Μιλώντας στην βουλή, ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας θα προχωρήσει στην προμήθεια οκτώ ισραηλινών συστημάτων, τέσσερα έγκαιρης προειδοποίησης CAEW (Conformal Airborne Early Warning) και τέσσερα πολλαπλών αισθητήρων, πολλαπλών αποστολών JAMMS (Joint Airborne Multi-sensor Multi-mission System), όλα επί αεροσκαφών G550. Ήδη η Ιταλία διατηρεί σε υπηρεσία δύο αεροσκάφη του τύπου, στην έκδοση CAEW, τα οποία παρέλαβε το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ για την πώληση των 30 εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 το 2012.

Επίσης, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος η Ιταλία θα εξετάσει την περίπτωση δημιουργίας κέντρου συντήρησης των αεροσκαφών G550 για την Ιταλική Αεροπορία, αλλά και για άλλους χρήστες. Τα ραντάρ και τα ηλεκτρονικά συστήματα των δύο πρώτων αεροσκαφών είναι της ισραηλινής Elta, θυγατρικής της IAI, εκτός από ορισμένα συστήματα επικοινωνιών, τα οποία είναι της Leonardo. Επίσης τα αεροσκάφη ενσωματώνουν και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, που αποτελείται από ενεργητικούς και παθητικούς αισθητήρες και αντίμετρα κατά επερχόμενων απειλών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο, εναέριο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και πρόσκτησης στόχου (C4ISTAR) επί αεροσκάφους G550. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το αεροσκάφος θα αποκτηθεί το 2021 και στη συνέχεια θα γίνει η σταδιακή εγκατάσταση των συστημάτων C4ISTAR. Συνολικά, το κόστος του προγράμματος, μαζί με την υποστήριξη και τις όποιες αναβαθμίσεις αποφασιστούν, έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των € 1,223 δισεκατομμυρίων, μέχρι το 2032.