Ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει μια βαθμονομημένη δομή δυνάμεων με στόχο την επαύξηση των ικανοτήτων, από το επίπεδο της Ταξιαρχίας και άνω, και αντικείμενο την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Πρόσφατα, το Κέντρο Μέλλοντος και Δογμάτων του Αμερικανικού Στρατού (US Army Futures and Concepts Center) άρχισε να επεξεργάζεται το πρόγραμμα «AimPoint Force», μια νέα και ευθυγραμμισμένη δομή, με στόχο τη δημιουργία της καλύτερη δυνατής δομής δυνάμεων για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των επιχειρήσεων πολλαπλών πεδίων (multi-domain). Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο Διευθυντής του Κέντρου, Στρατηγός Eric Wesley.

Το πρόγραμμα «AimPoint» ξεκίνησε ότι υιοθετήθηκε το δόγμα επιχειρήσεων πολλαπλών πεδίων, το Δεκέμβριο του 2018. Ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Mark Milley, ζήτησε τον σχεδιασμό μια νέας δομής δυνάμεων, χωρίς οικονομικούς ή περιορισμούς σε μέσα, η οποία θα είναι ικανή να εκτελέσει αποστολές πολλαπλών πεδίων και να νικά. Η βασική ιδέα είναι αυτή της δημιουργίας μιας δομής δυνάμεων, συμβατή με την ιδεολογία των επιχειρήσεων πολλαπλών πεδίων, χωρίς οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς σε μέσα.

Το πρόγραμμα «AimPoint» δεν είναι μια κλειστή σχεδίαση, αλλά μια σχεδίαση αρχιτεκτονικής φύσης για μια δομή δυνάμεων του μέλλοντος. «Όταν δεν υπάρχουν οικονομικοί ή περιορισμοί σε μέσα, μπορείς να αγοράσεις μια Maserati που κινείται γρήγορα και μπορεί να στρίψει» δήλωσε ο Wesley και πρόσθεσε: «Όταν γνωρίζει τι πόρους έχεις, μπορεί να αγοράσεις και μια Corvette. Επίσης κινείται γρήγορα και στρίβει, αλλά θα πρέπει να εξισορροπήσεις κάποιες από τις διαφορές των δύο οχημάτων». Καθώς ο Στρατός μετακινείται από την τακτική της συνεχούς υποστήριξης των επιχειρήσεων κατά ανταρτικών δυνάμεων σε ανταγωνιστικές καταστάσεις near-peer,  θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια εξέλιξης των κλιμακίων διοίκησης από την Ταξιαρχία και πάνω προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων.

«Αυτά τα κλιμάκια διοίκησης έχουν αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 20-30 χρόνια διότι οι Ταξιαρχίες μας ήταν πολύ ισχυρές, σε σχέση με αυτές των αντιπάλων μας», δήλωσε ο Wesley και πρόσθεσε: «Σήμερα αντιμετωπίζουμε ανταγωνισμό σε όλο τα πεδία και οι δύο ανταγωνιστές μας επενδύουν στο Στρατό τους». Με έμφαση στον πληροφοριακό πόλεμο, τον κυβερνοπόλεμο και την πρόσβαση στο διάστημα, ο Αμερικανικός Στρατός πρέπει να «αποκτήσει ξανά ορισμένα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα σε επίπεδο κλιμακίων διοίκησης» είπε ο Wesley. Επιπλέον, ο Στρατός θα χρειαστεί έναν τρόπο διασύνδεσης ικανοτήτων για να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες σε επίπεδο Ταξιαρχίας και κάτω. Το πρόγραμμα «AimPoint» εστιάζει επίσης αλλαγές και σε επίπεδο σύνθεσης με στόχο να υπερκεράσει τους γεωγραφικούς περιορισμούς μεταξύ της Ευρώπης και των θεάτρων επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Η «τυραννία της απόσταση» είναι μια σημαντική πρόκληση στον Ειρηνικό. Ακολούθως, το πρόγραμμα «AimPoint» προβλέπει την ενίσχυση του Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος πυροβολικού LRPF (Long-Range Precision Fires), του προγράμματος των νέων επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων και των προγραμμάτων ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Στην Ευρώπη, ο Αμερικανικός Στρατός θα βασιστεί στην ταχεία ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ελιγμού (μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων). Συνεπώς, το πρόγραμμα «AimPoint» θα βασιστεί την ακρίβεια και στην εμβέλεια των προσβολών, τα δίκτυα, το νέο τεθωρακισμένο όχημα, την επαύξηση της φονικότητας του στρατιώτη κ.ά. Η δημιουργία μιας ευθυγραμμισμένης δύναμης είναι η καρδιά των επιχειρήσεων πολλαπλών πεδίων και θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο πολιτικών και αποφάσεων που αφορούν τη διάθεση των μέσων.

Ωστόσο, ο Αμερικανικός Στρατός ήδη έχει λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση με την επαναφορά του 5ου Σώματος Στρατού, που είχε έδρα τη Γερμανία και είχε καταργηθεί το 2013. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου στο Fort Knox του Κεντάκι, με αποστολή την παροχή προσωπικού που θα αναπτύσσεται, εκ περιτροπής, στην Ευρώπη. Με την ανάγκη για πυρά ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, στην Ευρώπη και την Ασία, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία μιας νέα Διοίκησης Πυρών Θεάτρου. «Η ενίσχυση την ικανότητα ολοκλήρωσης πυρών στα κλιμάκια διοίκησης είναι σημαντική για πόλεμο μεγάλης κλίμακας» δήλωσε ο Wesley και πρόσθεσε: «Η διείσδυση απαιτεί ακριβή πυρά σε μεγάλες αποστάσεις για να προσβάλουν έναν πολυκλαδικό στρατό και να αποσυντονίσεις τις δυνατότητες άρνησης πρόσβασης και άρνησης περιοχής του αντιπάλου … Αυτά είναι προβλήματα που ο διοικητής μιας Ταξιαρχίας δεν μπορεί να λύσει στο πεδίο μάχης. Κάποια απ’ αυτά θα πρέπει να γίνουν σε ανώτερο κλιμάκιο».