Η σουηδική Saab με το JAS-39E/F Gripen, η αμερικανική Boeing με το F/A-18E/F Block.3 Super Hornet και η επίσης αμερικανική Lockheed Martin με το F-35A Lightning II είναι τελικά οι τρείς υποψηφιότητες του καναδικού διαγωνισμού προμήθειας 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των εν υπηρεσία CF-18. Σύμφωνα με το ισχύος χρονοδιάγραμμα ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί το 2022, τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2025, ενώ το όλο πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των $ 14 δισεκατομμυρίων. Όπως έχει ανακοινώσει ο Καναδάς όλοι οι συμμετέχοντας θα αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια, στα τεχνικά χαρακτηριστικά (60% της συνολικής αξιολόγησης), στο κόστος (20% της συνολικής αξιολόγησης) και τα οικονομικά οφέλη (20% της συνολικής αξιολόγησης). Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά οφέλη για τον Καναδά ίσου κόστους με το κόστος της προμήθειας με κορυφαίο όφελος αυτό της βιομηχανικής συμμετοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Airbus ανακοίνωσε την απόσυρση του Eurofighter Typhoon από τον διαγωνισμό, λόγω της μη συμβατότητας του με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της NORAD (North American Aerospace Defense Command), έναν απαράβατο όρο που έχει θέσει ο Καναδάς. Η NORAD είναι ένας διακρατικός οργανισμός με στόχο την από κοινού προάσπιση του εναερίου χώρου των ΗΠΑ και του Καναδά. Με βάση αυτή την απαίτηση η Airbus έκρινε ότι πρέπει να δαπανήσει σημαντικό ποσό, άρα να αυξήσει το κόστος ανά αεροσκάφος, προκειμένου να καταστήσει το Eurofighter συμβατό απαιτήσεις ασφαλείας της NORAD. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο αεροσκάφος, αλλά στο ότι η βάση παραγωγής και συντήρησης των αεροσκαφών είναι εκτός των ΗΠΑ ή του Καναδά.

Στο μεταξύ και μέχρι της έλευση του νέου μαχητικού ο Καναδάς έχει προγραμματίσει τη αριθμητική ενίσχυση των εν υπηρεσία CF-18 και την αναβάθμιση ορισμένων εξ αυτών. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2018 έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς συμφώνησε με την Αυστραλία για την προμήθεια 25 αυστραλιανών, μεταχειρισμένων F/A-18A/B Hornet, εκ των 18 θα είναι επιχειρησιακά και θα συγκροτήσουν μια Μοίρα και επτά θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά. Το συνολικό κόστος της προμήθειας των 25 αεροσκαφών, μαζί με τα ανταλλακτικά και τα όπλα δεν είναι γνωστό, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 είχε εγγραφεί κονδύλι ύψους $ 500 εκατομμυρίων για το πρόγραμμα. Ομοίως, τον περασμένο Ιούνιο ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο συνολικού ύψους $ 862,3 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση 38 εν υπηρεσία CF-18 με νέα ραντάρ APG-79(V)4 τεχνολογίας AESA και σύγχρονα βλήματα αερομαχίας AIM-9X Block.II Sidewinder και προσβολής AGM-154C Joint Standoff Weapon (JSOW).