Προ ολίγων ημερών κατέφτασε στο ΓΕΑ η επίσημη απάντηση των ΗΠΑ αναφορικά με το κόστος του προγράμματος για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 για τη Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,62 δις ευρώ για συνολικώς 20 αεροσκάφη μαζί με πλήρες πακέτο υποστήριξης τριών ετών, εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία των υποδομών για τα μαχητικά 5ης γενιάς.
Η τιμή μονάδας σύμφωνα με την επίσημη αναφορά των ΗΠΑ με την ονομασία Price & Availability αναφέρεται στα 85 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.
Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκτήσει F-35, εφόσον το επιθυμεί, αρκεί να εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον επισήμως προς την αμερικανική κυβέρνηση (Γραφείο JPO). Το πρώτο βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή είναι η εκπόνηση σχετικών μελετών ένταξης του F-35 στο Ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί στη βάση ενός LOR για το στάδιο F-35 Studies & Analysis.
Η απάντηση με την μορφή LOA (Letter of Acceptance) θα δώσει τη δυνατότητα στην ΠΑ και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να ενημερωθεί σχετικά με:
-Την εξέλιξη του προγράμματος
-Τις Επιχειρησιακές Δυνατότητες του F-35 στο Ελληνικό Αμυντικό περιβάλλον και τις δυνατότητες διασύνδεσής του με υφιστάμενα ελληνικά αμυντικά συστήματα
-Τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος απόκτησης των F-35
-Τους Τρόπους συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει F-35, εφόσον το επιθυμεί, αρκεί να εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον επισήμως προς την αμερικανική κυβέρνηση (Γραφείο JPO). Το πρώτο βήμα όμως με το οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είναι το προαναφερθέν «LOR for LOA for F-35 Studies & Analysis».
Υπενθυμίζεται, ότι, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, η ΓΔΑΕΕ διαβίβασε στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές αίτημα για τη λήψη στοιχειών κόστους και διαθεσιμότητας, πληροφοριών, μελετών και αναλύσεων σχετικά με το αεροσκάφος F-35 Price & Availability (Ρ&Α).