Από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων στα πλαίσια της ψήφισης για τον προϋπολογισμό του 2021, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale. Όπως πληροφορούμαστε σήμερα εισάγεται στο κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην αρμόδια επιτροπή το νομοθετικό πλαίσιο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αύριο ο υπουργός θα ενημερώσει τη σχετική επιτροπή και όπως όλα δείχνουν εκτός απροόπτου ως τη Παρασκευή το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς λαμβάνοντας τη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr έχει προκύψει το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενδέχεται να καθυστερήσει τη τελική υπογραφή της σύμβασης που εκτιμάται για τις 23 Δεκεμβρίου ημερομηνία ορόσημο για τη Πολεμική Αεροπορία αφού στις 23/12/2019 είχε υπογραφεί μετά από δέκα χρόνια η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των Mirage. Εκείνη την ημέρα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλορένς Παρλί.
Ευχή όλων είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην προβεί σε νέες καθυστερήσεις ώστε εντός του 2020 να υπογραφεί η σύμβαση και να δοθεί η προκαταβολή που ανέρχεται στο 30% της αξίας του προγράμματος.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα κόστη του προγράμματος απόκτησης των 18 αεροσκαφών Rafale έκδοσης F3R είναι τα εξής. Το κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται στο 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ, το κόστος της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης στα 120 εκατομμύρια ευρώ με τετραετή διάρκεια και τέλος το κόστος των νέων όπλων (Meteor) καθώς και των εργασιών συντήρησης και των μικρών τροποποιήσεων του υφιστάμενου οπλοστασίου για τα Rafale στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Από τεχνικής πλευράς η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η εγγύηση ωρών πτήσης που έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία στη Πολεμική Αεροπορία για τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Βασικός παράγοντας αξιολόγησης της κατάστασης ενός μαχητικού δεν είναι μόνον οι ώρες πτήσεις (καθότι είναι διαφορετικό να πετάει ευθεία και οριζόντια και διαφορετικό να πραγματοποιεί αερομαχίες και εμπλοκές) αλλά ο δείκτης κόπωσης του μαχητικού. Σημειώνεται, ότι τα Rafale έχουν σχεδιαστεί με εγγυημένες 5000 ώρες πτήσεις με συγκεκριμένο φάσμα κόπωσης. Τη παρούσα στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες ώστε να αυξηθούν οι ώρες σε 7000.