης με τις γαλλικές εταιρείες Dassault και MBDA. »

  Και αντί η πολιτική ηγεσία να αλλάξει τον νόμο Βενιζέλου, πάει μέσω Λαμίας, και για ειδική νομοθετική ρύθμιση.

  Γιατί φαίνεται ο νόμος γενικά βολεύει πολύ κάποιους, οπότε άστον να υπάρχει όπως είναι μωρέ… έτσι και αλλιώς αν θέλουν να γίνει κάτι συγκεκριμένο, και μάλιστα πολύ αργά, βρίσκουν άλλους τρόπους… ξέρουν καλά αυτοί.

  1. @Roger

   Αυτος ο Νόμος του Μπενίτο ειναι κατι σαν τις 10 εντολές του Θεού στις πλάκες του Μωυσέως. Απαγορευεται να καταργηθει. Παντως παρακάμπτεται, οταν το επιθυμει ο κ. Πρωθυπουργός.

 10. 1.»Παρατηρείται η δυσχέρεια με επίκεντρο των νόμο Βενιζέλου (Νόμος 3978/2011) συνεπώς όπως προκύπτει θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την σύναψη σύμβασης με τις γαλλικές εταιρείες Dassault και MBDA. »Και τι είναι αυτό που εμποδίζει την πολιτική ηγεσία να καταργήσει/τροποποιήσει τον εν λόγω νόμο?Μήπως η ανυπαρξία προετοιμασίας σχεδίου νόμου που να τον αντικαθιστά?Και εντάξει με τα rafale θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση,με τις άλλες προμήθειες τι θα γίνει?
  2.»Η ΓΔΑΕΕ αναμένει την υπουργική εντολή ώστε να εκκινήσει διαδικασίες κατάρτισης σύμβασης»Τι κωλύει τον κ. υπουργό να δώσει την σχετική εντολή?
  3.» Επιπροσθέτως, το ΓΕΝ διαπραγματεύεται τα νέα βλήματα Exocet Block III των δύο τελευταίων Super Vita. »Δλδ. το ΓΕΝ τώρα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το κύριο όπλο σκαφών που η ναυπήγησή τους έχει ήδη ολοκληρωθεί και έίναι στο νερό?
  4.» Αυτή όμως η αύξηση του κονδυλίου για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των πλοίων θα χρειαστεί επιπρόσθετο χρόνο για γραφειοκρατικούς λόγους.»Ποιοί είναι αυτοί οι γραφειοκρατικοί λόγοι?Αν κρίνουμε από το έγγραφο του ελεγκτικού συνεδρίου,κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε αγρανάπαυση ή κάποιοι στοΥΠΟΙΚ δεν γουστάρουν.
  5.»Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις νέες φρεγάτες φέρεται συνδεδεμένος με το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά».Η ανάμιξη του Σκαραμαγκά στο πρόγραμμα των φρεγατών ήταν έμπνευση του ΥΠΑΝ-το λιγότερο ατυχής.Οποιος έχει τα άντερα,να ξεχωρίσει το εμπορικό από το στρατιωτικό τμήμα του ναυπηγείου,με ότι αυτό σημαίνει σε σπάσιμο αυγών και να προσφέρει στην χώρα αυτό που δικαιωματικά της ανήκει. Ενα ναυπηγείο για το πολεμικό μας ναυτικό.
  6.»Από τις ΗΠΑ το ΓΕΝ έχει ζητήσει τα περιπολικά κλάσης Island.»Δλδ.το ΓΕΝ και κατ’ουσία το ΥΠΕΘΑ από τον στόλο των ΗΠΑ ζητά μεταχειρισμένα περιπολικά?Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να ζητήσει?
  7.»Σήμερα, το ΓΕΝ εξετάζει τη λύση απόκτησης κορβέτας ενισχυμένων δυνατοτήτων»’Ετσι ξαφνικά,στο ΓΕΝ προέκυψε και το σενάριο για κορβέτες,για φρεγάτες με κορβέτες,για φρεγάτες πολλαπλού ρόλου από φρεγάτες αεράμυνας περιοχής,για φρεγάτες με απ’όλα ή χωρίς τζατζίκι κοκ.Σε παλαιότερο σχόλιο είχα γράψει ότι η νυν ηγεσία του ΓΕΝ είναι εξαιρετική και ξέρει τι θέλει και το θέλει ΤΩΡΑ.Ας μην τους αδικούμε με αρθρα που τους παρουσιάζουν σαν μην ξέρουν τι τους γίνεται.
  8.Από το άρθρο,εγώ συνάγω-αυθαίρετα πείτε-ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για MMSC.
  Οσο για το πότε θα ευοδωθεί ο διαγωνισμός https://www.youtube.com/watch?v=wvmUCQhp9XM

  1. .» Επιπροσθέτως, το ΓΕΝ διαπραγματεύεται τα νέα βλήματα Exocet Block III των δύο τελευταίων Super Vita. »….

   Αυτο διαβασα και εγω και το αιμα μου ανεβηκε στο κεφαλι. Δεν ειναι ασχετοι, δεν ειναι αφελεις, οι ανθρωποι ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. Και οι πολιτικοι και οι στρατιωτικοι. Μιλαμε για ΚΑΤΑΝΤΙΑ να πεφτουν οι πυραυλακατοι στο νερο και να μην εχουμε EXOCET να τους βαλουμε. Και δεν εχει παραιτηθει ΚΑΝΕΙΣ 15 χρονια τωρα!!! Βρε η ιστορια θα επαναληφθει με νεο Πλαστηρα σε νεα καταστροφη, μην πειτε πως, που, ποτε, γιατι, δεν ηξερα…

   1. Εχουμε ρε αλλα ειναι λιγη και σε απόθεμα … Το προβλημα ειναι οτι δεν εχουμε ολο το σύστημα εκτόξευσης … Πληρωσαμε πανακριβα τις πυραυλακατους και δεν εχουν τα βασικα οπλα

    1. Ποιος φταίει γι’αυτό; Απλά τα πράγματα: κάποιοι στο ΓΕΝ ή στην ΓΔΑΕΕ. Δεν γίνεται να μην έχει παραγγελθεί το κύριο οπλικό σύστημα των ΤΠΚ. Θα παίρναμε Belharra με 32 θέσεις εκτόξευσης και θα έμεναν κενές… Αίσχος!

 11. Σήμερα έχουμε 6 + 3 S και 4 MEKO για να καλύπτουν ανάγκες της δεκαετίας του ´90. Τα επόμενα καινούργια πλοία θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Απέναντι θα έχουμε πληθώρα πυραυλικών συστημάτων, UAVs κάθε είδους και σημαντικά αναβαθμισμένο στόλο υποβρυχίων. Υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός ή απλά πετάμε χρήματα; Ο προϋπολογισμός μας είναι και θα πρέπει να είναι φειδωλός.

 12. 1) Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αλλάξει ο Νόμος Βενιζέλου για τις προμήθειες. Δείτε ποιον συμφέρει (Τούρκους) για να καταλάβετε ότι μπορεί να μας είχε επιβληθεί έως και έμμεσος εθελοντικός αφοπλισμός.

  2) Η Ελλάδα με την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο (σύντομα και με Λιβύη), συν τα προβλήματα που έχουμε με τους απέναντι και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, συν τα πιθανά κοιτάσματα και την προστασία των ερευνών και γεωτρήσεων που ήδη έχουμε δώσει, χρειάζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πολύ μεγαλύτερο στόλο κύριων μονάδων επιφανείας συν πολλές ακόμη ναυπηγήσεις και υποβρυχίων και βοηθητικών πλοίων +50ετών και νέων τορπιλάκατων ή μικρών άλλων αντίστοιχων. Συνεπώς:

  – 17 φρεγάτες ή πλοία (π.χ. Gowind 3000) που να μπορούν να εκτελέσουν αντίστοιχες αποστολές με μεγαλύτερα πλοία, και αιχμή του δόρατος τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και επαρκώς εξοπλισμένες για πόλεμο (π.χ. τουλάχιστον 32 κελιά μεσαίου βεληνεκούς συν RAM κτλ).
  Αυτά θα μπορούσαν να είναι π.χ. 4 ΜΕΚΟ εκσυγχρονισμένες +4 Μπελχάρα+8 Gowind ή κάποιος άλλος συνδυασμός.

  -4 πλοία αεράμυνας περιοχής.

  -Ένας στόλος που θα περιλαμβάνει τις νέες τορπιλάκατους που έχουμε συν άλλες τόσες (ίσως πιο εκσυγχρονισμένες).

  -Συν 2 υποβρύχια της όπτιον και ναυπήγηση ακόμη 2-3 υποβρυχίων σύγχρονης τεχνολογίας (ίσως γαλλικών) και πιο μικρών.

  Επίσης θα πρέπει να συνδέσουμε τα νησιά σε νέα ραντάρ, να βάλουμε σε νησιά νέα όπλα κατά πλοίων, εναέρια μέσα.

  Τέλος θα πρέπει να φτιάξουμε ένα τεράστιο λιμενικό σώμα (ακτοφυλακή) με μεγάλα πλοία και σύγχρονα μέσα, όλα με τα χρήματα από Ε.Ε.

  Είμαι υπέρ των Γαλλικών πλοίων. Αν ψωνίσουμε από ΗΠΑ κάτι επειδή είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε κάτι και από αυτούς

  1. Αυτά δεν τα έχει ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ολλανδία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Αγγλία.

   Να σοβαρευτούμε λίγο.

   Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα παραμένει χρεοκοπημένη και φέτος πάει για 9% ύφεση, ενώ η Τουρκία για 3.5.

 13. ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΘΗΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ GOWIND 3100 ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΚΟ200 ΕΙΝΑΙ 3400 ΤΟΝΟΙ FULL LOAD,ΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΚΑΦΗ,ΓIA THN ANAT. MEΣΟΓΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ Α/Α ΠΕΡΙΟΧΗΣ..ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΒΑΤΗ ΛΥΣΗ

 14. Αναφορικά με τα πλοία μόνο η κλάση πλοίων CROSSOVER μας δίνει
  καλές και φτηνές τιμές και μεγάλου μεγέθους πλοία.
  Μπορούμε να κατασκευάσουμε 20 πλοία με κέρδος 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ!
  Γιατί είναι 6 διαφορετικού μεγέθους πλοία με το ίδιο πλάτος κα το ίδιο εμπρός και πίσω μέρος.
  Θα σας βάλω ένα κομμάτι από αυτό που γράφω τώρα.
  https://products.damen.com/-/media/Products/Images/Clusters-groups/Naval/Crossover/Documents/Leaflet_CrossOver_Range.pdf

  Για να σχεδιάσεις 6 διαφορετικοί μεγέθους πλοία χρειάζεσαι να σχεδιάσεις ολοκληρωμένα και τα έξη να κατασκευάσεις έξη πρωτότυπα υπό κλίμακα για να δοκιμαστούν στην δεξαμενή προσομοίωσης υπό ακραίες συνθήκες. Στην σειρά CROSSOVER δεν έχουμε να κάνουμε με έξη διαφορετικά μεγέθη πλοίων αλλά με ένα! Τα πλοία αποτελούνται από 5 βασικά κομμάτια αν σχεδιάσεις την φρεγάτα ΧΟ 139 CF είναι σαν να τα έχεις σχεδιάσεις όλα. Αν και στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αληθές γιατί είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις της εσωτερικές διαμορφώσεις –διαφορές και της ενώσεις των κομματιών μεταξύ τους.
  Δηλαδή στην μια περίπτωση πρέπει να σχεδιάσουμε 6 διαφορετικά πλοία και στη άλλη με τα πλοία τη σειράς CROSSOVER είναι σαν να σχεδιάζουμε 1,3! Προσοχή το 1,3 αφορά το κόστος σχεδίασης της φρεγάτας XO 139 CF. Προσοχή τα πλοία δεν έχουν το ίδιο εκτόπισμα δεν στοιχίζει η σχεδίαση τους το ίδιο. Αλλά άλλο είσαι υποχρεωμένος να σχεδιάσεις 6 πλοία και άλλο 1 με της διαφορές στην υπέρ κατασκευές, στης ενώσεις των κομματιών, την σχεδίαση των μηχανών και της εσωτερικές διαμορφώσεις του σκάφους.
  Γλυτώνεις χρόνο και χρήμα που είναι σημαντική παράμετρος για να την αγνοήσεις.
  Το κέρδος το ποσό που τελικά γλυτώνεις είναι σημαντικό περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ. Όχι για 6 κλάσεις πλοίων όμως αλλά για 4 κλάσεις πλοίων που είναι 4 τα βασικά μεγέθη της σειράς CROSSOVER, αφού η σειρά XO 131 περιλαμβάνει πλοία ίδιου μεγέθους με διαφορές. Όπως καταλαβαίνουμε αν υπολογίζαμε για 6 διαφορετικές σχεδιάσεις πλοίων το ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

  Κερδίζεις πολλά όμως και στην κατασκευή των πλοίων και στης υποδομές στο ναυπηγείο στης εργαλειομηχανές. Η σειρά απαιτεί μόνο 5 κομμάτια του κύτους που στην πράξη είναι περισσότερα και μπορεί η κατασκευή τους να γίνει σε ένα ναυπηγείο με χαμηλό κόστος.

  Κερδίζεις χρήματα από την κατασκευή των πρωτοτύπων κάθε μιας κλάσης και των θαλάσσιων δοκιμών που εκεί λύνονται τα προβλήματα κάθε ενός κλάσης πλοίου και κοστίζουν.

  Κερδίζεις πολλά άλλα που θα τα αναφέρουμε αργότερα.
  Εν κατακλείδι για να κατασκευάσουμε 20 πλοία χωρίς όπλα χρειαζόμαστε 5,7 δις ευρώ!
  4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, 4 κορβέτες, 4 φρεγάτες, 2 αποβατικά, 2 λογιστικής υποστήριξης και 4 φρεγάτες αεράμυνας.
  Αν κατασκευάσουμε 4 ΧΟ115S , 4 XO123SF, 4 XO 131C, 2 XO131A, 2 XO131L και 4 XO139CF θα μας στοιχίσουν 3,5 δις ευρώ χωρίς όπλα!

  Γλυτώνουμε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

   1. Σας έβαλα τι γλυτώνεις δεν μας συμφέρει να φτιάξουμε 4 ή 6 πλοία αλλά 20!
    5 ή 6 κλάσης πλοίων της καλύπτεις με μια σχεδίαση γιατί μιά σχεδιάση είναι με επιπλέον κομάτια στη μέση του πλοίου και διαφορετικές υπέρ κατασκευές.

    Αν τα δεις από εμπρός τα 5 είναι ίδια και έχουν το ίδιο ίχνος στο ραντάρ .
    Μόνο η ΧΟ 139 διαφέρει λόγο μεγαλύτερου ιστού.

 15. 2 χωρες στον πλανήτη παράγουν φθηνές και μεγάλες φρεγάτες ,οι ΔΑΝΟΊ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΆΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΊ…ΜΕ ΤΟ ΊΔΙΟ ΣΧΈΔΙΟ ΜΆΛΙΣΤΑ…ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΜΈΣΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΉΣΕΙ ΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ iver huitfeldt

  1. Από ΗΠΑ μόνο ffg(x) πρέπει να πάρουμε.
   Με την Τουρκία δε θα τα βρούμε έτσι εύκολα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.
   Ευτυχώς έχουμε ισχυρούς συμμάχους όπως Γαλλία, Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος.

  2. Ο γνήσιος προβλέψιμος Κούλης θα πάρει είτε γερμανικές είτε αμερικανικές. Βέβαια είναι ικανός να πάρει και τουρκικές!!!

  1. Διαχρονικα οι Γερμανοι σερνονται στην αγκαλια της τουρκιας λογω Βαγδατης.
   Στο Σαρανταπορο οχυρωσαν τις τουρκικες θεσεις
   Στα Ιωαννινα επισης.
   Το Μπαρμπαροσα μετα τις Φαπες του Αβερωφ παλι Γερμανοι το επισκευασαν…
   Η Πολιτικη και Στρατιωτικη ερωτικη τους σχεση ειναι δεδομενη
   Υπαρχουν βεβαια και αρκετοι Φιλελληνες αλλα παντα η πλαστιγγα θα γερνει προς τους απεναντι
   Δεν υπαρχει περιπτωση να αποκλεισουμε τη Γερμανια απο τους εξοπλισμους , οχι ομως να λαβουν και τη μεριδα του λεοντος.
   Πρακτικα εχουμε 3 λυσεις,για ναυπηγησεις.
   Αμερικη , με FFGX
   Naval Group
   Damen – Saab
   Το ζητουμενο ειναι η επιλογη να αφορα στο καλυτερο δυνατο αποτελεσμα
   Εκπτωσεις αυτη τη φορα δεν συγχωρουνται.

 16. Τι ωραια συνδυασαν οι Ιταλοι ASTER-RAM και οτι αλλο θελει ο πελατης…Σας τα γραφω χρονια ελατε προς Italy μερια…Ευελιξια-τεχνολογια-ποιοτητα…

  1. Η Ιταλική FREMM είναι πειρασμός και σε λογική τιμή.

   Από ότι καταλαβαίνω η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει (και σωστά) το πρόγραμμα των νέων φρεγατών με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως επίσης και την ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών.

   Θα μπορούσε η Ιταλία να τα προσφέρει αυτά πακέτο συν ένα καλό χρηματοδοτικό;

  1. Δημιουργία Ταμείου Εθνικής Άμυνας που να αφορά αποκλειστικά εξοπλιστικά προγράμματα. Εκεί θα φανεί η φιλοπατρία μας δωρεες Ελλήνων , Ελλήνων της διασποράς και Φιλελλήνων ας βάλει και έναν έμμεσο φόρο αποκλειστικά γι’αυτό το Ταμείο και θα μπορέσουν να γίνουν θαύματα. Αύξηση των εξοπλιστικών από 530 εκ σε 1 Δις με το επιπλέον ποσό να πηγαίνει στο ΠΝ για μια δεκαετία τουλάχιστον. Περνούμε 4 Bellhara ελληνικής διαμόρφωσης ( ναυπηγουμε 2 στην Γαλλία και 2 εδώ) 4 Gowind ( ναυπηγουνται εδώ) και 7 Saar 72 με βλήματα Α/Α barak 8 αποσύρουμε τις S και τις παλιές πυραυλακάτους. Λέμε και στους Κύπριους να συνεισφέρουν οικονομικά με την προϋπόθεση να έχουμε εκεί 2-3 πλοία εκεί μόνιμα.

  2. Λεφτα εχουν μονο για μοντελα και ακριβα κρασια ,αμαξια η σκαφη ..Καθε καλοκαιρι στα γιοτ τους χανονται μικρα εξοπλιστικα σε call girls και διαφορα αλλα που δεν θα αναφερω αλλα να βαλουν το χερι στην τσεπη συνολικα για καμια φρεγατα η οπλα εστω ουτε λογος.
   Μερικα RHIB μονο να δωρισουν και πολλα εδωσαν.
   Κριμα που η εννοια και ετυμολογια παρεπεμπει στην αρχαιοτητα σε πλουσιους χορηγους που εξοπλιζαν τριηρεις η χρηματοδοτουσαν την ναυπηγηση τους.
   Μαλλον νομιζουν και αυτοι οτι θα τα βρουμε η βρουν με τους Τουρκους αγνοωντας πως εφοπλιστες εχουν και οι απεναντι και μαλιστα μοναχοφαηδες .

 17. Ορθά καθυστέρησε η αγορά των Μπελαρα.
  Θέλουμε το νέο πλοίο να έχει μία κάποια ομοιοτυπια με τις εκσυγχρονισμενες φ/γ αλλά και καλύτερη τιμή που μπορεί να έρθει απο πακέτο παραγγελίας.
  Ο κερδισμένος χρόνος ξεκαθάρισε και ναυπηγεία που μπαίνουν πλέον και αυτά στο παιχνίδι.
  Αν δεν είχε περάσει αυτή η άθλια κυβέρνηση απο την εξουσία θα είχαν προχωρήσει έστω κάποια προγράμματα . Τουλάχιστον αυτοί εδώ τώρα τρέχουν σαν σκυλιά και κάνουν δουλειά γρήγορα και μελετημένα.
  Δεν θυμάμαι ποτέ στα χρονικά τόσο συγκροτημένη και αποτελεσματική κυβέρνηση σε κανένα επίπεδο και μάλιστα υπό τόσο αντίξοες συνθήκες.
  Πραγματικά δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι θα γινόταν σήμερα αν είχαμε τους προηγούμενους στην εξουσία.

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ »Δεν θυμάμαι ποτέ στα χρονικά τόσο συγκροτημένη και αποτελεσματική κυβέρνηση σε κανένα επίπεδο και μάλιστα υπό τόσο αντίξοες συνθήκες.»

 18. Εγώ πάντως όσον αφορά αποτίμηση εξοπλιστικού του ΠΝ, θα έλεγα ότι η αποτίμηση είναι μέχρι τώρα ΜΗΔΕΝ (ή μάλλον μείον). Και δεν είναι κομματικό, είναι διακυβερνητικό για τα τελευταία 10-15 χρόνια.

  1) Αναβάθμιση ΜΕΚΟ. Εκεί που είπαν ότι τελείωσαν, μετά από ατελείωτες συζητήσεις και πήραν καλή προσφορά, τώρα άλλαξαν λέει τις απαιτήσεις, υπερδιπλασιάζεται ο προυπολογισμός (κανένας δεν ξέρει γιατί και τι απαιτείται από το ΠΝ να μπει επιπλέον σε σχέση με αυτά που δίνουν ήδη με τον παλιό προυπολογισμό όσοι έδωσαν προσφορές). Με την αλλαγή προυπολογισμού βλέπω να πάνε οι συζητήσεις χαλαρά έτος και ίσως παραπάνω. Πάπαλα

  2) Ρομέο. Την (λάθος) αγορά την είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και η τωρινή την ξανανακοινώνει και φυσικά υπογεγραμμένη σύμβαση μηδέν.

  3) Τορπίλλες θα λέμε και θα κλαίμε. Είναι η 100στή φορά που συζητάνε για αυτές, αλλά διαγωνισμός μηδέν, σύμβαση μηδέν κτλ κτλ. Και φυσικά εκεί που οι Black Shark είναι καλύτερες (δεν βάζω τις F21 γιατί δεν έχουν ξαναμει σε υποβρύχια σαν τα δικά μας), τελικά θα βάλουμε από Γερμανούς, οι οποίοι θα μας δώσουν νέες καλές και θα αναβαθμίσουν τις παλιές μας, για να τις ρίχνουμε στους Τούρκους συμμάχους τους. Σοβαρά τώρα, πιο πιθανό αν τις ρίχνουμε είναι να βουλιάξουμε καμιά ΜΕΚΟ δική μας.

  4) Αντίμετρα για τορπίλλες. Πρόγραμμα παμφτηνο για τα δεδομένα ενός εξοπλιστικού, αλλά εδώ μιλάμε για 10-20 εκατ και έχουν σκαλώσει, σιγά μην προχωρήσουν τα άλλα.

  5) Νέες φρεγάτες. Κάτι μεταξύ του καλά κρασιά (θα αποφασίσουμε σε καμια 2ετία) και του κακά κρασιά (να πάρουμε τις χειρότερες φρεγάτες παγκοσμίως, ή τέλος πάντων ένα γρήγορο εξοπλισμένο κάπως πλοίο που επειδή δεν χωράει σε καμιά κατηγορία και το τονάζ προσιδιάζει σε φρεγάτα, θα το πούμε έτσι).

  6) Κάτι συζητήσεις για Μ, για Type 23 κτλ είναι για κλάματα, ενώ παράλληλα αυτοί που τις έχουν θέλουν να τις πουλήσουν (και σε καλή τιμή)!

  Άρα από τα πάνω η αποτίμηση του τι προστέθηκε σαν δύναμη στο ΠΝ (έστω και υπό μορφή σύμβασης) είναι μηδέν.

  Και μάλιστα είναι μείον γιατί χάσαμε και τις Αδελαίδες.

  Και το χειρότερο? Μέχρι τώρα έλεγαν ότι το θέμα είναι οικονομικό και ένδεια χρημάτων, αλλά τελικά φαίνεται το πρόβλημα να είναι στο ίδιο το ΠΝ που δεν καταλήγει. Η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να δώσει λεφτά, αυτοί απλά τώρα που βρέχει, ακόμη ψάχνουν τι να κάνουν, τι θέλουν κτλ κτλ.

  Ενώ η Π.Α. μάγκες και άρχοντες, εν ριπή οφθαλμού είδαν φώς και μπήκαν με τα τσαρούχια. Εκεί που είχαν πάρει την μερίδα του λέοντος με τα Viper, τσουπ! τσίμπησαν άλλα 2 δις για τα Ραφάλ, και ξανατσούπ τσίμπησαν και υπέγραψαν και την FOS για τα Μιράζ, τσουπ ξανά και είναι έτοιμοι να υπογράψουν και για πυραύλους, μήπως να τους δώσουμε να τρέξουν το εξοπλιστικό και του ΠΝ να τελειώνουμε.

  Μπορεί να είναι και άδικο το σχόλιο γιατί ξέρουμε μόνο αυτά που βλέπουμε και από πίσω να γίνεται χαμός, αλλά από αυτά που βλέπουμε, δεν κάνω και καμιά ιδιαίτερη αποτίμηση…

  1. Ολα σωστα πλην των τορπιλων αφου διερρευσε οτι μιλαμε για το ER μοντελο χωρια που στην τιμη που πουλαγαν οι αλλοι μονο τα οπλα οι Γερμανοι βαζουν και εκσυγχρονισμο καποιων SUT..
   Ειναι δε το οπλο κομμενο και ραμμενο στα μετρα των 214. Δεν θα κανουμε πειραματα τετοια ωρα.
   Αργοτερα παιρνεις αλλον τυπο αν εχεις ανησυχιες.
   Αυτα οτι τις εχουν και οι Τουρκοι ειναι ανεκδοτα που τα αναμασουν σε κατι σαιτ της κακιας ωρας τυπου Προνιους και Εσπρεσσο.
   Και F-16 εχουν αρα με την ‘λογικη’ αυτη και η δικη μας αγορα του ιδιου τυπου ηταν λαθος..Περαν αλλων κοινων συστηματων.
   Η χρηση μετραει και φυσικα η εκδοση .

   1. Ποιος το λέει ότι πάνε για ER γιατί εγώ πρώτη φορά το διαβάζω…
    Ποιο φθηνοί πάντως ειναι Ιταλοί, αν υπολογίσουμε μόνο τις νέες τορπίλες. και δεν έχουν και προβλήματα πιστοποιησης. Πλην όμως έτσι όπως τα έχουν κάνει και αυτοί με την Τουρκία θα βολευτούν μόνο με τα αντίμετρα των υποβρυχίων.

    1. Δεν θυμαμαι δυστυχως που το διαβασα καινμαλιστα προσφατα ως διαρροη αλλα το αναφερω οχι απαραιτητα ως βεβαιοτητα αφου ξερουμε τι παιζει με τις ειδησεις αλλα ως σοβαρη πιθανοτητα.
     Πιστευω οτι το ΠΝ ξερει τι ειναι καλυτερο ..

   2. Στον πρώτο πρώτο διαγωνισμό που είχε γίνει, είχε βγει η Black Shark η καλύτερη και όντας ήταν αφού ήταν ολοκαίνουργια και στην ουσία νέας γενιάς σε σύγκριση με την Γερμανική.

    Ωστόσο οι Ιταλοί επειδή δεν την είχαν ξαναβάλει σε Γερμανικό υποβρύχιο και σύστημα μάχης, ζήτησαν επιπλέον ένα σημαντικό ποσό για την ενσωμάτωση/πιστοποίηση καθώς θα είμασταν πρώτοι και πάνω σε αυτό πάτησαν οι δικοί μας και δεν την πήραν.

    Έκτοτε πέρασαν πολλά πολλά χρόνια, η Black Shark πλέον μπήκε και σε διάφορα υποβρύχια με το ίδιο σύστημα μάχης με των δικών μας και είναι Plug and play στα δικά μας χωρίς έξτρα κόστη, και εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη και φτηνότερη. Επειδή πέρασαν και πολλά χρόνια, έχει βγει η F21 η οποία όμως θέλει πολλά κόστη πρώτης πιστοποίησης/ολοκλήρωσης στο σύστημα.

    Η σύγκριση του θέματος του F-16 που το έχουμε και οι δύο χώρες με το θέμα των τορπιλλών δεν είναι το ίδιο, καθώς οι ΗΠΑ το παίζουν ουδέτερες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι Γερμανοί είναι καταφανέστατα υπέρ των Τούρκων σε οποιοδήποτε θέμα, είτε έχει να κάνει με εμάς είτε με άλλους (πχ Λιβύη, Αρμενία, Κουρδιστάν, Κύπρο, Ιράκ).

    Νομίζω ότι η σύνοδος κορυφής διέλυσε και τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχε ο οποιοσδήποτε, ενώ το επιχείρημά τους ότι αν επιβληθούν κυρώσεις αντί να ηρεμήσουν τους Τούρκους θα χειροτερέψουν την κατάσταση, το βλέπουμε πόσο πιάνει. Προφανώς οι Λίβυοι, οι Αρμένιοι, οι Ιρακινοί, οι Σύριοι και η Κύπρος είχαν επιβάλλει κυρώσεις και για αυτό τους ορμήσανε. Δηλαδή αν επιβάλλουμε κυρώσεις και τους κάνει πιο επιθετικούς τι θα κάνουν, θα ρίξουν πυρηνικά στην Αμερική? Ήδη έχουν κάνει ενεργή πολεμική εισβολή σε 5 χώρες.

    1. Στον πρώτο διαγωνισμό βγήκε η Ιταλική ως η καλύτερα
     ΑΛΛΑ ήταν οι Γερμανοί που ζήτησαν ένα τρελό ποσο για τη πιστοποιηση στο υποβρύχιο και στο ISUS!
     Εάν θυμάμαι καλά οι Γερμανοί ζήτησαν ένα ποσο σχεδόν όσο η αξια των τορπιλών για τα παραπάνω !

     Οποτε το ελληνικό ναυτικό το σταμάτησε και είμαστε εκεί που είμαστε!

     1. Ηταν αγνωστες τοτε και το ISUS επρεπε να τις βλεπει και να συνεργαζεται πληρως μαζι τους αρα μιλαμε για νεο r&d κατι που οι Γερμανοι θεωρησαν custom μετατροπη και το χρεωσαν αναλογα χωρια οτι δεν ηθελαν ετσι να αυξησουν τις πιθανοτητες αγορας μιας ανταγωνιστικης τορπιλης .Αργοτερα που οι Πορτογαλοι αγορασαν τις BS πρωτης γενιας η τιμη πιστοποιησης επεσε κατα πολυ αλλα αυτο εγινε χρονια μετα και η εξελιξη της τεχνολογιας επετρεψε λογικοτερη τιμη.
      Σημερα που ειναι πιστοποιημενες πληρως μονο η τιμη της προσφορας μαζι με τις παλαιες κανει την διαφορα νομιζω.

    2. Δεν μας ενδιαφερει ποιους στηριζουν οι γνωστοι Γερμανοι αλλα αν αυτο που πουλανε μας καλυπτει και καποιοι υποστηριζουν οτι η δικη τους τορπιλη εχει καποια πλεονεκτηματα λογω εγγενους σχεδιασης με τα 214 και καποιων mode λειτουργιας .Κανεις δεν μας επιβαλει να τις παρουμε αρα υπαρχουν πλεονεκτηματα που αγνοουμε.Ειδικα με τον εκσυγχρονισμο και των παλαιων SUT.
     Το θεμα ειναι αλλου και οχι στην προελευση αλλα στο οτι καιαυτες δεν τις εχουμε ακομη αγορασει ενω λειπει μια ενδιαμεση λυση γιατι μεχρι να παραδοθουν ολες καλα κρασια.

     1. Διατηρούμε ένα απόθεμα της τάξης των 113 SUT (είναι γνωστό νούμερο – όχι κάποιο μυστικό) από τις οποίες τουλάχιστον 40 θα έπρεπε να αναβαθμιστούν σε mod4.

 19. Με τις ανάγκες του ΠΝ, να είναι αναμεσα σε 7-8 δις μινιμουμ έως 10 δις μάξιμουμ, την επόμενη 20ετια (12-14 φρεγάτες και κορβετες, 6-7 πυραυλακατοι, και 5-6 υποβρυχια) η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της μόνο business και σε ποιους θα μοιράσει τα ναυπηγεία.
  Δώσαμε τα 2 από τα 3 ναυπηγεία στους αμερικανους και τους ταξαμε προφανώς πολλές ναυπηγησεις του ΠΝ αλλά δεν σκεφτήκαμε ότι αυτοί δεν έχουν ένα πλοίο της προκοπής να μας προσφέρουν!
  Φοβερή λογική.
  Φάτε τώρα αλουμινοτρατες και σπάστε το κεφάλι σας στο ΠΝ πως θα τις κάνετε οριακά αποδέκτες.
  Χτίστε και την ισραηλινή Ψαροπουλα saar-Θεμιστοκλής που είναι μια χαρά για πυραυλακατος αλλά είναι και πανάκριβη και πολύ μικρή για το ρόλο της κορβετας που την προοριζουμε, και δεν είναι και προτεραιότητα, καθώς προέχει να αποσυρθούν οι S.
  Να δούμε και ποιος θα πάρει το Σκαραμαγκά.
  Καλά αν τον δώσουν και αυτόν στους αμερικανους είναι έγκλημα καθώς θα είμαστε όμηροι στο μονοπώλιο τους.
  Οποίος άλλος τον πάρει θα πληρωθεί και ο σαφα τα 200+ εκρια, που του έβγαλε το δικαστήριο, τα οποία θα μας τα βάλει καπέλο (αυτός που θα πάρει το Σκαραμαγκά) πάνω στη τιμή των πλοίων που θα χτίσει.
  Ετοιμαστειτε για τρελή υπερκοστολογηση σε όλες τις ναυπηγησεις μας.
  Θα αναστησουμε τα Ναυπηγεία της χώρας ΚΑΙ θα σταυρώσουμε τις επιχειρησιακες ικανότητες του ΠΝ?

  1. Ιδανικό σενάριο να περάσει ο Σκαραμαγκάς σε γαλλικά χέρια.
   Να πάμε τοτες σε 4 μπελ
   4 gowind 3100

   Κ για αντικατάσταση των la combattante ο Θεμιστοκλής (πχ 4), μιας που πρέπει ολοι να μείνουν ευχαριστημένοι.

 20. Συζητάμε ,σκεφτόμαστε,…
  Άμα μπλέξεις με την ανίκητη ελλ.γραφειοκρατεια,τελείωσες.δεν μπορώ να καταλάβω ο νόμος Βενιζέλου, τι είναι το Σύνταγμα και δεν μπορούν να τον καταργήσουν?Αυτοί δεν μας λέγαν ότι μέσα στον Αύγουστο θα τον καταργουσαν?
  Με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι έχουμε χάσει και τον προσανατολισμό μας.απο φρεγάτες που ψάχνουμε κοιταμαι και κορβέτες!Ο χρόνος μας πιέζει,χρόνο δεν έχουμε καθόλου και εμείς κυνηγάμε πολλούς λαγούς.να δεις ότι στο τέλος δεν θα πιάσουμε κανένα και την επόμενη πενταετία θα είμαστε με τα ίδια πλοία.καλα κρασιά.

 21. Σε αλλα σαιτ εχω διαβασει οτι σκεφτονται να ενταξουν αλλες 4 σουπερβιτα στο δυναμικο τους…αν σκεφτούμε ποσα λεφτα μας κόστισαν.

  Ισως αν κ δν παω μια τους γκεσταπακιδες, θα ελεγε να παμε σε μεκοα200 επειδη ειναι αρκετά πιο φτηνες απο Μπελ(για μενα ειναι.μπελ ξεκαθαρα η πρώτη επιλογη) κ επιπλέον για 4 gowind3100.

  Βεβαια εδω φοβάμαι οτι θα φάμε τον Θεμιστοκλή…σε τέτοια περίπτωση η λύση μπορεί να είναι μοναχα η μπελ, να εχεις 4 για ανατολική Μεσόγειο κ επιπλέον 4 μεκοΗΝ 4 θεμιστοκληδες κ 2 φρεμμ asw σαν ενδιάμεση λύση.
  Προσοχή δεν είναι αυτο που ονειρεύομαι, αλλα το τι προβλέπω….

   1. Έχεις δίκιο, αλλά με ίδιο επιχείρημα πως βλέπουν ότι θα πάρουμε 4 MMSC, 2-3 Super Vita μερικές Θεμιστοκλής και ευρωκορβέτα?

 22. Μια απορία μα βάση αυτό:
  «Στις συζητήσεις μεταχειρισμένων πλοίων από το Ναυτικό των ΗΠΑ το ενδιαφέρον αφορά μεταχειρισμένα περιπολικά για την αντικατάσταση των Nasty της Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως. Από τις ΗΠΑ το ΓΕΝ έχει ζητήσει τα περιπολικά κλάσης Island»

  Πλοία αξιόλογα όπως η κλάση Pohang της Ν. Κορέας, μεγαλύτερης κλάσης βέβαια, αλλά και πλοία που μπορούν να σταθούν πολύ καλύτερα σε περίοδο έντασης ως κανονιοφόροι στο σημείο της έντασης… γιατί σε ασχολείται κανείς;

  1. Γιατι τα περιπολικά πρεπει να ειναι του ναυτικού και οχι νεα επιδοτουμενα απο την EU του λιμενικου? Πάλι στραβώνει τκο ναυτικό μην χάσει αξιώματα ή ειναι κατι άλλο?

 23. Στην γκρίνια όλων για τις μη αγορές των επιθυμητών οπλικών συστημάτων (χθες προφανώς), απαντώ ως εξής.
  Δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών και ξένων πώλησή τους και αγορά 10 φρεγατών, 1 αεροπλανοφόρου και μοίρας αεροσκαφών και προφανώς όλοι στον δρόμο γιατί οι προτιμήσεις ασχέτων πίσω από πληκτρολόγιο είναι ρεαλιστική.
  Εκτός τόπου και χρόνου οι περισσότεροι.

  υ.γ Λογική δεν έχετε οπότε αυτή η απάντηση και σχόλιο σας αρμόζει !

 24. Γενικά πάντως για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πλήρη μεσάνυχτα.

  Δυστυχώς προβλέπω είτε να το δώσουν σε Αμερικάνους και MMSC είτε στους Γερμαναράδες.

  Δυστυχώς.

 25. Επίσημη πλέον η πώληση των δύο Ιταλικών FREMM στην Αίγυπτο έναντι 1,2 δις ευρώ χωρίς όπλα και υποστήριξη φυσικά.

  Πάρα πολύ καλή τιμή πάντως.

  Μιλάμε για φρεγάτα (ουσιαστικά αντιτορπιλικό) με 6.700 τόνους εκτόπισμα!

  Αν και είμαι υπέρ της Γαλλικής πρότασης για λόγους κυρίως διαχρονικής στήριξης σε περίπτωση που δεν βρεθεί η λύση μήπως θα ήταν καλό να δούμε και την Ιταλική FREMM;

  Με βάση την Αιγυπτιακή αγορά 600 εκατ. ανά πλοίο!

  Υποθετικά στην δική μας περίπτωση θα χρειαζόταν μερικές αλλαγές όπως τα 32 κελιά (όπου υπάρχει πρόβλεψη εξ αρχής) και ένα Ram.

  Και μικρές αλλαγές όπως exoset αντιπλοικά κτλ.

  Το κόστος δεν νομίζω να ξέφευγε πολύ γιατί στη δική μας περίπτωση θα αφορούσε τέσσερις φρεγάτες και πιθανόν περισσότερες στο μέλλον άρα κάπου εκεί κοντά.

  Η Ιταλική FREMM καλύπτει τις ανάγκες και τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού και όλα αυτά σε λογική τιμή.

  Μια λύση που θα έπρεπε να εξεταστεί σε περίπτωση που δεν βρεθεί άκρη με τους Γάλλους.

  Πάντως θεωρώ και μετά την ψυχρολουσία με τις μηδαμινές οικονομικές κυρώσεις της Γερμανίας και την ξεδιάντροπη υποστήριξη της Τουρκίας οι επιλογές στις νέες φρεγάτες θα πρέπει να είναι πολύ πολύ προσεκτικές.

  Θα πρότεινα εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για τις τέσσερις νέες φρεγάτες Belharra HN (με 32 κελιά) και άλλες 2+2 μελλοντικά σε βάθος χρόνου.

  Είτε συνδυασμό τις τέσσερις φρεγάτες Belharra συν άλλες τέσσερις στο άμεσο μέλλον όπου οι 4 θα ήταν με τα 32 κελιά και οι άλλες τέσσερις AAW με τα 48 κελιά.

  Και φυσικά ενδιάμεση λύση δύο FREMM είτε FREDA ακόμα καλύτερα.

  Θα μπορούσε να τους δοθεί η υπόσχεση για ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων στο άμεσο μέλλον ώστε να τους δελεάσουμε να μπούνε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να καταθέσουν μια δελεαστική πρόταση συνολικά για το όλο πρόγραμμα.

  Βασικοί όροι

  Να μπούνε οι Γάλλοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαμηλότοκο δάνειο σε βάθος χρόνου ενδιάμεση λύση δύο FREMM και συνολική λογική προσφορά.

  Επίσης ο πειρασμός που λέγεται I.H εξακολουθεί να υπάρχει!

  Άλλο υποθετικό σενάριο

  Iver Huitfeldt 4+4 σε βάθος χρόνου επίσης με τις 4 γενικών καθηκόντων και τις υπόλοιπες τέσσερις AAW.

  Ο ανοιχτός διαγωνισμός που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πρέπει να τραβήξει σε χρόνο.

  Οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν σε ρυθμούς fast track.

  Η Αμερικάνικη λύση με MMSC είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει ούτε καν να συζητηθεί.

  Εκτός και αν προσφέρουν άμεσα δύο Arleigh Burke ενδιάμεση λύση.

  Η Γερμανική MEKOA200 ούτε συζήτηση μετά την ξεδιάντροπή υποστήριξη των Γερμανών στους Τούρκους.

  Να την πουλήσουν στα μεμέτια.

  Μια επίσης καλή επιλογή θα ήταν η Ολλανδική Damen με το σχέδιο Omega και ενδιάμεση λύση της δύο M.

  Το θέμα είναι πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε για ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και πόσες μονάδες χρειαζόμαστε.

  Με βάση τα όσα γνωρίζουμε οικονομικές λύσεις είναι οι Iver Huitfeldt (και άρα μπορούμε υποθετικά να πάρουμε παραπάνω από τέσσερις) όπως επίσης και η Ιταλική FREMM.

  Αν βάλουμε το χέρι λίγο ποιο βαθιά στην τσέπη τότε θα έλεγα Belharra 4+4 σε βάθος χρόνου με τις τέσσερις γενικών καθηκόντων και με τα 32 κελιά και τις άλλες τέσσερις για AAW με τα 48 κελιά.

  Αν τους υποσχεθούμε και τα νέα υποβρύχια στο άμεσο μέλλον είμαι σίγουρος πως οι Γάλλοι θα μας κάνουν μια πολύ καλή συνολική προσφορά.

 26. Οι Gowind 3100 είναι φρεγάτες λόγω όγκου-ραντάρ-βλημάτων. Είναι επεκετειμένη έκδοση των Gowind 2500. Υπάρχει και η μικρή έκδοση η Gowind 1000 που είναι ό,τι πρέπει για το Λιμενικό. Όλες οι εκδόσεις έχουν VLS. Εφόσον θέλουμε να διώξουμε τις 9 S μπορούμε να προμηθευτούμε τις Gowind 2500 ASW. Δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε για τις 3100. Οι 3100 είναι λύση άμα θέλουμε AAW.

  1. Κάτω από 3100 δεν πάει το ΠΝ για κύρια μονάδα, λόγω της σχετικής αυτονομίας που θέλει το ΠΝ και ενός ικανού VDS.
   Από εκεί και πέρα μια 3100+ με NS100, 32 ESSM bl.2, Captas4c, 127mm κανόνι, RAM, σόναρ γάστρας, 2 βοηθητικά rapidfιre 40, αντίμετρα κατά τοσπιλών, ενα καλό ECM και μηχανοστάσιο CODLAG ειναι πολύ καλό πλοίο για φρεγάτα GP που χρειάζεται 12-14 τέτοια πλοία το ΠΝ.

   1. @ΑΙΜ
    Βγάλε τα 32 Σπουργίτια και βάλε στη θέση τους ASTER & λοιπά καλούδια της MBDA και προσυπογράφω … μαζί με μια ενδιάμεση λύση (lease 2 buy) των 2 γνωστών υπό ναυπήγηση για τη ΜΝ FREMM – FREDA.

 27. Μπελχ@ρρα με 48 κελια δεν βλεπω κ με 32 δυστυχώς δύσκολα το κόβω.
  Πλέον θα ειμουνα ευχαριστημένος αν πηγαίναμε στην γαλλική διαμόρφωση και τελειώναμε οριστικά το θέμα.

  Απο την άλλην επειδη πρέπει να αντικαταστήσουμε 9ς, κ η μπελχ@ρρα οπως κ η σαβούρα mmsc ειναι ακριβές, γτ να μην πάμε νγια 10 gowind 3100 με 32 κελιά η κάθε μια;

  Δεν νομίζω ότι 10gowind3100 ειναι πολύ πιο ακριβές απο 4μπελΗΝ η mmsc.
  Σαν ενδιάμεση λύση αν μας έδιναν κ 2 φρεμμ θα ειμασταν τέλεια.

 28. Θα μας πει κανενας τελικα ποσους πιλοτους εκπαιδευσαν σε 1,5 χρονο για τα Ε/Ε Καιοβα;
  Ειναι 70 παρκαρισμενα και δεν ειδε κανενας να πεταει εστω και ενα στα νησια( μονο κατι φοβερα Χιουι). Νομιζω οτι εκει εχουν αποστολη τα περισοτερα.
  Κατα τα λοιπα θα διαπραγματευτουμε τορπιλες, φρεγατες και Τικο. Να δουμε τωρα που ξαναρχεται ο Μογγολος στη Κρητη και το Καστελοριζο αν θα φυλαξουν θερμοπυλες οι Εφιαλτες.

 29. Παντως προσπαθουν «νυχτα» δλδ στο νεο νομο για το Ξεπλυμα Χρηματος να βαλουν τροπολογια για να καλυψουν τα υπολοιπα αναγκαια προγραμματα ολοκληρωσης 2 ΤΠΚ και 4 υποβρυχιων.

  Αξιζει να το διαβασει κανεις και ιδιως τι βελτιωσεις και ενεργειες πρεπει να γινουν στα 4 υποβρυχια που ειναι αραγμενα στα ναυπηγεια.

  Ευγενικη χορηγια της Βουλης των Ελληνων.

  https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11393855.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *