Το Αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε σχέδιο νόμου κατά την Άγκυρας, και συγκεκριμένα υπέρ της προσωρινής παύσης μεταφοράς οποιουδήποτε όπλο, οπλικού συστήματος ή τεχνολογίας προς της Τουρκία.

Το Σχέδιο Νόμου αναφέρει ότι η εν λόγω παύση δεν θα είναι διαρκής, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τις μελλοντικές εκθέσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας. Ανάλογα με τα συμπεράσματα αυτών των εκθέσεων, θα αποφασιστεί, σε ύστερο χρόνο, εάν η παύση μετατραπεί σε διαρκές εμπάργκο.

Προφανώς το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου αφορά πρωτίστως την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II. Είναι άγνωστο εάν το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου θα εφαρμοστεί πριν την 21η Ιουνίου, όταν η Τουρκία παραλάβει και επίσημα και δύο μαχητικά αεροσκάφη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα την ακύρωσης της παραλαβής των F-35 από την Τουρκία, το οποίο η Αμερικανική Κυβέρνηση φαίνεται να συνδέει με το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400.