Παρατηρώντας τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εύλογα μας ήρθε κατά νου η γνώστη φράση που αποδίδει τεράστια έμφαση στη τεχνολογία και είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία πως «ο πόλεμος γίνεται με κουμπιά». Η βιαιότητα και η σφοδρότητα των πολεμικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης παραμένει διαχρονικά η ίδια. Ειδικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ένας πόλεμος υψηλής έντασης έστω και λίγων ημερών θα επιφέρει εξαιρετικά θανατηφόρα αποτελέσματα και στις δύο μεριές.

Ο λόγος που γράφουμε τα παραπάνω θέλοντας να ξεφύγουμε από τις καθημερινές τεχνικές αναλύσεις και ειδήσεις από τον χώρο της άμυνας είναι για να ξαναθυμηθούμε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πολλάκις έχουμε επισημάνει. Συνεπώς, πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους εξής άξονες.

Πρώτον, στο Πεζικό και συγκεκριμένα στον πεζό μαχητή. Είναι κοινός τόπος πως το Όπλο του Πεζικού παραμένει παραμελημένο απόρροια χαμηλού ενδιαφέροντος από τις ηγεσίες του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. Και αυτό είναι διαχρονικό. Είναι γεγονός πως υπάρχει μια πρόοδος και μια βελτίωση στα υλικά του μηχανοκίνητου πεζικού και αυτό δείχνει πως επιτέλους γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρόνου.

Δεν είναι μόνον οι Ειδικές Δυνάμεις. Βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο Πεζικό.

Το Όπλο του Πεζικού και συγκεκριμένα το Μηχανοκίνητο Πεζικό χρειάζεται ριζική ανανέωση με τη προσθήκη σύγχρονων ατομικών υλικών μάχης και διαβίωσης ώστε πρωτίστως να αυξηθεί το ηθικό του προσωπικού και η θέληση για εκπαίδευση.

Δεύτερον, στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση σε ένα τυπικό Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού είναι ελλιπής. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Η εκπαίδευση παραμένει ανεπαρκής ελέω χρονικής διάρκειας των στρατευσίμων οπλιτών, ελλιπούς όρεξης των στελεχών (ασφαλώς υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας είναι η χαμηλή διάθεση για εκπαίδευση και η ευθυνοφοβία), χαμηλού έως μηδαμινού ρεαλισμού και καταπόνησης. Ο πόλεμος κατά βάση είναι κακουχίες και ταλαιπωρία. Το πιο χαρακτηριστικό ζήτημα για το οποίο υπάρχει η μέγιστη αδιαφορία είναι η φυσική αγωγή των στελεχών. Δυστυχώς, μόνον στις Ειδικές Δυνάμεις γίνεται σοβαρή φυσική αγωγή που εξασφαλίζει αντοχές στον Πεζό μαχητή.

Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Είναι θέμα διάθεσης, όρεξης και θέλησης. Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες δεν είναι θέμα χρημάτων. Οι πορείες έστω και λίγων χρημάτων δεν είναι θέμα χρημάτων. Η ατομική τακτική επίσης. Οι ασκήσεις ταχείας αντίδρασης δεν είναι. Και πολλά άλλα.

Τρίτον, στα οπλικά συστήματα και μέσα του Πεζικού. Τα οπλικά συστήματα και τα μέσα του Πεζικού παραμένουν παρωχημένα και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και τα φορητά αντιαρματικά.  

Τέταρτον, στο προσωπικό και στην επάνδρωση. Πολεμικές επιχειρήσεις με επάνδρωση οριακή της τάξης του 30% δεν γίνονται. Η «λογική» της ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία θα είναι περιορισμένη χρονικά και γεωγραφικά είναι εντελώς λανθασμένη και ευτυχώς έχει αναιρεθεί το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς, απαιτείται μέριμνα για το προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται επάνδρωση που θα επιτρέπει να κυλά απρόσκοπτα το πρόγραμμα μιας μονάδας εκστρατείας και ενός σχηματισμού. Επάνδρωση συνεπάγεται πως θα υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για τις προβλεπόμενες καθημερινές υπηρεσίες και τα αναγκαία καθήκοντα («αγγαρείες») και φυσικά προσωπικό προς εκπαίδευση.

Δύο δρόμοι υπάρχουν για την αύξηση του προσωπικού και ο ένας δεν αναιρεί τον άλλο: αύξηση θητείας τουλάχιστον στους 14 μήνες και προσλήψεις στελεχών (ΕΠ.ΟΠ). Βέβαια σε ένα τάγμα πεζικού κακώς υπάρχει τέτοια συγκέντρωση επαγγελματιών οπλιτών. Ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει τέτοια επαγγελματική κατάρτιση γιατί δεν υπάρχουν τα συστήματα που να το επιτάσσουν. Υπάρχει όμως η ευθυνοφοβία. Γιατί πρέπει οδηγός ΤΟΜΠ να είναι ΕΠ.ΟΠ; Γιατί πρέπει πολυβολητής ή χειριστής αντιαρματικού να είναι ΕΠ.ΟΠ; Γιατί προφανώς ούτε ο χρόνος εκπαίδευσης αρκεί και ασφαλώς ούτε η παρεχόμενη εκπαίδευση. Όμως ο χειρότερος σύμμαχος είναι η ευθυνοφοβία και η λογική «προσοχή μην γίνει κανένα ατύχημα». Οι προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ πρέπει να γίνονται αλλά στοχευόμενα και όπου πραγματικά χρειάζεται.  Όχι ανεξέλεγκτα για να εξασφαλίζεται η είσοδος στο δημόσιο και το εκάστοτε κομματικό κράτος.

Πέμπτον, στην εφεδρεία. Το ζήτημα θεωρούμε πως το έχουμε εξαντλήσει. Θα το επαναλάβουμε. Είναι αδιανόητο να υφίστανται η εφεδρεία αυτή την εγκατάλειψη. Δεδομένου πως ο ΕΣ κατά βάση είναι επιστρατευμένος ώστε να συμπληρώσει πολεμική σύνθεση πρέπει να υπάρχουν τακτικές μετεκπαιδεύσεις της εφεδρείας. Δηλαδή, μαζικές κλήσεις εφέδρων στα πλαίσια ασκήσεων. Συχνές μετεκπαιδεύσεις.

Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω. Θεωρούμε πως οι παραπάνω προβληματισμοί πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά πολύ σοβαρά την πολιτική και φυσική ηγεσία. Να αντιληφθεί επίσης η ελληνική κοινωνία αυτό που λέει ο τίτλος του παρόντος κειμένου: «ο πόλεμος δεν γίνεται μόνον με κουμπιά». Οι πρόσφατες πολεμικές αναμετρήσεις σε Συρία, Λιβύη και Καύκασο αυτό καταδεικνύουν. Καλή η Αεροπορία και το Ναυτικό αλλά το έδαφος διατηρείται και καταλαμβάνεται από τις χερσαίες δυνάμεις και το Πεζικό.

Comments

 1. Πολλα εύγε για το άρθρο!

  Θα ήθελα να κάνω μια προσθήκη, όσον αφορά την εκπαίδευση των ΕΠΟΠ. Απο οσα εχω δει, η εκπαιδευση μοναδων που αποτελουνται αποκλειστικα απο ΕΠΟΠ αρα ειναι 100% επαγγελματικες, ειναι σχεδον τελειως ανυπαρκτη. Εχω κατα νου ΛΑΤ που εκπαιδευονται εξω με τα αντιαρματικα μια φορα το χρονο. Είναι τρομακτικο. Η δε φυσικη κατασταση των 100% επαγγελματικων μοναδων επαφιεται στο μερακι του καθενος. Οι ΕΠΟΠ που πανε γυμναστηριο, κυνηγι, ψαροντουφεκο ειναι σε καλη φυσικη κατασταση. Οι υπολοιποι, εχουν αντοχες ασθματικων 40αρηδων.

  Οι ΕΠΟΠ πρεπει να ειναι στρατιωτες: ουτε αχθοφοροι της κυριας ταξιάρχου, ουτε φρεντουτσινοφόροι γραφειων, ουτε κηπουροι του κυριου αντισυνταγματαρχη. Και οι ανω κατηγοριες δεν ειναι ολιγαριθμες, τουναντιον. Αλλα για να γινουν οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ οπλιτες κανονικοι μαχητες, χρειαζομαστε αξιωματικους που δεν βαριουνται να βγουν μια πορεια.

  Επισης, περα απο το απλο πεζικο -την γνωμη μου την εχω πει προσφατα, υπαρχει τεραστιο προβλημα με την ΑΑ αμυνα. Εχουμε αρκετα stinger, θελω να ελπιζω οτι τα συντηρουμε καλα , αλλα δεν βλεπω ποτε να βγαινουν μαζικα εξω σε ασκησεις. Δεν αναφερομαι σε Παρμενιωνες αλλα σε απλες ασκησεις επιπεδου ταξιαρχιας. Πληρης αδιαφορια για εκπαιδευση σε αντιαεροπορικη αμυνα.

  Τελος μια σημαντικη διορθωση: ΜΑΚΑΡΙ να ειχαμε επανδρωση 30%. Τοσο ειχαμε στα Ιμια. Τωρα το 30% για ΑΣΔΕΝ ειναι απλα ευσεβης ποθος. Απο οσο ξερω, δεν πρεπει να εχει φτασει στις μοναδες η Ε ΕΣΣΟ: μονοψηφια επανδρωση.

   1. Εχετε δικιο, επρεπε να πω οτι κανω educated guess.

    Επομενως educated guess, πολυ φοβαμαι οτι η πραγματικη επανδρωση ειναι μονοψηφια τους κρισιμους μηνες ιουλιο αυγουστο.

    Επανδρωση 30% ειχαμε συμφωνα με τη βιβλιογραφια τη νυχτα των Ιμιων, με μεγαλη θητεια και μετα απο μηνες κλιμακωσης. Υπαρχει εστω ΕΝΑΣ που πιστευει οτι τα καλοκαιρια εν ετει 2020, εχουμε μεγαλυτερη επανδρωση απο το χειμωνα του 1996;

    Και λεω καλοκαιρια, γιατι οι μεγαλυτερες ΕΣΣΟ ειναι οι Ε κ Στ.

    Εαν δεν λεμε τα χαλια του ελληνικου στρατου και να πιεζουμε να διορθωθουν, απλα θα μεινουμε στο συννεφακι μας, μεχρι που θα καταστραφουμε.

    Πιθανον 30% επανδρωση να εχουμε στο Στρατοπεδο Οπλαρχηγου Νταλιπη στην ακριτικη Καλαμαριά.

    Επαναλαμβανω: το 1996, με 24 μηνες θητεια και ελαφρως νεωτερο πληθυσμο, ειχαμε 30% επανδρωση. Με 24 μηνες θητεια.

    1. Το δε Χαιδαρι, πρεπει να εχει επανδρωση τουλαχιστον 75%.

     Ας το θεσουμε αλλιως: οι μοναδες της παραμεθοριου με τη Τουρκια ειναι Mirage χωρις FOS.

     Oι μοναδες του εσωτερικου ειναι Block 52+adv με τον Θειο Ντενις να παιρνει τηλεφωνα.

  1. Αγαπητε μου φιλε Φορμιωνα, γιατι παραπονιέσαι?ο Π.Θ.,πρόσφατα στη θεσ/νικη, είπε πως οι νεοι στη διάρκεια της θητείας θα αποκτούν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες στον μετέπειτα επαγγελματικό βίο τους.για παράδειγμα ένας καλός φρεντουτσινοφορος, στελεχος κατα τα αλλα,ξέρεις τι περιζήτητος θα είναι στα τόσα καφέ που ανοίγουν καθημερινά?

   1. Πλακα πλακα, μιλωντας για δεξιοτητες, να δω καθε στρατιωτη να μαθαινει πρωτες βοηθειες και τι στον κοσμο. Αλλα εδω η πλειοψηφια των υγειονομικαριων δεν μαθαινε πρωτες βοηθειες…

 2. Δεν αναφέρατε καθόλου τα βίσματα και το γεγονός ότι πολύ νέοι υπηρετούν τη θητεία του»κρυμμένοι¨στο ΓΕΝ ή το ΓΕΑ ή τις διοικήσεις του Π. Ναυτικού. Την Ευθύνη γι αυτό έχουν και οι στρατιωτικοί οι οποίοι όσο γενναίοι κι αν είναι οι ίδιοι βρίσκουν φυσικό τα παιδιά των φίλων τους να υπηρετούν τουριστική θητεία. Και δεν είναι τωρινό αυτό. Θέλετε 14 μήνες θητεία για το παιδί χωρίς γνωριμίες ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά των προνομιούχων να μην υπηρετούν καθόλου.
  Χειριστής Α.Τ ΠΑΟ

   1. Ναι στα σίγουρα!!Ολοι στον Στρατό Ξηράς.!!!
    Το Πολεμικό Μουσείο στο Ναύπλιο σίγουρα χρειάζεται επιπλέον κόσμο
    Καμια ταξιαρχία τουλάχιστον!!
    Όχι στα βύσματα!!
    xa xa xa xa xa xa xa xa xa xa xa xa

    1. @CK
     Παρατηρω οτι αντιδρας καθε φορα που γινεται λογος για αυξηση θητειας, στρατευση στα 18, καταργηση θητειας σε ΠΑ και ΠΝ, σκληρυνση πειθαρχιας και επίπονη εκπαιδευση.

     Ποιά ειναι η προταση σου για την χερσαια συνιστωσα της στρατιωτιης ισχυος, και πώς ακριβως θα αμυνθουμε σε Εβρο και Κυπρο; (αλλα και στα νησια, διοτι δεν ειναι βεβαιη η αεροναυτικη μας επικρατηση)
     Θα καθονται ΕΠ.ΟΠ. σε ενα υπογειο καταφυγιο με κεραιες απ΄εξω, θα κουνανε τα joystick, και θα καθοδηγουν τηλεκατευθυνομενα οπλισμενα UCAV, τα οποια θα ρχνουν αντιαρματικους πυραυλους στις κεφάλες των Τούρκων;
     Διαβασε τον τιτλο του αρθρου: «Ο πολεμος δεν γινεται με κουμπιά»………….

     Χαλαρωσε φιλε μου. Δεν ειναι τοσο φοβερο πραγμα ο Στρατός, δεν παθαμε τιποτα οσοι πηγαμε, και μαλλιστα σε καιρους που η θητεια ηταν πολυ μεγαλυτερη απο σημερα, περιλαμβανομενων και 7 μηνων στην παραμεθοριο…….

     1. @NF

      Τα έχω γράψει:

      Δραστικές μειώσεις σε άχρηστα στρατόπεδα ,μονάδες, σχηματισμούς, ανωτατων ανωτερων και σε οροφές οπλικών συστημάτων και δεν συμμαζεύεται σε επίπεδα που μπορούμε να υποστηρίξουμε και να εκσυχρονίσουμε

      Συγκέντρωση στον Εβrό και στα νησιά

      Το πολύ 12μήνες θητεία αλλα στρατιωτική θητεία και όχι αγκαριο σκoπό θητεία

      Και βεβαια εφεδρείες πρότυπο οι Ελβετοί η Ισραηλινοί

      Αλλα βεβαια τα παραπάνω σημαίνει πως κάποιοι θα χάσουν τις καρέκλες και θα αφηνιάσουν τα τοπικά συμεφέροντα οποτε δεν βλέπω να αλλάζει ΤΊΠΟΤΑ

    2. @ck

     Η αχρηστη πληροφορια της ημερας: τουλαχιστον μεχρι το 2017, κανεις οσων υπηρετουσαν στο Πολεμικο Μουσειο Ναυπλιου δεν κοιμοταν ποτέ στο ΚΕΜΧ. Τα παιδια δεν περνουσαν ουτε μια νυχτα το μηνα μεσα σε στρατοπεδο. Οσοι δεν ηταν ντοπιοι, νοικιαζαν οι ιδιοι διαμερισματα. Ο καθε στρατιωτης περνουσε 1-3 πρωινα και μεσημερια την εβδομαδα στο μουσειο και το υπολοιπο της εβδομαδας εκανε τουρισμο.

     1. phormio

      Για αυτά δεν μιλάνε όμως οι γκρινιάρηδες στρατιωτικοί που ζητάνε περισσότερο προσωπικό άνευ αποδοχών.

      Εγώ θα έλεγα να γίνει σοβαρή συζήτηση για μια μείωση των αποδοχών στους ανώτερους βαθμούς για να εξοικονομηθούν χρήματα για προσλήψεις περισσότερων χαμηλόβαθμων επαγγελματιών.

     2. @CK

      «»Δραστικές μειώσεις σε άχρηστα στρατόπεδα ,μονάδες, σχηματισμούς, ανωτατων ανωτερων και σε οροφές οπλικών συστημάτων και δεν συμμαζεύεται σε επίπεδα που μπορούμε να υποστηρίξουμε και να εκσυχρονίσουμε. Συγκέντρωση στον Εβρο και στα νησιά»

      Αυτο βελτιωνει αρκετα, αλλα δεν λυνει το προβλημα της επανδρωσης. Θελεις 1 Σωμα Στρατου στη Θρακη, και 6 Ταξιαρχιες για τα 6 μεγαλυτερα νησια. Αυτα με το καλημερα θελουν σχεδον 50.000 ανδρες για να επανδρωθουν.
      Και εχεις και την Κυπρο. Επιπλεον καποιοι σχηματισμοι απο τη φυση τους ειναι στα μετοπισθεν: Στρατηγικες εφεδρειες και μοναδες ΔΜ. Καθε Στρατος απλωνεται σε καποιο βαθος, δεν πανε να πεσουν ολοι στη γραμμη προκαλυψης.

      Το πολύ 12 μήνες θητεία αλλα στρατιωτική θητεία και όχι αγκαριο σκoπό θητεία»

      A, καναμε προοδο βλεπω. Πριν λιγο καιρο εσκουζες οταν εμφανιστηκαν διαρροες στον Τυπο για αυξηση θητειας στους 12 μηνες. Ωστοσο ειναι αμφιβολο αν και οι 12 μηνες επαρκουν. Ανεφερα παραπανω τις αναγκες. Αν βεβαια πανε ολοι στα 18, τοτε σχεδον μηδενιζεται η φυγοστρατια, και τοτε αρκει και το 12μηνο.
      Αν τα στρατοπεδα μειωθουν, βεβαιως οι υπηρεσιες θα ειναι πολυ λιγοτερες, αλλα δεν θα εξαφανιστουν. Ποιος θα φρουρεί και θα καθαριζει τις μοναδες, ποιός θα ξεσκατώνει καμπινέδες, καθαριζει πατάτες, πλενει ταψια και δισκους;

      Και βεβαια εφεδρείες πρότυπο οι Ελβετοί η Ισραηλινοί

      Δεν ξερω τι κανει η Ελβετια αλλα ξερω τι κανει το Ισραηλ. 3ετη στρατιωτικη θητεια για τους ανδρες, και 19 μηνες για τις γυναικες. Οι «εφεδρειες-προτυπο» του Ισραηλ βασιζονται στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ και επαναστρατευση ολων των εφεδρων στον Στρατο καθε 5 χρονια για 4 εβδομαδες, οπου επαναλαμβανουν την εκπαιδευση τους, υπαγομενοι στην ιδια αυστηρη πειθαρχια οπως την εποχη της θητειας τους.
      Δεν εχω την εντυπωση οτι επιθυμεις πραγματικα το μοντελο του Ισραήλ.

     3. @NF
      Αυτό το νούμερο έχω και εγώ υπόψη!
      Με 12 μήνες θητεία δεν μαζεύονται τόσοι?
      Ποσα μόνιμα στελέχη έχουμε? πόσους μαζεύουμε>
      Από wikipedia:

      Προσωπικό Αριθμός
      Αξιωματικοί 16.068
      Ανθυπασπιστές / υπαξιωματικοί 6.745
      Λοιπές κατηγορίες 15.131
      Οπλίτες 63.098
      Σύνολο στρατ. προσ. 93.500
      Πολιτικό προσωπικό 8.224
      Σύνολο προσωπικού 101.724

      Δεν χρειάζονται εφεδρείες και διοικητικές μέριμνες σε Πελοπόννησο στερεα ελλάδα !

      Αναδιοργάνωση ριζική χρειάζεται και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας που δεν το βλέπω διότι θα χάσουνε καρέκλες

      Και η έννοια της εφεδρείας δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία:
      Είναι τέτοια τα οπλοστάσια που εάν γίνει κάτι θα είναι Υψηλής έντασης και μειωμένης διαρκειας
      Δεν θα προλάβει να κινητοποιηθεί η εφεδρεία!!

      Τα ίδια με τη Κύπρο:
      Μήπως ονειρεύεσαι και εσύ νηοπομπές ενίσχυσης στη Κύπρο με AAW φρεγάτες για προστασία?

 3. <>
  Προφανώς αναφέρεσθε στην πραγματικότητα άλλης χώρας.
  12 μήνες θητεία.
  Εκπαιδευση καταδρομέων για όλους.
  Βολές-βολές- βολές.(άλλο η βολή και άλλο η βόλεψη).
  Χειρισμός κάθε είδους όπλου.
  Στην Αγία Μαρίνα και σε κάθε άλλη παρόμοια εγκατάσταση,οι ενδιαφερόμενοι να προσλάβουν κέτερινγκ και σερβιτόρους.Οι στρατεύσιμοι δεν είναι για να ικανοποιούν την εγωπάθεια ορισμένων.
  Χάραξη εθνικής πολιτικής για την οικονομία,την παιδεία,την υγεία και την άμυνα με βάθος 25ετίας.
  Υπερκομματικοί υπουργοί για τα προαναφερθέντα.
  Κάποιος να με ξυπνήσει από το όνειρο.

 4. Σωστες παρατηρησεις.
  Δε χρειαζεται να σκιστουν στη γυμναστικη. Καθιερωστε δυο πορειες των 8 km εκαστη εβδομαδιαιως, σε ολες ανεξαιρετως τις μοναδες, ανεξαρτητως Οπλου ή Σωματος, στις οποιες θα μετεχουν υποχρεωτικως απαντες οι αξιωματικοι και οπλιτες, με τον απολυτως βασικο φορτο (οπλο G3, κρανος, εξαρτυση, γεματο υδροδοχειο, 5 γεματοι γεμιστηρες των 100 φυσιγγιων (σε τελαμώνα). Οι κοιλιες και τα προγουλια θα πεσουν αμεσως.

  ΤΙ εγινε με την αυξηση της θητειας στους 12 μηνες που εξηγγειλε η λαοπρόβλητος Κυβερνησή μας;
  ΤΙ εγινε με τη στρατευση στα 18 ή εστω τον δραστικο περιορισμο των αναβολων;
  Δεν ακουμε τιποτα για αυτα.
  Μαθαινουμε ομως για διαλυση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχιας στον Νοτιο Εβρο, (και ιδρυση δυο αλλων, μια στις Σερρες και μια στην….Καστορια)
  Μαθαινουμε για αποσυρση 5 Μοιρών ΠΒ στα νησια (να την η μερικη αποστρατιωτικοποιηση που «δεν συζηταει» το κούλι)

  https://www.dimokratianews.gr/politiki/to-antethniko-schedio-gia-tis-allages-stis-enoples/

 5. Πολεμος δεν γίνεται ΜΟΝΟ με κουμπιά ειναι το σωστό.

  Με λίγα λόγια το πεζικό και κυρίως το πυροβολικό που κρίνει περισσότερο το πεδίο των μαχών έχει μείνει δεκαετίες πίσω… πάλι καλά που πήραμε και κάτι γερμανικά πυροβόλα Μ-109GA3

  1. @ΑΙΜ

   Αφου «κυρίως το πυροβολικό κρίνει περισσότερο το πεδίο των μαχών», μπορεις να μου εξηγησεις γιατι στη Νεα Δομη την οποια η Κυβερνηση εφερε προς ψηφιση στη Βουλη αποσυρονται 5 Μοιρες Πυροβολικου απο 5 ισαριθμα νησια;

 6. «… μόνον στις Ειδικές Δυνάμεις γίνεται σοβαρή φυσική αγωγή που εξασφαλίζει αντοχές στον Πεζό μαχητή..»

  δεν επιβεβαιώνω.
  Όχι οτι γίνεται κι αλλού, αλλά οτι δεν γίνεται πλέον ούτε στις ειδικές δυνάμεις. Τουλάχιστον αν μιλάμε για κληρωτούς.

 7. «Μαθαινουμε ομως για διαλυση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχιας στον Νοτιο Εβρο, (και ιδρυση δυο αλλων, μια στις Σερρες και μια στην….Καστορια)
  Μαθαινουμε για αποσυρση 5 Μοιρών ΠΒ στα νησια (να την η μερικη αποστρατιωτικοποιηση που «δεν συζηταει» το κούλι)»
  Για Καστορια και Σερρες δε διαφωνω απλα θα δημιουργουσα ταγμα, με 100% επανδρωση φυσικα για Εβρο δε γνωριζω αν ειναι σωστο ή λαθος απλα η ταξιαρχια μπαινει σε μεραρχια ΠΖ, οκ λογικη κινηση.
  M101A1 νομιζω οτι φευγουν οχι πως τα Μ110 δε θα επρεπε να αντικατασταθουν και να βαλουν απο μια μοιρα RM 70 τουτεστιν ολα.

  1. @ΠΑ

   Δεν υπαρχει 8η Ταξιαρχια στα Ιωαννινα; Αν χρειαζεται ενα μικρο αποσπασμα στην Καστορια, δεν μπορει να το διαθεσει εκεινη; Δικη της ζωνη ευθυνης δεν ειναι;

   Ο Νοτιος Εβρος καλυπτεται απο την 12η Μεραρχια, η οποια εχει 2 Ταξιαρχιες, την 7η και την 31η. Τωρα ακουμε οτι διαλυεται η 7η. Δεν αντιλαμβανομαι τι εννοεις οταν λες οτι «απλα η ταξιαρχια μπαινει σε μεραρχια ΠΖ».

   5 Μοιρες ΠΒ αποσυρονται ολοκληρωτικα. Δεν ειναι οτι αλλαζουν πυροβολα με αλλα νεοτερα ή γινονται μοναδες ΠΕΠ. ΦΕΥΓΟΥΝ.

    1. Ναι έτσι γράφτηκε!

     Εκπαιδευτικά σε αυτά αρχές δεκαετίας 90.

     Στο ίδιο πυροβόλο είχε εκπαιδευτεί και ο πατέρας μου 30+ χρονια πριν:

     https://spb.army.gr/el/r-m-ovidovolo-105hil-m101a1-a2

     ρυμουλκομμενο ακόμα και από ντόπια τετράποδα !!

     Ήταν κάποτε να προμηθευτούμε αλλα ελαφριά ρυμουλκούμενα(m198?) αλλα έχω χάσει τη μπάλα τι έγινε

     Στα νησιά όπως γραφει και ένας άλλος φίλος μια χαρά τη κάνουν τη δουλειά οι σύχρονοι όλμοι 120mm μετά σύχρονων πυρομαχικών

     Και εκεί έχω χάσει τη μπάλα τι έχουμε και τι δεν έχουμε!

  2. Π.Α

   Ειδικά τα Μ110 που χρειάζονται 13 άτομα έκαστο για την λειτουργία είναι σήμερα εκτός πραγματικότητας, αν αντικατασταθούν αυτά με νεότερα συστήματα που χρειάζονται πολύ λιγότερο προσωπικό για τη λειτουργία θα εξοικονομηθεί προσωπικό 8 στόμα ανά πυροβόλο μόνο απο εκείνα, που αν ισχύει ότι είναι γύρο στις 150 μονάδες είναι παραπάνω απο 1000 άτομα που θα μπορούσαν να αναλάβουν άλλα σύγχρονα συστήματα.

   Αυτά όμως δεν τα λένε οι στρατιωτικοί που γκρινιάζουν για ελλείψεις προσωπικού, επειδή θα φανούν αδυναμίες για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι ίδιοι που συντηρούν εσκεμμένα πολλά χρόνια ένα σύστημα μη αποτελεσματικό, και θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη. Γι’αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν τον εκσυγχρονισμό, επειδή εκσυγχρονισμός σημαίνει και αύξηση του αυτοματισμού με παράλληλη μείωση του προσωπικού, και αυτό θέλουν να το αποφύγουν για να υπάρχουν θέσεις για στρατιωτικές καριέρες, ενώ θα αύξανε την ισχύ πυρός και ικανότητα αποτροπής χωρίς την αύξηση του προσωπικού αλλά με το υπάρχον.
   Η επενδύσεις σε νέο υλικό θα ήταν αναπόφευκτες, αλλά θα έφερναν και αισθητό αποτέλεσμα.

   1. Σωστός
    Τα m110 έπρεπε να είχαν ήδη φύγει αλλα όπως γραφεις δικαιολογούν θέσεις!
    Τελείως εκτος πραγματικότητας :Την οβίδα του(203mm) 2 άτομα δύσκολα τη σηκώνουν
    Από βελινεκη» και ταχυβολία για κλάματα
    Δεν έχει καμια ελπίδα επιβίωσης
    ιδιαίετερα με ένα σώρα UAV εξοπλισμένα από πάνω
    Ότι δεν είναι είναι shoot & scoot τελειωμένο

    1. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα έφτανε να ρίξουν αέρια η δακρυγόνο για να παραλύσουν ολόκληρη πυροβολαρχεία με περισσότερα στοιχεία, αφού εξοπλισμός ΡΔΒΧ γιόκ στα πληρώματα των οβιδοβόλων. Αν έφεραν και απο αυτά τα χημικά που έριξαν στην Συρία είναι φούλ απώλεια χωρίς να πέσουν κάν εκρηκτικά, αφού δεν υπάρχει η ελάχιστη προστασία για το προσωπικό με αυτά τα απαρχαιωμένα θερινά πυροβόλα.

    1. Αυτή ήταν μόνο μια αρχή φίλε Μάγειρα.
     Αν ζεσταθούμε περισσότερο για το θέμα με το προσωπικό και την επάνδρωση θα μειωθούν αισθητά θέσεις που έχουν σήμερα έξοδα χωρίς να παράγουν. Η εταιρία KNDS και μερικές άλλες έχουν έτοιμες λύσεις στα συρτάρια και στα υπόστεγα που αυξάνουν σημαντικά την ισχύ πυρός και την αποτροπή μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τις απαιτήσεις για προσωπικό με συστήματα Plug n Play, που χαίρουν σήμερα ιδιαίτερης εκτίμησης στους χρήστες.

 8. Κατά τη γνώμη μου θά πρέπει νά κάνουμε σκοποβολή τουλάχιστον μέ όλα τά φορητά όπλα μέ επιβραβεύσεις γι αυτό καί μέ κάποιο εύκολο στό χειρισμό μπαζούκας ακόμη πρέπει νά φτιαχτούν μεγάλες και πολλές αίθουσες προσωμειωτών βολής για βολές μέ τό δυνατόν περισσότερα όπλα.

  1. Θυμάμαι να εκπαιδεύω κόσμο και να αναρωτιέμαι γιατί δεν δείχναμε σε όλους να χειρίζονται πολυβόλο και οπλοπολυβόλο. Δηλαδή αν χτυπηθεί ο πολυβολητής το ισχυρότερο όπλο που είχαμε στη διάθεση μας θα σταματήσει; Τα όπλα του πεζικού ως επί το πλείστον δεν είναι πυρηνική φυσική, απλώς δεν δίνεται η πρέπουσα έμφαση στην εκπαίδευση.

 9. Ο πόλεμος σήμερα γίνεται με κουμπιά η πιο σωστά με soft-hardkeys για όσους δεν έχουν παραμείνει στον μεσαίωνα όσον αφορά τον εξοπλισμό, η για όσους δεν αγωνίζονται στο πλευρό αντιστασιακών σε τριτοκοσμικές χώρες.

  Ο πόλεμος δεν γίνεται όμως χωρίς να λερώσει κάποιος τα χέρια και συνήθως υποφέρουν περισσότερο οι άοπλοι που δεν συμμετέχουν στις μάχες.
  Αυτά να τα έχουμε υπόψην μας όταν μιλάμε με χαλαρότητα για πολέμους.

  Όσον αφορά την εκπαίδευση, αυτή δεν απαιτεί όσο χρόνο νομίζουν μερικοί, όταν είναι συστηματική, σωστά προγραμματισμένη και με σύγχρονα μέσα χωρίς τσιγκουνιές στα αναλώσιμα υλικά.
  Αρκεί να επικεντρώνεται στα χρήσιμα σημεία, τα άλλα είναι όλα για λάτρεις τυπικότητων και παραδόσεων που συνηθίζονται περισσότερο στις συμβατικές μονάδες, με παράδειγμα την Αμερική.

  Ο στόχος δεν μπορεί να είναι να παράγουμε πολίτες στρατιωτικούς, που να ικανοποιούν επαγγελματίες στρατιωτικούς που επιλέγουν συνειδητά αυτό το επάγγελμα.
  Ο στόχος είναι να μεταφερθούν βασικές γνώσεις στην χρήση των όπλων, όχι η αύξηση προσωπικού για να υπάρχουν περισσότερες θέσεις για ένστολους προϊσταμένους.

  Εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στον επαγγελματισμό έπρεπε να επιδιώκεται, όχι η διατήρηση απαρχαιωμένων μοντέλων για νοσταλγικός στρατηγούς που ασπάζονται την «ασκητή ζωή» του «σκληροτράχηλου πολεμιστή» της αρχαιότητας απο τις 7.00 – 14.00 για να συνεχίσουν τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετραώρου στην χαλαρή ατμόσφαιρα έξω απο την μονάδα και μαζί με τους αγαπημένους φίλους και οικογένειες.
  Ένα μοντέλο που για τον ένα είναι πληρωμένη δουλειά ενώ για το άλλο υποχρέωση άνευ αποδοχών δεν πείθει σήμερα λογικά σκεπτόμενους νέους ανθρώπους, ούτε βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στην κοινωνία με παράδειγμα πάλι την Αμερική, που χρησιμοποιούμε και ως παράδειγμα όταν η όπου συμφέρει στο σκεπτικό μερικών…

  Ας αρχήσουν απο τα απλά πράγματα όπως μια αξιοπρεπή ενδυμασία…

   1. Φαντάσου πόσες απώλειες θα μετρούσαν οι αμερικάνοι στην Μογκαντίσου εκείνη την ιδιαίτερη ημέρα, αν οι μονάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Irene» δεν αποτελούνταν απο επαγγελματικά στελέχη των Rangers, Delta Force, DEVGRU και 160th SOAR, που δεν είχαν να αντιμετωπίσουν και εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά ορδές φανατισμένων αρχαρίων μαχητών που ήταν και φούλ μαστουρωμένοι.

    Υπόψην ότι οι σημερινοί φανατισμένοι πολεμιστές στο πλευρό του Ισλάμ είναι και έμπειροι.
    Ενώ η «λύση» που προτείνουν οι φωστήρες στην Ελλάδα, είναι περισσότερη τροφή για τα πυροβόλα και όπλα του αντιπάλου, στέλνοντας νέα παιδιά ερασιτέχνες στην πρώτη γραμμή και μάλιστα απευθείας, μω αυτοί θα αράζουν στα υπόγεια κλιματιζόμενα προστατευμένα στρατηγεία απο τα οποία θα παρακολουθούν με σύγχρονα μέσα την εξέλιξη των εχθροπραξιών.

    1. Μα εχουν και αισθηση ανωτερωτητας απο πανω!

     Ανωτεροτητα απεναντι σε εμπειροπολεμους Τουρκους ! Αυτοι που δεν βρεθηκαν ποτε υπο πυρ!

     Γιατι οι αποικιακες μοναδες Αγγλογαλλων ηταν ανωτερες απο τις μητροπολιτικες των δυναμεις; Επειδη ακομα και οταν κυνηγουσαν φυλαρχους Μαροκινους στον Ατλαντα, τυχαινε να βρισκονται υπο το πυρ γκραδων. Ειχαν μια ιδεα τι σημαινει καποιος να προσπαθει να σε σκοτωσει ακομα κι εαν ειχε πολυ χειροτερα μεσα απο εσενα.

     Εμεις ειμαστε greener than spring grass και εξακολοθουμε να εχουμε αισθηση υπεροχης. Οχι να διαβασουμε, να εκπαιδευτουμε , ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ σαν officer corps για να καλυψουμε την ελλειψη εμπειριας… Οοοοχι. Το μαγικο dna μας κανει ανωτερους εξ ορισμου.

     1. Πράγματι, απο αυτά τα σύνδρομα δεν πάσχει η «αφρόκρεμα» της χώρας, που συμμετέχει σε εκπαίδευση σε σχολές πολέμου στο εξωτερικό επειδή συνδέονται και με προαγωγές, ενώ τα ανάλογα σήματα αναβαθμίζουν και την εμφάνιση στην στολή εξόδου.

      Οι Γάλλοι ξέρουν γιατί διατηρούν ακόμα την λεγεώνα των ξένων παράλληλα στις ειδικές δυνάμεις και συμβατικές μονάδες του γαλλικού στρατού, η οποία στελεχώνεται αποκλειστικά απο εθελοντές επαγγελματίες.

  1. Για αρχή σύγχρονο κράνος και να φύγει η Μ71. Δεν ξέρω για plate carriers, ακόμα και η τύπου ΕΤΑ έμοιαζε κλάσεις ανώτερη σε εργονομία.

 10. Πολύ σωστή τοποθέτηση κ. Νικήτα.

  Βγήκε πάλι μια ηθική Πτώση και έγραψε ότι πρέπει να αποσυρθούν τα SA-8 γιατί λέει ότι πρόσφερε ότι μπορούσε και τώρα πάπαλα.
  Με έτσι θα πρέπει το μισό στραύτευμα να πάει στα σκουπίδια. Μιλάμε για ασυνήδειτους που κρύβονται και πίσω από την ανωνυμία και κάποιοι από αυτούς δηλώνουν και δημοσιογράφοι.

  Με λίγα χρήματα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις και με πολύ καλή και εντατική εκπαίδευση κοντράρεις στα ίσια τα καλύτερα τεχνολογικά συστήματα του αντιπάλου.

 11. Εχει γίνει κατανοητό ότι πλέον όλο και λιγότερο ομιλειται η ελληνική στους θαλάμους;
  Μαζί σας για την αύξηση της θητείας.
  Η επένδυση θα ήταν σπίτια, επιδόματα και προτεραιοτητα στην εύρεση εργασίας στα τοπικά καταστήματα ΟΑΕΔ, ώστε σε 18 χρόνια να έχουμε στρατιώτες από ελληνόπουλα που έχοντας απαλλαγεί από το άγχος της επιβίωσης θα μπορούν να ονειρευτουν γάμο και τεκνογονία.
  Όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται για τους παράνομους μετανάστες.
  Τα πράγματα είναι χειρότερα κάθε χρόνο και υπάρχει μια στρεβλωμενη οπτική της πραγματικότητας. Όπως πχ λέμε την Γερμανία «φιλοτουρκη» όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της και των βουλευτών της είναι τουρκοι.
  Τώρα αν το πρόβλημα μας ως έθνος είναι τι τυφέκιο θα κρατάμε και τι εκπαίδευση θα κάνουμε πάσο, σίγουρα κάποιοι θα ξέρουν περισσότερα, ας κοιτάμε το τώρα και το αύριο, τις αιτίες θα τις καλύπτουμε με F35.

  1. @Lefteris

   Α, μαλλιστα, Μην αποκτησετε αρματα, πυραυλους, πυροβολικο, μοιραστε σπιτια και επιδοματα, και τοτε ολοι αυτοι οι μουλαροτεκνάδες (κατα Κάκκαλο) θα σπευσουν να παντρευτουν και θα αρχισουν να γεννοβολουν σαν κουνελια!

   45.000 στρατευσιμοι το χρονο, 150.000 ευρω κανει ενα σπιτι. 45000Χ150000= 6,75 δισ. ευρω ετησιως. Πώς παμε απο μετρητα;

   1. Παρουσιάστηκε συγγενής μου σε μαχιμη μονάδα σε νησί του Αιγαίου και μιλάνε αποκλειστικά αλβανικά στους θαλάμους.
    Εσυ φορά μάσκα και άσε να δίνονται δις σε λαθρο για «μπόλιασμα».
    Τα περί αγοράς όπλων, προφανώς δεν έχεις θέμα να τα χειρίζεται αφγανός και πακιστανός.
    Τώρα που έγραψα να μην αγοράζουν εσύ το αντιλήφθηκες
    Τον πολλαπλασιασμό δεν το κατάλαβα, είναι η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στην σίτιση και στέγαση των εποικιστων;
    Δεν μας ενοχλούν αυτά, μας ενοχλεί να τα παίρνει ο Έλληνας.

    1. @Lefteris

     Προφανως συμφωνουμε απολυτως στο λαθρομεταναστευτικο.
     Ομως πρεπει να καταλαβουμε οτι δεν υπαρχουν λεφτα για «επιδοματα», ‘κίνητρα» και «παροχες».

 12. Καλή θα ήταν η αύξηση της θητείας σε 12 μήνες στο ΣΞ(όχι 14 που άκουσα παραπάνω, σιγά μην την κάνουμε και 28 μήνες που υπηρετούσαν οι πατεράδες μας) όμως αν δεν υπάρξει ουσιώδης εκπαίδευση μαχητή τι να την κάνεις την αύξηση θητείας για κάνεις γόπινγκ 3 μήνες παραπάνω Θα έπρεπε όλοι οι στρατεύσιμοι να εκπαιδεύονται πιο συστηματικά(πορείες, βολές κλπ κάθε 2-3 μήνες),εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες, κάρπα κ.α. Βολές εκτός τυφεκίου και με πιστόλι(αδιανόητο να σου χουν τελειώσει οι σφαίρες και μην ξέρεις να χρησιμοποιήσεις πιστόλι).Αλλαγή ένδυσης και αναλώσιμων ακόμα και για τον πιο απλό τυφεκιοφόρο(πιο ανθεκτικές παραλλαγές & αρβύλες χρώματος καφέ, νέα κράνη kevlar & plate carrier σε όλο το στράτευμα(εκτός ΕΔ που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες αναλόγως αποστολών).Τέλος να γίνει συγχώνευση μονάδων που δεν είναι μάχιμες με άλλες. Επίσης θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική 12μηνη θητεία σε γυναίκες όχι όμως υποχρεωτική θητεία στα 18 γιατί χάνεις εξειδικευμένο προσωπικό(όπως ιατρούς)

 13. @NF

  Το Δ ΣΣ ειναι επιπεδου στρατιας με 10 ταξιαρχιες και το συνταγμα της Σαμοθρακης. Η εφεδρεια του ας ειναι η 24η στο Λιτοχωρο. Δεν καλυπτει ολο τη γραμμη του ποταμου, Ξανθη και Ροδοπη εχουν αρκετες μοναδες που δεν χρειαζονται ολες για επιτηρηση της μειονοτητας. Στρατηγικες εφεδρειες-μοναδες των 50 φανταρων , ειναι κοροιδια των στρατηγων. Ο ΕΣ εχει υπεραρκετες στο Δ ΣΣ να τα βγαλει περα.

  Για την ΑΣΔΕΝ εφεδρειες ειναι οι ειδικες δυναμεις και οι Πεζοναυτες, μαζι με την αερομεταφερομενη ταξιαρχια στην Κρητη.

  Ας τα πιασουμε ενα ενα, που προτεινω σαν πολιτης να πεσει πελεκυς

  – 4η Μεραρχία Πεζικού σε Πελοποννησο και Μεσολογγι: κλεισιμο ολων των στρατοπεδων εκτος απο 2 για εκπαιδευση . Τριπολη, Σπαρτη, Ναυπλιο Πατρα, καθε μια απο αυτες τις πολεις εχει μεγαλυτερη επανδρωση απο την ΑΣΔΕΝ

  – Γ ΣΣ: Κλεισιμο του Σωματος. Η υπαρξη του εχει νοημα μονο για να υπαρχει ενας παραπανω ανωτερος.

  -8η Ταξιαρχια: Εχει 4 ταγματα πεζικου, 1 ΕΑΝ, 1 ταγμα μηχανικου, 1 ταγμα διαβιβασεων! Κρατηστε ενα ΛΟΧΟ Διαβιβασεων, την ΕΑΝ και 1 ταγμα πεζικου. Θελουμε το μηχανικο στον Εβρο και το υπολοιπο πεζικο μεταξυ Δ ΣΣ & ΑΣΔΕΝ

  -10ο Συνταγμα Πεζικου στις Σερρες: κλεισιμο οπως ειναι

  – 15ο Συνταγμα Πεζικου και 1ο Συνταγμα Πεζικου: Κλεισιμο. Για τα Σκοπια αρκουν τα 2 ταγματα πεζικου και η 106.

  -1η Στρατια: κανενα νοημα υπαρξης περα απο το να λεει ενας αντιστρατηγος οτι διοικει στρατια. Ας βαλει τα κλαματα καποιος που νομιζει οτι παιζει με πλαστικα στρατιωτακια για να λεει οτι ειναι field army commander. Τι να κανουμε, ας θυσιασουμε μια καριερα για την αμυνα της χωρας.

  Το προβλημα ειναι η ελλειψη επαγγελματισμου των καριεριστων. Να εισαι καριεριστας στον Μυτιληναιο, καταλαβαινω οτι δεν χρειαζεται να σε νοιαζει η η αμυνα της χωρας. Εαν εισαι στρατηγος, τοτε απαιτω περα απο προαγωγες και καριερα να σε νοιαζει η ουσιαστικη αμυνα της χωρας. Αλλιως σε λεω ψευτοπατριωτη της οκας.

  1. It;s a start!!
   Σωστότατος στα περί εφεδρειών !
   Πεζοναύτες Αερομεταφερόμενες και Ειδικές μονο
   Όπως γραφεις σήμερα μιλάμε για μονάδες φαντάσματα μονο και μονο για να δικαιολογούν θέσεις και θεσούλες
   Το ίδιο και με το Γ,,,ΣΣ!!!

   Τώρα που το σκέφτομαι και οι Πεζοναύτες θέλουν ριζική αναδιοργάνωση
   Αυτοί στο Βόλο ,τα αρματαγωγά ξενοδοχεία λαθρο ..ouups sorry στη σαλαμίνα

   Πρέπει να αναπτυχθούν σε Νησιά με τα κατάλληλα μέσα μεταφορά και κρούσης τύπου cb90
   αλλα εδώ ονειρευόμαστε αποβάσεις τύπου saving private Ryan!!

  2. +1
   Ειδικα Γ ΣΣ και 1 Στρατια κλεισιμο και συνορα με Αλβανια Σκοπια και μεχρι Σερρες απο ενα ταγμα αντιστοιχα Γιαννενα, Κοζανη, Φλωρινα, Ευζωνοι, Σερρες ή Σιδηροκαστρο λιγο πιο βορεια. Μιλαμε ειναι κρατη που εχουν ανυπαρκτο εως καθολου στρατο. Συνοριακη χρειαζομαστε βασικα και οχι στρατο αλλα πες τελως παντων.
   Και οτι υπαρχει Πελλοπονησο κλεισιμο εκτος εαν κριθει κατι απαραιτητο.Δηλ πλεον λιγη τσιπα και σεβασμος για τη χωρα δεν υπαρχει;

 14. Οι Πεζοναυτες πρεπει να ειναι Δωδεκανησα , το πολυ πολυ σε καμμια Συρο. CB90 οχι μονο για πεζοναυτες και ειδικες δυναμεις αλλα και για τις ΔΑΝ.

  Αδυνατω να πιστεψω οτι ο Βολος σαν κοινωνια τοσο πολυ αντιδρα και απαιτει την παραμονη των πεζοναυτων. Τι ποσοστο του τζιρου των μαγαζιων του Βολου προερχεται απο το στρατο; Ελαχιστο.

  1. 12 μήνες με σημαντικό μέρους των στην παραμεθόριο είναι άκρως προβληματικές για τον ελέφαντα στο δωμάτιο της συζήτησης περι νησιών. Και ο ελέφαντας είναι ότι μόνο με επιθετικές επιχειρήσεις μικρών, πολλών και ευέλικτων Αποφασισμένων ομάδων μπορείς πραγματικά να απειλήσεις ισοδύναμα και »άμυνα». Δόγμα που υιοθετήθηκε μετά των πόνων την δεκ του 70. Για να έχεις τέτοιες μονάδες χρειάζεσαι άριστους έφεδρους σε αριθμούς Υ/ΚΤ που συνεπάγεται 6μηνη σχολή, συν ΣΧΑΛ μετά συν βασικη (και ΠΕΝ) όπου πάμε σε σούμα κοντά στο 10μηνο και βάλε… εδώ και κάμποσα χρόνια έφεδροι καταδρομείς δεν βγαίνουν απο ΜΥΚ/ΔΥΚ ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάζεται. Οι μόνιμοι δε αξ/κοι ΔΥΚ δίνουν δυστυχώς την εντύπωση (ίσως λανθασμένα) ότι προτιμούν τις ευκολίες των επαγγελματιών ώς εκπαιδευόμενους βατράχους-σχολεία. Κρίμα και πάλι Κρίμα. Καλό αυτό για χώρες με επιθετικά-χειρουργικά δόγματα και ανάγκες, αλλά όχι για εμάς που αντιμετωπίζουμε πολυπληθέστερους μη »παρα-μορφωμένους» (με Μάστερ, διδακτορικά, κλπ) αντιπάλους όπου η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα… θέλουμε Μαχητές και πολλούς και αυτοί μπορεί να μην είναι τα πιό καλά παιδιά της ειρήνης ή οι πιό εύκολοι χαρακτήρες, αλλά αν μπορούν να πειθαρχήσουν και να βγάλουν τη σχολή, κάτι καλό θα έχουν και αυτοί οι κουζουλοί που δεν καίγονται και τρελά να φοράνε ασφάλεια στην αράχνη. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ παραπάνω, αλλά μήπως μαζί με το νερό πετάμε και το παιδί που λενε και οι ΑγγλοΣάξονες σε ελευθερη μετάφραση με την συστηματική απαξίωση των εφέδρων.

 15. Εαν για τα Rafale Και τις φρεγατες γραφαμε κανα χρονο…για το Δυσμοιρο πεζικο θα χρειαστουμε δεκαετιες.!!!
  Η κληση σε εφεδρεια στα μεγαλα νησια καλυπτεται απο τους μονιμους κατοικων των νησιων
  Ελαχιστοι θα κληθουν απ την ενδοχωρα
  Οσον αφορα στις ασκησεις καλες οι βολες που ειναι απαραιτητες αλλα μεγαλυτερη σημασια εχει η συντηρηση θεσεων μαχηςκαι η ενισχυση τους,εκπαιδευση σε χρονους αμεσης διασπορας,παραλλαγη , αποκρυψη, διοικητικη μεριμνα,
  ( Καυσιμα , ΝΕΡΟ , τροφιμα, πυρομαχικα. )
  Δεν χρειαζονται ασκησεις σε επιπεδο Ταξιαρχιας..αλλα σε επιπεδο ομαδος-διμοιριας.
  Στον Εβρο ειναι διαφορετικα τα πραγματα
  Αμεση αποσυρση των M113 . κινουμενα φερετρα που δεν προκειται να αποδωσουν τιποτα σε ενδεχομενο εχθρικης αποβασης.Αδιανοητο το 2020 να γραφουμε για Μ113.
  Κανονικα επρεπε να αποτελει θεμα αρχαιολογων της ιστοριας Στρατου.
  ΤΑΕ ταχυκινητα , για αεραποβασεις και τοσα αλλα…Προτιμω Μ1117 ως κινητο πολυβολειο.
  Διαβιβασεις – ΗΠ .Για τα Αρματα χρειαζεται ξεχωριστο κεφαλαιο…
  Τα Ελληνικα νησια λογω της μορφολογιας εδαφους χρειαζονται ΟΛΜΟΥΣ και Πυροβολικο….
  Ολα αυτα προυποθετουν Ελευθερες θαλασσιες οδους ανεφοδιασμου, υποστηριξη πυρων και Αεροπορια..
  Υπαρχουν πολλα πλεονεκτηματα στην αμυνα μας και δεν χρειαζεται μεγαλο κοστος ενισχυσης
  Δεν καταλαμβανεται ενα νησι τοσο ευκολα οσο νομιζουν ορισμενοι
  Για μικροτερα νησια ισως ,στα μεγαλα ομως θα πληρωθει μεγαλο τιμημα.
  Καλυτερα να διατεθουν ποροι για Αεροπορια και Υποβρυχια παρα σε υποστηριξη παρωχημενων συστηματων

 16. Οσο δεν φωναζουν εμας τους εφεδρους τα πραγματα ειναι υποπτα προσωπικα εχω δαπανησει 750€ σε εξοπλισμο αρβυλα σκηνη bivy bag εξαρτυση γαντια ξηρα τροφη κ αλλα πολλα δεν το παιζω μαγκας ουτε ηρωας απλα με τσαντιζει που δεν.μας αφηνουν να υπερασπιστουμετην ελλαδα μας.

  1. @Σταμάτης Παππάς

   Κατ’ αρχην σε συγχαιρω για την φιλοτιμια σου. Εισαι ενας καλος Ελληνας πατριώτης.
   Ο λογος που δεν σας φωναζουν ειναι διοτι οι πολιτικοι σας θεωρουν επιφοβους, καθοτι σας θεωρουν εθνικιστες, σταγονιδια, φασίστες, ακροδεξιους, χρυσαυγιτες, και διαφορα τετοια ωραια, και φοβουνται μην τους σκαρωσετε κανενα πραξικοπημα. Ακουγεται εντελως γελοιο, αλλα ειναι η πραγματικοτητα. Αντιθετως θεωρουν οτι οι πανακριβοι ΕΠ. ΟΠ. ειναι ελεγχομενοι, αφου αυτοι τους προσλαμβανουν και τους πληρωνουν.
   Ο υφυπουργος Αλκιβιαδης Στεφανης θελει να σας αξιοποιησει στο μεγιστο βαθμο, αλλα το πραγμα κολλαει στις ιδεοληψιες των απο πανω.
   Και ομως, μια ημιενεργός εφεδρεια προθυμων εθελοντων, δυναμεως 10.000 -20.000 ανδρων, θα εκανε θαυματα, και με ελαχιστο κοστος.
   Πιστευω δε οτι ενω θα στοιχιζουν ελαχιστα σε σχεση με τους επαγγελματιες, θα ειναι καλυτεροι, επειδη θα ειναι πολυ προθυμοτεροι να πειθαρχησουν και να εκπαιδευτουν, διοτι το κανουν απο φιλοτιμο και «τρέλλα» και οχι για βιοπορισμο.
   Αλλα τι να λεμε τωρα, εδω δε σας πληρωνουν τα υλικα σας……..
   Ουσιαστικα χρειαζομαστε κατι αντιστοιχο της Αμερικανικης Εθνοφρουράς.

 17. Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σε αυτους που ξερουν: Απο command and control πώς τα παμε;

  Για οποιον εχει μελετησει το Fall Gelb, ενα πραγμα κανει τη μεγαλυτερη εντυπωση: παρολο που αμφοτεροι στρατοι ειχαν την ιδια τεχνολογια στις επικοινωνιες, το γαλλικο επιτελειο αντιδρουσε στις γερμανικες κινησεις με 24-48 ωρες διαφορα. Μιλαμε για καταρρευση.

  Αυτο δεν ηταν θεμα ουτε προυπολογισμου ουτε πολιτικης ηγεσιας. Ο γαλλικος στρατος, με τεραστια εμπειρια στην πλατη του και πολλους ικανους αξιωματικους , αδυνατουσε να ανταποκριθει στις γερμανικες κινησεις σε ευλογο χρονικο διαστημα.

  Το αποτελεσμα του Μαιου 1940 το ξερουμε ολοι. Η εκστρατεια ομως ειχε κριθει στις 4 πρωτες μερες. Απο το μεσημερι της 14ης Μαιου και μετα η Γαλλια ειχε χαθει.

  Σε τι επιπεδο βρισκομαστε; Ποια η ικανοτητα να αντιδρουμε γρηγορα σε εχθρικες κινησεις;

 18. Αναβάθμιση ατομικού οπλισμού -εξοπλισμου του οπλίτη Πεζικού , Πάρτε τα καλύτερα τυφέκια διόπτρες μπεργκιν άρβυλα. Συνέντευξη – διαλογή των στρατεύσιμων ώστε να επιλέγονται όσοι έχουν όρεξη , θέληση και αγάπη για την πατρίδα. Δημιουργία μονάδων επαγγελματικών και μονάδες με στρατεύσιμους. Οι μονάδες με στρατεύσιμους να έχουν 6μηνο κύκλο εκπαίδευσης και οι νέοι στρατεύσιμοι να έρχονται κάθε εξάμηνο, η θητεία να γίνει 12 μήνες, κατανομή σε ομάδες διμοιρίες απονομή ειδικότητας Ομαδάρχης νοσοκόμος πολυβολητής ελεύθερος σκοπευτής διαβιβαστης ανάλογα των επιδόσεων στην εκπαιδευση και επιτέλους να πάρουμε ένα ΤΟΜΑ σύγχρονο τύπου Brandley σε 250 – 300 κομμάτια τουλάχιστον.

  1. @Κροκοδειλος

   Μολις εκανες την προταση που λυνει το προβλημα του Στρατού. Δεν αστειευομαι.
   Μολις ο οπλιτης κατατασσεται, να περναει απο συνεντευξη-διαλογη, ωστε μα διαχωριζονται οι φιλοτιμοι και προθυμοι να μαθουν. Αυτοι θα υφιστανται πραγματικα καλη εκπαιδευση, και θα εχουν καλα υλικα και διαφορες παροχες. Με τους υπολοιπους, τους αδιαφορους, θα γινεται περιπου ο,τι και σημερα.

   Δοξα τω Θεω, ενας ανθρωπος που αντιλαμβανεται τα αυτονοητα, κατανοει τη ρίζα του προβληματος, και προτεινει ρεαλιστικες λυσεις.

   1. Σ’ ευχαριστώ @ΝF για τα καλά σου λόγια.
    Στο Πεζικό θα μπορούσαν να υπάρχουν μονάδες τριών ταχυτήτων. Οι 100% επαγγελματικές , οι μονάδες με στρατεύσιμους και οι μονάδες με τους εφέδρους. Μια καλή λύση θα ήταν η δημιουργία επιπλέον Επιλαρχιων Αναγνωρίσεως οι οποίες μπορούν να καλύψουν πολλές αποστολές καθότι διαθέτουν άρματα , τομπ Α/Τ , όλμους και ουλαμους Αναγνωρίσεως ( ειδικά άμα πάρουμε τα αμερικανικά τα Μ1117 είναι ότι πρέπει).
    Για τις μονάδες ΠΒ που κλείνουν μάλλον ήταν πλεονασμός και ασύμφορες γι’αυτό και γίνεται εξάλλου με την αναβάθμιση του ρουκετών των ΠΕΠ το βεληνεκές τους διπλασιάζεται με ολα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται.

 19. Επειδη γινεται λογος για την εκπαιδευση των στρατιωτων – σχηματισμων θα αναφερω το παραδειγμα της κρισεως του 87…
  Οταν το κοπρανο φτανει στην καλτσα…τρεχεις
  Ποτε στηθηκαν κωλλυματα, ναρκοπεδια, ποτε καθαριστηκαν και επανδρωθηκαν θεσεις μαχης κανεις δεν το καταλαβε.
  Και εγιναν με επαγγελματισμο που θα ζηλευαν Εγγλεζοι πεζικαριοι.
  Αλλες εποχες θα πει κανεις και οχι αδικα..
  Τουλαχιστο ας δωσουν τυφεκια με διοπτρες και 500 φυσσιγγια ανα οπλιτη…
  Γιατι ζηταμε τα μεγιστα αλλα ολα αρχιζουν απ τα μικρα…

 20. σε Συρια και Λιβυη εχουν εμπλεκει υπογειως οι παντες. Σε Σερβια, Συρια και Ιρακ, οι Αεροπορικοι βομβαρδισμοι του ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ κερδισαν τους πολεμους. Χωρις αυτους δεν θα ειχαν τελειωσει οι πολεμοι αυτοι ακομα και τωρα, με βαριες απωλειες. Ακομα και στη κυπρο η Τουρκικη αεροπορια κερδισε το πολεμο το 74. Αυτη ειναι η αληθεια.

  1. Μπραβο, μπραβο , μπραβο!

   Να αγιασει το στομα σου!

   Σκαψιμο και ξανα σκαψιμο! Και καθε υπαξιωματικος να ξερει να οργανωνει βασικα field fortifications.

   Ποσο σημασια δινεται στην οχυρωση κατα την εκπαιδευση σε Ευελπιδων και ΣΜΥ ;

   1. phormio

    Εδώ δεν έχουν αξιόλογη περίφραξη τα στρατόπεδα στην πρώτη γραμμή, θα ασχοληθούν και με οχυρώσεις.

    Σε μια περίπτωση που έρχεται έτσι αυθόρμητα στο μυαλό την οποία έχω παρατηρήσει μερικές φορές, γράφει έξω απο στρατόπεδο ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες, αλλά έχω εντοπίσει αρκετά σημεία απο τα οποία μπορείς να φωτογραφίσεις όλη την εγκατάσταση χωρίς πρόβλημα.

    Πρίν μερικά χρόνια είδα φωτογραφίες απο σύγχρονη τουρκική στρατιωτική εγκατάσταση σε συνοριακή περιοχή με οχυρώσεις και ντράπηκα, επειδή τα ελληνικά παρέμειναν όπως ήταν πρίν μερικές δεκαετίες σαν να σταμάτησε ο χρόνος.

    1. Μην το ψαχνεις. «Τουριστες» μας φωτογραφιζουν συνεχεια. Αυτο συμβαινει οταν στρατοπεδα πολλων στρεμματων, ειναι ερημα τελειως και οι ελαχιστοι στρατιωτες αρκουν μονο για πυλη. Το ξερουμε απο χρονια τοσο στελεχη οσο και στρατιωτες οτι μας φωτογραφιζουν συνεχεια. Αν πω οτι τους περισσοτερους που επιασε η αστυνομια να φωτογραφιζουν, ηταν απο καταγγελιες πολιτων, θα πουν συκοφαντη;

     1. Αυτό με τις φωτογραφίες έχει πλάκα, επειδή θυμάμαι να μας έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους για να «μην μαθευτούν μυστικά» έξω, ενώ δεν είχαμε περίφραξη.

      Όλα αυτά είναι φυσικά της πλάκας, αφού ο Göktürk παρατηρεί και φωτογραφίσει απο ψηλά.

     2. Αγαπητέ μου φίλε Φορμιωνα, όλους αυτούς που έπιασε η αστυνομία να φωτογραφίζουν σταρ.εγκαταστασεις τι τους έκανε αραγε????

  2. Για ολα τα πραγματα μιλαμε για συντηρηση και αναβαθμιση.
   Στο μοναδικο που δεν υπαρχει ενδιαφερον ειναι οι θεσεις μαχης.
   Κυριως αφορα στην ΑΣΔΕΝ .
   Δεν θυμαμαι αφιερωμα στον εντυπο τυπο η στο διαδυκτυο.
   Η αρθρογραφια αναφερεται μονον για τη Γραμμη Μεταξα και τις οχυρωσεις
   Σπεπαστρα διμοιριας ,Ορυγματα,Πολυβολεια κτλ.
   Σημερα μαλλον θεωρουν τους στρατιωτες ατρωτους και αναλωσιμους.
   Χρειαζεται πληρης αναθεωρηση αμυντικων αντιληψεων προσαρμοσμενες στα συγχρονα θεατρα επιχειρησεων.
   Εννοειται οτι χρειαζεται σκαψιμο και σκουπισμα.
   Στο εδαφος μαχεσαι.Εκει θα φας και θα κοιμηθεις. Με ηλιο ισως και με βροχη.
   Το αυτονητο θα ηταν η επαναφορα της εκπαιδευσης στο Στιβο Μαχης…
   Εξυπακουεται οτι το Πεζικο πρεπει να γινει πλεον Καταδρομικο.

 21. Πολυ καλο το αρθρο σας κ.Νικητα.
  Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που γράφεται ότι δηλαδή η νεοελληνική κοινωνία πιστεύει ότι οι πόλεμοι γίνονται με ένα πάτημα κουμπιού πλέον.
  Αυτό είναι δυστυχώς η πηγή του κακού.η κοινωνία ζει εδώ και δεκαετίες με τη νοοτροπία της ελάχιστης προσπάθειας,για όλα τα ζητήματα.η δουλειά.π.χ, είναι βαριά ,πάρε ένα λαθρομετανάστη να την κάνει,εγώ θα παιρνώ τα επιδόματα και θα κάθομαι δηλώνοντας α(ν)εργος.να πάω στο στίβο μάχης να ασκήσω μαζί με τους φαντάρους,άστο τώρα κάνει ζέστη,άσε που μου έκοψαν το τάδε επίδομα.
  Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημερινό μας χάλι.
  Από την άλλη δεν μας ανησυχεί καθόλου ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύουν προσωπικό σε πραγματικές συνθήκες μάχης,ενώ εμείς αν είναι να στείλουμε προσωπικό σε ζώνες όπως το Μαλι, επαναστατούμε.
  Με όλα αυτά προκοπή δεν γίνεται.

 22. ΧΑΟΣ φεραν τα αεροπλανακια(drones) στο μετωπο αζερων αρμενιων

  η τουρκια ειναι πανετοιμη στον κρισιμο αυτο τομεα
  και εμεις θυμιζουμε λαους που με τα αλογακια μπηκαν στον β παγκοσμιο.

  ολα αυτα καλα που λετε αλλα ΝΟ1 προβλημα αυτην την στιγμη ειναι η πληρη απουσια σχεδον drones

 23. Προτείνω σε αυτόν που έγραψε το άρθρο να κάνει ένα νέο άρθρο με πρόταση να κάνουμε στον στρατό εκπαίδευση σε έφοδο με ξιφολόγχη και με σπαθιά

 24. @c.p.

  Αυτους που πιανει η αστυνομια για φωτογραφισεις, δεν ξερουμε συνηθως τι συμβαινει μετα. Εξαιρεση αποτελουν βαρβατες περιπτωσεις κατασκοπειας, οπως οι Τσεχοι με το arma 3

 25. Σέβεται ένας Στρατός τους οπλίτες του βάζοντας τους σε κονσερβοκουτια(M113) το 2020 και το κυριότερο υφίσταται Μηχανοκίνητο πεζικό χώρις ΤΟΜΑ; Πόσα νεκροταφεία θα γεμίσουν;
  Κατά τα άλλα η μπαρουφολογια πάει σύννεφο, θα αντισταθμισουμε με εκπαίδευση και ποιότητα.

  1. Προφανώς όχι, αφού το παραμύθι πάει σύννεφο περιμένοντας την επόμενη παραχώρηση απο Αμερική για αναπαλαίωση του στόλου οχημάτων.

   Εγώ θα έλεγα να στείλουν τα παιδιά τους οι στρατιωτικοί και στρατηγοί που γκρινιάζουν για αύξησεις προσωπικού στην πρώτη γραμμή με αυτά τα σαράβαλα οχήματα που διατηρούν ακόμα, αν είναι όσο σίγουροι για την αντιμετώπιση των απειλών.
   Αλλά αυτοί δεν ξέρουν να φυλαχτούν οι ίδιοι και τους απαγάγουν οι Τούρκοι που τους φυλακίζουν για μήνες στην Τουρκία, αλλά απο πάνω λένε και μεγάλες κουβέντες περί καψίματος στα δελτία ειδήσεων.

 26. Δυστυχώς υπάρχουν θεματα που δεν καλυπτονται. Απολύεσαι παίρνεις τον ατομικο σου οπλισμό σπίτι. Κάθε 2ο Σ/Κ βολές. 100 200 300 μέτρα. Όσοι εχουμε βγει σε ασκήσεις γνωρίζουμε. Επίσης να αγοράσουμε ιδίοις έξοδοις Ραβδωτα τυφέκια με τα οποία θα εκπαιδευομαστε. Δεν μπορείς να αλλάζεις τυφέκιο G3A3 και να περιμένεις να το μάθουν άτομα που απολύθηκαν την δεκαετία 90.

 27. Η μόνιμη επωδος για τα ραβδωτα είναι να μην σκοτώσουμε τον γείτονα. Με πέτρα έγινε ο Ερμής του Πραξιτέλους,με πέτρες κυνηγούσαν. Το άλλο δε είναι ότι οι στρατιωτικοί έχουν μείνει τεχνολογικά πίσω, όπως και το να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι. Όταν παίρνεις το ξίφος σου αναθετεται η ευθύνη της υπεράσπισης της πατρίδας. Έχουμε δει πολλά τραγελαφικα , με αποκορύφωμα την 26μηνη φυλάκιση με αναστολή στον Ακρίτα του Έβρου. Όταν αγοράζεις όπλο με δικά σου χρήματα το μαθαίνεις, γίνεσαι ένα. Υπάρχει και η οικονομική πλευρά συντήρηση, αγορά αναλωσίμων έρευνα. Απλά περιμένουμε να βάλει ο Θεός το χέρι του ή να μην τύχει σε εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *