Δύο νέα ταχύπλοα από την κορυφαία Ιταλική εταιρεία Fabio Buzzi πρόκειται να παραλάβει η Εθνική Φρουρά και ειδικότερα η Κυπριακή Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. H Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ) της Κύπρου αποτελεί την πιο επίλεκτη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς και υπάγεται διοικητικά στη Διοίκηση Ναυτικού και εδρεύει στη Ναυτική Βάση Ζυγίου.

Όπως είναι γνωστό ο Ιταλός Fabio Buzzi σκοτώθηκε στις 18/9/2019 στη Βενετία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από το Μονακό για τη Βενετία. Ο διάσημος Ιταλός ναυπηγός σκοτώθηκε και πλέον την εταιρεία την ανέλαβε η κόρη του. Τα δύο νέα ταχύπλοα της Κυπριακής ΜΥΚ ενώ είναι έτοιμα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα.

Το κόστος κάθε σκάφους ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Τα νέα σκάφη δύναται να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες άνω των 60 ναυτικών κόμβων μεταφέροντας με ασφάλεια ομάδες υποβρυχίων καταστροφών της Εθνικής Φρουράς σε αποστολές διείσδυσης και διαφυγής και απαγκίστρωσης. Είναι ταχύπλοα κλειστού τύπου των 12,5 μέτρων.

Βατραχάνθρωποι της Κυπριακής ΜΥΚ σε πρόσφατη επίδειξη.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των νέων ταχυπλόων για τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και ειδικότερα για τους Αμφίβιους Καταδρομείς των νησιωτικών ΕΤΕΘ/ ΜΑΚ. Θα σας τις παρουσιάσουμε αποκλειστικώς αύριο.