Σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής Saab, υπέγραψε επταετές συμβόλαιο-πλαίσιο, συνολικού ύψους $ 87 εκατομμυρίων για την προμήθεια φορητών αντιαρματικών συστημάτων, μικρού βεληνεκούς, πολλαπλής χρήσης Carl-Gustaf M4 (M3E1 σε αμερικανική υπηρεσία). Το κόστος της προμήθειας, για το 2020, είναι $ 9,2 εκατομμύρια, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2021. To Carl Gustav M4 ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και πρόκειται για όπλο πολλαπλού ρόλου, αντιαρματικό ή κατά προσωπικού, βάρους 6,7 κιλών.

Εκτός από ελαφρύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, η έκδοση M4 ενσωματώνει και καλύτερη εργονομία, έτσι ώστε η χρήση του να είναι ευκολότερη για τον στρατιώτη. Η μείωση του βάρους επετεύχθη χάρη στη χρήση κράματος αλουμινίου και ανθρακονημάτων. Κατά οχημάτων, το μέγιστο βεληνεκές του M4 ανέρχεται στα 500 μέτρα, ενώ κατά στατικών στόχων το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 700 μέτρα. Το μέγιστο βεληνεκές μπορεί να αυξηθεί στα 1.000 μέτρα, κατά στατικών στόχων, με τη χρήση πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι αναζητεί ένα νέο, ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) για τα M4. Τα νέα συστήματα θα πρέπει να είναι ψηφιακής τεχνολογίας και να ενσωματώνουν ικανότητα νυχτερινής όρασης. Με τα νέα ΣΕΠ ο Αμερικανικός Στρατός θέλει οι χρήστες του συστήματος να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν στατικούς στόχους σε αποστάσεις έως 1.300 μέτρα (την ημέρα) και 800 μέτρα (τη νύχτα) και να ανιχνεύουν κινούμενους στόχους με μέγιστη ταχύτητα 20 χιλιόμετρα την ώρα.