Ενταγμένα και πλήρως επιχειρησιακά είναι πλέον τα 16 OH-58D Kiowa Warrior της Κροατίας, τα οποία παρελήφθησαν από τα αμερικανικά αποθέματα.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελικοπτέρων επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά ημέρα και νύχτα. Ήταν η 3η διαδοχικά άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία σχεδιάστηκε, όπως και δύο προηγούμενες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός εξοικείωσης του προσωπικού στη χρήση των ελικοπτέρων.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, ρουκέτες Hydra των 70 χιλιοστών, βλήματα AGM-114 Hellfire και πολυβόλα G-36CV. Τα ελικόπτερα εκτέλεσαν τις βολές ανά ζεύγη. Οι παραδόσεις των 16 OH-58D Kiowa Warrior στην Κροατία ολοκληρώθηκαν το 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2017 είχε επικρατήσει η είδηση ότι η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει 70 OH-58D Kiowa Warrior. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου το συνολικό κόστος της προμήθειας ήταν $ 45 εκατομμύρια και τα ελικόπτερα θα παραδίδονταν στην Ελλάδα στα τέλη του 2017. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το Σεπτέμβριο του 2017, το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει για οικονομικούς λόγους, καθώς τα $ 45 εκατομμύρια αφορούσαν στην απόκτηση των ελικοπτέρων και όχι στην προμήθεια των όπλων ή των ανταλλακτικών.

Το Kiowa Warrior της Bell (206A JetRanger) είναι ένα διθέσιο μονοκινητήριο ελικόπτερο με συνολικό μήκος 12,85 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα, διάμετρο κυρίου στροφείου 10,67 μέτρα, βάρος κενό 1.737 κιλά και βάρος απογείωσης 2.495 κιλά.

Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα Allison 250-C30R/3 που αποδίδει 650 ίππους. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 241 χιλιόμετρα την ώρα και εμβέλεια 556 χιλιόμετρα.

Διαθέτει ένα συγκρότημα αισθητήρων τοποθετημένο σε ιστό, πάνω από το κύριο στροφείο. Το MMS (Mast Mounted Sight) περιλαμβάνει μία τηλεοπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης με δυνατότητα μεγέθυνσης x 12, μία θερμική κάμερα, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και έναν καταδείκτη λέιζερ.

Το βελτιωμένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων IMSP επιτρέπει στο OH-58D Kiowa Warrior την αυτόματη παρακολούθηση και αναγνώριση έξι στόχων ταυτόχρονα. Για την προστασία του διαθέτει παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144, δύο δέκτες προειδοποίησης ακτινοβολίας ραντάρ AN/APR-39A και AN/APR-44(V)3 και ένα παθητικό δέκτη εντοπισμού δέσμης λέιζερ AN/AVR-2.

Σχετικά με τον οπλισμό, το OH-58D Kiowa Warrior μπορεί να φέρει αντιαεροπορικούς πυραύλους FIM-92C Stinger, αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 Hellfire, ρουκέτες Hydra και ατρακτίδια πολυβόλων. Τέλος, μπορεί να μεταφέρει, εφόσον χρειαστεί, έως και τρείς πλήρως εξοπλισμένους άνδρες.