Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως έκανε δεκτό το αίτημα της Γερμανίας για την προμήθεια (μέσω FMS) του σύγχρονου πυραύλου αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile).

Το αίτημα της Γερμανίας, αφορούσε 91 πυραύλους AGM-88E AARGM, έως 8 εκπαιδευτικούς πυραύλους, καθώς και λοιπό εξοπλισμό υποστήριξης κι εκπαίδευσης. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Να σημειώσουμε επίσης πως θα χρησιμοποιηθούν και υπάρχοντα τμήματα πυραύλων HARM που υπάρχουν στο Γερμανικό οπλοστάσιο, κάτι το οποίο και μειώνει το κόστος.

Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ AGM-88E AARGM

O πύραυλος αντι-ρανταρ AGM-88E AARGM αποτελεί αναβάθμιση του θρυλικού (πλέον) AGM-88Β/C HARM, τον οποίο χρησιμοποιούν η Ελλάδα και η Τουρκία για την προσβολή στόχων ραντάρ (σταθερά και κινητά), καθώς και Σταθμούς Επικοινωνιών.

Η αναβάθμιση που φέρει ο AGM-88E AARGM σε σχέση με τον προκάτοχό του, είναι πιο σύγχρονο λογισμικό για αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, παθητικό ραντάρ για να συνεχίζει να εγκλωβίζει ραντάρ τα οποία σταμάτησαν να εκπέμπουν, καθώς και επιπλέον ενεργό ερευνητή χιλιοστομετρικού κύματος για την τερματική του καθοδήγηση προς το στόχο. Επίσης, διαθέτει και δορυφορική ζεύξη δεδομένων, για να στέλνει εικόνες του στόχου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λίγο πριν την πρόσκρουση του, το οποίο κι έχει ως αποτέλεσμα την εξακρίβωση της .

Αν και το μέγιστο βεληνεκές δεν αυξήθηκε (παρέμεινε στα 150 χλμ), εντούτοις υπάρχει σε φάση ανάπτυξης νέα γενιά AGM-88, ο AGM-88G AARGM-ER, ο οποίος θα χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet, με συνέπεια να επιτυγχάνει διπλάσιο βεληνεκές (της τάξης των 300 χλμ). Συνεπώς ο AGM-88G πρόκειται για ένα stand-off όπλο αντι-ρανταρ, ικανό να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε οποιαδήποτε αεράμυνα.

Όπως είναι φανερό, η ΠΑ οφείλει να συνδυάσει την αναβάθμιση των F-16 (που βρίσκεται σε εξέλιξη), με νέα όπλα που θα της δώσουν το πάνω χέρι σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση. Ένα από αυτά, είναι και οι πύραυλοι αντι-ρανταρ, οι οποίοι θα την βοηθήσουν να «αποσιωπήσει» το Τουρκικό ΣΑΕ, για το οποίο θα ακολουθήσει και αναλυτικό άρθρο σύντομα.

Comments

 1. Εμείς έχουμε 84 AGM-88B HARM Block IIIA, που πρέπει να αναβαθμίσουμε.
  Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν θα ήταν κακή ιδέα να παίρναμε άλλους 16.
  Ο -ER προβλέπεται κατά το 2020.

  1. Εκτός από περισσότερα όπλα, κυρίως θέλουμε ΝΕΑ όπλα. Όπλα που δεν θα μας εξισώσουν με τους απέναντι, αλλά θα μας ανεβάσουν πιο πολύ…

   1. Η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται σε εξοπλισμούς. Δεν έχει νόημα, χώρια που και οι απέναντι, επειδή έχουν διάφορα μέτωπα, δεν θα μεταφέρουν και όλο τους το οπλοστάσιο δυτικά.
    Όμως, πρέπει να έχουμε επαρκή αριθμό.
    Λόγω μικρότερου αριθμού, είναι επιβεβλημένο, στα μέσα τα οποία διαθέτουμε να έχουμε ποιοτική υπεροχή. Και αυτό είναι τώρα μια 15ετία που δεν γίνεται.
    Στο συγκεκριμένο, οι απέναντι έχουν 95 AGM-88B HARM Blοck IIIA. Σε αναλογία είμαστε καλά. Ποιοτικά στα ίδια. Μια αναβάθμιση και λίγους ακόμα θέλουμε. Όχι πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *