Σχέδιο φόρτωσης και συμμετοχή στην αποβατική άσκηση στη Χίο με πολιτικό πλοίο της ακτοπλοίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το πλοίο τύπου Ro – Ro με την ονομασία «Καπετάν Χρήστος» πήρε μέρος στη αποβατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στη νήσο Χιο μεταφέροντας μια ίλη μέσων αρμάτων Leopard 1 A5 της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Ειδικότερα το πλοίο τύπου Ro – Ro αποβίβασε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Χίο την ίλη μέσων αρμάτων Leopard 1 A5 που συμμετείχε καθοριστικά στην αποβατική ενέργεια που έλαβε χώρα την ίδια στιγμή σε παρακείμενη σημείο.

Η συμμετοχή πολιτικών πλοίων επαυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες και βελτιώνει κατακόρυφα την μεταφορική ικανότητα. Τα πλοία εντάσσονται υπό τις διαταγές του τακτικού διοικητή και συμμετέχουν ως ενεργά επιχειρησιακά πλοία. Η παρακάτω εικόνα είναι του πλοίου Atlantic Conveyor που πήρε μέρος στον Πόλεμο των Φώκλαντς.

Αυτό έγινε για πρώτη φορά με ενέργειες του κ. Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος αποτέλεσε τον πρωτεργάτη για αυτή την ενέργεια. Προγραμματίζεται δε στο εγγύς μέλλον η μεγαλύτερη επέκταση του παρόντος σχεδίου χρησιμοποίησης επιβατικών πλοίων που μπορούν να δράσουν από κοινού με τα πλοία της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου Π.Ν μεταφέροντας ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. 

Οραματιστής και πρωτεργάτης είναι ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και το επιτελείο των συνεργατών του που μελετούν, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν επί του πεδίου εξαιρετικά καινοτόμες δράσεις για τα ελληνικά αμυντικά δρώμενα. Είναι ο Α/ΓΕΣ που παρά τις όποιες αντιδράσεις τόλμησε να πραγματοποιήσει την εξής ενέργεια: 

Να προχωρήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αττική ώστε να είναι δίπλα στα αποβατικά της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων και όχι να υπάρχει η ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία οι πεζοναύτες να μην βρίσκονται εγγύς των μέσων που θα επιχειρήσουν

Φωτογραφία αρχείου του πλοίου που πήρε μέρος στη πρόσφατη αποβατική δραστηριότητα στη νήσο Χίο: