Η Leonardo DRS και η Rafael ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν, στον Αμερικανικό Στρατό, το πρώτο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Trophy παραγωγής, το οποίο προορίζεται για τα άρματα μάχης M-1A2C Abrams. Το σχετικό συμβόλαιο, αξίας $ 193 εκατομμυρίων, υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2018. Αν και η ανακοίνωση δεν ανέφερε τον αριθμό των υπό προμήθεια Trophy, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού αμυντικού τύπου, ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να εφοδιάσει 264 άρματα μάχης M-1A2C Abrams, με Trophy.

Τα άρματα αυτά ή τουλάχιστον μέρος αυτών πρόκειται να αποσταλούν στην Ευρώπη, ως αντίβαρο της επικείμενης ένταξης σε υπηρεσία του νέου ρωσικού άρματος μάχης AT-14 Armata. Συνολικά ο Αμερικανικός Στρατός αναμένεται να εξοπλίσει τρείς Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, στην Ευρώπη, με M-1A2C Abrams εφοδιασμένα με Trophy. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα M-1A2 Abrams SEP(v)2 θα έπρεπε να φτάσουν στην Ευρώπη το 2020.

Η επιλογή του Trophy έγινε ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την έλευση του αντίστοιχου συστήματος Quick Kill, που αναπτύσσει η Raytheon στο πλαίσιο του προγράμματος MAPS (Modular Active Protection System). Το Trophy δοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό Στρατό το 2016, ενώ έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης, από τον Ισραηλινό Στρατό, στη Γάζα. Πρόκειται για ένα ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο λειτουργεί και ως σύστημα επαύξησης της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, πέριξ του οχήματος.

Το Trophy προστατεύει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από μια πλειάδα απειλών όπως αντιαρματικές ρουκέτες, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα και αντιαρματικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT : High-Explosive Anti-Tank). Η προστασία που προσφέρει το Trophy καλύπτει όλο το τόξο των 360° στο αζιμούθιο και σε μεγάλη γωνία καθ’ ύψος, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να διατηρεί μια ασφαλή ζώνη για τις φίλιες δυνάμεις πεζικού πέριξ του οχήματος. Η διαδικασία αναχαίτισης της απειλής ενεργοποιείται μόνον όταν η επερχόμενη απειλή πρόκειται να προσβάλει το όχημα.

Για τα διαθέσιμα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας και την επιχειρησιακή τους αξία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο: