Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, η TAI και το Πακιστάν συμφώνησαν οριστικά στην προμήθεια, από το Πακιστάν, 30 επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ΑΤΑΚ.

Η απόφαση ήταν λίγο ως πολύ δεδομένη, αφού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα του θα προμηθευτεί 30 T-129 και τέσσερις κορβέτες MILGEM από την Τουρκία.

Η σχετική δέσμευση του Πακιστάν ήρθε σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί 52 αεροσκάφη αρχικής εκπαίδευσης Super Mushsak της πακιστανικής PAC και λίγες ημέρες μετά τη δέσμευση της Τουρκίας να εξετάσει την περίπτωση του μαχητικού αεροσκάφους JF-17 Thunder, προϊόν συνεργασίας του Πακιστάν και της Κίνας, ως βάση ανάπτυξης του εγχώριου τουρκικού μαχητικού.

Έκτοτε οι συζητήσεις μεταξύ του Πακιστάν και της Τουρκίας συνεχίζονταν με στόχο την κατάρτιση των όρων του συμβολαίου.

Σήμερα το Πακιστάν διατηρεί σε υπηρεσία 51 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1S και AH-1F Cobra που απέκτησε την περίοδο 1984-1986 και το 2007 αντίστοιχα. Και οι δύο εκδόσεις ενσωματώνουν τεχνολογίες του 1980 και το Πακιστάν έχει αποφασίσει να τα αντικαταστήσει με 45 νέα επιθετικά ελικόπτερα. Ήδη έχει παραγγείλει 15 επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z King Cobra της Bell στο πλαίσιο προγράμματος ύψους $ 581 εκατομμυρίων, ενώ τα 30 T-129 αναμένεται να κοστίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα $ 1,9 δισεκατομμύρια ($ 63 εκατομμύρια ανά ελικόπτερο).

Η επιλογή του Πακιστάν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των T-129 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με τα ισχύοντα δεδομένα το τελευταίο T-129 θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο η ενσωμάτωση στη γραμμή παραγωγής του πακιστανικού προγράμματος, ακόμα και εάν τα ελικόπτερα κατασκευαστούν στο Πακιστάν με απάρτια από την Τουρκία, τότε ο ρυθμός παραδόσεων προς την Τουρκία μοιραία θα περιοριστεί, και η ολοκλήρωση των παραδόσεων θα μετακινηθεί τουλάχιστον 1-2 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2021 ή το 2022.