Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις δοκιμές πιστοποίησης της έκδοσης διοίκησης (EPC) του τεθωρακισμένου οχήματος Griffon, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος SCORPION του Γαλλικού Στρατού. Συνολικά θα αποκτηθούν 333 οχήματα της συγκεκριμένης έκδοσης, μέχρι το 2025. Το όχημα έχει πλήρωμα δύο (2) ατόμων (οδηγός, πυροβολητής) και πέντε (5) άτομα προσωπικό εργασίας. Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Ο εξοπλισμός αποστολής αποτελείται από επικοινωνιακά μέσα, μεγάλες οθόνες πολλαπλών ενδείξεων και εκτυπωτές.

Περισσότερα για το πρόγραμμα SCORPION μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Πολύ αργούν ακόμα οι ολοκληρώσεις πιστοποίησης στην Ευρώπη, οι Ρώσοι παρά που μπήκαν με μεγάλη καθυστέρηση σε αυτό το παιχνίδι με τα θωρακισμένα οχηματ μεταφοράς έχουν ολοκληρώσει ανάλογα προγράμματα για αντίστοιχα ρωσικά οχήματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ η πέρασαν εκτενής δοκιμές σε διάφορα μέρη ζεστά και ψυχρά με απαιτητικές συνθήκες προς το υλικό.

  Μερικά απο αυτά είναι ήδη σε υπηρεσία π.χ. στην Συρία όπου υπήρξε πρίν μερικές εβδομάδες σύγκρουση με αμερικάνικα οχήματα.

  1. Σε αποστολές «σταθεροποίησης» η «χαμηλής έντασης» είναι όμως πολύτιμα εργαλεία και επιβάλλονται, αφού είναι και πιο οικονομικά σε σύγκριση με τα ερπυστριοφόρα με ισχυρότερη θωράκιση, ενώ προσφέρουν ικανοποιητική προστασία.

   1. @Ndgi
    Και σίγουρα καλύτερο όχημα από το Μ1117… που αξίζει μόνο για Χωροφυλακή (δεν είναι κακό, αλλά για καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας)!

    1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

     Εκείνο ήταν ούτως η άλλως εξαρχής για συγκεκριμένες μονάδες και αποστολές, και συνεπώς ανήκει σε άλλη κατηγορία οχημάτων, για αυτό δεν είχε -ούτε θα έχει ποτέ- την εμπορική επιτυχία των σημερινών MRAP για μεταφορά προσωπικού και περιπολίες σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο απο ενέδρες αντιστασιακών ομάδων.

  1. @Ασβος
   Ο «Πελταστής» είναι σκυλί. Σούπερ εργαλείο. Είχα την τύχη 2 φορές στην Ήπειρο (8η) να βρεθώ εντός σε κίνηση επί εδάφους που ούτε ορειβάτης δε θα πετύχαινε (!!!). Το όχημα δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα σε αντίθεση με Hamvee. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση! Μακάρι να στοχεύσουμε σε μερικές δεκάδες VBL για ΑΣΔΕΝ, Ήπειρο και ναι, για τη συνορισκή στον Έβρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *