Η φετινή ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 είχε ως επίκεντρο των πόλεμο των ελιγμών. Δομικό στοιχείο του ελιγμού εκτός από τα Τεθωρακισμένα είναι το Πεζικό και ειδικότερα το Μηχανοκίνητο Πεζικό. Και πλέον οφείλουμε να τονίσουμε πως μετά από πολλά χρόνια όπου το Πεζικό ήταν το πλέον παραμελημένο και αδιάφορο για πολλές στρατιωτικές ηγεσίες των προηγούμενων ετών, τώρα έχουμε θετικές εξελίξεις και πολύ αισιόδοξες προοπτικές.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η πλέον πρόσφατη εξέλιξη ήταν η νέα ομάδα μάχης των 6 ανδρών. Εκ των οποίων προβλέπεται η εξής συγκρότηση: ομαδάρχης, βοηθός ομαδάρχη, ακροβολιστής με G3A3 και διόπτρα STEINER, δύο πολυβολητές με MINIMI των 5,56 χλστ καθώς και νοσοκόμος πεδίου μάχης με την αντίστοιχη υγειονομική συλλογή. Για τους μεν πολυβολητές προβλέπεται η χορήγηση 1000 φυσιγγίων έκαστος ενώ για τους υπόλοιπους ο αριθμός των 180 φυσιγγίων. Άπαντες φέρουν διόπτρες νυχτερινής όρασης ECON Optics ενώ οι δύο πολυβολητές φέρουν δίοπτρα NS 685C που προσαρμόζεται στα πολυβόλα MINIMI. Η λειτουργία των διοπτρών νυχτερινής όρασης NS 685C με λυχνία τρίτης γενιάς βασίζεται στην ενίσχυση του αστρικού φωτός. Άπαντες στην ομάδα των 6 ανδρών φέρουν φορητό αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης M72 LAW ή RPG 18. Η ομάδα μάχης δύναται να φέρει οπλοβομβίδες επί των ατομικών τυφεκίων G3A3 καθώς και όπλο παροχής πυρών υποστήριξης Μ79 των 40 χλστ με εκρηκτικά βομβίδια Μ381 και Μ406. Αναλυτικά για το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://defencereview.gr/elliniko-peziko-2018-skiagrafontas-tis-thetikes-exelixeis/

-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ G3. Ήδη αρκετές εκατοντάδες όπλα του Πεζικού έχουν εφοδιαστεί με τα εξής παρελκόμενα: νέο πτυσσόμενο κοντάκι, ράγα τύπου Picatinny, λαβή στην θέση του χειροφυλακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση καλύτερη ακρίβεια πυρών και τέλος ειδική θέση για σκοπευτικό ερυθράς κουκίδας την ημέρα και θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα. Άπαντες φέρουν διόπτρες νυχτερινής όρασης ECON Optics ενώ οι δύο πολυβολητές φέρουν δίοπτρα NS 685C που προσαρμόζεται στα πολυβόλα MINIMI. Και τέλος κατάλληλο σημείο εγγύς των σκοπευτικών του όπλου ώστε να τοποθετηθεί θερμική διόπτρα σκόπευσης. Και εδώ θα έχουμε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

-ΝΕΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ / ΥΛΙΚΑ ΥΜΑΤΙΣΜΟΥ / ΕΙΔΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Καταρχάς να αναφέρουμε πως ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγηση νέου τύπου άρβυλων στο προσωπικό. Το νέου τύπου άρβυλο είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο άνετο ενώ περιλαμβάνει επένδυση GORE-TEX ώστε να είναι αδιάβροχο. Τα νέα ατομικά υλικά μάχης περιλαμβάνουν: αντιβαλλιστικά γυαλιά, επιαγκονίδες – επιγονατίδες, αντιπυρικά γάντια, εύχρηστο και εργονομικό γιλέκο μάχης που αντικαθιστά τις παλαιές εξαρτήσεις τύπου Υ ενώ να αναφέρουμε πως υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού το προσωπικό που εμπλέκεται και ενεργεί εντός των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης είτε της ΔΑΕ είτε του ΤΧΕ να φέρει και αντιβαλλιστική προστασία με πρόσθετες πλάκες επιπέδου ΙΙΙ+. Και γιατί πλάκες επιπέδου ΙΙΙΑ+; Γιατί αποτελούν τον ιδανικότερο συμβιβασμό μεταξύ προστασίας και βάρους. Είναι μια τροποποιημένη πλάκα κλάσεως ΙΙΙ που χρησιμοποιεί συνδυασμό των ceramic alumina ή silicon carbide υλικών έτσι ώστε να προσφέρει αυξημένη προστασία χωρίς ανάλογη αύξηση του βάρους. Κατά την δική μας εκτίμηση είναι αυτή που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα λόγω της δυνατότητας της να σταματάει διατρητικά πυρομαχικά όπως το 7,62x 39 mm (mild steel core) AK-47 και το 5,56x45mm (SS-109) M-16 τα οποία διατρυπούν μετά ευκολίας πλάκες κλάσης ΙΙΙ. Η παρακάτω φωτογραφία είναι άκρως αντιπροσωπευτική:

Παράλληλα πρόβλεψη υπάρχει για τη χορήγηση νέων υλικών ιματισμού όπως ισοθερμικά και νέος υπνόσακος καθώς και ύπαρξη ενός σακίδιου πλάτης ώστε να φέρονται επιπλέον υλικά όπως μπαταρίες ασυρμάτων, υγειονομική συλλογή με ύπαρξη τουρνικέ.

-ΑΣΠΙΔΙΑ και ΠΟΛΥΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΑ GMG-40 στα ΤΟΜΠ Μ113. Το σύνολο των ΤΟΜΠ που συμμετείχαν έφεραν ασπίδια ενώ μεγάλο μέρος των ΤΟΜΠ έχουν ήδη εφοδιαστεί με βομβιδοβόλα GMG-40 ικανά να παρέχουν πυρά υποστήριξης στις μηχανοκίνητες ομάδες πεζικού. Μόλις πριν δύο μήνες είχαμε την τοποθέτηση των GMG-40 στα ΤΟΜΠ του Μηχανοκίνητου Πεζικού κάτι που συνιστά κατακόρυφη αύξηση πυρών υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα βομβιδοβόλα GMG-40 θα προσαρμόζονται σταδιακά σε όλο και περισσότερα ΤΟΜΠ.

-ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ 100% ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ. Το μεγάλο δίλημμα είναι θερμικές ή νυχτερινές διόπτρες; Άποψη μας είναι πως η λογική επιτάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ απόδοσης και κόστους. Οι διόπτρες νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ) τρίτης γενιάς σε καμία περίπτωση δεν είναι «περασμένης τεχνολογίας», αλλά σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά αυτών που διαθέτουν θερμικό αισθητήρα και αλληλοσυμπληρώνονται επιχειρησιακά. Αυτό αποδεικνύεται και από το ό,τι όλοι οι σύγχρονοι στρατοί της Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Γαλλία κ.α.) σήμερα προμηθεύονται όργανα νυκτερινής όρασης κατά χιλιάδες όπου τα θερμικής τεχνολογίας αποτελούν λιγότερο του 10%. Ήδη δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες σε επίπεδο ΓΕΣ ώστε το προσωπικό του Πεζικού να παραλάβει τα επόμενα έτη νέες διόπτρες σκόπευσης για τα αναβαθμισμένα G3 καθώς και θερμικά κυάλια παρατήρησης για τους ομαδάρχες και διμοιρίτες.

-ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ LAW ΚΑΙ RPG-18. Ως προς αυτό σύντομα αναμένεται να υπάρξει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη προμήθεια φορητών αντιαρματικών όπλων. Κομβικό σημείο για το Πεζικό αποτελεί το ζήτημα αντικατάσταση των παρωχημένων φορητών αντιαρματικών όπλων μιας χρήσης M72 LAW και RPG-18 των οποίων οι ηλικίες των πυρομαχικών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Τέλος εξετάζεται από τη Διεύθυνση Πεζικού ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο για μελλοντικό μας άρθρο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τη νέα ομάδα μάχης όπως αυτή παρουσιάστηκε:

 

Comments

 1. Yπεροχα νεα !!!
  Γινεται το αυτονοητο?
  GMG-40 και ασπιδια στα Μ-113.
  Θα γκρινιαξω (απο συνηθεια) και θα πω οτι υπαρχει προς αντιγραφη πυργος με Μ-2 των 0.50 μαζι με βομβιδοβολο
  για τα Μ-113….
  υ.γ.
  Μικρη δεν ειναι η ομαδα των 6?
  Μηπως σε αυτην εντασσονται και αλλοι 2-4 επιστρατοι?

 2. Ενδιαφέροντα νέα. Μια παράκληση βρε παιδιά, καταλαβαίνω τον ανταγωνισμό των διάφορων site αλλά στον πόλεμο της πληροφορίας ξέρετε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναδημοσιεύσεις σε διεθνή sites στο Twiter στο Facebook. Είναι πολύ αντιαισθητικό και τελικά δεν τις ποστάρουμε, φωτογραφίες με υδατογραφήματα στο κέντρο. Οι απέναντι, πλημμυρίζουν το διαδίκτυο με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες χωρίς υδατογραφήματα κι εμείς παλεύουμε με κάτι άθλιες φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι ΕΔ.

 3. Ποια αντιβαλιστική προστασία (;) σοβαρευτείτε λίγο. Ποιες πλάκες (;) μεταξύ μας να μην κάνουμε πλάκα.
  Όσον αφορά τα γιλέκα που φέρει η ομάδα είναι τις pentagon κοστίζουν γύρω στα 30 ευρώπουλα και αν τις φορτώσεις με πλήρεις τις 4 γεμιστήρες κρεμάνε (φτηνό υλικό χαμηλής ποιότητας). Α, και δεν πέρνουν πλάκες. Εν κατακλείδι χωρίς να πέσει χρήμα δεν εξοπλίζονται οι μονάδες…

   1. Άντε να δούμε! Υπουργοί και στρατηγοί πηγαινοέρχονται αλλά δεν έχει διαρεύσει σχεδόν τίποτα! Να δούμε τι θα περιλαμβάνει το τελικό «καλάθι»! Υπάρχουν πάντως αρκετά αποθέματα απο ifv, aav και mrap! Και για τα m1a1 κακώς δεν προχωρά.

    1. «Οι επαφές με την αμερικανική πλευρά για προμήθεια ικανού αριθμού M2 Bradley δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αφού η απόκτηση των M2 Bradley κρίθηκε ασύμφορη λόγω παλαιότητας και υφιστάμενης κατάστασης. Τα οχήματα απαιτούσαν άμεσα ανακατασκευή και εκτεταμένου όγκου τεχνικές παρεμβάσεις για να έρθουν στην επιθυμητή κατάσταση. Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν και είναι μεγάλος υποστηρικτής της ιδέας για την κάλυψη των αναγκών του Πεζικού από τα M2 Bradley γι αυτό και το θέμα ξανά συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milley. Σε κάθε περίπτωση αναζητούνται M2 Bradley σε καλή κατάσταση ώστε να ελαττωθεί στο μισό το υφιστάμενο κόστος και να προχωρήσουμε στην άμεση επιχειρησιακή αξιοποίηση. »

     https://defencereview.gr/elliniko-peziko-2018-skiagrafontas-tis-thetikes-exelixeis/

 4. Επιτέλους με την ατομική θωράκιση σώθηκε πάρα πολύς κόσμος, τουλάχιστον 80% λιγότεροι θανατηφόροι τραυματισμοι ακόμα και από παλμό υπερπιεσης(διαλύονται τα ζωτικά όργανα από μέσα) λόγω και τουρνικε βέβαια. Καταλαβαίνετε αυτό στην πράξη τι σημαίνει για το ηθικό των οπλιτών. Σε περίπτωση Βαριοπουλας έχετε υπολογίσει απώλειες 8 ταγματων πεζικου περίπου και τώρα θα έχετε λίγο περισσότερο από 1 τάγμα.
  Υ. Γ μήπως θα έπρεπε τα γάντια να είναι με κομμένα δάχτυλα για λόγους αίσθησης και κόστους?

 5. Για τους ασυρμάτους των ομάδων μάχης υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με την αντικατάσταση τους; Σχετικά με τα αντιαρματικά που θέλουμε να αγοράσουμε, προς τα που κοιτάμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *