Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση, η οποία αφορά στα μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), γνωστοποιήθηκε με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά σε πολύ κρίσιμα, για την εθνική μας άμυνα, εξοπλιστικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα που αφορά στα Mirage-2000 δίνει επιτέλους οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της επαρκούς υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών, δευτερευόντως σε μεταγενέστερο χρόνο και των στρατηγικών όπλων που φέρουν, δηλαδή των SCALP-EG και των AM-39 Block.2 Exocet.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων και της επιθετικότητας της Άγκυρας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αξία των συγκεκριμένων αεροσκαφών, κινήθηκε γρήγορα προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της επιχειρησιακής αξιοποίησης των Mirage-2000.

Για την υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος, από την προηγούμενη κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, που για πέντε σχεδόν χρόνια κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσε η υπογραφή της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS). Αυτή την αδράνεια έρχεται να καλυφθεί τώρα.

Η σύμβαση αφορά σε τρείς γαλλικές εταιρίες (τη Safran, τη Dassault και την Thales), που εμπλέκονται στην υποστήριξη των Mirage-2000, των συστημάτων και των όπλων τους. Πρόκειται δηλαδή, και αυτό είναι εξίσου πολύ θετικό, για μια ολοκληρωμένη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα € 164 εκατομμύρια και θα είναι επταετούς διάρκειας, ενώ με την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης η διαθεσιμότητα των Mirage-2000 θα επανέλθει στα επίπεδο που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, η οποία ακολουθεί το Νατοϊκό πρότυπο της διαθεσιμότητας μέσων στο 80%.