Το Υπουργείο Άμυνας της Χιλής ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πρώτο από τα δύο αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Οι σχετικές εργασίες του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής πραγματοποιούνται στον Καναδά, από την εταιρία IMP.

Οι εργασίες αναβάθμισης του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017, ενώ του δεύτερου αεροσκάφους ξεκίνησαν στα μέσα του 2018. Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με το «Jane’s» το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα $ 36 εκατομμύρια.

Συνολικά η Χιλή διατηρεί σε υπηρεσία τέσσερα P-3 Orion, εκ των οποίων τρία χρησιμοποιούνται σε ρόλο ναυτικής συνεργασίας και ένα σε ρόλο μεταφοράς προσωπικού. Το αρχικό συμβόλαιο προβλέπει και δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμιση του και του τρίτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας.

Οι εργασίες αναβάθμισης αφορούν στον γενικό τεχνικό έλεγχο των αεροσκαφών και την αντικατάσταση φθαρμένων δομικών μερών, στην αντικατάσταση των πτερύγων με νέες, στην αναβάθμιση των κινητήρων T56-A10, της Allison, στο επίπεδο T56-A14, στην ενσωμάτωση των βλημάτων AGM-84 Harpoon και στην εγκατάσταση του ψηφιακού πιλοτηρίου Flight2 της Rockwell Collins. Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα του 2030 περίπου.