Επανήλθε ώς ζήτημα μετά την ανακοίνωση της προμήθειας 18 μαχητικών τύπου Rafale. Έχει βάση η άποψη ότι η εν λόγω επένδυση θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για την Ελλάδα σε περίπτωση που εγκλωβιστεί σε αυτά τα 18 μαχητικά μόνο. 

Σε πρώτη φάση επομένως, η πλέον ορθή επιλογή θα είναι η αύξηση του αριθμού των μαχητικών του τύπου αυτού στο μέλλον, όταν τα δημοσιονομικά θα μας το επιτρέψουν, με στόχο τη συγκρότηση δύο τουλάχιστον πολεμικών Μοιρών.

Το πρόβλημα της πολυτυπίας είναι χρόνιο και διαχρονικό για την Ελλάδα. Και έχει ταλαιπωρήσει και επηρεάσει το αξιόμαχο και των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων κατ επανάληψη, από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας τους. Επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα που δεν έχουμε στα 200 σχεδόν χρόνια από την συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, κατορθώσει να επιλύσουμε. 

Σήμερα η ΠΑ πρέπει να διαμορφώσει μια οροφή της τάξης των 200 μαχητικών.

Το έχουμε κατά καιρούς περιορίσει, αλλά ποτέ δεν το έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν γίνεται αυτό είναι ο οικονομικός-βιομηχανικός παράγοντας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει αυτόνομη αμυντική βιομηχανία. Για τον εξοπλισμό των ενόπλων της δυνάμεων χρειάζονταν να απευθυνθεί στο εξωτερικό. Με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Ο εξοπλισμός των ελληνικών Ε.Δ., όπως και των ενόπλων δυνάμεων εκατοντάδων άλλων χωρών άλλωστε, αποτελεί πεδίο έντονου ανταγωνισμού (θεμιτού και αθέμιτου) μεγάλων δυνάμεων. Στρατιωτικών, οικονομικών και βιομηχανικών. Αυτό που οφείλει η Ελλάδα να κάνει, είναι να δημιουργήσει θεσμικό-νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και το αξιόμαχο των Ενόπλων της Δυνάμεων, από αυτόν τον ανταγωνισμό. 

Δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο, δεδομένου ότι οι παράγοντες, που πρέπει κατά την επιλογή ενός οπλικού συστήματος να λαμβάνονται υπόψη, πολλές φορές τίθενται σε δεύτερη μοίρα, για πολλούς λόγους. Αυτό που μπορούμε και πρέπει εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε, είναι να παραθέτουμε στοιχεία, αποδείξεις και αριθμούς, ώστε να μη ρίχνουμε νερό στο μύλο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και να εξυπηρετούμε τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. 

Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο. 

Η ελληνική “αγορά του αιώνα” της δεκαετίας του ‘80

Ονομάστηκε έτσι από την ευρωπαϊκή “αγορά του αιώνα” που αφορούσε στην προμήθεια του μαχητικού F-16A/B από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο) οι οποίες επωφελήθηκαν κυρίως από την εξασφάλιση σημαντικού κατασκευαστικού έργου, μέσω της επιλογής του αυτής. 

Τα Mirage απότελεσαν επιλογή ποιοτικής διαφοροποίησης.

Τα 350 περίπου μαχητικά (348 για την ακρίβεια) που αγοράστηκαν για την κάλυψη των αεροπορικών δυνάμεων των τεσσάρων αυτών χωρών, συναρμολογήθηκαν στην Ευρώπη, ενώ δημιουργήθηκαν και πλήρεις υποδομές υποστήριξής τους. Παράλληλα, δεκάδες εταιρείες προερχόμενες από τις τέσσερις αυτές χώρες, ανέλαβαν την κατασκευή τμημάτων του μαχητικού, προς τροφοδοσία της γραμμής παραγωγής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

Όντας κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και μη έχοντας να αντιμετωπίσουν κάποια εθνική απειλή, παρά μόνο τη γενικότερη που πρέσβευε η ΕΣΣΔ τότε, εκμεταλλεύτηκαν τη συνδυασμένη προμήθεια, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω την αμυντική και αεροδιαστημική τους βιομηχανία. 

Στην Ελλάδα φυσικά υπήρχε η τουρκική απειλή, όπως και σήμερα. Στη δεκαετία του ‘80 δε, ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μαζί με το ρόλο που διαδραμάτισε ο “συμμαχικός” (μέσω των μηχανισμών του ΝΑΤΟ) παράγοντας. Η Ελλάδα συνεπώς χρειαζόταν όχι μόνο το βιομηχανικό έργο από τη δική της “αγορά του αιώνα”, αλλά και την εγγύηση ότι θα είχε τα όπλα να πολεμήσει την Τουρκία όταν χρειαζόταν. 

Η εμπειρία της Κύπρου είχε αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβαινε για να σταματήσει μία σύρραξη μεταξύ δύο χωρών-μελών του και όταν θα το έκανε, θα τηρούσε τη γνωστή πολιτική των “ίσων αποστάσεων”. Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και η κάθε χώρα θα κρατούσε ότι κέρδισε, ή θα έχανε οριστικά ότι έχασε! 

Η 21η Απριλίου ώς δικτατορικό καθεστώς υιοθέτησε και εφάρμοσε μεταπολεμικά για πρώτη φορά την εναλλακτική της δεύτερης πηγής προμήθειας αμυντικού υλικού και συστημάτων. Το ίδιο έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και κατόπιν και ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Σε αντίθεση με ότι έχει γραφτεί σε άλλες σελίδες, το πρόβλημα της πολυτυπίας δεν προέκυψε από τις επιλογές των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου στη δεκαετία του ‘80. Καταρχήν, ακόμη και πριν από την ελληνική “αγορά του αιώνα”, η Πολεμική Αεροπορία διατηρούσε σε υπηρεσία οκτώ διαφορετικούς τύπους μαχητικών. F-4E/RF-4E, F-84F/RF-84F, F/TF/RF-104G, F-5A/B, A-7H, Mirage F 1CG. Προέκυψε από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα αγοράς μεγάλου αριθμού μαχητικών. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όταν αποφάσισε την προμήθεια άλλων 60 F-16C/D Block 52+ (με κινητήρα διαφορετικό από τα προγενέστερα Block 30 και Block 50!), είχε ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά στα παρωχημένα F-4E και RF-4E, αποφεύγοντας την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την αύξηση του στόλου των Mirage 2000. Ένα μαχητικό το οποίο στη νέα του μορφή, το -5Mk.2, της εξασφάλιζε μέσω των όπλων του και των αισθητήρων του, σημαντική υπεροχή έναντι της ΤΗΚ.

Τόσο μεγάλου ώστε να δικαιολογεί το στήσιμο ξεχωριστής γραμμής τελικής συναρμολόγησης εγχώρια. Η “αγορά του αιώνα” δε στην Ελλάδα, μόνο σε αυτό δεν εξελίχθηκε. Γιατί ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η πρόθεση προμήθειας 120 μαχητικών αεροπλάνων, τελικά αγοράστηκαν μόλις 80. Και μάλιστα δύο διαφορετικών τύπων. Η Πολεμική Αεροπορία είχε όντως δείξει την προτίμησή της στο F/A-18 Ηornet, επειδή ήταν δικινητήριο. 

Η Northrop που το προωθούσε τότε (σε ένα από τα πρωτότυπα YF-17 μάλιστα είχαν μπει και ελληνικά εθνόσημα!), σε συνεργασία με την McDonnell Douglas η οποία είχε αναλάβει την ανάπτυξη μίας ναυτικής έκδοσης του μαχητικού (το F/A-18A/B), προσέφερε την έκδοση επιχειρήσεων από αεροδρόμια ξηράς. Το F-18L (Landbased).

Αν η Ελλάδα επέλεγε τον τύπο αυτό, το κόστος θα εκτοξεύονταν στα ύψη για τους εξής λόγους: 

– Το F-16 ήταν φθηνότερο επειδή ήταν μονοκινητήριο. Και στην αγορά αλλά και στην υποστήριξή του.

– Δεν υστερούσε σε κανένα τομέα επιχειρησιακά. Απεναντίας, από πλευράς επιδόσεων και ευελιξίας ήταν καλύτερο του F-18L.

– Είχε επιλεγεί από την USAF και πολλές άλλες αεροπορικές δυνάμεις και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘80 βρισκόταν ήδη σε παραγωγή, σε αντίθεση με το F-18L που δεν είχε επιλεγεί από καμία αεροπορική δύναμη.

Κατόπιν όλων αυτών, τη θέση του F-18L πήρε ώς δεύτερη αμερικανική εναλλακτική επιλογή το ναυτικό F/A-18A/B Hornet. Ένα ακριβότερο, μεγαλύτερο και βαρύτερο μαχητικό, σημαντικά διαφοροποιημένο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ότι η μη επιλογή του F/A-18 και μάλιστα σε 120 μονάδες, ήταν ο παράγοντας που απέτρεψε τη δημιουργία τελικής γραμμής συναρμολόγησης στη χώρα μας. Την εξασφάλιση μεγαλύτερου βιομηχανικού έργου δηλαδή και μεσομακροπρόθεσμα μία επιλογή που θα περιόριζε ή θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα της πολυτυπίας. 

Από την άλλη υιοθέτησε τη λανθασμένη λύση, των τμηματικών- διαδοχικών παραγγελιών F-16, εγκαταλείποντας το Mirage 2000. Δεν αντιπαρατέθηκε δηλαδή διαφοροποιώντας τα μαχητικά και τα όπλα τους. Αντιπαρατέθηκε στην τουρκική αριθμητική υπεροπλία κυνηγώντας τους… αριθμούς!

Οι παράγοντες που απέτρεψαν την εξέλιξη αυτή ήταν οι εξής: 

– Η τότε κυβέρνηση Α. Παπανδρέου υπέγραψε εμπορικές (όχι διακρατικές FMS με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω των ενόπλων τους δυνάμεων) συμφωνίες με τις General Dynamics και General Electric. Αποτέλεσμα ήταν το κόστος της προμήθειας των 40 F-16C/D Block 30 (34 μονοθέσια και έξι διθέσια) να εκτοξευτεί και να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο των ισάριθμων Mirage 2000EGM/BGM (επίσης 34 μονοθέσια και έξι διθέσια).

Επειδή οι ΗΠΑ εμπλέκουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στα προγράμματα FMS, προκειμένου να τις χρηματοδοτούν με μέρος των κονδυλίων που καταβάλλουν οι αγοραστές των συστημάτων τους, επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις στα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω εμπορικών συμφωνιών για να τους αποτρέψουν – εμποδίσουν (τους υποψήφιους αγοραστές) να τα επιλέξουν. 

– Ο δεύτερος παράγοντας που απέτρεψε το στήσιμο γραμμής τελικής συναρμολόγησης στην Ελλάδα, ήταν σχετικός με τον πρώτο (υπερβολικά υψηλό κόστος), ο οποίος οδήγησε στο να μην αγοραστούν 80 τουλάχιστον F-16, με παράλληλη δέσμευση για άλλα 80 μελλοντικά! Ασύλληπτα νούμερα για τα ελληνικά δεδομένα δηλαδή.

Αυτό έκαναν οι Τούρκοι. Ανακοίνωσαν 160 F-16 και το 1983 προχώρησαν στην προμήθειά τους (132 μονοθέσια και 24 διθέσια) με μία υπογραφή! 156 μονάδες δηλαδή στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Onyx I. Ακολούθησε το Peace Onyx II λιγότερο από εννέα χρόνια αργότερα (1992) για άλλα 80 F-16C/D Block 50 (68 μονοθέσια και 12 διθέσια)

– Η Ελλάδα από τη μία πλευρά δεν είχε τη δυνατότητα να πάει σε τέτοια νούμερα. Ή έστω σε κάποια νούμερα κοντά σε αυτά. Από την άλλη υιοθέτησε τη λανθασμένη λύση, των τμηματικών- διαδοχικών παραγγελιών F-16, εγκαταλείποντας το Mirage 2000. Δεν αντιπαρατέθηκε δηλαδή διαφοροποιώντας τα μαχητικά και τα όπλα τους. Αντιπαρατέθηκε στην τουρκική αριθμητική υπεροπλία κυνηγώντας τους… αριθμούς!

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όταν αποφάσισε την προμήθεια άλλων 60 F-16C/D Block 52+ (με κινητήρα διαφορετικό από τα προγενέστερα Block 30 και Block 50!), είχε ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά στα παρωχημένα F-4E και RF-4E, αποφεύγοντας την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για την αύξηση του στόλου των Mirage 2000. Ένα μαχητικό το οποίο στη νέα του μορφή, το -5Mk.2, της εξασφάλιζε μέσω των όπλων του και των αισθητήρων του, σημαντική υπεροχή έναντι της ΤΗΚ. 

Αν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχαν αγοραστεί 40 τουλάχιστον Mirage 2000-5Mk.2 και εκσυγχρονίζονταν στο ίδιο επίπεδο όλα τα -EGM, η Πολεμική Αεροπορία θα είχε σήμερα τελείως διαφορετική μορφή και σαφώς λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Εν κατακλείδι θα είχε στη διάθεσή της τρεις πολεμικές Μοίρες με δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, προσβολής στόχων επιφανείας και υπεροχής στην εναέρια μάχη (https://defencereview.gr/giati-prepei-oposdipote-na-enischysoy/), αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αριθμητική υπεροπλία της ΤΗΚ. 

Αντί αυτού δαπάνησε σημαντικούς πόρους, περί το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, στο στόλο των καυσιμοβόρων γηραιών Phantom, επιδεινώνοντας μία ήδη “φορτωμένη” κατάσταση. Στο θέμα θα επανέλθουμε με στοιχεία για να αποδείξουμε ότι τα λάθη πληρώνονται ακριβά. Και στο οικονομικό, αλλά και στο επιχειρησιακό επίπεδο. 

Οι μεγάλες ανάγκες υποστήριξης των διαφορετικών τύπων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, απλά δεν μπορούσαν να καλυφθούν όταν η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των μνημονίων. Κατά την οποία μαζί με πολλά άλλα γκρεμίστηκε και η ουτοπία της οροφής των 300 μαχητικών. 

Comments

  1. Το οποίο δεν γινόταν αφού ΗΠΑ και Γερμανία είναι οι επίσημοι πάτρωνες της Ελλάδας. Τουλάχιστον η αγορά τω ν F16 προσέφερε πολλά στην άμυνα της χώρας. Ενώ ο εκσυγχρονισμός των Φάντομ φοβάμαι ότι έγινε μόνο και μόνο για να πάρουν λεφτά οι Γερμανοί.

   1. Όχι απαραίτητα. Η ΠΑ επιθυμεί να έχει στο οπλοστάσιό της αριθμό δικινητήριων με υψηλή ικανότητα μεταφοράς πολεμικού φορτίου. Η επένδυση στα Φαντάσματα δεν υπήρξε τόσο κακή όσο πολλοί πιστεύουν.

 1. Εξαιρετικό άρθρο!
  Κάποια στιγμή ελπίζω να μάθουμε τους λόγους που πεφτουμε σε τέτοια λάθη τόσο συχνά κι αν οι πολιτικοί είναι πάντα οι μόνοι φταίχτες…

  ΥΓ
  Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή την συνεχή, άδικη και πολλές φορές αήθη κριτική που δέχεται το σάιτ στα ΜΚΔ…
  Οι αλήθειες φαίνεται πονάνε!

  1. Άλλοι πονάνε απ` ότι φαίνεται. Τους πονάει που υπάρχει ένα κάστρο στο οποίο οι άνθρωποι δεν φιλτράρονται. Και οι πληροφορίες επίσης.

    1. Ποιο; Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος έχει ευτελίσει όλη τη διαδρομή του εντύπου των προηγούμενων δεκαετιών παίζοντας παιχνίδια τοπικού λομπίστα και συγκεκριμένο γραφείου επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Δεν υπάρχει τίποτα το αντικειμενικό πλέον στις αναρτήσεις του. Και ασφαλώς, ο τρόπος με τον οποίο καταφέρεται συχνά-πυκνά έναντι άλλων ιστολογίων προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία.

 2. Ειδικά στην ΠΑ που θέλουμε να εχουμε υπεροχή για αποτροπή, θα ήθελα να δω τα ποσά που θα ήταν απαραίτητο να δαπανηθουν τις δεκαετίες εως σήμερα, αν υπολογίσουμε αντικατάσταση αφ με σύγχρονα αντιστοιχου ρόλου, ή τα ποσά για τις διαδοχικές αναβαθμίσεις των συστημάτων τους σε τελευταία έκδοση απο τον κατασκευαστή, αντίστοιχα το κόστος για FOS, αγορά όπλων τελευταίας τεχνολογίας για όλα τα αφ κτλ. Νόμιζω ενα τέτοιο budget θα μας ξάφνιαζε και σίγουρα θα μας έβαζε σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγής εγχώριων συστημάτων, που θα είχαν δυνατότητες μικρότερες μεν, αρχικά, αλλά ευκολότερη συντήρηση και εξελικτικές αναθμίσεις μελλοντικά ακριβώς στις ανάγκες μας. Για αρχή ας μπούμε στο fcas, τουλάχιστον για να πάρουμε τους κώδικες και να αναπτύξουμε δικές μας δυνατότητες.

 3. 80 Γαλλικα μαχητικα; Στην Ελλαδα; Το τσιφλικι του κυρ-Ντενις και των Ουσαιων; Παμε καλα;
  Ουτε στα πιο τρελα μας ονειρα.
  ΥΓ: Τη 10ετια του ’90 η Ντασω προτινε την ανταλλαγη των Φ1 με Μ2000 σε αναλογια 2 προς 1. Επισης παλι τη δεκαετια του ’90 η Ελλας προτιμησε να αναβαθμισει τα Φαντομ αντι να της παραχωρηθουν 60, αν δεν κανω λαθος, Φ16 ADF της εθνοφρουρας.

  1. Εαν ηταν τσιφλικι του ντενις δεν θα υπηρχε ουτε ενα γαλλικο μαχητικο, ενω απο την Ελλαδα εχουν περασει ενα καρο Γαλλικα , και συνεχιζουν. Μην ειμαστε υπερβολικοι

  2. @Ασβος
   Συγχαρητήρια, αγαπητέ φίλε που υπενθυμίσες, την ανταλλαγή των Μιράζ f1,με Μιράζ 2000,σε αναλογία 2:1,
   είναι ένα εγκληματικό λαθος που έχει περάσει στα ψιλά.

 4. Ένα πολυ καλό εφικτό σεναριο με ορίζοντα 2030 θα ήταν:
  1ον 130 F16 Viper
  2ον 24 Miraz 2000-5 (ιδανικά 40 με αγορά 16 απο αποθέματα)
  3oν 40 Rafale
  Με αυτόν το συνδυασμό ποιότητας και με τα όπλα μας οπως iris-T μεχρι mica και meteor θα κυριαρχησουμε στο Αιγαίο συνολικά μεχρι το 2040 τουλάχιστον.
  Βασικό σενάριο είναι οτι σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες θα πάμε στη συγκρότηση ενος κοινού στρατού της ΕΕ ….. μέσω ήδη των τεράστιων κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ για παραγωγή Ευρωπαϊκών όπλων (made in EU) και τη δημιουργία κοινών δομών.
  Ήδη την επόμενη 5 ετια θα συγκροτηθεί η πραγματικη FRONTEX όπου οι χιλιάδες αστυνομικοί της θα ειναι υπάλληλοι της ΕΕ αποκλειστικά (οχι οπως τωρα που δινονται εθελοντικά απο τα κρατη μέλη) …. και θα περιφρουρούν μόνιμα περιοχές της ΕΕ αναμεσα και τα δικά μας σύνορα φυσικα με τη δίκη μας εποπτεία και συμμετοχή.

  1. Τα 16 Μ-2000 υπάρχουν! Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα χρήματα για εκσυγχρονισμό τους. 0,5 δις? Να μείνουν 24 5άρια πάντως δεν στέκει.
   40 Rafale ρεαλιστικά μόνο με αγορά PESA και σταδιακή αναβάθμιση τους σε F3R Ακόμη και έτσι είναι πάνω από 1 δις η άσκηση ίσως 1,3 -1,5
   F-16V max 122 βγαίνουν με τα 38 50άρια, κάπου 0,5 δις η option
   Ψάχνεις για 2,5 δις σύν όπλα!

 5. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΥΠΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΤΟΝ …….. ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ TA ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΑΛΑΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ 6ης ΓΕΝΝΙΑΣ….ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.Χ. UCAVS

  1. Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
   Πέρα από το ο,τι έγινε στο παρελθόν, ΔΕΝ διδασκόμαστε από τα λάθη μας.στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, θα αναγκαστούμε να αντικαταστήσουμε δεκάδες f16 και Μιράζ.η πολύ στενή συνεργασία με την Γαλλία μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα του μαχητικού 6ης γενιάς ως εταίροι,όχι πελάτες.εμεις τι κάνουμε???
   Μπράβο για άλλη μια φορά Βασίλη.

 6. …στον αρθρογραφο. Συνοψιζει τα γεγονοτα με αντικειμενικοτητα. Συμμαζευτηκαν τα πραγματα ομως τα τελευταια 30 χρονια με αγορες μονο F16 (των καλυτερων εκδοσεων καθε φορα, εστω διαφορετικων κινητηρων) για την αποσυρση σχεδον 150 ξεπερασμενων μαχητικων της ΠΑ, F4 και A7, αναπληρωνοντας 7 ολοκληρες μοιρες σε Ν.Αγχιαλο, Αραξο, Σουδα και Λαρισα. Επισης συμπληρωσε τα κατεστραμενα Μιραζ με αγορα 15 α/φ και ορθως εκσυγχρονισε και αλλα 10 ταυτοχρονα. Τωρα με το πληρωμα του χρονου το 2021 και με παραλληλη προστασια των οποιων επενδυσεων , ορθως τρεχει η αναβαθμιση των 85 F16. Απο εδω και περα οι αγορες των F35 και Rafale ειναι επιβεβλημενες και για τεχνολογικη αναβαθμιση οσο και για συνεχιση των γαλλικων και αμερικανικων οπλων στο οπλοστασιο της ΠΑ.
  Τα μπλοκ 50 ειναι μονο για αναλωσιμα σε αερομαχιες με τους απεναντι και πρεπει μονο να φορεσουν τα απαρτια των Advanced. Ετσι προστατευονται τα 18 Rafale και 85 F16V , που με μελλοντικη προσθηκη 24 F35 θα υπηρετουν μεχρι το 2045.

  1. Ο κινητήρας των F16 block 52+ και adv είναι λιγότερο δυνατός από τον κινητήρα των F16 block 30 και 50.

   Καλύτερα να αναβαθμίζονταν όλα τα τότε Mirage 2000, θα είχαμε περισσότερα σήμερα.

   Το F35 είναι τεράστια σπατάλη αγοράς με άθλιες διαθεσιμότητες άρα και σπατάλη στη συντήρησή τους.

  2. Τα f-35 μπορείς να μου πεις τι θα τα κάνουμε;;
   Γιατί το F-35 είναι ένα αεροσκάφος πρώτου-προλυπτικου πλήγματος κ οι ελληνικές Ε.Δ τέτοιο δόγμα δεν έχουν.
   Ούτε η Π.Α έχει αναπτύξει τακτικές για να τα αξιοποιήσει σε αυτόν τον ρόλο.
   Μέχρι το 2035 θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 3 ενισχυμένες μοίρες(3×24)7 με Rafale f3R k F-4 ΌΛΑ αναβαθμισμένα στην έκδοση που θα τρέχει κ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε μπει στο πρόγραμμα του FCAS σαν παραγωγοί δεσμευμένοι για μια αγορά τουλάχιστον για όσα γαλλικά Αεροπλάνα θα διαθέτουμε .
   Να έχουμε τελειώσει την αναβάθμιση των Block 52+ k Block 52+ADV αλλά κ με την όποια αναβάθμιση θα γίνει στα Block 52.

 7. Κατά το 2035, η ΠΑ πρέπει να διαθέτει:
  1) 40 Ραφάλ
  2) 83 F16V
  Και υπό απόσυρση:
  1) 24 Μ2000-5
  2) Ότι θα έχει απομείνει από τα F16 block 50

  Και εν συνεχεία να μπαίνει στο ευρωπαϊκό μαχητικό. Αντίστοιχα και στο ΠΝ. Η πολυτυπία θα καταπολεμηθεί σε βάθος 20 ετίας τόσο σε ΠΑ όσο και ΠΝ.

  Πολύ ωραίο άρθρο και συγχαρητήρια!

  1. Το ευρωπαικό μαχητικό πιθανότατα θα καθυστερήσει πολύ και όταν έρθει θα είναι πολύ ακριβό για μεγάλους αριθμούς, όπως είναι σήμερα τα Rafale, Typhoon. F35. Με τεχνολογίες που θα πρέπει να αναπτύξει η ευρωπαική βιομηχανία και τις οποίες ακόμα και η κραταιά αμερικανική δυσκολεύεται (βλέπε F35) το κόστος ανάπτυξης θα εκτοξευτεί. Επειδή δε πάμε σε 2 κοινοπραξίες γαλλο-γερμανική έναντι βρετανο-σουηδικής θα υπάρξει και μοιρασιά των παραγγελιών άρα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος μονάδας. Μια επανάληψη του θρίλερ Rafale-Typhoon.

   Θα πρέπει συμπληρωματικά να αναζητείται ο διάδοχος του F16 ένα ικανό αλλά οικονομικό μονοκινητήριο. Ιδανικά με μια μεγάλη σύμβαση ώστε να εξασφαλιστούν συμπαραγωγή ομοιοτυπία εξαρχής και μεώιση κόστους. Το κακό είναι ότι εκτός από τους Σουηδούς όλοι επενδύουν σε πανάκριβες πλατφόρμες με εξωτικές δυνατότητες και αστρονομικές τιμές.

  1. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θα γίνει έως το 2030.

   Δεν είναι ευχή ή πρόβλεψη, με δεδομένές όλες τις δηλώσεις τι θα γίνει με το ένα ή με το άλλο σύστημα, αυτό είναι ακριβώς η εικόνα της αεροπορίας το έτος 2030.

   1. Είναι πράγματι ένα από τα πιθανότερα σενάρια.
    Προσωπικά πάντως, θα προτιμούσα να μας έβλεπα ως ακολούθως:
    84 F16 BLK72
    38 f16 BLK70
    48 rafale f4
    24 mirage DASH/5
    Σ: 194
    + έναν αριθμό λ.χ. 12 – 20 M346

  2. Για το f 35 εύχομαι να μην είναι στην αεροπορία μας,182 μαχητικά είναι καλά εάν έχουμε υψηλές διαθεσιμότητες και υπάρχει η σωστή εκπαίδευση, δε νομίζω ότι μας παίρνει το 40, 50, 60 % να είναι εκτός.

 8. Πολύ καλό φρεσκάρισμα της μνήμης μας όσοι τα προλάβαμε αυτά.
  ΕΝΑ πράγμα ΔΕΝ δέχομαι με τίποτα. Το κόστος.
  Όταν π.χ. μιλάμε για την πρώτη εποχή Παπανδρέου, μιλάμε για δις που σπαταλούνταν σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και σε εξωφρενικές παροχές (και αφήνω τα δις που καταφαγώθηκαν από τα πακέτα Ντελορ και τα ΜΟΠ – Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) και τα δεκάδες δις επιδοτήσεων κ.λπ. τα οποία έγιναν ότι έγιναν. Ήταν η αρχή του χρέους της Ελλάδας. Και τότε δηλ. δεν υπήρχε 1 δις το πολύ να γίνει ότι έπρεπε π.χ. στην ΠΑ που εξετάζουμε εδώ? Είναι αστείο. Τα ίδια και στα τέλη των ’90, τότε που άρχισε το πάρτι των Ολυμπιακών αγώνων κ.λπ. και δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και που αρχίσαμε να βλέπουμε τα 50αρικα σαν 10αρικα. Και φυσικά μιλάμε και για το κόστος της μίζας που ήταν απολύτως δική μας ευθύνη και ανέβαζε και αυτό αρκετά το όποιο κόστος.
  Λεφτά για την άμυνα ΠΑΝΤΑ μπορούσαν να βρεθούν. Όπως και ΤΩΡΑ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ βέβαια.
  Θες κύριε να φτιάξεις τις Ε.Δ.? ΟΧΙ. Αλλά λέμε μάλιστα ως υπόθεση εργασίας.
  – Θέλεις λοιπόν να φτιάξεις την Π.Α. χωρίς να βάλεις κάποιο ΕΠΙΠΛΕΟΝ μέτρο στο κόσμο?
  Γιατί χαρίζεις τότε το αλληλεγγύης 1,2 το χρόνο? Δεν μπορείς να λες δεν έχω λεφτά και να χαρίζεις 1,2 δις το χρόνο ΜΟΝΟ από αυτό (χώρια τα υπόλοιπα)(που πληρώνω και εγώ καλά έτσι?). Χάρισε λοιπόν από αυτό το 20% για στον κόσμο και βάλε ένα πάγιο 1 δις το χρόνο ΜΟΝΟ για Π.Α. και σε 8 χρόνια δεν θα τα βάζει κανένας μαζί σου.
  – Θες να φτιάξεις μετά και το ΠΝ? ΟΧΙ. Αλλά λέμε μάλιστα ως υπόθεση εργασίας.
  Φτιάξε ένα Ταμείο αλλά Κύπρος και εκεί που η Κύπρος μάζευε περί τα 300 εκ το χρόνο (περί τα 270) και λόγω πολύ μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομίας, να μαζεύεις άλλο ένα 1 δις (ή και πολύ παραπάνω αναλογικά) το χρόνο και να φτιάξεις το ΠΝ. Σε λίγα χρόνια δεν θα τα βάζει κανείς μαζί σου στη θάλασσα.
  Και εάν με τα παραπάνω αεροναυτικά είσαι σούπερ, έχεις το πάνω χέρι ΟΤΙ και να γίνει.
  – Θες να φτιάξεις και τον Σ.Ξ.? ΟΧΙ. Αλλά λέμε μάλιστα ως υπόθεση εργασίας.
  Πάρε τότε το 1+ δις το χρόνο που έχεις ΗΔΗ πάει τα εξοπλιστικά και πήγαινέ το ΟΛΟ στον Σ.Ξ. και καθάρισες (και άσε τα πάνω από το δις για το μεταναστευτικό και καλά).
  Χονδρικά αυτά, αλλά λέω εγώ τώρα έτσι?
  Ποτέ λοιπόν δεν ήταν τα λεφτά, αλλά η θέληση και ο προγραμματισμός, των οποίων τα τελευταία ψήγματα εξανεμίστηκαν στις αρχές της προπερασμένης 10ετιας.
  Το θέμα για μένα είναι άλλο. Ο αφοπλισμός ήταν δική μας (γενικά) απόφαση ή μας επιβλήθηκε?
  Το ζήτημα λοιπόν της πολυτυπίας είναι αποτέλεσμα ΚΑΙ (του όποιου) κοντόφθαλμου σχεδιασμού αλλά και της συνειδητής απόφασης της πολιτείας να μην προσέξει όσο πρέπει τις Ε.Δ. με διάφορες προφάσεις (και μέσα σε αυτή τη λογική, υπάρχει και η εγκατάλειψη της αμυντικής βιομηχανίας και ένα σωρό άλλα).

  1. Εν κατακλείδι, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ σε λίγα χρόνια να έχουμε 122 Viper (με τα 50αρια), 60 Rafale F4 και 24 αναβαθμισμένα Mk-5 και εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς πολιτικά να αλλάξουμε τότε τα Mk-5 με F-35. Λέω εγώ τώρα. Είναι άλλο να υπάρχουν ή όχι τα λεφτά και άλλο το εάν διατίθενται ή όχι.
   Κάποιοι κάνουν σημαία το δεύτερο διαστρευλώνοντάς το και παρουσιάζοντάς το σαν πρώτο.

   1. @gdmast
    Αγαπητε φιλε θα συνφωνησω σε ολα οσα λες.αλλα κανείς ένα μεγάλο λαθος:προσπαθείς φίλε μου με τη λογική να πείσεις πολιτικούς σαν τον κ.Μπαλαφα για την αξία της εθνικής άμυνας.ολοι αυτοί ακόμη και σήμερα θα το ρίσκαραν ξανα. Τι να κάνουμε πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.
    Γι’αυτό δεν πάμε μπροστά.το νόμο Βενιζέλου τον καταργησανε?

    1. Ναι οκ. Από εκεί και πέρα που αναφέρω, υπάρχουν και άλλες παθογένειες και αφελείς και ιδεοληπτικοί και ένα σωρό άλλα. Εγώ απλά ήθελα να σταθώ στο ότι ΕΑΝ θέλαμε θα ήμασταν όπως πρέπει. Και το ότι δεν έχουμε λεφτά, ΔΕΝ ισχύει. Και ότι ακόμα και ΤΩΡΑ μπορούσε να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από το πασάλειμμα που θα γίνει. Άλλο παράδειγμα: Θα έρθουν 18 ξέρω γω Rafale, ωραία? Ωραία, θαύμα. Ε, εάν έρχονταν 20 ή πλήρης μοίρα 25, τι θα γινόταν δηλαδή τρομερό? Θα έχανε η Βενετιά βελόνι? Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα? Τες πα.
     Και για να είμαι και στο πνεύμα του άρθρου, είμαι 1.00000000/100 σίγουρος, ότι η πολυτυπία, δεν ήταν θέμα χρημάτων. Όλους τους άλλους τους παράγοντες να τους δεχθώ.

  2. Μήπως ξεχνάς όμως ότι τα ΜΟΠ προέκυψαν έπειτα από συμμαχίες εντός της τότε ΕΟΚ. Δεν ήταν δεδομένα. Υπάρχει πάντα αυτή η δαιμονοποίηση του Α. Παπανδρέου, το αναφέρει και το άρθρο έμμεσα.

   Πόσες φορές δεν διαβάσαμε στον έντυπο τύπο για την αγορά του αιώνα που με τα δύο αεροπλάνα στέρησε τη γραμμή παραγωγής κλπ. Ήδη από τη χούντα είχαμε διαφοροποιηθεί σε προμηθευτές. Δες και σήμερα τι γραμμές παραγωγής στήνονται στην ΕΛΒΟ και σύγκρινε.

   Επίσης, λέμε για τις μίζες που πήγαν σύννεφο και σωστά. Μην ξεχνάμε τα θαλασσοδάνεια της χούντας και την αντιπαροχή που κατέστρεψαν κυριολεκτικά την οικονομία και την Αθήνα.

   Ας πάμε παρακάτω. Ελπίζω όχι στο εθνικό φορτηγό ή τυφέκιο.

   Και ας μην αναφέρουν κάποιοι την πολυτυπία (προφανώς δεν εννοώ εσένα) μόνο όταν αυτή αφορά τα γαλλικά μαχητικά.

   1. Άλλο τα διαρθρωτικά κ.λπ. και άλλο τα κονδύλια και η κοινή λογική. Εγώ μιλάω καθαρά για το εάν μπορούσαν να βρεθούν τα κατάλληλα κονδύλια ΤΟΤΕ (δηλαδή για ΜΕΤΑ το ’80) αλλά και ΣΗΜΕΡΑ. Όλα τα άλλα μπορώ να τα δεχθώ, εκτός από το δήθεν κόστος που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε για ΛΟΓΙΚΕΣ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ δαπάνες. Από εκεί και πέρα υπάρχει και μια σειρά άλλων καταστάσεων προγενέστερων αλλά και μεταγενέστερων. Το έγκλημα όμως της ομογενοποίησης, της αναβάθμισης και των εκάστοτε FOS, με ΤΙΠΟΤΑ δεν δέχομαι ότι ήταν (και είναι) θέμα κονδυλίων. Βούλησης είναι.

   2. @G164 ag cat
    Αγαπητέ φίλε,για όλους εμάς που ζήσαμε την εποχή της αλλαγής(και αρπαχτης μπορεις να την πεις),του πρασινοφρουρου, των παμπερς ,των συνεταιρισμών(που έφαγαν το καταπετασμα),των κοινονικοποιημενων επιχειρήσεων,της διόγκωσης του δημόσιου,σε δημ.υπηρεσιες πριν τις εκλογές του 1985 δεν είχαν καρέκλες να κάτσουν οι νεοι δημόσιοι υπάλληλοι και μυριάδες αλλά παραδείγματα,ξέρουμε καλά τι έκανε ο Α.παπανδρεου, που θα μας έβγαζε από την Ε.ο.κ. Και το ΝΑΤΟ,το ίδιο συνδικάτο. Αν δε υλοποιηθηκε η προμηθεια 40+40f16 &mirage.το χρωστάμε στον πτέραρχο Νίκο Κουρή που πάτησε πόδι.ο ανδρεας σκεφτόταν να το ρισκάρει,αλλά ευτυχώς ο άξιος αυτός αξ/κος τίμησε τη στολή του.
    Τώρα σχετικα με τη χουντα(αναφερομαι απο 21/4/1967 εως 08/10/1973)στην ελλαδα της μεταπολιτευσης αυτη ειναι υπευθυνη για όλα.γιατι?Γιατί δεν ξέρουμε ιστορία.η αντιπαροχή ήταν του κ.καραμανλη του πρωτου(για μένα ,ίσως,δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς υπό τις συνθήκες εκεινες).Τώρα αν νομίζεις ότι η χούντα κατέστρεψε την οικονομία ,διάβασε λίγο παραπάνω,να δεις ότι ο ο.ο.σ.α. μας έδινε βραβεία για την 2ηκαλυτερη επίδοση (μετα την ιαπωνια)της οικονομίας μας στον κόσμο,μήπως ήταν χουντικοί?.δεν δέχομαι όμως να λέμε για θαλασσοδάνεια, σε ανθρώπους που δεν έκλεψαν δεκάρα και πέθαναν στην ψάθα.πανω απο όλους και όλα είναι η αλήθεια και η δικαιοσύνη.οσο για την ιστορία σου συστήνω να την διαβάσεις καλύτερα.

    1. @ Cp
     Καταλαβαίνω την αυτοκριτική σας (χωρίς να το αντιλαμβάνεστε)… ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όλοι οι Έλληνες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Βουλευτικές, Ευρωεκλογές, Δήμοι, Νομαρχίες, επιμελητήρια κ.ο.κ.

     Παρ` ελπίδα, ξαναδιάβασε το άρθρο γιατί ξεκινάει πριν από την τραγωδία της Κύπρου και μετά και μερικοί κολλήσατε στο 80.

     1. Αγαπητέ φίλε,παρότι δεν γνωρίζεις την ιστορία,βλέπω ότι δεν γνωρίζεις και το νόημα της λέξης αυτοκριτική.
      Όσο για το ότι ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όλοι οι Έλληνες με τον ένα η`άλλο τρόπο,αυτό είναι για γέλια.παρα πολυ δεν ψηφίσαμε.
      Το άρθρο το διάβασα πολύ καλά και ομολογώ ότι ήταν από τα καλύτερα του κ.Νικητα.ισως εσύ δεν κατανοησες τι σου έγραψα.

 9. Με την αποσυρση των φαντομ συντομα και προηγουμενα με Α7 συμμαζευεται η κατασταση οχι τοσο στην πολυτυπια αλλα στα κοστοβορα μοντελα και σωστα επισημαινεται στο αρθρο την πατησαμε οταν κυνηγουσαμε τους αριθμους της TAF.

 10. Η πολυτυπια ειναι καλή εαν υπαρχουν τουλάχιστον 30-40 αφή όποτε και δημιουργούνται οικονομίες κλιμακος. Επίσης πρεπει να κοιτάξουμε οικονομίες σκοπου

 11. Mε αφορμή τα όσα περιγράφονται για τα τεκταινόμενα στην δεκαετία του ΄90 θα ήθελα να προσθέσω στο άρθρο και την προσφορά των Γάλλων στα μέσα της δεκαετίαςτου΄90 για ανταλλαγή των τότε 26 F-1CG με 12-13 Μirage 2000 EGM η οποία και δεν έγινε δεκτή . . . .

 12. Το αρθρο περιεχει μερικες σημαντικες ανακριβειες, τις οποιες οφειλω να επισημαμω.

  Αναφερει την παραγγελια των 160 τουρκικων F16, και λεει οτι «η Ελλαδα δεν ειχε τη δυνατοτητα να πλησιασει τα νουμερα αυτα».

  Η πραγματικοτητα ειναι οτι την ειχε και την παραειχε το 1981, (δημοσιο χρεος μολις 28 % του ΑΕΠ) και θα την ειχε και το 1985-1987, αν ο Αντρέας δεν ειχε διαλυσει την οικονομια και δεν ειχε καταχρεωσει τη χωρα με τις ψηφοθηρικες σπαταλες του, τα ρουσφετια του, και την παρδαλη οικονομικη πολιτικη του.

  Τα λεφτα που τελικα διατεθηκαν, αρκουσαν να αγοραστουν 120 μαχητικα 3ης γενιας, αρκει να αγοραζοταν ενας τυπος. (Δεν παιρνω θεση αν θα επρεπε να ηταν Mirage 2000, F16 ή F18. Ολα ηταν πολυ καλα και ολα καλυπταν τις συγχρονες απαιτησεις μαχης. )

  Ο Αντρεας ομως οχι μονο διεθεσε ανεπαρκη ποσα, αλλα εσπασε την παραγγελια σε δυο τυπους. Αποτελεσμα: 80 μαχητικα αντι 120. Απεναντι σε 160 τουρκικα.

  Και ερωτω: Ειχαμε την πολυτελεια να σπασουμε την παραγγελια σε 2 τυπους με αυτα τα δεδομενα; Ασφαλως και δεν την ειχαμε.

  Ετσι το 2:1 υπερ της Ελλαδας σε συγχρονα αεροπλανα το 1980, εγινε 2:1 υπερ της Τουρκιας.
  Με αυτην την αναλογια πηγαμε στα Υμια, και ευτυχως αποφυγαμε τον πολεμο. Διοτι οπως εδειξε μελετη του ΓΕΑ αμεσως μετα τα Υμια, αν ειχε γινει πολεμος, οι Τουρκοι στα πρωτα 30 λεπτα θα ειχαν καταστειλει το 80 % της αεραμυνας και θα ειχαν καταρριψει 2 μοιρες ελληνικων αεροσκαφων (ηδη διεθεταν AMRAAM και HARM πριν απο εμας).
  Λιγους μηνες μετα, αλλη μελετη του ιδρυματος RAND αν θυμαμαι καλως. Η Ελλαδα θα εχανε αν ειχε γινει πολεμος, και μεταξυ αλλων αιτιες ηταν η αριθμητικη υστερηση σε μαχητικα 3ης γενιας και η πολυτυπια της ΠΑ.

  Ο Αντρεας ηταν ο χειροτερος Πρωθυπουργος του 20ου αιωνα.
  -Με την αφρονα οικονομικη πολιτικη του οδηγησε τη χωρα στα προθυρα της χρεωκοπιας
  -Με τα τριτοκοσμικη του εξωτερικη πολιτικη οδηγησε τη χωρα στη διεθνη απομονωση.
  -Με τις εγκληματικες επιλογες του στην αποκαλουμενη «αγορα του αιωνα» παρεδωσε στους Τουρκους την κυριαρχια των ελληνικων ουρανων.

  Το χειροτερο απο ολα ομως ειναι οτι διεφθειρε, αλλοτρίωσε, εκμαυλισε τη ψυχη αυτου του λαου.
  Ενας αμοραλιστης και ανεντιμος πολιτικος, ενας ανηθικος και αξιοκατάκριτος ανθρωπος.

  1. Πάντως αυτό με τον Α. Παπανδρέου μας το πιπίλαγε η Πτώση και διάστρεμμα για δεκαετίες και μάλιστα η έντυπη που υποτίθεται είχε και κύρος.

   Εγώ πάντως να αναφέρω:

   1) ρουσφέτι στον ΛΕΠΕΤΕ: 200 Μ
   2) Σκόιλ ελικικού: 85 Μ
   3) Αναδρομικά συνταξιούχων 1.2 Β
   4) Κορονοκάναλα: 20 Μ
   5) Εθνική οδός επιδότηση διοδίων λόγω μειωμένης κίνησης: 10 Μ

   Σύνολο: πάνω από 1.5 Billions

   Γιια να δούμε τι γραμμές παραγωγής θα στηθούν σήμερα στην ΕΛΒΟ.

   1. Φιλικα σου λεω οτι αυτα που λες δεν στεκουν. Ο προηγουμενος φιλος εχει δικιο, ο ΑΠ δεν ηταν απλα μια αριστερη προσωπικοτητα, ηταν μια πολιτισμικη και οικονομικη λαιλαπα που τις αρνητικες συνεπειες του ακομα νιωθουμε στην Ελλαδα. Ωραιες οι πολιτικες πεποιθήσεις αλλα να μην μας τυφλωνουν απο την αληθεια. Αστο φιλε, ο ιστορικος του μελλοντος δεν θα ειναι πολυ καλος με τον συγκεκριμενο πολιτικο και τα χρονια του.

   2. @G-164g Ag-Cat
    Tη γνωμη μου για τον Κουλό την ξερεις.
    Ξερω για τα κορωνοκάναλα, και ξερω τι παει να σκαρωσει στην ΕΛΒΟ.

    Αλλα ον Αντρεας ηταν το κατι αλλο. Και εξηγησα γιατι.

    1. Σεβαστό αυτό που λες. Απλώς αναφέρω την πτώση/διάστρεμμα γιατί τελικά δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνουν. Η λαίλαπα ήταν διακομματική και συνεχίζεται μέχρι σήμερα που το μισό ΠΑΣΟΚ έχει απορροφηθεί από τη ΝΔ και το άλλο μισό από το Σύριζα.

     Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

     1. Η πολυτυπία παραδόξως λειτουργεί ορθολογικά στην περίπτωση της Ελλάδας σε κρίσιμους τομείς όπως αυτούς των ΚΒ και των μαχητικών αφών.

      Η άμυνα της χώρας πρωτίστως οφείλει στον ευατό της την αποκλειστικότητα και την ανωτερότητα,την διαφορετικότητα και την πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής που αποφέρει και εναλλακτικές ως μοχλός πίεσης στους κατασκευαστές, διότι κατά βάση το μαγαζί το έχουν άλλοι,εμείς δεν κάνουμε εμπόριο , ούτε συντηρούμε απλώς ένα κατάστημα,
      εμείς αναζητούμε υλικό αξιόπιστης αποτροπής και νίκης όταν και όποτε απαιτηθεί και αυτό πληρώνεται ακριβά.

      Η Τουρκία έχει ένα τύπο κύριου μαχητικού.
      Της κοστίζει λιγότερο;
      Ναι.
      Της αποφέρει επιχ.πλεονέκτημα;
      Όχι.

     2. @MK

      Σαφώς και υπάρχουν τεραστια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα με έναν τύπο αεροπλάνου και κινητήρα!

      Παραδείγματα:

      Μπορεί ένα M2000 να εξυπηρετηθεί στη ΣΟΎΔΑ ? Ναι εάν υπάρχει και εκεί εξοπλισμός για το συγκεκριμένο τύπο
      Σε ποσα αερOδρομία μπορούμε να έχουμε διαθέσιμο εξοπλισμό για κάθε τύπο??

      Μπορεί ένας χειριστής F16 να πάει στα M2000 εάν υπάρχει ανάγκη?

      Μπορεί ένας χειριστής από B52 να πάει σε B30 και αντίστροφα?

      Μπορεί ένας τεχνικός από B52+ να πάει σε B50 εάν παραστεί ανάγκη?

      Μπορεί ένας κινητήρας από B52 να πάει σε B50 εάν υπάρχει ανάγκη?

      Μπορεί ένα ανταλλακτικό για F16 να βρεθεί από το απόθεμα ανταλλακτικών των..M2000?

      Και ένα σωρό άλλες καταστάσεις και προβλήματα

      Τα οποια δεν θα υπήρχαν εάν υπήρχε ένας τύπος αεροσκάφος κινητήρα!
      Βασικά η πολυτυπία στερεί από το αεροπορικό όπλο το κατεξοχήν πλεονέκτημα του την επιχειρησιακή ευελιξία!

     3. ΜΚ τείνω να συμφωνήσω μαζί σου χωρίς να διαφωνώ απαραίτητα με τον CK. Στην περίπτωση της Ελλάδας η πολυτυπία λειτουργεί (με προβλήματα προφανώς) όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας η ομοιοτυπία λειτουργεί (με άλλου είδους θέματα όμως σε σχέση με την Ελλάδα).

  2. Δεν ανηκω στον Τζημερο (δεν ειμαι καν Ελλαδιτης – απο Κυπρο ειμαι οποτε δεν ψηφιζω καν στην Ελλαδα) αλλα το προσφατο κειμενο που εγραψε πριν λιγες μερες για την επετειο της ιδρυσης του ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρεου, το οποιο προσυπογραφω με 1000. Διαβαστε:

   ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

   «Προσθέτει λίγους, αφαιρεί πολλούς, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και διαιρεί το κόμμα.»

   Ήταν η άποψη του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ανδρέα, στην προδικτατορική Ένωση Κέντρου. Σαν σήμερα, αυτός ο εξπέρ των 4 πράξεων της αριθμητικής όπως τον βόλευαν, ίδρυσε το μεγαλύτερο εκμαυλιστήριο συνειδήσεων της σύγχρονης ιστορίας, παράγοντας ανεξάντλητες στρατιές από λαμόγια, μιζαδόρους, κρατικοκηφήνες, θολοκουλτουριάρηδες του φραπέ, μαρξιστές του Κολωνακίου, επαναστάτες της Εκάλης, αντιστασιακούς γεννηθέντες το 1933, διεθνιστές της πάρτης τους, συνδικαλιστές της λούφας, επιχειρηματίες του υποκόσμου και εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

   Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τον νέο, παρακμιακό Έλληνα, ως πρότυπο: κρατικοδίαιτο, τεμπέλη, εφετζή, βολεψάκια, φιλοτομαριστή, κοσμοφοβικό, αμόρφωτο, απολίτιστο, ανήθικο. Το ΠΑΣΟΚ ανήγαγε την απραξία σε ιδανικό, την αργομισθία σε μαγκιά, την εξαπάτηση σε ιδεολογία, τη χυδαιότητα σε αισθητική, την κλοπή (των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων) σε πολιτική πεμπτουσία.

   Το ΠΑΣΟΚ ήταν το Τσερνομπίλ της πολιτικής μας. Μόλυνε το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του δημιουργώντας αμέτρητες τερατογενέσεις. Τόσο πολλές, που τελικά να θεωρείται φυσιολογική η τερατομορφία και αφύσικη η πολιτική υγεία. Επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει εξαφανιστεί όπως όλοι οι απατεώνες, αλλάζοντας ΑΦΜ για να μην πληρώσει τα χρέη του, για τα 46 χρόνια ΠΑΣΟΚ εύχομαι γρήγορη εξαφάνιση στον ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία μετάλλαξη των πασοκικών τεράτων, επιμολυσμένων επιπλέον με το σταλινικό DNA.

   1. χαχαχα, άσε μας με το Τζήμερο. Ας πάρει πρώτα πτυχίο, ας επαναπιστοποιηθεί με τα σκόιλ ελικικού στα ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης και μετά τα λέμε και τα υπόλοιπα.

    Θα έλεγα μια κακία πχ ποιο επάγγελμα τρέχει τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα του 2020 αλλά πολύ το βαρύναμε. Κατά τα άλλα, Αριστεία παντού.

   2. @phacepalm

    Ως Κυπριος παρελειψες κατι πολυ βασικο. Ο Αντρέας συμμαχησε με τον Μακάριο και τον βοηθησε να τορπιλισει την Ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα, την οποια σχεδον ειχε επιτυχει ο πατερας του Πρωθυπουργος Γ. Παπανδρεου τον Αυγουστο του 1964. Υπονομευσε υπογειως τις εθνικες προσπαθειες του ιδιου του του πατερα, για να εξυπηρετησει το δικο του ιδιοτελες πολιτικο συμφερον. Τοσο αχρείος ηταν.

   3. Ουτε εγω να το εγραφα….
    Παρεξηγημενος ο κυριος Τζημερος διοτι απλα του κολλησαν ταμπελα..οχι του φασιστα που εχουμε ολοι εμεις που αγαπαμε την Πατριδα..αλλα του Νεοφιλελε…
    Ειδικοτερα δε αυτο με την Εθνικη Αντισταση αποτελει μνημειο ηλιθιοτητος…
    Αγεννητοι επαιρναν χρηματα , απλα για να συντηρειται το κομματικο καθεστως
    Ανηκουστο να εχεις κανει το καθηκον σου και να παιρνεις και συνταξη απο πανω επειδη πολεμησες για τη χωρα σου…!!!Διελυσε τις Καταδρομες με το φοβο μηπως ανατραπει. καθως και την Χωροφυλακη διοτι
    Ξυπναγε μνημες συμμοριτοπολεμου.

    1. Σόρρυ, που έχει δουλέψει αυτός ο Τζήμερος; Τι ένσημα έχει κόψει; Χωρίς πτυχίο; Σε ποιες θέσεις ευθύνης έχει θητεύσει κλπ. Λίγο αδικείτε τον εαυτό σας μερικοί. Κάτι σε μια αίρεση ξέρω ότι ήταν, αυτό λέει πολλά για όποιον γνωρίζει πως κινούνται όσοι είναι (ή ήταν) οργανικά μέλη αιρέσεων.

  3. @NF
   Γράψε όλη την ιστορία!
   Ενόψει της τουρκικης παραγγελίας των 160 f16 η αεροπορία είχε κατάληξε στο F/A-18L
   Με όσα ξοδευτικαν για αγορά και δημιουργία υποδομών για δυο τύπους 40+40 αγοράζονταν 120 f/a18L
   Ο Ανδρέας αποφάσισε για τους δυο τύπους με τα γνωστά αποτελέσματα
   Το όνομα κλειδί στην επιλογή αυτή είναι του Αντνάν Κασόγκι
   GOOGLARETE να δείτε όλη την ιστορία
   Ενδεικτικά:
   https://www.onalert.gr/istoria/i-agora-toy-aiona-poy-allaxe-tin-polemiki-aeroporia-ta-skandala-kai-enas-varonos-toy-polemoy/391649/

   1. @CK
    Δεν γινεται να τα γραψω ολα, πρεπει να πλατιασω πολυ.
    Aν ο Κώστας Μητσοτακης κυνηγουσε αυτην την ιστορια και την πηγαινε στο Ειδικο Δικαστηριο μαζι με το σκανδαλο Κοσκωτα, ο Αντρέας δε γλίτωνε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ τη φυλακη.

    1. @ NF

     Πρέπει να καταλάβετε ότι τα κόμματα εξουσίας συμψηφίζουν τις βρωμιές τους.

     Ο Κώστας Μητσοτάκης ασχολιόταν με την Καλτσεστρούτσι και τη ΔΕΗ. Και στις δύο περιπτώσεις τα έκανε θάλασσα.
     Ειδικά με τη ΔΕΗ μπορείς να ανατρέξεις στην αναλογιστική μελέτη πώλησής της που ο ίδιος παρήγγειλε από διεθνή οίκο για να την πουλήσει. Και ο οίκος έδωσε ένα αστρονομικό ποσό.

     Αυτό, μόνο, εξηγεί γιατί ο Ψηλός πήγε άπατος.

   2. Γραμματιο στον Μιττεραν ξεχρεωθηκε με τα Mirage τοτε. Βλεπεις οι Διεθνεις φιλοδοξιες που ειχε, και ο ρολος που ηθελε να παιξει σαν διαμεσολαβητης στην σκακιερα, ειχαν κοστος.Ακομα και ο τοτε ΑΓΕΑ ο Κουρης ειχε εισηγηθει εναν τυπο, αλλα ο » χαρισματικος » ειχε αλλα σχεδια….

  4. Συγνώμη φίλε μου αλλά εάν είχε τέτοιο πλεονέκτημα η τουρκική αεροπορία όπως λες δεν θα είχε προβεί σε εμπλοκή? Τους ξέρεις τι παλληκαριά είναι θα άφηναν τέτοια ευκαιρία (βλέπε Κύπρο πολεμούσαν μόνοι τους και παραλίγο να καταστραφούν ). Δεν γνωρίζω για την μελέτη αυτή της ΠΑ που θεωρώ εάν έχει γίνει σίγουρα είναι διαβαθμισμένη αλλά επιχειρησιακά δυο μοίρες δεν πέφτουν έτσι.

   1. @ Γιωργος

    Σε οτι αφορα τα παλαιοτερα μαχητικα 2ης γενιας, οι δυο χωρες ειχαν απο 200 αεροπλανα.

    Σε οτι αφορουσε ομως τα συγχρονα μαχητικα 3ης γενιας, η κατασταση ηταν η εξης:
    Ειχαμε 75 F16 και Μ2000
    Ειχαν 151 F16
    Ειχαμ εναεριο εφοδιασμο.
    Φαινεται οτι ηδη ειχαν παραλαβει ΑMRAAM και HARM, διοτι αυτα εμφανιστηκαν στο Αιγαιο λιγους μηνες αργοτερα, ενω εμεις τα πηραμε τελη του 1997.
    Τουλαχιστον ο Ψηλος ειχε προλαβει να διορθωσει το προβλημα με το ρανταρ των Mirage, και ειχε παρει και αριθμο βληματων Super Matra. Αιωνία του η μνημη, αν δεν ηταν αυτος θα ημασταν εντελως ξεβράκωτοι στα Υμια.

    Αυτη ηταν η ψυχρη πραγματικοτητα , και απο εκει και περα εκαστος δυναται να εξαγει τα συμπερασματα του.

  5. ΝF
   Paravlepis filtate tin katastasi tis oikonomias en genei tote. Oi agrotes kai i eparxia den itan kai stin kaliteri ton katastaseon ara oi diafores epidotisis itan anagaies oxi gia ependisi alla gia diabiosi toulaxiston stin arxi , ase to kostos sta epitokia gia ta diafora exoplistika. Eixa diabasi tote gia 40% kapoia stigmi. To pasok tou tote itan san to siriza tou simera den pisteue sta exoplistika pote. Gia to dimosio xreos pou les tote de leei kati me tis ipotimisis kai tis alepalliles diolisthisis tis draxmis ase pou protairaiotita eixan oi koinonikes dapanes kai oi diorismoi sin oi kratikopoiisis kai ta terastia elleimata sto dimosio opos prosfata me ta pano apo 10dis tou ose..
   Gia tis teleutaies 2 protaseis sou simfono apolitos…

 13. Το πρώτο κρατούμενο είναι πως δεν έχουμε την εθνική ανεξαρτησία να επιλέξουμε τα όπλα που ταιριάζουν στην εθνική άμυνα. Και υπάρχουν άτομα που ενστερνιζονται απόψεις ανάλογες με αυτές που κυριαρχούσαν στο παρελθόν για τα ρώσικα «υπερμαχητικα», θέτοντας ως αυτοσκοπό της ΠΑ την προμήθεια των F35.
  Με την ίδια λογική που υποστηρίζουν ότι τα phantom έχουν πολλά να δώσουν «επειδή φορτώνουν amraam» έναντι των M2000EGM/BGM.
  Η λύση στην πολυτυπια με υπομονή και στόχο μπορεί να έρθει από τους άραβες όταν αρχίζουν να παραλαμβάνουν τα F35.
  Απόσυρση /προσφορά phantom, αναβαθμιστων mirage και F16B30 και παραλαβή του συνόλου των M2000-9.
  Θα ήθελα από την σελίδα να γίνει μια έρευνα για την αναβάθμιση των F16 η οποία ακολουθεί τα χνάρια των P3, όχι από άποψη σκουριάς φυσικά.

 14. Η ΠΑ δεν πρέπει να αμερικανοποιηθεί, συνεπώς ως ένα βαθμό, αν και μη ορθό πρέπει να υπάρχει εναλλακτική από την Γαλλία τουλάχιστον στο 25% του συνόλου των μαχητικών.

 15. Σε γενικες γραμμες συμφωνω με το αρθρο. Υπαρχουν ομως μερικα αλλά. Συγκεκριμένα:
  α) Η αναβαθμιση των ~39 F-4 το ετος 1998 (?) 24 χρονια μετα την εισαγωγη τους σε υπηρεσια ηταν εν τελει πολυ επιτυχημενη. Και μαλιστα συνοδευτηκε αργοτερα απο αποσυρση αλλων 25 F-4 που διαθεταμε απο αμερικανικα αποθεματα (εγιναν πηγη ανταλλακτικων).
  β) Οταν γινοταν ο διαλογος για αναβαθμιση των F-4 το 1998 τα Mirage 2000 ηταν 11-13 ετων. Υπηρχε χρονικο περιθωριο να αναβαθμιστουν στο μελλον.
  γ) Η επιλογη των 50+10 F-16 block 52+ και των 15 Mirage 2000-5 + 10 Mirage 2000 υπο αναβαθμιση ηταν σωστη. Και οι μοιρες των F-16 αυξηθηκαν και ο στολος των Mirage συμπληρωθηκε απο τα ατυχηματα (8 σε αριθμο). Μπορει ολοι τοτε να θελαμε να δουμε F-15 στο Αιγαιο αλλα ο αριθμος των 28 αεροσκαφων ηταν λιγος για την τσεπη μας…. Για την αλλαγη κινητηρα στα F-16 δεν εχω την πληρη εικονα, δεν παιρνω θεση.
  δ) Η απροσμενη αγορα των 30 F-16 block 52+ advanced το 2005 απεδειξε οτι χρηματα υπηρχαν να συνεχιστει η αναβαθμιση των Mirage 2000 ή η ομοιογενοποιηση του στολου των F-16. Τιποτα απο τα δυο δεν προχωρησε παρα μονο η καθημερινη εξυβριση των οπλικων συστηματων της Ελλαδας επι 15 χρονια από το 2005. Προσωπικα χαρηκα με την αγορα των advanced το 2005, ωστοσο θεωρω μαυρη εικονα στην συγχρονη ιστορια της Ελλαδος την απαξιωση που εδειξαν ολοι απο το 2005 εως το 2020 στην αμυνα.

  1. @Silent arrow.
   Tα 77 F16 που διαθεταμε το 1998 ειχαν κινητηρα General Electric, υπηρχε ηδη η υποδομη υποστηριξης του. Δεν υπηρχε κανενας λογος να βαλλουμε κινητηρα Pratt & Whitney σε αυτα που παραγγελθηκαν το 1998, δεν ηταν ισχυροτερος ουτε εδινε καποιο πλεονεκτημα, και ο μοναδικος λογος που επελεγη ηταν για μα παρει μιζες ο Ακης. Ο δε Σημίτης γνωριζε, και εκανε τα στραβα ματια για να μην τον ριξει ο Ακης, αν και δεν προσωπικως δεν αποκλειω να ηταν και αυτος στο κολπο.
   Το αποτελεσμα ηταν πολυτυπια μεσα στον ιδιο τυπο, δευτερη υποδομη υποστηριξης, με οτι αυτο συνεπαγεται. Υπ’ οψιν οτι ο κινητηρας ειναι ισως το πλεον απαιτητικο κομματι του αεροσκαφους απο πλευρας τεχνικης υποστηριξης, συντηρησης και ανταλλακτικων.

   1. Αν θυμάμαι καλά οι ΗΠΑ μας έδιναν τότε είτε ισχυρά ηλεκτρονικά είτε ισχυρό κινητήρα. Όχι και τα δύο μαζί. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος.

   2. Έτσι είχε γραφτεί:
    Ο Aki4-Sboko$ & gang μπήκαν στο ΚΥΣΕΑ με..F15 αλλα χασαν τη μπριζόλα και τους παρηγόρησαν με
    τα μεζεδάκια των pw και -5!!!

    Η Αεροπορία περί των και εκσυχρονισμό των 2000 το έμαθε από τις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ
    Μάλλον όπως και τα RAFALE!!
    Πολιτκές αποφάσεις είπαμε!!

    1. @CK
     Κοιτα, το προγραμμα με τα Μiragec 2000-5 επρεπε να γινει. Ειχε επιχειρησιακη λογικη. Το σωστο βεβαια ηταν να αναβαμιστουν ολα τα παλαια Mirage 2000 σε 2000-5, και να αγοραστουν πολυ λιγοτερα καινουρια. Αλλο αν πηραν και απο εκει μιζες οι Ακης-Σμπώκος κλπ (παντα με την ανοχη και πληρη γνωση του Σημίτη).

     Για τους κινητηρες των F16 ειναι ακριβως οπως τα λες. Παρα πολλες χωρες εχουν αγορασει F16, αλλα μονο δυο αγοραστες το εχουν παρει με δυο διαφορετικους κινητηρες. Η USAF (των 3000+ μαχητικων) και η…..Ελλάδα.

     1. Την ίδια εποχή και το Israel αγόρασε f100 PW ενώ είχε ήδη f110 GE @ f16
      Οι ίδιοι Αμερικανοι το σπρώχναν αφού θέλαν να κρατήσουν ζωντανές δυο εταιρίες κινητήρων
      επιπλέον οι GE είχαν βγάλει κάποια προβλήματα και/η η GE μας έκανε τη δύσκολη λόγω μονοπωλίου!

    2. Το να παρθει μια αποφαση απο πολιτικους για αγορα συστηματων δε σημαινει οτι ειναι λαθος εαν και εφοσον πληροι καποια κριτηρια και διεπονται απο μια λογικη. Το αμεσως επομενο σωστο ειναι να παρουμε αλλη μια μοιρα rafale και απο κει και περα εαν θελουν και οι Κυπριοι τσονταρουν απο 6 – 12 μαχητικα, νομιζω ειναι εντος μπατζετ τους.
     Νομιζω ο Μητσοτακης ασχολειται ο ιδιος με τα εξοπλιστικα και καλα κανει, τουλαχιστον μεχρι τωρα δε μπορεις να του καταλογισεις καποιο φαουλ, εν αντιθεσει με το ΠΝ που ακομα δε ξερουν και οι ιδιοι τι θελουν.

  2. @ Silent Arrow

   Πολύ σωστός σε όλα. Η αλλαγή κινητήρα στα F-16 σωστά έγινε για 2 λόγους:

   1) Τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει ο G.E κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του.

   2) Σε περίπτωση αστοχίας του G.E , δεν θα καθηλώνε όλα τα F-16 της ΠΑ.

 16. Εξαιρετικό άρθρο αλλά πιστεύω ότι δεν απαντά στο μέγα ερώτημα, ποια πρέπει να είναι η μελλοντική ΠΑ? Ποσα μαχητικά πρέπει να διαθέτει και τι τύπου? Προσωπικά δεν πιστεύω σε μία ΠΑ με ένα τύπο μαχητικού. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και την εισαγωγή drone και το πως μπορούν να συνεργάζονται με τα μαχητικά. Διότι κάποια στιγμή (~2040) θα πρέπει να αντικατασταθεί το σύνολο των F16. Τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε ή να πάμε στην αγορά επιπλέον μαχητικών ή να πάμε σε αγορά μαχητικών drone με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική κατεύθυνση της ΠΑ. Ίσως πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα FCAS αλλά μόνο στο κατασκευαστικό κομμάτι των drone του συγκεκριμένου προγράμματος και όχι του μαχητικού, με σκοπό να δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα. Το κόστος αυτών των drone θα είναι χαμηλότερο των F16 ενώ με την συνεχή εξέλιξη της πυραυλικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης τα manned fighters θα αποτελούν παρελθόν σε 3 δεκαετίες από σήμερα.

  1. Η μελλοντική ΠΑ πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε με περισσότερα από 48 Rafale & 120+ F16Viper και όταν τα Dash-5 λιώσουν μια ακόμα μοίρα Rafale.

 17. Η πολυτυπία ήταν κάτι που ήταν αποδεκτό στο παρελθόν από όλες τις αεροπορίες.
  Κάθε αεροσκάφος ήταν ειδικευμένο σε συγκεκριμένες αποστολές, καθώς και τα όπλα που έφεραν ήταν μιας άλλης εποχής.(iron bombs,κάλαθοι ρουκετών, κλπ). Κάθε αεροσκάφος είχε μοναδικά χαρακτηριστικά για το είδος των αποστολών που αναλάμβανε. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τα Corsair A7 δεν προσέφερε μοναδικές δυνατότητες κρούσης ή το Phantom δεν ήταν επίσης καταπληκτικό στην δίωξη και βομβαρδισμό όταν το παραλάβαμε ή το F-5 ή το Mirage F1 δεν είχε το καθένά τους δυνατά σημεία.
  Οι καιροί άλλαξαν τα νέα αεροσκάφη με την βοήθεια της τεχνολογίας στον σχεδιασμό αλλά και η ανάπτυξη των όπλων που φέρουν άλλαξαν τα δεδομένα και μπορούν να τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε πλήθος αποστολών. Έχει καμία σχέση τα F-16 block 30 με τα F-16 Block50 adv+ με τις σύμμορφες ή αργότερα με τα Viper… που σου δίνουν δυνατότητα κρούσης στην Κύπρο ?…Γι’ αυτό δεν χρειάζονταν πλέον τα Corsair….
  Μοιραία λοιπόν σιγά σιγά η πολυτυπία δεν είναι πλέον απαραίτητη από άποψη χρήσης.
  Η πολυτυπία καθίσταται αναγκαία στην περίπτωσή μας μόνο από άποψη των προμηθευτών προκειμένου να μην βρεθείς όμηρος εμπάργκο όπλων.
  Ναι τα Phantom δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στον «πόλεμο» του Αιγαίου πλέον με τις καθημερινές αναχαιτήσεις…και είναι ωφέλημα για air policing στις γειτονικές βόρειες χώρες….αλλά σε πραγματικές συνθήκες με τις BVR δυνατότητες και το radar που φέρουν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
  Όπως το ίδιο θα ισχύει για τα Rafale και σε μια δεκαετία και πλέον με τα F35 δεν θα εμπλέκονται στις καθημερινές κλειστές αερομαχίες ….αλλά θα διαβιβάζουν στοιχεία τακτικής κατάστασης με link 16 στα F-16 που θα εμπλέκονται.
  Ο καθημερινός «πόλεμος» στο αιγαίο χρειάζεται F-16 και Mirage που με τους ικανότατους πιλότους γλεντάνε μια χαρά τους γείτονες…
  Εκεί γύρω στο 2030-2035 θα είμαστε με F-16,MIRAGE, RAFALE,F35…. 220 τον αριθμό.
  Τώρα για αριθμό του καθενός….πιστεύω ότι ο αριθμός των γαλλικών αεροσκαφών θα αυξηθεί… και των Mirage και των RAFALE!

 18. Τι θα πει πολυτυπία, γενικά και αόριστα? Αν πχ μας χάριζαν μια μοίρα B2 θα έπρεπε να την αρνούμασταν γιατί είναι άλλος ένας τύπος αεροσκάφους? Το βασικό είναι τι ακριβώς είναι όλοι οι τύποι αεροσκαφών, τι προσφέρουν, πόσο κοστίζει η συντήρηση τους ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτό που προσφέρουν, πόση επιχειρησιακή ζωή έχουν, πόσο αξίζει η αναβάθμισή τους σε σχέση με την αντικατάσταση τους από άλλο αεροσκάφος κτλ Η διαχείριση του στόλου των αεροσκαφών χωλαίνει γιατί πολλά από αυτά που ανέφερα γίνονται λάθος. Αναβαθμίζονται πχ αεροσκάφη δεκαετιών (phantom), ενώ μένουν «στάσιμα» σύγχρονα αεροσκάφη (mirage) και εν τέλη καταλήγουμε να απαξιώνουμε τον εξοπλισμό μας. Το βασικό επομένως είναι να βελτιωθεί το rotation του στόλου. Να αναβαθμίζονται αεροσκάφη που πρέπει να αναβαθμιστούν και να αντικαθίστανται αεροσκάφη που πρέπει να αντικατασταθούν. Παράλληλα είναι επιτακτικό (για πολλούς λόγους) να μπαίνουμε σε διάφορους σχηματισμούς για την ανάπτυξη νέων αεροσκαφών πχ FCAS. Αποκομίζουμε τεχνογνωσία, συσφίγγουμε σχέσεις, μένουμε μεσα στα πράγματα κτλ

 19. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και η παράμετρος του timing. Εμφανίζεται τώρα η ευκαιρία να κάνεις μια συναλλαγή που θα κανονικά θα σου κόστιζε πολύ παραπάνω. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αρπάζεις και όχι να κωλυσιεργείς ή το ένα να σου ξινίζει το άλλο να σου βρωμάει. Η λίστα είναι μεγάλη: Αδελαϊδες, λέοπαρντ (που κατέληξαν και στην τουρκία), τα mirage που αναφέρει και το άρθρο….

 20. @CK

  Όταν υποστηρίζεις το υλικό σου με πρόβλεψη τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό του όσο και για το υλικό του,όλα όσα αναφέρατε δεν αποτελούν πρόβλημα και η λύση επαφίεται καθαρά σε εσένα και τον προγραμματισμό σου.

  Οι δυνατότητες όμως του μέσου και τα όπλα που αποδεσμεύονται για εσένα,επαφίεται σε άλλους.

  Και αυτό είναι που κάνει την τεράστια διαφορά.

  1. @MK

   Η διατήρηση δυο πηγών εξοπλισμού με τις ανάλογες γραμμές υποστήριξης έχει τα πλεονεκτήματα που αναφέρεις
   ΕΦΌΣΟΝ
   μπορείς να υποστήριξης το επιπλέον κόστος αποτέλεσμα της πολυτυπίας!

   Στη περίπτωση μας με τα διαθέσιμα ΔΕΝ μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό με αποτέλεσμα η αεροπορία να κρατήσει μονο τα F16 επιχειρησιακά και τα γαλλικά όπλα και αεροπλάνα να έχουν αφεθεί

   Φοβάμαι πως ανάλογες καταστάσεις θα ζήσουμε και με τα RAFALE ακριβώς επειδή δεν υπήρχε προγραμματισμός για την αγορά τους και μάλλον δεν θα υπάρχει προγραμματισμός για την απαιτουμενη αύξηση των χρημάτων προς FOS/operations

   Μακάρι να διαψευστώ βεβαια!

   1. Ο κοινός παρονομαστής είναι η χρηματοδότηση.
    Εφ’ όσον υπολείπεται ακόμη και στην περίπτωση της ομοιοτυπίας,θα έχεις το φαινόμενο του κανιβαλισμού.
    Θεωρείς πως υλικό κοινής προέλευσης πχ τα s70 δεν παραμελήθηκαν;
    Τα Apatsi δεν παραμελήθηκαν;
    Τι συνέβη;
    Θα σας πω εγώ.
    Κανιβαλισμός.

    Σκέφτεσαι ιδανικά.
    Ενώ θα έπρεπε να σκέφτεσαι Ελληνικά.

    1. Κανιβαλισμός!!!

     Πάλι καλύτερα να έχεις αεροσκάφη ενός τύπου παρα διαφορετικών για κανιβαλισμό@

     Είχα δει μια εκπομπή της Αρετής και Τόλμης που είχε αφιέρωμα στην εκπαίδευση των Ικάρων στη Καλαμάτα:
     Όπου και εάν γύρναγε η κάμερα κανιβαλισμενα T-2 και T-6 σε αθλια κατάσταση
     Θλιβερό θέαμα στο tsak να σπάσω τη τηλεόραση με έφερε
     Τι το θέλαν το αφιέρωμα??
     Συζητάμε για RAFALE ενώ υπάρχουν σειρές Ικάρων που περιμένουν ..χρονια? για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση αφού οι διαθεσιμότητα των t2,t6 είναι μονοψήφια

   2. CK

    Όσο αφορά τα έξοδα υποστήριξης πάντως, έχοντας υπόψην μου την έκθεση της Ελβετίας για τα έξοδα λειτουργίας των μαχητικών που έχουν και λιγότερες εξόδους απο τα ελληνικά μαχητικά, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας έβγαινε πιο οικονομικό το Hornet αν το επιλέγαμε αντί για τα F-16 και τα Mirage που επιλέχθηκαν. Ειδικά το CPFH εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλό και αρκετά μεγαλύτερο αυτού του Rafale.

    1. @Ndgi

     Υποθετικά σενάρια τώρα τι να συζητάμε!

     Τότε πάντως το F/A18 είχε πιο σύχρονα avionics από τα F16 με πολύ καλο radar με lookdown/shoot down και ικανότητα βολής SPAROW για BVR που το F16 απέκτησε καμια δεκαρια χρονια αργότερα me AMRAAM!

     1. Επειδή έχει γραφτεί αρκετές φορές ότι το Hornet θα μας έβγαινε πιο οικονομικό, σχολίασα μόνο το οικονομικό μέρος. Χωρίς να αμφισβητώ τα πλεονεκτήματα και την ανωτερότητα του Hornet στα σημεία που ανέφερες.

     2. @CK Πολύ σωστός! Το F-18L ιδίως (η ελαφρύτερη έκδοση ξηράς του Hornet) ήταν από άλλον πλανήτη και κλάσεις ανώτερο από τα F-16/M2000/F-20/F-15 .

      Η ακύρωση της απόφασης της επιτροπής διαπραγματεύσεων της ΠΑ του 1981 για αγορά 100 x F-18L αποτέλεσε το μεγαλύτερο έγκλημα του κλεφτοπασοκ εις βάρος της ΠΑ και της άμυνας την χώρας (δεν ασχολούμαι με τα οικονομικά και το όνειδως που ακολούθησε με την «αγορά του αιώνα») και το πληρώνουμε μέχρι τις μέρες μας.

 21. Πάντως θυμάμαι 25 Μαρτίου 1990 7 τετράδες (F-16,Mirage 2000,Mirage F-1,Phantom,Corsair,F-5,F-104) άσχετα με ότι προβλήματα δημιουργεί η πολυτυπία είναι μοναδική ανάμνηση.

 22. Για την ιστορία:
  -Την ευκαιρία για περιορισμό πολυτυπίας και δημιουργία βιομηχανικής υποδομής (όπως έκανε η Τουρκία με το F-16) την είχε η Ελλάδα 10 χρόνια νωρίτερα με το F1, όταν οι Γάλλοι (που έψαχναν για πελάτη απεγνωσμένα) προσέφεραν συμπαραγωγή, με προϋπόθεση την παραγγελία το λιγότερο 100 κομματιών, έναντι $750.000 έκαστο. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε συμφέρουσες και αντίστοιχες επενδύσεις (κυρίως πιστοποίηση αμερικάνικων όπλων και/ή σχηματισμό αποθέματος γαλλικών) ώστε το πολύ καλό F1 να αξιοποιηθεί σαν πολλαπλού ρόλου και να μείνει επίκαιρο με εν συνεχεία αναβαθμίσεις.
  Τελικά η μπακαλίστικη προσέγγιση οδήγησε στην αγορά 40 (2 μοίρες) F1 έναντι $1,5 εκ. έκαστο, μαζί με 3 μοίρες F-4 και 3 μοίρες Α-7. Με βάση τα παραπάνω και με το ίδιο περίπου κόστος (επίσημες τιμές: F-4 5,5 εκ., Α-7 2,5 εκ), θα μπορούσε να σχηματιστεί μια καθ’ όλα αξιόλογη δύναμη με 5 μοίρες F1 + 3 μοίρες F-15 (~8,5 εκ./μονάδα, με καθυστέρηση 2 έτη από το F-4, αλλά με άλμα μιας γενιάς). Και δεν ήταν εύκολο να πουν όχι οι αμερικάνοι, γιατί όλα αυτά πληρώθηκαν με εθνικά χρήματα και όχι βοήθειες.
  Κατά τα άλλα, το F-16 στην «αγορά του αιώνα» ήταν με διαφορά η φθηνότερη επιλογή (ειδικά χωρίς τα FMS, που ήταν και είναι «διευκόλυνση» που πληρώνεται φαρμακερά στο ταμείο, όπως φάνηκε και από την αναβάθμιση των F-16). Το Μ2000 ήταν δεδηλωμένη πολιτική επιλογή του τότε πρωθυπουργού. Αν και ικανοποιητικό αεροδυναμικά, αποδείχτηκε ακριβό και, βεβαρυμένο από το ίδιο πρόβλημα με το F1, ενός μόνο ρόλου (αναχαίτιση). Και σ’ αυτό το ρόλο όμως βγήκε οριακά απαράδεκτο: με οπλισμό μόνο WVR και, κυρίως, με ανεπαρκές radar που το καθιστούσε κυριολεκτικά «γκαβό», ευάλωτο ακόμη και σε F-5που προσέγγιζαν από χαμηλά. Δε μιλάμε δε για το τι έγινε μετά την έλευση του ΑΜRAAM. Για να φτάσει το επίπεδο του F-16 χρειάστηκε να πληρωθεί άλλη μια φορά (-5). Όσα δε δεν αναβαθμίστηκαν, κάνουν μόνο για φορείς Exocet, και απλώς επιβαρύνουν ασύμμετρα, σε σχέση με το όφελός τους, τον προϋπολογισμό. Το θέμα βέβαια αδύνατον να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές…

  1. @Αμφισβητιας
   Γραφεις οτι το Mirage 2000 ηταν «ενός μόνο ρόλου (αναχαίτιση). Και σ’ αυτό το ρόλο όμως βγήκε οριακά απαράδεκτο: με οπλισμό μόνο WVR και, κυρίως, με ανεπαρκές radar που το καθιστούσε κυριολεκτικά «γκαβό»

   Και βεβαια ηταν ενος μονο ρολου, απο τη στιγμη που δεν ειχε βομβες και οπλα αερος εδαφους, αφου δεν τα αγορασαμε.
   Και βεβαια ειχε οπλα μονο WVR αλλα οχι ΒVR, αφου και παλι δεν τα αγορασαμε. (Αγορασε αργοτερα ο Μητσοτακης Super Matra 530D). Στοιχειωδης αντικειμενικοτητα επιβαλλει να πουμε οτι τα F16 μεχρι και το Block 30 (αυτο που πηραμε το 1987) δεν επαιρναν ΑMRAAM, η Πολεμικη Αεροπορια απεκτησε τετοια δυνατοτητα μονο οταν παρελαβε τα F16 Βlock 50 το 1997.
   Και ειναι μαλλον ανεντιμο να συγκρινουμε το Mirage 2000 BGM με το μεταγενεστερο F16 Block 50 ή Βlock 50+ , το αντιστοιχο του οποιου ειναι το Mirage 2000-5.

   Οσο για το ρανταρ και το προβλημα στο look diwn shoot down, αυτο πραγματι υπηρχε, αφου ο Κουρης δεν πηρε το ρανταρ που ειχαν τα Mirage 2000 της γαλλικης Αεροποριας που δουλευε μια χαρα, αλλα αλλο φθηνοτερο, για να ριξει το κοστος οπωε επιθυμουσε ο Αντρεας. (Και αυτο το προβλημα το ελυσε ο Ψηλος).

   Τωρα, τι ειναι καλυτερο, ο συνδυασμoς Mirage 2000-5 / MICA ή το F16 Block 50+ / AIM120; Χμμμμμμμ……….🤔🤔

   1. Το πρόβλημα του radar RDM ήταν τεχνολογικά εγγενές και δεν λύθηκε ποτέ. Και δεν ήταν μόνο το θέμα της κατόπτευσης. Πχ, η ικανότητα TWS με ψηφιακή απεικόνιση παρείχε στον χειριστή του F-16 χαώδες πλεονέκτημα στην αντίληψη της τακτικής κατάστασης. Και οι ασύρματοι Have Quick βιώσιμες επικοινωνίες σε περιβάλλον παρεμβολών. Και οι αμερικάνοι εκπαιδευτές ανέβασαν σε άλλο επίπεδο τις ομαδικές τακτικές – οι γάλλοι ήταν απλώς μακριά νυχτωμένοι..και πολλά άλλα.
    Τα Β30 έφεραν AMRAAM με αντίστοιχη προσθήκη λογισμικού. Οι τούρκοι προηγήθηκαν στην προμήθειά τους και στα Ίμια μας έπιασαν εκτεθειμένους (σε ερώτηση δημοσιογράφου ο τότε ΥΦΕΘΑ Αποστολάκης -εξ αεροπορίας αλλά όχι σοβαρός- προσπάθησε να πείσει ότι ο AMRAAM «είναι για να χτυπάει μεγάλα αεροπλάνα μέσα στα σύννεφα…η αερομαχία γίνεται με πολυβόλα και μικρούς πυραύλους…απ’ αυτά έχουμε…»(sic)).
    O ημιενεργού καθοδήγησης 530 (απαιτεί συνεχή φωτισμό στόχου δεσμεύοντας τον εκτοξευτή του) με τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τον AMRAAM. Συν τοις άλλοις, επιβάρυνε τόσο το φορέα του, που για εμπλοκή σε ελιγμούς έπρεπε οπωσδήποτε να είχε απαλλαγεί.
    Όσο για το τελευταίο δίλημμα…
    Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων (4+ μοίρες F-16 έναντι 3 μοιρών Μ2000-5 με το ίδιο κόστος)…
    Και θεωρώντας δεδομένο ότι στον πόλεμο ο κανόνας είναι πολλοί εναντίον πολλών και όχι ένας με έναν, η παρουσία και μόνον του Link16 καθιστά την απάντηση αυτονόητη.

    1. @Αμφισβητιας
     Και βεβαια δεν πηραν link 16 τα Mirage 2000-5. (αφου δεν τους αγορασαμε). Και παλι ομως ο συνδυασμος Mirage 2000-5 /MICA ειναι ανωτερος του συνδυασμου F16/AIM120, οι δε πληροφοριες μιλουν για exchange ratio 1,5:1 στο Αιγαιο.

     Το Block 30 ΔΕΝ παιρνει ΑΜRAAM, «με απλη προσθηκη λογισμικου», αν επαιρνε θα το καναμε απο το 1997, και βεβαια δεν θα πεταγαμε 300.000.000 για να κανουμε 39 Φαντομ πλατφορμες ΒVR για ΑΜRAAM.

     Mπαινω στον πειρασμο να υπενθυμισω οτι ολα τα Μιραζ εχουν κλασεις ανωτερο συστημα αυτοπροστασιας απο τα F16, και οτι ειχαμε και καταρριψη τουρκικου F16 απο Μ2000 στη Ροδο στις 10/10/1996.
     Τελος το αεροσκαφος δεν ειναι οπλο, αλλα πλατφορμα αφεσης οπλων. Και αν θελουμε να χτυπησουμε τις γεφυρες του Βοσπορου ή τουρκικες φρεγατες οπλισμενες με ESSM, καλυτερα να το επιχειρησουμε με Scalp και ΑΜ39 Exocet αντιστοιχα, και οχι με Maverick. Βλεπεις τα «σιδερικα» του Θείου Σαμ εχουν «πολιτικους περιορισμους», δεν μας δινει οπλα που «αλλαζουν τις ισορροπιες δυναμεων στην περιοχη» δεν μας αφηνει να τα αναπτυξουμε στην Κυπρο, δεν, δεν, δεν………

     1. A, και κάτι ακόμη: για τις «πληροφορίες από το Αιγαίο», κράτα και καμμία πισινή. Βλέπεις,μπαίνουν παράγοντες όπως προπαγάνδα, διαφήμιση, ηθικό κλπ. Αν ρωτήσεις τους απέναντι, παρόμοια και πιο φουσκωμένα θα τα παρουσιάσουν.
      Κάποτε, οι «πληροφορίες από το Αιγαίο» ήθελαν τα F1 και F5 να στέκονται στα ίσα απέναντι στα τουρκικά F-16. Μέχρι που έσκασε το σκάνδαλο με τις παραποιημένες απομαγνητοφωνήσεις (που παρά την «οργή» του τότε «αρχηγού», κουκουλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες). Και μετά μούγκα.

 23. Ενα εξαιρετικό άρθρο με ύφος και ήθος γραφής Γιάννη Νικήτα.
  Λίγες υποσημειώσεις.
  Τα F1CG ήταν για την εποχή τους game changer και η διασφάλιση ότι σε περίπτωση σύρραξής με την Τουρκία θα υπήρχε ροή ανταλλακτικών και όπλων καθώς θεωρείτο βέβαιο ότι οι φίλοι Αμερικανοί θα προχωρούσαν σε εις βάρος μας εμπάργκο.Η αγορά τους-καθώς οι Γάλλοι απαιτούσαν το χρήμα στο χέρι-στοίχισε το σύνολο του αποθεματικού του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου,χρήματα τα οποία ουδέποτε επεστράφησαν.
  Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την διατύπωση ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει αυτόνομη αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έίχε ποτέ τη βούληση να στηρίξει ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και κυριαρχία της χώρας τις βιομηχανίες αμυντικού υλικού.
  Και πως να τις στηρίξει όταν κάθε πρωτοβουλία αφενός βαλλόταν εκ των έσω-τι έγινε τότε με το ΑΡΤΕΜΙΣ-και αφετέρου το παιγνίδι αποσκοπούσε στην ατελείωτη μάσα-τι να πρωτοθυμηθώ από τότε Λούβαρης-Magic/Πέτσος-Leopard.Αν θέλαμε(ή και αν θέλουμε) να παίξουμε πραγματικά,τον δρόμο τον έχουν χαράξει οι Ισραηλινοί με τα KFIR.Eμείς βεβαίως είμαστε ή πολύ τίμιοι να κάνουμε τέτοια-ως γνήσια τέκνα της κουλτούρας του πτωχού αλλά τιμίου Ν.Ξανθόπουλου-ή πολύ διαπλεκόμενοι με τον κάθε μεσάζοντα που κάτω από το τραπέζι προωθεί την πραμάτεια του.
  Ο κάθε Ανδρέας,Κωνσταντίνος,Κωστας,Γιωργάκης,Αλέξης,Κυριάκος δεν λειτουργούσε και δεν λειτουργεί μόνος του,αλλά με ένα κλειστό κύκλο αρμόδιων υπουργών,επιτελών και συμβούλων οι οποίοι φέρουν ΑΚΕΡΑΙΑ την ευθύνη των εισηγήσεων των εξοπλισμών.Εχετε δει πως λειτουργει το ΚΥΣΕΑ?Πιστεύετε ότι αναλίσκονται οι συμμετέχοντες σε διαλογικούς προβληματισμούς και συζητήσεις για τα εξοπλιστικά?ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ NEXT ONE.
  Επειδή είμαι γέροντας και η μακρά πληκτρολόγηση κουράζει τα ρευματικά μου,να θεωρουμε ημάς εξόχως τυχερούς που η πολυτυπία είναι αυτή που παρουσιάζεται σήμερα,γιατί αν στο παρελθόν δεν μεσολαβούσαν κάτι σκανδαλάκια που οδήγησαν σε εκλογές και αλλαγή κυβερνήσεων καθώς και κάτι οικονομικές κρίσεις,σήμερα μπορεί ο κ.Νικήτας να ανέλυε και 3-4 ακόμα τύπους αεροσκαφών.

  1. Επειδή είσαι όπως γραφεις και κάποιας ηλικίας :
   Να σου θυμίσω πως τα game changer F-1 πέταγαν για χρονια με τους AIM9J…διακοσμητικούς στα ακροπτερύγια
   Δεν είχαν συνδεθεί με τον υπολογιστή του αεροσκάφους οποτε το μονο που δούλευε ήταν τα πυροβόλα DEFA!!

   Από τότε αγοράσαμε αεροπλάνα χωρίς τα κατάλληλα πυρομαχικά ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτροπή!!

   1. I stand corrected.
    Εχεις απόλυτο δίκιο,το αλτσχάιμερ βλέπεις μου χτυπάει την πόρτα.
    Ως game changer το καθ’όλα συμπαθές F1 είχε λανσαριστεί από τον τύπο της εποχής,τότε δε αν μιλούσες για AIM9J σε κοιτούσαν σαν εξωγήινο.Βέβαια η ροή της πληροφορίας εκείνη την εποχή,ας μην ξεχνάμε,ότι περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις εφημερίδες και ο ειδικός τύπος βρισκόταν σε σπαργανώδη κατάσταση.
    »Με την διόρθωση,βελτίωση επιδέχονται οι αδαείς»-θείος LOLOTOS.
    Την καλημέρα μου σε όλους.

   2. Οι AIM-9J ήταν ότι καλύτερο (και αξιόπιστο)υπήρχε την εποχή εκείνη το 1975 που άρχισαν να παραλαμβάνονται και να αξιοποιούνται τα Mirage F-1 από την ΠΑ. Μια χαρά δουλεύαν οι AIM-9J στο αεροσκάφος, κατά τον ίδιο τρόπο που τους αξιοποιούσαν και τα F-5 αναχαίτησης της ΠΑ την ίδια εποχή (ένταση ήχου στα ακουστικά του πιλότου)..
    Τα F-1 με τους πιλότους του και τις τακτικές των Phantomαδων που μάθανε στο ΣΟΤ, αποτέλεσαν «game changer» για σχεδόν 15 χρόνια στο Αιγαίο..

 24. @Γιάννης Νικήτας
  Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο έως και κουραστικό, αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια έστω και στο περίπου ανάλυση/μελέτη των κονδυλίων που στοιχίζει η πολυτυπία σε σχέση με τη διατήρηση έστω δύο τύπων α/φ.
  Δηλαδή από το 1980 ας πούμε, τι σε απόλυτους (στο περίπου) ξοδέψαμε, σε σχέση με την οικονομία που κάναμε σχετικά με τα α/φ.

 25. Αν μια δευτερη μοιρα ραφαλ αντικαταστησει τα φαντομ που θα αποσυρθουν το 2027, τοτε και με δεδομενη την επιστροφη των διλιτρων μιραζ στους γαλλους. Εισαγουμε ενα νεο τυπο, αλλα αποσυρουμε εναν τυπο (φαντομ) αλλα και εναν υπο-τυπο (διλιτρα μιραζ), Επισης η αναβαθμιση σε βαιπερ ομογενοποιει 2 υπο-τυπους
  (με ελαχιστες διαφορες) τα μπλοκ 52+ και τα μπλοκ52+ ανβανς.
  Αρα συμμαζευομαστε σιγα σιγα, αρκει να γλυτωσουμε το οικονομικο βαρελι διχως πατο, που λεγετε τενεκες35,
  που η αρχικη αποκτηση ραφαλ μας δειχνει οτι μαλλον θα το γλυτωσουμε οριστικα.
  Ενα αλλο που θελω να θειξω που θα εδινε τερατια μειωση λειτουργικου κοστους στην ΠΑ ειναι η συγχωνευση των βασεων.
  Μολις αποσυρθουν τα φαντομ απο τη 2η μοιρα ραφαλ, η βαση πρεπει να κλεισει και τα νεα ραφαλ να πανε και αυτα στη ταναγρα.
  Επισης γιατι να μην κλεισει και ο αραξος και τα βαιπερ (μελλοντικα) που υπηρετουν εκει να μοιραστουν με τα αλλα βαιπερ σε σουδα και λαρισα.
  Ειναι τεραστια η επιπλεον αποσταση απο τον αραξο για να κανεις αποστολη κρουσης (με μονοκινητηριο κιολας) η αναχαιτισης στα συνορα με την τουρκια, και δεν απειλουμαστε απο την ιταλικη αεροπορια της νοτιας ιταλιας για να εχουμε βαση εκει.
  τα βορεια συνορα της χωρας τα καλυπτουν μια χαρα η λαρισα και η αγχιαλος.
  Ας αυξηθουν τα αεροδρομια διασπορας, σε ενα ακομα μεγαλο σε κασο η καρπαθο, στα προτυπα λειτουργιας της σκυρου, για να εχουμε αριστο ελεγχο της ΝΑ μεσογειου.
  Αν κλεισουν ανδραβιδα και αραξος θα εχουμε τερατιο ωφελος στα λειτουργικα εξοδα της αεροποριας, και επιχειρησιακα τα αεροπλανα μας θα εχουν μεγαλυτερη εγγυτητα στην τουρκια.
  Μια αναδιαρθρωση ειναι επιβεβλημενη πιστευω.

  1. Επισης καθως υπαρχει παντα κοστος για τις τοπικες κοινωνιες, (αν κλεισουν στρατοπεδα,αεροδρομια, πανεπιστημια), ας δωθουν για εμπορικες χρησεις οι τερατιοι χωροι των αεροδρομιων, και να περνει και ενα μικρο ενοικιο η αεροπορια.

  1. Θα περίμενα ότι έχουμε, αλλά αν δεν έχουμε θα έπρεπε να βάλουμε, θα έχουν και την προστασία των αντιαεροπορικών που είναι στην Κρήτη και κλειδώνεις την ΑΟΖ

 26. Το άρθρο είναι ελειπές.
  Να μην ξεχάσει στην συνέχεια να αναφέρει ότι μας πρότειναν οι Αμερικάνοι
  την γραμμής παραγωγής του F-20 στην Ελλάδα.
  Με κόστος το 1/2 του F-16 C/D!
  Προσοχή το F-20 ήταν καλύτερο από τα F-16 A/B και τα C/D μέχρι μπλοκ 40!
  Αν είχαμε μυαλό τώρα θα κατασκευάζαμε F-20 με μεγαλύτερο κινητήρα και επιδόσεις όπως το Γκρίπεν !
  Η γραμμή παραγωγής θα μπορούσε να κατασκευάσει υπέρ διπλάσια μαχητικά από τα F-16 και MIRAZ 2000-5 που τελικά αγοράσαμε αν υπολογίσουμε το κόστος!
  Αν βάλουμε και τα F-4 στους υπολογισμούς φτάνουμε στα 2,5 φορές περισσότερα.
  Δηλαδή θα είχαμε 2,5 περισσότερα F-20 από τον συνολικό αριθμό F-16 και Μιράζ 2000 που παραγγείλαμε!

  1. Δηλαδή εμείς να αγόρασα και ένα αεροσκάφος που δεν ήταν σε υπηρεσία σε καμμία αεροπορία ούτε αγοράστηκε ποτέ από κανένα?
   Αγαπητέ φίλε αυτά είναι επιστημονική φαντασία.

   1. Στην περίπτωση των υποβρυχίων με σύστημα AIP αυτό ακριβώς γίνε όμως, και μας ακολούθησαν μετά αρκετές χώρες.

    Εντελώς άγνωστο δεν ήταν πάντως το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αφού επρόκειτο ουσιαστικά για μια εξέλιξη του γνωστού F-5 Freedom Fighter.
    Υποδεέστερο του μοντέλου της General Dynamics δεν ήταν όμως γενικά, απλά δεν ευνοήθηκε απο τις συγκυρίες εκείνη την εποχή.

    https://www.defensemedianetwork.com/stories/what-might-have-been-f-20-tigershark/

    1. Αγαπητέ φίλε για τα Τ214,σωστά γράφεις ότι είμασταν η πρώτη χώρα που τα παράγγειλε ,δεν γράφεις όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μέχρι να τα κάνουμε «να μην γερνουν»,φαντάζεσαι τι θα γίνονταν στους ουρανούς του Αιγαίου αν εμείς είχαμε παρόμοια προβλήματα με τα F20?

     1. Το F-20 δεν είχε πρόβλημα.
      Το Τ214 είχε από την λανθασμένη τακτική των Γερμανών να μην βάλουν πρωτότυπο
      υπό κλίμακα σε δεξαμενή προσομοίωσης για δοκιμές.
      Τα έχω γράψει το 2011 για τα Τ214 είναι πιο εμπρός ο πύργος του υποβρυχίου από ότι πρέπει κλπ .!
      Το F-20 θα μας έδινε και εξαγωγές οι Αμερικάνοι αυτό μας είπαν τότε!

     2. Αγαπητέ C.p.
      Ότι υπήρξαν αρχικά προβλήματα με τα υποβρύχια το γνωρίζουν όλοι, οπότε ήταν περιττό να το επισημάνω.
      Σήμερα τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί έχουν επιλυθεί και το υποβρύχια έγιναν εξαγωγική επιτυχία στην οποία έχουμε ένα μερίδιο αν θυμάμαι σωστά.

      Στο συγκεκριμένο αεροσκάφος το ρίσκο εάν υπήρξε κάν ήταν πολύ μικρό, ίσως και μικρότερο απο αυτό που υπήρξε στο σχέδιο της General Dynamics αφού ήταν ένα νέο αεροσκάφος στο οποίο τα προβλήματα θα εμφανιζόταν στην πορεία ως συνήθως. Συνεπώς πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

      Αν το επέλεγε η USAF ως ελαφρή μαχητικό για το πρόγραμμα LWF ούτως η άλλως αυτό θα πέρναμε.

 27. Εάν η γεωπολιτική κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Αμερικής-Τουρκίας δεν ήταν περίπλοκη με συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ μελών μιας συμμαχίας, σήμερα δεν θα συζητούσαμε ακόμα για πολυτυπία μαχητικών αεροσκαφών.

  Η νοοτροπία του τζαμπατζή που θέλει να πορεύεται συχνά και με παραχωρήσεις υλικού, δεν διευκολύνει τα πράγματα στο θέμα, αλλά τα περιπλέκει περισσότερο.
  Αφού μας φέρει συνέχεια σε θέση να χρωστάμε μια ανταπόκριση σε εκείνους που μας παραχωρούν δωρεάν υλικό, με συνέπεια να απαιτούν συνέχεια την μερίδα του λέοντος στις προμήθειες εξοπλισμών.

  Αν δεν υποχρεωνόμασταν συνέχεια στους ξένους, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ελεύθερα το αεροσκάφος που χρειαζόμαστε και μας συμφέρει.

 28. Τα λάθη που οδήγησαν στην τεράστια πολυτυπία ξεκίνησαν πολλές δεκαετίες πίσω. Όταν η ΠΑ της δεκαετίας του 70 έκανε το τεράστιο άλμα με τα 36 F-4, τα 40Mirage F1, τα 60 A-7 και τα 40 Τ-2 που λίγο μετά έφτασαν ακόμα 18 F-4 και τα RF-4. Αλλά στην δεκαετία του 80 και εκεί που θα έπρεπε να κλείσουν οι τρύπες και να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της ΠΑ ήρθε το χάος, τα αρχικά 120-150 που ζήτησε η ΠΑ έγιναν 80 και δύο τύπων ενώ έμειναν χωρίς τα ειδικά όπλα και συστήματα τόσο τα καινούργια όσο και τα επίσης καινούργια(κατασκευές 74-78). Και από εκεί τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Αν τότε είχαν επιλεγεί τα F-18L θα μπορούσαμε να έχουμε με συνεχιζόμενες παραγγελίες και πιο σύγχρονες εκδόσεις έναν τεράστιο ομοιογενή στόλο σήμερα με πλήρη αυτονομία υποστήριξης, ουσιαστικά κάτι που μπορούν να κάνουν οι τούρκοι, και απλά να υπάρχει ένας γαλλικός παράγοντας για τα ειδικά όπλα(και πάντα για τα γαλλικά μαχητικά ο στόχος για εμένα θα έπρεπε να είναι για 60 αεροσκάφη – 40 Τανάγρα και 20 Κρήτη για πλήρη κάλυψη)

  1. Κυριοι θα το λεω μεχρι να το χωνεψετε.

   Δε γινεται ΚΑΙ 2 μοιρες Ραφάλ ΚΑΙ φρεγατες. Ενα απο τα δυο.

   Η πολυτυπια και η εισαγωγη μεγαλου δικινητηριου μαχητικου εχουν κοστος.
   Μαζι με τα παλαιοτερα Μ2000 θα φυγουν και τα Φαντομ. Και αυτο ειναι το αισιοδοξο σεναριο, διοτι εγω φοβουναι οτι θα φυγουν και αλλα.
   Αυτη η σαλατα δε συμμαζευεται ετσι ευκολα.

   Το αρθρο μιλαει για την πολυτυπια περασμενων δεκαετιων. Ακομα και τοτε ομως, ουδεποτε εγινε αγορα και εισαγωγη νεου τυπου στο οπλοστασιο για κατω απο 36-40 αεροπλανα.
   Αυτο το παραδοξο με την εισαγωγη νεου ακριβου τυπου μαχητικου για μολις 18 μοναδες ειναι ιστορικη πρωτοτυπια της τωρινης Κυβερνησης, η οποια δειχνει να ενδιαφερεται μαλλον για την εξοφληση ενος πολιτικου γραμματίου στον μεσιέ Μακρόν με το μικροτερο δυνατο κοστος, και οχι βεβαια να επενδυσει σοβαρα σε αυτο το εξαιρετικο αεροσκαφος.
   Φοβουμαι οτι τα Ραφάλ αρχικα θα μεινουν διχως οπλα οπως τα υποβρυχια, και τελικα θα καθηλωθουν οπως τα Mirage.

    1. @CK
     Δες τους Τουρκους.
     230 F16, πληρως ομογενοποιημενα στην προηγμενη εκδοση Block 50+ Adv. μεσω οικονομικοτατου προγραμματος CCIP, ενας κινητηρας, αποθηκες γεματες ανταλλακτικα. Ποιοι ειναι πιο νοικοκύρηδες; Ποιοι κανουν σοβαρο προγραμματισμο και ποιοι ειναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» ; Ποιοι εχουν το βελτιστο αποτελεσμα σε σχεση με τα χρηματα που δαπανούν;

   1. Απλα για το Αιγαιο θελει εκτος απ την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ, 6 – 8 gowind οπως τις δινουν οι Γαλλοι, στα 350Μ περιπου εκαστη, με εμφαση στο Α/Υ πολεμο, κοινως με ενα καλο σοναρ και για 2 φρεγατες εμφαση στο ΑΑW, εαν υπαρχουν τα χρηματα, γιατι ειναι υπερβολικα ακριβες οι φρεγατες πλεον. Γιατι να χασεις ενα πλοιο του 1 δις που ισως δε προλαβει να κανει τιποτα θα τσουξει απο πολλες αποψεις. Θα προτιμουσα να δωθει εμφαση στα υποβρυχια για αλλα 2 – 4, και να δουμε τι υπαρχει σαν τεχνολογικη εξελιξη στο τομεα αυτο.

    1. Το ΠΝ θέλει 16 φ/γ.
     Κατά συνθήκη και για να ρίξεις κάποια κόστη, μπορείς να έχεις 12 φ/γ (οι 4 α/α) και 4 πλοία τύπου Gowind γ/κ για τη λάντζα (μιλάμε 2Χ8 vls για 8 α/α πυραύλους και 16 ή 32 πυραύλους σημείου, RAM & Millenium κ.λπ.), ενώ οι άλλες 8 φ/γ θα πρέπει να είναι α/υ πολέμου (με στοιχειώδη α/α άμυνα με 8 vls και 8 vls για 16 ή 32 πυραύλους άμυνας σημείου).
     Τα υ/β είναι άλλο όπλο που θέλει τα δικά του και κατά πρώτον τορπίλες για τα υπάρχοντα και επειγόντως κατασκευή των +2 που χρονίζει και που είναι και μερικώς πληρωμένα (άλλο έγκλημα αυτό).

     1. Εχει γινει συμφωνια για αυτα τα +2, δε νομιζω οτι ισχυει πλεον, αντι για +2 και τα χρηματα που εχουν δωθει (100Μ περιπου) να πανε για αντ/κα για τα 4/214 που εχουμε. Εαν κανω λαθος διορθωσε με.

 29. Το πολιτικό γραμμάτιο στον μεσιέ Μακρόν, μπορούσε να είναι και 40 α/φ, όχι 18. Λέω εγώ τώρα.
  Νομίζω ότι και το όποιο κόστος απορροφάται και από την απόσυρση κάποιων, αλλά και από την μικρότερη οροφή του στόλου.

  1. Πολιτικό γραμμάτιο είναι όχι όμως αναγκαστικά προς τον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά προς την Γαλλία. Επομένως το σκεπτικό μπορεί να είναι αγορά χωρισμένη σε δυο παρτίδες για να φορτωθεί και η επόμενη κυβέρνηση μέρος της ευθύνης, και για να μοιραστεί το πολιτικό ρίσκο η σημερινή σε περίπτωση που αποδειχθεί η συμφωνία πανάκριβη έστω στα επικοινωνιακά.

   Αν μιλούσαν για αγορά περισσότερων Rafale νομίζω ότι θα σχεδίαζαν και απόσυρση περισσότερων αεροσκαφών. Πιθανόν τα Phantom και τα F-16 PX I μαζί με τα Mirage 2000 EG που ανακοίνωσαν ήδη ότι θα αποσυρθούν.

   1. Η κρίση με τους δίπλα πρόσφατα, δε νομίζω ότι αφήνει περιθώρια για να αμφισβητηθεί καμία τέτοια απόφαση, τουλάχιστον αυτό τον καιρό. Όχι μόνο δεν πιστεύω ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά αντίθετα, φέρνει κοντά και κάποιους δυσαρεστημένους από την μην πολιτική των εξοπλισμών εδώ και 14-15 μήνες.
    Επιπλέον δεν πιστεύω τα περί γραμματίων κ.λπ. Θεωρώ ότι, η σωστή γραμμή για δύο πηγές προμήθειας στην Π.Α. είναι μονόδρομος. και με δεδομένα τα προβλήματα στην ΑΟΖ και την διαφαινόμενη καθυστέρηση ετών στην προμήθεια πλοίων α/α, η Αν. Μεσόγειος (και όχι μόνο) καλύπτεται αρκετά από ένα α/φ με τα χαρακτηριστικά του Rafale. άλλως, χωρίς Rafale δεν καλύπτεται με τίποτα.
    Για μένα, κανένα κώλυμα δεν υπάρχει ή υπήρχε στο να γίνει αυτό που πρέπει. Δεν θέλουν οι άνθρωποι ή για να το πω ξεκάθαρα γιατί για μένα προδότες γενικώς δεν υπάρχουν, ΔΕΝ τους αφήνουν οι Αμερικανοί (και οι δικοί μας δεν πατάνε πόδι) , οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τους δίπλα κοντά τους με νύχια και με δόντια.
    Αυτό φαίνεται άλλωστε και με την πίεση των Αμερικανών α) Να μην πάρουμε Bel ώστε να μην έχουμε SF, Scalp και Aster 30 και β) Με το να μας προξενεύουν καρυδότσουφλα, αντί τη Fremm που θα πάρουν και αυτοί.

    1. gdmast

     Η φετινή ένταση με τους Τούρκους δεν ήταν πρωτοφανές φαινόμενο αφού υπήρξαν και προηγούμενες περιπτώσεις εντάσεων.
     Οι ακρίτες όμως και μερικοί άλλοι συνεχίζουν να πηγαίνουν για ψώνια στους απέναντι, ακόμα και μετά τα γεγονότα τον Μάρτιο.
     Έτσι δεν έχει όμως νόημα, αφού υπάρχουν προφανώς άλλα συμφέροντα και φιλίες. Μερικοί είναι και παντρεμένοι με ανθρώπους απο την Τουρκία, προσωπικά έχω υπόψην μου μια περίπτωση στην Μεγίστη.

     Οι 200-300 που ασχολούνται συχνά με τα εξοπλιστικά στα σχετικά φόρουμ δεν είναι αρκετοί για να επιρεάσουν την πολιτική εξοπλισμών ώστε να ξεκινήσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

     Η πλειοψηφία των πολιτών και ο μέσος Έλληνας έχει άλλα να σκεφτεί, και έτσι δεν ασχολείται σοβαρά η συχνά με τα εξοπλιστικά ώστε να έχει αρκετές γνώσεις για αυτά τα θέματα, ούτε θέλει να μάθει περισσότερα.
     Εστιάζει όμως στα οικονομικά θέματα η στο ποδόσφαιρο, με συνέπεια να μετράει τους πολιτικούς απο τα επιδόματα η τα εφάπαξ και την οικονομική στήριξη που μοιράζουν, και όταν ακούει ότι έρχονται μειώσεις στα επιδόματα η αυξήσεις στην φορολογία για να αγοραστούν οπλικά συστήματα δεν πανηγυρίζει όπως αυτοί που ασχολούνται με τα εξοπλιστικά, αλλά σκέφτεται ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει έναν άλλο ο οποίος θα εστιάζει στο μοίρασμα επιδομάτων και όχι ξανά εκείνον που του «έφαγε» το επίδομα για να αγοράσει αεροσκάφη η πολεμικά πλοία.

     Όσον αφορά το πολιτικό γραμμάτιο, το ανέφερες πρώτος εσύ ο ίδιος στο σχόλιο που απάντησα. Αν δεν πιστεύεις όμως στα γραμμάτια απορω γιατί το ανέφερες.

     Εγώ πάντως πιστεύω ότι όπως και αλλού έτσι και στην πολιτική ισχύει αυτό που λέει το ένα χέρι πλένει το άλλο και η πολιτική στήριξη της Γαλλίας είναι μια απο τις περιπτώσεις, για αυτό ακολούθησε η απόφαση να αγοραστούν τα Rafale, αφού στα πλοία δεν έφτασαν σε συμφωνία έπρεπε να ανταποκριθούμε με επιλογή αλλού προϊόντος στην θερμή υποστήριξη της Γαλλίας στα ελληνοτουρκικά.

     Όσον αφορά το θέμα των πιέσεων απο τους αμερικανούς, είναι πάλι δικό μας λάθος, επειδή δεν λέμε να σταματήσουμε να ζητάμε φθηνό η δωρεάν υλικό ως παραχώρηση, με συνέπεια να τους χρωστάμε συνέχεια χαρές, αφού η αρχή το ένα χέρι πλένει το άλλο εφαρμόζεται και στην περίπτωση με τους αμερικανούς. Γι’αυτό δεν έχουν το θάρρος να τους πούνε όχι όταν εκείνοι έρχονται νε «προτάσεις» για πλοία η αεροσκάφη.

     Όσο παίζουμε πάντως το παιχνίδι των αμερικανών, θα έχουμε φασαρίες με τους απέναντι και γενικά, αφού τους συμφέρει να μαλώνουμε συνέχεια με τους απέναντι για να μας πουλάνε όπλα.
     Όλα αυτά τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει στην μεταπολεμική εποχή σε αμυντικούς εξοπλισμούς τα πήραμε μόνο εξαιτίας της φασαρίας με τους Τούρκους τους οποίους δεν έλεγαν να συμμαζέψουν οι αμερικάνοι όπως το έκαναν στο Ιράκ που τους είχαν συλλάβει αμερικάνοι στρατιώτες στο Ιράκ επειδή σε εκείνη την περίπτωση ήθελαν να μπουν σφήνα στα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή.
     Ενώ στα ελληνοτουρκικά έχουν ίσες αποστάσεις.

     Αν θέλαμε να έχουμε πυραύλους Aster θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε το SAMP απο τους Γάλλους. Αλλά δεν θέλαμε αφού επι,έχουμε στο παλιό Patriot που έχει και ελαττώματα.
     Οι αμερικάνοι θέλουν να ελέγχουν την Ελλάδα μέσο των εξοπλισμών όπως την έλεγχαν παλιά μέσο του σχεδίου μάρσαλ προσφέροντας μια οικονομική υποστήριξη.
     Στην Τουρκία προσπάθησαν το ίδιο, αλλά με πραξικοπήματα που έκαναν πιο συχνά σε αντίθεση με την Ελλάδα, μέχρι την εμφάνιση του Ερντογάν

     1. Στις συγκεκριμένες συγκυρίες, που πρώτη φορά μετά το 87 ήρθαν και οι στόλοι αντιμέτωποι, δεν θα είχαμε αντιδράσεις. Δηλαδή δεν είχαμε αντιδράσεις για 18 α/φ και θα είχαμε για 25? και με μια όψιον για άλλα 25? Δε νομίζω, ενώ από διάφορους πολιτικούς χώρους, τα μηνύματα που έχω είναι τελείως διαφορετικά. Φυσικά και για το θέμα των πιέσεων είναι δικό μας λάθος. Δεν θα το αναλύσω εδώ γιατί είναι μεγάλο θέμα, απλά θα πω ότι ΚΑΙ εμάς μας έχουν ανάγκη οι ουσαίοι, οπότε περιθώρια υπάρχουν, χωρίς αναγκαστικά να θέσουμε εν αμφιβόλω την όποια άλλη βοήθεια μας προσφέρουν και είναι και θέμα ενίσχυσης της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και δεν έχει να κάνει με την αντιπαράθεση με τους δίπλα.
      Είναι επίσης άλλο να έχεις Aster στην Αττική, στη Χρυσούπολη κ.λπ. που τώρα έχεις τους Patriot (ή θα είχες SAMP/T) και εντελώς άλλο να τους έχεις σε πλοίο κοντά στα νησιά ή στο Αν. Αιγαίο. Άλλη απαγόρευση πτήσεων επιτυγχάνεις. Γιατί το θέμα εδώ είναι και η ΑΟΖ.

     2. Αντιδράσεις δεν θυμάμαι να είχαμε και με τα προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα στην αρχή, όταν όμως έγιναν γνωστά τα γεγονότα στο παρασκήνιο ξεκίνησε το μεγάλο κυνήγι των μαγισσών με πρώταγωνιστή τον Άκη και την παρέα που είχε εμπλακεί στις υποθέσεις.
      Ακόμα δεν έγιναν γνωστά τα πραγματικά έξοδα, όταν γίνουν ίσως να έχουμε όμως αντιδράσεις.

 30. Λεγεται οτι στη νεα δομη ανατεθηκε μελετη για την πιθανη ιδρυση Στολου Μεσογειου με δημιουργια Ναυσταθμου στα Χανια.
  Ειναι βεβαιο οτι τα Rafale θα πανε Ταναγρα…?
  Μηπως αναβαθμιζεται στρατιωτικως η Κρητη..?
  Ζητηματα εξισου σοβαρα , τα οποια εχουν περασει δυστυχως σε δευτερη μοιρα ( οχι rafale ! ) λογω των εξοπλιστικων.

  1. Εάν το κάνουν είναι ένα σωστό βήμα, απ τη στιγμή που φεύγουν τα m 2000 και δώσουν την περιοχή ευθύνης στην ανατολική μεσόγειο στα rafale και έχουν σκοπό για aaw πλοια μαζί με τα p3 επιτέλους θα πρυτάνευσε η λογική.

   1. Κανονικά σε πιο μικρή κλίμακα, και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρχει μια κορβέτα, 2 τπκ, και ένα υποβρύχιο, να σπάσει ο στολος.

    1. Γιατι να «σπασει ο Στολος» ;

     Στην κριση των Υμιων, το συνολο της δυνάμεως του Πολεμικου απεπλευσε απο το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 30/1/1996 ωρα 12:00, και εφθασε στα Υμια μεσα σε 4 ωρες.

     1. Ασφαλεια, δεν εχεις ενα στολο σε μια βαση μονο, για Ανατ. Μεσογειο γλιτωνεις ενα 6ωρο τουλαχιστον απο Αθηνα Κρητη- Χανια. Τα Ιμια ειναι απλα ευθεια ετυχε..

 31. Ναι η πολυτυπία δεν είναι ότι καλύτερο και εμπεριέχει έξτρα κόστη, και αναποτελεσματικότητα.

  Ωστόσο νομίζω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση (κοστολογικά και από άποψη αποτελεσματικότητας), γιατί σε κάθε τύπο έχει αρκετά αεροσκάφη, δεν είναι μια αεροπορία πχ τύπου Βουλγαρίας με 12 αεροσκάφη και να είναι 4 ειδών.

  Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πολυτυπίας μας δεν έρχεται από τα πολλά είδη αεροπλάνων αλλά τις πολλαπλές εκδόσεις σε F-16 και Μιράζ. Αν δεν ήταν αυτή, θα είχαμε έναν στόλο 230 αεροπλάνων που θα είναι 4 ειδών, ΟΚ δεν είναι και άσχημα.

  Η πολυτυπία στο F-16 (και στο Μιράζ) δεν είναι απότοκο του ότι δεν προγραμματίζουμε έξυπνα, δεν τα παίρνουμε/παραγγέλνουμε όλα μαζί κτλ κτλ, αλλά ότι δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα κονδύλια (ή τα τρώνε αλλού). Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλα τα F-16 μας παραγγελλόταν όλα μαζί όπως γράψανε πολλοί. Θα είμασταν με έναν στόλο που θα ήταν όλος block 30! Αν είχαμε έστω 160 blk30 Πόσα θεωρείται θα αναβαθμίζαμε μετά σε blk 50 και μετά σε blk 70/72?

  Θα γινόταν ότι έγινε με τα Μιράζ, όπου λιγότερα από τα μισά ή 1/3 αναβαθμίστηκαν, οπότε ακόμη και αν είχαμε όλο τον στόλο μόνο Μιράζ και F-16 και ακριβώς του ιδίου τύπου, σε 10-15 χρόνια θα είχαμε φτάσει να έχουμε πολλαπλές εκδόσεις.

  Το πρόβλημα είναι τα λεφτά/αφραγκιά ή ότι ενώ είμαστε μια χώρα 9 εκατομυρίων έχουμε αεροπορικό στόλο μιας δεκαπλάσιας από εμάς χώρας, κάτι που δυστυχώς έχει και το κόστος του.

  Επίσης με το ότι είναι αναποτελεσματικό το Life cycle cost αν έχουμε λίγα κομάτια το καταλαβαίνω, αλλά αν πχ ένα Ραφαλ έχει ife Cycle cost 120 αγορά και 80 διατήρηση/συντήρηση=200, έστω λόγω αναποτελεσματικότητας αυτό είναι σε εμάς 120+100=220. Τι να κανουμε για να μας 20 εκατ πιο φτηνά το σέρβις , θα παραγγείλουμε άλλα 22 με 120 εκατ το ένα? (που θα είναι και άλλη έκδοση άρα πάλι μπέρδεμα).

  Το πρόβλημα δεν το έχουμε μόνο εμείς, το έχουν όλες οι χώρες, όπως με τα Απάτσι που αναγκάζονται να αποσύρουν ένα μεγάλο μέρος γιατί δεν θα τα πάνε όλα για αναβάθμιση. Υπάρχει η αναγκαία πολυτυπία που έχεις σχέση με το ότι θέλεις διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικές δουλειές και ότι επίσης επειδή δεν μπορείς και να πάρεις μονομιάς όλα τα εργαλεία και μετά να τα αναβαθμίζεις τακτικά έχεις και την δεύτερη πολυτυπία ότι μερικά είναι νέα και μερικά παλιά ώστε να μην αντικαθιστάς κάθε φορά τεράστια batches, αλλά και ώστε πάντα να έχεις ένα μίγμα παλιών και νέων. αντί να τα έχεις μια φορά όλα νέα και μια φορά όλα αρχαία

  1. «Το πρόβλημα είναι τα λεφτά/αφραγκιά ή ότι ενώ είμαστε μια χώρα 9 εκατομυρίων έχουμε αεροπορικό στόλο μιας δεκαπλάσιας από εμάς χώρας, κάτι που δυστυχώς έχει και το κόστος του.»

   Έχουμε δώσει τρελά χρήματα για την αεροπορία τα τελευταία 50 χρόνια!
   Αν είχαμε δώσει το 50% αυτών των χρημάτων, αλλά είχαν επενδυθεί ΟΛΑ τα χρήματα ακριβώςόπως έπρεπε, τώρα θα είχαμε μία ΠΑ πολύ πιο ισχυρή.

   Δεν είναι τόσο θέμα οικονομίας όσο θέμα διαφθοράς και διαπλοκής.
   Mafia Cosa Nostra.

  2. Το λάθος ήταν ότι ενώ υπήρχαν τα κονδύλια για αναβαθμίσεις, δεν διατέθηκαν.
   Έτσι όταν πήραμε τα 50αρια, δεν αναβαθμίσαμε σε 50αρια και τα 30αρια. Όταν πήραμε τα 50+, δεν τα αναβαθμίσαμε όλα σε 50+, όταν πήραμε τα 50+adv, δεν τα αναβαθμίσαμε όλα σε 50+adv και όταν πήραμε τα Mk-5, δεν αναβαθμίσαμε και όλα τα 2000 σε Mk-5. Τόσο απλά.
   Πριν την απόφαση για Viper, θα έπρεπε να έχουμε 3 τύπους όλους και όλους. Δηλαδή 154 F-16 50+adv, 43 Mirage 5Mk2 και τα Fantom. Τρείς δηλαδή τύπους α/φ.

  3. @agnostosependyths

   Θα μπορούσαν να είχαν γίνει σταδιακή εκσυχρονισμοί των F16 με τις αγορές νέων Block ώστε να επιτευχθεί ομοιογένεια
   ΠΧ με την αγορά των B50 @ late 90s έπρεπε και τα B30 να έρθουν στο ίδιο επίπεδο
   Και ανάλογα με τα B52+,/M
   Αλλα τα αφήσαμε όπως τα αγοράσαμε
   Και βεβαια πήγαμε και βάλαμε δεύτερο κινητήρα στον ίδιο τύπο αεροσκάφους
   Τα ίδια και με τα M2000:
   Έπρεπε να είχαμε εκσυχρονίσει όλο το στόλο σε -5 και να είχαμε αγοράσει πιο λίγα καινούργια μονο για τη κάλυψη απωλειών

   Όλοι οι χρηστες των APACHE προσπαθούν να τα εκσυχρονίσουν όπως οι Αμερικανοι δες Ολλανδούς ώστε να μην απαξιωθούν από έλλειψη υποστήριξης

   Εμείς πήραμε KIOWA και αφήσαμε τα APACHE καθηλωμένα
   Μεγάλη επιτυχία!

   αλλα είπαμε οι αγορές γίνονται με πολιτικά κριτήρια βράσε ρύζι!!

  4. Το ίδιο ακριβώς με εσάς προσπαθώ να πω ότι ήταν η καλύτερη λύση, αλλά άφού είναι μια προφανής/πασιφανής λύση ακόμη και σε εμάς που δεν είμαστε ειδικοί, είναι προφανής λύση και σε αυτούς που έπρεπε.

   Όμως δεν την έκαναν. Άρα προσπαθώ να απαντήσω στο μέγα ερώτημα. ΓΙΑΤΙ?

   Και η απάντηση θεωρώ ότι είναι αφραγκιά, όχι όμως γενικη, αφραγκιά στην άμυνα, γιατί αν βρισκόταν περιοδικά από μισό δις κάθε φορά να γίνει μια αναβάθμιση στην ώρα της, κάποιοι έλεγαν ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το μισό δις αλλού, και μετά βλέπουμε.

   Το μετά όμως πήγε και άλλες εκδόσεις πιο μετά, οπότε η απαίτηση γινόταν ένα δις, και άντε πάλι ο κύκλος. Δυστυχώς. Όμως νομίζω δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ακόμη και η Αμερική έχει οπλικά συστήματα πολλαπλών εκδόσεων, και ενδεχόμενα για τους ίδιους ακριβώς λόγους, προυπολογισμός.

 32. Απέναντι στη δική μας ποιότητα της ΠΑ από το 2025 και μετά οι Τούρκοι πιστεύω θα απαντήσουν με ποσότητα. Kαι ανορθόδοξη ποσοτητα. Το ξέρουν και οι ίδιοι ότι το Tfx δεν μπορεί να είναι έτοιμο επιχειρησιακα πριν το 2040 και στην καλύτερη θα είναι ένα κακέκτυπο 4ης γενιάς (όταν θα εισερχονται επιχειρησιακα μαχητικά 6ης γενιάς τότε)
  απλά με μοντέρνο ντιζάιν.
  Γι αυτό και καθώς πιστεύω δεν θα κάνουν το λάθος να πάρουν ρώσικα ούτε και κανένας Ευρωπαίος η Αμερικανός θα τους πουλήσει, θα επικεντρωθουν μέχρι το Tfx σε δομικές στα παλιά τους f16 για να τα πάνε μέχρι το 2050,
  σε κατασκευή μεγάλων οπλισμενων drones κατά 10αδες (akinci) που δεν είναι καθόλου Αμελητεα καθώς θα ριχνουν som στα 280 χιλρα, και ανυσηχω ότι θα καταφέρουν να κάνουν το hurjet επιχειρησιακο ακόμα και το 2025. Το συγκεκριμένο όσο το βλέπω τόσο μου φαίνετε αντιγραφή του φοβερού κορεάτικου TA-50 που στην light attack εκδοχή του FA-50 είναι το καλύτερο στο κόσμο με διαφορά και το μοναδικό υπερηχητικό νομίζω.
  Εν γνώση των κορεατων το αντιγράφουν οι τουρκαλαδες?
  Άλλος ένας φορέας som λοιπόν που άμα φτιάξουν 60-70 για να αντικαταστησουν και τα εκπαιδευτικά τους t 38, και έχοντας και τα 235 f16 όλα κι αυτά φορείς som, και να πούμε και 100 akinci και αυτά με som έως το 2035, θα έχουν 400 φορείς som+! atmaca
  Εμείς και με 2 μοίρα ραφαλ και κρατωντας και τα μπλοκ 30, το πολύ να έχουμε 215 αεροπλανα,
  που να μεν θα τα καταρρίπτουν κάθε τουρκικό με μεγάλη άνεση αλλά, σκεφτείτε τι δύναμη πυρός είναι όλα αυτά.
  Αν οι 4 φρεγάτες μας που εξαγγελθηκαν δεν έχουν τουλάχιστον 16χ4 =64 αντιαεροπορικους Aster 30 η SM-2, ώστε να σχηματίσουν μια επιπλέον αντιαεροπορικη ομπρέλα στο Αιγαίο, τότε πρέπει οπωσδηποτε να αγοραστούν oι samp-t η επιπλέον patriot και να εγκατασταθουν σε νησιά, πιο μπροστά από την υπάρχουσα ΑΑ ομπρέλα, Καβάλας, θεσ/νίκης, Σκύρου, Αθήνας, Κρήτης.

  1. Οι Τούρκοι έχουν πιάσει μεγάλα αμυντικά κολλητιλίκια με τους Κορεάτες (και με τα Firtina και με τα Altay) οπότε δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράλογο…

 33. Αγαπητέ φίλε συμμερίζομαι, τις ανησυχίες σου.προβληματιζομαι για την απάντηση της Τουρκίας στα Ραφαλ.
  Σίγουρα ο Ερντογάν δεν θα ζήσει για πάντα.μετα απο αυτόν οι Τούρκοι θα πάνε σίγουρα σε f35 η` και στο κορεατική μαχητικό νέας γενεάς,που θα το βαφτίσουν εθνικο.

  ΤΕΛΟΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΓΡΆΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ???ΠΗΡΑΜΕ ΠΙΣΩ ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ,ΠΙΣΩ,ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ??

  1. Ούτε πήραμε ούτε πρόκειται να πάρουμε γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ.
   Στην πορεία της ζωής μου είχα την ΑΤΥΧΙΑ να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ΕΞΙ διαφορετικούς υπουργούς από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
   Μόνο ΘΛΙΨΗ από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο,την έλλειψη ανθρωπιάς,φιλοπατρίας,ειλικρινούς λόγου,ενδιαφέροντος για την κάθε μορφή εξέλιξης……ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς που είναι αδύνατον να τον συνεχίσω.
   ΥΓ.Ευτυχώς για την σωματική και ψυχική μου υγεία απομακρύνθηκα οικειοθελώς πριν συνεργαστώ με υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.
   ΥΓ2.Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής που »ξέχασε»να αναφερθεί στις γερμανικές αποζημιώσεις και η τοποθέτηση του νυν τομεάρχη άμυνας του Συριζα για τα εξοπλιστικά είναι ελαχιστότατα δείγματα των όσων ανέγραψα παραπάνω.
   ΥΓ3.Η ειλικρινής άποψη των ένστολων εισηγητών αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα με καχυποψία.Προκρίνεται συνήθως η άποψη εκείνου που εμπεριέχει την φράση»Τι ωραία που τα λέτε κύριε υπουργέ ΜΟΥ»
   ΥΓ4.Μία απλή ανάγνωση των αναρτήσεων των συνσχολιαστών του παρόντος,θα διεύρυνε τους ορίζοντες προβληματισμού και σκέψης των (αν)αρμοδίων,αν μπορούσαν κατ’ελάχιστο να κατανοήσουν το περιεχόμενο.
   Οταν ζητήθηκε ενεργοποιηση της διαδικασίας για FOS,κάποιοι αρχικά κοίταξαν αμήχανα τον φωτισμό της οροφής της αίθουσας.

   1. Είναι πολύ γνωστή η ιστορία του σημερινού προέδρου του ΣτΕ με την εκδίκαση των γερμανικών αποζημιώσεων. Τόσο οι θέσεις του ΣτΕ όσο και της Προεδρίας της Δημοκρατίας καλύφθηκαν από προσωπικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.

   2. Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, πολύ σημαντικές όλες οι πληροφορίες σου, αλλά να μου επιτρέψεις να σημειώσω την έλλειψη ανθρωπιάς. Όλα από μέσα ξεκινάνε…

   1. Δε καταλαβαινω για την φωτογραφια των RM 70, τι θες να πεις;

    Και μια ερωτηση, το εμπαργκο στην Κυπρο απ τους αμερικανους γιατι υπαρχει ακομα ποιος ο λογος; εχει απευθηνει εστω καποιος δημοσιογραφος αυτη την ερωτηση και να παρει μια ξεκαθαρη απαντηση ;
    Αληθεια ο κυρ Παιατ τι λεει επ αυτου του θεματος μιας και εχει γενικα αποψεις ή ειναι θεμα Ουασιγκτον;

     1. @G-164g Ag-Cat

      Δυστυχως οι Τουρκοι ενδιαφερονται να φυγουν και οι επακτιοι Εxocet, θα ελεγα δε κυριως αυτοι. Ειναι καρφί στο μάτι τους.

      Το ενδιαφερον ειναι οτι αυτος που οπλισε τα νησια με αυτα τα πανισχυρα οπλα ηταν ο Κώστας Μητσοτάκης.
      Τετοιος νάνος πια ο μικρος μπροστα στον γέρο του……

    1. Τόσο ξεκάθαρο για την Πτώση που ενώ διαφωνούν με τα Rafale και δαγκώνονται άσχημα όταν ακούνε γαλλικά μαχητικά… Τα υποστηρίζουν, χαχαχα

 34. Η ΠΑ πρέπει να προγραμματίσει ωστε στο μέλλον να βρεθεί με το πολύ δύο τύπους F16 και ένα τύπο Ραφαλιών.
  Κι ένα τύπο εκπαιδευτικού προκεχωρημένης εκπαίδευσης που να μπορεί να εκτελεί με σχετική επάρκεια και φθηνά και πραγματικές αποστολές (επιτέλους) όπως αερονόμευσης, οπτικής αναγνώρισης (VID), CAS
  Αλλιώς δεν βγαίνει..

 35. Επίσης έχει κουράσει η τακτική του Πρωθυπουργικού γραφείου να βγάζει «λάθος» ειδήσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο παρεμπιπτόντως υπάγεται απευθείας στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Κάθε τρεις και λίγο διαψεύδονται («διαψεύδονται») ειδήσεις του επίσημου μέσου επικοινωνίας της χώρας.

  Επειδή φαίνεται ότι μαζευτήκαμε εδώ μέσα και πολλοί παλαιοί και θυμόμαστε πολλά μακρινά ονόματα, να θυμίσω κι εγώ ένα μερικά άλλα: η τακτική αυτή του πρωθυπουργικού γραφείου θυμίζει τακτικές Γρυλλάκη και Μαυρίκη.

  Ίσως λόγω της επικείμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών το ΠΝ προκρίνει τις Βελάδες με τα MDCN γιατί θα είναι ο μόνος τρόπος επίδειξης σημαίας θα είναι από την θάλασσα και όχι από την ξηρά.

  1. Αυτή η λέξη «αποστρατιωτικοποίηση» που έχει προσφάτως επικρατήσει ως απόδοση του
   Αγγλικού demilitarization δεν μ’αρέσει καθόλου.
   Τέλος πάντων, αφοπλισμός των νήσων έστω και μερικός δεν πρόκειται να συμβεί. Με καμία κυβέρνηση.. 🙂

 36. Δεν είμαι κατά της πολυτυπίας, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπου εξουδετερώνουν και με το παραπάνω τα μειονεκτήματα, αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός, πλάνο και το ελάχιστο της συντήρησης που απαιτείται.

  Στην ελληνική περίπτωση, δεν διαφωνώ τόσο στη λογική αμερικάνικο ή γαλλικό κατά την αγορά του Αιώνα, αλλά διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως, με την επιλογή F-16 ΜΕΤΑ την απόφαση της Τουρκίας, να στήσει γραμμή συναρμολόγησης/παραγωγής για αυτό το μαχητικό. Είναι εξωφρενικό, να αγοράζουμε το ίδιο μαχητικό με τους απέναντι(έχοντας κιόλας τα μειονεκτήματα της υψηλότερης τιμής και τη μικρότερη ‘αυτάρκεια’ σε συντήρηση/ανταλλακτικά/υποστήριξη). σε σημαντικά μικρότερους αριθμούς και σε υποδεέστερες εκδόσεις(απέναντι στα block 30 από μεριάς μας, η Τουρκία είχε να αντιπαρατάξει ΚΑΙ block 40, λόγω προφανώς και ‘απλώματος’ της παραγωγής).

  Όπως ανέφεραν άλλοι φίλοι εδώ μέσα(Μικρός Ήρωας), έχουν γίνει εγκληματικά λάθη ήδη από εποχής Mirage F1(από μέγεθος παραγγελίας, μη συνέχιση με νεότερες εκδόσεις, μέχρι μη αγορά και αξιοποίηση του γαλλικού οπλοστασίου για το α/φος) και συνεχίστηκαν με αυξανόμενο ρυθμό στις περιπτώσεις των F-20(γραμμή παραγωγής εδώ, σχεδόν μισή τιμή από F-16 όπου δεν πάρθηκαν με FMS…, πολύ μικρότερο κόστος χρήσης/συντήρησης, γέφυρα για F/A-18L/C/D/E/F κλπ) και F/A-18L(προσοχή, δεν γράφω για το αρχικό F-18L αλλά για το αποναυτικοποιημένο F/A-18L, χωρίς αναδιπλούμενες πτέρυγες, αντιδιαβρωτική προστασία κλπ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο βάρος=καλύτερες επιδόσεις ακόμη και σε σχέση με τα F-16), ;όπου πάλι μας δίνονταν η ευκαιρία γραμμής παραγωγής(τουλάχιστον 100-120 α/φη με τα ίδια χρήματα με τα 40+40). Για τους αδαείς που λένε περί αυξημένου κόστους χρήσης/υποστήριξης ενός δικινητηρίου, ξεχνάνε πολύ βολικά, τη μειωμένη πολυτυπία(αντί αγοράς 2 τύπως αλλά και λόγω απόσυρσης τουλάχιστον επιπλέον 40 παλαιότερων α/φων, αφού θα αγοράζαμε 40 περισσότερα καινούρια με τα ίδια χρήματα της αγοράς του Αιώνα). Φυσικά, επειδή η @@@@ είναι μάλλον εθνικό σπορ, το τερματίσαμε, αγοράζοντας έστω αυτά τα 40 mirage 2000(χωρίς καμία ανταλλαγή F1 για περισσότερα 2000), με RDM αντί RDI και φυσικά ως συνήθως σχεδόν άοπλα(μόνο magic 2). Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, με αγορά 120 Mirage 2000(ίσως 80-100 C με RDI και των υπολοίπων με Antilope/RDM για κρούση/επιχειρήσεις TASMO); Πόσο γρηγορότερα θα είχε εξελιχθεί το 2000 σε -5/MK2; ΑΝ υπήρχαν Ίμια, μήπως υπήρχε περίπτωση να είχαμε mica vs aim-120; Θα είχαμε ήδη Rafale ως γέφυρα σε επόμενες παραγγελίες; Θα είχαμε αποσύρει νωρίτερα παλαιότερα και σαφώς πιο ακριβά σε συντήρηση/χρήση α/φη;

 37. Η προσθήκη L16 στο Μ2000-5 δεν είναι μόνο αγορά υλικού. Βλέπεις, εφ’ όσον η συσκευή δεν έχει προσαρμοστεί από κανέναν άλλο σε -5 ίδιο με το ελληνικό, θα πρέπει να φορτωθούμε όλο το κόστος (γαλλικό παρακαλώ) για μελέτη, σχεδίαση, πρωτότυπο, δοκιμές, πιστοποιήσεις κλπ, που επιμεριζόμενο σε 24 μονάδες πολλαπλασιάζει τη βασική δαπάνη.
  Το F-4 θα εκσυγχρονιζόταν έτσι και αλλιώς. Το λάθος ήταν που προσανατολίστηκε στην αναχαίτιση.
  Το σύστημα αυτοπροστασίας είναι εν πολλοίς επιλογή του πελάτη…Το ICMS συμμετείχε στο διαγωνισμό για το F-16, πλην επελέγη το -προβληματικό από τα γεννοφάσκια του- ASPIS. Αν αυτοί που το επέλεξαν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, στα μούτρα μας. Γεγονός είναι ότι η αεροπορία(;) επέμεινε στην επιλογή της ακόμη και στην τελευταία παρτίδα F-16, όταν αντιστοίχως οι τούρκοι στράφηκαν στο κλάσεις ανώτερο AIDEWS, στα επίπεδα του SPECTRA (και ενδεχομένως ανώτερο, με την επιφύλαξη της πολιτικής αποδέσμευσης δυνατοτήτων του μπάρμπα σαμ).
  Όσον αφορά τα όπλα… το -5 δεν φέρει ΑΜ39, και η διατήρηση ενός τύπου μόνο για αυτό είναι κακή σπατάλη. Η αναζήτηση εναλλακτικών για το F-16 (Penguin, NSM) θα ήταν μάλλον οικονομικότερη σε βάθος χρόνου.
  Το SCALP είναι όντως στρατηγικό πλεονέκτημα, ωστόσο…ο συνδυασμός αποκλειστικά με το -5 ΕΙΝΑΙ πρόβλημα, και όχι μόνο οικονομικό. Αν (τι αν, με τα μυαλά που μας κυβερνάνε είναι βέβαιο) πχ οι εχθροπραξίες αρχίσουν με πρωτοβουλία των απέναντι, θα περισσέψουν έξοδοι από την αεράμυνα για αποστολές SCALP; Πράγμα που ακυρώνει και το ουσιώδες πλεονέκτημα του κορεσμού, που χαρακτηρίζει αυτά τα όπλα. Εξετάστηκε αν, με μια μικρή επένδυση, το βλήμα μπορούσε να φέρεται από τα παλαιότερα Μ2000; (στις δοκιμές του φερόταν και βαλλόταν από F1).
  Ξεφεύγω λίγο, δεν μπορώ όμως να μη θυμηθώ το «ακαταμάχητο επιχείρημα» όσων υποστήριζαν τις «μπελάρες», που το κόστος τους επέτρεπε την αγορά μόνον δύο, ότι φέροντας SCALP προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα. Τι είδους πλεονέκτημα, όταν δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν από τα όρια του Αιγαίου; Την πιθανότητα να ενσωματωθεί το όπλο στα υποβρύχια Τ214, την έψαξε κανείς; Αυτό θα ΗΤΑΝ στρατηγικό πλεονέκτημα, που πράγματι θα άξιζε και κάποιο κόστος (το MdCN σχεδιάστηκε να αποθηκεύεται και να εκτοξεύεται σε υποδομές τορπιλλών των 533, προφανώς με κάποιες προσαρμογές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *