Στις 13 Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει την είδηση-ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής Denel ότι πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολές, με ακρίβεια και σε απόσταση 76,2 χιλιομέτρων με πυροβόλα PzH-2000 και G6-52 και βλήματα της οικογένειας VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile).
Σε νεότερη ανακοίνωση της η Denel δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδόσεις του κάθε πυροβόλου, στις συγκεκριμένες δοκιμές: Το βεληνεκές των 76,2 χιλιομέτρων πέτυχε το G6-52 με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων. Το PzH-2000, επίσης με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων πέτυχε βεληνεκές 67 χιλιομέτρων, ενώ πυροβόλο, ο τύπος του οποίου δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, με κάνη μήκους 39 διαμετρημάτων, πέτυχε βεληνεκές 54 χιλιομέτρων.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Νατοϊκού προγράμματος JBMoU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding) ανάπτυξης νέων πυροβόλων και πυρομαχικών μέγιστου βεληνεκούς άνω των 80 χιλιομέτρων. Σχετικό είναι και το αμερικανικό πρόγραμμα ERCA (Extended Range Cannon Artillery), το οποίο δοκιμάζει την κάνη XM-907 μήκους 58 διαμετρημάτων (επί M-109).
Η είδηση έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο PzH-2000, αλλά περισσότερο σε επίπεδο M-109, σε σχέση πάντα με το μέγιστο βεληνεκές των 54 χιλιομέτρων. Όπως είναι γνωστό ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διατηρεί σε υπηρεσία 418 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109, τα οποία είναι και μάλλον θα παραμείνουν, για αρκετά χρόνια, η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Πυροβολικού. Δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας μας για προμήθεια νέων πυροβόλων ή αναβάθμισης όσων έχουμε, η προμήθεια πυρομαχικών με τέτοιο μεγάλο βεληνεκές είναι μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική προοπτική.