Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση, η οποία αφορά στα μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), γνωστοποιήθηκε με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά σε πολύ κρίσιμα, για την εθνική μας άμυνα, εξοπλιστικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα που αφορά στα Mirage-2000 δίνει επιτέλους οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της επαρκούς υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών, δευτερευόντως σε μεταγενέστερο χρόνο και των στρατηγικών όπλων που φέρουν, δηλαδή των SCALP-EG και των AM-39 Block.2 Exocet.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων και της επιθετικότητας της Άγκυρας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αξία των συγκεκριμένων αεροσκαφών, κινήθηκε γρήγορα προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της επιχειρησιακής αξιοποίησης των Mirage-2000.

Για την υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος, από την προηγούμενη κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, που για πέντε σχεδόν χρόνια κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσε η υπογραφή της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS). Αυτή την αδράνεια έρχεται να καλυφθεί τώρα.

Η σύμβαση αφορά σε τρείς (3) γαλλικές εταιρίες (τη Safran, τη Dassault και την Thales), που εμπλέκονται στην υποστήριξη των Mirage-2000, των συστημάτων και των όπλων τους. Πρόκειται δηλαδή, και αυτό είναι εξίσου πολύ θετικό, για μια ολοκληρωμένη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα € 164 εκατομμύρια και θα είναι επταετούς (7) διάρκειας, ενώ με την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης η διαθεσιμότητα των Mirage-2000 θα επανέλθει στα επίπεδο που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, η οποία ακολουθεί το Νατοϊκό πρότυπο της διαθεσιμότητας μέσων στο 80%.

Comments

  1. Και για του λογου το αληθές στην ανακοίνωση του σχεδίου νόμου δεν περιλαμβάνετε η MBDA που συντηρεί και πουλάει του πυραύλου …Κφαλες !!!

  2. Πες τα ρε αδερφέ γιατί θα τρελαθούμε.
   Μα καλά νομίζουν ότι όλος ο κόσμος είναι χαζός;;
   Οι εταιρείες που αναφέρονται συμμετέχουν στην κατασκευή του αεροσκάφους κ από όσο ξέρω τα όπλα που φέρουν τα mirage2000-5mk2 όσο κ τα απλά mirage2000 κ χρειάζονται επαναπιστοποιηση δεν τα κατασκευαζουν αυτές.
   Ναι ίσως έχουν κάποια ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ κ στα όπλα αλλά βασικός κατασκευαστής είναι η MBDA.
   Εκτός κ αν ηθελημένα δεν θέλουν να φανεί ότι θα γίνει επαναπιστοποιηση των όπλων.

   1. Οι μλκς νομιζουν ότι είμαστε χαζοί … Υποψιάζομαι οτι εδώ είμαστε ποιο σχετικοί επί των τεχνικών διαδικασιών από ότι ο εκάστοτε πολιτικός …

  3. Εδώ που έχουμε φτάσει άσε να προχωρήσει και αυτό…
   βέβαια τι να κάνει κάνεις ένα ξεδοντιασμένο θηρίο, αλλά σάμπως και στα F-16V δόθηκε καμιά μέριμνα να πιστοποιηθούν νέα όπλα; ΑΙΜ-120D, NSM, AGM-88E κλπ?

  4. Ακριβως. Μισες δουλειες, για να πεσει το κοστος. Μαλλον με παρεμβαση Κούλη , Σταικουρα, ή Σκυλακακη.
   Ακομα και τωρα που ο Τούρκος ειναι ετοιμος να κατσικωθει διπλα στην Κασο με τα γεωτρυπανα, δεν εννοει να σοβαρευτει η Κυβερνηση.

 1. «Για την υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος, από την προηγούμενη κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, που για πέντε σχεδόν χρόνια κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσε η υπογραφή της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS).»

  Το να λεμε οτι κωλυσιεργούσαν ειναι υπερβολη, οταν ενισχυσαν τις ΕΔ οσο κανεις αλλος τα τελευταια 15 χρονια (πριν δηλαδη ηταν το απολυτο τιποτα, απλα αυτοι κάνανε κάτι, εστω και λιγο). Η υποστηριξη τους ηταν ενα δυσεπιλυτο πρόβλημα που είχε πολλα νομικά κωλλυματα να ξεπεραστούν. Αν δεν τα ειχαν τρέξει ακόμα θα διαπραγματευομασταν με τους Γάλλους. Το ιδιο ισχυει για τις τορπιλλες και αλλα προγράμματα που έχει γινει ηδη προεργασια.

  Καλό ειναι γενικά να απέχουμε να χρωματίζουμε πολιτικα τα της άμυνας και να μένουμε στα γεγονοτα.

  1. Τίποτα εννοούμε τίποτα … Τα P3 ως συμβαση την ειχε απολύτως έτοιμη η Κυβερνηση σαμαρα … Η συμβαση για τα F16 τελείωσε τώρα !!! Δεν έκανε τίποτα ο βαρελας και ο Τσιπρας !!!! 5 Χρονια δεν τελείωσαν μια σύμβαση !!!! Εχουν απόλυτη ευθύνη για το χρόνο που χάθηκε !!!

 2. Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση στους πρώτους 6 μήνες, νομίζω ότι τα πάει πολύ καλύτερα ο νυν Υπουργός από τον Καμένο που είχε ως πρώτη επιλογή 500 εκ για τα P-3. Μισές δουλειές φυσικά λόγω χρημάτων. Έχουν και κόστος οι προηγούμενες επολογές καθώς(πχ δεν ήθελαν μικρότερο ποσό για τα P-3). Τώρα αν είναι λάθος πχ ότι γίνεται μισή δουλειά γιατί θέλουν και χρήματα για το πτητικό επίδομα και νέα πλοία θα δείξει. Να ήταν καλύτερα επαναπιστοποίηση όπλων και να μην αγοράσουμε νέα πλοία? Για το πτητικό επίδομα δε το συζητώ θεωρώ σωστή την επιλογή του Υπουργού αφού παίζουν τη ζωή τους οι πιλότοι μας. Είναι εύκολη η γκρίνια αλλά δύσκολες οι λύσεις.

  1. Ρίχνουμε καντήλια αλλά να πούμε οτι φαίνεται να πηγαίνουμε σε ξεχωριστή συμβαση με την MBDA και τα οπλα της belhara και να υπαρχοντα οπλα του ΠΝ ,λογικά θα περιλαμβάνει και της ΠΑ .

 3. Για να είμαστε απολύτως ορθοί, σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες επί του θέματος της εν συνεχεία υποστήριξης των Μ2000/-5, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η απόφαση για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την εν συνεχεία υποστήριξη των Μ2000/-5 είχε ληφθεί τον Ιούνιο 2018, μετά από τη διενέργεια σχετικού τεχνικού διαλόγου (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/Ω97Τ6-ΞΨΣ ), ενώ η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες-πλαίσιο ορίστηκε λίγο μετά, όπως φαίνεται στην δι@ύγεια: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/67ΗΩ6-ΔΩΣ
  Επίσης, το συνολικό ύψος είναι περίπου 260 εκ. ευρώ για 7 χρόνια, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτησή σας επί του θέματος.

 4. Μια και πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο, για τα 214 κατάλαβε κανείς τι θα γίνει τελικά; Αφορά μόνο παράδοση υλικών; Πού θα χρησιμοποιηθούν αυτά; Σχετικά με την προκαταβολή για τα 2 επιπλέον 214 αντί του εκσυγχρονισμού των 3 209 ;

  1. Κάπου διάβασα οτι ειναι υλικά αναλώσιμα και καποια εχτρα υλικα που χρειαζετε για να ολοκληρωθούν οι πιστοποιήσεις σε αποστολές των υπάρχων 214 .

 5. Δε θς χρησιμοποιηθουν πουθενα, θα τα φαμε. Ισως μερικα ως ανταλλακτικα στον Ωκεανο.

  Η Κυβερνηση Κούλη ηθελε απλα να κλεισει ενα μετωπο με τους Γερμανους.

  Οσο για τα 132.000.000 ευρω προκαταβολη που εδωσε ο Μπενυ στον Σάφα, 9 χρονια τα ψαχνουμε, δε νομιζω να τα βρουμε τωρα

  1. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3398165/ta-brikan-elliniko-dimosio-thyssenkrupp-kai-enae

   Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα ότι η αμφισβητούμενη πληρωμή που πραγματοποιήθηκε κατά την ημερομηνία ενεργοποίησης της Εκτελεστικής Συμφωνίας (ύψους 115,5 εκατ. ευρώ), η οποία αποτελεί αντικείμενο της πράξης καταλογισμού κατά της TKMS, καταβλήθηκε νομίμως στην TKMS, η οποία και δικαιούται να διακρατήσει το εν λόγω ποσό. Κατά την ημερομηνία ενεργοποίησης της Συμφωνίας, η πράξη καταλογισμού κατά της TKMS (115 εκατ. ευρώ) ακυρώνεται αυτοδικαίως και παύει να επιφέρει οποιαδήποτε έννομη συνέπεια

    1. Θέλει ψάξιμο η υπόθεση:

     Όταν είδαν πως δεν τους έβγαινε ο εκσυχρονισμός των 209/1100μετά τον ΩΚΕΑΝΌ πρότειναν να κατασκευαστούν 2 καινούργια 209/AIP ( 214 later)
     Για αυτά δόθηκε από τον Μπενίτο αυτή η προκαταβολή(?)
     Η THYSSEN υποστηρίζει πως με αυτά τα χρήματα αγοράστηκαν τα υλικά που μιλάμε(?)
     Και μετά από 10+ χρονια έκαναν συμβιβασμό πως παίρνουμε τα υλικά αυτά και ξεχνάμε τη προκαταβολή
     Έκτoς εάν μιλάμε για άλλη προκαταβολή!

     Και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μπήκε φυλακή ΜΟΝΟ ο ʼAγhις
     για τα υποβρύχια??

     1. Σε κάθε περίπτωση τοτε μιλούσαμε οτι αντί εκσυχρονισμό των υπολοίπων 209/1200 παραγγείλαμε 2 νέα …Οπότε δόθηκε η προκαταβολή και αγόρασαν υλικά για να αρχίσει η κατασκευή των 2 εχτρα … Ο σαφα άνοιγε σαμπάνιες !!!! Μετα εγινε το μπαχαλο και οι προκαταβολη δεν υπαρχει σε χρημα αλλά σε υλικό για τα Τ214 … Δεν είναι καταναγκη κακό .Τουλάχιστον εχουμε αρκετα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα και δεν θα χρειαστούν μεγάλο κόστος Fos . Αρχίζουμε να κοιτάμε προς Γαλλια μεριά πλέον για νέα υποβρύχια ..

    2. @ Digenis

     Δες τις συμβάσεις από τα links που δίνει ο Ζηκίδης πιο κάτω

     Εάν καταλαβαίνω σωστά τα επιπλέον υλικά είχαν παραγγελθεί για τον εκσυχρονισμό των 2 209/120 0 (page 15) OXI για τα καινούργια 214που υποτίθεται θα αντικαθιστούσαν τα μη εκσυχρονισμένα 209/1200

 6. Εάν αληθεύουν τα νούμερα του άρθρου (160mil για 7 xronia) είναι πολύ μικρότερα από ότι έχει γραφει σε διαφορες πηγες και στο defence review
  Υποπτεύομαι πως τα EGM ΔΕΝ περιλαμβάνονται
  είναι πολύ μεγάλη η διαφορα στις τιμές
  Και η FOS για τα όπλα πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο
  αλλιώς τι να τα κάνουμε αεροπλάνα

  Και βεβαια η αποκατάσταση των διαθεσιμοτιτων θα πάρει χρόνο
  Μιλάμε για χρονια όχι για μήνες

 7. Συγνώμη αλλά θα το πω χέστηκε η φοράδα στο αλώνι… δύο drone την ημέρα… δύο drone κάθε μέρα παραλαμβάνουν οι Τούρκοι έχουν φτιάξει φοβερό στόλο από drone φθηνά και χωρίς ανθρώπινο κόστος και εσύ απέναντί τους θα βάλεις πανάκριβα αεροσκάφη ντάξει…… στην κηφισιά θα φτάσουν στο τέλος

 8. Συγνώμη με τα 55 -5 της Ταϊβάν υπάρχει κάποια εξέλιξη?
  Μονο εγω το βλέπω, αν ειναι αληθινό, σαν λύτρωση της χώρας για τα επόμενα 10-15 χρόνια?
  Πας τα φερνεις κ σε 3 μήνες ξεκινάς να επιχειρείς
  Ούτε μπελαρες ουτε τίποτα.
  Προσθεσε στην ΠΑ 55 mirage-5 και πραγματικα θα αποτελουν φοβητρο για τους Τουρκους.

 9. Aν πραγματικά οι Γάλλοι θέλουν να μας βοηθήσουν και επειδή θα χοντρύνει η φάση και πολύ γρήγορα, ας αφήσουμε τις αυταπάτες για παρουσία γαλλικών φρεγατών στην Κρήτη κτλ και να πάμε στο ψήτο. Να στείλουν άμεσα και χωρίς να το μάθει κανείς ότι ανταλλακτικό χρειάζεται και ίσως κάποια όπλα που πρέπει να τους περισσεύουν τουλάχιστον μέχρι να επαναπιστοποιηθουν τα δικά μας και να γίνουν τα Μιράζ αξιόμαχα πάλι. Τα συμβόλαια και οι πληρωμές έχουν δρομολογηθεί άλλωστε οπότε ας δείξουν την πρέπουσα καλή διάθεση. Να το ζητήσουμε όμως και εμείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *