Πρώτο το DefenceReview.gr είχε γράψει με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες και άριστα διασταυρωμένες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ότι η μεγαλύτερη άσκηση του ΠΝ δεν θα γίνει ως κίνηση καλής θέλησης και καλής γειτνίασης προς τη Τουρκία. Της Τουρκίας που έχει κάνει πάνω από 250 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, της Τουρκίας που στέλνει ερευνητικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με την Ελλάδα να σφυρίζει αδιάφορα…

Όντας το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης που το έγραψε εγκαίρως και με πλήρη ακρίβεια. Πολλοί ήταν αυτοί που μας λοιδόρησαν και με χλεύασαν ενώ όλα τα media ακόμα και μεγάλες εφημερίδες έγραφαν περί της νέας ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ως συνέχεια της αρχικής η οποία ήταν να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.

Παρά το γεγονός πως κύκλοι του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ σχεδίασαν μια νέου τύπου ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ που ουδεμία σχέση θα είχε με την αρχική ούτε από πλευράς αντικειμένων ούτε από πλευράς συμμετοχών (ούτε το 1/3 πλοίων) τελικά ακυρώθηκε και αυτή.

 Από τη μεριά μας οι πληροφορίες μας ήταν ίδιες πλήρως διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες: καμία άσκηση του ΠΝ δεν θα πραγματοποιούνταν παρά τα όσα διέρρεαν προς τον Τύπο πηγές του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ. Γι αυτό και δεν γράψαμε κάτι και επιμείναμε στην αρχική μας τοποθέτηση: καμία άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ δεν θα γίνει.

Το να λέμε πως δεν θα γίνει η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2020 λόγω της πανδημίας είναι πλήρως ανεδαφικό γιατί κανένα κρούσμα δεν υπήρχε σε πλοίο και ουδεμία ένδειξη.

Η άσκηση δεν γίνεται καθαρά για πολιτικούς λόγους. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε ποιοι είναι αυτοί και είναι διαχρονικοί. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.

Η αρχική μας τοποθέτηση ήταν στις 28 Απριλίου:

Comments

 1. «..Της Τουρκίας που έχει κάνει πάνω από 250 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, της Τουρκίας που στέλνει ερευνητικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με την Ελλάδα να σφυρίζει αδιάφορα…»

  Να προσθέσω μερικά..

  Της Τουρκίας που έχει καταλάβει το 1/3 της Κύπρου και που φυσικά εκδίωξε τους κατοίκους των κατακτημένων περιοχών, της Τουρκίας που εκκαθάρισε τον Ελληνισμό Ίμβρου και Τενέδου και Κωσταντινούπολης παζρά τις συνθήκες που είχε υπογράψει, την Τουρκία που μας έχει θέσει με τον πιο επίσημο τρόπο ένα ωραιότατο casus belli αν προχωρήσουμε σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και φέρουμε τα χωρικά μας ύδατα εκεί που θα έπρεπε (τώρα μιλάνε για 3 μίλια..) , της Τουρκίας που διαρκώς επιχειρεί να στήσει κράτος εν κράτει στην Θράκη.

  Δεν θα μιλήσω για τα 10 μίλια εναερίου χώρου γιατί σ αυτό η Τουρκία έχει δίκιο. Το οποίο της το δίνουμε για κάποιο ανόητο λόγο εμείς. Λες και μας αποδίδουν τίποτα τα 10 μίλια που ισχυριζόμαστε οτι έχουμε ενώ δεν τα σέβεται κανείς στον πλανήτη.

  Τέλος πάντων. Επι της ουσίας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνουμε τέτοιου είδους «προσωρινά χατίρια» στην Τουρκία, αρκεί να βλέπω προετοιμασία και σοβαρότητα. Αν δεν υπάρχει προετοιμασία τότε όλα αυτά δεν είναι χατίρια αλλά ξάπλωμα στα τέσσερα. Κι οποιοσδήποτε κράτος που θα σκεφτόταν να συμμαχήσει μαζί μας θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.

 2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΦΑΙΡΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ….ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ?

  1. Η σημαία που θα ταίριαζε στο αποτυχημένο νεοελληνικό κρατίδιο είναι η παράγκα του Καραγκιόζη.
   Τουλάχιστον να μας το πούνε αν πρόκειται να αισθανόμαστε τόσο ντροπή για αυτό το χάλι να κάνουμε ένα δημοψήφισμα και να ενωθούμε με μια σοβαρή χώρα για να γλυτώσουμε από αυτήν την ντροπή αλλά και από όλες αυτές τις πολιτικές ύαινες και τα παράσιτα που τελικά έχουν «χτίση» μια χώρα στα μέτρα τους για να απολαμβάνουν τα οφέλη της εξουσίας και της αρπαχτής.

 3. Απαντήστε σε αυτό, είναι ο στόλος αναπτυγμένος στο Αιγαίο αυτήν την στιγμή στα πλαίσια της άσκησης;

 4. Έχουμε γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας.

  Λυπάμαι όλους τους στρατιωτικούς που έχουν μια δειλη πολιτική ηγεσία.

  1. Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια στο DefenceReview που δεν κρύβει την αλήθεια.
   Τα φιλοκυβερνητικά αμυντικά site το έχουν κάνει γαργάρα.
   Η φιλοκυβερνητική Π&Δ δεν είπε τίποτα ενώ σε άλλες εποχές θα είχε μακροσκελή άρθρα γνώμης και με τα ανάλογα κροκοδείλια δάκρυα.
   Τώρα μούγκα.

 5. Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης έχουν δοθεί εδώ και καιρό.
  Με το που ανέλαβαν την διακυβέρνηση του τόπου είχαμε:

  Την ακύρωση προγραμματισμένης παρουσίας Ελληνικών μαχητικών στην παρέλαση της Κύπρου για να μην θυμώσει η Τουρκία.
  Την εγκατάλειψη της Κύπρου με την Τουρκία να στέλνει ερευνητικά και γεωτρύπανα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (ουσιαστικά Αττίλα 3).
  Τον Δένδια να χαζογελάει στα κανάλια και να λέει πως τζάμπα τρυπάνε οι Τούρκοι στις λάσπες και δεν θα βρούνε τίποτα.
  Τους κατά καιρούς λαγούς του Μητσοτάκη να μιλάνε για συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και Χάγη.
  Την Ντόρα ως λαγός του Μητσοτάκη να δηλώνει πως μπορεί να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα.
  Και την πρόσφατη συνέντευξη Δένδια περί μη επέκτασης των χωρικών υδάτων και μη ανακήρυξης της ΑΟΖ.
  https://defencereview.gr/dendias-den-anamenetai-oriothetisi-ao/

  Αυτή δεν είναι Ελληνική κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση γενίτσαρων.
  Και οι νεοέλληνες όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
  Αυτούς ψηφίζουν αυτά θα έχουν.
  Για όσους παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν η κυβέρνηση έχει βγάλει στο παζάρι την Ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προκειμένου να έχει ήσυχο το κεφάλι της και να λεηλατεί το δημόσιο χρήμα παρέα με τους ημέτερους και τα συμφέροντα.
  Χάσιμο χρόνου κυριολεκτικά να ασχολείσαι με μια τελειωμένη χώρα γενίτσαρων και γιουσουφάκια.
  Οι νεοέλληνες αποδεικνύουν καθημερινά πως είναι ανάξιοι να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους προγόνους τους.
  Θα είχε κάποια λογική όλο αυτό αν γινότανε ώστε να κερδηθεί χρόνος και να προετοιμαστούμε κατάλληλα εξοπλιστικά.
  Μόνο που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

  1. Να προσθέσω και τον Πέτσα (κυβερνητικό εκπρόσωπο) που όταν το Τουρκικό ερευνητικό ήταν κάτω από την Κρήτη και μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτός έλεγε στα κανάλια πως κατά λάθος μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
   Κοινώς τους παρέσυρε το κύμα!

 6. Αλήθεια τι θα γιορτάσουν το 2021;
  Το ότι μετά από διακόσια χρόνια είναι ανάξιοι να μας προσφέρουν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;
  Θυμίζω πως η διορισμένη επιτροπή του Κούλη «Ελλάδα 2021» αποκάλεσε τον Καποδίστρια δικτάτορα και ελάχιστα μέσα ασχολήθηκαν με αυτή την τερατώδη ασέβεια προς τον Καποδίστρια.
  Δεν μένει πια να πούνε προδότη τον Κολοκοτρώνη και όλους τους ήρωες του 21 και ήρωες τον Κωλέττη και τον Μαυροκορδάτο και να ονομάσουν εθνικό ευεργέτη τον Αλί Πασά.
  Μητσοτάκη είσαι μεγάλο κάθαρμα.

 7. Θα ήθελα να γράψω πολλά άλλα θα πω μόνο αυτό. Ντροπή μας. Οι κότες έχουν περισσότερο τσαγανο.

 8. Όταν λίγο καιρό πριν τα περισσότερα αμυντικά site μιλούσαν για βέβαιη παραχώρηση δύο Arleigh Burke και με την
  φιλοκυβερνητική Π&Δ να προσδιορίζει και το χρόνο (Μάιος 2020) επικαλούμενη «αξιόπιστες» κυβερνητικές πληροφορίες το DefenceReview ήταν από τα ελάχιστα μέσα που ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα και που είχαν πει πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως δεν ισχύουν οι «πληροφορίες».

  Τελικά είδαμε όλοι μας ποιοι ήταν οι αξιόπιστοι και ποιοι οι αναξιόπιστοι και ποιοι προσπάθησαν να παίξουν το επικοινωνιακό κυβερνητικό παιχνίδι και δείχνοντας πως δεν σέβονται τους αναγνώστες τους.
  Τελικά ο Μάιος ήρθε η Π&Δ κάνει γαργάρες τώρα ενώ και οι κομματικοί παπαγάλοι τύπου Athan και Ivy Chris οι «ξέρω από μέσα» τώρα το έχουν γυρίσει στο καλαματιανό.

  1. Εντυπωσιάστηκα τις τελευταίες μέρες που επισκέφτηκα το site. Τους κράζουν, τους ειρωνεύονται και τους κοροϊδεύουν όλοι.
   Είναι εντυπωσιακό ότι ο κόσμος είναι ξύπνιος δε μασάει πλέον κουτόχορτο. Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό, είναι κεκτημένο.

   Οι διαχωριστικές γραμμές εμφυλιοπολεμικού τύπου που τροφοδοτούν και οι δύο πλευρές του δικομματισμού…. Δεν υπάρχουν πια.

   1. Οι πολιτικοί το έχουν στήσει ωραία το παιχνίδι τους.
    Με ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές για να διαχωρίζουν τους Έλληνες και αυτοί να απολαμβάνουν τα οφέλη της εξουσίας και της αρπαχτής χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
    Κατά το κοινώς διαίρε και βασίλευε.
    Όσο και να τους κράζουν τώρα στο site η ουσία δεν αλλάζει.
    Δεν σεβάστηκαν τους αναγνώστες τους,τους θεωρούσαν χάπατα και τόσο καιρό πουλούσαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να στηρίξουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση.
    Και μόνο που σχολιάζουν ακόμα εκεί τους δίνουν και αξία που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν,ενώ τα σχόλια που δεν είναι αρεστά ή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κόβονται.
    Νομίζω πως η παρουσία πια εκεί θυμίζει λίγο και το σύνδρομο της Στοκχόλμη.

    1. Δυστυχώς this is the case για το ιστορικό αυτό έντυπο
     Προσθέτω και τις συνεχείς αναφορές στις δηλώσεις Δένδια
     Είπαμε δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκια στο κατήφορο της…. στρατικοποίησης
     https://www.liberal.gr/news/n-dendias-den-tha-akolouthisoume-tin-tourkia-ston-katiforo/300783
     οποτε και ακυρώνονται οι ασκήσεις!!

 9. Τα έχουμε επαναλάβει η σημερινή κυβέρνηση στα θέματα άμυνας και εξωτερικών είναι για γέλια και για κλάματα…ο Κοτζιάς και οι υπόλοιποι από τους προηγούμενους έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά και ας δεν άρεσε σε μερικούς κοντοφθαλμους….με το που ανέβηκε ο Μητσοτάκης μας έχουν ταράξει στη φαπα…το μοναδικό καλο που έκαναν είναι στον Έβρο αλλά και εκεί διπλωματικά πάλι χάνουμε πόντους με ρεπορτάζ για δολοφονίες κτλ….

  1. Το αστειο ειναι οτι το αρθρο των Γερμανων μιλαει για διαμετρημα που δεν χρησιμοιποιει ο ΕΣ και κανεις μα κανεις δεν βγαινει να τους ξεφτιλησει τους αλητες τους Γερμανους

 10. Εθελοτυφλουμε και εμεις ρε παιδια. Ποιο σοβαρο κρατος ανεχεται να πετουν ξενα μαχητικα επανω απο το εδαφος του; ποιο κυριαρχο κρατος ανεχεται να του επιβαλουν τα ορια των χωρικων του υδατων; τι κανει νιαου νιαου στα κεραμυδια τοσα χρονια, το χασαμε το αιγαιο πατριωτη.
  Υ. Γ.
  Αληθεια εκεινη η αναβσθμιση των f16 τι να εγινε αραγε; ακουσα κατι για απεργειες της ΕΑΒ κτλ. Φοβαμαι οτι το ολο θεμα επροκειτο για τεχνασμα προκειμενου να ταξουμε καποια δις στον αληταρα Τραμπ και μετα με καθυστερησεις κτλ να ακυρωσουμε ουσιαστικα το προγραμμα……

 11. το νεο επεισόδιο της ελληνικής κωμωδίας:
  -ΕΕ,ΗΠΑ: απαπαππαά μιτσοτάαακιιι όχι στα βαθιά (ανοιχτα της Μεσογειου,Αιγαίου) παιδι μου , γυρνα πίσω στα ρηχα (χωρικά ύδατα)
  -μιτσοτακι: ναι μαμμμάαα

 12. Περιμενε κάποιος κάτι διαφορετικο άπο τους κάπηλους της Δεξιάς πάράτάξης στην χωρά?
  Τά ιδιά άτομά που »τιμησάν » τους νεκρους άθωους της Μάρφιν με εμετικά μυνημάτά ενοτητάς που ξεπλενουν το άριστερο πάράκράτος κάι τά κομμάτικά μορφωμάτά εκφράστες του?
  Τιμουν άράγε νεκρους χωρις ονομάστικη άνάφορά σε εγκλημάτιες κάι χωρις συλληψη κάι τιμωριά τους ?
  Οτάν γιά άλλους μιλουν γιά συμμοριες κάι κινδυνους γιά την δημοκράτιά?
  Οτάν ο δημάρχος Άθηνάιων κάθοτάν άτάράχά με τον γνωστο Γεωργιου του ΚΕΕΡΦΆ που συντονιζε εξω άπο την τράπεζά τους εγκλημάτιες σε εδρά συζητησης προσφάτά για την ενσωμάτωση των λάθρο στην Ελληνικη κοινωνιά?
  Οπως τιμουν κάι τους νεκρους των Ιμιων άπο άποστάση ?
  Με Δενδιες κάι τζάκιά Μητσοτάκομπάκογιάννεικά θά σωθει η χωρά κάι κομμάτά εθνοδιάλυτες τυπου ΣΥΡΙΖΆ?
  Με στράτηγικη ψυχράιμιά κάι άφοπλισμο γιά νά οδηγηθουμε στάδιάκά στο ονειρο της μάμάς Ντοράς κάι των διεθνιστοκλωνων του ΕΛΙΆΜΕΠ περι συνεκμετάλλευσης κάι άντι νά στάσιάσουν στις ΕΔ πάράιτουμενοι μάζικά τά δεχοντάι ολά με προσχημά την επιφάνειάκη νομιμοτητά κάι το Συνταγμα που εχουν κουρελιάσει ολοι οι πολιτικοι ?
  Ποσος εμπάιγμος άκομη?

   1. Νά εισάι κάλά…
    Θά χτυπάμε το σάπιμι της μετάπολιτευσης μεχρι νά ράγισει με τά λογιά κάι τις πράξεις μάς κάι άς μάτωσουμε ..
    Άς εινάι κάι χάμενη υποθεση άφου η κάτάγγελιά θά γεννησει την τιμωριά οτάν ερθει η άγιά ωρά ..Κάτι θά μεινει δεν μπορει..
    Μεγάλωνουμε την ρωγμη που θά σπάσει τον τοιχο της μειοδοσιάς κάι της εθνικης πάράκμης.
    Οσο μπορουμε ..

 13. Για οποιον εχει την δυνατοτητα να ασκησει εστω λιγη κριτικη σκεψη κι εχοντας συλλογιστει αναλογες ιστορικες περιπτωσης για ΔΗΘΕΝ ματαιωσεις, θα καταλαβει ποιοι ηταν εκεινοι οπου τις τελευταιες ωρες πριν την εναρξη της ασκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2020, εδωσαν την διαταγη ακυρωσης της.

  Εαν θελει κανεις να δει ποιοι εβαλαν το χερακι τους για την ματαιωση – δεν παρθηκε αποφαση αναβολης – εχει μονο να ριξει μια ματια εκει που ελεγχονται οι ΝΟΤΑΜ στα στρατηγεια του ΝΑΤΟ κι συγκεκριμενα, η πολιτικη ΔΙΑΤΑΓΗ ηρθε πακετο απο τον μοναχικο διοικητη του ελληνοφωνου κρατους, βλεπε, Αμερικανος πρεσβης των Αθηνων !!

  Να χαιρεστε τους «συμμαχους» ΣΑΣ…..

 14. προς επίρρωση του σχολίου του @eksothen

  08/05/2020
  https://www.skai.gr/news/politics/synantisi-dendia-me-ton-presvi-ton-ipa-1

  αίτημα Ανθύπατου στον ΔΕΝδια 08/05/2020 (το ΔΕΝ από το δεν θα επεκτείνουμε χωρικά ύδατα, δεν θα ορίσουμε ΑΟΖ, δεν θα στειλουμε χάρτες στον ΟΗΕ)

  η πιθανή συνέχεια
  το γαϊτάνι θα πήγε από ΔΕΝδια στον Κούλη,
  ο Κούλης πήρε τηλέφωνο τον ΥΠΕΘΑ
  και εκείνος είπε….»ότι πεις Πρόεδρε»

  Και δεν ντράπηκαν καθόλου…με τον Στόλο στο Αιγαίο να αναμένει εντολές για την εκτέλεση της Ασκησης και ενώ εκείνοι έχουν κάνει σουρωτήρι τον εναέριο χώρο με υπερπτήσεις κλπ δεν σέβονται ούτε εθνικές εορτές ούτε θρησκευτικές ουτε αργίες ούτε ακόμα και τους νεκρούς μας όπως τον Ηλιάκη κλπ εμείς είπαμε να δείξουμε…ανωτερότητα…..καθ υπόδειξιν πάντα βεβαίως βεβαίως…
  ΟΡΣΕ!!!!!!!

 15. @defencereview
  είναι αληθές αυτό που ακούστηκε (δεν βρίσκω πηγη), για το πρόγραμμα με τις FOS των ΜΙΡΑΖ πως παρότι υπογράφτηκε γνωρίζετε δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα σεντ ακόμα άρα θα υπάρξει προβλημα και καθυστέρηση με τη ροή των ανταλλακτικών;;

 16. Απο το κακο στο χειροτερο παμε βλεπω …τιποτα κανενα θαρος τσαγανο τολμη απο κανενα πολιτικο σκουπιδι που εχει ο τοπος αυτος. Μια χωρα χωρις ηγετη ειναι καταδικασμενη να ζησει μια απο τα ιδια !Στρατιωτικοι πολιτικοι ηγεσια στο ιδιο τσουβαλι σε πληρη αρμονια ραγιαδασμου!

 17. Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο αφού θεωρούν πως θα κάνουμε πίσω και θα ζητήσουν αποστρατικοποίηση των νησιών. Εθνοφυλακή έχουμε βέβαια.
  Καταρρίψτε τους πριν μας καταρρίψουν γιατί εκεί πάει η δουλειά. Ή αντίστοιχα πρέπει να πράξουμε στον Έβρο.
  Επιτέλους να διεκδικήσουμε. Πρέπει να απαντήσουμε πως έχουμε εθνοφυλακή, να απαιτήσουμε τη διάλυση της στρατιάς Αιγαίου των Τούρκων, το κλείσιμο του ενός τους προξενείου αφού έχουν ένα παραπάνω και να ζητήσουμε ίσο αριθμό Μουσουλμάνων στη Θράκη με τους Ρωμιούς στην Πόλη αφού αυτό είχε συμφωνηθεί στη Λωζάνη.

 18. Ο «ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ»
  Μια ταινία στο ρόλο του ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΥ ο ΥΠΕΘΑ Γιώργος Παναγιωτόπουλος

  «Η άσκηση έχει προγραμματιστεί και ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX στο θαλάσσιο χώρο, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ. Δεν ήταν ανάγκη με την κατάσταση του Covid 19 να διακινδυνεύσουμε το σύνολο σχεδόν των μονάδων του ναυτικού σε αυτή την άσκηση. Στον σχεδιασμό μας είναι να κάνουμε την άσκηση».

  Ο ισχυρισμός του υπουργού δεν είναι απόλυτα αληθής καθώς δεν υπάρχουν περιοχές που να έχουν δεσμευθεί με NAVTEX από την Ελλάδα με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, για μετά από 15 ημέρες, περίοδο που έθετε η διαρροή του ΓΕΕΘΑ ως ασφαλή περίοδο για προφυλάξεις σχετικές με τον Κορονοϊό.
  Αντίθετα υπάρχουν οι δεσμεύσεις περιοχών που είχαν γίνει εφόσον η άσκηση δεν αναβαλόταν, όπως για παράδειγμα η ακόλουθη NAVTEX, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα 11 Μαϊου, ημέρα που θα ξεκινούσε η άσκηση Καταιγίδα 2020 και η ισχύς της οποίας ακυρώνεται στις 28 Μαϊου, σε 15 ημέρες δηλαδή, που έχει θέσει το ΓΕΕΘΑ ως όριο ασφαλείας για τον κορονοϊό.
  Το γεγονός ότι δεν έχουν δεσμευθεί περιοχές για μετά από 15 ημέρες, μπορείτε να το διαπιστώσετε από την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού όπου ανακοινώνονται οι NAVTEX.
  Επιπλέον, στην σελίδα του Ισπανικού Ναυαρχείου, που είναι και ο διαχειριστής των NAVTEX στην περιοχή μας, μπορείτε να δείτε όλες τις NAVTEX που είναι σε ισχύ στην περιοχή.

  Σε αυτές τις δυο επίσημες πηγές, δεν βρήκαμε τις NAVTEX στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ενδεχομένως να έσπευσε να τις ανακοινώσει πριν βγουν. Ή ενδεχομένως να ακολουθεί τα βήματα του Τούρκου συναδέλφου του, ο οποίος έπραξε ανάλογα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία ανέβαλε, ίσως στο πλαίσιο συμφωνίας, και τελικά το τουρκικό Ναυτικό έκανε σε αντιστάθμισμα ασκήσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας.

  Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Αlpha, σημείωσε ότι είχε μια άτυπη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ο κ. Ακάρ τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες.

  “Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις” είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο».

  Αυτή η δήλωση δείχνει ότι προφανώς υπήρξε θέμα αναβολής των ασκήσεων και από τις δυο πλευρές, κάτι το οποί τελικά γίνεται, αλλά με τους πολιτικούς να προσπαθούν να πείσουν ότι δνε ήταν συμφωνημένο.

  https://www.armyvoice.gr/2020/05/%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%af%ce%b4%ce%b1-2020-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%89%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *