Στις 13 Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει την είδηση-ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής Denel ότι πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολές, με ακρίβεια και σε απόσταση 76,2 χιλιομέτρων με πυροβόλα PzH-2000 και G6-52 και βλήματα της οικογένειας VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile).

Σε νεότερη ανακοίνωση της η Denel δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδόσεις του κάθε πυροβόλου, στις συγκεκριμένες δοκιμές: Το βεληνεκές των 76,2 χιλιομέτρων πέτυχε το G6-52 με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων. Το PzH-2000, επίσης με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων πέτυχε βεληνεκές 67 χιλιομέτρων, ενώ πυροβόλο, ο τύπος του οποίου δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, με κάνη μήκους 39 διαμετρημάτων, πέτυχε βεληνεκές 54 χιλιομέτρων.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Νατοϊκού προγράμματος JBMoU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding) ανάπτυξης νέων πυροβόλων και πυρομαχικών μέγιστου βεληνεκούς άνω των 80 χιλιομέτρων. Σχετικό είναι και το αμερικανικό πρόγραμμα ERCA (Extended Range Cannon Artillery), το οποίο δοκιμάζει την κάνη XM-907 μήκους 58 διαμετρημάτων (επί M-109).

Η είδηση έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο PzH-2000, αλλά περισσότερο σε επίπεδο M-109, σε σχέση πάντα με το μέγιστο βεληνεκές των 54 χιλιομέτρων. Όπως είναι γνωστό ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διατηρεί σε υπηρεσία 418 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109, τα οποία είναι και μάλλον θα παραμείνουν, για αρκετά χρόνια, η «ραχοκοκαλιά» του Ελληνικού Πυροβολικού. Δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας μας για προμήθεια νέων πυροβόλων ή αναβάθμισης όσων έχουμε, η προμήθεια πυρομαχικών με τέτοιο μεγάλο βεληνεκές είναι μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική προοπτική.

Comments

  1. Κάτι μεταχειρισμένα PzH 2000 πάνε και αυτά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε με ενα σκασμό χρήματα υποδομές και 24 μόνο πυροβόλα.

    1. Μεγάλη συζήτηση άνοιξες! Μια ζωή το πολιτικό σύστημα μας έδειχνε τα PzH, τα apache, τα mlrs κτλ για να δικαιολογήσουν τα δις που σκορπούσαν και καλά για την άμυνα! Κανείς όμως δεν στάθηκε και γενικά πέρασε απαρατήρητο το γεγονός οτι οι αγορές αφορούσαν μικρούς αριθμούς! Το «πάντσερ» είχε γίνει η λέξη που χρησιμοποιούσαν για να επιδείξουν υπεροχή έναντι του αντιπάλου! Για αριθμούς όμως, τσιμουδιά! Ελπίζω να μην τα πληρώσουμε όλα αυτά κάποια ημέρα!

    1. Στις βολές χρησιμοποιήθηκαν βλήματα της οικογένειας VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile), ίσως το Assegai που είναι υπό ανάπτυξη.

  2. να σημειωθεί ότι η νότιο αφρικανική denel δεν μπορεί να πουλήσει όπου πωλείται το pzh καθότι είναι πλαον αγορασμένη από τους Γερμανούς.
    ενδιαφέρον θα είχε η περαιτέρω προσπάθεια για βλήματα αυξημένου βεληνεκούς που είχε ξεκινήσει η ΕΑΣ πριν πολλά χρόνια με βλήματα base bleed κλπ
    όντας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατόχους m109 είναι περιττό να πω ότι ένα εθνικό πρόγραμμα ενίσχυσης και αναβάθμισης έστω σε ηλεκτρονικα, επικοινωνίες, θα έπρεπε να τρέχει ήδη και να ενοποιήσει όλο το πυροβολικό με κοινά στοιχεία. θεωρώ ότι είναι στις δυνατότητες τις ελληνικής βιομηχανίας ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *