Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε δύο Υπουργούς της Τουρκικής Κυβέρνησης προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων χαρακτηρίζει την αμερικανική απόφαση «σκάνδαλο, χωρίς προηγούμενο, κατά της Τουρκίας».

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία ήρθε από τον Υπουργό Άμυνας και πρώην Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στο «Twitter» έγραψε το μήνυμα «Αφήστε ήσυχους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών … Δεν το δεχόμαστε, δεν φοβόμαστε!».

Μετά τον Ακάρ τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Εξωτερικός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού πρώτα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ακυρώσει στην πράξη την απόφαση της, μετά την αποκάλεσε εχθρική ενέργεια και στο τέλος προανήγγειλε αντίποινα.

Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε σοβαρή κρίση. Τον τελευταίο λόγο, από πλευράς Τουρκίας, έχει ο Ερντογάν, ενώ αναμένουμε και η συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Σιγκαπούρη.