Σε μια περίοδο που η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε μια στιγμή που η Τουρκία συνεχώς προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς κατηγορία στην Αδριανούπολη, η Ελληνική Κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Έτσι με κυβερνητική απόφαση (τροπολογία) οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση οι δύο νόμιμοι Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή, αντίστοιχα. Το αιτιολογικό της τροπολογίας αναφέρει ότι ο Μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός, συνεπώς αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Υπενθυμίζουμε ότι η παύση των δύο Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής και η εκλογή Μουφτήδων απευθείας από την Μουσουλμανική Μειονότητα αποτελεί πάγιο αίτημα της Άγκυρας. Το πρώτο βήμα έγινε με την αναγκαστική συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων Μουφτήδων. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στο δεύτερο βήμα; Θα επιτρέψει στην Άγκυρα μεγαλύτερη πρόσβαση σε Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα;