Ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας, Frank Bakke-Jensen, ανακοίνωσε ότι διόρισε εξεταστική επιτροπή διάρκειας 10.000 εργατοωρών προκειμένου να υπολογίσει το κόστος του προγράμματος προμήθειας των νορβηγικών F-35, κατόπιν δημοσιεύματος της νορβηγικής εφημερίδας «Bergens Tidende» ότι η κυβέρνηση επιβάρυνε αναίτια το συνολικό κόστος του προγράμματος με 16 δισεκατομμύρια κορώνες ($ 1,9 δισεκατομμύρια). Το σχετικό δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο.

Η σχετική εντολή στον Bakke-Jensen δόθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου και Συνταγματικότητας του κοινοβουλίου της Νορβηγίας. Η εξεταστική επιτροπή και αξιολογήσει το κόστος το προγράμματος, με βάση τη σημερινή νομισματική ισοτιμία δολαρίου-κορώνας.

«Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, περίπου 5 μήνες. Εμπλέκει Νορβηγούς και Αμερικανούς», δήλωσε ο Bakke-Jensen. Η κεντρική ομάδα της επιτροπής θα αποτελείται από 10 άτομα ενώ θα υποστηρίζονται από μια ομάδα 30 ατόμων. «Οι αναλύσεις αβεβαιότητας απαιτούν χρόνο και κόπο. Επίσης απαιτούν συνεργασία από το Υπουργείο Άμυνας, την Πολεμική Αεροπορία, το Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών, τον Οργανισμό Αμυντικής Υποστήριξης και την Υπηρεσία Στρατιωτικών Υλικών», δήλωσε ο Bakke-Jensen.